Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο
  • [02] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Επίσημες επαφές
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λόρδος Χάνεϊ
  • [05] (Κ) Οικολόγοι - Κεραία - Εκδήλωση διαμαρτυρίας
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)
  • [07] (Κ) "Κύπρια 2002" - Ορχήστρα Νέων ΕΕ
  • [08] (Κ) Γιαννίτσης - Γουέστον
  • [09] (Κ) Κασουλίδης - Χάνεϊ
  • [10] (Κ) "Αφρίκα" - Κυπριακό - ΕΕ
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ντέιβιντ Χάνεϊ
  • [12] (Κ) Δημήτρης Χριστόφιας - Τάσσος Παπαδόπουλος
  • [13] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Επίσκεψη - Ρουμανία
  • [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιώργος Βασιλείου
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις
  • [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Υπ. Γεωργίας - Ειδική Σύνοδος - Γιοχάνεσμπουργκ
  • [19] (Κ) ΥΠΕΞ - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ
  • [20] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Βρυξέλλες
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Σλοβακίας - Συνάντηση
  • [22] (Κ) Νίκος Αναστασιάδης - Προεδρικές εκλογές
  • [23] (K) Τούρκος ΥΦΕΞ - Τόμας Γουέστον
  • [24] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Δήλωση - Αναχώρηση
  • [25] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Δηλώσεις Φερχόιγκεν - Αντιδράσεις

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο

    Τρεις ομάδες, ο ΑΠΟΕΛ, ο Ολυμπιακός και η Ανόρθωση, διπλασίασαν τις νίκες τους στο φετινό πρωτάθλημα Α' Κατηγορίας ποδοσφαίρου, ενώ τέσσερις ομάδες, η Αλκή, το Παραλίμνι, ο Αρης και η ΑΕΛ, δεν έχουν μέχρι την ώρα οποιοδήποτε βαθμολογικό κέρδος.

    Η ΑΕΛ όπως και η Ομόνοια είναι με έναν αγώνα λιγότερο. Ο μεταξύ τους αγώνας απόψε στις 8 στο στάδιο Παραλιμνίου, λόγω τιμωρίας της έδρας της Ομόνοιας, συμπληρώνει τη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος.

    Ο ΑΠΟΕΛ πήρε δύσκολη νίκη με 3-1 χθες βράδυ στη Λεμεσό από τον Αρη αφού μέχρι το τελευταίο λεπτό του αγώνα οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες 1-1.

    Η Ανόρθωση κέρδισε εκτός έδρας με 1-0 το Παραλίμνι και διπλασίασε τις νίκες της στο πρωτάθλημα.

    Στον τρίτο χθεσινοβραδινό αγώνα η ΑΕΚ επιβλήθηκε του Διγενή Μόρφου με 4-1, σημειώνοντας την πρώτη της νίκη.

    Το Σάββατο το βράδυ ο Ολυμπιακός νίκησε την Αλκή στο ΓΣΠ με 2-0, ο Απόλλωνας έφερε ισοπαλία 2-2 στη Λεμεσό με την Πάφο, ενώ η Νέα Σαλαμίνα και ο Εθνικός Αχνας συμβιβάστηκαν στην ισοπαλία 1-1.

    Στο βαθμολογικό πίνακα προηγούνται ο ΑΠΟΕΛ, ο Ολυμπιακός και η Ανόρθωση με έξι βαθμούς. Ακολουθούν με τέσσερις βαθμούς ο Εθνικός Αχνας και η Νέα Σαλαμίνα, με τρεις βαθμούς η Ομόνοια (με ένα αγώνα λιγότερο), η ΑΕΚ και ο Διγενής.

    [02] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Επίσημες επαφές

    Αρχίζει σήμερα τις επίσημες επαφές του στην Κύπρο ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος έφθασε στο νησί την περασμένη Παρασκευή.

    Στις 8 σήμερα το πρωί ο Λόρδος Χάνεϊ θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι πληροφορίες σε σχέση με τις προτάσεις που θα παρουσιάσει ο ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, η δημοσκόπηση για τις προεδρικές εκλογές που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα "Χαραυγή" και οι δηλώσεις που έγιναν σε σχέση με αυτήν, οι δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η κατάσταση που δημιουργείται στα εκκλησιαστικά πράγματα του τόπου λόγω της μακρόχρονης ασθένειας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και το νέο αδιέξοδο που φαίνεται να προβάλλει στην εργατική διαφορά στις τράπεζες είναι ορισμένα από τα θέματα στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    H "Αλήθεια" αναφέρεται κύριο θέμα με τίτλο "Ηταν μόνος - ήρθε πρώτος" στη χθεσινή δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα "Χαραυγή" και σημειώνει πως αυτή έγινε όταν μόνος υποψήφιος για τις προεδρικές ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος, αφού τον Ιούλιο που έγινε η δημοσκόπηση δεν είχε εξαγγελθεί καμία άλλη υποψηφιότητα πέραν εκείνης του κ. Παπαδόπουλου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε νέο αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται η εργατική διαφορά στις τράπεζες, παρά τις ελπίδες που δημιούργησε η παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας με υποβολή μεσολαβητικής πρότασης για την επίλυσή της.

    Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Συνδέουν Ιρλανδία με τα κατεχόμενα" σημειώνει πως ενώ τον Απρίλιο η Ιρλανδία, ύστερα από παρέμβαση της κυπριακής κυβέρνησης, είπε όχι στο αίτημα του καθεστώτος Ντενκτάς για αεροπορική σύνδεση με τα κατεχόμενα, η Βρετανία - ως πρώτη διδάξασα - πρόσφερε στο ψευδοκράτος εναλλακτική λύση για σύνδεση του παράνομου αερολιμένα "Ερτζιάν" με την Ιρλανδία. Αλλού γράφει πως ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ντομινίκ ντε Βιλεπέν δήλωσε πως τα 15 κράτη μέλη της ΕΕ προτιμούν την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέα 'ιερή' ανάφλεξη" ότι νέα ανάφλεξη στην Εκκλησία βρίσκεται ενόψει με αφορμή το θέμα της αντικατάστασης ή μη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, η κατάσταση της υγείας του οποίου "δεν προοιωνίζεται με κανέναν τρόπο την επανάληψη των καθηκόντων του". Σε άλλο θέμα σημειώνει πως στη μάχη του ανταγωνισμού των αεροπορικών ναύλων εισέρχεται τώρα και η Ολυμπιακή Αεροπορία, η οποία με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, θα προσφέρει τα εκπτωτικά ναύλα που απευθύνονται σε συνταξιούχους, στις οικογένειες, στους φοιτητές και στρατιώτες με έκπτωση 50% καθώς και νυκτερινά ναύλα με περιορισμούς στις ημερομηνίες.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ετοιμη λύση βελγικής κοπής" γράφει ότι το βελγικό μοντέλο συντάγματος θα αποτελέσει βασικό άξονα σε μια μελλοντική συμφωνία στο Κυπριακό και αυτό συνάγεται τόσο από πληροφορίες που αφορούν τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις προτάσεις που έχει διαμορφώσει ο Διεθνής Οργανισμός, όσο και από το γεγονός ότι την τελευταία περίοδο έχουν πυκνώσει οι αναφορές στο μοντέλο αυτό. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι όντως θα γίνουν προαγωγές εκπαιδευτικών στο τέλος Σεπτεμβρίου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν αλυσιδωτές μετακινήσεις και ότι θα υπάρξει αναστάτωση στη στελέχωση των σχολείων.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Σύγχυση στο ΚΙΣΟΣ" γράφει ότι "σύγχυση και απώλεια ψυχραιμίας στο ΚΙΣΟΣ και περαιτέρω 'μούδιασμα' στον ήδη 'μουδιασμένο' ΔΗΣΥ", προκάλεσε η δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα και η οποία δίδει προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων στον Τάσσο Παπαδόπουλου έναντι του Γιαννάκη Ομήρου. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι μήνυμα ενότητας και φιλίας έστειλαν χθες από το Λήδρα Πάλας, όπου πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Ειρήνης, εκατοντάδες Ε/Κ και Τ/Κ νέοι, διατρανώνοντας για άλλη μια φορά την επιθυμία τους για επανένωση και ελευθερία της Κύπρου.

    (ΣΣ: Η εφημερίδα "Το Θάρρος" δεν έχει παραληφθεί στα γραφεία του ΚΥΠΕ)

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λόρδος Χάνεϊ

    Μια ώρα διήρκησε το πρόγευμα εργασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με το Βρετανό απεσταλμένο για το Κυπριακό Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Στη συνάντηση Κληρίδη - Χάνεϊ συμμετείχαν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και ο Διευθυντής του Γραφείου του ΥΠΕΞ Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Από βρετανικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Λιν Πάρκερ, ο Αναπληρωτής Υπατος Αρμοστής Φίλιπ Μπάρτον και ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπάτης Αρμοστείας Στιούαρτ Σάμερς.

    [05] (Κ) Οικολόγοι - Κεραία - Εκδήλωση διαμαρτυρίας

    Οκτώ μέλη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με επικεφαλής το βουλευτή του Κινήματος Γιώργο Περδίκη, συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 7 σήμερα το πρωί στο δρόμο Φασουρίου - Ακρωτηρίου, διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάσταση από τους Βρετανούς γιγαντιαίας κεραίας στον υγροβιότοπο Ακρωτηρίου.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)

    "Το Θάρρος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αναταραχή και κόντρες στην Εκκλησία" γράφει ότι "φωτιές" άναψε η γνωμοδότηση του καθηγητή Θεολογίας Θεόδωρου Γιάγκου ότι θα πρέπει να γίνουν αμέσως εκλογές για ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου, αφού ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις τόσο μεταξύ των μελών της Ιεράς Συνόδου, όσο και μεταξύ των υπολοίπων ιεραρχών της Εκκλησίας της Κύπρου. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα, ενώ μειώνεται αισθητά ο αριθμός των Τ/Κ. Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα "Αφρίκα" ο αριθμός των εποίκων έφθασε στις 150 χιλιάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [07] (Κ) "Κύπρια 2002" - Ορχήστρα Νέων ΕΕ

    Τη δεύτερη της συναυλία στο πλαίσιο του Διεθνούς Πολιτιστικού Φεστιβάλ "Κύπρια 2002", δίνει απόψε η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα ερμηνεύσει υπό τη διεύθυνση του Vlandimir Ashkenazy την 9η Συμφωνία του Λούτβιχ βαν Μπετόβεν με τη συμμετοχή των χορωδιών της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (ΕΡΤ) και Μακεδονίας. Η παράσταση θα δοθεί στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ' στη Λευκωσία.

    [08] (Κ) Γιαννίτσης - Γουέστον

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης θα συναντηθεί αύριο στην Αθήνα με τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    [09] (Κ) Κασουλίδης - Χάνεϊ

    [10] (Κ) "Αφρίκα" - Κυπριακό - ΕΕ

    Η τ/κ εφημερίδα "Αφρίκα" γράφει ότι και οι τελευταίοι Τ/Κ των κατεχομένων ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το νησί.

    Η εφημερίδα προειδοποιεί το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τους όρους που θέτει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και γράφει ότι "οι θέσεις και οι απόψεις του Ντενκτάς δεν είναι του ιδίου, αλλά είναι όροι τους οποίους θέτει η Αγκυρα".

    Η "κυριαρχία" που αξιώνει ο κ. Ντενκτάς, γράφει η εφημερίδα, "δεν αφορά την κυριαρχία των Τ/Κ, αλλά την κυριαρχία της Τουρκίας στο νησί".

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ντέιβιντ Χάνεϊ

    Κατανόηση συνάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας από τον εκπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ στις θέσεις που εξέφρασε για το πρόβλημα, κατά τη σημερινή 60λεπτη συνάντησή τους, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε.

    [12] (Κ) Δημήτρης Χριστόφιας - Τάσσος Παπαδόπουλος

    "Η στυγνή πραγματικότητα είναι ότι η αλλαγή επέρχεται και η αλλαγή θα γίνει", δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, για συντονισμό των δύο κομμάτων στην προεκλογική εκστρατεία.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας, κατά την συνάντηση αποφασίστηκε να συσταθεί ομάδα επικοινωνιακής πολιτικής, η οποία θα θέσει μπροστά στα δύο κόμματα ένα στρατηγικό σχέδιο επικοινωνιακής πολιτικής.

    "Κατά συνέπεια, δεν μπήκαμε στη συγκεκριμένη συζήτηση διαφόρων πτυχών", ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, "που έχουν σχέση με την πολιτική επικοινωνία, είτε γενικότερα με τα πολιτικά πράγματα".

    "Οι εκτιμήσεις είναι εκεί", είπε, και "με βάση εκείνες τις εκτιμήσεις τα δύο κόμματα έχουν πάρει την απόφαση να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου. "Καθοδηγούμενοι και από το πλαίσιο προγραμματικών αρχών μπήκαμε στη συζήτηση των συγκεκριμένων μηχανισμών οι οποίοι χρειάζονται για να δωσουμε τη μάχη της αλλαγής", πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι "είχαμε μια πρώτη συνάντηση με σκοπό να οργανώσουμε το συντονισμό των δύο κομμάτων για την εκλογική εκστρατεία και ανταλλάξαμε απόψεις πάνω στον τρόπο της δημιουργίας των διαφόρων γραφείων, υπηρεσιών και την επάνδρωσή τους", σημειώνοντας ότι όλα κύλησαν "καθόλα ομαλά κι ας πούμε ότι ξεκινάμε".

    Σε ερώτηση ποιο θα είναι το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι "δεν συμφωνήσαμε ακόμη. Εχουμε τις ιδέες μας", είπε, "αλλά αργότερα θα αναληφθούν".

    Είπε ότι χρειάζεται "πολλή δουλειά, σκληρή δουλειά, συνεπής και θα την οργανώσουμε για να την κάνουμε όσο πιο καλά μπορούμε".

    Ερωτηθείς ποια θα είναι τα θέματα αιχμής της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτά "θα καθοριστούν μετά από τη λειτουργία των διαφόρων γραφείων που έχουμε συστήσει".

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θα υπάρξει κοινό επιτελείο και κάθε κόμμα θα διατηρήσει τη δική του αυτονομία και τη δική του οργανωτική διάρθρωση και εργασία.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η συνάντηση ήταν "σε πολιτικο-οργανωτικό επίπεδο. Εχουμε θέσει μπροστά μας ένα σχεδιάγραμμα κι ένα χρονοδιάγραμμα", είπε.

    "Εχουμε συναποφασίσει να δημιουργήσουμε να λειτουργήσει κοινό πολιτικό επιτελείο σε επίπεδο ηγεσιών των δύο κομμάτων, θα δημιουργηθεί ομάδα επικοινωνιακής πολιτικής γύρω από τον υποψήφιο, η οποία θα επεξεργαστεί ένα σχέδιο επικοινωνιακής πολιτικής το οποίο θα θέσει μπροστά στις πολιτικές ηγεσίες των δύο κομμάτων και τον υποψήφιο του μετώπου", πρόσθεσε.

    "Οπόταν απ΄εκεί", συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, θα βγουν και τα συνθήματα έχοντας υπόψη ότι "όλα αυτά θα στηριχθούν στο κοινό πρόγραμμα το οποίο έχουμε τις προγραμματικές αρχές, τις οποίες έχουμε επεξεργαστεί το πλαίσιο αρχών τα τρία κόμματα προτού φύγει το ΚΙΣΟΣ από την προσπάθεια για τριμερή συνεργασία".

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας "απ΄εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε την επεξεργαστική εργασία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος του υποψηφίου, το οποίο ο κ. Παπαδόπουλος την ώρα που θα κρίνει σκόπιμο θα το εξαγγείλει προς το λαό".

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι η απόσταση που χωρίζει τον Τάσσο Παπαδόπουλο με το ΑΚΕΛ για το Κυπριακό είναι τέτοια όσο η γη με τη σελήνη, ο κ. Χριστόφιας: "Δεν ασχολούμαι με την αστρολογία με την οποία άρχισε να ασχολείται ο κ. Αναστασιάδης. Αρχίσαμε να μιλούμε για αποστάσεις μεταξύ σελήνης και γης, νομίζω ότι όλα αυτά τα πράγματα έχουν το χαρακτήρα ακριβώς της απλής προπαγάνδας", είπε, προσθέτοντας πως "κάποια στιγμή θα στερέψουν αυτά τα πράγματα και θα χρειαστεί να δευ ο κ. Αναστασιάδης τη στυγνή πραγματικότητα", ότι "η αλλαγή επέρχεται και η αλλαγή θα γίνει".

    "Κατανοώ την αγωνία, κατανοώ αν θέλετε και τη σύγχιση η οποία εκφράζεται μέσα από βαρύγδουπες δηλώσεις και χαρακτηρισμούς οι οποίοι θα έπρεπε να αποφεύγονται από μέρους του κ. Αναστασιάδη", είπε ο κ. Χριστόφιας, "αλλά απ΄εκεί και πέρα θα λειτουργήσει η δημοκρατία, θα μπουν κάτω επιχειρήματα, αντιπαράθεση επιχειρημάτων αντί χαρακτηρισμών και ο λαός είμαι πεπεισμένος ότι θα ακολουθήσει το δρόμο που του λέει η συνείδησή του κι είναι ο δρόμος στην αλλαγή της διακυβέρνησης του τόπου".

    Ο κ. Παπαδόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ είπε ότι "αρέσκεται ο κ. Αναστασιάδης, σε ηχηρούς χαρακτηρισμούς που δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα".

    Είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και "μπορεί να σταθμίσει ποιες είναι οι θέσεις που στο κάτω-κάτω είναι κοινές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και δεν υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις όσον αφορά τους στόχους και τις επιδιώξεις" στο Κυπριακό.

    "Σίγουρα υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τις εκτιμήσεις", είπε ο κ. Παπαδόπουλος. "Απ΄εκεί και πέρα πιθανώς ο κ. Αναστασιάδης να ξέρει κάτι που εμείς οι δυο δεν ξέρουμε και να κρίνει καλύτερα από εμάς αν οι θέσεις μας είναι κοντά ή διαχωρίζονται από αυτές τις αποστάσεις".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ο ΔΗΣΥ θα υποστηρίξει τελικά τον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει "κατά πόσο ο ΔΗΣΥ θα εμμείνει μέχρι τέλους στην υποψηφιότητα του κ. Ομήρου. Τα μηνύματα που στέλλει ο κ. Αναστασιάδης και με έντονο τρόπο, είναι ότι θα στηρίξει τον κ. Ομήρου", είπε, προσθέτοντας ότι "το πάρε-δώσε το οποίο θα γίνει για πιθανή στήριξη αυτής της υποψηφιότητας" δεν μπορεί να το γνωρίζει και δεν μπορεί να προδιαγράψει και το αποτέλεσμα.

    Σε ερώτηση πόσο δυσχεραίνει το πρόγραμμα τη στιγμή που δεν έχει σκιαγραφηθεί το προεκλογικό σκηνικό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν βλέπει "να υπάρχει ιδιαίτερη δυσχέρεια".

    "Στόχος είναι η αλλαγή στη διακυβέρνηση, το πλαίσιο αρχών είναι ήδη πάνω στο τραπέζι και μπορούμε να μιλούμε με διάφορες δυνάμεις πάνω σε αυτή τη βάση", πρόσθεσε.

    Κυπριακό -------- Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι "εκείνο που δυσχεραίνει ίσως περισσότερο όλους μας σ΄αυτή την προεκλογική προσπάθεια είναι οι επικίνδυνες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, οι κρισιακές καταστάσεις οι οποίες μας περιμένουν".

    "Να μην προσπαθεί κανένας από εμάς να ωραιοποιεί τα πράγματα", είπε ο κ. Χριστόφιας, διότι "τα μηνύματα είναι σαφέστατα και δεν είναι θετικά σ΄ό,τι αφορά τις προσπάθειες να γίνει επεξεργασία σχεδίου λύσης του Κυπριακού".

    "Οχι γιατί δεν θέλουμε σχέδιο λύσης", εξήγησε ο κ. Χριστόφιας, "αλλά γιατί εικάζεται ότι δεν είναι αυτό το οποίο εντάσσεται στα όρια τα δικά μας, διότι ξεπερνά τα όρια τα δικά μας, και αυτό βλέπω ότι θα δυσχεραίνει την προσπάθεια όλων όσοι θα εμπλακούν στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές".

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι "δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά τα μηνύματα για το τι είναι που μεθοδεύουν άλλοι, τι είναι που σχεδιάζουν άλλοι, τι είδους πλαίσιο θέλουν να προτείνουν και μάλιστα σε χρονική στιγμή που να ασκούνται έμμεσα πιέσεις πάνω στη δική μας πλευρά, διότι διακυβεύονται και άλλες πορείες, άλλοι στόχοι".

    Σε ερώτηση αν οι επικείμενες εξελίξεις είναι δυνατόν να διαφοροποιήσουν τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Χριστόφιας απάντησε αρνητικά.

    "Ούτε η αντιμετώπιση των κρισίμων αυτών συνθηκών", είπε ο κ. Παπαδόπουλος, "απαιτεί οποιαδήποτε αναστολή ή τερματισμό της προεκλογικής εκστρατείας και τη λειτουργία των δημοκρατικών διαδικασιών". (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Επίσκεψη - Ρουμανία

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία πραγματοποιεί από χθες ο

    [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 2/9/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7393          1,7497
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7085          1,7187
    Λίρα Αγγλίας                     1,1027          1,1093
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     201,8824        203,4974
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0967          3,1214
    Δολάριο Καναδά                     2,6598          2,6810
    Κορώνα Δανίας                     12,8998         13,0029
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8550         12,9578
    Κορώνα Σουηδίας                   16,0200         16,1480
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5570          2,5774
    

    [15] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιώργος Βασιλείου

    Την αισιοδοξία του ότι η έκθεση για την Κύπρο που θα παρουσιαστεί στις 16 Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με αυτές για τις άλλες υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες θα είναι πολύ θετική εξέφρασε ο επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στην πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας και πρώτη συνάντηση του Σεπτέμβρη, με το Γενικό Δείκτη να σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,23%, κλείνοντας στις 87,33 μονάδες, ως αποτέλεσμα της πτωτικής πορείας των πλείστων επιμέρους δεικτών. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 606 χιλιάδων λιρών.

    [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,33  (-0,23)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    606.810
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   320.159    351,55  ( 0,14)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    103.153     97,48  ( 0,62)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      9.158     82,29  (-0,68)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.405     21,85  (-4,88)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    254.400     60,67  (-1,35)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.056    110,20  (-2,24)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      9.372     18,91  (-1,66)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     13.162     56,06  (-0,88)
    Ετ. Πληροφορικής              £     29.137      3,89  (-4,89)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     83.108     13,34  ( 1,14)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.503     18,71  (10,25)
    Ξενοδοχεία                    £     19.816     48,51  ( 0,00)
    Αλλες Εταιρείες               £     73.096     84,57  (-1,08)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Υπ. Γεωργίας - Ειδική Σύνοδος - Γιοχάνεσμπουργκ

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας της Κύπρου στη Διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ για την Αειφόρο Ανάπτυξη, εκπροσώπησε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ειδική Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών των Μικρών Νησιωτικών Χωρών.

    [19] (Κ) ΥΠΕΞ - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί την ερχόμενη βδομάδα για τη Νέα Υόρκη, όπου θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Κασουλίδης αναμένεται να παρακαθίσει στο γεύμα που παραθέτει συνήθως ο ΓΤ του ΟΗΕ για τους αρχηγούς κρατών ή αρχηγούς αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Συνέλευση.

    [20] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Βρυξέλλες

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου αναχωρεί αύριο το πρωί για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενέκο Λανταμπούρου και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της ΕΕ με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουερ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Βασιλείου, στις συναντήσεις θα συζητηθεί το προσχέδιο της Ετήσιας Εκθεσης Προόδου της Επιτροπής για την Κύπρο, η οποία είναι υψίστης σημασίας γιατί θεωρείται το πιο σημαντικό έγγραφο για την απόφαση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής Σλοβακίας - Συνάντηση

    Η σφραγίδα του Πρεσβευτή της Σλοβακίας στην Κύπρο και της χώρας του, όταν καταλαγιάσουν τα πράγματα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και γίνει ιστορική εκτίμηση του αγώνα της Κύπρου, "θα είναι πάντα τοποθετημένη στην εκτίμηση της Κύπρου και σε αυτή την ιστορία", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, μετά από συνάντηση με τον Πρεσβευτή της Σλοβακίας στην Κύπρο Ντούσαν Ροζμπόρα, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τη συνάντηση "ευχάριστη και συγκινητική" και είπε πως "η Τσεχοσλοβακία στην αρχή και η Σλοβακία στη συνέχεια έχουν συνδράμει τα μέγιστα" αναφορικά με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    [22] (Κ) Νίκος Αναστασιάδης - Προεδρικές εκλογές

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα πως μέσα από την "ετεροχρονισμένη δημοσκόπηση", που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα "Χαραυγή" και που δίνει προβάδισμα 14% στον Τάσσο Παπαδόπουλο έναντι του Γιαννάκη Ομήρου, "το μόνο που φαίνεται είναι η αγωνία και οι αδυναμίες που παρουσιάζουν οι επιλογές της ηγεσίας του ΑΚΕΛ".

    Απαντώντας σε ερώτηση μετά από συνάντηση με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ντονάτο Κιαρίνι, είπε ότι οι μέθοδοι που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής το ΑΚΕΛ "δείχνουν ποιοι αγωνιούν και ποιοι ασχολούνται με τα όνειρα θερινής νυκτός και ποιοι νομίζουν ότι με τα λόγια μπορεί να φέρουν αλλαγή".

    [23] (K) Τούρκος ΥΦΕΞ - Τόμας Γουέστον

    Ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον συναντήθηκε σήμερα στην Αγκυρα με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τις συνομιλίες "εποικοδομητικές" και παρατήρησε ότι και η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού.

    [24] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Δήλωση - Αναχώρηση

    Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσει την επιτυχία της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για διευθέτηση του Κυπριακού.

    [25] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Δηλώσεις Φερχόιγκεν - Αντιδράσεις

    Αντιδράσεις προκάλεσαν στην Αγκυρα οι πρόσφατες δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αόριστος ως προς την εξασφάλιση μιας ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 2 September 2002 - 17:50:34 UTC