Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-10-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Σχέδια λύσης
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Νίκες για ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ
  • [03] (Κ) Ζακχαίος - Κυπριακό - ΕΕ
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Γουέστον
  • [06] (Κ) Νέα Υόρκη - Εκθεση φωτογραφιών για την Κύπρο
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αλβαρο ντε Σότο
  • [08] Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Εποικοι
  • [10] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό - Σχέδιο λύσης
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Τόμας Γουέστον - Αναχώρηση - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [15] (Κ) Τόμας Γουέστον - Αναχώρηση (Ορθή επανάληψη)
  • [16] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Αναβολή στρατιωτικών ασκήσεων
  • [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αντιπροσωπεία Κοινοβουλίου Βαυαρίας
  • [18] (Κ) Σημίτης - Πολιτικοί Αρχηγοί - Δηλώσεις
  • [19] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Επίσκεψη ντε Σότο - Λειτουργία επιτροπών
  • [20] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [21] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αγκυρα - Αναχώρηση
  • [22] (Κ) ΔΗΣΥ - Προγραμματικές προτάσεις - Προεδρικές
  • [23] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Τ/Κ ηγέτης - Επίσκεψη

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Σχέδια λύσης

    Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πληροφόρηση για το περιεχόμενο σχεδίων λύσεως του Κυπριακού που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τόνισε σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας πως η ''δαιμονολογία'' δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό τη στιγμή που βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας μεγάλης και σημαντικής πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    ''Τις τελευταίες μέρες και στην Κύπρο και στην Ελλάδα γινόμαστε μάρτυρες αλλεπάλληλων 'αποκαλύψεων' για το περιεχόμενο των δήθεν σχεδίων που αναμένεται να κατατεθούν'', σημειώνει ο κ. Παπαπέτρου.

    ''Θέλω κατηγορηματικά να δηλώσω ότι καμιά πληροφόρηση δεν υπάρχει στην κυβέρνηση της Κύπρου για το περιεχόμενο αυτών των σχεδίων'', προσθέτει ο Εκπρόσωπος και συνεχίζει: ''Τη στιγμή που βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας, μεγάλης και σημαντικής πρωτοβουλίας του ΓΓ (του ΟΗΕ) η δαιμονολογία δεν εξυπηρετεί κανένα απολύτως σκοπό''.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Νίκες για ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ

    Την πρώτη του νίκη στο Τσάμπιονς Καπ σημείωσε χθες βράδυ ο ΑΠΟΕΛ κερδίζοντας στο γήπεδο ''Ελευθερία'' τη Σλόβαν Σλοβενίας με 69 - 56.

    Σημειώνεται ότι ο ΑΠΟΕΛ βρισκόταν πίσω στο σκορ στο πρώτο μισό του αγώνα και κατάφερε να ανατρέψει τη διαφορά και να πάρει τη νίκη στα δύο δεκάλεπτα της επανάληψης.

    Σήμερα ο Κεραυνός θα αντιμετωπίσει την ισραηλινή Μπνέι Χασαρόν στη Λευκωσία σε αγώνα στο πλαίσιο του τρίτου ομίλου του Τσάμπιονς Καπ.

    [03] (Κ) Ζακχαίος - Κυπριακό - ΕΕ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, υπό το πρίσμα των χρονοδιαγραμμάτων που υπάρχουν και για τα δύο ζητήματα, ήταν το θέμα της ομιλίας του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβη Σώτου Ζακχαίου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες βράδυ ο Σύνδεσμος Ξένου Τύπου Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας, στο Κυπριακό Σπίτι.

    Μιλώντας σε 80 περίπου ξένους ανταποκριτές, ο Κύπριος διπλωμάτης χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός τεράστιας σημασίας, τόσο για την Ευρώπη, όσο και για όλο τον κόσμο, την υιοθέτηση στη συνάντηση των Βρυξελλών, την περασμένη εβδομάδα, της στρατηγικής της διεύρυνσης, όπου επαναβεβαιώνεται η ένταξη των δέκα υποψηφίων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρμεντ Τόμας Γουέστον και του εισηγητή για το θέμα του εποικισμού στην Κύπρο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Γιάκο Λάακσον, η πιθανή υποβολή από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σχεδίου λύσης του Κυπριακού και η διάψευση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη για υποβολή σχεδίου, το μοντέλο των ΗΠΑ για την ιθαγένεια και η σημαντική άνοδος του ΧΑΚ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    H ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Δεν υπάρχει τελεσίγραφο'' πως σε νέο ξεκαθάρισμα του διεθνούς παράγοντα ότι δεν πρόκειται να υποβληθεί στην ελληνική πλευρά τελεσιγραφικό σχέδιο λύσης και ούτε και το περιεχόμενο του σχεδίου θα υπερβαίνει την ''κόκκινη γραμμή που θέτει η πλευράς μας'', προέβη ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρμεντ Τόμας Γουέστον, ενώπιον του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στις 20 Ιουνίου 2003, στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, θα κριθεί κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αναμένεται οι ''15'' να δώσουν στην Τουρκία ένα νέο οδικό χάρτη με τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να κάνει η Αγκυρα μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Λύση με εγγύηση των ΗΠΑ'' γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης διέψευσε στη ''Μ'' τις πληροφορίες, χαρακτηρίζοντας τις "ψευδείς", ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πρόκειται να υποβάλει σχέδιο λύσης του Κυπριακού, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία δύο ομόσπονδων κρατών στην Κύπρο, με ξεχωριστές κυβερνήσεις, αλλά ενιαία εκπροσώπηση και την αλλαγή εγγυητριών δυνάμεων με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Αλλού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στην Κύπρο από την Κοπεγχάγη, όπου συμμετείχε στη συνάντηση των ηγετών των 13 υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ χωρών, είπε ότι η Διάσκεψη πήγε πολύ καλά, δεν παρουσιάστηκε οποιοδήποτε πρόβλημα για την Κύπρο και όλοι το θεωρούν βέβαιο ότι το Δεκέμβρη η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Μοντέλο ΗΠΑ για ιθαγένεια'' ότι η Λευκωσία ευνοεί λύση στο πρόβλημα της ιθαγένειας με βάση το μοντέλο των ΗΠΑ με στόχο η ιθαγένεια να παραχωρείται από το κεντρικό κράτος, ενώ τα ομόσπονδα κρατίδια να έχουν δικαίωμα παραχώρησης ''εσωτερικής ταυτότητας''. Οπως δήλωσε έγκυρη πηγή στον ''Π'', η Λευκωσία έχει ήδη καταστήσει σαφές τόσο προς τους Αμερικανούς όσο και προς τους Βρετανούς ότι η εισήγηση Ντενκτάς για παραχώρηση ιθαγένειας από τα δύο κρατίδια δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι παρά την ακύρωση της άσκησης ''Νικηφόρος'', η κατάταξη των εφέδρων αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για έλεγχο του συστήματος επιστράτευσης που φαίνεται να λειτούργησε ικανοποιητικά και χωρίς ουσιαστικά προβλήματα.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Δημογραφικός εφιάλτης'' γράφει ότι ο Φιλανδός Βουλευτής Γιάκο Λάακσον, ο οποίος είναι εισηγητής για το θέμα του εποικισμού στην Κύπρο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εφιαλτικές επιπτώσεις του εποικισμού στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον κ. Λάακσον οι έποικοι αποτελούν φραγμό και εμπόδιο στη βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Οπως τόνισε, η δραματική αύξηση του τουρκικού μουσουλμανικού πληθυσμού στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο θα δώσει το πρόσχημα στην τουρκική πλευρά να διεκδικήσει νέες εδαφικές αναπροσαρμογές και πολιτικές εξουσίες. Αλλού αναφέρει ότι το κατοχικό καθεστώς απέρριψε ''αίτηση'' του Τ/Κ δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ να έρθει στις ελεύθερες περιοχές για να παρουσιάσει το βιβλίο του ''Η πατρίδα μου είναι υπό κατοχή''. Σε μήνυμά του από τα κατεχόμενα, ο κ. Λεβέντ παράφρασε τη ρήση του Κεμάλ Ατατούρκ «Ω! τι ευτυχία να λέγεσαι Τούρκος!'' και ανέφερε ''Ω! τι ευτυχία να λέγεσαι Κύπρος!''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό θέμα, υπό τον τίτλο ''Λύση αποζημιώσεων για τους έποικους'' γράφει ότι την ώρα που αναμένεται η υποβολή σχεδίου από το Γενικό Γραμματέα των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, πυκνώνουν οι κινήσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων παραγόντων που ασχολούνται με σημαντικές πτυχές του προβλήματος. Και όλα αυτά εν μέσω ανησυχιών που εκφράζονται από πολιτικούς ηγέτες να μην βρεθεί η δική μας πλευρά μπροστά σε τελεσίγραφο, χωρίς να έχει το χρόνο να διαπραγματευτεί το σχέδιο λύσης. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα σε ελλαδικό ραδιοσταθμό, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού πριν από το τέλος του χρόνου δεν θα υπάρξουν εκλογές και η Κύπρος θα οδηγηθεί σε δημοψήφισμα.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αναψε κόκκινο'' αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον ειδικό συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, στον οποίο ο κ. Χριστόφιας διεμήνυσε ότι εάν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ήθελαν να υποβάλουν σχέδιο λύσης του Κυπριακού, έπρεπε να το κάνουν νωρίτερα, έτσι ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για μελέτη του και διαπραγμάτευση της λύσης. Αλλού γράφει ότι ως καθοριστικές κρίνονται οι συναντήσεις που θα έχουν σήμερα, οι Αλβαρο ντε Σότο και Τόμας Γουέστον με τον Πρόεδρο Κληρίδη καθώς και η επίσκεψη στην Αγκυρα που προγραμματίζει για τις επόμενες μέρες ο αξιωματούχος των ΗΕ.

    Η ''Cyprus Mail'' γράφει ότι ο σύνδεσμος καταναλωτών σχεδιάζει να ενάγει την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου εκ μέρους ενός από τα μέλη του, το οποίο διεκδικεί τις υπερχρεώσεις που υπέστη μεταξύ Ιουλίου 2000 και Δεκεμβρίου 2001 από το ημικρατικό μονοπώλιο. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Κόφιν Ανάν αναζητεί τον τρόπο για να κρατήσει τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό ζωντανές καθώς πλησιάζει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ δήλωσε ότι ο χρόνος πιέζει και ο ΓΓ του ΟΗΕ μπορεί να αποφασίσει σχετικά με το πώς μπορεί να προωθήσει τη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

    H εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' με τίτλο ''Η πολιτική ανεβάζει το ΧΑΚ'' γράφει ότι θετική επίδραση είχαν στη γενική ψυχολογία και κατ΄ επέκταση στο ΧΑΚ οι σημαντικές και ευνοϊκές για την Κύπρο πολιτικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα να καταγράψουν σημαντική άνοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων οι τιμές των μετοχών στο ΧΑΚ και ο Γενικός Δείκτης να σημειώσει άνοδο της τάξης του 16%. Αλλού γράφει ότι ο Εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Ζακ Πόος δήλωσε ότι το παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του Κυπριακού παραμένει ανοικτό μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο και ότι δεν θεωρεί εμπόδιο την κατάθεση σχεδίου λύσης του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.  

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τόμας Γουέστον

    "Είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι διανύουμε μιαν περίοδο όπου έχουμε πραγματικά μιαν πολύ καλή πιθανότητα για να επιτύχουμε κάτι για το οποίο δουλεύαμε για έναν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, που είναι μια δίκαιη και διαρκής διευθέτηση στη διαίρεση της Κύπρου".

    [06] (Κ) Νέα Υόρκη - Εκθεση φωτογραφιών για την Κύπρο

    Εκθεση 25 φωτογραφιών των καθηγητών-επικοινωνιολόγων, Suzan Drucker και Gary Gumpert, που τραβήχτηκαν στην Κύπρο το διάστημα 1994-2002, περιλάμβανε εκδήλωση του Συνδέσμου Ξένου Τύπου Νέας Υόρκης και του Γραφείου Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη.

    Πολλές από τις φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία, κάποιες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και το κατεχόμενο Μοναστήρι του Απόστολου Ανδρέα.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αλβαρο ντε Σότο

    [08] Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/10/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7444          1,7548
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7162          1,7264
    Λίρα Αγγλίας                     1,1034          1,1100
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     210,5167        212,2008
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0901          3,1148
    Δολάριο Καναδά                     2,6806          2,7020
    Κορώνα Δανίας                     12,9596         13,0632
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,9156         13,0189
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8394         15,9661
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5525          2,5729
    

    [09] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Εποικοι

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για τη προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα πως το θέμα των εποίκων συζητήθηκε και στις απευθείας συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος ''μόνο για λίγο χρόνο και όχι ως κύριο θέμα''.

    Επικαλούμενος πληροφόρηση από το Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ακόμη πως ''υπήρξαν διαφωνίες ακόμα και στη διαπίστωση του ποιοι είναι έποικοι και πως χαρακτηρίζονται και έμεινε εκεί, δεν έχει συζητηθεί σε έκταση''.

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση πως θα υπάρχει περιθώριο διαλόγου και διαπραγμάτευσης ενός σχεδίου για λύση του Κυπριακού, που ενδεχομένως να καταθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, και επανέλαβε την εκτίμησή του πως ένα τέτοιο σχέδιο ''δεν είναι δυνατό να είναι τελεσιγραφικό''.

    [11] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό - Σχέδιο λύσης

    ''Οι παρασκηνιακές πιέσεις είναι γνωστές, αλλά δεν μπορούν καθορίζουν τις θέσεις μας'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που ενδεχομένως θα υποβάλει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ''με κανένα τρόπο δεν θα έχει τελεσιγραφική σημασία''.

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            94,28  ( 2,67)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.400.193
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP 1.141.079    356,64  ( 3,13)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    654.085    100,84  ( 2,93)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    203.077     84,87  ( 1,45)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    122.438     22,36  ( 8,39)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    198.374     65,31  ( 1,86)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     29.931    120,40  ( 8,22)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     71.624     20,72  ( 0,93)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    121.500     67,47  ( 3,74)
    Ετ. Πληροφορικής              £     50.906      3,69  ( 6,03)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    175.765     20,57  ( 3,63)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £     15.631     15,96  ( 3,17)
    Ξενοδοχεία                    £    116.091     50,13  (-0,12)
    Αλλες Εταιρείες               £    442.216     91,55  ( 2,65)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Τόμας Γουέστον - Αναχώρηση - Κυπριακό

    Αισιόδοξος εμφανίστηκε το απόγευμα ο Ειδικός Συντονιστής του Αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, ο οποίος σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του, χαρακτήρισε ''πολύ παραγωγική'' την επίσκεψη του στην Κύπρο λόγω ''της γενικής αίσθησης του κατεπείγοντος που επικρατεί'', όσον αφορά την λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Γουέστον εξήγησε ότι η αίσθηση του κατεπείγοντος είναι αποτέλεσμα του μικρού χρονικού διαστήματος που υπάρχει για επίτευξη του στόχου για μια δίκαιη και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού πριν την απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ από το Ευρωπαικό Συμβούλιο τον Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Στην υψηλότερη τιμή της ημέρας και με σημαντικά κέρδη που ανήλθαν σε ποσοστό 2,67% έκλεισε η χρηματαγορά τη σημερινή συνάντηση με το αγοραστικό ενδιαφέρον να σημειώνει νέα αύξηση. Ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, ανήλθε τελικά στις 94,28 μονάδες. Η σημαντική άνοδος του Γενικού Δείκτη συνοδεύτηκε με περαιτέρω αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με την αξία των συναλλαγών να αγγίζει τα 2,4 εκατομμύρια λίρες.

    [15] (Κ) Τόμας Γουέστον - Αναχώρηση (Ορθή επανάληψη)

    Αισιόδοξος εμφανίστηκε το απόγευμα ο Ειδικός Συντονιστής του Αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, ο οποίος σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του, χαρακτήρισε ''πολύ παραγωγική'' την επίσκεψη του στην Κύπρο λόγω ''της γενικής αίσθησης του κατεπείγοντος που επικρατεί'', όσον αφορά την λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Γουέστον εξήγησε ότι η αίσθηση του κατεπείγοντος είναι αποτέλεσμα του μικρού χρονικού διαστήματος που υπάρχει για επίτευξη του στόχου για μια δίκαιη και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού πριν την απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ από το Ευρωπαικό Συμβούλιο τον Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη.

    [16] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Αναβολή στρατιωτικών ασκήσεων

    Την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για την αναβολή των στρατιωτικών ασκήσεων στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Οπως είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ''οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την αναβολή των στρατιωτικών ασκήσεων αυτού του φθινοπώρου από την Ελλάδα, την Τουρκία, και την Κύπρο''.

    [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αντιπροσωπεία Κοινοβουλίου Βαυαρίας

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης ενημέρωσε σήμερα εκτενώς την αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου της Βαυαρίας για την κυπριακή οικονομία, την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ καθώς επίσης και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [18] (Κ) Σημίτης - Πολιτικοί Αρχηγοί - Δηλώσεις

    Εθνική ομοψυχία και αποφυγή κομματικών αντιπαραθέσεων γύρω από το Κυπριακό ζήτησε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με δηλώσεις του μετά τις ενημερωτικές συναντήσεις που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους ενημέρωσε και για το θέμα του Ευρωστρατού.

    Ο κ. Σημίτης, δίνοντας τον τόνο της κρίσιμης φάσης στην οποία εισέρχεται το Κυπριακό, τόνισε ότι μπορεί τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ να τεθούν δύσκολα ερωτήματα και μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα και η Κύπρος να κάνουν

    [19] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Επίσκεψη ντε Σότο - Λειτουργία επιτροπών

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την αυριανή επίσκεψη του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Αγκυρα, αναφέρει ότι "συνεχίζονται οι συνομιλίες που άρχισαν με πρωτοβουλία του Ραούφ Ντενκτάς" για το Κυπριακό και προσθέτει ότι "εντός των ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν τις εργασίες τους οι δύο επιτροπές που θα συσταθούν, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπήρξε μεταξύ των δύο ηγετών".

    [20] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Νέα Υόρκη - Εκθεση φωτογραφιών για την Κύπρο -------------------------------------------- Εκθεση 25 φωτογραφιών των καθηγητών και επικοινωνιολόγων Suzan Drucker και Gary Gumpert, που τραβήχτηκαν στην Κύπρο στο διάστημα 1994-2002, περιλάμβανε εκδήλωση του Συνδέσμου Ξένου Τύπου Νέας Υόρκης και του Γραφείου Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη.

    Πολλές από τις φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία, κάποιες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και άλλες στο κατεχόμενο μοναστήρι του Απόστολου Ανδρέα, στην Καρπασία.

    Οι δύο καθηγητές αυτή την περίοδο συγγράφουν από κοινού βιβλίο με θέμα ''Η επικοινωνιακή διαίρεση της Κύπρου''. Εχουν επισκεφτεί επανειλημμένα τη νήσο, έχουν συγγράψει πολλές μελέτες και έχουν κάνει διαλέξεις για το θέμα αυτό.

    Φωτογραφίες τους από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, το Αεροδρόμιο Λευκωσίας και την Κύπρο γενικότερα, έχουν τυπωθεί πρόσφατα σε λεύκωμα.

    Η Σούζαν Ντράκερ διδάσκει επικοινωνιολογία στη Σχολή Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Χόφστρα Νέας Υόρκης, ενώ ο Γκάρι Γκάμπερτ είναι ομότιμος καθηγητής του Κουίνς Κόλετζ της Νέας Υόρκης.

    Κάιρο: 28η Οκτωβρίου --------------------

    Την επέτειο του «ΟΧΙ» γιόρτασε και φέτος με μεγάλη λαμπρότητα η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας.

    Οι εκδηλώσεις άρχισαν την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου.

    Στην παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου, πραγματοποιήθηκε η γιορτή της Σημαίας στην αίθουσα ''Ιουλίας Σαλβάγου'' με τη συμμετοχή των μαθητών των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Αλεξανδρείας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός Αθηνά Παπαδοπούλου.

    Τη γιορτή ακολούθησε η παράδοση των σημαιών στους αριστεύσαντες μαθητές, η έπαρση των σημαιών Ελλάδας και Αιγύπτου, η παρέλαση των μαθητών και ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί.

    Ο Μακαριότατος σε χαιρετισμό του συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την ωραία γιορτή που οργάνωσαν και αναφέρθηκε στη συμβολή του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας προς τη Μητέρα Πατρίδα κατά τις δύσκολες εκείνες μέρες.

    Οι εορτασμοί κορυφώθηκαν την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, με την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία που τελέστηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα. Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος.

    Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου μίλησε για την τιμή που η Εκκλησία θέσπισε για εκείνους τους λαϊκούς που αγωνίζονται για τη δόξα του Θεού και ακολούθως απένειμε το Οφφίκιο του Εκδίκου στον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου Κώστα Θεμιστοκλέους και το Οφφίκιο του Πρωτεκδίκου στον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Θεόδωρο Παναγόπουλο, εντάσσοντάς τους στους Αρχοντες του Αλεξανδρινού Θρόνου.

    Συγκινημένος ο κ. Θεμιστοκλέους ευχαρίστησε θερμότατα τον Πατριάρχη για την τιμή που του απένειμε και είπε χαρακτηριστικά: ''Τιμές στη ζωή μου εδέχθηκα πολλές, τη σημερινή όμως δεν πρόκειται να τη λησμονήσω. Αισθάνομαι υποχρεωμένος να ευχαριστήσω το Θεό που με αξίωσε να τύχω αυτής της σημαντικής ευλογίας από τα χέρια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Πέτρου''.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους υποσχέθηκε ότι όχι μόνο ως Υπουργός αλλά και ως πολίτης θα θέσει εαυτόν στην υπηρεσία του Παλαιφάτου Πατριαρχείου, προσφέροντας με τις όποιες δυνάμεις του στο μεγάλο έργο το οποίο επιτελείται για την προβολή της Ορθοδοξίας στην Αλεξάνδρεια και σε όλη την Αφρική.

    Με την ίδια συγκίνηση ο κ. Παναγόπουλος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την τιμή που του επιφύλαξε και υποσχέθηκε να σταθεί στο πλευρό του Μακαριοτάτου και του ιστορικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου που ανέδειξε μεγάλες προσωπικότητες στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

    Στη συνέχεια τελέστηκε δοξολογία παρουσία των Διπλωματικών Αρχών της Ελλάδας, των Αρχών της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, εκπροσώπων των παροικιακών σωματείων, καθηγητών, διδασκάλων, μαθητών, προσκόπων και πλήθος παροίκων.

    Βρυξέλλες - Δελτίο Γραφείου Τύπου Μόνιμης Αντιπροσωπείας Κύπρου

    Το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσιάζεται και προβάλλεται από το έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο ''Agence Europe'' των Βρυξελλών, στην τελευταία έκδοσή του.

    [21] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αγκυρα - Αναχώρηση

    O Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο αναχώρησε γύρω στις 8.00μ.μ. για την Τουρκία, μέσω Αθηνών.

    Την Πέμπτη ο αξιωματούχος των ΗΕ θα έχει επαφές στην Αγκυρα με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης και την επομένη θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

    Το πρόγραμμα επαφών του κ. ντε Σότο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

    Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό ο Περουβιανός διπλωμάτης θα ενημερώσει το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τις επαφές του σε Αθήνα και Αγκυρα, ενώ δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, εάν αυτός είναι ακόμη στη Νέα Υόρκη.

    [22] (Κ) ΔΗΣΥ - Προγραμματικές προτάσεις - Προεδρικές

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός παρουσίασε σήμερα τις προγραμματικές εισηγήσεις του κόμματος τις οποίες υπέβαλε στον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου, στα πλαίσια στήριξης της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές, κρίνοντας ότι είναι άμεσης προτεραιότητας και εφαρμογής στη νέα πενταετία.

    Οι προτάσεις αυτές, οι οποίες έγιναν δεκτές από τον κ. Ομήρου, περιλαμβάνουν θεσμικά μέτρα, οικονομική στρατηγική, χάρτα κοινωνικής πολιτικής, περιβαλλοντική πολιτική, αγροτική πολιτική, φοιτητική μέριμνα, αθλητισμό και έρευνα.

    Οπως δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, ήδη συμπεριλαμβάνονται πολλές από τις προτάσεις του ΔΗΣΥ στο πρόγραμμα της διακυβέρνησης Κληρίδη, αλλά για ορισμένες από αυτές τις προτάσεις, είτε δεν υπήρξε αρκετός χρόνος υλοποίησής τους, είτε οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες για να προωθηθούν.

    Οσον αφορά στο κόστος των προτάσεων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι αυτό δεν θα παραμείνει ακάλυπτο, αφού θα προκύψουν έσοδα από άλλους τομείς.

    [23] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Τ/Κ ηγέτης - Επίσκεψη

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν προτίθεται να επισκεφτεί τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος αναρρώνει στην Νέα Υόρκη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Φρεντ Εκχαρτ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των ανταποκριτών, ο κ. Εκχαρτ δήλωσε ότι ο Κόφιν Ανάν του ανέφερε το πρωί πως ''θα προσπαθήσει να δει τον κ. Ντενκτάς περί τα τέλη της εβδομάδας, αν μπορούν να βρουν μία μέρα που βολεύει και τους δύο''.

    Ο κ. Εκχαρτ πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ελπίζει να καταστεί δυνατό να επισκεφθεί τον κ. Ντενκτάς και διευκρίνισε ότι θα είναι μία ''κοινωνική επίσκεψη για να του ευχηθεί ταχεία ανάρρωση''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 30 October 2002 - 18:49:19 UTC