Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Λαχούντ - Δείπνο
  • [02] (Κ) Εκδηλώσεις - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Μνημόσυνο πεσόντων τεθωρακισμένων
  • [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ΕΦ - ΕΛΔΥΚ - Μνημόσυνο
  • [06] (Κ) Ομογένεια - Καταδίκη δίδυμου εγκλήματος
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ
  • [08] (Κ) Αθήνα - Επέτειος εισβολής - Μνημόσυνο

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Λαχούντ - Δείπνο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διαβεβαίωσε τον Λιβανέζο ομόλογό του, Στρατηγό Εμίλ Λαχούντ, ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο Λίβανος θα έχει ακόμη ένα φίλο στην Ενωση, αλλά επεσήμανε ότι "το παράθυρο ευκαιρίας για μια λύση στο Κυπριακό, που θα επιτρέψει σε όλους τους Κυπρίους να ωφεληθούν από την ένταξη, σμικρύνεται".

    Σε χαιρετισμό του στο δείπνο που παρέθεσε ψες προς τιμή του Προέδρου Λαχούντ, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι για να υπάρξει ειρήνη, πρέπει να υπερισχύσει η δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι Λίβανος και Κύπρος έχουν υποστεί για αρκετό καιρό τις αδικίες της παράνομης κρίσης βίας και ζουν σε ένα περιβάλλον συνεχούς απειλής και ανασφάλειας.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Λαχούντ είπε ότι αυτό που πραγματικά ενώνει το Λίβανο και την Κύπρο ξεπερνάει τη φιλία και τη συνεργασία, και αναφέρθηκε στο ασφαλές καταφύγιο που αποτέλεσε η Κύπρος για πολλούς Λιβανέζους που βρήκαν προστασία και φροντίδα μακριά από τις συγκρούσεις που έπληξαν το Λίβανο.

    [02] (Κ) Εκδηλώσεις - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Ο κυπριακός ελληνισμός, κόμματα και οργανώσεις ενώνονται σήμερα σε ένα εθνικό προσκλητήριο, για να καταδικάσουν την τουρκική εισβολή του 1974.

    Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής άρχισαν σήμερα το πρωί με παράκληση για ανεύρεση των αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή, που εψάλη στην εκκλησία Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, και μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, προϊσταμένου του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, οι τελευταίες διεργασίες των πολιτικών κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές με φόντο την πρόταση του ΔΗΣΥ για σύσταση κυβέρνησης καθολικής αποδοχής, οι έρευνες για τα αίτια της πτώσης του BELL 206 που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του Αρχηγού της ΕΦ και άλλων τεσσάρων αξιωματικών της Δύναμης, καθώς και η διατήρηση των επιτοκίων στο υφιστάμενο επίπεδο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    H "Αλήθεια", στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Εγκλωβίστηκε στις δεσμεύσεις του ο Χριστόφιας", γράφει ότι η "προσυμφωνία με το ΔΗΚΟ και η δέσμευση του Δημήτρη Χριστόφια να τον ανταμείψει με υποστήριξη για την προεδρία της Δημοκρατίας επειδή τον στήριξε στην προεδρία της Βουλής, αναγκάζουν τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να φθάσει στο σημείο να απορρίπτει και μια κεντροαριστερή υποψηφιότητα όπως αυτήν του Γιαννάκη Ομήρου". Αλλού γράφει ότι σε μήνυμά του για τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τόνισε ότι και οι δύο κοινότητες διαπράξανε "σοβαρά λάθη".

    "Η Μάχη", κάτω από τον τίτλο "Καθολική απαίτηση για έρευνα", γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος απέρριψε το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας στο οποίο παρουσιάζονται οι αδυναμίες των ελικοπτέρων Bell να εκτελούν νυκτερινές πτήσεις, ενώ φιλοξενεί δηλώσεις χειριστών ελικοπτέρων, σύμφωνα με τους οποίους "σημαντικά όργανα για την εκτέλεση νυκτερινών πτήσεων δεν υπήρχαν στον εξοπλισμό του ελικοπτέρου". Αλλού γράφει ότι, εγκαινιάζοντας το τμήμα του νέου δρόμου Δεκέλειας - Πρωταρά, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι "η σωστή διαχρονική προσέγγιση του Γραφείου Προγραμματισμού καθιστά την Κύπρο ως τη χώρα με το καλύτερο οδικό δίκτυο στην Ευρώπη".

    Ο "Πολίτης" στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Ομολογούν όλοι πλην του αρχηγού" και γράφει ότι "σκληρό καρύδι" αποδεικνύεται για τις ελληνικές ανακριτικές αρχές ο φερόμενος ως ηγέτης της 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος κρατά το στόμα του κλειστό και αποποιείται οποιασδήποτε ανάμειξης. Αλλού γράφει ότι σε γραπτό διάβημα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ προέβη ο Επιτετραμμένος της Κύπρου στα ΗΕ Γιώργος Κασουλίδης, καταγγέλλοντας την παράνομη έλευση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους "Πίρι Ρέις" στα χωρικά ύδατα της Κύπρου στις 23 Μαϊου.

    "Η Σημερινή", στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Ηφαίστειο το ΚΙΣΟΣ", γράφει ότι σε τεντωμένο σχοινί μοιάζει να ακροβατεί ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, αφού "στην προσπάθειά του να κρατήσει τις κομματικές ισορροπίες αφήνει τουλάχιστον δημόσια να διαφαίνεται ότι είναι έτοιμος και για τα δύο ενδεχόμενα, δηλαδή συνεργασία με την τριμερή ή αποδοχή της πρότασης του ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι χθες ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα επέβαλε "ποινή φυλάκισης" οκτώ ημερών στον Βάσο Ηλία, ο οποίος απήχθη την περασμένη Παρασκευή στο κατεχόμενο χωριό Στύλλοι. Ο Ηλία αντιμετώπισε "κατηγορία" για "παράνομη είσοδο" στο ψευδοκράτος.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο "Ελειπαν τα βασικά τελικά από τα Bell", ότι σε δηλώσεις του ο κ. Χάσικος παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι "τα Bell 206 L3 της ΕΦ δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε νυκτερινές πτήσεις". Αλλού γράφει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο είχε συνάντηση χθες στην Κοπεγχάγη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δανίας Στιγκ Μόλερ, η χώρα του οποίου κρατεί αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της ΕΕ. Ο κ. Μόλερ δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό θα διευκολύνει την ένταξη, παρόλο ότι αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η "Χαραυγή", στο κύριο της θέμα με τίτλο "Πραξικόπημα, Εισβολή, Οι δύο όψεις της συνωμοσίας", προβάλλει τη διακήρυξη του ΑΚΕΛ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, με την οποία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, τον εποικισμό, την πολιτική της αφομοίωσης των κατεχομένων και τη συστηματική καταστροφή της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα. Σε άλλη είδηση, προβάλλει δημοσκόπηση της εταιρείας RCI, που θα δημοσιευθεί ολόκληρη αύριο, η οποία δίνει προβάδισμα στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο έναντι οποιουδήποτε ανθυποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", στο κύριο της θέμα με τίτλο "Καθηγητής είναι ο εγκέφαλος της 17Ν", γράφει ότι η Ελληνική Αστυνομία κατηγόρησε χθες τον ηλικιωμένο καθηγητή πανεπιστημίου Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ως τον ηγέτη της επαναστατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Αλλού γράφει ότι Κύπρος και Λίβανος, ο Πρόεδρος του οποίου βρίσκεται στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, υπόγραψαν χθες τρεις συμφωνίες για συνεργασία σε πολιτιστικά, μορφωτικά και επιστημονικά θέματα, για την επιστροφή λαθρομεταναστών και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

    Η οικονομική εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος", στο κύριο της θέμα με τίτλο "Με το φόβο των τιμών", γράφει ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε χθες τη διατήρηση των επιτοκίων στο υφιστάμενο επίπεδο, με την αιτιολόγηση ότι "πέρα από προσδοκίες για πληθωριστικές πιέσεις από τη διεθνή αγορά πετρελαίου και τις εγχώριες μισθολογικές αυξήσεις, βασικός παράγοντας προβληματισμού είναι οι πληθωριστικές συνέπειες των φορολογικών αλλαγών". Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου εξέφρασε την ανησυχία του για τη φορολογική μεταρρύθμιση και για το πώς θα επηρεάσει τα δημόσια οικονομικά.

    [04] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Μνημόσυνο πεσόντων τεθωρακισμένων

    Η κυβέρνηση αξιολογεί τις απειλές της Τουρκίας και λαμβάνει όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέτρα για την αποσόβηση τους, παράλληλα με τα αναγκαία μέτρα για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης του νησιού, διότι η διασφάλιση της ειρήνης και η αποτροπή της Τουρκίας από τυχοδιωκτικές ενέργειες, θα γίνει μέσα από την ενδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας της Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ΕΦ - ΕΛΔΥΚ - Μνημόσυνο

    "Ενωμένη η πολιτική ηγεσία του τόπου απέναντι στις νέες προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας, απαντούμε ότι δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε εκβιασμούς που θα μας οδηγήσουν στην αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής", ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    [06] (Κ) Ομογένεια - Καταδίκη δίδυμου εγκλήματος

    Σε μια κατάμεστη αίθουσα που παλλόταν από αγωνιστικό φρόνημα, Κύπριοι απόδημοι στο Λονδίνο καταδίκασαν χθες βράδυ το δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου, του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ενωση Κυπρίων Αγγλίας στο Saint Monica's Hall στο Βόρειο Λονδίνο. Περιλάμβανε ομιλίες, θεατρικό μονόπρακτο και τραγούδια.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ

    Την ελπίδα ότι η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία δεν θα επηρεάσει την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, εξέφρασε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για προσοχή στους χειρισμούς τόσο της Ελλάδας όσο και στην Κύπρου σ' αυτή τη λεπτή φάση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό.

    [08] (Κ) Αθήνα - Επέτειος εισβολής - Μνημόσυνο

    Τελέσθηκε σήμερα το πρωί στην Αθήνα Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 20 July 2002 - 17:49:07 UTC