Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Εργκιούν Ολγκιούν - Υγεία Ντενκτάς - Επιτροπές
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανός αξιωματούχος
  • [04] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
  • [05] (Κ) Κλιμάκιο ΔΝΤ - Αξιολόγηση κυπριακής οικονομίας
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Ντενκτάς
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωθυπουργός Ιρλανδίας - Τηλεγράφημα
  • [09] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΗΠΑ - Επαφές
  • [10] (Κ) Κυπριακό - Σχέδιο λύσης
  • [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ντενκτάς - Συνομιλίες
  • [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Γραφείο UNMOVIC - Κύπρος
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 85 μονάδων
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος Ελληνικού ΥΠΕΞ - ''Νικηφόρος''
  • [16] (Κ) ΕΕ - Δημοσκόπηση - Υποψήφιες χώρες
  • [17] (Κ) Σύνοδος Κορυφής Βρυξελλών
  • [18] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Βρυξελλών - Τουρκία - Σχέδιο δήλωσης
  • [19] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (K) Εργκιούν Ολγκιούν - Υγεία Ντενκτάς - Επιτροπές

    Οι δυο ad hoc επιτροπές για το Κυπριακό θα λειτουργήσουν όταν ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναρρώσει από τη δεύτερη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε και είναι σε θέση τουλάχιστον να συζητήσει την προκαταρκτική σύνθεση των επιτροπών και την πολιτική που θα ακολουθήσουν.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το σκηνικό στο Κυπριακό με τις πληροφορίες γύρω από τις επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο στην Αθήνα και την Αγκυρα, σε συσχετισμό με την κατάσταση της υγείας του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προβάλλεται στα σημερινά πρωτοσέλιδα του Κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες της Λευκωσίας ασχολούνται επίσης εκτενώς με τις νομικές και πολιτικές ευθύνες στην υπό διερεύνηση υπόθεση στο Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου και τις συνέπειες της χθεσινής τετράωρης στάσης εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Εκτεθειμένος ο Τάσος λόγω Πιττοκοπίτη'', ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές Τάσσος Παπαδόπουλος, δέχθηκε χθες έντονη κριτική τόσο από τον ανθυποψήφιό του και Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου όσο και από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, για την ''κάλυψη'' που προσφέρει στον Α' Αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Πιττοκοπίτη, αναφορικά με τις "πολιτικές ευθύνες που φέρει" στην υπόθεση του Ελληνικού Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Πάφου. Σε άλλο θέμα γράφει πως οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να προλάβουν μέχρι το τέλος του χρόνου να δώσουν την ειδική αντισταθμιστική χορηγία των 250 - 330 λιρών στους χαμηλοσυνταξιούχους.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Εδραιώνονται και στα Στροβίλια'', γράφει στο κύριο θέμα ότι σε νέες προκλητικές ενέργειες προέβησαν οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στις περιοχές Στροβιλιών και Αχνας με την κατασκευή έργων και γραφείου ελέγχου διακίνησης των Τουρκοκυπρίων εργατών που μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές για εργασία. Παράλληλα, οι κατοχικές δυνάμεις, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, προωθούν φυλάκιά τους στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός και τοποθετούν μεταλλικά πλέγματα γύρω από φυλάκιά τους στην περιοχή Αχνας. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή δίωρη συνεδρία του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ για συζήτηση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος που θα δοθούν στον κ. Ομήρου. Η τελική απόφαση για υποστήριξη του κ. Ομήρου θα ληφθεί σήμερα στο Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Συνεχίζουν και χωρίς Ντενκτάς'', γράφει πως Αμερικανοί, Βρετανοί και Ηνωμένα Εθνη, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις για την κατάσταση της υγείας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δρομολογούν διακριτικά εξελίξεις στο Κυπριακό και ότι προετοιμάζουν το έδαφος για επάνοδο των δύο πλευρών στο διάλογο, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα μέχρι το Δεκέμβριο. Αλλού γράφει ότι συγγενείς του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ανταλλάσσουν κατηγορίες και καταθέτουν αγωγές οι μεν εναντίον των δε για εκμετάλλευση της απουσίας του Αρχιεπισκόπου από το γραφείο του και για μεταφορά προσωπικών αντικειμένων του στις οικίες τους.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Μάχη για το 'Νικηφόρο''' γράφει ότι ''μετά τις... επιτυχείς πιέσεις που ασκήθηκαν για τη ματαίωση της προγραμματισμένης παρέλασης των ρωσικών ελικοπτέρων ΜΙ 35 την 1η Οκτωβρίου νέες φορτικές πιέσεις ασκούνται τώρα για ματαίωση της άσκησης ''Νικηφόρος''. Αλλού γράφει ότι το ''φλέγον θέμα της εγκατάστασης των γιγαντιαίων πινακίδων μέσα στους δρόμους βρίσκεται στην τελική ευθεία'' αφού αποφασίστηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών όπως την Παρασκευή γίνει η τελική τοποθέτηση των κομμάτων αναφορικά με το τροποποιητικό νομοσχέδιο για την οδική ασφάλεια.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Η Αγκυρα άναψε το πράσινο φως'' γράφει ότι η ασθένεια Ντενκτάς δεν επηρεάζει τις εξελίξεις και ότι ο Αλβαρο ντε Σότο ετοιμάζεται να μεταβεί και πάλι στην Τουρκία για συνομιλίες με αξιωματούχο, ο οποίος αναμένεται ότι θα παραμείνει στη θέση του και μετά τις τουρκικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα τετράωρη στάση εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για κυβερνητικά σχέδια ανέγερσης νέου Κέντρου Ελέγχου στα Λατσιά, κοντά σε πυλώνες της Αρχής Ηλεκτρισμού, καθηλώνοντας 42 πτήσεις και ταλαιπωρώντας χιλιάδες ταξιδιώτες.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Παρανόμησε η Αστυνομία'' γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συζητώντας το θέμα με τους δύο υπολογιστές που κατασκευάστηκαν στο Ισραήλ, "που τοποθετήθηκαν παράτυπα σε ειδικό δωμάτιο στο Αρχηγείο της Αστυνομίας'' διαπίστωσε ότι δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να έγιναν παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Αλλού γράφει ότι "στα παλιά του τα παπούτσια φαίνεται να γράφει" ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκος Σιάμπος, "προχωρώντας με το 'έτσι θέλω' στην εξασφάλιση από το Ισραήλ των επίμαχων παρ'άκτιων ραντάρ".

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα αναφέρει ότι η αστυνομία της Ουάσιγκτον έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του ελεύθερου σκοπευτή που έχει τρομοκρατήσει την αμερικανική πρωτεύουσα σκοτώνοντας μέχρι στιγμής δέκα άτομα. Αλλού γράφει ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια εισήλθαν στην κυπριακή αγορά με την εξασφάλιση πακέτου πρατηρίων της BP Cyprus Limited και, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της ελληνική εταιρείας, προτίθενται να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως βάση για επέκταση στην ευρύτερη περιοχή.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οι πωλήσεις από μεγαλομετόχους μέσω τρίτων'' πως οι πωλήσεις μεγάλων πακέτων μετοχών που έκαναν μεγαλομέτοχοι εταιρειών σε τρίτους, οι οποίοι στη συνέχεια ξεφόρτωσαν στην αγορά χωρίς οποιαδήποτε άλλη ανακοίνωση, θα τεθούν στο μικροσκόπιο των ερευνητών για την κατάρρευση των τιμών στο Χρηματιστήριο. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως δέσμευση για κατάργηση του μονοπωλίου του ΣΕΚΕΠ στην εμπορία ελαιολάδου μέχρι τον Οκτώβριο του 2002, έχει αναλάβει η κυπριακή πλευρά έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Αμερικανός αξιωματούχος

    Την αισιοδοξία της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι τα χρονικά περιθώρια για λύση του Κυπριακού δεν έχουν εξαντληθεί, εξέφρασε σήμερα ο Βοηθός Υφυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Lynn Pascoe.

    [04] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

    [05] (Κ) Κλιμάκιο ΔΝΤ - Αξιολόγηση κυπριακής οικονομίας

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Ντενκτάς

    Με βάση την ενημέρωση από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο έχει διευκρινιστεί το θέμα των πρόσφατων δηλώσεων του Μουμτάζ Σοϊζάλ, συμβούλου του Τ/Κ ηγέτη, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου. Ο κ. Σοϊζάλ είχε πει ότι το περιεχόμενο του σχεδίου λύσης που αναμένεται να υποβληθεί θα ικανοποιεί την τουρκική πλευρά.

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/10/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7422          1,7526
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7022          1,7124
    Λίρα Αγγλίας                     1,1002          1,1068
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     211,4876        213,1795
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0764          3,1010
    Δολάριο Καναδά                     2,6671          2,6884
    Κορώνα Δανίας                     12,9317         13,0351
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8688         12,9717
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8856         16,0126
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5535          2,5739
    

    [08] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωθυπουργός Ιρλανδίας - Τηλεγράφημα

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα ''για τη θετική έκβαση του πρόσφατου ιρλανδικού δημοψηφίσματος αναφορικά με την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας'', απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν.

    Στο τηλεγράφημά του ο Πρόεδρος Κληρίδης επισημαίνει ότι ''αυτή η ιστορική απόφαση αποτελεί ένα βήμα προς την περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επίσης προς την εδραίωση διαρκούς ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους πολίτες της''.

    ''Εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας επιθυμώ να εκφράσω στην Εξοχότητά σας τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια για τη θετική έκβαση του πρόσφατου ιρλανδικού δημοψηφίσματος αναφορικά με την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας'', αναφέρει ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    [09] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΗΠΑ - Επαφές

    Στα πολλαπλά πλεονεκτήματα της κυπριακής οικονομίας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στην Κύπρο, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, σε χαιρετισμό του σε συνάντηση Αμερικανών επιχειρηματιών στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

    Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε πως όταν η Κύπρος καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποτελέσει τα σύνορα της ΕΕ στο Νότο και στην Ανατολή, ώστε να μπορεί να καταστεί αποτελεσματικό το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Μέσης Ανατολής, όπως αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση.

    [10] (Κ) Κυπριακό - Σχέδιο λύσης

    Σχέδιο λύσης του Κυπριακού αναμένεται να υποβληθεί αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία, στις αρχές Νοεμβρίου, έγκυρες πηγές αναφέρουν.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο ότι θα υποβληθεί σύντομα σχέδιο λύσης συγκλίνουν όλες οι πιο πρόσφατες πληροφορίες που φτάνουν στην ε/κ πλευρά.

    [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ντενκτάς - Συνομιλίες

    Δεν υπάρχουν ενδείξεις αναφορικά με ζήτημα διαδόχου του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Γραφείο UNMOVIC - Κύπρος

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανακοίνωσε μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ότι θα λειτουργήσει στην Κύπρο γραφείο που θα αποτελέσει τη βάση, από την οποία οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβαίνουν στο Ιράκ για να εκτελέσουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Οπως ανέφερε η απόφαση, που εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο συμφωνήθηκε με την Ειδική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, UNMOVIC (United Nations Monitoring Verification and Inspection Commission), η οποία συστάθηκε με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Καρλ Μπλιξ και θα αναλάβει την αποστολή επιθεωρητών στο Ιράκ σε συνεργασία με το International Atomic Energy Agency, που εδρεύει στη Βιέννη.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 85 μονάδων

    Στο επίπεδο των 85 μονάδων ανήλθε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, δίνοντας συνέχεια στην πορεία ανόδου που παρουσιάζει από τις 11 Οκτωβρίου, με τους τραπεζικούς τίτλους να αντέχουν για άλλη μια συνάντηση σε πιέσεις. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,05%, κλείνοντας στις 85,65 μονάδες με σχεδόν το σύνολο των κλαδικών δεικτών να κλείνει με θετικό πρόσημο. Ελαφρά αύξηση σε σχέση με χθες, παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 577 χιλιάδες λίρες.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,65  ( 1,05)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    572.875
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   316.633    324,37  ( 0,80)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    215.345     91,46  ( 1,04)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     17.298     78,27  ( 0,86)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     14.535     18,25  ( 3,11)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     29.332     61,06  ( 0,48)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     79.334    104,20  ( 3,22)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     23.154     19,35  ( 1,15)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.263     61,57  ( 0,69)
    Ετ. Πληροφορικής              £      8.692      3,15  ( 0,64)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     21.716     17,06  ( 0,83)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     14,77  (-0,61)
    Ξενοδοχεία                    £     45.143     46,90  ( 0,90)
    Αλλες Εταιρείες               £     57.621     83,66  ( 1,44)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος Ελληνικού ΥΠΕΞ - ''Νικηφόρος''

    Κανονικά θα διεξαχθούν οι στρατιωτικές ασκήσεις ''ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ'' και ''ΤΟΞΟΤΗΣ'' από τις κυπριακές και ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αντίστοιχα, εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης για ματαίωση της άσκησης ''ΤΑΥΡΟΣ'', δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης.

    [16] (Κ) ΕΕ - Δημοσκόπηση - Υποψήφιες χώρες

    Μόνο δύο στους 100 κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ενωσης θυμούνται ότι η Κύπρος περιλαμβάνεται στις 13 υποψήφιες προς ένταξη χώρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από τον οίκο Eos Gallup Europe για λογαριασμό της Διεύθυνσης της ΕΕ για τη Διεύρυνση, τον περασμένο Σεπτέμβριο και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    [17] (Κ) Σύνοδος Κορυφής Βρυξελλών

    Μια από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής των τελευταίων ετών, θεωρείται αυτή που αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες, διότι από τα αποτελέσματά της θα κριθεί, σε μεγάλο βαθμό, το ακριβές χρονοδιάγραμμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η δανική προεδρία της ΕΕ έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, προειδοποίησε τα 15 κράτη μέλη, πως οι εργασίες της Συνόδου εάν χρειαστεί θα παραταθούν μέχρι να υπάρξει πλήρης συμφωνία.

    Η χρηματοδότηση της διεύρυνσης θα αποτελέσει το βασικό θέμα της συνάντησης των 15 ηγετών, οι οποίοι καλούνται να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους και να πετύχουν μια κοινή θέση, που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ολοκληρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεων με τις υποψήφιες χώρες.

    Εκτός από το Κεφάλαιο της Γεωργίας, διαφωνίες υπάρχουν και στο θέμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τις διάφορες φτωχές περιφέρειες των υποψηφίων χωρών. Λιγότερες είναι οι διαφωνίες στα θεσμικά θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία της Κοινότητας μετά τη διεύρυνση.

    [18] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Βρυξελλών - Τουρκία - Σχέδιο δήλωσης

    Η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών αναμένεται να διαπιστώσει ότι η Τουρκία πλησιάζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά χωρίς καμμία δέσμευση για συγκεκριμένη ημερομηνία.

    Οπως αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της δανικής προεδρίας, το οποίο διέρευσε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, η ΕΕ χαιρετίζει την "αξιοσημείωτη πρόοδο", που πέτυχε η Τουρκία στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στον τομέα της οικονομίας.

    [19] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Κοπεγχάγη - Υπαίθρια έκθεση γλυπτική και φωτός -------------------------------------------------- Πραγματοποιήθηκε προχθές στο μεγαλοπρεπές Δημοτικό Μέγαρο της Κοπεγχάγης η πανηγυρική τελετή των εγκαινίων της υπαίθριας έκθεσης Γλυπτικής και Φωτός ''Lux Europae 2002'' που θα κοσμεί πλατείες, δημόσια κτίρια και άλλους δημόσιους χώρους της Κοπεγχάγης μέχρι το τέλος της δανικής προεδρίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Κύπρος συμμετέχει με τα γλυπτά της Χέλεν Μπλακ που αποτελούνται από τέσσερα γιγαντιαία (ύψους τεσσάρων μέτρων) σταυρόσχημα εδώλια με ανάλογη φωτορυθμική ανάδειξή τους και τα οποία κοσμούν την εξωτερική όψη ενός κτιρίου στο κέντρο της πόλης.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε ο Δανός Πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ρασμούνσεν, ενώ στη διάρκεια της τελετής μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας του Δανικού Ινστιτούτου Πολιτισμού Φιν Αντερσεν και ο Δήμαρχος της Κοπεγχάγης αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού Μάρτιν Γκέερτσεν.

    Κατά τους εναρκτήριους λόγους, τονίσθηκε το μήνυμα της εκδήλωσης που ήταν η πολύ-πολιτισμικότητα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου με την ενοποιητική διαφορετικότητα.

    Επίσης, εκφράστηκαν ευχαριστίες και αναγνώριση προς κάθε μία από τις συμμετέχουσες χώρες, τις Πρεσβείες τους και τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, για τη συμβολή τους στην επιτυχία αυτής της ανεπανάληπτης και ιστορικής έκθεσης.

    Ο Δανός Πρωθυπουργός παραλλήλισε τη χρήση του Φωτός για ανάδειξη των δημιουργημάτων γλυπτικής της κάθε συμμετέχουσας χώρας με τη διαφωτιστική διάσταση της επικείμενης διεύρυνσης της ΕΕ, ''γεγονός που θα κατοχυρώσει την πτώση όλων των τεχνητών διαιρέσεων στην ήπειρο, φέρνοντας παράλληλα στο προσκήνιο την πλούσια πολιτιστική διαφορετικότητα των χωρών της Ευρώπης'', όπως είπε.

    Μετά τις ομιλίες, έγινε οπτική παρουσίαση των εκθεμάτων, αρχής γενομένης από την κυπριακή συμμετοχή, η οποία απέσπασε πολύ κολακευτικά σχόλια από τους παριστάμενους.

    Μελβούρνη - Εγκαίνια οικήματος κυπριακής κοινότητας ------------------------------------------------------ Εγκαινιάστηκε προχθές στη Μελβούρνη το νέο οίκημα της κυπριακής κοινότητας Μελβούρνης Βικτώριας.

    Στα εγκαίνια παρέστη ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία Σώτος Λιασίδης και παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός της Πολιτείας της Βικτώριας Στιβ Μπρακσ, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Δημήτρης Αννινος και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι.

    Υστερα από διευθέτηση με την κυπριακή κοινότητα Μελβούρνης, παρουσιάστηκε η έκθεση ''Παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Τουρκία στην Κύπρο'', η οποία έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη επιτυχία από το κοινό.

    Η παράκληση των τοπικών φορέων ήταν η έκθεση να παραμείνει μόνιμα στους χώρους της κυπριακής κοινότητας για να διακοσμεί το νεοσύστατο κτίριο.

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή στη Μελβούρνη για άλλες δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στο Σίδνεϊ, ενώ ύστερα από σχετικές οδηγίες του ΓΤΠ θα αποσταλεί στην Κύπρο γύρω στα μέσα Ιανουαρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 23 October 2002 - 17:49:17 UTC