Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τόμας Γουέστον
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τόμας Γουέστον
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνοδεία - Αλβαρο ντε Σότο
  • [05] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Τουρκίας - Κυπριακό
  • [06] (K) "Κύπρια 2002" - "Φοίνισσες" - ΘΟΚ
  • [07] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Παρίσι (1)
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Παρίσι (2)
  • [09] (Κ) Μουράτοφ - Κύπρος - Ρωσία - ΕΕ - Υπεράκτιες - Τουρισμός
  • [10] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Παρίσι - Κυπριακό - Συναντήσεις
  • [11] (Κ) ΚΟΕ - Κεντέρης - Θάνου - Ολυμπιακά προϊόντα
  • [12] (Κ) Γιοχάνεσμπουργκ - Παπανδρέου - Ανάν - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Αντισφαίριση - Διεθνές Εφηβικό Πρωτάθλημα - Κύπελλο Αφροδίτη
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [16] (K) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [17] (Κ) Ε/κ και τ/κ κόμματα - Λήδρα Πάλας - Σλοβάκος Πρεσβευτής
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εφθασε στο Παρίσι
  • [19] (K) Τόμας Γουέστον - ΥΠΕΞ - Δηλώσεις
  • [20] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Γιοχάνεσμπουργκ - ΕΕ - Σύσκεψη
  • [21] (Κ) Κύπρος - Σύμβαση - Δικαιώματα των Παιδιών - Υπογραφή
  • [22] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Τούρκος ΥΠΕΞ
  • [23] (Κ) Πρόδρομος Βασιλείου - Διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών
  • [24] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Τ/Κ δημοσιογράφοι
  • [25] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Δηλώσεις Μουράτοφ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τόμας Γουέστον

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό συζητούνται σε πρόγευμα εργασίας που άρχισε στις 7.30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Στο πρόγευμα εργασίας παρακάθονται επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο Διευθυντής του Γραφείου του ΥΠΕΞ Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η μεθαυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Παρίσι, η έναρξη χθες της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου Προέδρου Γιαννάκη Ομήρου, η απόφαση της εργοδοτικής πλευράς στην πρόταση του Υπουργού Εργασίας για τις τράπεζες, η κατάσταση της υγείας του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο Ντενκτάς υποβαθμίζει τη συνάντηση του Παρισιού" γράφει ότι το σκηνικό των προηγούμενων συναντήσεων του Κόφι Ανάν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων προσπαθεί να αναβιώσει ο Ραούφ Ντενκτάς επιχειρώντας και αυτή τη φορά να υποβαθμίσει τη σημασία της μεθαυριανής συνάντησης στο Παρίσι, η οποία κρίνεται ως η πιο κρίσιμη για το Κυπριακό πριν από την υποβολή ολοκληρωμένου σχεδίου λύσης μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Αλλού γράφει ότι μετά τις εντυπωσιακές αποφάσεις της εις βάρος της ΑΤΗΚ, οδοντιάτρων και ασφαλιστικών εταιρειών, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προωθεί τις επόμενες λίγες εβδομάδες την ολοκλήρωση και άλλων σημαντικών ερευνών που αφορούν καταγγελίες για πιθανή νόθευση του ανταγωνισμού.

    "Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα ότι αδικημένοι και απελπισμένοι οικογενειάρχες κατακλύζουν την εφημερίδα με καταγγελίες για "παρατυπίες" στην παραχώρηση οικοπέδων από κρατικές ή ημικρατικές υπηρεσίες ενώ από την άλλη ο Οργανισμός Ανάπτυξης Γης προσκαλεί όλους όσοι έχουν υποβάλει αίτηση και ικανοποιούν τα κριτήρια για παροχή κατοικίας και δεν συμπεριλαμβάνονται στους επιλεγέντες, να υποβάλουν ένσταση. Αλλού γράφει ότι ο θεολόγος Ανδρέας Πιτσιλλίδης δήλωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δεν αναγνωρίζει ούτε τον ίδιο τον εαυτό του, και έκανε λόγο για "τραγική επιδείνωση της κατάστασης της υγείας" του Μακαριοτάτου.

    Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Ετσι μειώνονται τα τέλη της ΑΤΗΚ", γράφει ότι πριν από το τέλος του μήνα η ΑΤΗΚ θα εξαγγείλει μείωση των τελών στην κινητή τηλεφωνία και στα διεθνή τέλη αλλά και στη σταθερή τηλεφωνία και στο τέλος χρέωσης της σύνδεσης με το Διαδίκτυο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας για Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες εκτίμησε ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να δώσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    "Η Σημερινή" με τίτλο "Δικαίωση αγώνων" γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων επιβράβευσε χθες το Συγκρότημα "Δίας" για τη στάση του στο θέμα των τελών της ΑΤΗΚ, αφού όπως είπε ο Υπουργός οι άνθρωποι του συγκροτήματος "είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τα κέρδη και την πολιτική που ακολουθούσε η ΑΤΗΚ. Αλλού η "Σ" γράφει ότι "θυσία στο βωμό του κόμματος έθεσαν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες" ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, οι οποίοι διαβεβαίωσαν τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι δεν θα υποβάλουν υποψηφιότητα αν το κόμμα προχωρήσει στη στήριξη του Γιαννάκη Ομήρου, Προέδρου του ΚΙΣΟΣ.

    "Ο Φιλελεύθερος" με βασικό τίτλο "Αντίστροφη μέτρηση με τη δήλωση Ανάν", γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το περιεχόμενο της συνάντησης Ανάν-Κληρίδη-Ντενκτάς την Παρασκευή στο Παρίσι. Επικαλείται διπλωματικές πηγές ότι τα ΗΕ έχουν προετοιμασθεί για την έκδοση κοινής δήλωσης ή εάν δεν επιτευχθεί αυτό να προχωρήσουν στην έκδοση δήλωσης μόνο από μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου στην πρώτη επίσημη έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας ζήτησε από όλους εθνική συναίνεση και ομοψυχία για αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν την Κύπρο, ενώ διαβεβαίωσε ότι αν εκλεγεί θα καλέσει όλα τα κόμματα για συγκρότηση κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Απαιτείται εγρήγορση" γράφει ότι σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ τονίζει ότι η κρισιμότητα των στιγμών και το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουμε κρισιακές καταστάσεις στο εγγύς μέλλον που θα αφορούν τόσο την επίλυση του Κυπριακού όσο και την ένταξη στην ΕΕ, δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό σε κανένα. Αλλού γράφει ότι Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον σε δηλώσεις του χθες στην Αθήνα, από όπου έφθασε αργότερα στην Κύπρο, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναζήτησης "διαφορετικών εκδοχών" και "εναλλακτικών τρόπων" υπό την εποπτεία του ΓΓ των ΗΕ, σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει επίλυση του Κυπριακού έως τη Σύνοδο της Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Τόνι Μπλερ: Το Ιράκ πρέπει να αντιμετωπιστεί" γράφει ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός προειδοποίησε χθες τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσέιν να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για τα όπλα μαζικής καταστροφής ή να αντιμετωπίσει "αλλαγή στο καθεστώς". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι τιμές στην ακίνητη περιουσία στην Κύπρο έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και εκφράζονται φόβοι από τους κτηματομεσίτες ότι αν αυτό συνεχιστεί θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για τους ξένους αγοραστές.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" γράφει ότι τέσσερις κοινοπραξίες θα λάβουν τελικά μέρος στην τελική διαδικασία για τη διαχείριση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου σε στρατηγικό επενδυτή, μετά την αποχώρηση του ενδιαφέροντος από την εταιρεία "Pegasus", όπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου. Αλλού γράφει ότι ένα μόλις 12 ώρες πριν από την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος του Υπουργού Εργασίας Ανδρέα Μουσιούττα σχετικά με την πρότασή του για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των τραπεζών οι δύο μεγάλες τράπεζες, Κύπρου και Λαϊκής, φέρονται να υψώνουν κόκκινη σημαία θεωρώντας ότι οι εργαζόμενοι παίρνουν πολλά.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τόμας Γουέστον

    Χωρίς να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ύστερα από πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Γουέστον εξέφρασε ικανοποίηση για τις προσπάθειες της ε/κ πλευράς για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, σημειώνοντας την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Αμερικανοί για να υπάρξει ανάλογη στάση και από την τουρκική πλευρά.

    Στις 11 το πρωί ο κ. Γουέστον θα μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Στις 12.30 ο Αμερικανός διπλωμάτης θα έχει συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνοδεία - Αλβαρο ντε Σότο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι για τη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο.

    Αύριο θα αναχωρήσουν για το Παρίσι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [05] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Τουρκίας - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ συναντήθηκε χθες στο Γιοχάνεσμπουργκ με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Στη συνάντηση συζητήθηκε το Κυπριακό και η μεθαυριανή συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στο Παρίσι.

    [06] (K) "Κύπρια 2002" - "Φοίνισσες" - ΘΟΚ

    [07] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Παρίσι (1)

    Εχει ξεκαθαρίσει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν θα καταθέσει οποιοδήποτε έγγραφο στο Παρίσι αλλά θα ακούσει τις δύο πλευρές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αναχωρώντας σήμερα για τη γαλλική πρωτεύουσα, όπου την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Ανάν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Θα προηγηθούν χωριστές συναντήσεις του κ. Ανάν με τους δύο ηγέτες.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε, απαντώντας σε ερωτήσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ότι "δεν μας εδόθη η εντύπωση ότι ο ΓΓ θα κάνει εισηγήσεις πάνω στις διαφορές" των δύο πλευρών.

    "Από ό,τι έχει λεχθεί σ' εμάς, ο ΓΓ θέλει να ακούσει και τις δυο πλευρές για να σχηματίσει εντύπωση πού είναι οι δυσκολίες και να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Παρίσι (2)

    Εχει ξεκαθαρίσει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν θα καταθέσει οποιοδήποτε έγγραφο στο Παρίσι αλλά θα ακούσει τις δύο πλευρές προκειμένου να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αναχωρώντας σήμερα για τη γαλλική πρωτεύουσα, όπου την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Ανάν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Θα προηγηθούν χωριστές συναντήσεις του κ. Ανάν με τους δύο ηγέτες.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε, απαντώντας σε ερωτήσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ότι "δεν μας εδόθη η εντύπωση ότι ο ΓΓ θα κάνει εισηγήσεις πάνω στις διαφορές" των δύο πλευρών.

    "Από ό,τι έχει λεχθεί σ' εμάς, ο ΓΓ θέλει να ακούσει και τις δυο πλευρές για να σχηματίσει εντύπωση πού είναι οι δυσκολίες και να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Είπε ότι τη Δευτέρα θα συνέλθει το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ για να ενημερωθεί για τις συνομιλίες στο Κυπριακό.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως "δεν ετέθη ενώπιόν μας, παρόλα τα όσα γράφουν οι εφημερίδες, οιονδήποτε σχέδιο υπαλλακτικής λύσεως επί των βασικών πτυχών" για να εξηγήσει πως όταν μιλά για βασικές πτυχές εννοεί το θέμα της κυριαρχίας και το θέμα του κατά πόσον θα δημιουργηθεί νέο κράτος ή θα είναι συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Επί αυτών των θεμάτων ακούσαμε πολλές φορές τις απόψεις της τουρκικής πλευράς, άκουσε η τουρκική πλευρά τις δικές μας απόψεις, αλλά κανένα σχέδιο δεν υπεβλήθη, ότι γιατί δεν δέχεστε αυτό ή γιατί δεν δέχεστε αυτό", ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ερωτηθείς αν ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, τον οποίο συνάντησε το πρωί, του εξήγησε τι εννοούσε με την αναφορά του στην Αθήνα σε "εναλλακτικές λύσεις", ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως "ο κ. Γουέστον δεν αναφέρθη σε καμία υπαλλακτική ή εναλλακτική λύση".

    "Ο κ. Γουέστον τόνισε ότι είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες αλλά δεν έκαμε καμία εισήγηση πώς πρέπει να γεφυρωθούν οι διαφορές", επεσήμανε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις που θα γίνουν στο Παρίσι, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως "ο ΓΓ θα έχει τρεις συναντήσεις, μια με τον κ. Ντενκτάς κατ' ιδίαν, μια μαζί μου και εν συνεχεία θα υπάρξει κοινή συνάντηση των τριών μας στην οποία θα είναι παρών φυσικά και ο (Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό) κ. ντε Σότο και έπειτα θα παραθέσει γεύμα εργασίας".

    "Από ό,τι έχει λεχθεί σε εμάς, ο ΓΓ θέλει να ακούσει και τις δυο πλευρές για να σχηματίσει εντύπωση πού είναι οι δυσκολίες και να κάμει τις δικές του εκτιμήσεις", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς αν αναμένει ότι κατά τη συνάντηση στο Παρίσι θα κατατεθεί κάποιο έγγραφο, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: "Αποκλείω το ότι θα κατατεθεί οιονδήποτε έγγραφο. Αυτό έχει ξεκαθαρίσει, ότι δεν θα καταθέσει ο ΓΓ οποιονδήποτε έγγραφο αλλά θα ακούσει και τις δυο πλευρές".

    Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου πως δεν αποκλείεται ο ΓΓ να δώσει κάποιες εισηγήσεις προφορικά αναφορικά με τις δυσκολίες που θα επισημάνει, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως "δεν μας εδόθη η εντύπωση ότι ο ΓΓ θα κάνει εισηγήσεις πάνω στις διαφορές".

    Ερωτηθείς για τις πιέσεις που ασκούνται από την Τουρκία ώστε να της δοθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, το Δεκέμβριο, ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως "από τις πληροφορίες τις οποίες έχουμε δεν αποκλείεται να επικρατήσει η άποψη να δώσουν μιαν ημερομηνία να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις αλλά ότι η ημερομηνία αυτή θα είναι υπό όρους, ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία η Τουρκία πρέπει να κάνει ορισμένα πράγματα".

    Ερωτηθείς αν οι εξελίξεις επιτρέπουν να δοθεί αυτή η ημερομηνία, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως "δεν εξαρτάται από εμάς, ούτε θα ερωτηθώμεν".

    Κληθείς να πει αν νομίζει ότι το Κυπριακό θα περιλαμβάνεται σε αυτά τα οποία η Τουρκία θα πρέπει να κάνει, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε "νομίζω ναι".

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πως εάν υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της ιθαγένειας αυτές θα οδηγήσουν και στην επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της κυριαρχίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε πως "αν λυθεί το θέμα της κυριαρχίας λύεται αυτόματα και το θέμα της ιθαγένειας", αφού όπως πρόσθεσε "τα δυο συνδέονται".

    Ερωτηθείς κατά πόσον γίνεται η ιθαγένεια να είναι μια κυπριακή αλλά να δίδεται από τα καντόνια, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως "αυτό έχει συζητηθεί και έχει αποδειχθεί ότι και ακόμα και στην Ελβετία στην οποία αναφέρονται, τα διαβατήρια εκδίδονται από την κεντρική κυβέρνηση".

    Κληθείς να πει αν σκοπεύει να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο μετά την επιστροφή του από το Παρίσι ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: "Aσφαλέστατα. Το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να ενημερώσω το Εθνικό Συμβούλιο".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως ο κ. Γουέστον τον ενημέρωσε για τις επαφές του στην Αγκυρα.

    Το συμπέρασμα το οποίο βγάζουμε από όσα μας είπε, πρόσθεσε, "είναι ότι είναι ακόμη πολύ ρευστή η κατάσταση στην Τουρκία. Είναι φανερό ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει μόνο του πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Επομένως, σημασία έχει πρώτο ποια κόμματα θα κατορθώσουν να μπουν στο τουρκικό Κοινοβούλιο και μετά που θα μπουν ποια κόμματα θα κατορθώσουν να σχηματίσουν κάποιο συνασπισμό".

    Αυτό φυσικά πρώτα θα εξαρτηθεί από το ποιοι θα είναι μέσα στο Κοινοβούλιο. Οι δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν μέχρι της στιγμής είναι ότι το κόμμα του Μπαϊκάλ (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) έχει μια ισχυρή θέση περίπου 25%, υπάρχουν αμφιβολίες για άλλα κόμματα αν θα πάρουν το 10%. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η εικόνα, ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΟΜ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Μουράτοφ - Κύπρος - Ρωσία - ΕΕ - Υπεράκτιες - Τουρισμός

    Επιπτώσεις τόσο στην παρουσία των ρωσικών υπεράκτιων εταιρειών όσο και στις αφίξεις Ρώσων πολιτών στην Κύπρο θα έχει η ένταξη της νήσου στην ΕΕ, εκτιμά ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Εξωτερικών Σχέσεων του Δημαρχείου της Μόσχας Γκεόρκι Μουράτοφ.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και με την ενδεχόμενη αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τη φορολογία των υπεράκτιων εταιρειών, η παρουσία των εταιρειών αυτών στην Κύπρο θα μειωθεί, ενώ προέβλεψε ότι τυχόν επιβολή του συστήματος θεώρησης διαβατηρίων εκ μέρους της Κύπρου, "θα μειώσει σημαντικά τον τουρισμό από τη Ρωσία προς την Κύπρο".

    Ο πρώην Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο είπε ότι η Κύπρος κατέχει από πλευράς επιχειρήσεων την πρώτη θέση στη Μόσχα, επισημαίνοντας ότι για το 2001, οι επενδύσεις στη ρωσική πρωτεύουσα μέσω κυπριακών τραπεζών ανήλθαν στο 1,2 δισ. δολάρια.

    [10] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Παρίσι - Κυπριακό - Συναντήσεις

    Στο Παρίσι αναμένεται να φτάσει σήμερα από το Γιοχάνεσμπουργκ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τις συναντήσεις που θα έχει για το Κυπριακό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον ηγέτη των Τ/Κ Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ανάν θα συναντηθεί αύριο με το Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ Γκαλουζό ντε Βιλεπέν και στη συνέχεια θα ενημερωθεί από τον Ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις απευθείας συνομιλίες των ηγετών των δύο πλευρών.

    Μεθαύριο, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών θα έχει χωριστές συναντήσεις πρώτα με τον κ. Ντενκτάς και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και με τους δύο ηγέτες.

    [11] (Κ) ΚΟΕ - Κεντέρης - Θάνου - Ολυμπιακά προϊόντα

    Οι Ελληνες Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές Ευρώπης Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου θα βρίσκονται στην Κύπρο στις 9 Σεπτεμβρίου για να τιμήσουν με την παρουσία τους εκδήλωση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ).

    Κατά την εκδήλωση της ΚΟΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των ολυμπιακών προϊόντων "Αθήνα 2004".

    [12] (Κ) Γιοχάνεσμπουργκ - Παπανδρέου - Ανάν - Κυπριακό

    Βασικός στόχος της συνάντησης της Παρασκευής, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο Παρίσι, είναι να διατηρηθεί "ζωντανό" το momentum των απευθείας διαπραγματεύσεων και να δοθεί μια νέα δυναμική στην όλη διαδικασία.

    Αυτό μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) επικαλούμενο αρμόδιες διπλωματικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες το βασικό θέμα των συζητήσεων κατά τη σημερινή ημίωρη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου με το ΓΓ του ΟΗΕ, ήταν το Κυπριακό, ενόψει και της μεθαυριανής συνάντησης στο Παρίσι.

    [13] (Κ) Αντισφαίριση - Διεθνές Εφηβικό Πρωτάθλημα - Κύπελλο Αφροδίτη

    Με τη συμμετοχή 80 περίπου αθλητών από 23 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, πραγματοποιείται στη Λευκωσία, από τις 9 μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου 2002, το Διεθνές Εφηβικό Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης με την ονομασία "Κύπελλο Αφροδίτη".

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,01  ( 0,13)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    434.832
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   167.594    349,70  ( 0,01)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     56.024     97,22  ( 0,07)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      7.121     81,59  (-0,78)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     63.938     21,24  (-1,48)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     75.409     61,38  ( 1,39)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      8.955    109,24  (-0,50)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      8.448     18,77  (-1,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     15.940     56,76  ( 0,35)
    Ετ. Πληροφορικής              £     13.674      3,75  ( 2,18)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      9.098     13,54  ( 2,81)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        676     16,82  (-2,32)
    Ξενοδοχεία                    £     30.449     48,33  (-0,06)
    Αλλες Εταιρείες               £    138.230     82,72  (-0,98)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 4/9/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7398          1,7502
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7287          1,7390
    Λίρα Αγγλίας                     1,1052          1,1118
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     203,2205        204,8462
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1746          3,1999
    Δολάριο Καναδά                     2,6843          2,7057
    Κορώνα Δανίας                     12,9037         13,0069
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,9277         13,0311
    Κορώνα Σουηδίας                   16,2416         16,3715
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5439          2,5642
    

    [16] (K) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Σε θετικό έδαφος με τη λήξη της σημερινής συνάντησης ανήλθε η χρηματιστηριακή αγορά. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή αύξηση της τάξης του 0,13%, κλείνοντας στις 87,01 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο ποσό των 434 χιλιάδων λιρών, το μισό του οποίου οφείλεται σε προσυμφωνημένες πράξεις σε τίτλους της περιφέρειας.

    [17] (Κ) Ε/κ και τ/κ κόμματα - Λήδρα Πάλας - Σλοβάκος Πρεσβευτής

    Τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις δικοινοτικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται στο Λήδρα Πάλας, εξέφρασαν σήμερα τις προσδοκίες τους για μια ουσιαστική συζήτηση στα βασικά ζητήματα του Κυπριακού κατά τη συνάντηση την προσεχή Παρασκευή στο Παρίσι μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των κομμάτων αναφέρεται ότι οι Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικοί που συμμετείχαν σ' αυτήν εκφράζουν τις προσδοκίες τους για επίτευξη προόδου στις απευθείας συνομιλίες προς επίλυση του Κυπριακού.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εφθασε στο Παρίσι

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έφθασε γύρω στις 3 το απόγευμα ώρα Κύπρου στο Αεροδρόμιο Charles de Gaulle. Στη γαλλική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος Κληρίδης θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη συνοδεύουν ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ενώ αύριο για το Παρίσι αναχωρούν και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [19] (K) Τόμας Γουέστον - ΥΠΕΞ - Δηλώσεις

    Ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Kυπριακό Tόμας Γουέστον δήλωσε σήμερα ότι η "καλύτερη ευκαιρία" για διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει εντός των πλαισίων των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Διευκρίνισε, επίσης, ότι σε προηγούμενη δήλωσή του για "διαφορετικές εκδοχές" αναφερόταν σε "εναλλακτικές μεθοδολογίες" που θα μπορούσαν να προωθηθούν από τα Ηνωμένα Εθνη στην περίπτωση που δεν σημειωθεί πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό.

    [20] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Γιοχάνεσμπουργκ - ΕΕ - Σύσκεψη

    Στην στενή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των υπό ένταξη χωρών πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ για την προώθηση των υψηλών στόχων της Διάσκεψης, αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.

    Μιλώντας σε σημερινή σύσκεψη των χωρών της ΕΕ, στην οποία πήραν μέρος οι αντιπροσωπείες των 13 υπό ένταξη χωρών, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι η συνεργασία των χωρών πρέπει να συνεχιστεί για την εφαρμογή των αποφάσεων του Γιοχάνεσμπουργκ.

    [21] (Κ) Κύπρος - Σύμβαση - Δικαιώματα των Παιδιών - Υπογραφή

    Την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Ασκηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών, υπέγραψε σήμερα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρέσβης Νικόλαος Αιμιλίου, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ.

    [22] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Τούρκος ΥΠΕΞ

    Οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρούν πρόωρο τον καθορισμό στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη (12-13 Δεκεμβρίου) ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας.

    [23] (Κ) Πρόδρομος Βασιλείου - Διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών

    Την εθνική έκθεση της Κύπρου παρουσίασε χθες στα πλαίσια των εργασιών της 8ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που διεξάγεται στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων και επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη, Πρόδρομος Βασιλείου.

    [24] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Τ/Κ δημοσιογράφοι

    Βαθειά απογοήτευση για τη "φυλάκιση" των δύο Τ/Κ δημοσιογράφων, Σενέρ Λεβέντ και Μεμντούχ Ενέρ, εξέφρασε με σημερινή γραπτή δήλωση του ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ντένις Μακσέιν.

    [25] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Δηλώσεις Μουράτοφ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης δήλωσε ότι το θέμα της υποχρεωτικής θεώρησης των διαβατηρίων "ηγέρθη κατά τη διάρκεια της τουριστικής έκθεσης της Μόσχας" και ότι "δουλεύουμε πάνω σε αυτό το θέμα".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 4 September 2002 - 17:49:19 UTC