Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Νέα Υόρκη - Επαφές
  • [02] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Νέα Υόρκη - Συναντήσεις
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκθεση Ανάν προς Γενική Συνέλευση - Κυπριακό
  • [05] (Κ) ΥΠΕΞ Κοινοπολιτείας - Συνάντηση - Νέα Υόρκη
  • [06] (Κ) Δήμος Μόρφου - Δήμος Saint-Cyr - Διδυμοποίηση
  • [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [09] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - ΕΕ - Νομοσχέδιο
  • [10] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - ΕΕ - Σύλληψη πουλιών
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [13] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Πρώτη συνεδρίαση
  • [14] (Κ) Βουλή - Ανδρες και γυναίκες - Ιση μεταχείριση
  • [15] (Κ) Μνημόνιο -Κεντρική Τράπεζα - Επ. Κεφαλαιαγοράς Λιθουανίας
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Μάλτας - Κυπριακό - ΕΕ
  • [17] (Κ) Εναρμόνιση - Δικηγόροι - Κτηνίατροι - Οδικοί μεταφορείς
  • [18] (Κ) Βρετανική εφημερίδα - Ιράκ - Κυπριακό
  • [19] (Κ) ΥΠΕΞ - ΗΠΑ - Επαφές
  • [20] (Κ) ΕΕ - Δανική προεδρία - Μνημόνιο - ΟΗΕ - Κύπρος
  • [21] (Κ) Ολομέλεια - Εναρμόνιση - Τρόφιμα - Καφές - Γάλα

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Νέα Υόρκη - Επαφές

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στις εργασίες της 57ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρέστη χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Δήμου της Νέας Υόρκης στο Battery Park (Sphere Memorial), που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Στην τελετή, η οποία έγινε υπό την αιγίδα του Δημάρχου της πόλης της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg, παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ (εκπροσωπώντας τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους που για άγνωστο λόγο ακύρωσε την εμφάνισή του), o Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, και ογδόντα περίπου αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και Υπουργοί Εξωτερικών, που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση. Μεταξύ αυτών και ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Στη διάρκεια της τελετής, ο κ. Πάουελ άναψε το "αιώνιο φως" και στη συνέχεια κάλεσε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών να ανάψουν κεριά, χαιρετώντας παράλληλα καθένα χωριστά.

    Σήμερα ο κ. Κασουλίδης θα βρίσκεται στην έδρα του ΟΗΕ για την έναρξη των εργασιών της 57ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης και θα παρακολουθήσει την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου.

    Στις 10:30 το πρωί (τοπική ώρα) θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας Antonio Martins da Cruz. Το μεσημέρι θα παρακαθήσει στο γεύμα που θα παραθέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

    Θα ακολουθήσει συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Lydie Polfer, στα Ηνωμένα Εθνη, στις 4 μμ. Αργά το βράδυ θα παρευρεθεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος Μπους προς τιμή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση.

    [02] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Νέα Υόρκη - Συναντήσεις

    Το Κυπριακό θα είναι στην κορυφή της συνάντησης, που θα έχει σήμερα στις 3:15 το απόγευμα (τοπική ώρα) στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, με τον Τούρκο ομόλογό του Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

    Οπως ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο κ. Παπανδρέου θα επισημάνει στον κ. Γκιουρέλ πως παρά τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, στο θέμα της Κύπρου μπορούν να γίνουν θετικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της λύσης. Ο κ. Παπανδρέου θα καλέσει τον Τούρκο ομόλογό του να πιεστεί ο Ραούφ Ντενκτάς να μεταβάλει τη στάση του.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών θα επισημάνει στον κ. Γκιουρέλ αυτό που τόνισε επανειλημμένα στους Αμερικανούς συνομιλητές του στην Ουάσιγκτον, ότι μετά την απόφαση της ΕΕ το Δεκέμβριο για την ένταξη της Κύπρου, οι πόρτες στο πολιτικό πρόβλημα δεν πρόκειται να κλείσουν.

    Οι πολιτικές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι την επικύρωση της ένταξης από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ.

    Στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ο κ. Παναδρέου θα εκφράσει τη θετική θέση της Ελλάδας στην αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Θα του επισημάνει ωστόσο τις ενστάσεις που εκφράζουν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα του άμεσου καθορισμού ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Με ενδιαφέρον πάντως αναμένεται και η ομιλία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που θα γίνει τελικά αργά το βράδυ της Παρασκευής. Σήμερα το βράδυ θα μιλήσει ο Δανός Πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, που παράλληλα με την εθνική του τοποθέτηση θα καταθέσει και την ομιλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία θα υπάρχουν αναφορές και για το Κυπριακό και για την Τουρκία. Η Δανία ασκεί αυτό το εξάμηνο την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τα νεώτερα στο προεκλογικό σκηνικό μονοπωλούν την κύρια θεματολογία του σημερινού Τύπου. Τα ευχάριστα πρωτοβρόχια που κατέληξαν σε ταλαιπωρία, η "τηλεφωνική φλυαρία" των Κυπρίων και τα μέτρα αντίδρασης για υπεράσπιση του "πατροπαράδοτου αθλήματος" του ξόβεργου, προβάλλονται επίσης από τις εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Συναντίληψη και θετικό κλίμα" προβάλλει τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ, κατά την οποία έγινε το πρώτο βήμα για συνεργασία υπέρ της υποψηφιότητας Ομήρου, ενώ τα δύο κόμματα συμφώνησαν να προχωρήσουν στον καταρτισμό ενός πλήρους κυβερνητικού προγράμματος. Αναφέρεται στην πρώτη φθινοπωρινή βροχόπτωση που κατέληξε σε χαλάζι και πλημμύρες, η οποία οφειλόταν σε βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει την περιοχή της Κύπρου.

    "Η Μάχη" έχει κύριο τίτλο "Κι άλλα ονόματα στο τραπέζι" και αναφερόμενη στις προεδρικές εκλογές γράφει ότι οι Νέοι Ορίζοντες με χθεσινή παρέμβασή τους δημιούργησαν νέα δεδομένα στο προεκλογικό σκηνικό, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα ονόματα των Γιαννάκη Μάτση, Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη και Αλέκου Μαρκίδη και προτείνοντας στο ΔΗΣΥ συνεργασία. Γράφει ακόμα ότι αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των εκλογικών βιβλιαρίων που κατατίθενται από μέρους των κατοίκων των Κοκκινοχωριών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην απαγόρευση του ξόβεργου από μέρους της κυβέρνησης.

    Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Πάφου και Κύκκου πάνε για εκλογές" κάνει αναφορά στους δύο επισκόπους, οι οποίοι "βάζουν πλώρη για αρχιεπισκοπικές εκλογές" και μάλιστα εντός Νοεμβρίου γι' αυτό και αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις. Αλλού προβάλλει την εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, στην οποία ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι για την πάταξη της τρομοκρατίας χρειάζεται "η δίκαιη επίλυση διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων".

    "Η Σημερινή" έχει κύριο τίτλο "Δώστε Πίσω τα Λεφτά" και γράφει ότι η Βουλή έστειλε στην ΑΤΗΚ το σχετικό ξεκάθαρο μήνυμα, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Ευστάθιος Παπαδάκης "προσπάθησε να αιτιολογήσει τα υπερκέρδη της ΑΤΗΚ προβάλλοντας τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι οι Κύπριοι είναι φλύαροι στα κινητά". Γράφει ακόμη ότι η αλλαγή του καιρού βρήκε και πάλι τους Κύπριους απροετοίμαστους με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός πολιτών να προσβληθεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα που οφείλεται κυρίως στην πτώση της θερμοκρασίας κατά τις βραδινές ώρες.

    "Ο Φιλελεύθερος" έχει κύριο τίτλο "Πρώτος Ελιγμός με νέο Εγγραφο" γράφει ότι στην πρώτη μετά τις συνομιλίες του Παρισιού συνάντηση, ο Ντενκτάς παρουσίασε πολυσέλιδο έγγραφο, το οποίο όπως ανέφερε ο ίδιος αποτελεί "βελτιωμένη εκδοχή" του κειμένου που υπέβαλε στις 29 Απριλίου ("το όραμά του"). Προβάλλει ακόμη πληροφορίες της εφημερίδας για διαβουλεύσεις μεταξύ των Κυπριακών Αερογραμμών και ελλαδικής ιδιωτικής εταιρείας, που κρατήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας "για λόγους επιχειρηματικής σκοπιμότητας και ανταγωνισμού". Στόχος των διαβουλεύσεων είναι η σύναψη εμπορικής συμμαχίας σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας των δύο αεροπορικών εταιρειών.

    Η "Χαραυγή" έχει κύριο τίτλο "Διαπιστευτήρια Ομήρου στο ΔΗΣΥ" και γράφει ότι μετά τη δίωρη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, "ήταν έκδηλη η προσπάθεια" του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ "να απαντήσει στις αιχμές που άφησε για απειρία του στο Κυπριακό ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στην προχθεσινή διάσκεψη Τύπου, αφήνοντάς τον καίρια εκτεθειμένο". Επίσης στο πρωτοσέλιδο γράφει ότι την ώρα που οι ανατιμήσεις αγαθών στην αγορά προσλαμβάνουν μαζικό χαρακτήρα ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Ρολάνδης "ρίχνει λάδι στη φωτιά" δηλώνοντας προκλητικά ότι δεν μπορούμε να παρέμβουμε στις τιμές γιατί δεν το επιτρέπει ούτε η νομοθεσία, ούτε η Ευρώπη.

    [04] (Κ) Εκθεση Ανάν προς Γενική Συνέλευση - Κυπριακό

    Αναφορές στο Κυπριακό περιέχει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τη Γενική Συνέλευση, για τις δραστηριότητες του διεθνούς οργανισμού τη χρονιά που πέρασε.

    Στο Κυπριακό είναι αφιερωμένη η 33η παράγραφος και όπως αναφέρει ο κ. Ανάν, μετά τη συμφωνία του Δεκεμβρίου 2001, "οι ηγέτες των Eλληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων άρχισαν απευθείας συνομιλίες. Οι συνομιλίες", προσθέτει, έλαβαν χώρα στην προστατευμένη από τα Ηνωμένα Εθνη περιοχή, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου μου".

    "Ταξίδεψα στην Κύπρο", αναφέρει ο ΓΓ, "το Μάιο του 2002 για να ενθαρρύνω τους δύο ηγέτες να επισπεύσουν το ρυθμό των συνομιλιών, να επιλύσουν τα καίρια ζητήματα και να επιτύχουν μια συνολική διευθέτηση αυτό το χρόνο".

    "Θα συναντηθώ", προσθέτει, "και με τους δύο ηγέτες ξανά στις 6 Σεπτεμβρίου (η συνάντηση έγινε στο Παρίσι) με σκοπό να εκτιμήσουμε τις τρέχουσες συνομιλίες και για να σχεδιάσουμε την πορεία του δρόμου που έχουμε μπροστά μας".

    Εν τω μεταξύ, καταλήγει ο ΓΓ, η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο συνέχισε να παρακολουθεί την ουδέτερη ζώνη από την μια άκρη της Κύπρου έως την άλλη.

    Αναφορές στο Κυπριακό υπάρχουν και σε δύο ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από τη Γραμματεία του ΟΗΕ, σε σχέση με τις δραστηριότητες του Κόφι Ανάν στο Παρίσι και στο Γιοχάνεσμπουργκ.

    Αναφορικά με το Παρίσι, γράφει για τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Γενικός Γραμματέας.

    Σ ότι αφορά το Γιοχάνεσμπουργκ, αναφέρει για τις συναντήσεις που ο κ. Ανάν είχε με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αχμετ Νεζντέτ Σεζέρ και το Δανό Πρωθυπουργό Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [05] (Κ) ΥΠΕΞ Κοινοπολιτείας - Συνάντηση - Νέα Υόρκη

    [06] (Κ) Δήμος Μόρφου - Δήμος Saint-Cyr - Διδυμοποίηση

    Ο Δήμος της γαλλικής πόλης Saint-Cyr-sur-Loire αποφάσισε να διδυμοποιηθεί με το Δήμο Μόρφου.

    [07] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/9/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7396          1,7500
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6982          1,7083
    Λίρα Αγγλίας                     1,0922          1,0987
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     203,7650        205,3951
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0725          3,0970
    Δολάριο Καναδά                     2,6772          2,6986
    Κορώνα Δανίας                     12,9053         13,0085
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8014         12,9038
    Κορώνα Σουηδίας                   15,9375         16,0650
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5490          2,5693
    

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου επιβεβαίωσε σήμερα ότι κατά την χθεσινή συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς υπέβαλε νέο έγγραφο, το οποίο, όπως επεσήμανε, δεν συμβάλλει στην προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου εάν κάποιος κρίνει από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Τ/Κ ηγέτη επί του θέματος.

    [09] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - ΕΕ - Νομοσχέδιο

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα εναρμονιστικό νομοσχέδιο αναφορικά με τη διαχείριση των στερεών και επικίνδυνων αποβλήτων, ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελούσε δέσμευση της κυβέρνησης για εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου από 1/1/2003.

    [10] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - ΕΕ - Σύλληψη πουλιών

    Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τη σύλληψη πουλιών με ξόβεργα ή δίκτυα ή με άλλους τρόπους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    "Η θέση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι σαφέστατη: καμμία παρανομία, ο νόμος σαφέστατα απαγορεύει τη σύλληψη οποιωνδήποτε πουλιών με τη μέθοδο των ξόβεργων ή των δικτύων ή άλλων τρόπων," τόνισε ο Υπουργός.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,69  ( 1,30)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    956.525
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   604.317    347,88  ( 1,18)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    542.620     95,94  ( 0,86)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     73.627     81,55  ( 0,87)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        780     20,77  ( 0,05)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     12.441     62,12  ( 1,42)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     35.145    106,14  ( 0,00)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     27.622     19,29  ( 3,10)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     20.492     58,33  ( 2,98)
    Ετ. Πληροφορικής              £     83.982      3,89  ( 7,76)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      4.424     12,71  ( 0,71)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         55     15,04  (-0,73)
    Ξενοδοχεία                    £     39.024     48,66  ( 0,91)
    Αλλες Εταιρείες               £    101.470     83,90  ( 1,71)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Με θετικό πρόσημο και στην υψηλότερη τιμή της ημέρας έκλεισε στη σημερινή συνάντηση η χρηματιστηριακή αγορά. Ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα της ενδοσυνεδριακής ανάκαμψης των τραπεζικών τίτλων, κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 1,3%, κλείνοντας στις 86,69 μονάδες. Σημαντική αύξηση 554 χιλιάδες λιρών παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στις 956 χιλιάδες λίρες, με σχεδόν το 1/3 του ημερήσιου τζίρου να συγκεντρώνει η Ελληνική Τράπεζα, λόγω της διακίνησης μεγάλων πακέτων μετοχών της εταιρείας.

    [13] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Πρώτη συνεδρίαση

    Με την ομόφωνη έγκριση 33 εναρμονιστικών νόμων και κανονισμών, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, με την οποία αρχίζει η δεύτερη Σύνοδος της όγδοης Βουλευτικής Περιόδου.

    [14] (Κ) Βουλή - Ανδρες και γυναίκες - Ιση μεταχείριση

    Εναρμονίζεται η κυπριακή νομοθεσία με τις πρόνοιες του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στα θέματα της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών που εντάσσονται στο κεφάλαιο της κοινωνικής πολιτικής και απασχόλησης, με νόμο που ψήφισε ομόφωνα σήμερα το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής.

    [15] (Κ) Μνημόνιο -Κεντρική Τράπεζα - Επ. Κεφαλαιαγοράς Λιθουανίας

    Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Λιθουανίας υπέγραψαν στις 26 Αυγούστου Μνημόνιο Συνεργασίας για αμοιβαία συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα ρύθμισης παροχής διεθνών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Μάλτας - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Μάλτας Γκουίντο ντε Μάρκο δήλωσε από την Αθήνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι "είναι άδικο η Κύπρος να τιμωρηθεί με μη προσχώρηση στην ΕΕ για μια επίθεση, για μια πολιτική για την οποία δεν είναι υπεύθυνη".

    [17] (Κ) Εναρμόνιση - Δικηγόροι - Κτηνίατροι - Οδικοί μεταφορείς

    [18] (Κ) Βρετανική εφημερίδα - Ιράκ - Κυπριακό

    Παρά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα τουρκικά στρατεύματα εξακολουθούν να βρίσκονται στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, γράφει σήμερα η εφημερίδα "The Guardian", με αφορμή τη συζήτηση γύρω από το επιχείρημα για την ανάγκη επίθεσης εναντίον του Ιράκ λόγω και εφαρμογής εκ μέρους του των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Σε δημοσίευμά της, κάτω από τον τίτλο "Οι ΗΠΑ κατηγορούνται για τακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών στον ΟΗΕ", η εφημερίδα γράφει ότι πολλοί αντιπρόσωποι θα επικρίνουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι άλλων περιπτώσεων, ιδιαίτερα εκείνες του Μεσανατολικού, όπου τα σχετικά ψηφίσματα μένουν από χρόνια ανεφάρμοστα.

    [19] (Κ) ΥΠΕΞ - ΗΠΑ - Επαφές

    Σύντομη συνομιλία με τον Πρωθυπουργό της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν είχε χθες, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την 11η Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Στη συνομιλίες έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη σημερινή φάση του Κυπριακού, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές συναντήσεις της Κοπεγχάγης και των Βρυξελλών.

    Στο περιθώριο τις ίδιας εκδήλωσης, ο κ. Κασουλίδης είχε σύντομες συνομιλίες με τους ομολόγους του της Αυστρίας και του Βελγίου.

    Σήμερα το πρωί, είχε συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας και το απόγευμα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

    [20] (Κ) ΕΕ - Δανική προεδρία - Μνημόνιο - ΟΗΕ - Κύπρος

    Η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα γίνει σε συμφωνία με τις αποφάσεις του Ελσίνκι, σημειώνεται στο μνημόνιο της δανικής προεδρίας, που συνοδεύει την ομιλία του Πρωθυπουργού της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    [21] (Κ) Ολομέλεια - Εναρμόνιση - Τρόφιμα - Καφές - Γάλα

    Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε σήμερα νόμους και κανονισμούς που εναρμονίζουν την κυπριακή νομοθεσία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ό,τι αφορά τη διακίνηση αγαθών και τις ελάχιστες προδιαγραφές των εκχυλισμάτων καφέ, τα σάκχαρα που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή και το αφυδατωμένο γάλα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 12 September 2002 - 17:49:18 UTC