Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-09-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κασουλίδης - Κυπριακό - ΕΕ
  • [02] (Κ) Ελλάδα - Τουρκία - Μνημόνιο Συνεργασίας
  • [03] (Κ) Υπουργοί Αμυνας Ελλάδας - Τουρκίας
  • [04] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΗΠΑ - Συνάντηση - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) ΥΠΕΞ - ΟΗΕ - Ισλαμικές χώρες
  • [08] (Κ) Πρόεδρος ΕΟΤ - Τουρισμός - Κύπρος
  • [09] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Διάσκεψη UNESCO
  • [10] (Κ) Γερμανία - Εκλογές - Δημοσκοπήσεις - Σύστημα
  • [11] (K) Γερμανός βουλευτής - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Κύπρου
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες
  • [14] (K) Κύπρος - Συρία - Πρωτόκολλο συνεργασίας
  • [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κύπρος - Ανταπόκριση Ρόιτερς
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος Φερχόιγκεν - Κύπρος
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Χρήστος Πρωτόπαπας - Κύπρος - Ενταξη
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελήτεα πτώση
  • [22] (Κ) Βρετανικές Αερογραμμές - 70χρονα - Διάσκεψη Τύπου
  • [23] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [24] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ελλάδας
  • [25] (Κ) Πρωτόπαπας - ΕΕ - Κύπρος

  • [01] (Κ) Κασουλίδης - Κυπριακό - ΕΕ

    Ελλάδα και Κύπρος μελετούν προσεκτικά από κοινού όλα τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στην Κοπεγχάγη, ώστε να αποτραπεί παρεμπόδιση του στόχου της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στη Νέα Υόρκη σε Ελληνες δημοσιογράφους και ανταποκριτές, ήδη συζήτησε το θέμα με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, ενώ σήμερα θα έχει νέα συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση και την ομάδα του.

    "Θα κάνουμε μια πιο προσεχτική συνεργασία πάνω σε σενάρια που μπορούν να παρουσιαστούν στην Κοπεγχάγη που δεν θα αφορούν το 'ναι' ή το 'όχι' αλλά πιθανόν μπορεί να αφορούν κάποιες άλλες απόψεις που μπορούν να εγερθούν όσον αφορά το Κυπριακό", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε ότι οι πιθανοί κίνδυνοι αφορούν, πρώτον να είναι υπό όρους η απόφαση για την ένταξη και δεύτερον να εκφραστεί στο κείμενο η ευχή για λύση του Κυπριακού με τρόπο που δεν θα ικανοποιεί την Κύπρο.

    [02] (Κ) Ελλάδα - Τουρκία - Μνημόνιο Συνεργασίας

    Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών υπέγραψαν χθες Ελλάδα και Τουρκία.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Παπανδρέου και Σουκρού Σινά Γκιουρέλ. Προβλέπεται η σύσταση κοινής ομάδας η οποία τίθεται στη διάθεση του ΟΗE, με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Οργανισμό, το οποίο τίθεται ταυτόχρονα σε ισχύ.

    [03] (Κ) Υπουργοί Αμυνας Ελλάδας - Τουρκίας

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για θετική κατάληξη των προσπαθειών που σήμερα καταβάλλονται από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για επίτευξη δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

    Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο κ. Παπαντωνίου μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τσακμάκογλου στην Κωνσταντινούπολη, μετά την ανακοίνωση της εγκατάστασης απευθείας τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ των Υπουργών Αμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας, που έχει ως στόχο να αποτραπούν οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου.

    [04] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΗΠΑ - Συνάντηση - Κυπριακό

    Υπέρ της αποφυγής δηλώσεων και εντάσεων που θα δημιουργήσουν άσχημο κλίμα στο Κυπριακό και στις διεργασίες διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τάχθηκε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, στην 20λεπτη συνομιλία που είχε χθες στη Νέα Υόρκη με τον Ελληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου.

    Η συνομιλία κάλυψε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, το Ιράκ, το Μεσανατολικό, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και την τρομοκρατία.

    Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης και αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο κ. Πάουελ επιθυμεί να στηρίξει το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν "για την επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος, που δημιουργεί τριβές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας".

    Σύμφωνα με ανώτερη πηγή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στον κ. Πάουελ ότι οι προτάσεις που υπέβαλε πρόσφατα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν περιέχουν ουσιαστικά στοιχεία που θα βοηθήσουν σε λύση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί με τον κ. Ανάν στις προσπάθειες που καταβάλλει, ιδίως μετά τις τουρκικές εκλογές.

    [05] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

    [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με τις τουρκικές απειλές και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από ξένους διαμεσολαβητές για προώθηση λύσης στο πρόβλημα, οι κομματικές διαβουλεύσεις για συνεργασίες και οι δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών, οι έρευνες που διεξάγουν οι αρμόδιες Αρχές για παρανομίες στην εισαγωγή και συναρμολόγηση πολυτελών αυτοκινήτων και οι αντιδράσεις των κατοίκων των Κοκκινοχωριών για τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις στο κυνήγι των αμπελοπουλιών είναι μερικά από τα θέματα των σημερινών εφημερίδων της Λευκωσίας.

    H "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα, κάτω από τον τίτλο "Τρεις έρευνες για τα αυτοκίνητα", ότι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης εισαγωγής και συναρμολόγησης πολυτελών αυτοκινήτων, χωρίς την καταβολή των προβλεπόμενων δασμών, αναμένεται να γίνει με την παράλληλη διεξαγωγή τριών ερευνών που διεξάγουν τα Τελωνεία, η Αστυνομία και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων. Αλλη είδηση είναι η συμφωνία που έγινε μεταξύ της Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων και της εργοληπτικής εταιρείας για την ολοκλήρωση των έργων και παράδοση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας μέχρι τις 30 Ιουλίου 2004.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Διέξοδος ο Ιωάννης Κασουλίδης", δημοσιεύει στο κύριο θέμα τη συνέχεια της δημοσκόπησης για τις προεδρικές εκλογές, την οποία διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας η εταιρεία SRI. Οπως γράφει η εφημερίδα, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, παρά το ότι δεν δήλωσε ο ίδιος ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, εντούτοις συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό προτίμησης μεταξύ των ψηφοφόρων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο επιβεβαίωσε, σε συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον κ. Κασουλίδη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα ότι φαίνεται -από τα στοιχεία των ερευνών των τελωνειακών Αρχών και άλλες πληροφορίες- πως όχι μόνον ένας αλλά περισσότεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας εμπλέκονται στην υπόθεση εισαγωγής και συναρμολόγησης πολυτελών αυτοκινήτων χωρίς την καταβολή των προβλεπόμενων δασμών. Αναφέρει ότι για το θέμα τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο ανώτερος υπαστυνόμος Γιαννάκης Παναγιώτου. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ υποσχέθηκε, σε συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη, ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στη μείωση των τουρκικών απειλών εις βάρος της Κύπρου.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τι ζητά τώρα ο Ντενκτάς", γράφει πως το έγγραφο του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το οποίο περιέχει τις ιδέες του για το πώς θα πρέπει να είναι το κυπριακό κράτος που θα προκύψει μετά τη λύση του προβλήματος, προκαλεί προβληματισμό στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το θέμα αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, απασχόλησε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρία του. Αλλού γράφει ότι επικρατεί αναστάτωση στην περιοχή των Κοκκινοχωριών και ότι 7.000 πολίτες έχουν καταθέσει τα εκλογικά τους βιβλιάρια, διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά μέτρα εναντίον όσων επιδίδονται στο κυνήγι και την παγίδευση των αμπελοπουλιών.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Εξαργυρώνουν το Ιράκ" γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για να ικανοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Αγκυρα και να καθορισθεί η ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αναφέρει ότι ο Αμερικανός Υφυπουργός Μαρκ Γκρόσμαν ζήτησε από την ελληνική πλευρά να υποβαθμίσει τις ασκήσεις "Νικηφόρος" και "Τοξότης" στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για αποφυγή της έντασης. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται ότι πέντε φορές μέσα σε 45 ημέρες αλλοδαποί κατάφεραν να περάσουν από το αεροπλάνο μέσω του κτιρίου του αεροδρομίου στο έδαφος της Δημοκρατίας, χωρίς να τους αντιληφθούν οι αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου Λάρνακας, αλλά μόνο την πέμπτη φορά επενέβη η Αστυνομία.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Καταδολίευση του Δημοσίου" γράφει ότι το νέο σκάνδαλο με την εισαγωγή κτυπημένων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και εξαρτημάτων και τη συναρμολόγησή τους στην Κύπρο λαμβάνει ευρύτερες προεκτάσεις που "καταδεικνύει το μέγεθος της σήψης και της διαφθοράς". Αλλού αναφέρει ότι σαφές προβάδισμα δίνει άλλη μια δημοσκόπηση στον Τάσσο Παπαδόπουλο, η οποία αυτή τη φορά διενεργήθηκε για λογαριασμό του Mega από τις 13 με 15 Σεπτεμβρίου. Στην ερώτηση ποιον θεωρείται τον πιο κατάλληλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξασφάλισε 45% έναντι του Γιαννάκη Ομήρου που πήρε 32%.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα γράφει αναφέρεται σε διαμαρτυρίες των αγροτών αναφορικά με την τιμή της ντομάτας που παίρνουν οι παραγωγοί σε αντίθεση με την υψηλή τιμή που το προϊόν πωλείται στους καταναλωτές. Αλλού γράφει ότι οι συντεχνίες των εργαζομένων στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου αποφάσισαν να ανασταλεί η προγραμματισθείσα για την ερχόμενη Παρασκευή 24ωρη προειδοποιητική απεργία των εργαζομένων στην ΑΤΗΚ, προκειμένου να δοθεί περαιτέρω χρόνος στην εργοδοτική πλευρά να διαβουλευθεί με το Υπουργείο Οικονομικών. (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ - ΟΗΕ - Ισλαμικές χώρες

    Ο Yπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είχε χθες στη Νέα Υόρκη και δεύτερο γεύμα εργασίας με Μονίμους Αντιπροσώπους ισλαμικών χωρών στα Ηνωμένα Εθνη, ενόψει της σημερινής συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των μελών της Ισλαμικής Διάσκεψης, με στόχο να αποτραπεί η έκδοση χειρότερης για την ε/κ πλευρά δήλωσης, από προηγούμενες χρονιές.

    [08] (Κ) Πρόεδρος ΕΟΤ - Τουρισμός - Κύπρος

    [09] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Διάσκεψη UNESCO

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Ουράνιος Ιωαννίδης βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετέχει στη διάσκεψη της UNESCO για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

    [10] (Κ) Γερμανία - Εκλογές - Δημοσκοπήσεις - Σύστημα

    Συναρπαστική εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα δύο αντίπαλα κόμματα, οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) θα διεξάγουν μέχρι τις εκλογές την Κυριακή, μια μάχη στήθος με στήθος.

    Πρόκειται για τη 15η εκλογική αναμέτρηση της σύγχρονης Γερμανίας, από την οποία θα αναδειχθεί ο Καγκελάριος της χώρας που θα κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    [11] (K) Γερμανός βουλευτής - Κυπριακό

    Οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και η ενταξιακή πορεία της νήσου είναι δύο διαδικασίες που πρέπει να συνεχιστούν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γερμανός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ούλριχ Κέλπερ.

    Ο κ. Κέλπερ εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να δεχθεί την Κύπρο στους κόλπους της ακόμη και αν δεν έχει επιτευχθεί μέχρι την ώρα ένταξης η επανένωση του νησιού.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Κύπρου

    Συνάντηση μισής περίπου ώρας είχε σήμερα στο γραφείο του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας με την Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας - Κύπρου στο γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, Ρενάτε Ρένεμπαχ. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τρίτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, μετά τη συνάντηση του Παρισιού.

    Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [14] (K) Κύπρος - Συρία - Πρωτόκολλο συνεργασίας

    Κύπρος και Συρία υπέγραψαν στη Δαμασκό Πρωτόκολλο που αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της ενέργειας, της έρευνας και τεχνολογίας.

    [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/9/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7394          1,7498
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,6763          1,6863
    Λίρα Αγγλίας                     1,0956          1,1021
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     205,7299        207,3757
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0628          3,0873
    Δολάριο Καναδά                     2,6434          2,6645
    Κορώνα Δανίας                     12,9115         13,0147
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7825         12,8847
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8080         15,9344
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5582          2,5786
    

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κύπρος - Ανταπόκριση Ρόιτερς

    Εντελώς αβάσιμη χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου πληροφόρηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποιεί για την πιθανότητα η Κύπρος να παραμείνει εκτός του πρώτου κύματος διεύρυνσης για να μην διαταραχθούν οι απευθείας συνομιλίες.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι όλες οι ενδείξεις που έχει η κυβέρνηση δίδουν εντελώς το αντίθετο μήνυμα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πληροφόρηση αυτή να προήλθε από τουρκικές πηγές.

    "Είναι εντελώς αβάσιμη αυτή η πληροφόρηση. Ολες οι πληροφορίες, όλες οι ενδείξεις και όλα όσα μας λέγονται δείχνουν εντελώς το αντίθετο, ότι η Κύπρος θα βρίσκεται στο πρώτο κύμα διεύρυνσης και ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε που να μπορεί να ανατρέψει αυτή την πορεία," τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι σήμερα δόθηκε η απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο έγγραφο που κατέθεσε στις συνομιλίες ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για όλες τις πτυχές του Κυπριακού, την περασμένη Τετάρτη.

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος Φερχόιγκεν - Κύπρος

    Καμμία διαφοροποίηση μεταξύ της Κύπρου και των υπολοίπων υποψηφίων χωρών, δεν πρόκειται να υπάρξει στη διαδικασία των εκθέσεων προόδου, που θα παρουσιάσει στις 9 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση έδωσε σήμερα ο Ζακ Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπος του Γερμανού επιτρόπου, αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η θέση της Επιτροπής για την Κύπρο θα είναι ξεκάθαρη, όπως και για όλες τις υποψήφιες χώρες.

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κυπριακό

    Η κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα "ευαρέσκεια" για τον τρόπο που ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου "πρόβαλε το Κυπριακό και υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας" στη Νέα Υόρκη.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου είπε ότι ειδικά η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ "ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί κάλυψε μια σημαντική πτυχή, που είναι οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου σε περίπτωση ένταξής της στην ΕΕ".

    Σε ερώτηση εάν ζητήθηκε από αμερικανικής πλευράς η υποβάθμιση των στρατιωτικών ασκήσεων "Νικηφόρος" και "Τοξότης", ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι "αυτά δεν μπορούν να γίνουν μονομερώς".

    [20] (Κ) Χρήστος Πρωτόπαπας - Κύπρος - Ενταξη

    Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να ξεκινήσει από την Κύπρο και σε αυτό θα εμμείνουμε μέχρι τέλους, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ορισμένα δημοσιεύματα τα οποία επικαλούμενα διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι κάποιοι από τους εταίρους στην Ενωση θα διατυπώσουν επιφυλάξεις για την ένταξη της Κύπρου.

    Ο Εκπρόσωπος δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα θέσει βέτο στην περίπτωση κατά την οποία θα εγερθούν επιφυλάξεις για την ένταξη της Κύπρου, ήταν όμως σαφής, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι η Ελλάδα θα εμμείνει μέχρι τέλους στην ένταξη της Κύπρου, η οποία, όπως

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελήτεα πτώση

    Στο επίπεδο των 85 μονάδων υποχώρησε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση η αγορά, κλείνοντας στις 85,93 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης, παρά το γεγονός ότι τη μεγαλύτερη διάρκεια της συνάντησης διαπραγματευόταν με θετικό πρόσημο, έκλεισε τελικά αρνητικά, καταγράφοντας αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,1%. Σημαντικά μειωμένος, σε σύγκριση με χθες, παρουσιάστηκε ο όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 403 χιλιάδες λίρες.

    [22] (Κ) Βρετανικές Αερογραμμές - 70χρονα - Διάσκεψη Τύπου

    Οι Βρετανικές Αερογραμμές, λόγω των μακρόχρονων και στενών δεσμών τους με την Κύπρο, θα συνεχίσουν να την θεωρούν ένα πολύ σημαντικό προορισμό, ο οποίος στο μέλλον θα τους επιτρέψει πάρα πέρα επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην ανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί ένα από τους πλέον αγαπητούς τουριστικούς προορισμούς των Βρετανών, δήλωσε η Διευθύντρια Πωλήσεων Κύπρου Μαριάννα Τροκούδη, σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία των 70χρονων της εταιρείας στην Κύπρο.

    [23] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,93  (-0,10)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    403.658
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   230.152    344,01  ( 0,27)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    137.777     95,05  (-0,11)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     11.546     81,15  ( 0,45)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.422     20,46  (-2,20)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     16.949     61,98  (-0,59)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     26.524    106,44  ( 0,95)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     18.216     18,97  (-0,32)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     29.171     57,98  ( 0,83)
    Ετ. Πληροφορικής              £     38.600      3,68  (-5,40)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      2.841     12,99  ( 0,23)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     14,97  ( 0,07)
    Ξενοδοχεία                    £     44.762     48,52  ( 0,06)
    Αλλες Εταιρείες               £     63.111     81,69  (-0,23)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [24] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ελλάδας

    Σε ανασκόπηση της όλης κατάστασης, των προοπτικών και των κινήσεων που διαγράφονται στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, μέχρι τη συνάντηση της Κοπεγχάγης, προέβησαν σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, με τον Ελληνα Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Τάσο Γιαννίτση.

    Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε - απαντώντας ουσιαστικά σε ανταπόκριση του πρακτορείου "Ρόιτερ" - με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ότι "δεν πρόκειται να μας επηρεάσουν ανώνυμα σχόλια και εκδοχές που αντιβαίνουν στα όσα μας διαβεβαιώνουν υπουργοί, πρωθυπουργοί και αυτοί που θα λάβουν τις αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ηταν δε σαφής πως "δεν πρόκειται να σταματήσουν" την πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [25] (Κ) Πρωτόπαπας - ΕΕ - Κύπρος

    "Η σαφής πρόθεση της Ελλάδας, ότι θα γίνουν τα πάντα, προκειμένου να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στέλνει το μήνυμα της αποφασιστικότητας που πηγαίνει προς όλες τις κατευθύνσεις," δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Xρήστος Πρωτόπαπας.

    Ο κ. Πρωτόπαπας επεσήμανε περαιτέρω ότι "η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται, με βάση τα κριτήρια της Ε.Ε. και τις αποφάσεις του Ελσίνκι, την ένταξή της" και τόνισε ότι "η διεύρυνση πρέπει να ξεκινήσει από τηνΚύπρο."

    Aναφερόμενος στις πληροφορίες που μεταδίδουν τα MME περί "δυσχεριών" στην ένταξη της Kύπρου στην EE, ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι "βεβαίως, διάβασα κι εγώ από τηλεγραφήματα διεθνών πρακτορείων κάποιες θέσεις ή γνώμες διπλωματικών πηγών, όπως λέγουν" αλλά τόνισε ότι "επισήμως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάποια αναφορά από επίσημο όργανο της Ε.Ε."


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 17 September 2002 - 17:49:19 UTC