Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - 10η Διακυβερνητική Διάσκεψη - Ενταξιακές
  • [02] (Κ) Βασιλείου - Μάουρερ - ΕΕ - Ενταξη Κύπρου
  • [03] (Κ) Νέα Υόρκη - Πατριάρχης Ειρηναίος - Ισραήλ
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση για Νέα Υόρκη - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Προς Συνδρομητές - Υπηρεσία Χρήσιμων Πληροφοριών
  • [07] (Κ) Βασιλείου - Βάσεις - ΕΕ - Περιβάλλον
  • [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) ΕΕ - Φερχόιγκεν - Διεύρυνση - Κύπρος
  • [10] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Υδρομετεωρολογικό έτος
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [12] (Κ) Επέτειος Ανεξαρτησίας - Βασίλισσα Ελισάβετ - Μήνυμα
  • [13] (Κ) Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Κεραίες - Ακρωτήρι
  • [14] (Κ) Χρήστος Πρωτόπαπας - Δηλώσεις Ετζεβίτ
  • [15] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Βρετανία - Κύπρος - ΕΕ - Ομιλία
  • [16] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Τόνι Μπλερ
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νέα Υόρκη - Δηλώσεις (1)
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νέα Υόρκη - Δηλώσεις
  • [19] (Κ) Πίτερ Χέιν - Συνέδριο Εργατικών - ''Η Κύπρος στην Ευρώπη''
  • [20] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Δήμαρχος Μόσχας
  • [21] (Κ) Ελληνο-Αμερικανικό Ινστιτούτο - Νομοσχέδιο
  • [22] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Μόσχα - Θεωρήσεις διαβατηρίων
  • [23] (Κ) Κόφι Ανάν - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [24] (K) Ραούφ Ντενκτάς - Υπεβλήθη σε καθετηριασμό

  • [01] (Κ) ΕΕ - 10η Διακυβερνητική Διάσκεψη - Ενταξιακές

    Η 10η Συνάντηση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης σε υπουργικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, επέτρεψε στην Κύπρο να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μέσω της σημαντικής προόδου που διαπιστώθηκε στο Κεφάλαιο της Γεωργίας.

    Την πρόοδο της Κύπρου χαιρέτισε τόσο ο Προοδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών όσο και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος, ο οποίος διαβεβαίωσε την κυπριακή πλευρά ότι η στρατηγική και το χρονοδιάγραμμα για τη διεύρυνση είναι σαφή και δεν αλλάζουν με τίποτα.

    Στη συνάντηση η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου, το Μόνιμο Αντιπρόσωπο, Πρέσβη Θεόφιλο Θεοφίλου και άλλους λειτουργούς και διπλωμάτες της διαπραγματευτικής ομάδας.

    Στην ομιλία του ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλει η κυπριακή πλευρά για την υιοθέτηση, αλλά και εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος θα είναι πανέτοιμη για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης. Η Κύπρος, συνέχισε, έχει επιπρόσθετους λόγους για να είναι έτοιμη και να αποτελέσει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας με την επικείμενη διεύρυνση.

    [02] (Κ) Βασιλείου - Μάουρερ - ΕΕ - Ενταξη Κύπρου

    Την εκτίμηση ότι, χωρίς αμφιβολία, η Κύπρος θα είναι μεταξύ των χωρών που θα αποτελέσουν το πρώτο κύμα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), διατύπωσε χθες στην Πάφο ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Λέοπολντ Μάουρερ, αμέσως μετά την άφιξή του στο νησί.

    Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας για την ένταξη, Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος έφθασε με τον κ. Μάουρερ. Ο κ. Βασιλείου δήλωσε ικανοποιημένος από τις επαφές που είχε κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, αναφέροντας πως η Κύπρος θα είναι ανάμεσα στις δέκα πρώτες χώρες που θα ενταχθούν στην ΕΕ και ότι η έκθεση προόδου για την Κύπρο που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι πολύ θετική.

    [03] (Κ) Νέα Υόρκη - Πατριάρχης Ειρηναίος - Ισραήλ

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της συνάντησης στη Νέα Υόρκη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη και η λειτουργία της βρετανικής κεραίας υψηλής ισχύος στην Αλυκή Ακρωτηρίου προβάλλονται στα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου. Η παρέλαση για την 42η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου με επίκεντρο το θέμα της μη εμφάνισης των ρωσικών ελικοπτέρων αλλά και της παρουσίασης του νέου αποκτήματος των βαρέων αυτοκινούμενων πυροβόλων των 175 χιλιοστών απασχόλησε επίσης τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Υπό τη σκιά του Ιράκ'' αναφέρεται στις συνομιλίες του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη στην Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας ότι μέχρι χθες δεν είχε ακόμη καθοριστεί το ακριβές πρόγραμμα των συναντήσεων με τις δύο πλευρές. Αλλού γράφει ότι το μήνυμα που έλαβαν στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Κύπρου είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά την κυπριακή ένταξη θα προχωρήσει στη βάση του γερμανικού μοντέλου αφήνοντας να διαφανεί ότι η πορεία της Κύπρου θα συνεχιστεί απρόσκοπτα μέχρι και το Συμβούλιο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Αναστάτωση σε ΥΠΑΜ και ΓΕΕΦ'' αναφέρεται στην ''εντολή από τον Προεδρικό για ματαίωση της εμφάνισης των ρωσικών ελικοπτέρων στην παρέλαση'' και γράφει ότι αυτός που ''φορτικά πίεσε και έπεισε'' τον Πρόεδρο Κληρίδη να διατάξει τη ματαίωση της πτήσης ήταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου. Αλλού γράφει ότι ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του Υπουργού Εσωτερικών για επίδειξη πατριωτισμού, οι κυνηγοί αμπελοπουλιών ανέστειλαν τα μέτρα που είχαν εξαγγείλει αλλά κάλεσαν τους βουλευτές να θέσουν θέμα μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ για να επιτραπούν τα ξόβεργα.

    Ο ''Πολίτης'' έχει κύριο ''Μόνο ήθελαν τον Κληρίδη'' γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ζήτησε στο Παρίσι όπως η διαδικασία συνεχιστεί άνευ συμβούλων με το επιχείρημα ότι οι τελευταίοι καθιστούν τη διαδικασία χρονοβόρα. Συνεχίζοντας τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης της εταιρείας AMER-Nielsen γράφει, μεταξύ άλλων, ότι το 41,1% δηλώνει ότι δεν θα προσερχόταν καν στις κάλπες αν η ψήφος ήταν προεραιτική στις προεδρικές εκλογές.

    ''Η Σημερινή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Πειράματα θανάτου'' γράφει ότι σε πειραματόζωα μετέτρεψαν οι Βρετανοί, Ελληνοκύπριους αστυνομικούς των Βάσεων, όταν έθεσαν προχθές το απόγευμα σε λειτουργία την υψηλής ισχύος κεραία που βρίσκεται στην περιοχή, με αποτέλεσμα να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Οκτώ τουλάχιστον αστυνομικοί, σύμφωνα με την εφημερίδα, αισθάνθηκαν σφοδρούς πονοκεφάλους, τάση για εμετό, ενώ ένας από αυτούς έπεσε αναίσθητος. Αλλού γράφει ότι αναλαμβάνει σήμερα τα καθήκοντά του ο νέος Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Πανίκος Κυριάκου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον κύριο τίτλο ''Ανοίγει αυλαία λύσεως'' γράφει ότι Αγγλοαμερικανοί και Ηνωμένα Εθνη προτίθενται να αξιοποιήσουν στο έπακρον τις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα που θα επιτρέπουν στους μεσολαβητές να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα του Δεκεμβρίου. Αλλού γράφει ότι αυτό που οδήγησε στο συμπέρασμα πως γίνονταν παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στο Αρχηγείο της Αστυνομίας είναι το γεγονός ότι κάποιοι γνώριζαν για συγκεκριμένους αξιωματικούς με ποιους είχαν συνομιλήσει και πότε λίγα μόνο λεπτά μετά το τηλεφώνημα.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Κτύπησαν οι κεραίες θανάτου'' γράφει ότι σε πειραματόζωα μετέτρεψαν οι βρετανικές βάσεις τους Κύπριους αστυνομικούς, αφήνοντας τους εκτεθειμένους στις εκπομπές της κεραίας υψηλής ισχύος στην Αλυκή Ακρωτηρίου, ενώ προηγουμένως απομάκρυναν από την περιοχή όλους τους Βρετανούς στρατιώτες. Η λειτουργία της κεραίας προκάλεσε ζαλάδες και λιποθυμίες. Αλλού γράφει ότι ''νέα αναστάτωση'' ανάμεσα στις τάξεις των αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς προκάλεσαν οι προαγωγές αξιωματικών παρόλο που ανεπίσημα το Υπουργείο Αμυνας δεσμεύεται να προάγει εκ των υστέρων ή και αναδρομικά όσους έχουν κριθεί προακτέοι.

    Η ''Cyprus Mail'' γράφει ότι οι απειλές κατά της ζωής του και τις οικογένειάς του εμπόδισαν μηχανικό αυτοκινήτων από το να αναφέρει εκατοντάδες υποθέσεις με προβληματικά συναρμολογημένα αυτοκίνητα. Αλλού αναφέρεται στη στρατιωτική παρέλαση για την 42η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου κατά την οποία έκανε την πρώτη του εμφάνιση ένα από τα δύο νέα οπλικά συστήματα που απέκτησε η Κύπρος, τα βαρέα αυτοκινούμενα πυροβόλα των 175 χιλιοστών.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Financial Mirror'' με τίτλο ''Οι Ασφαλιστικοί και οι Τραπεζικοί Οργανισμοί οδηγούν το Χρηματιστήριο χαμηλότερα'' γράφει ότι περαιτέρω πτώση της τάξης του 10,91% κατέγραψε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου, υπό την πίεση της μείωσης των ασφαλιστικών και τραπεζικών κλάδων, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες από τις αρχές του έτους στο 34,48%. Αλλού γράφει ότι πρόταση νόμου, η οποία θα ελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία βουλευτών και Υπουργών κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση για Νέα Υόρκη - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε χθες βράδυ πως αυτό που γνωρίζει η πλευρά μας είναι ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν θα καταθέσει γραπτώς δικές του σκέψεις ή ιδέες για επίλυση του Κυπριακού, στις συνομιλίες για το Κυπριακό που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη στις 3 και 4 Οκτωβρίου, με πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Σε δηλώσεις του πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως ''το ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αν δεν εξευρεθεί λύση και μετά που θα ενταχθούμε στην ΕΕ, δεν αποτελεί θέση μόνο του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά αποτελεί και θέση της ΕΕ''.

    ''Εχουμε ακούσει από ιθύνοντες της ΕΕ ότι θα εισηγηθούν συνέχιση των συνομιλιών και μετά το Δεκέμβριο'', επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει δέσμευση των δυο μερών στην Κύπρο ότι θα πράξουν κάτι τέτοιο, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως ''τέτοια πρόταση δεν μας υποβλήθηκε ακόμη''.

    [06] (Κ) Προς Συνδρομητές - Υπηρεσία Χρήσιμων Πληροφοριών

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων προσφέρει από σήμερα μια ακόμα υπηρεσία, τις ''Χρήσιμες Πληροφορίες''.

    Η Υπηρεσία Χρήσιμων Πληροφοριών, η οποία θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται συνεχώς, θα παρέχει πληροφορίες σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας.

    Τα πρώτα θέματα που καλύπτονται από σήμερα είναι ο Καιρός, το Χρηματιστήριο, το Συνάλλαγμα, Εκδηλώσεις, Φαρμακεία-Ιατροί και τα παιγνίδια του ΟΠΑΠ. Συνεχώς θα προστίθενται και άλλοι τομείς.

    Οι χρήσιμες πληροφορίες παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας του ΚΥΠΕ στο Διαδίκτυο (www.cna.org.cy) με ένα απλό πάτημα στο ορθογώνιο με τίτλο ''Χρήσιμες Πληροφορίες'' στα αριστερά.

    Η Υπηρεσία Χρήσιμων Πληροφοριών είναι ελεύθερης πρόσβασης, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση.

    [07] (Κ) Βασιλείου - Βάσεις - ΕΕ - Περιβάλλον

    Οι Βρετανοί δεν δέχονται να ισχύσει πλήρως στις Βάσεις τους στην Κύπρο το ευρωπαϊκό κεκτημένο που αφορά τον τομέα του περιβάλλοντος, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου, σημειώνοντας πως ο ίδιος ζήτησε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες όπως και στον τομέα αυτό υπάρξει εναρμόνιση με το κεκτημένο εντός των Βάσεων.

    [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,60  ( 0,15)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    196.164
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP    95.902    327,32  ( 0,38)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     58.130     91.06  ( 0,44)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     17.814     78,82  (-0,86)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.330     19,44  (-0,05)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     10.303     64,77  (-2,04)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.225    106,68  ( 2,15)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     20.391     18,91  ( 0,64)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     21.439     59,40  ( 0,59)
    Ετ. Πληροφορικής              £      8.923      3,42  (-3,39)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      3.399     13,81  ( 0,51)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     15,61  (-1,01)
    Ξενοδοχεία                    £     15.802     46,36  (-0,41)
    Αλλες Εταιρείες               £     25.095     81,59  ( 1,20)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) ΕΕ - Φερχόιγκεν - Διεύρυνση - Κύπρος

    Δεν μπορεί να υπάρξει διεύρυνση της ΕΕ χωρίς την Κύπρο, υπογράμμισε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αρμόδιος Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, προσθέτοντας ότι αν υπάρχει μια χώρα που πληροί τα κριτήρια και πρέπει να μπει, αυτή είναι η Κύπρος.

    [10] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Υδρομετεωρολογικό έτος

    Η βροχόπτωση κατά το υδρομετεωρολογικό έτος από την 1ην Οκτωβρίου 2001 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2002, ανήλθε στο 120% της κανονικής, φθάνοντας τα 601 χιλιοστόμετρα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, κάνοντας παράλληλα έκκληση στο κοινό για λελογισμένη χρήση του νερού.

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Μέσα σε συνθήκες πλήρους επενδυτικής αδιαφορίας διεξήχθη η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, στην οποία ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακά κέρδη της τάξης του 0,15%, κλείνοντας στις 84,6 μονάδες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον κατρακύλησε στα πλέον χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται μόλις στις 196 χιλιάδες λίρες.

    [12] (Κ) Επέτειος Ανεξαρτησίας - Βασίλισσα Ελισάβετ - Μήνυμα

    Μήνυμα με την ευκαιρία της 42ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη η Βασίλισσα Ελισάβετ.

    [13] (Κ) Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης - Κεραίες - Ακρωτήρι

    Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, σε ανακοίνωσή του, καταδικάζει ''την κυνική ενέργεια των Βρετανών'' να θέσουν την επομένη της Πορείας Ειρήνης σε λειτουργία την τεράστια κατασκοπευτική κεραία, με αποτέλεσμα τη "λιποθυμία και αδιαθεσία των Κυπρίων φρουρών''.

    [14] (Κ) Χρήστος Πρωτόπαπας - Δηλώσεις Ετζεβίτ

    Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Χρήστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισε ''σημαντική'' τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ πως ''δεν θα χαλάσει ο κόσμος αν ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ'', σημειώνοντας ωστόσο ότι η δήλωση αυτή ''δεν αρκεί''.

    [15] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Βρετανία - Κύπρος - ΕΕ - Ομιλία

    Την ελπίδα όπως η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη έχει αποτέλεσμα, εξέφρασε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ωστόσο, ότι τα μέχρι σήμερα δεδομένα στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών ''δεν μας επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία''.

    Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας διατύπωσε την εκτίμηση ότι μετά τις τουρκικές εκλογές και με συγκατάθεση της Αγκυρας, τα ΗΕ ενδέχεται να παρουσιάσουν σχέδιο συνολικής λύσης του Κυπριακού και τόνισε ότι τα ψηφίσματα των ΗΕ και η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, ''συνιστούν λυδία λίθο της λύσης'' του προβλήματος.

    [16] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Τόνι Μπλερ

    Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του εργάζονται και θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι δύο άνδρες είχαν σύντομη συνάντηση κατά τη διάρκεια δείπνου στο περιθώριο του συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, που πραγματοποιείται στο Μπλάκπουλ.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νέα Υόρκη - Δηλώσεις (1)

    Εφθασε στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης για τη συνάντησή του με τον ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε σύντομες δηλώσεις του στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria, όπου διαμένει η κυπριακή αντιπροσωπεία, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ακόμη κατά πόσον θα υπάρξει κοινή συνάντηση του ιδίου με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τ/Κ ηγέτη.

    Είπε επίσης ότι δεν έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη η οποία να συνηγορεί στην επίτευξη προόδου στις απευθείας συνομιλίες, ενώ επανέλαβε ότι δεν αναμένει κατάθεση εγγράφου από τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού στις εδώ συναντήσεις.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι στη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό δεν έγινε συζήτηση επί του εδαφικού.

    Αργότερα σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τον ειδικό του σύμβουλο στο Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νέα Υόρκη - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έφθασε σήμερα στις 4:30 το απόγευμα (τοπική ώρα) στη Νέα Υόρκη και στις 12:30 τα ξημερώματα (ώρα Κύπρου) θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον ειδικό αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, Λόρδο Ντέβιντ Χάνεϊ. Θα ακολουθήσει στη 1 π.μ. (ώρα Κύπρου) συνάντηση με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πρέσβη Τόμας Ουέστον. Τα μεσάνυχτα ο κ. Ουέστον θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του προς τους Ελληνες δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του στο Waldorf Astoria, ''δεν υπάρχει τίποτε που να μας κάνει να πούμε ότι έχει αλλάξει η πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό, όσον αφορά τη λύση. Αυτό αν συμβεί θα γίνει μετά τις τουρκικές εκλογές το Νοέμβριο. Επί του παρόντος εξακολουθεί να παραμένει ίδια η θέση της τουρκικής κυβέρνησης, ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε πως υπάρχουν δύο κυρίαρχα κράτη''.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι στις απευθείας συνομιλίες θα συζητηθεί το εδαφικό, είπε πως μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει κατορθωτό. ''Εγινε προσπάθεια να συζητηθεί, αλλά η τουρκική πλευρά αρνείται να το πράξει, μέχρις ότου ξεκαθαρίσουν ορισμένα άλλα θέματα που την ενδιαφέρουν''.

    [19] (Κ) Πίτερ Χέιν - Συνέδριο Εργατικών - ''Η Κύπρος στην Ευρώπη''

    Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Πίτερ Χέιν, μιλώντας σε συζήτηση με θέμα ''Η Κύπρος στην Ευρώπη'' στο ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, δήλωσε ότι ''μια νέα ΕΕ, με μια νέα Κύπρο στους κόλπους της, θα είναι καλύτερα για τη Βρετανία και καλύτερα για όλους τους Κύπριους''.

    [20] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Δήμαρχος Μόσχας

    Η Κύπρος καταλαμβάνει μίαν από τις πρώτες θέσεις σε σχέση με τις ξένες επενδύσεις στη Ρωσία και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς των Ρώσων επιχειρηματιών και τουριστών, δήλωσε χθες ο Δήμαρχος Μόσχας Yionki Louzkov ύστερα από συνάντηση στη Μόσχα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη.

    [21] (Κ) Ελληνο-Αμερικανικό Ινστιτούτο - Νομοσχέδιο

    Σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με νομοθεσία, η οποία αν τελικά εγκριθεί, θα ανοίξει σημαντικά την αμερικανική αγορά σε τουρκικά προϊόντα, εξέφρασε με επιστολή του ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου Ευγένιος Ρωσσίδης προς τον βουλευτή William M. Thomas, Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής στην αμερικανική Βουλή που μελετά το νομοσχέδιο.

    Στην επιστολή του, ο κ. Ρωσσίδης εκφράζει την έντονη αντίθεση του Ινστιτούτου αναφορικά με την παροχή στην Τουρκία αυξημένης πρόσβασης στην αγορά, σε βάρος της προσφοράς εργασίας στις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που η Τουρκία διατηρεί την στρατιωτική κατοχή της στην Κύπρο.

    [22] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Μόσχα - Θεωρήσεις διαβατηρίων

    Σε ριζοσπαστικές λύσεις για ελαχιστοποίηση των δυνητικών επιπτώσεων στην οικονομία της Κύπρου από επαναφορά της θεώρησης των ρωσικών διαβατηρίων (VISA) προτίθεται να προχωρήσει η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη.

    [23] (Κ) Κόφι Ανάν - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν προτίθεται στις αυριανές συνομιλίες να επιδώσει σχέδιο, ή άλλο έγγραφο στους δύο ηγέτες, ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές πως στη φάση αυτή οι εκλογές στην Κύπρο δεν αποτελούν εμπόδιο στη διαδικασία.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων, ο κ. Ανάν ανέφερε για τις συναντήσεις της Νέας Υόρκης πως ''αναμένει οι δύο ηγέτες να προσέλθουν και να συζητήσουν εντίμως μαζί του τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει για να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες''.

    Είπε ότι ήδη έχει παρέλθει ένας μήνας από τη συνάντηση των Παρισίων και επιθυμεί ''να ανασκοπήσει μαζί τους τι συνέβη από τότε μέχρι σήμερα και πως θα προχωρήσουμε καθώς πλησιάζει το τέλος του χρόνου''.

    Ο κ. Ανάν υπενθύμισε ότι όταν συναντήθηκε με τους δύο ηγέτες το Μάιο, υπήρχαν ενδείξεις πως θα μπορούσαν να σημειώσουν πρόοδο μέχρι τα τέλη του έτους. ''Το τέλος του χρόνου πλησιάζει και θέλω να εξετάσω μαζί τους πώς θα πάμε εκεί'', πρόσθεσε.

    [24] (K) Ραούφ Ντενκτάς - Υπεβλήθη σε καθετηριασμό

    Σε καθετηριασμό υπεβλήθη το πρωί από το διάσημο Τουρκοαμερικανό καρδιολόγο Μεχμέτ Οζ, στο Νοσοκομείο Μethodist στη Νέα Υόρκη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Ως γνωστό, ο κ. Ντενκτάς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Ντενκτάς βρίσκεται ακόμα στο νοσοκομείο και σύμφωνα με τουρκικές πηγές αισθάνεται ήδη καλά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 2 October 2002 - 17:58:54 UTC