Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-08-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Φερχόιγκεν - Ιρλανδικό δημοψήφισμα - Διεύρυνση
  • [02] (Κ) Δήμαρχος Λευκωσίας - Αντιδήμαρχος Αγκυρας - Βερολίνο
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Δεύτερη αγωνιστική
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Δήμος Μόρφου - Αδελφοποίηση με Μεσολόγγι
  • [06] (Κ) Δορυφόρος Κύπρου - Ελλάδας
  • [07] (Κ) ΟΥΕΦΑ: Κυπριακές ομάδες - Αλλαγές
  • [08] (Κ) Δορυφόρος Hellas Sat - Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών
  • [09] (Κ) Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπωλ - Κύπρος - Τουρκία
  • [10] (Κ) Συνέδριο για ομοσπονδιακό σύστημα - Βασιλείου - Δημητριάδης
  • [11] (Κ) Ατυπο Συμβούλιο ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Φερχόιγκεν - Ιρλανδικό δημοψήφισμα - Διεύρυνση

    Ενα δεύτερο κατά σειράν ιρλανδικό "όχι" αναφορικά με τη Συνθήκη της Νίκαιας, θα δημιουργούσε "πολύ σοβαρά προβλήματα" στην Ευρωπαϊκή Ενωση(ΕΕ), διακυβεύοντας το ίδιο το χρονοδιάγραμμα της διευρυνσής της, δήλωσε το Ελσινγκορ της Δανίας, ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Επίτροπος, Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    [02] (Κ) Δήμαρχος Λευκωσίας - Αντιδήμαρχος Αγκυρας - Βερολίνο

    Την προκλητική δήλωση του Αντιδημάρχου Αγκυρας, Γκαζί Σαχίν, ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμαρχο Λευκωσίας αντέκρουσε στο πλαίσιο της τριήμερης Διάσκεψης των Δημάρχων των πρωτευουσών των υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών, που ολοκληρώνεται σήμερα στο Βερολίνο, ο Δήμαρχος της κυπριακής, μοιρασμένης από την τουρκική εισβολή, πρωτεύουσας, Μιχαλάκης Ζαμπέλας.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Δεύτερη αγωνιστική

    Τρεις αγώνες διεξάγονται σήμερα, στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής του παγκυπρίου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της συνάντησης της 6ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, η συζήτηση για τη διεύρυνση στο άτυπο συμβούλιο των 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Δανία, η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τις πρόωρες αφυπηρετήσεις αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις στην καταδικαστική απόφαση εναντίον της ΑΤΗΚ είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

    H "Αλήθεια" στο κύριό της θέμα υπό τον τίτλο "Ξεκαθάρισε η διαδικασία" γράφει ότι στο επίκεντρο των χωριστών συναντήσεων που είχε χθες και προχθες ο Αλβαρο ντε Σότο με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς ήταν η εκ των προτέρων κατοχύρωση της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί στο Κυπριακό, αμέσως μετά τις συναντήσεις της 6ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, αλλά και το ξεκαθάρισμα θεμάτων νομικής φύσεως. Αλλού αναφέρει ότι οι "15" της ΕΕ επαναβεβαίωσαν χθες το χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης της Ενωσης, στη διάρκεια του άτυπου συμβουλίου στη Δανία.

    "Η Μάχη" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Mea Culpa του Επάρχου Λεμεσού" δίνοντας συνέχεια στο θέμα της "κατάφωρης αδικίας", που όπως έγραψε χθες, "γίνεται εις βάρος των άπορων οικογενειών της Επισκοπής" που δεν πήραν κυβερνητικό οικόπεδο, αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, η οποία "αφού ουσιαστικά παραδέχεται το λάθος και δηλώνει Mea Culpa, προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στους ίδιους τους αιτητές", σύμφωνα με την εφημερίδα. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε με χθεσινές του δηλώσεις ότι ο συνδρομητής της ΑΤΗΚ "δεν πρόκειται να πάρει πίσω ούτε σεντ" από τα υπερκέρδη που πραγματοποίησε η Αρχή.

    Ο "Πολίτης" αναφέρεται στο κύριο του θέμα στα επιδόματα που παίρνουν αξιωματούχοι των "Δασικών Βιομηχανιών Κύπρου Λτδ", όταν ταξιδεύουν για υπηρεσιακούς λόγους στο εξωτερικό. Αλλού γράφει ότι από τον επόμενο μήνα κλιμάκιο του Υπουργείου Παιδείας θα πραγματοποιεί "εφόδους" σε ιδιωτικά σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης για να διαπιστωθεί εάν το προσωπικό είναι αυτό που παρουσιάζεται στις δηλώσεις των σχολείων και εάν αναλαμβάνει καθήκοντα ανάλογα με τα προσόντα του.

    "Η Σημερινή" έχει κύριο τίτλο "Στο αέρα 30 εκατομμύρια λίρες" και κάνει αναφορά σε αμείλικτα ερωτήματα που θέτουν ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών γύρω από την πρόθεση της ΑΤΗΚ να διαθέσει 30 εκατομμύρια λίρες από το αποθεματικό της για να επεκταθεί στην Ελλάδα, προχωρώντας σε συνεργασία με την Q TELECOM. Γράφει ακόμα ότι πονοκέφαλο αποτελούν για την αστυνομία οι αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ που θα διεξαχθούν στο στάδιο ΓΣΠ στη Λευκωσία, αφού και οι τρεις ομάδες που θα φιλοξενηθούν στην Κύπρο έχουν αρκετούς Κύπριους φίλους.

    "Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Σκληρή μάχη για την κυριαρχία" γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί το θέμα της κυριαρχίας κλειδί για τα περαιτέρω βήματα προς την τελική λύση του κυπριακού προβλήματος και θα επιδιώξει στο Παρίσι ξεκαθάρισμα του ακανθώδους αυτού θέματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ποινικοποιείται με ειδικό νομοσχέδιο η υποβολή σε σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένου από την Αστυνομία ως υπόπτου και οι παρανομούντες τιμωρούνται με αυστηρές ποινές φυλάκισης.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πλήγμα για την ΕΦ" γράφει ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου κατήγγειλε χθες ότι για τις πρόσφατες πρόωρες αφυπηρετήσεις αξιωματικών της ΕΦ η επετηρίδα αξιωματικών όχι μόνο δεν έχει ληφθεί υπόψη αλλά έχει παραβιαστεί και έχει γίνει επιλεκτική χρήση της, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για την ΕΦ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι Ετζεβίτ και Ντενκτάς με συμπαραστάτη τον Τούρκο ΥΠΕΞ Σουρκού Σινά Γκιουρέλ μεθοδεύουν κρίση και νέα τετελεσμένα στην Κύπρο, ώστε να δημιουργήσουν συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να κηρύξουν έκτακτη ανάγκη στην Τουρκία και να παραμείνουν στην εξουσία αναβάλλοντας τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" έχει ως κύριο θέμα τις καταγγελίες και την έρευνα σχετικά με υπόθεση κακοποίησης από στρατιώτες κουταβιού μέχρι θανάτου, σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στη Λευκωσία. Επίσης πρωτοσέλιδα αναφέρεται στην ανεύρεση από την αστυνομία της μεγαλύτερης ποσότητας χαπιών έκσταση που εντοπίστηκε ποτέ στην Κύπρο, αξίας 55 περίπου χιλιάδων λιρών. Τα ναρκωτικά βρέθηκαν στο διαμέρισμα 34χρονου Λευκωσιάτη που ζει στη Λεμεσό, ο οποίος και συνελήφθηκε.

    Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο "Νέος Τύπος" υπό τον τίτλο "Ασφαλιστικός κατήφορος" γράφει ότι τους τελευταίους μήνες η ακύρωση της άδειας λειτουργίας των τριών ασφαλιστικών εταιρειών Ακρίτας, Αιγίς, Winvest, από την Εφορο Ασφαλειών φαίνεται ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού οι ασφαλιστικές εταιρείες ταλανίζονται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αλλού αναφέρει ότι το 2002 είναι όμοιο και σε πολλές περιπτώσεις χειρότερο για τις εισηγμένες εταιρείες, αφού τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου είναι χειρότερα και από αυτά του 2001.

    [05] (Κ) Δήμος Μόρφου - Αδελφοποίηση με Μεσολόγγι

    Ο κατεχόμενος Δήμος Μόρφου θα αδελφοποιηθεί απόψε με το Δήμο Μεσολογγίου, κατά τη διάρκεια τελετής που θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό.

    [06] (Κ) Δορυφόρος Κύπρου - Ελλάδας

    Εχει τεθεί σε τροχιά ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Ελλάδας -Κύπρου, ο οποίος καλύπτει περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους σε 28 χώρες.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ χαρακτήρισε "πολύ σημαντική" τη λειτουργία δορυφόρου.

    [07] (Κ) ΟΥΕΦΑ: Κυπριακές ομάδες - Αλλαγές

    Ικανοποίηση εκφράζουν διοικητικοί παράγοντες και οπαδοί των δύο κυπριακών ομάδων που συμμετέχουν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ για το αποτέλεσμα της χθεσινής κλήρωσης αφού απέφυγαν τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

    Ο πρωταθλητής ΑΠΟΕΛ, μετά τον αποκλεισμό του από το Τσάμπιονς Λιγκ, κληρώθηκε να παίξει με την αυστριακή Γκράτσερ, ενώ η κυπελλούχος Ανόρθωση θα αντιμετωπίσει τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

    Με βάση την κλήρωση, αρχικά ο ΑΠΟΕΛ θα έπαιζε τον πρώτο αγώνα στην Αυστρία στις 19 Σεπτεμβρίου και τον επαναληπτικό στις 3 Οκτωβρίου στη Λευκωσία. Λόγω όμως του γεγονότος ότι η Γκράτσερ έχει την ίδια έδρα (στάδιο "Αρνολτ Σβαρτζενέιγκερ") με τη Στουρμ Γκρατς, η οποία κληρώθηκε πρώτη να αντιμετωπίσει τη Λίβιγκστον Σκωτίας, έγινε αλλαγή.

    [08] (Κ) Δορυφόρος Hellas Sat - Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών

    Ο δορυφόρος Ελλάδας - Κύπρου με την ονομασία "Κοπέρνηκος" που τέθηκε σε τροχιά στις αρχές Ιουνίου είναι προσωρινός και τοποθετήθηκε στην τροχιακή θέση των 39 μοιρών ανατολικά προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τηλεπικοινωνικών στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, Στέλιος Χειμώνας.

    [09] (Κ) Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπωλ - Κύπρος - Τουρκία

    Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπωλ με επιστολή της προς τις Ομοσπονδίες Χάντμπωλ Κύπρου και Τουρκίας και προς τις γυναικείες ομάδες των Λατσιών Κύπρου και Ουσκουντάρ Τουρκίας δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων μεταξύ Λατσιών και Ουσκουντάρ για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

    Στη δισέλιδη επιστολή της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δίνει πληροφορίες για τις ημερομηνίες και τα στάδια των δύο αγώνων καθώς και οδηγίες για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι δύο ομάδες σχετικά με την εξασφάλιση άδειας εισόδου, το δρομολόγιο που ακολουθήσουν οι δύο ομάδες για το εκτός έδρας παιγνίδι, τα ξενοδοχεία που θα διαμένουν οι ομάδες και τη φιλοξενία των διαιτητών.

    [10] (Κ) Συνέδριο για ομοσπονδιακό σύστημα - Βασιλείου - Δημητριάδης

    Οι γνωστές τουρκικές θέσεις περί της ανάγκης ύπαρξης "δυο ανεξάρτητων κρατών" στην Κύπρο, προβλήθηκαν από τους συνεργάτες του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, Μουμτάζ Σοϊζάλ και Εργκούν Ολγκούν, σε τετραήμερο διεθνές συνέδριο για το ομοσπονδιακό σύστημα χωρίς ωστόσο να βρουν ανταπόκριση από τους ομιλητές του συνεδρίου.

    Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου και ο πρώην Δήμαρχος Λευκωσία Λέλλος Δημητριάδης, οι οποίοι συμμετείχαν στο συνέδριο που διοργάνωσε στην Ελβετία η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της χώρας αντέκρουσαν τις θέσεις αυτές.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Βασιλείου διευκρίνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ζήτησε κατ αρχήν τη δημιουργία δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο και όταν αυτή η θέση έγινε αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά και υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη εγκαταλείφθηκε από τον κ. Ντενκτάς. Επίσης εξηγήθηκε στους συνέδρους ότι η Νομική Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε την τουρκική θέση για ύπαρξη δύο λαών στην Κύπρο, οι οποίοι να διαθέτουν ξεχωριστά το δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

    [11] (Κ) Ατυπο Συμβούλιο ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό

    Η πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, ο ρόλος της στο Κυπριακό αθώς και οι ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες απασχόλησαν χθες τους 15 Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο άτυπο συμβούλιο του Ελσινγκορ, της Δανίας.

    Στην ευρεία συζήτησή που πραγματοποιήθηκε οι τοποθετήσεις των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών ήταν θετικές όσον αφορά τις προσπάθειες της Τουρκίας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων αλλά οι 15 δήλωσαν ότι αναμένουν και πρακτική εφαρμογή τους.

    Οσον αφορά το αίτημα της Αγκυρας για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι 15 ούτε το απέκλεισαν ούτε το επικρότησαν.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου το θέμα αυτό είναι ανοικτό και η αξιολόγηση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και στα κριτήρια που τίθενται βρίσκεται και το Κυπριακό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 31 August 2002 - 17:49:09 UTC