Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Λάρνακα - Εμπειρογνώμονες - Αφιξη
  • [02] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις (1)
  • [03] (Κ) Υπόθεση Λοϊζίδου - ΣτΕ - Τουρκία
  • [04] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αρχηγός ΕΦ - Νεκρώσιμη ακολουθία
  • [06] (Κ) Βουλή - Τιμή στους πέντε αξιωματικούς
  • [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις (2)
  • [08] (Κ) Βιβλίο συλλυπητηρίων - ΓΕΕΦ
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρεσβευτής ΗΠΑ
  • [10] (Κ) Βουλή - Χριστόφιας - Θάνατος πέντε αξιωματικών
  • [11] (Κ) Στεφανόπουλος - Πτώση ελικοπτέρου
  • [12] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Πτώση ελικοπτέρου ΕΦ
  • [13] (Κ) Πρεσβευτής Ισραήλ - Συλλυπητήρια
  • [14] (Κ) Παπαντωνίου - Κύπρος
  • [15] (Κ) Βρετανία - Ομογένεια - Πτώση ελικοπτέρου
  • [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) Ταξίαρχος Δεμέναγας - Μεταφορά σορού
  • [18] (Κ) ΥΠΕΞ - Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ
  • [19] (K) Υπουργικό Συμβούλιο - Εναρμονισιακά νομοσχέδια
  • [20] (Κ) Βουλή - Νομοθετικό έργο
  • [21] (Κ) Τουρκία - Ισμαϊλ Τζεμ - Παραίτηση
  • [22] (K) Σοφοκλέους - Αναγνώριση σορών με DNA
  • [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Αγγιξε τις 90 μονάδες
  • [24] (Κ) ΥΠΕΞ - Απόφαση Συμβουλίου Ασφαλείας
  • [25] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Βρυξέλλες
  • [26] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [27] (K) Υποσμηναγός Σιακαλλής - Κηδεία
  • [28] (Κ) ΥΠΕΞ - ΕΔΑΔ - Τιτίνα Λοϊζίδου
  • [29] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βιβλίο συλλυπητηρίων
  • [30] (Κ) Πτώση ελικοπτέρου ΕΦ - Κηδείες
  • [31] (Κ) Ολομέλεια - Ποινικός Κώδικας - Ηθη
  • [32] (Κ) Στυλιανός Δεμέναγας - Μεταφορά σορού
  • [33] (Κ) Υποσμηναγός Σιακαλλής - Κηδεία (2)
  • [34] (Κ) Προεδρικό - Σύσκεψη - Αγνοούμενοι

  • [01] (Κ) Λάρνακα - Εμπειρογνώμονες - Αφιξη

    Με αεροσκάφος C-130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας έφτασαν χθες βράδυ στην Κύπρο από την Ελλάδα δύο εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν στις έρευνες για τη διακρίβωση των αιτίων της συντριβής του στρατιωτικού ελικοπτέρου Μπελ-206, κατά την οποίαν βρήκαν το θάνατο ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης και άλλοι τέσσερις αξιωματικοί.

    [02] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις (1)

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης και άλλοι τέσσερις αξιωματικοί διενήργησε αναγκαστική προσγείωση μετά από βλάβη ή φωτιά, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί ο κ. Χάσικος είπε ότι τα αίτια που προκάλεσαν την αναγκαστική προσγείωση του ελικοπτέρου αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης και προς το σκοπό αυτό "έχει διοριστεί από το Υπουργείο Αμυνας εξαμελής διερευνητική επιτροπή από τρεις χειριστές και τρεις μηχανικούς".

    [03] (Κ) Υπόθεση Λοϊζίδου - ΣτΕ - Τουρκία

    Εξάμηνη αναβολή στην εξέταση της υπόθεσης Λοϊζίδου ζήτησε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Αν. Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ήταν αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, η Τουρκία για να εισπράξει την άρνηση της Επιτροπής.

    [04] (K) Eπισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το τραγικό δυστύχημα στην Πάφο με τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, ο Διοικητής της Αεροπορίας Στέλιος Δεμέναγας και άλλοι τρεις Κύπριοι αξιωματικοί, που χάθηκαν όλοι στο βωμό του καθήκοντος, δεσπόζει των σημερινών πρωτοσέλιδων των εφημερίδων, που αναφέρονται εκτενώς στα γεγονότα, τις έρευνες για την εξακρίβωση των αιτιών και τις πιθανές εκδοχές καθώς και στα βιογραφικά των πέντε νεκρών. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι αντιδράσεις στη δήλωση του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, οι δηλώσεις του Δανού ΥΠΕΞ και Προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ Per Stig Moller για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την Εκκλησία της Κύπρου.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Στο καλό Στρατηγέ" γράφει ότι σπάραξε η καρδιά της Κύπρου από τον αδόκητο χαμό εν ώρα καθήκοντος πέντε επίλεκτων στελεχών της Εθνικής Φρουράς με πρώτο τον ίδιο τον αρχηγό της τον Αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη. Του ελικοπτέρου τύπου "Μπελ 206" που συνετρίβη στην περιοχή "Χάννα" του χωριού Κούκλια της Πάφου επέβαιναν εκτός από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής της Αεροπορίας ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας, ο υποπλοίαρχος και υπασπιστής του Αρχηγού Νικόλας Γεωργίου και οι δύο χειριστές υποσμηναγός Αθανασιάδης Πάρις και υποσμηναγός Σιακαλλής Μιχάλης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δεν πέρασε τελικά από το Αεροδρόμιο Λάρνακας όπως είχε ανακοινωθεί προχθές.

    "Η Μάχη" με τον ερωτηματικό τίτλο "Γιατί Θεέ μου;" αναφέρεται στον τραγικό χαμό του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς μαζί με τους τέσσερις συνεργάτες και επιτελείς του κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η απώλεια του Ευάγγελου Φλωράκη και το κενό που δημιουργήθηκε στην ιεραρχία αναγκάζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εκλογή και διορισμό νέου αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Ως πιθανός αντικαταστάτης του Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη φαίνεται να είναι ο εν αποστρατεία Στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο διορισμός του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς αναμένεται να γίνει σήμερα ή αύριο.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Η θυσία που δεν έπρεπε" γράφει ότι περισσότερο φως για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς που είχε ως αποτέλεσμα το χαμό του Αρχηγού της και τεσσάρων άλλων αξιωματικών αναμένεται να ρίξουν Ελλαδίτες εμπειρογνώμονες που έφθασαν χθες βράδυ στην Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως στην εκδοχή του ατυχήματος φαίνεται να συγκλίνουν μέχρι στιγμής οι ενδείξεις για το τραγικό συμβάν και πως ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κενό εξουσίας στην Εθνική Φρουρά.

    "Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Αποκλείουν δολιοφθορά" αναφέρεται στο ιστορικό των χθεσινών τραγικών γεγονότων και σημειώνει πως από τις πρώτες ενδείξεις, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, φαίνεται να αποκλείεται εκ πρώτης όψεως το ενδεχόμενο δολιοφθοράς και πως ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε πως το ελικόπτερο φαίνεται να ανετράπη σε χαράδρα κατά την προσγείωσή του. Η εφημερίδα κάνει αφιέρωμα στον Αρχηγό της ΕΦ Ευάγγελο Φλωράκη κάτω από τον τίτλο "Ο αετός πεθαίνει στον αέρα". Αλλού σημειώνει πως ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίζεται ότι απέτυχε στις συνομιλίες, επειδή όπως δήλωσε, δεν έπεισε ούτε τον κ. ντε Σότο ούτε τα Ηνωμένα Εθνη ότι η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό οφείλεται στην καλή διάγνωση του προβλήματος.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ορφάνεψε η ΕΦ" ότι το χθεσινό ήταν το πιο δυνατό κτύπημα στην Εθνική Φρουρά μετά το 1974 και πως από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμός και "άναψαν" οι επικοινωνίες με την Αθήνα. Πολιτική απόφαση και στις δύο πρωτεύουσες είναι ότι η αντικατάσταση του Ευάγγελου Φλωράκη πρέπει να γίνει άμεσα για να μην δοθεί σε καμία περίπτωση η εικόνα αναστολών. Γράφει ότι Ελλαδίτες εμπειρογνώμονες έφθασαν χθες το βράδυ για να εξατάσουν τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου. Ερχονται επίσης ειδικοί από την κατασκευάστρια εταιρεία του ελικοπτέρου Βell, αμερικανική Textron, καθώς και ειδικοί από την Rolls Royce, την κατασκευάστρια εταιρεία του κινητήρα. Αλλού σημειώνει πως στις 4 Αυγούστου αναμένεται να συλλειτουργήσουν για πρώτη φορά όλοι οι Συνοδικοί εκτός και αν απουσιάζει ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, ο οποίος δεν αναγνωρίζει ακόμη τον Κύκκου Νικηφόρο ισχυριζόμενος ότι είναι αντικαταστατική η ανάδειξή του σε Επίσκοπο.

    Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Η Κύπρος θρηνεί" αναφέρει πως η Κύπρος σήμερα θρηνεί τον άδικο χαμό πέντε επίλεκτων αντρών της Εθνικής Φρουράς. Συγκλονισμό και θλίψη εξέφρασαν χθες με δηλώσεις τους σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ κόμματα και οργανώσεις με ανακοινώσεις τους υπογραμμίζουν τη μεγάλη επώλεια για την Εθνική Φρουρά και την Κύπρο ολόκληρη. "Μηχανική βλάβη και σκοτάδι" οι πρώτες εκδοχές για την πτώση του ελικοπτέρου", γράφει η εφημερίδα. Αλλού σημειώνει πως ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Per Stig Moller επανέλαβε χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ότι η λύση του Κυπριακού είναι επιθυμητή αλλά όχι προϋπόθεση για την ένταξη της νήσου στην ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αρχίζει έρευνα για την αεροπορική συντριβή που σκότωσε τον Φλωράκη" πως έφθασαν χθες βράδυ στο νησί Ελλαδίτες οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην έρευνα για τη χθεσινή συντριβή του ελικοπτέρου κοντά στην Πάφο, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Αρχηγού της ΕΦ, του Διοικητή της Αεροπορίας και τριών άλλων αξιωματικών του στρατού. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει πως οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο εξέφρασαν χθες ανησυχία για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ μια ιδιωτικής εταιρείας που κατακρατά τα χρήματα επενδυτών.

    [05] (Κ) Αρχηγός ΕΦ - Νεκρώσιμη ακολουθία

    Η νεκρώσιμη ακολουθία για τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη θα ψαλεί στις 11:00 αύριο το πρωί στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα.

    Σύσσωμη η πολιτική, εκκλησιαστική και στρατιωτική ηγεσία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη θα παραστεί στην κηδεία.

    Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Θα παραστούν επίσης ανώτατοι αξιωματικοί των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Η σορός του Αρχηγού της ΕΦ θα ταφεί στην Πάφο, όπου βρίσκεται και η οικία της οικογένειας Φλωράκη.

    Σήμερα στις 4 το απόγευμα τελείται στην εκκλησία Αγίου Βασιλείου στο Στρόβολο, η κηδεία του Υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή.

    Η κηδεία του Σμηναγού Πάρι Αθανασιάδη θα τελεστεί αύριο στις 5:00 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα.

    Αναφορικά με το Διοικητή της Αεροπορίας, Ταξίαρχο Στυλιανό Δεμέναγα, δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα μεταφερθεί η σορός του στην Ελλάδα.

    [06] (Κ) Βουλή - Τιμή στους πέντε αξιωματικούς

    Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων τήρησε σήμερα το πρωί μονόλεπτη σιγή για τον αδόκιτο θάνατο του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και άλλων τεσσάρων αξιωματικών, κατά τη συντριβή χθες το πρωί ελικοπτέρου της ΕΦ κοντά στα Κούκλια της Πάφου.

    Προηγήθηκε ολιγόλεπτη ομιλία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Δηλώσεις (2)

    Στην εξακρίβωση της βλάβης που προκάλεσε τη μοιραία πτώση του Bell 206 της Εθνικής Φρουράς κοντά στα Κούκλια χθες το πρωί, που οδήγησε στο θάνατο τον Αρχηγό της ΕΦ Ευάγγελο Φλωράκη και τέσσερις άλλους αξιωματικούς, επικεντρώνονται οι έρευνες της ειδικής διερευνητικής επιτροπής που συνέστησε το Υπουργείο Αμυνας.

    [08] (Κ) Βιβλίο συλλυπητηρίων - ΓΕΕΦ

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρεσβευτής ΗΠΑ

    Τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη και των άλλων τεσσάρων αξιωματικών της ΕΦ, εξέφρασε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ, ο οποίος έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [10] (Κ) Βουλή - Χριστόφιας - Θάνατος πέντε αξιωματικών

    Μεγάλη απώλεια που αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, το χαμό των πέντε αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, που σκοτώθηκαν χθες όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε και συνετρίβη κοντά στο χωριό Κούκλια της Πάφου.

    Μιλώντας το πρωί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, πριν από την έναρξη του νομοθετικού έργου του Σώματος, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη, σημειώνοντας πως "ήταν άνθρωπος των έργων" και πως δούλευε ακατάπαυστα και ακούραστα για την Κύπρο που τόσο αγάπησε, χωρίς να λέει πολλά λόγια".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε στην ομιλία του: "Με το άκουσμα της θλιβερής είδησης για το τραγικό ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και των τεσσάρων αξιωματικών που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο ολόκληρη η Κύπρος βυθίστηκε στο πένθος.

    Ο λαός μας πενθεί πέντε παλικάρια που χάθηκαν τόσο αδόκητα. Ο Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, ο Ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας, ο Υποπλοίαρχος Νίκος Γεωργίου, ο Σμηναγός Πάρις Αθανασιάδης και ο Υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής έπεσαν εν ώρα καθήκοντος συνάπτοντας, όπως πολύ εύστοχα έχει ειπωθεί, αρραβώνα αίματος με την πατρίδα.

    Ο χαμός των πέντε ανδρών αναμφίβολα αποτελεί μεγάλη απώλεια και αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό. Ηταν όλοι τους αξιωματικοί που με συνέπεια και αυταπάρνηση πρόσφεραν όλο τους το είναι για να μπορεί η Εθνική Φρουρά, αν και εφόσον χρειαστεί, να ανταποκριθεί με επιτυχία στο καθήκον της υπεράσπισης της πατρίδας μας στις πολύ δύσκολες μέρες που διέρχεται.

    Σε τέτοιες τραγικές στιγμές τα πολλά λόγια ακούγονται κοινότυπα. Νιώθω, όμως, την ανάγκη να αναφερθώ στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, στον Αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη, που αρκετοί από εμάς είχαμε το προνόμιο να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του.

    Ο Ευάγγελος Φλωράκης ήταν άνθρωπος πράος, προσιτός στον καθένα, άνθρωπος ήρεμος με ξεκάθαρη και συγκροτημένη σκέψη. Δούλευε ακατάπαυστα και ακούραστα για την Κύπρο που τόσο αγάπησε, χωρίς να λέει πολλά λόγια. Ηταν άνθρωπος των έργων. Με τις γνώσεις και τις ικανότητές του έδωσε πάρα πολλά στο στράτευμα και βοήθησε τα μέγιστα για να αγκαλιαστεί η Εθνική Φρουρά από τον κυπριακό λαό με ακόμη περισσότερη εμπιστοσύνη.

    Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετέχοντας στο πένθος του λαού μας για το χαμό των άξιων τέκνων της πατρίδας μας στο τραγικό ατύχημα, ανάρτησε τη σημασία στο κτίριό της μεσίστια, ενώ όλες οι προγραμματισμένες για χθες συνεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών ακυρώθηκαν.

    Διερμηνεύοντας τα αισθήματα των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων εκφράζω τη συμπαράστασή μας στους οικείους των θυμάτων στις τραγικές στιγμές που διέρχονται και τους μεταφέρω τα πιο θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια".

    Στη συνέχεια τα μέλη του νομοθετικού Σώματος τήρησαν μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των πέντε εκλιπόντων.

    [11] (Κ) Στεφανόπουλος - Πτώση ελικοπτέρου

    Το συγκλονισμό και την οδύνη του ελληνικού λαού από το χαμό του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη και των άλλων τεσσάρων αξιωματικών από τη χθεσινή πτώση ελικοπτέρου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Στεφανόπουλος σημειώνει ότι "το τραγικό αεροπορικό ατύχημα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου και το πλήρωμα του ελικοπτέρου, μας συγκλόνισε όλους.

    [12] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Πτώση ελικοπτέρου ΕΦ

    Τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη και των άλλων τεσσάρων αξιωματικών, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    "Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μου για τον αιφνίδιο θάνατο των αξιωματικών που έπεσαν στο καθήκον", σημειώνει ο κ. Παπανδρέου σε επιστολή του προς τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

    [13] (Κ) Πρεσβευτής Ισραήλ - Συλλυπητήρια

    [14] (Κ) Παπαντωνίου - Κύπρος

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην κηδεία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, θα γίνει δεκτός, κατά την παραμονή του στην Κύπρο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    [15] (Κ) Βρετανία - Ομογένεια - Πτώση ελικοπτέρου

    [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/07/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7245          1,7348
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6994          1,7095
    Λίρα Αγγλίας                     1,1011          1,1077
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     198,9429        200,5344
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0351          3,0593
    Δολάριο Καναδά                     2,5824          2,6030
    Κορώνα Δανίας                     12,7903         12,8926
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,5426         12,6429
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9755         16,1033
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5265          2,5467
    

    [17] (Κ) Ταξίαρχος Δεμέναγας - Μεταφορά σορού

    [18] (Κ) ΥΠΕΞ - Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί το βράδυ της Κυριακής, 14 Ιουλίου 2002, για το Ισραήλ όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο του Ισραήλ Moshe Katsav, τον Πρωθυπουργό Ariel Sharon, και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Avraham Burg, τον Υπουργό Αμυνας Benjamin Ben-Eliezer καθώς και με τον Αρχηγό της αντιπολίτευσης Yossi Sarid.

    [19] (K) Υπουργικό Συμβούλιο - Εναρμονισιακά νομοσχέδια

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε σήμερα με εναρμονισιακά νομοσχέδια.

    [20] (Κ) Βουλή - Νομοθετικό έργο

    Με συνοπτικές διαδικασίες η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σήμερα περισσότερα από 50 νομοσχέδια και κανονισμούς, ενώ άλλα 31 νομοθετήματα αποσύρθηκαν από την εκτελεστική εξουσία.

    [21] (Κ) Τουρκία - Ισμαϊλ Τζεμ - Παραίτηση

    Την παραίτησή του από τα υπουργικά του καθήκοντα και την αποχώρησή του από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς ανακοίνωσε ο Ισμαϊλ Τζεμ.

    [22] (K) Σοφοκλέους - Αναγνώριση σορών με DNA

    Ολοκληρώθηκε το πρωί η αναγνώριση με τη μέθοδο του DNA των σορών των πέντε αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς που έχασαν χθες τη ζωή τους όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε κοντά στο χωριό Κούκλια της Πάφου.

    [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Αγγιξε τις 90 μονάδες

    Αγγιξε το επίπεδο των 90 μονάδων σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε στις προηγούμενες συναντήσεις να κρατηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέες απώλειες της τάξης του 1,24%, υποχωρώντας στις 90,53 μονάδες, επίπεδο που συνάντησε ξανά το Χρηματιστήριο το Δεκέμβριο του 1998. Ο όγκος συναλλαγών της ημέρας διαμορφώθηκε στις 573 χιλιάδες λίρες.

    [24] (Κ) ΥΠΕΞ - Απόφαση Συμβουλίου Ασφαλείας

    Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ διαμηνύει ότι άρχισε να χάνει την υπομονή του με την έλλειψη προόδου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και επί του θέματος αυτού ξεκαθαρίζει την ευθύνη της τουρκικής πλευράς που έχει κρατήσει μια λιγότερο εποικοδομητική στάση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    [25] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Βρυξέλλες

    Με πρόσκληση της Ευρωπαίας Επιτρόπου για το Περιβάλλον Μαργκότ Βάλστρομ, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην 8η Ατυπη Συνάντηση Υπουργών Περιβάλλοντος των υπό ένταξη στην ΕΕ χωρών.

    [26] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            90,53 (-1,24)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    573.652
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   347.664    385,97 (-1,00)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    204.401    109,15 (-1,19)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     23.906     81,51 (-1,33)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.699     26,02 (-0,42)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     27.608     60,02 ( 0,12)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     15.518     79,41 (-1,85)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     16.808     19,02 (-2,36)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     14.155     52,38 (-1,63)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.717      3,00 (-3,54)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     38.470     13,71 (-0,44)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        760     15,54 ( 3,60)
    Ξενοδοχεία                    £     61.093     49,68 (-1,41)
    Αλλες Εταιρείες               £    131.730     83,51 (-2,17)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [27] (K) Υποσμηναγός Σιακαλλής - Κηδεία

    Τελέσθηκε με στρατιωτικές τιμές και σε ατμόσφαιρα βαρύτατου πένθους στις 4 το απόγευμα στην εκκλησία Αγίου Βασιλείου στον Στρόβολο η κηδεία του Υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή, που έχασε τη ζωή του στο μοιραίο ελικόπτερο BELL 206, που συνετρίβη χθες στα Κούκλια στη Πάφο.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι Υπουργοί Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου και Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, καθώς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [28] (Κ) ΥΠΕΞ - ΕΔΑΔ - Τιτίνα Λοϊζίδου

    Πρόθεση της λουξεμβουργιανής προεδρίας είναι "να θέτει σε κάθε συνεδρία, τουλάχιστον σε κάθε συνεδρία που αφιερώνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα", το θέμα της συμμόρφωσης της Τουρκίας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για παραχώρηση αποζημιώσεων στην Τιτίνα Λοϊζίδου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι η επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει οριστεί για τον προσεχή Οκτώβριο.

    Ερωτηθείς, ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, πώς προχωρεί το θέμα της Τιτίνας Λοϊζίδου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η προεδρία του Λουξεμβούργου δίνει "ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη να περατωθεί ο ρόλος της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών με τη συμμόρφωση της Τουρκίας προς την απόφαση του ΕΔΑΔ όσον αφορά τις αποζημιώσεις".

    [29] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βιβλίο συλλυπητηρίων

    Προσήλθε το απόγευμα στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας για να υπογράψει στο βιβλίο συλλυπητηρίων το οποίο άνοιξε από χθες για τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τους άλλους τέσσερεις αξιωματικούς που σκοτώθηκαν από την πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου.

    [30] (Κ) Πτώση ελικοπτέρου ΕΦ - Κηδείες

    Κηδεύονται το Σάββατο ο Διοικητής της Αεροπορίας Ταξίαρχος Στυλιανός Δεμέναγας και ο Υπασπιστής του Αρχηγού Νικόλας Γεωργίου, που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα με στρατιωτικό ελικόπτερο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, ο Σμηναγός Πάρις Αθανασιάδης και ο Υποσμήναγος Μιχάλης Σιακαλλής.

    Η κηδεία του Ταξίαρχου Δεμέναγα θα γίνει στην Αθήνα. Η σορός του μεταφέρεται απόψε στην Ελλάδα με στρατιωτικό αεροσκάφος.

    Εξάλλου, η κηδεία του Νικόλα Γεωργίου θα τελεστεί το Σάββατο στις 11 το πρωί στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου στον Αγιο Δομέτιο.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία για τον Αντιστράτηγο Φλωράκη θα ψαλεί στις 11 αύριο το πρωί στην εκκλησία Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα. Η σορός του Αρχηγού της ΕΦ θα ταφεί στην Πάφο, όπου βρίσκεται και η οικία της οικογένειας Φλωράκη.

    Η κηδεία του Σμηναγού Αθανασιάδη θα τελεστεί αύριο στις 5 το απόγευμα, επίσης στην εκκλησία Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα.

    [31] (Κ) Ολομέλεια - Ποινικός Κώδικας - Ηθη

    Ομόφωνα και χωρίς συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε σήμερα πρόταση νόμου που τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα, έτσι ώστε να μην υφίσταται διάκριση για αδίκημα κατά των ηθών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου, οι αλλαγές αφορούν τροποποίηση της νομοθεσίας έτσι ώστε να επιτρέπονται οι σεξουαλικές σχέσεις στις οποίες ο ένας εκ των εμπλεκομένων είναι ηλικίας όχι μικρότερης των 17 χρόνων.

    [32] (Κ) Στυλιανός Δεμέναγας - Μεταφορά σορού

    Μέσα σε βαρύ κλίμα πένθους στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία απέτισαν φόρο τιμής στον αδικοχαμένο Διοικητή Αεροπορίας Ταξίαρχο Στυλιανό Δεμέναγα, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο όταν ελικόπτερο Μπελ 206, στο οποίο επέβαινε μαζί με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ευάγγελο Φλωράκη και άλλους τρεις αξιωματικούς, συνετρίβη χθες τα ξημερώματα.

    Η σορός του Διοικητή έφθασε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Στην παρουσία του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου, του Πρέσβη της Ελλάδος Χρίστου Παναγόπουλου, αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς και μελών της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του εκλιπόντος.

    Η σορός του αδικοχαμένου Διοικητή μεταφέρθηκε στις 7.45μμ στο στρατιωτικό σκάφος C130 το οποίο είχε έρθει στην Κύπρο από χθες το βράδυ και αναχώρησε στις 8μμ.

    Το φέρετρο με τη σορό του Διοικητή ήταν καλυμμένο με τη γαλανόλευκη σημαία ενώ σε αυτό είχαν τοποθετηθεί το πηλίκιο και τα παράσημά του.

    Κατά τη μεταφορά της σορού στο αεροσκάφος, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές ενώ η Φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς παιάνιζε πένθιμα εμβατήρια.

    Τραγικές φιγούρες η σύζυγος και τα δύο παιδιά του αποθανόντα που συνόδευσαν τη σορό του αγαπημένου τους προσώπου πίσω στην Ελλάδα.

    [33] (Κ) Υποσμηναγός Σιακαλλής - Κηδεία (2)

    "Το σημερινό και απρόσμενο για σένα προσκλητήριο του Αδη μας συγκλόνισε". Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτισε τον 26χρονο Μιχάλη Σιακαλλή ο Επισμηναγός Ιπτάμενος Γαβριήλ Παττίχης, που εκφώνησε τον επικήδειο.

    Από νωρίς το απόγευμα κατέφθαναν στην εκκλησία Αγίου Βασιλείου στον Στρόβολο οι συνάδελφοι, οι φίλοι, και οι συγγενείς του συγκυβερνήτη του μοιραίου BELL, παρά τη βροχή που έπεφτε, για το ύστατο χαίρε στο νεότερο από τα παλικάρια που έφυγαν πρόωρα.

    Στρατιωτικοί από όλα τα όπλα της Εθνικής Φρουράς αμίλητοι έπαιρναν τις θέσεις τους στην εκκλησία, ενώ άγημα της ΕΦ είχε παραταχθεί στο προαύλιο για να αποδώσει τιμές.

    Πρώτος εκ των επισήμων έφθασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου και ακολούθησαν ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης και ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου.

    Στις 4 ακριβώς έφθασε στη εκκλησία ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος και αμέσως μετά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρίστος Παναγόπουλος και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Η σορός του Σιακαλλή, συνοδευόμενη από αστυνομικούς και άνδρες της ΕΦ, έφθασε στις 4.03 στην εκκλησία που επικρατούσε το αδιαχώρητο. Το φέρετρο του ήταν σκεπασμένο με την κυπριακή και την ελληνική σημαία και πάνω είχε τοποθετηθεί το πηλίκιο και το ξίφος του.

    Τραγική φιγούρα η μάνα του που δεν μπορούσε να συγκρατήσει την οδύνη της και ξέσπασε σε λυγμούς. Κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας, στη σορό παραστέκονταν δύο υποσμηναγοί, ένας σμηναγός και ένας ταξίαρχος.

    Τον λιτό επικήδειο εκφώνησε ο Μοίραρχος της 449 ΜΑΕ Επισμηναγός Ιπτάμενος Γαβριήλ Παττίχης.

    "Το σημερινό και απρόσμενο για σένα προσκλητήριο του Αδη μας συγκλόνισε", είπε και πρόσθεσε: "Ο δρόμος που επέλεξες ήταν δύσκολος. Ησουν πράος και ευγενικός, άφησες πίσω σου κενό δυσαναπλήρωτο. Επεσες κάτω από τη σημαία της αεροπορίας. Οι συνάδελφοι σου υποσχόμαστε να σε θυμόμαστε".

    Ενας από τους φίλους του Μιχάλη ψέλλισε μερικά λόγια που έσβηναν πάνω στο φέρετρο του αγαπημένου φίλου, που χάθηκε για πάντα. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων.

    Το στεφάνι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέθεσε ο Υπουργός Αμυνας. Κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, του Προέδρου της Βουλής.

    Στεφάνια κατέθεσαν επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Φοίβο Κλόκκαρης, ο Ελληνας Πρεσβευτής και εκπρόσωποι κομμάτων.

    Εκ μέρους του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος κατέθεσε στεφάνι ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ.

    Στεφάνια κατατέθηκαν και εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ.

    [34] (Κ) Προεδρικό - Σύσκεψη - Αγνοούμενοι

    Ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τη δράση της κυπριακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την εκτίμησή της στο έγγραφο που κατέθεσε η τ/κ πλευρά επί του ζητήματος, έγινε σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 11 July 2002 - 17:49:59 UTC