Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Επιστροφή - Απευθείας συνομιλίες
  • [02] (Κ) Επέτειος πραξικοπήματος - Σειρήνες
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ισραήλ - Κασουλίδης - Επίσημη επίσκεψη
  • [05] (K) Πρόεδρος Βουλής - Μνημόσυνο
  • [06] (Κ) Κασουλίδης - Πρόεδρος Ισραήλ
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κωνσταντίνος Λεβέντης
  • [09] (K) Νέος ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κατεχόμενα - Παράνομη επίσκεψη
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Επέτειος πραξικοπήματος
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μαύρες επέτειοι - Ειδική συνεδρία
  • [12] (Κ) Χέιν - Βίλιερς - Συνέντευξη Χάνεϊ
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Ηνωμένα Εθνη
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο
  • [16] (Κ) Βουλή - Ειδική συνεδρία - Καταδίκη
  • [17] (Κ) Βουλή - Ομιλία Προέδρου ΔΗΣΥ
  • [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Βουλή - Ομιλία Προέδρου ΔΗΚΟ
  • [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατάσταση στην Τουρκία
  • [21] (Κ) Βουλή - Ομιλία Ανδρέα Χρίστου
  • [22] (Κ) Βουλή - Ομιλία Γιώργου Περδίκη
  • [23] (Κ) Βουλή - Ομιλία Ανδρούλας Βασιλείου
  • [24] (Κ) Βουλή - Ομιλία Χρίστου Κληρίδη
  • [25] (Κ) Βουλή - Ομιλία Προέδρου ΚΙΣΟΣ
  • [26] (K) Βουλή - Ομιλία Προέδρου ΑΔΗΚ
  • [27] (K) Χρηματιστήριο - Πτωτική τροχιά
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντόναλντ Μπάντλερ
  • [29] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου και Ισραήλ - Μεσανατολικό
  • [30] (Κ) Κύπρος - Διεθνής Σύμβαση - FAO
  • [31] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Αγοραστική δύναμη - Υποψήφιες χώρες
  • [32] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Μεσανατολικό - Ειρηνευτική διαδικασία
  • [33] (Κ) Διεθνής Τραπεζική Μονάδα - Τράπεζα Λιβάνου - Αδεια
  • [34] (Κ) Κασουλίδης - Πρόεδρος Μερέτζ
  • [35] (Κ) Χέιν - Σπριγκ - Συνέντευξη Χάνεϊ
  • [36] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Συλλαλητήριο

  • [01] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Επιστροφή - Απευθείας συνομιλίες

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα έχει σήμερα χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [02] (Κ) Επέτειος πραξικοπήματος - Σειρήνες

    Στις 8:20 σήμερα το πρωί, ώρα κατά την οποίαν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, ήχησαν σε όλη την ελεύθερη Κύπρο οι σειρήνες.

    Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, τελέστηκε επίσημο μνημόσυνο, χωροστατούντος του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα, για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα.

    Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μετά την τέλεση του μνημοσύνου θα τελεστεί τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων, όπου και θα γίνει και κατάθεση στεφάνων.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνέρχεται στις 11 το πρωί σε ειδική συνεδρία για καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο του 1974.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διεργασίες στα κόμματα ενόψει προεδρικών εκλογών, η επίσκεψη στο Ισραήλ του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, η άφιξη σήμερα στην Κύπρο του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αθανάσιου Νικολοδήμου και οι έρευνες για τη συντριβή του Μπελ 206 που οδήγησε στο θάνατο τον Αρχηγό της ΕΦ Ευάγγελο Φλωράκη και τέσσερις άλλους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων, οι σημερινές εκδηλώσεις για καταδίκη του πραξικοπήματος και η επανέναρξη των επαφών του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στη Λευκωσία είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    H "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Μεθόδευση εξόδου από τις συνομιλίες" ότι "εμβρόντητα" άφησε τα περισσότερα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, "όταν σε μια από τις πρόσφατες συνεδρίες του σώματος πήρε το λόγο και άρχισε να αναπτύσσει τη θεωρία της εγκατάλειψης από την ελληνική πλευρά των συνομιλιών επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει πιστός στις πάγιες και γνωστές απόψεις του για το Κυπριακό και τις συνομιλίες". Αλλού γράφει πως η κοινότητα Κουκλιών σε συνεργασία με το Υπουργείο Αμυνας θα αναγείρουν μνημείο προς τιμή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελου Φλωράκη και των τεσσάρων αξιωματικών που επέβαιναν του μοιραίου ελικοπτέρου που συνετρίβη σε περιοχή της κοινότητας.

    "Το Θάρρος" με κύριο τίτλο "Αψιμαχίες Χριστόφια - Αναστασιάδη" αναφέρει ότι μετά την ανάπαυλα των τελευταίων ημερών λόγω της τραγωδίας από τον άδικο χαμό του Αρχηγού και των τεσσάρων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς τα προεκλογικά επανέρχονται στην ημερήσια διάταξη με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη να εκτιμά ότι οι προεδρικές εκλογές θα είναι σύγκρουση δύο νοοτροπιών, "της νοοτροπίας του 21ου αιώνα και της σύγχρονης πολιτικής από τη μια και της αναπαλαίωσης των προηγούμενων δεκαετιών και ιδιαίτερα της δεκαετίας του '60 από την άλλη". Σε άλλο θέμα αναφέρει πως φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο νέος Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του αύριο το πρωί.

    Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Πρώτο κόμμα ο Συναγερμός" ότι ο ΔΗΣΥ θα αναδεικνύετο και πάλι σε πρώτη πολιτική δύναμη εκτοπίζοντας το ΑΚΕΛ, εάν γίνονταν εκλογές αυτή την περίοδο. Το συμπέρασμα προκύπτει από τη δημοσκόπηση της εταιρείας SRI για λογαριασμό του "Πολίτη" σύμφωνα με την οποία ο ΔΗΣΥ δεν φαίνεται να εισπράττει ούτε στο ελάχιστο την απαρέσκεια της κοινής γνώμης για τη διακυβέρνηση και διατηρεί υψηλότατο ποσοστά συσπείρωσης. Αλλού γράφει ότι στο Ισραήλ βρίσκεται από χθες βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επικεφαλής αντιπροσωπείας πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και τον ομόλογό του Σιμόν Πέρες. Θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ.

    "Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Μάχη τακτικής στο ΔΗΣΥ" γράφει στο κύριο θέμα ότι από τους δύο εν δυνάμει υποψηφίους του ΔΗΣΥ, το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, "παίζεται παιγνίδι χρόνου και πολιτικής τακτικής, με την καθοδήγηση στενών συνεργατών τους, αλλά κυρίως των επικοινωνονιολόγων τους με στόχο να προλάβουν ο ένας τον άλλο για την εξασφάλιση του υποψηφίου του ΔΗΣΥ στις Προεδρικές". Σε άλλο θέμα γράφει ότι επαναρχίζουν αύριο οι συνομιλίες για το Κυπριακό υπό τη σκιά της πολιτικής κρίσης στην Τουρκία. Προσθέτει ότι τα επόμενα βήματα προβλέπονται δύσκολα αφού πλέον στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών βρίσκεται ο σκληροπυρηνικός Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

    "Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Οχι μόνο έγγραφα αλλά σχέδιο λύσεως" γράφει ότι με ρητές οδηγίες από το Συμβούλιο Ασφαλείας και το ΓΓ, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο θα αρχίσει την προετοιμασία του εδάφους για την υποβολή εγγράφων στα τέλη Αυγούστου και έναρξη εντατικών συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε καταρχήν συμφωνία το φθινόπωρο. Προσθέτει ότι ο κ. ντε Σότο είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο να παρουσιάσει άτυπα έγγραφα, χωριστά για κάθε πτυχή ή να παρουσιάσει συνολικό πλαίσιο λύσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ειδικοί που διερευνούν τα αίτια της πτώσης του μοιραίου Μπελ το Σάββατο πήγαν στη περιοχή αναζητώντας εξαρτήματα που δεν βρίσκονται στα συντρίμμια που συγκεντρώθηκαν.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Μέρα μνήμης" και με φωτογραφίες από το πραξικόπημα γράφει ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι είναι ανεπίτρεπτη η λήθη και ότι καθήκον μας είναι η θωράκιση της Δημοκρατίας. Αναφέρει ότι η 15η του Ιούλη 1974 είναι μια από τις πιο τραγικές και μαύρες σελίδες της ιστορίας αυτού του τόπου. Προσθέτει ότι το ΑΚΕΛ διοργανώνει σήμερα αντικατοχικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στη Πλατεία Ελευθερίας στις 8.15 το βράδυ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε ότι μόνο με θαύμα θα μπορέσει να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντα του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παράλληλα διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σενάριο γαι αντικατάστασή του και ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προτού ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΦ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Ισραήλ - Κασουλίδης - Επίσημη επίσκεψη

    Δεκτός από τον Πρόεδρο του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ θα γίνει στις 10:00 σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

    [05] (K) Πρόεδρος Βουλής - Μνημόσυνο

    Η πολιτική κρίση στην Τουρκία είναι ένα επιπρόσθετο αρνητικό δεδομένο με αβέβαιη έκβαση σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό αλλά και την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής μιλούσε το πρωί στο επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, στην εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε πως "τούτες τις κρίσιμες στιγμές για την Κύπρο επιβάλλεται όλοι να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση των δρομολογούμενων, ένεκα των αδιεξόδων, κρισιακών καταστάσεων και των πιθανών διλημμάτων που ενδεχομένως θα τεθούν μπροστά μας, ενόψει μάλιστα της απόφασης για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    "Χρειάζεται συλλογικά και σε βάθος να εκτιμήσουμε την όλη κατάσταση και να δράσουμε προληπτικά για να αποτρέψουμε δυσάρεστες και να τροχοδρομήσουμε θετικές εξελίξεις", είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Οπως είπε "επιβάλλεται η χωρίς ταλαντεύσεις υποστήριξη και προώθηση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας".

    Θα πρέπει, ταυτόχρονα, με συνέπεια να εμμένουμε στην εφαρμογή των αρχών που προνοούνται σε σειρά ψηφισμάτων του ΟΗΕ για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα στο οποίο θα διασφαλίζονται οι ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του λαού, περιλαμβανομένου του δικαιώματος για επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους, πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

    [06] (Κ) Κασουλίδης - Πρόεδρος Ισραήλ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης έγινε σήμερα δεκτός στην Ιερουσαλήμ από τον Πρόεδρο του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ. Η συνάντηση διάρκεσε 30 λεπτά.

    Στη συνάντηση παρακάθησαν ο Πρεσβευτής της Κύπρου στο Ισραήλ Πέτρος Ευτυχίου, ο Πρεσβευτής του Ισραήλ στη Λευκωσία Μιχαέλ Ελιγκάλ, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ Βίκτορ Χαρέλ και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις δύο πλευρές.

    Στη συνέχεια ο Κύπριος Υπουργός, ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, μετέβη στο πρωθυπουργικό γραφείο όπου συναντάται με τον Πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κωνσταντίνος Λεβέντης

    Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Λεβέντη αποτελεί "μεγάλη απώλεια για τον τόπο", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σημειώνοντας πως "άνθρωποι με την κοινωνική δράση και την κοινωνική ευαισθησία του Κωνσταντίνου Λεβέντη δεν γεννιούνται καθημερινά".

    [09] (K) Νέος ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κατεχόμενα - Παράνομη επίσκεψη

    Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, θα πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα την Παρασκευή.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Γκιουρέλ μεταβαίνει στα κατεχόμενα για να παραστεί σε εκδηλώσεις για την τουρκική εισβολή.

    Στις 20 Ιουλίου, ημέρα της τουρκικής εισβολής το 1974, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα δεχθεί το χαιρετισμό στρατιωτικής παρέλασης στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Επέτειος πραξικοπήματος

    Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε δια του Εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 τονίζοντας την ανάγκη για "οικοδόμηση της αναγκαίας ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, ενίσχυση της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών και ευλαβική προσήλωση στις αρχές της νομιμότητας".

    "Με αφορμή την 28η επέτειο από το πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του Προέδρου Μακαρίου, η κυβέρνηση καταδικάζει το προδοτικό πραξικόπημα που άνοιξε τις κερκόπορτες και έδωσε την ευκαιρία και την αφορμή στην Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο", ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μαύρες επέτειοι - Ειδική συνεδρία

    Στόχος της Τουρκίας είναι να υποχρεώσει τον κυπριακό λαό "να δεχτεί τις λεγόμενες πραγματικότητες και να συμβιβαστεί με τα διχοτομικά δεδομένα", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής για τις μαύρες επετείους.

    Πρόσθεσε ότι σήμερα "μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως η Κύπρος δεν θα ζούσε τη συμφορά του 1974, αν στο εσωτερικό υπήρχε συσπείρωση και ενότητα, αν οι δημοκρατικοί θεσμοί γίνονταν σεβαστοί και στηρίζονταν με αποφασιστικότητα".

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "η Βουλή των Αντιπροσώπων συνέρχεται σήμερα σε έκτακτη συνεδρία για να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία της μαρτυρικής μας πατρίδας, αλλά και για να καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το δίδυμο έγκλημα που έγινε σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας, το έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής".

    [12] (Κ) Χέιν - Βίλιερς - Συνέντευξη Χάνεϊ

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/07/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7263          1,7366
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7207          1,7310
    Λίρα Αγγλίας                     1,1049          1,1115
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     199,4466        201,0421
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0557          3,0801
    Δολάριο Καναδά                     2,6400          2,6611
    Κορώνα Δανίας                     12,8136         12,9161
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6934         12,7949
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8895         16,0166
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5344          2,5546
    

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Ηνωμένα Εθνη

    Η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στην υποβολή προτάσεων για το Κυπριακό από τα Ηνωμένα Εθνη αλλά αντίθετα ευνοεί τη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία των συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε, απαντώντας σε ερώτηση, πως "είναι θεμιτό για την ε/κ πλευρά να επιδιώξει και να αγωνιστεί και να απαιτήσει και να ζητήσει όπως αυτές οι προτάσεις που θα υποβληθούν να κινούνται μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του διεθνούς οργανισμού".

    [15] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο

    Την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος στον πέμπτο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό εξέφρασε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος έφθασε χθες στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. ντε Σότο είπε ότι μεταφέρει μαζί του την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες, σημειώνοντας ότι υπάρχει "πολλή δουλειά να γίνει" στη διάρκεια του Καλοκαιριού.

    [16] (Κ) Βουλή - Ειδική συνεδρία - Καταδίκη

    Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων καταδίκασε σήμερα σε ειδική συνεδρία το πραξικόπημα κατά του Προέδρου Μακαρίου και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

    Κατά την έναρξη τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη όσων υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και την πατρίδα.

    [17] (Κ) Βουλή - Ομιλία Προέδρου ΔΗΣΥ

    "Η τραγική πραγματικότητα της τουρκικής εισβολής, μας υποχρεώνει να συντηρούμε μια ισχυρή αμυντική μηχανή και να βρισκόμαστε συνεχώς σε πολεμική ετοιμότητα και εγρήγορση, με αποτέλεσμα ακόμη και τώρα να θρηνούμε τραγικές απώλειες και θύματα", τόνισε κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            90,74 (-0,59)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    426.889
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   172.251    386,67 (-0,40)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    116.417    108,68 (-0,82)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      2.744     82,15 (-0,23)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.463     26,76 ( 2,14)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     29.455     59,42 (-1,12)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     15.601     82,77 ( 0,61)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     11.229     19,49 ( 0,98)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     93.665     52,19 ( 0,23)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.645      3,13 ( 0,32)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      6.503     13,81 (-0,29)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     15,50 (-0,83)
    Ξενοδοχεία                    £     31.574     50,48 (-0,55)
    Αλλες Εταιρείες               £     88.014     83,97 (-1,03)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Βουλή - Ομιλία Προέδρου ΔΗΚΟ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι "όταν η μόνη επιλογή που θέτουν μπροστά μας, είναι να δεχτούμε να νομιμοποιήσουμε, είτε με την υπογραφή μας είτε με την άπραχτη πάροδο του χρόνου, όλα τα τετελεσμένα της κατοχής, η απόρριψη του φοβερού διλήμματος δεν είναι ρομαντισμός. Είναι αδυσώπητος ρεαλισμός".

    [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατάσταση στην Τουρκία

    Η κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί ότι το ενδεχόμενο δημιουργίας έντασης στην Κύπρο από την Τουρκία είναι απομακρυσμένο πλην όμως κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει μια τέτοια πιθανότητα και κανένας δεν δικαιούται να μην προετοιμάζεται σωστά για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας πως "αυτό κάνουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου χωρίς πολλές φωνές και με πολλή ουσιαστική εργασία".

    [21] (Κ) Βουλή - Ομιλία Ανδρέα Χρίστου

    Μέσα από την τραγική πορεία του Κυπριακού έχουμε κατανοήσει ότι μόνο μέσω της συνδιαλλαγής και του συμβιβασμού είναι δυνατόν να προκύψει λύση, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου, σε ομιλία του κατά την ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    [22] (Κ) Βουλή - Ομιλία Γιώργου Περδίκη

    "Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία", τόνισε σήμερα ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, που συνήλθε σήμερα έκτακτα για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974.

    [23] (Κ) Βουλή - Ομιλία Ανδρούλας Βασιλείου

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επανένωση της Κύπρου, τόνισε σήμερα η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών Ανδρούλα Βασιλείου κατά την ειδική συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    [24] (Κ) Βουλή - Ομιλία Χρίστου Κληρίδη

    Λόγο για "ορατούς κινδύνους" για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έναντι υποχωρήσεων στο Κυπριακό και εξαιρέσεων από το κοινοτικό κεκτημένο που θα προδιαγράψουν την αναγνώριση de facto και de jure του ψευδοκράτους, έκανε σήμερα ο βουλευτής των Νέων Οριζόντων Χρίστος Κληρίδης, σε ομιλία του κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    [25] (Κ) Βουλή - Ομιλία Προέδρου ΚΙΣΟΣ

    "Η σημερινή επέτειος σημαδεύεται από την τραγωδία που έπληξε την Εθνική Φρουρά και ολόκληρο το λαό μας και που είχε σαν αποτέλεσμα ο Στρατηγός Ευάγγελος Φλωράκης και άλλοι τέσσερεις αξιωματικοί να χάσουν τη ζωή τους εκτελώντας το καθήκον προς την πατρίδα", είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι "τιμούμε τους πέντε Ελλαδίτες και Κύπριους αξιωματικούς που στην πραγματικότητα θυσιάστηκαν στον αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου".

    [26] (K) Βουλή - Ομιλία Προέδρου ΑΔΗΚ

    Η πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ από τη μία και οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό από την άλλη απαιτούν σώφρονες χειρισμούς και δεν επιτρέπεται κανένα απολύτως λάθος, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι "διερχόμαστε στιγμές δύσκολες, κρίσιμες για το μέλλον της ιδιαίτερης μας πατρίδας".

    [27] (K) Χρηματιστήριο - Πτωτική τροχιά

    Σε πτωτική τροχιά επανήλθε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, ύστερα από τα μικρά κέρδη που παρουσίασε στη συνάντηση της Παρασκευής. Ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι μετοχές των τραπεζών, κατέγραψε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,59%, κλείνοντας στις 90,74 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 426 χιλιάδων λιρών, ως αποτέλεσμα του περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντόναλντ Μπάντλερ

    Ανασκόπηση των γεγονότων που συνέβησαν κατά τα τελευταία τρία χρόνια αλλά και της παρούσας κατάστασης στην Κύπρο έκανε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Αμερικανός Πρεσβευτής Ντόναλντ Μπάντλερ.

    [29] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου και Ισραήλ - Μεσανατολικό

    Το γεγονός ότι η Κύπρος έχει στενούς δεσμούς με το Ισραήλ, όπως και με τις άλλες χώρες της περιοχής, μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες για ειρήνευση και σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στην Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη.

    Μετά τις συναντήσεις που είχε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ και τον Πρωθυπουργό της χώρας Αριέλ Σαρόν, ο κ. Κασουλίδης είχε επίσης συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, με τον οποίο συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή και αντάλλαξε απόψεις για τις προοπτικές ειρήνευσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    [30] (Κ) Κύπρος - Διεθνής Σύμβαση - FAO

    Τη Διεθνή Σύμβαση για τους Φυτικούς Γενετικούς Πόρους, η οποία αναφέρεται στην προστασία των φυτών ώστε να αποφευχθεί η εξαφάνισή τους και καθορίζει τους όρους που πρέπει να διέπουν την προστασία, τη συγκέντρωση, το χαρακτηρισμό και την χρησιμοποίηση των φυτικών γενετικών πόρων που βρίσκονται στην κάθε χώρα, υπέγραψε πρόσφατα στη Ρώμη ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, εκ μέρους της Κύπρου.

    [31] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Αγοραστική δύναμη - Υποψήφιες χώρες

    Η αγοραστική δύναμη των κατοίκων της Κύπρου είναι σχεδόν τριπλάσια από το μέσο όρο των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών και αισθητά μεγαλύτερη από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

    [32] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Μεσανατολικό - Ειρηνευτική διαδικασία

    Με την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη μετάβασή του στη συνέχεια στη Ραμάλα, όπου θα γίνει δεκτός αύριο το απόγευμα από τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επιδιώκει την ανανέωση και υλοποίηση "της βούλησης της Κύπρου, χρησιμοποιώντας τις καλές σχέσεις της με όλες τις χώρες της περιοχής, να συμβάλει στις προσπάθειες για την επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος και για την σταθερότητα στην περιοχή".

    Σε δηλώσεις του σήμερα στο ΚΥΠΕ, μετά τις πρώτες του επίσημες επαφές με Ισραηλινούς αξιωματούχους στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η επίσκεψη αυτή γίνεται "ως προέκταση των προσπαθειών της Κύπρου για την επίλυση του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ".

    [33] (Κ) Διεθνής Τραπεζική Μονάδα - Τράπεζα Λιβάνου - Αδεια

    Διεθνή Τραπεζική Μονάδα στην Κύπρο πρόκειται να εγκαθιδρύσει η Bank of Beirut SAL του Λιβάνου, με την οποία θα της επιτρέπεται η άσκηση τραπεζικών εργασιών στην και από την Κύπρο.

    [34] (Κ) Κασουλίδης - Πρόεδρος Μερέτζ

    Συνάντηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και αρχηγό του κόμματος "Μερέτζ" Γιόσι Σαρίντ είχε στις 6 το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στο ισραηλινό Κοινοβούλιο (Κνεσέτ).

    Αμέσως μετά, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με το Υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Αίγυπτο.

    [35] (Κ) Χέιν - Σπριγκ - Συνέντευξη Χάνεϊ

    Στις δύο πλευρές στην Κύπρο εναπόκειται να συμφωνήσουν τους όρους μιας διευθέτησης, καθώς και τα θέματα που αφορούν το κοινό κράτος και τις αρμοδιότητές του, σημειώνει ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Πίτερ Χέιν, απαντώντας σε ερώτηση του σκιώδη ΥΦΕΞ Ρίτσαρντ Σπριγκ για τις δηλώσεις του Ειδικού Απεσταλμένου της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ στο CNN Turk.

    [36] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Συλλαλητήριο

    Οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, που άρχισαν και συνεχίζονται από την αρχή του χρόνου, σηματοδοτούν την "πιο κρίσιμη ίσως φάση" του προβλήματος από το 1974 και εντεύθεν, από την έκβαση της οποίας "ίσως εξαρτηθεί το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας απόψε στο συλλαλητήριο μνήμης, τιμής και αγώνα που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ στην Πλατεία Ελευθερίας για καταδίκη της μαύρης επετείου του πραξικοπήματος.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "οι συνομιλίες, η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, οι απειλές που εκτοξεύονται από πλευράς Αγκυρας, οδηγούν τα πράγματα σε ένα κομβικό σημείο στο τέλος αυτού του χρόνου" και πρόσθεσε ότι "μια κρίση είναι ενδεχόμενη, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα κληθούμε ως πολιτική ηγεσία και ως λαός να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις, όχι υπό τις καλύτερες συνθήκες και προϋποθέσεις".

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, τόνισε ο κ. Χριστόφιας, έχοντας την κάλυψη της Αγκυρας, μετέτρεψε τις απευθείας συνομιλίες σε "παιχνίδι ροκανίσματος του χρόνου με καταστρατήγηση των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί ευθύς εξ αρχής".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 15 July 2002 - 17:49:28 UTC