Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-07-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Απευθείας συνομιλίες - Νέα συνάντηση
  • [02] (Κ) Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Δύο χρυσά για την Κύπρο
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Interreg - Χρηματοδότηση
  • [05] (Κ) Καραβάς - Λάπηθος - Εκδηλώσεις
  • [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΠΑΔΕΕ
  • [07] (Κ) Εθνάρχης Μακάριος - Μονή Κύκκου - Μνημόσυνο
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Προσφοροδότες - Αεροδρόμια
  • [11] (Κ) Δήμαρχος πόλης Jacksonville - Επέτειος εισβολής
  • [12] (Κ) Αγρότες - Κινητοποιήσεις - Αποκοπή δρόμων
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Τέρμα σήμερα στις πτώσεις
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ευρωπαίοι Κοινοβουλευτικοί- Κεραία Βρετανών
  • [16] (Κ) ΔΗΚΟ - Υποστήριξη υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου
  • [17] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Εκλεισε το μισό κεφάλαιο της γεωργίας

  • [01] (Κ) Απευθείας συνομιλίες - Νέα συνάντηση

    Νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς θα πραγματοποιηθεί στις 10 σήμερα το πρωί στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    [02] (Κ) Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Δύο χρυσά για την Κύπρο

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αναμενόμενη πρόσκληση από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για δημόσιο διάλογο για το Κυπριακό, η παρέμβαση της Ελλάδας προς τους εταίρους στην ΕΕ για καθορισμό χρονοδιαγράμματος έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ Τουρκίας και η χθεσινοβραδινή απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΙΣΟΣ για τις προεδρικές εκλογές είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλά θέματα είναι η απαντητική επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη στην εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", οι κινητοποιήσεις σήμερα των αγροτών και η πιθανή λήψη απεργιακών μέτρων από τους τραπεζικούς υπαλλήλους.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Το Μαρκίδη κατηγορούν οι 'F.T.' για τον Τάσο" αναφέρεται στην απαντητική επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη στην εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", η οποία τον κατηγορεί ότι πρόσφερε κάλυψη στο δικηγορικό γραφείο του Τάσου Παπαδόπουλου, απαλλάσσοντας τον από τις κατηγορίες σε σχέση με το σπάσιμο του εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Στην επιστολή του ο κ. Μαρκίδης αναφέρει, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι δεν μπορεί να γίνει ποινική έρευνα εναντίον του κ. Παπαδόπουλου, χωρίς προηγούμενη άδεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, γιατί είναι βουλευτής. Αλλού γράφει ότι τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς μεταφέρονται σήμερα στην Ελλάδα για να υποβληθούν σε εργαστηριακούς ελέγχους.

    "Η Μάχη" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Συντροφικοί κοριοί" γράφει ότι με δηλώσεις του ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης επιβεβαίωσε τις καταγγελίες που έκανε το περασμένο Σάββατο ο αξιωματούχος του Κινήματος, Μαρίνος Σιζόπουλος "σχετικά με παρακολουθήσεις τηλεφώνων από το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ". Ο κ. Λυσσαρίδης δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι "αντί να μας παρακολουθούν οι κυβερνώντες, μας παρακολουθούσαν οι εν δυνάμει εταίροι μας". Αλλού γράφει ότι οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν σήμερα από τις 10 μέχρι τις 11 το πρωί μαζικές προειδοποιητικές κινητοποιήσεις και θα αποκόψουν κύριες οδικές αρτηρίες, ζητώντας λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Με Ομήρου και βάρκα την ελπίδα" γράφει ότι το ΚΙΣΟΣ, μετά τη χθεσινοβραδινή απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, επιβεβαίωσε ότι δεν κατέρχεται αυτόνομα στις εκλογές, αλλά προσβλέπει πλέον στη συσπείρωση των μικρών κομμάτων γύρω από την υποψηφιότητα Ομήρου και φυσικά στην υλοποίηση της εξαγγελθείσας υποστήριξης του ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι με στόχο την αποφυγή ενδεχόμενης κρίσης και την κατοχύρωση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η Αθήνα παρεμβαίνει προς τους 14 εταίρους της στην Ενωση, ζητώντας καθορισμό χρονοδιαγράμματος έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ Τουρκίας.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Σύγκρουση στις Τράπεζες" γράφει ότι δυσοίωνες εξελίξεις διαγράφονται στον τραπεζικό τομέα τα προσεχή εικοσιτετράωρα, καθώς η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων αναμένεται να πάρει σήμερα το απόγευμα σοβαρές αποφάσεις για λήψη απεργιακών μέτρων στις εμπορικές τράπεζες, ζητώντας την ικανοποίηση αιτημάτων τους στο πλαίσιο ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης. Αλλού γράφει ότι ρεκόρ εξασφάλισης θέσεων στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας σημειώθηκε φέτος, καθώς 5.558 υποψήφιοι είδαν χθες με ανακούφιση τον κωδικό τους αριθμό στον κατάλογο των επιτυχόντων.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Βρυξέλλες καλούν Κληρίδη Ντενκτάς" γράφει ότι η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει να καλέσει το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για δημόσια συζήτηση για το Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσής του ενόψει και της ένταξης. Η πρόταση, προσθέτει, δεν έχει ακόμα διαβιβασθεί ωστόσο οι δύο πλευρές έχουν βολιδοσκοπηθεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δύο εκπρόσωποι της ΕΕ θα αφιχθούν στην Κύπρο με σκοπό να παρακολουθήσουν επί δύο μήνες κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία συμμορφώνεται με τις οδηγίες για πάταξη του φαινομένου τοποθέτησης ξόβεργων και δικτύων.

    Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Είχαμε συμφωνήσει" γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του χθες αποκάλυψε ότι κατά την τελευταία κοινή συνάντηση με τους Τάσσο Παπαδόπουλο και Γιαννάκη Ομήρου, οι τρεις ηγέτες είχαν καταλήξει στην υποψηφιότητα του Πρόεδρου του ΔΗΚΟ. Κατά την εφημερίδα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "αυτό που απέμενε ήταν οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των κομμάτων μας". Αλλού γράφει ότι ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Κίκης Καζαμίας απηύθυνε έκκληση ιδιαίτερα στους νέους να δώσουν το παρών τους στη μεγάλη ανατικατοχική εκδήλωση στις 3 Αυγούστου στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι χθες διεξάγονταν έρευνες για εξακρίβωση των συνθηκών του πνιγμού του δίχρονου κοριτσιού στο υδροπάρκο Φασουρίου στη Λεμεσό. Προσθέτει ότι η Αστυνομία ανέφερε ότι η Αθηνούλα Θεοδώρου βρέθηκε από το νονό της Χριστόδουλο Χριστοδούλου μετά τις 6 το απόγευμα σε πισίνα του υδροπάρκου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση χθες διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ξεκαθάρισε ότι οι κυπριακές Αρχές δεν είχαν γνώση για σπάσιμο του εμπάργκο που επέβαλαν τα Ηνωμένα Εθνη στη Γιουγκοσλαβία και πρόσθεσε ότι η έρευνα που διεξάγεται από το Γενικό Εισαγγελέα θα ξεκαθαρίσει την υπόθεση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Interreg - Χρηματοδότηση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με επιπλέον 30 εκ. ευρώ 14 προγράμματα διασυνοριακής και περιφερειακής συνεργασίας (INTERREG) για περιοχές που συνορεύουν με υποψήφιες για ένταξη χώρες, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής.

    [05] (Κ) Καραβάς - Λάπηθος - Εκδηλώσεις

    Σειρά εκδηλώσεων "Μνήμης, Τιμής και Αγώνα" διοργανώνουν οι Δήμοι και τα προσφυγικά σωματεία Καραβά και Λαπήθου, με αφορμή την 28η επέτειο κατάληψης των δύο κωμοπόλεων από τους Τούρκους.

    Σε ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές καλούν τους Λαπηθιώτες και Καραβιώτες να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις που "βασικό στόχο έχουν την απόδοση τιμής στους πεσόντες και αγνοούμενούς μας και την επαναβεβαίωση της πίστης και της θέλησής μας για συνεχή αγώνα μέχρι την επιστροφή και τη δικαίωση".

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΠΑΔΕΕ

    Τη διαβεβαίωση ότι τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) θα εργαστούν σκληρά και θα προσπαθήσουν να προωθήσουν την κοινή τους θέση για μια λύση ενωμένης Κύπρου, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ενωσης Δημήτρη Γιάνναρος.

    [07] (Κ) Εθνάρχης Μακάριος - Μονή Κύκκου - Μνημόσυνο

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες

    Τις απόψεις του επί του εδαφικού παρέθεσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σήμερα "συζητήθηκε το εδαφικό, είπε τις απόψεις του ο κ. Ντενκτάς και θα επανέλθουμε εμείς την Παρασκευή το πρωί".

    Είπε, επίσης, ότι συζητήθηκε το θέμα των αγνοουμένων και ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την Παρασκευή το πρωί.

    Στις συνομιλίες για το Κυπριακό, που πραγματοποιούνται στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, παρευρίσκονταν από ε/κ πλευράς ο κ. Παπαπέτρου, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/07/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7338          1,7442
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7060          1,7162
    Λίρα Αγγλίας                     1,0897          1,0962
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     203,4881        205,1160
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1317          3,1567
    Δολάριο Καναδά                     2,6733          2,6946
    Κορώνα Δανίας                     12,8731         12,9760
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,0132         13,1173
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9805         16,1083
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5266          2,5468
    

    [10] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Προσφοροδότες - Αεροδρόμια

    Το νέο αεροδρόμιο Πάφου θα αρχίσει τη λειτουργία του στο τέλος του 2004, ενώ αρχές του 2005 θα αρχίσει να λειτουργεί το νέο αεροδρόμιο της Λάρνακας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας ότι εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2003 θα ξεκινήσει εργασίες για την ανέγερση των νέων αεροδρομίων η κοινοπραξία που θα επιλεγεί με τη μέθοδο του BOT (ανέγερση, λειτουργία, μεταβίβαση).

    Ο κ. Νεοφύτου δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το "λεγόμενο προτιμητέο επενδυτή" πριν από το τέλος του 2002, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση χρόνου στην ημερομηνία υποβολής των προσφορών που λήγει στις 25 Οκτωβρίου.

    [11] (Κ) Δήμαρχος πόλης Jacksonville - Επέτειος εισβολής

    Σε διακήρυξη για καταδίκη της τουρκικής εισβολής, η οποία υπογράφεται από το δήμαρχο της αμερικανικής πόλης Jacksonville της Βόρειας Καρολίνας George L. Jones, η 20η Ιουλίου 2002 κηρύσσεται ως "Μέρα Θύμησης της Κυπριακής Δημοκρατίας". Στη διακήρυξη αναφέρεται επίσης ότι η επανένωση της Κύπρου είναι η μόνη αποδεκτή λύση για το κυπριακό πρόβλημα.

    [12] (Κ) Αγρότες - Κινητοποιήσεις - Αποκοπή δρόμων

    Mε γεωργικούς ελκυστήρες και άλλα οχήματα οι αγρότες έκλεισαν για μια ώρα σήμερα, από τις 10 μέχρι τις 11 το πρωί, βασικές οδικές αρτηρίες διεκδικώντας ικανοποίηση των αιτημάτων τους για επιδότηση του πετρελαίου, διαγραφή αγροτικών χρεών και ρύθμιση του καθεστώτος των ξένων εργατών.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Τέρμα σήμερα στις πτώσεις

    Τέρμα τέθηκε σήμερα στο σερί των εννέα χρηματιστηριακών συναντήσεων με πτωτικές τάσεις. Ο Γενικός Δείκτης με κινητήριο μοχλό ανόδου τους τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι συμπαρέσυραν σε κέρδη και τους υπόλοιπους κλαδικούς δείκτες, κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξης του 1,7%, κλείνοντας στις 83,22 μονάδες. Σε υψηλά επίπεδα ανήλθε ο όγκος συναλλαγών της ημέρας, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 996 χιλιάδες λίρες. Το μεγαλύτερο μέρος του όγκου συναλλαγών συγκέντρωσαν οι τραπεζικές μετοχές.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            83,22 ( 1,70)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    996.905
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   446.487    347,59 ( 2,43)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    351.785     95,05 ( 1,82)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     33.074     81,71 ( 2,57)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    142.436     22,84 (-1,04)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     35.633     59,70 ( 1,02)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.574     84,92 ( 6,11)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     23.835     18,60 ( 0,32)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     78.135     51,75 ( 1,11)
    Ετ. Πληροφορικής              £     23.991      3,04 ( 3,05)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     96.295     11,75 (-1,34)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.250     15,37 ( 3,02)
    Ξενοδοχεία                    £     52.608     47,02 ( 2,89)
    Αλλες Εταιρείες               £     86.474     78,61 ( 2,04)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ευρωπαίοι Κοινοβουλευτικοί- Κεραία Βρετανών

    Eπιστολή - έκκληση προς Ευρωπαίους κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους απήθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτραπεί η υλοποίηση της πρόσφατης απόφασης των αρχών των Βρετανικών Βάσεων για εγκατάσταση νέας κεραίας στην περιοχή Ακρωτηρίου, διαβιβάζοντάς τους ταυτόχρονα το σχετικό πρόσφατο ομόφωνο ψήφισμα του νομοθετικού σώματος.

    Στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Βουλής εκφράζει την πεποίθηση ότι οι αξιωματούχοι, προς τους οποίους απευθύνει την έκκλησή του, θα πεισθούν για τη σοβαρότητα και την επείγουσα φύση των εξελίξεων και ότι θα ασκήσουν την επιρροή τους υποστηρίζοντας σταθερά τις προσπάθειες της Κύπρου για αποτροπή ενδεχόμενης καταστροφής στο περιβάλλον ή και την αθρώπινη υγεία από τυχόν υλοποίηση της απόφασης των Βρετανών.

    [16] (Κ) ΔΗΚΟ - Υποστήριξη υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ ενέκρινε ομόφωνα το απόγευμα την εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές του 2003.

    [17] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Εκλεισε το μισό κεφάλαιο της γεωργίας

    Η Κύπρος έκλεισε σήμερα το μισό κεφάλαιο της γεωργίας και συγκεκριμένα το φυτοϋγειονομικό και κτηνιατρικό μέρος του κεφαλαίου, κατά τη 18η Συνάντηση της Διαπραγματευτικής Διάσκεψης για την Προσχώρηση της Κύπρου σε επίπεδο διαπραγματευτών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος σε ομιλία του στη συνάντηση διαβεβαίωσε ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2003 η Κύπρος θα μπορέσει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με την υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου.

    Οπως είπε ο κ. Βασιλείου, στο πλαίσιο αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου θα υιοθετηθούν συνολικά 751 νόμοι ενώ μέχρι τώρα έχουν υιοθετηθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων 446 νόμοι και αποφάσεις.

    Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής από νομοθετικής πλευράς, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από πλευράς Βουλής, τονίζοντας ότι η Κύπρος αύξησε σημαντικά το ρυθμό εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Ταυτόχρονα επεσήμανε τις προσπάθειες που γίνονται για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας η οποία είναι αναγκαία για την εφαρμογή του κεκτημένου.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Βασιλείου σημείωσε πως δεν έχει ακόμα επιτευχθεί καμιά πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες και διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για λύση του Κυπριακού πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης τον προσεχή Δεκέμβρη. Είπε ακόμη ότι οι προσπάθειες για λύση θα συνεχιστούν και "αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν (λύση πριν την ένταξη) και προσχωρήσουμε στην ΕΕ".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 30 July 2002 - 17:49:13 UTC