Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) ΗΠΑ - Αρχεία - Κύπρος - Ελλάδα - Τουρκία
  • [03] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Κυπριακό - Κυριαρχία
  • [04] (Κ) ΠΑΚ - Δεύτερη εισβολή - Εκδήλωση μνήμης

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι πρωτοφανείς πλημμύρες που πλήττουν την kεντρική Ευρώπη, τα βρετανικά σχέδια για την επίλυση του Κυπριακού, οι δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου για την παραβίαση του στάτους κβο στην Πύλα από τους Τούρκους, οι χθεσινές εκδηλώσεις των Μορφιτών και οι εξελίξεις στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Βουλιάζει η Κεντρική Ευρώπη" γράφει ότι η υπερχείλιση ποταμών συνεχίζει, η Κεντρική Ευρώπη βουλιάζει, φράγματα υποχωρούν και τα ορμητικά νερά παρασύρουν στο διάβα τους κατοικίες και ότι άλλο βρίσκουν μπροστά τους, αφήνοντας 80 νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους και εκατομμύρια ζημιές. Αλλού γράφει ότι ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντεπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον θα έχει μαζί του ευρωπαϊκή ατζέντα, κατά την επικείμενη κάθοδό του στην περιοχή στις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από τη συνάντηση του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Αναν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Με το δέλεαρ της Ευρώπης θα απευθυνθεί προς όλες τις πλευρές προτάσσοντας διαφορετικά μηνύματα.

    "Η Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Εξάγουν την κρίση στην Κύπρο" γράφει ότι αυξάνονται οι φόβοι ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν τη δημιουργία θερμού επεισοδίου στην Κύπρο με τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο να δηλώνει ότι για την παραβίαση του στάτους κβο στην περιοχή της Πύλας, από τους Τούρκους, η πλευρά μας έχει προβεί "σε όλες τις ενδεδειγμένες πολιτικό - διπλωματικές ενέργειες μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών". Αλλού γράφει ότι όπως δήλωσε ο Υποδιοικητής της Λιμενικής, Ανώτερος Υπαστυνόμος Γιώργος Φράγκος, η Λιμενική Αστυνομία βρίσκεται σε πλήρη επαγρύπνηση με συνεχείς περιπολίες στα χωρικά ύδατα της Κύπρου για αναμενόμενη άφιξη λαθρομεταναστών, ύστερα από πληροφορίες από την Ιντερπόλ.

    "Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "S.O.S από τον τουρισμό" γράφει ότι "σήμα κινδύνου" εκπέμπει ο τουρισμός στην Κύπρο, μια και βάση στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2002, 1.017.387 τουρίστες επισκέφθηκαν το νησί σε σύγκριση με 1.170.323 τουρίστες που αφίχθηκαν στην Κύπρο κατά τους πρώτους μήνες του 2000, με την μείωση των αφίξεων κατά τον μήνα Ιούνιο του 2002 να φθάνει στο 9%. Αλλού γράφει ότι δηλώνοντας "πεισματικά ριζωμένοι" στη γη που 28 χρόνια τώρα βρίσκεται κάτω από την μπότα των Τούρκων, ο Δήμαρχος Μόρφου και οργανωμένα σύνολα του διαμερίσματος της κατεχόμενης κωμόπολης, επέδωσαν χθες ψηφίσματα καταδίκης της τουρκικής εισβολής στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, στη Λευκωσία.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Ο "Χάνεϊ είδε το τριζωνικό όραμα" γράφει ότι ο εμπνευστής του σχεδίου περί τριζωνικής λύσης του Κυπριακού, το οποίο προκάλεσε αναστάτωση με τη δημοσιοποίηση του τον περασμένο Μάρτιο, δεν είναι άλλος από τον εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το εν λόγω σχέδιο εγκαταλείφθηκε για να πάρει τη θέση του η νέα φόρμουλα που προωθεί το Λονδίνο για λύση στη βάση τριών επιπέδων κυριαρχίας. Αλλού γράφει ότι η ΕΣΚ θα προτείνει τον αρχισυντάκτη της "Αφρίκα", Σενέρ Λεβέντ για το Διεθνές Βραβείο Δημοσιογραφίας Λορένζο Νάταλι της ΕΕ, για τους "Αριστείς της Δημοσιογραφίας στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη".

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο, "Η Λευκωσία θα ζητήσει εξηγήσεις" γράφει ότι η Λευκωσία θα ζητήσει εξηγήσεις από το Λονδίνο, τόσο για τις νέες βρετανικές τοποθετήσεις όπως διατυπώνονται σχετικά με τη λύση του Κυπριακού, όσο και για ενέργειες προαγωγής αυτών των θέσεων από πλευράς του Βρετανού απεσταλμένου Λόρδου Χάνεϊ, ενέργειες που εντείνονται ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλού γράφει ότι αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η επιστολή του Βρετανού ΥΦΕΞ Πίτερ Χέιν προς το βουλευτή Τομ Κοξ στην οποία γίνεται αναφορά σε "πολύπλευρη κυριαρχία στην Κύπρο". Οπως δήλωσαν χθες οι βουλευτές Ελένη Μαύρου, Ανδρέας Παπαπολυβίου και Αντιγόνη Παπαδοπούλου, η κυπριακή πλευρά πρέπει να παραμείνει αταλάντευτη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Κενός ο θρόνος" γράφει ότι "κενό" θα κηρύξει το θρόνο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου η Ιερά Σύνοδος, αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δεν είναι σε θέση να αναλάβει τα καθήκοντά του. Οπως αναφέρει η Ιερά Σύνοδος θα προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια μόνο αφού έχει στα χέρια της ιατρικές γνωματεύσεις που να πιστοποιούν την ανικανότητα του Μακαριότατου. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την έμφαση που αυτή δίνει στη βελτίωση των σχέσεών της με οργανώσεις Τ/Κ ενώ αρνείται να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος του.

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Αρχεία - Κύπρος - Ελλάδα - Τουρκία

    Δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα τα αρχεία του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρονται στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο την περίοδο 1964 - 1968, επί διακυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Λίντον Τζόνσον.

    Η διεύθυνση της ιστοσελίδας με τα αρχεία της αμερικανικής κυβέρνησης για το διάστημα 1964 - 1968 είναι: http://www.state.gov/r/pa/ho/frus/johnsonlb/xvi.

    Σύμφωνα με τον αθηναϊκό Τύπο, η δημοσιοποίηση του φακέλου "Διεθνείς Σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών 1964-1968, τόμος ΧVΙ: Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία" αναβλήθηκε επανειλημμένως ύστερα από πιέσεις της CΙΑ, η οποία θεωρούσε ότι οι αποκαλύψεις για τις μυστικές επιχειρήσεις της οργάνωσης θα προκαλούσαν έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα.

    Ο τόμος αυτός που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα είναι μέρος υποσειράς τόμων για τις "Εξωτερικές Σχέσεις", που αφορούν τα σημαντικότερα θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής των πέντε χρόνων από το 1964 μέχρι και το 1968, όταν τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ ασκούσε ο Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον.

    Στα έγγραφα που παρατίθενται στο διαδίκτυο, υπάρχουν λεπτομέρειες για τις αποστολές και συναντήσεις στην Ουάσινγκτον, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 1964, του Τζορτζ Μπολ, ο οποίος ήταν Υφυπουργός Εξωτερικών το 1966 και Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1968.

    Περιλαμβάνονται επίσης στοιχεία για τη διαμεσολάβηση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και Προεδρικού μεσολαβητή για την Κύπρο Ντιν Ατσεσον από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο 1964, για τις συζητήσεις για το Κυπριακό από το Σεπτέμβριο 1964 μέχρι τον Ιούνιο 1965 και για την πολιτική κρίση στην Ελλάδα το 1965.

    Αλλα κεφάλαια του τόμου αυτού είναι η συνέχιση του διαλόγου για το Κυπριακό το 1966, η πτώση της Δημοκρατίας και το πραξικόπημα του 1967 στην Ελλάδα και η αρχική αμερικανική αντίδραση σε αυτό, η κρίση του 1967 στην Κύπρο και η μεσολάβηση του Σάιρους Βανς από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 1967.

    Γίνονται επίσης αναφορές στις σχέσεις ΗΠΑ και Χούντας στην Ελλάδα από το 1967 μέχρι το Δεκέμβριο του 1968.

    [03] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Κυπριακό - Κυριαρχία

    Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για εσωτερική και εξωτερική κυριαρχία στην Κύπρο, δήλωσε χθες βράδυ ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προειδοποιώντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα βρεθεί μπροστά σε σοβαρά διλήμματα και μεγάλες δυσκολίες στο άμεσο μέλλον.

    Σε ομιλία του στην Κρήτου Μαρότου στην Πάφο, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε πως, εκτός από την καθημερινή έκφραση ετοιμότητας για λύση του Κυπριακού, επιβάλλεται να τηρούμε αποφασιστική στάση στα θέματα που είναι αδιαπραγμάτευτα όπως εκείνο της κυριαρχίας.

    [04] (Κ) ΠΑΚ - Δεύτερη εισβολή - Εκδήλωση μνήμης

    Στη μνήμη όλων εκείνων οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία κατά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής του 1974, είναι αφιερωμένη αυτό το Σαββατοκυρίακο η διαφωτιστική εκστρατεία που πραγματοποιείται από το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα (ΠΑΚ) και τους συγγενείς των αγνοουμένων στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Στην παρουσία είκοσι περίπου μαυροφορεμένων μανάδων συγγενών αγνοουμένων, οι οποίες κρατούσαν αναμμένα κεριά και τις φωτογραφίες των οικείων τους αναπέμφθηκε το πρωί στο χώρο του οδοφράγματος δέηση στη Μεγαλόχαρη για ανάπαυση της ψυχής των πεσόντων και επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

    Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Αντιγόνη Παπαδοπούλου, έκανε λόγο για μεθοδεύσεις ξένων μεσολαβητών και ειδικά του Βρετανού απεσταλμένου Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ για τριζωνική λύση του Κυπριακού και τόνισε πως από τη στιγμή που "δεν υπογράψαμε νόθα λύση μπορούμε να ελπίζουμε".

    Πρόσθεσε πως τέτοιου είδους σενάρια δεν πτοούν τον προσφυγικό κόσμο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 17 August 2002 - 17:49:06 UTC