Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τουρκία - Κιβρίκογλου - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - ΑΠΟΕΛ - Ηττα
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Τράπεζα Κύπρου - Αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου
  • [05] (Κ) Ντενκτάς - Ερογλου - Αγκυρα
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Δυστύχημα ΕΦ - Επιδόματα
  • [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Κυβ. Εκπρόσωπος - "Σημείωμα" Πρόντι
  • [09] (Κ) Κυβ. Εκπρόσωπος - Απειλές Κιβρίκογλου
  • [10] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνέδριο Αποδήμων
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νέος Πρεσβευτής των ΗΠΑ
  • [13] (K) Πρεσβευτής Γερμανίας - Διαπιστευτήρια
  • [14] (Κ) ΚΕΒΕ - ΕΕ - Ιδρυση ευρωπαϊκών κέντρων πληροφόρησης
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [16] (Κ) Διευθυντής ΓΤΠ - Συνέδριο ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ
  • [17] (Κ) ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ - Στόχοι - Σχέδιο δράσης - Αυστραλία
  • [18] (Κ) ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ - Ευχές στον Αρχιεπίσκοπο
  • [19] (Κ) ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ - Ψήφισμα

  • [01] (Κ) Τουρκία - Κιβρίκογλου - Κυπριακό

    Για τον κίνδυνο μεγάλης κρίσης, σε περίπτωση που "δεν ληφθεί υπόψη η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο" στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, προειδοποίησε την ΕΕ, ο απερχόμενος αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουσεϊν Κιβρίκογλου.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - ΑΠΟΕΛ - Ηττα

    Εκτός των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ έμεινε η ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΠΟΕΛ, ύστερα από τη νέα ήττα που γνώρισε χθες βράδυ στην Αθήνα από την ΑΕΚ με σκορ 1 - 0 για τον τρίτο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης.

    Το γκολ της ΑΕΚ επιτεύχθηκε στο 58ο λεπτό του αγώνα, όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ του Τσάρτα, ο Κοσταρικανός Μαουρίτσιο Ράιτ έστειλε την μπάλα με κεφαλιά στα δίχτυα του ΑΠΟΕΛ.

    Η ΑΕΚ είχε νικήσει το ΑΠΟΕΛ και στον πρώτο αγώνα που διεξήχθη στη Λευκωσία με 3 2.

    Εξάλλου, στο πλαίσιο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ η ΑΕΛ αντιμετωπίζει απόψε στις 7.30 στο Τσίρειο Στάδιο τη Φερεντσβάρος Ουγγαρίας και η Ανόρθωση στις 9.00 στο Λουξεμβούργου την Γκρεβενμάχερ.

    Μηδαμινές ελπίδες για πρόκριση έχει η ΑΕΛ, ύστερα από τη βαριά ήττα με 4 0 που γνώρισε στον πρώτο αγώνα, μεταξύ των δύο ομάδων, που διεξήχθη στην Ουγγαρία.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Υπατου Εκπρόσωπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας για το Κυπριακό, οι κινήσεις των Αμερικανών στο Κυπριακό, η ποινή προστίμου που επέβαλε στην ΑΤΗΚ η Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι καταγγελίες βουλευτών για τα κυβερνητικά οικόπεδα και οι αφυπηρετήσεις στελεχών της Εθνικής Φρουράς, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Αναταράξεις από το πρόστιμο στην ΑΤΗΚ" ότι ο Πρόεδρος της ΑΤΗΚ Στάθης Παπαδάκης χαρακτήρισε "αναρμόδια" την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού να αποφασίσει για το θέμα και "άκαιρη και άδικη" την απόφαση, τονίζοντας ότι αυτή θα εφεσιβληθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, αφού πρώτα μελετηθεί. Η απόφαση θα διαβιβασθεί σήμερα στην ΑΤΗΚ και θα δοθεί στη δημοσιότητα. Αλλού αναφέρει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου τόνισε χθες ότι η διεύρυνση δεν τελειώνει στην Κοπεγχάγη με την ένταξη των δέκα νέων μελών. Ενόψει του άτυπου συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνέρχεται αύριο στο Ελσινόρ της Δανίας, όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η διεύρυνση, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του των χωρών που δεν είναι υπό άμεση ένταξη.

    "Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Σκάνδαλο με οικόπεδα" γράφει ότι άπορες οικογένειες με οκτώ παιδιά βγήκαν εκτός καταλόγου και δεν πήραν κυβερνητικό οικόπεδο, ενώ άλλες οικογένειες πήραν οικόπεδο για δεύτερη φορά καταγγέλλουν οι βουλευτές Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ και αντιδρούν έντονα μπροστά στην κατάφωρη αδικία που γίνεται εις βάρος των άπορων οικογενειών. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι τροχοπέδη βάζει ο Υπουργός Εμπορίου στις εταιρείες πετρελαιοειδών σε περίπτωση που επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των καταναλωτών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τις τιμές των καυσίμων το οποίο θα θέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ο αρμόδιος Υπουργός θα υπάρχει πρόνοια βάσει της οποίας θα παρέχεται το δικαίωμα στον εκάστοτε Υπουργό Εμπορίου να επιβάλλει τιμές οροφής στα καύσιμα.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Πρόντι Σολάνα ανάβουν φωτιές" γράφει ότι ενώ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι συνδέει την απόφαση των "15" επί του προκειμένου με την πρόοδο στο Κυπριακό, ο Υπατος Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα εκφράζει ενδοιασμούς για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ελσίνκι για την Κύπρο χωρίς δεύτερες σκέψεις. Αλλού αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες, μετά την εισήγηση του Υπουργού Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη, τη διεξαγωγή έρευνας για τις "μεγάλες λαδιές" στο Συμβούλιο Ελαιοκομικών Προϊόντων.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ληστεία εκατομμυρίων" ότι "οργή εναντίον της ΑΤΗΚ εκφράζει η κοινή γνώμη, μετά την καταδίκη της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για αντιδεοντολογική τιμολογιακή πολιτική, που προήλθε από κατάχρηση της δεσπόζουσας μονοπωλιακής θέσης της". Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει ότι βρέθηκε χθες από τον ιδιοκτήτη του περιβολιού στην όχθη του οποίου κατέπεσε το μοιραίο "Μπελ", το κινητό τηλέφωνο ενός από τους πέντε αξιωματικούς της ΕΦ, μεταξύ των οποίων και ο Αρχηγός της Ευάγγελος Φλωράκης, που βρήκαν τραγικό θάνατο κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου. Το κινητό μάρκας "ΝΟΚΙΑ" το οποίο βρέθηκε πλησίον μικρού δέντρου που φυτεύτηκε πρόσφατα εις μνήμη των αδικοχαμένων, είναι καμένο τόσο στο πίσω μέρος όσο και στην αντένα.

    "Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Αντιπαροχές προς Τουρκία λόγω Ιράκ" γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζονται έτοιμες να προβούν σε κινήσεις εξευμενισμού της τουρκικής πλευράς τόσο στο Κυπριακό όσο και στην ΕΕ, μέσω των συμφωνιών τους στην Ευρώπη. Η στάση αυτή των Αμερικανών, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, έχει άμεση σχέση με τους σχεδιασμούς τους στο Ιράκ και την αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της Τουρκίας. Αλλού αναφέρει ότι το Υπουργείο Εργασίας πέτυχε την εξομάλυνση της αντιπαράθεσης για μια τουλάχιστον εβδομάδα, στο χώρο των τραπεζών. Ο Υπουργός έδωσε στην ΕΤΥΚ και στο Εργοδοτικό Σύνδεσμο Τραπεζών από ένα φάκελο στον οποίο είναι η πρότασή του, η οποία δεν επιδέχεται διαπραγμάτευσης.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ξηλώνουν την Εθνική Φρουρά" γράφει ότι ικανά στελέχη της ΕΦ απόφοιτοι στρατιωτικών σχολών υποχρεώνονται σε πρόωρη αφυπηρέτηση, ενώ την ίδια στιγμή αξιωματικοί με λιγότερα προσόντα αλλά και μεγαλύτερη σε ηλικία προάγονται στις ανώτατες βαθμίδες της στρατιωτικής πυραμίδας. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο μήνας Δεκέμβριος θεωρείται κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις κρίσιμες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με τη διεύρυνση, την ένταξη της Κύπρου και την απόφαση σε ό,τι αφορά τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο "Η ΑΤΗΚ εφεσιβάλλει το πρόστιμο των 20 εκατομμυρίων" γράφει ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου δήλωσε χθες ότι πρόκειται να εφεσιβάλει το πρωτοφανές πρόστιμο των 20 εκ. λιρών, το οποίο επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, για "κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης" που κατέχει η Αρχή και για πραγματοποίηση καθαρών κερδών πέραν το 64 εκατομμυρίων λιρών για το έτος 2000. Αλλού αναφέρει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης δήλωσε πως κατά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ζήτησε και ανέβαλε τη συζήτηση και λήψη απόφασης για το θέμα της κατάργησης της εισφοράς 3% προς τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Τράπεζα Κύπρου - Αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου

    Στα 36 εκατομμύρια λίρες ανήλθαν τα κέρδη του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου το πρώτο εξάμηνο του 2002, πριν από τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και τη φορολογία, σε σύγκριση με 54,1 εκ. λίρες την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 33,5%.

    [05] (Κ) Ντενκτάς - Ερογλου - Αγκυρα

    Νέες κινήσεις Τουρκίας - ψευδοκράτους ενόψει της συνάντησης Ανάν-Κληρίδη-Ντενκτάς στις 6 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, συζητήθηκαν στην Αγκυρα κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου.

    Ντενκτάς και Ερογλου, που μετέβησαν στην Αγκυρα για να παραστούν στην τελετή παράδοσης της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από τον στρατηγό Χουσεϊν Κιβρίκογλου στο στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ, παρακάθισαν σε σύσκεψη για το Κυπριακό.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Δυστύχημα ΕΦ - Επιδόματα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου ανακοίνωσε σήμερα απόφαση του Yπουργικού Συμβουλίου όπως χορηγηθούν, κατ' εξαίρεση, χρηματικά ωφελήματα στις οικογένειες των θυμάτων της πρόσφατης πτώσης του ελικοπτέρου, από την οποία πέντε αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, μεταξύ των οποίων ο Αρχηγός, Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, έχασαν τη ζωή τους.

    [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/08/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7383          1,7487
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7121          1,7223
    Λίρα Αγγλίας                     1,1103          1,1169
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,5828        203,1954
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1045          3,1293
    Δολάριο Καναδά                     2,6655          2,6868
    Κορώνα Δανίας                     12,8932         12,9963
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8346         12,9372
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8967         16,0238
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5544          2,5748
    

    [08] (Κ) Κυβ. Εκπρόσωπος - "Σημείωμα" Πρόντι

    Δεν υπάρχει σημείωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι που να διαχωρίζει την Κύπρο από τις άλλες υπό ένταξη χώρες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου αντίθετα με τις πληροφορίες που εμφανίστηκαν στις αθηναϊκές εφημερίδες.

    Οπως προκύπτει από την ενημέρωση που είχε η Λευκωσία από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, πρόσθεσε ο κ. Παπαπέτρου, αυτό που υπάρχει είναι ένα έγγραφο άνευ σημασίας "προετοιμασμένο από χαμηλόβαθμο υπάλληλο στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    [09] (Κ) Κυβ. Εκπρόσωπος - Απειλές Κιβρίκογλου

    Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου τις νέες τουρκικές απειλές δια στόματος του απερχόμενου αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Στρατηγού Χουσεϊν Κιβρίκογλου.

    [10] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνέδριο Αποδήμων

    "Κάθε μέρα που θα περάσει από σήμερα μέχρι το τέλος του χρόνου, πρέπει να είναι μέρα δουλειάς, περισυλλογής, σκέψης και κυρίως δράσης όλων μας, αναφορικά με τον τρόπο που θα προωθήσουμε την υπόθεσή μας και θα ενισχύσουμε τις θέσεις μας", τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου σε ομιλία του στη συνεδρία των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι η πλευρά μας τάσσεται υπέρ της υποβολής προτάσεων από τα Ηνωμένα Εθνη και "νομιμοποιείται" να ζητά οι προτάσεις που θα υποβληθούν να εντάσσονται εντός των πλαισίων που τέθηκαν με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να υποβάλει οποιεσδήποτε ιδέες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών στη Τουρκία.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,28  (-1,69)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    790.165
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   396.264    352,00  (-2,20)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    275.021     97,45  (-2,19)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     29.517     82,67  (-0,90)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        269     22,47  (-1,71)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     41.996     60,83  (-1,46)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     20.086    110,04  (-2,72)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     29.936     18,90  (-1,46)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      4.352     55,85  ( 0,45)
    Ετ. Πληροφορικής              £     82.316      4,01  ( 3,35)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     18.682     13,01  (-2,91)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £     13 076     16,97  (-0,12)
    Ξενοδοχεία                    £     59.968     48,06  (-1,31)
    Αλλες Εταιρείες               £    173.441     85,39  (-1,55)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Νέος Πρεσβευτής των ΗΠΑ

    Δεν θα αποδεχτούμε οποιεσδήποτε προτάσεις που θα ισοδυναμούσαν με νομιμοποίηση της παράνομης και καταστροφικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις και θα παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος δέχτηκε σήμερα σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή των ΗΠΑ Michael Klosson, επεσήμανε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση "ανοίγει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του μακρού υφιστάμενου κυπριακού προβλήματος".

    [13] (K) Πρεσβευτής Γερμανίας - Διαπιστευτήρια

    Εκκληση προς την τ/κ πλευρά "να είναι εποικοδομητική και να επιδείξει προθυμία για συμβιβασμό πάνω στα κύρια θέματα που διακυβεύονται", απηύθυνε σήμερα ο νέος Πρεσβευτής της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Κύπρο, Jochen Trebesch, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο Γερμανός Πρεσβευτής τόνισε ότι η "μοναδική ευκαιρία για επίτευξη λύσης με διαπραγματεύσεις πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης πριν από τις επικείμενες αποφάσεις της ΕΕ για διεύρυνση", μια και η Κύπρος, όπως επεσήμανε, "ως κράτος μέλος πρέπει να μιλά με μια φωνή και να διασφαλίζει την κατάλληλη εφαρμογή του νόμου της ΕΕ".

    [14] (Κ) ΚΕΒΕ - ΕΕ - Ιδρυση ευρωπαϊκών κέντρων πληροφόρησης

    Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βασίλης Ρολόγης και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Πρέσβης Ντονάτο Κιαρίνι, υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για την ίδρυση ευρωπαϊκών κέντρων πληροφόρησης σε τέσσερα επιπλέον τοπικά επιμελητήρια της Κύπρου, πέραν του ενός που ήδη υπάρχει στο ΚΕΒΕ στη Λευκωσία.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,69% σημείωσε η αγορά στην πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης, δεχόμενος έντονες πιέσεις από τους τραπεζικούς τίτλους, υποχώρησε στις 87,28 μονάδες. Σημαντική αύξηση σε σχέση με χθες παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 790 χιλιάδες λίρες.

    [16] (Κ) Διευθυντής ΓΤΠ - Συνέδριο ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ

    Τη διαβεβαίωση ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στις διαφωτιστικές προσπάθειες της ομογένειας για την Κύπρο, έδωσε σε ομιλία του στο συνέδριο των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), ο Διευθυντής του ΓΤΠ Γιαννάκης Σολωμού.

    [17] (Κ) ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ - Στόχοι - Σχέδιο δράσης - Αυστραλία

    Τη μελέτη συγκεκριμένων τρόπων και την υποβολή εισηγήσεων για αξιοποίηση ευρωπαϊκών και άλλων διεθνών οργανισμών για την προβολή θεμάτων που σχετίζονται με το Κυπριακό, αποφάσισαν οι απόδημοι Κύπριοι κατά το τελευταίο μέρος της 19ης Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Σε παρεμβάσεις τους σήμερα το απόγευμα, οι εκπρόσωποι τοπικών ομοσπονδιών των αποδήμων Κυπρίων ζήτησαν και πρότειναν συγκεκριμένους τρόπους καλύτερης αξιοποίησης του διαδικτύου και των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τόσο για την προώθηση του Κυπριακού όσο και για την προβολή των δραστηριοτήτων τους.

    Ο Επίτροπος Προεδρίας για θέματα αποδήμων και παλιννοστούντων Κυπρίων, Μανώλης Χριστοφίδης, αναφέρθηκε στην προσφορά του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) για προβολή του έργου των παροικιακών οργανώσεων, αλλά και για την αποστολή ειδικού δελτίου με το οποίο θα τους ενημερώνει τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για γεγονότα που συμβαίνουν στην Κύπρο.

    [18] (Κ) ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ - Ευχές στον Αρχιεπίσκοπο

    Οι Κύπριοι απόδημοι εκφράζουν τη λύπη τους για την ασθένεια που ταλαιπωρεί τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο, και του εύχονται γρήγορη ανάρρωση και επάνοδο στα υψηλά θρησκευτικά του καθήκοντα.

    Σήμερα κατά την τελευταία μέρα της 19ης Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), οι Κύπριοι απόδημοι ομόφωνα ενέκριναν σχετικό ανακοινωθέν που έδωσαν στη δημοσιότητα.

    [19] (Κ) ΠΟΜΑΚ - ΠΣΕΚΑ - Ψήφισμα

    Εκκληση προς την κυπριακή κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα, "να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους που απειλούν τον τόπο και να δράσουν ενιαία και αποτελεσματικά σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα μέσα στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου, για αποτροπή των τεράστιων κινδύνων και για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό", απευθύνουν οι Κύπριοι απόδημοι σε ψήφισμά τους που υιοθετήθηκε ομόφωνα σήμερα.

    Στο ψήφισμα τα μέλη των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), που συνεδρίασαν στη Λευκωσία από τις 26 μέχρι και τις 29 Αυγούστου 2002, εκφράζουν "την αποφασιστικότητα των αποδήμων Κυπρίων να εντείνουν τις διαφωτιστικές τους ενέργειες στις χώρες όπου διαμένουν τώρα, μέχρι την τελική δικαίωση".

    Οι Κύπριοι απόδημοι διαπιστώνουν ότι "η συνεχιζόμενη εδώ και 28 χρόνια τουρκική αδιαλλαξία και κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η πολιτική του εθνικού ξεκαθαρίσματος στα κατεχόμενα που εφαρμόζει η Τουρκία και οι απαράδεκτες και παράλογες απαιτήσεις που προβάλει η τουρκική πλευρά, εμποδίζουν την οποιαδήποτε πρόοδο προς την κατεύθυνση εξεύρεσης δίκαιης, βιώσιμης και δημοκρατικής λύσης του Κυπριακού".

    Μετά και της ενημέρωσης που έτυχαν από κυβερνητικά στελέχη, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης συνεδρίας τους, οι Κύπριοι της διασποράς, εκφράζουν την εκτίμηση ότι "η πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο ώστε βάσιμα να ελπίζεται ότι ολόκληρη η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ".

    Στο ψήφισμά τους, το οποίο θα διαβιβαστεί και στην ελληνική κυβέρνηση, οι απόδημοι Κύπριοι χαιρετίζουν "τις ειλικρινείς προσπάθειες της ε/κ πλευράς για λύση του Κυπριακού, όπως εκφράζονται στις συνεχιζόμενες διακοινοτικές συνομιλίες".

    Εκφράζουν επίσης την εκτίμηση ότι "τόσο οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό όσο και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έχουν εισέλθει σε πολύ κρίσιμες για την ύπαρξη και το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας φάσεις".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 29 August 2002 - 17:49:14 UTC