Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Επιτροπή - Τ/Κ δημοσιογράφοι
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Μνημόσυνο Γιαννάκη Παππουλή
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μνημόσυνο Νίκου Καρασαμάνη
  • [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Μνημόσυνο πεσόντων Τηλλυρίας

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Επιτροπή - Τ/Κ δημοσιογράφοι

    Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, ένας μη κερδοσκοπικός, μη κομματικός οργανισμός, με έδρα τη Νέα Υόρκη, αφοσιωμένος στην προστασία της ελευθερίας του Τύπου ανά τον κόσμο, σε έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το βράδυ στην ιστοσελίδα της αναφέρεται στην "καταδίκη από δικαστήριο της τουρκικής αποσχισθείσας περιοχής της βορείου Κύπρου δύο συντακτών της ημερησίας εφημερίδας 'Αφρίκα'".

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το ενδεχόμενο υποβολής ολοκληρωμένου σχεδίου λύσης του Κυπριακού, το έγγραφο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στο οποίο αναφέρεται ότι σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς λύση του Κυπριακού υπάρχει το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου, η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Βρετανία στα κατεχόμενα, καθώς και οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου γύρω από το θέμα της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια", στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Ιεράρχες ήθελαν το διασυρμό μου", γράφει ότι σε σχέση με τη φωτογράφησή του ενώ έκανε θαλάσσιο μπάνιο, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος "δακτυλοδείχνει ιεράρχες", οι οποίοι, όπως υποστήριξε, "σε συνεργασία με κάποιους δημοσιογράφους είχαν ξεκινήσει μια προσπάθεια να ανακαλύψουν κάτι εις βάρος του και να τον διασύρουν". Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό, κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2002, παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 7,22%, σε σύγκριση την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Η "Μάχη", στο κύριο της θέμα με τίτλο "Πλημμύρα από πλαστές επιταγές", γράφει ότι με δέσμες από στερλίνες Σκωτίας στις αποσκευές τους φαίνεται ότι ήρθαν στην Κύπρο κάποιοι αλλοδαποί που προφανώς ανήκουν σε σπείρα, με σκοπό να πλασάρουν στην κυπριακή οικονομία ψεύτικο χρήμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δεν αποκλείεται στο όλο κύκλωμα να εμπλέκονται και Ε/Κ". Αλλού γράφει ότι ο Α' Αντιπρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Μαρίνος Σιζόπουλος σε συνέντευξή του στην "Μ" είπε ότι "η αναβίωση του μίσους που διαχρονικά επιχειρεί να καλλιεργήσει η ηγεσία του ΑΚΕΛ σε βάρος των Σοσιαλιστών, αποδεικνύει στην ουσία την αδυναμία της να προβάλει επιχειρήματα".

    Ο "Πολίτης", στο κύριο του θέμα με τίτλο "Πρέπει να παραιτηθεί", γράφει ότι Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε ότι πέρα από την κακοδιαχείριση της Εκκλησίας, κινδυνεύει η υστεροφημία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και προέτρεψε όσους είναι φίλοι του "να τον πείσουν μετά την επιστροφή του στην Κύπρο να παραιτηθεί για να μπορέσει έτσι να λειτουργήσει η Εκκλησία της Κύπρου". Αλλού γράφει ότι 57% αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Βρετανία στα κατεχόμενα σημειώθηκε φέτος σε σύγκριση με πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία του λεγόμενου "υπουργείου τουρισμού" του ψευδοκράτους.

    Η "Σημερινή" στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Απόρρητο έγγραφο σοκ" και γράφει ότι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε απόρρητο έγγραφο τονίζει ότι σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς την λύση του Κυπριακού, Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να προετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν την προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία και την πρόκληση στρατιωτικής κρίσης. Αλλού γράφει ότι περίπου 150 άτομα, ανάμεσά τους και 3 ως 4 Κύπριοι, φέρεται να παρακολουθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Ο "Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα, κάτω από τον τίτλο "Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση", ότι όχι μόνο υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, αλλά και θα τεθεί στα δύο μέρη όταν θα έχει αρχίσει η "αντίστροφη μέτρηση" για τις διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον "Φ", στο σχέδιο προάγονται, μεταξύ άλλων, "διαδικασίες άτυπου αναγνωρίσεως, όχι του ιδίου του ψευδοκράτους ευθέως, αλλά της τ/κ κοινότητας ως χωριστής πολιτικής οντότητας, που διαθέτει δικές της δομές και δικούς της θεσμούς". Αλλού γράφει ότι οι απώλειες του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) από την αρχή του 2002 μέχρι και την τελευταία συνάντηση του Ιουλίου έφτασαν στο 35%, κατατάσσοντάς το στην 4η θέση διεθνώς από πλευράς απόδοσης.

    Η "Χαραυγή", στο κύριο της θέμα με τίτλο "Στόχος η κυριαρχία", γράφει ότι είναι ξεκάθαρο ότι το θέμα της κυριαρχίας στη μελλοντική δομή του κυπριακού κράτους, που θα συμφωνηθεί μέσα από τις συνομιλίες των δύο κοινοτήτων, απασχολεί πρωτίστως σήμερα τους ξένους μεσολαβητές και ιδιαίτερα τον βρετανικό παράγοντα. Αλλού γράφει ότι σε αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι χειρισμοί του το τελευταίο χρονικό διάστημα "αποσκοπούσαν στο διεμβολισμό της τριμερούς συνεργασίας", διευκρινίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιαννάκη Ομήρου μέχρι τέλους, ανεξαρτήτως του τι θα δείξουν οι δημοσκοπήσεις.

    [03] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Μνημόσυνο Γιαννάκη Παππουλή

    "Θεμελιακή προϋπόθεση για να φέρουμε σε αίσιο πέρας τον τραχύ αγώνα μας είναι η ενότητα και η σύμπνοια, η επιστράτευση και αξιοποίηση όλων των δυνάμεων και δυνατοτήτων μας", επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι πρέπει "να συνεχίσουμε την αρμονική και πολύπτυχη συνεργασία μας με την Ελλάδα".

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μνημόσυνο Νίκου Καρασαμάνη

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κατέστησε σήμερα υπεύθυνους για το αδιέξοδο που παρατηρείται στο Κυπριακό, την Αγκυρα και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς λόγω της εμμονής τους στη λύση "δύο χωριστών κρατών".

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του Νίκου Καρασαμάνη, ο οποίος έπεσε στις 17 Αυγούστου 1974 υπερασπιζόμενος την πατρίδα από τον Τούρκο εισβολέα, ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις προς την τουρκική πλευρά έτσι ώστε να τηρήσει εποικοδομητική στάση στο Κυπριακό, αλλά και τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν όπως εγκαταλείψει την τακτική "τήρησης ίσων αποστάσεων μεταξύ θύτη και θύματος".

    [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Μνημόσυνο πεσόντων Τηλλυρίας

    "Δεν πτοούμαστε από τις τουρκικές απειλές και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε εκβιασμούς που θα οδηγήσουν σε αποδοχή των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής και την αναστολή της πορείας ένταξης στην ΕΕ", τόνισε ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, στην ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά τις μάχες της Τηλλυρίας, τον Αύγουστο του 1964, που τελέσθηκε σήμερα στον Παχύαμμο.

    Πρόσθεσε ότι "προετοιμαζόμαστε τόσο σε πολιτικό όσο και στο στρατιωτικό επίπεδο για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο" όμως, συνέχισε, "στην περίπτωση που συμβεί είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 11 August 2002 - 17:49:06 UTC