Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - Κοινοπολιτειακοί
  • [02] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ - ΑΠΟΕΛ - Ελπίδες για πρόκριση
  • [03] (Κ) Μακάμπι - Μπελσίνα - Κανένα πρόβλημα
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Ασιατική Ομάδα
  • [06] (Κ) Κύπρος - Εγγραφο
  • [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Συνάντηση με ΓΓ ΟΗΕ
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς- Ευρωκοινοβούλιο- Πρόσκληση
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [12] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Πρόσκληση ΓΓ ΟΗΕ
  • [13] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Πρόσκληση ΓΓ ΟΗΕ
  • [14] (Κ) Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - ΕΕ
  • [15] (Κ) Αθήνα - ΕΣΚ - Παιδιά - Κατασκήνωση
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - ΕΠΕΥ

  • [01] (Κ) Κύπρος - Κοινοπολιτειακοί

    Η Κύπρος κέρδισε χθες το τρίτο της μετάλλιο στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες που διεξάγονται στο Μάντσεστερ.

    Ο Κύπριος πρωταθλητής Χριστόδουλος Χριστοδουλίδης κέρδισε αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα του τζούντο, στην κατηγορία των 73 κιλών.

    Ο Χριστοδουλίδης αγωνίστηκε στον τελικό του αγωνίσματος, ύστερα από τρεις συνεχόμενες νίκες, και έχασε από τον Αυστραλό Χιλ.

    [02] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ - ΑΠΟΕΛ - Ελπίδες για πρόκριση

    [03] (Κ) Μακάμπι - Μπελσίνα - Κανένα πρόβλημα

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν προς το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνάντηση στο Παρίσι, η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΣΟΣ για την υποψηφιότητα του Προέδρου του Κινήματος Γιανάκης Ομήρου για τις προεδρικές εκλογές, δηλώσεις και αντιδηλώσεις για τις προεδρικές εκλογές και την οικονομία και το θέμα της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Χυδαίος διασυρμός Ιεραρχών" ότι τεράστιες διαστάσεις άρχισε να προσλαμβάνει πλέον το θέμα της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου, μετά και τις χθεσινές αποκαλύψεις για την υγεία του, αλλά και τους εκβιασμούς εις βάρος του Μητροπολίτη Πάφου. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προωθήσει τη διαδικασία εισαγωγής επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Κύπρο. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου εξήγησε πως με βάση το κοινοτικό κεκτημένο η Κύπρος, όπως και όλα τα κράτη που θα ενταχθούν στην Ενωση και αυτά που είναι ήδη μέλη, πρέπει να έχει ένα τέτοιο σύστημα τηλεόρασης μέχρι το 2010.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Υπόγειος πόλεμος στην Εκκλησία" γράφει ότι φοβερά και ανήκουστα πράγματα συμβαίνουν στην Εκκλησία στο παρασκήνιο του ακήρυχτου πολέμου για τη διαδοχή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, με αποκορύφωμα τη χθεσινή καταγγελία του Μητροπολίτη Πάφου ότι κάποιοι τον φωτογράφισαν γυμνό, ενώ έπαιρνε το θαλάσσιο μπάνιο του σε παραλία της Πάφου. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι στην κατηγορία των καπνιστών συγκαταλέγεται σήμερα το 70% της μαθητιώσας νεολαίας. Το φαινόμενο αυτό φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων, η οποία προσπαθεί να εξεύρει λύσεις, έτσι ώστε οι μαθητές που παραβιάζουν τους κανονισμούς στα σχολεία να τιμωρούνται με αποβολή.

    Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Βρωμοδουλειές από αυλικούς" γράφει ότι "σε άμεση σχέση με το σκάνδαλο της λεηλασίας της εκκλησιαστικής περιουσίας φαίνεται να βρίσκεται η επιχείρηση έκθεσης του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου κατά την ώρα που έκανε μπάνιο στη θάλασσα". Αλλού αναφέρει ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΣΟΣ, με συντριπτική πλειοψηφία, έθεσε χθες τις βάσεις για αυτόνομη κάθοδο με υποψήφιο τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου. Η υποψηφιότητα Ομήρου συγκέντρωσε τη θετική ψήφο 90 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ 16 μέλη υποστήριξαν την πρόταση του βουλευτή Δώρου θεοδώρου για παραμονή του ΚΙΣΟΣ στην τριμερή (με ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ). Στην ψηφοφορία υπήρξαν και πέντε αποχές.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Μαφία σε ιατρεία" ότι τουριστικοί πράκτορες στο εξωτερικό πωλούν σε τουρίστες, που θα επισκεφτούν την Κύπρο, πακέτα διαμονής, στα οποία περιλαμβάνουν και "διευκολύνσεις υγείας", εφόσον ο πελάτης έχει ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας. Με την κάθοδό τους στην Κύπρο, οι τουρίστες αυτοί παρουσιάζουν ξαφνικά "προβλήματα υγείας" και τότε μεταφέρονται σε συγκεκριμένα ιδιωτικά ιατρεία, "που είναι μυημένα στο κόλπο και τα οποία αναλαμβάνουν την περίθαλψή τους". Σε άλλη είδηση γράφει ότι άκαρπη απέβη και η χθεσινή μεσολαβητική προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας για εξεύρεση συμβιβαστικής φόρμουλας στο αδιέξοδο που έχει προκύψει στον τραπεζικό τομέα.

    Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Αποφασιστική παρέμβαση Ανάν" γράφει ότι η εμπλοκή της διαδικασίας (των απευθείας συνομιλιών) από τη στάση της τουρκικής πλευράς, οδήγησε σε νέα προσωπική παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στο Κυπριακό. Για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, η στασιμότητα που υπάρχει τόσο στη διαδικασία όσο και στις συζητήσεις επί της ουσίας, ανάγκασαν το κ. Ανάν σε μια αιφνιδιαστική κίνηση. Να προσκαλέσει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε συνάντηση μαζί του, στις 6 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι από σήμερα αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ) ο γιατρός Νίκος Ιωάννου.

    Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Θα είμαστε οι νικητές" ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως με τη βοήθεια των δυνάμεων της αλλαγής "θα εκπληρώσουμε μαζί την εντολή για απαλλαγή από τη σημερινή διακυβέρνηση και θα είμαστε νικητές το Φεβράρη του 2003". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης "επιχείρησε χθες να θολώσει τα νερά παρουσιάζοντας ξανά εξωραϊσμένη εικόνα για την πορεία της οικονομίας". Ο κ. Κληρίδης απέφυγε, σύμφωνα με την εφημερίδα, να πει ότι στα δέκα χρόνια της διακυβέρνησης Κληρίδη, το χρέος της κυβέρνησης από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει υπερτριπλασιαστεί.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι χθες Παλαιστίνοι μαχητές πυροδότησαν βόμβα σε κατάμεστη από κόσμο καφετέρεια του Εβραϊκού Πανεπιστημίου στην Ιερουσαλήμ, την ώρα που Ισραηλινοί και Αραβες φοιτητές γευμάτιζαν, σκοτώνοντας επτά άτομα και τραυματίζοντας περισσότερα από ογδόντα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης δήλωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ανέβαλε τη συζήτηση για κατάργηση της φορολογίας (3%) προς τον ΚΟΤ για τις 28 Αυγούστου. Η κυβέρνηση θα κληθεί να καταβάλει ένα τεράστιο ποσό, που αναλογεί στην εν λόγω φορολογία, για κάλυψη των αναγκών του ΚΟΤ.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΟΜ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Ασιατική Ομάδα

    [06] (Κ) Κύπρος - Εγγραφο

    [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 01/08/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7355          1,7459
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6910          1,7011
    Λίρα Αγγλίας                     1,0899          1,0964
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     203,1233        204,7482
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1374          3,1624
    Δολάριο Καναδά                     2,6772          2,6986
    Κορώνα Δανίας                     12,8888         12,9919
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,9228         13,0261
    Κορώνα Σουηδίας                   16,1532         16,2824
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5176          2,5377
    

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Κληρίδης - Συνάντηση με ΓΓ ΟΗΕ

    Με τη συνοδεία πρακτικογράφου θα μεταβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στο Παρίσι, όπου στις 6 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς- Ευρωκοινοβούλιο- Πρόσκληση

    Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου ανακοίνωσε σήμερα ότι αργά χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έλαβε πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για συζήτηση ενώπιον του Σώματος για το Κυπριακό με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            83.36 ( 0,46)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    508.444
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   263.371    349,95 ( 1,17)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    189.527     95,85 ( 1,05)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     10.046     81,33 (-0,81)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £         76     22,43 (-0,58)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     39.761     58,36 (-1,30)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     22.052     89,46 ( 2,12)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      9.944     18,61 ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     16.507     51,16 ( 0,93)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.736      3,04 ( 2,70)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     13.321     11,90 ( 1,28)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.936     15,65 ( 0,45)
    Ξενοδοχεία                    £     64.751     46,33 (-0,41)
    Αλλες Εταιρείες               £     56.005     78,86 ( 0,09)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Καθοριστικά για την τελική εικόνα της αγοράς αποδείχτηκαν τα τελευταία δευτερόλεπτα της σημερινής χρηματιστηριακής συνάντησης, όπου ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να αναρριχηθεί σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,46%. Η αγορά έκλεισε τελικά στις 83,36 μονάδες, ωθούμενη κυρίως από τις μετοχές των δύο μεγάλων τραπεζών. Μειωμένη παρουσιάστηκε σήμερα η αξία των συναλλαγών, καθώς διαμορφώθηκε στις 508 χιλιάδες λίρες.

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Πρόσκληση ΓΓ ΟΗΕ

    "Δεν υπήρχε περιθώριο απόρριψης της πρόσκλησης" που απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνάντηση στις 6 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, αναφέροντας ότι υπάρχει αδυναμία στην ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [13] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Πρόσκληση ΓΓ ΟΗΕ

    Ως "μια σημαντική εξέλιξη" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνάντηση στο Παρίσι.

    [14] (Κ) Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - ΕΕ

    Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι όπως ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ, σημειώνει ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Πίτερ Χέιν, υπενθυμίζοντας όμως ταυτόχρονα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι, ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της νήσου στην ΕΕ.

    [15] (Κ) Αθήνα - ΕΣΚ - Παιδιά - Κατασκήνωση

    Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ υποδέχθηκε τα παιδιά των συναδέλφων μελών της Ενωσης Συντακτών Κύπρου, μαζί με επτά παιδιά από το δημοτικό σχολείο του χωριού Φαρμακά, το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΣΗΕΑ.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - ΕΠΕΥ

    Μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα είναι έτοιμη να δεχθεί αιτήσεις για χορήγηση άδειας λειτουργίας Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μάριος Κληρίδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 1 August 2002 - 17:49:12 UTC