Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Μπους - Ανάν - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Κυπριακές ομάδες
  • [04] (Κ) Αυστραλία - ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Σχέδιο λύσης
  • [05] (Κ) Χάρτης Ανάν - Αλφα - Κατάλογος δήμων και χωριών
  • [06] (Κ) Χάρτης Ανάν - Βήτα - Κατάλογος δήμων και χωριών
  • [07] (Κ) Κύπρος - Επιθεωρητές ΟΗΕ - Ιράκ
  • [08] (Κ) Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Επίσημη επίσκεψη
  • [09] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Σχέδιο λύσης
  • [10] (Κ) Κερυνειώτες - Εκδηλώσεις - Αθήνα
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Γκιουρέλ - Προτάσεις Ανάν - Ερντογάν
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [14] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Μήνυμα - Σχέδιο λύσης
  • [15] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Σχέδιο λύσης - Ενθαρρυντικές αντιδράσεις
  • [16] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Σχέδιο λύσης - Βαρσοβία
  • [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ''World Travel Market''
  • [18] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αυστριακή Τράπεζα
  • [19] (K) Πρόεδρος της Βουλής - Πολυτεχνείο - Ψευδοκράτος - Μάτσης
  • [20] (Κ) Ντενκτάς - Πίσω στα κατεχόμενα - Επέτειος ψευδοκράτους
  • [21] (Κ) Χαβιέρ Σολάνα - Αγκυρα - Προτάσεις Ανάν
  • [22] (Κ) Μπεγλίτης - Σχέδιο Ανάν
  • [23] (Κ) ΟΗΕ - Σχέδιο Λύσης - Χρονοδιάγραμμα

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Μπους - Ανάν - Κυπριακό

    Το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν χθες στο Λευκό Οίκο.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το σχέδιο λύσης του Κυπριακού του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και οι διεργασίες ενόψει της απάντησης των εμπλεκόμενων πλευρών κατά πόσο αυτό θα αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης δεσπόζει στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες. Προβάλλεται επίσης η συζήτηση του Κυπριακού από τον κ. Ανάν και τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, οι δηλώσεις του Δανού Πρωθυπουργού Αντερς Φογκ Ρασμούσεν για το Κυπριακό, η συζήτηση των στρατιωτικών πτυχών της λύσης του Κυπριακού, από τους Υπουργούς Αμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, Γιάννου Παπαντωνίου και Σωκράτη Χάσικου, οι επιπλοκές στην υγεία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, καθώς οι ετοιμασίες για τις μαθητικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Θετικές αντιδράσεις στην Τουρκία για το σχέδιο'' ότι σύμφωνα με πληροφορίες από την Τουρκία που μετέδωσε χθες το γερμανικό δίκτυο Ντόιτσε Βέλλε, τόσο το τουρκικό ΥΠΕΞ, όσο και το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού εξέτασαν από κοινού το σχέδιο και έκριναν ότι ''είναι κατάλληλο ως αφετηρία διαπραγματεύσεων''. Αλλού γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που διαθέτει τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στην Ευρωβουλή, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη συμβατότητα του σχεδίου συνολικής λύσης του ΓΓ ΟΗΕ προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Διχάζει τον ελληνισμό το σχέδιο'' γράφει ότι ενώ ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής παρουσιάζεται επιφυλακτικός έναντι του σχεδίου του ΓΓ ΟΗΕ Κόφι Ανάν και η ΓΓ ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απορρίπτει καθ' ολοκληρία το σχέδιο, χαρακτηρίζοντας το "παγίδα", ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα αποδοχής του σχεδίου, αφού μιλώντας σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου είπε ότι είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για λύση μέσω αυτού του δρόμου. Αλλού αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε μετά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου πως εκ πρώτης όψεως η ε/κ πλευρά θα αποδεχθεί να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση του σχεδίου λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ολο το Σχέδιο για την Κύπρο'', παραθέτει όλες τις πρόνοιες του Σχεδίου λύσης του Κυπριακού. Αναφέρει, επίσης, πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ζήτησε τη συνεχή αμερικανική παρέμβαση προς την Τουρκία, ώστε να γίνει δεκτό το σχέδιό του, ως διαπραγματευτική βάση και ''όχημα'' για την επίλυση του Κυπριακού. Σε άλλη είδηση γράφει πως στη σκιά των έντονων διεργασιών σε κυβερνητικό επίπεδο, ε/κ και τ/κ κόμματα πραγματοποίησαν χθες νέα συνάντηση στο Λήδρα Πάλας, στη διάρκεια της οποίας είχαν την ευκαιρία να προβούν στην πρώτη τοποθέτηση επί του Σχεδίου.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Τελεσίγραφο διάλυσης'' γράφει ότι ''τελεσίγραφο μέχρι το Δεκέμβριο έχει δώσει ο Κόφι Ανάν για την υπογραφή δεσμευτικής 'θεμελιώδους συμφωνίας' που θα αντικαθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία από 'τρία ισότιμα κράτη', το ένα το σημερινό ψευδοκράτος που θα νομιμοποιηθεί ως τ/κ κράτος, και το άλλο οι ελεύθερες περιοχές που θα αποτελούν το ε/κ κράτος και ταυτοχρόνως θα λειτουργεί και ένα 'κοινό κράτος'''. Αλλού γράφει ότι νέες επιπλοκές άρχισε να παρουσιάζει η υγεία του Ραούφ Ντενκτάς μετά τη συγκέντρωση υγρού στους πνεύμονές του.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Υπογραφή το Δεκέμβριο'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θέτει ως όρο την υπογραφή της συμφωνίας αρχών (Foundation Agreement) προ της συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης για να συνεχισθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οι συζητήσεις για συνολική λύση, ενώ ''έχει καταστήσει σαφές πως εάν δεν υπογραφεί η συμφωνία αρχών η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Διεθνής Οργανισμός είναι διατεθειμένος να συνεχίσει''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος είχε χθες στην Αθήνα συζητήσεις με τον Ελληνα ομόλογό του Γιάννο Παπαντωνίου για τις πρόνοιες του σχεδίου λύσης του Κυπριακού που έχουν σχέση με την Εθνική Φρουρά.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ανέφικτα τα χρονοδιαγράμματα'' ότι τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, προειδοποιώντας ότι δημοσιεύματα και διοχετεύσεις στον Τύπο δημιουργούν μια λανθασμένη ευφορία πάνω σε διάφορες πτυχές του προβλήματος, η οποία, ''αν και εφόσον θα υπάρξει διαπραγμάτευση, θα μειώσει την εμβέλεια του δικού μας διαπραγματευτή στη διεκδίκηση των θέσεων μας''. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Δανίας, Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, ο οποίος χαρακτήρισε το Κυπριακό ''ως έναν από τους σκοπέλους'' στην πορεία προς τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο Ντενκτάς ζητεί παράταση'' ότι η ε/κ πλευρά θα απαντήσει καταφατικά στη διαπραγμάτευση του σχεδίου λύσης του Κυπριακού, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν ο Πρόεδρος Κληρίδης θα απαντήσει στον κ. Ανάν μέσα στην 7ήμερη προθεσμία. Σημειώνει ότι η τ/κ πλευρά ζήτησε παράταση στην απάντηση της λόγω της ασθένειας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι μαθητές από όλη την Κύπρο οργανώνουν πενθήμερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Κυπριακές ομάδες

    Αγκαλιά με την πρώτη θέση του ομίλου της, βρίσκεται η ΑΕΛ, ύστερα από τη νίκη που πέτυχε χθες στη Λεμεσό επί της κροατικής Ζρίνιεβατς με 82 70 σε αγώνα για την τρίτη αγωνιστική του Ρίτζιοναλ Καπ.

    Αντίθετα, ο Κεραυνός ηττήθηκε στην Αθήνα από το Μαρούσι με 62 72 σε αγώνα για την έβδομη αγωνιστική του τρίτου ομίλου του Τσάμπιονς Καπ (Περιφέρεια Νότου).

    Την ήττα επίσης γνώρισε και ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος έχασε από την Ακαντέμικ στη Βουλγαρία με 63 94 στο πλαίσιο του τέταρτου ομίλου της ίδιας διοργάνωσης.

    [04] (Κ) Αυστραλία - ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Σχέδιο λύσης

    Η Αυστραλία καλωσόρισε την υποβολή σχεδίου λύσης του Κυπριακού από το ΓΓ του ΟΗΕ και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα βοηθήσει τα δύο μέρη στην Κύπρο να επιτύχουν λύση.

    Η Καμπέρα επανεβεβαίωσε τη συνεχή υποστήριξή της στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για μια δίκαιη και διαρκή λύση στο Κυπριακό, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των Κυπρίων.

    [05] (Κ) Χάρτης Ανάν - Αλφα - Κατάλογος δήμων και χωριών

    Με βάση το χάρτη Α (άλφα) που επεσύναψε στο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προτείνει την απόδοση υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση 58 δήμων, χωριών και περιοχών, ως εξής:

    Αμμόχωστος + Βαρώσια Δερύνεια (μέρος) Λευκωσία (μέρος στην ουδέτερη ζώνη) Αγιος Νικόλαος Λευκωσίας Αγιος Γεώργιος Λεύκας Βαρίσια Αγιος Ιωάννης Σελέμανι Πυρόι Μαρκό Τύμπου Μια Μηλιά Γερόλακκος Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας Σκυλλούρα Αγιος Βασίλειος Δύο Ποταμοί Μόρφου και Χρυσιλιού Πάνω Ζώδια Κάτω Ζώδια Πραστειό Λευκωσίας Νικήτας Καλό Χωριό Καπούτι Αυλώνα Κατωκοπιά Αργάκι Μάσαρι Φιλιά Κυρά Πέτρα Ποταμός Γαληνή Ξερόβουνος και Λιμνίτης Λουτρός Αμμαδιές Αγιος Ερμόλαος Σύσκληπος Κοντεμένος Ασώματος Κερύνειας Καρπάσια Μύρτου Κορμακίτης Αγριδάκι Λάρνακας Λαπήθου Αχνα Μακράσυκα Καλοψίδα Αχερίτου Εγκωμη Αμμοχώστου Αγιος Σέργιος Στύλλοι Λιμνιά Κοντέα Λύση Βατυλή Γαϊδουράς Πραστειό Αμμοχώστου Πυργά Αμμοχώστου Ασσια

    [06] (Κ) Χάρτης Ανάν - Βήτα - Κατάλογος δήμων και χωριών

    Με βάση το χάρτη Β (βήτα) που επεσύναψε στο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προτείνει την απόδοση υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση 49 δήμων, χωριών και περιοχών, ως εξής:

    Αμμόχωστος + Βαρώσια Δερύνεια (μέρος) Λευκωσία (μέρος της ουδέτερης ζώνης) Αγιος Νικόλαος Λευκωσίας Αγιος Γεώργιος Λεύκας Βαρίσια Αγιος Ιωάννης Σελέμανι Πυρόι Μαρκό Τύμπου Μια Μηλιά Γερόλακκος Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας Δύο Ποταμοί Μόρφου και Χρισιλιού Πάνω Ζώδια Κάτω Ζώδια Πραστειό Λευκωσίας Νικήτας Καλό Χωριό Καπούτι Αυλώνα Κατωκοπιά Αργάκι Μάσαρι Φιλιά Κυρά Πέτρα Γαληνή Λουτρός Αγιος Ερμόλαος Σύσκληπος Κοντεμένος Ασώματος Κερύνειας Καρπάσια Μύρτου Κορμακίτης Αγριδάκι Λάρνακας Λαπήθου Αχνα Μακράσυκα Καλοψίδα Αχερίτου Κοντέα Λύση Βατυλή Ασσια Μελάναργα Γιαλούσα και Αγία Τριάδα Ριζοκάρπασο και Απόστολος Ανδρέας

    [07] (Κ) Κύπρος - Επιθεωρητές ΟΗΕ - Ιράκ

    Εφθασαν σήμερα το πρωί στην Κύπρο ακόμη οκτώ άτομα από την πρώτη ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ, οι οποίοι αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα να μεταβούν στη Βαγδάτη.

    Οι επιθεωρητές του διεθνούς οργανισμού έχουν δημιουργήσει γραφείο, το οποίο στεγάζεται στο ξενοδοχείο Φλαμίγκο στη Λάρνακα.

    [08] (Κ) Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Επίσημη επίσκεψη

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει μεταξύ 16-18 Νοεμβρίου 2002 η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Loyola de Palacio.

    [09] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Σχέδιο λύσης

    Την ερχόμενη Κυριακή το Εκτελεστικό Γραφείο των Νέων Οριζόντων θα αποφασίσει για την έγκριση ή απόρριψη του σχεδίου που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης για τη λύση του Κυπριακού, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κουτσού.

    ''Προσωπική μου τοποθέτηση," είπε ωστόσο, "είναι με δεδομένο ότι η διαδικασία (που αναφέρεται στο σχέδιο) είναι ουσία, και η ουσία που περιέχει το σχέδιο είναι αρνητική, η απάντηση πρέπει να είναι ένα καθαρό όχι". Τόνισε ότι σε περίπτωση που το κόμμα αποφασίσει διαφορετικά, ο ίδιος θα παραιτηθεί.

    [10] (Κ) Κερυνειώτες - Εκδηλώσεις - Αθήνα

    Η Συντονιστική Επιτροπή Δήμων Κοινοτήτων, Σωματείων και Οργανώσεων Επαρχίας Κερύνειας αποφάσισε ομόφωνα, σε έκτακτη συνεδρία τη διοργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων για να προληφθεί ''η επιβολή μιας νέας απαράδεκτης και επικίνδυνης κατάστασης που θα οδηγήσει το νησί μας σε νέες περιπέτειες".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Συντονιστική αποφάσισε επίσης όπως αντιπροσωπεία της μεταβεί στην Αθήνα το Σάββατο για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία με θέμα το σχέδιο λύσης του κυπριακού προβλήματος που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων.

    Στην αποστολή θα συμμετέχουν οι Δήμαρχοι των τριών κατεχομένων Δήμων, Κερύνειας Κωνσταντίνος Ωρολογάς, Λαπήθου Αθως Ελευθερίου και Καραβά Γιαννάκης Παπαϊωάννου, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, ο πρόεδρος των Κοινοτήτων Επαρχίας Κερύνειας Δήμος Γιάγκου και οι πρόεδροι των Σωματείων, Αδούλωτη Κερύνεια, Δίκωμο, Αγιος Αμβρόσιος, Πέλλα Πάις, Βασίλεια, Καραβάς, Λάπηθος, Ομιλος Γυναικών Κερύνειας, Λάρνακας και Λαπήθου.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμματίζουν οι Κερυνειώτες θα πραγματοποιηθεί αντικατοχική εκδήλωση στο θέατρο της Σχολής ''ΦΑΛΚΟΝ'', αύριο στις 8.00μ.μ.

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           105,85    ( 0,59)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.544.074
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    687.292    419,87  ( 1,81)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    410.543    119,54  ( 1,39)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     91.271     91,84  ( 0,17)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     10.603     23,36  ( 2,50)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     71.468     68,25  (-0,68)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     20.435    125,18  ( 0,77)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     24.465     21,53  (-0,37)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     10.676     71,62  ( 0,13)
    Ετ. Πληροφορικής              £     23.081      3,92  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     96.318     25,75  ( 0,51)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        410     14,98  (-2,85)
    Ξενοδοχεία                    £     38.308     52,37  ( 0,36)
    Αλλες Εταιρείες               £    500.862     99,21  (-0,38)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Γκιουρέλ - Προτάσεις Ανάν - Ερντογάν

    Δριμύτατη επίθεση κατά του Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε σήμερα ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ που εμφανίστηκε κατηγορηματικά αρνητικός προς την ιδέα της συζήτησης των προτάσεων που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Το σχέδιο έγινε για να εξυπηρετήσει τα σχέδια άλλων και όχι την επίλυση του Κυπριακού, ισχυρίστηκε ο κ. Γκιουρέλ και προσδιόρισε ότι στόχος των προτάσεων είναι να ικανοποιήσει την Ε.Ε. και έτσι να ενταχθεί ανώδυνα η Κύπρος.

    Το σχέδιο εξαλείφει τελείως την διζωνικότητα. Θα δημιουργήσει νέους πρόσφυγες. Δεν επιδέχεται συζήτηση, είπε ο κ. Γκιουρέλ που χαρακτήρισε το σχέδιο μεγάλη απώλεια για τους Τουρκοκυπρίους.

    Οπως ανέφερε, με την αποδοχή του σχεδίου θα σήμαινε πως ήταν μάταιη η αντίσταση επί 40 χρόνια των Τ/Κ.

    Τα σημεία για το εδαφικό και τους πρόσφυγες είναι απαράδεκτα και δεν συζητούνται καν. Δεν γίνονται διαπραγματεύσεις για αυτά, πρόσθεσε ο Γκιουρέλ.

    Αναφερόμενος στο νέο ηγέτη της Τουρκίας είπε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν διεξάγει μια ανεύθυνη, όπως είπε, εξωτερική πολιτική.

    "Αν ο Ερντογάν δεν απαλλαγεί από το κόμπλεξ να γίνει δεκτός στην Δύση τότε θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στην Τουρκία, είπε ο Γκιουρέλ.

    Κατηγόρησε και πάλι τα Ηνωμένα Εθνη ότι διοχέτευσαν στην ελληνική πλευρά τις προτάσεις και ότι έγιναν διορθώσεις σύμφωνα με επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για το τι συνιστά για μας κόκκινη γραμμή. Τα δικά μας απαράβατα. (καθεστώς ισοτιμίας - στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας). Δεν σεβάστηκαν ούτε την κατάσταση της υγείας του Ντενκτάς ούτε ότι δεν υπάρχει ακόμα κυβέρνηση στην Τουρκία. Είναι εμφανές ότι εξυπηρετούνται συμφέροντα άλλων", είπε.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύτηκε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή χρηματιστηριακή, παρά το περιορισμένο, για δεύτερη κατά σειρά ημέρα, επενδυτικό ενδιαφέρον. Η αγορά κατέγραψε οριακά κέρδη της τάξης του 0,59%, κλείνοντας στις 105,85 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών περιορίστηκε στο 1,5 εκατομμύριο λίρες με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στον κλάδο των Αλλων Εταιρειών, ο οποίος πραγματοποίησε συναλλαγές, αξίας 500 χιλιάδων λιρών.

    [14] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Μήνυμα - Σχέδιο λύσης

    Οι χάρτες που περιλαμβάνει το σχέδιο Ανάν για το κυπριακό πρόβλημα, μπορούν να μετατραπούν σε τείχος ανάμεσα στις δύο κοινότητες, το οποίο να μην μπορεί να ξεπεραστεί, προειδοποίησε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, προσθέτοντας πως ''για να μείνει ανοικτός ο δρόμος της ειρήνης το εδαφικό θα έπρεπε να τεθεί τελευταίο''.

    [15] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Σχέδιο λύσης - Ενθαρρυντικές αντιδράσεις

    Ενθαρρυντικές θεωρεί ο ΓΓ του ΟΗΕ Κοφι Ανάν τις πρώτες αντιδράσεις για το σχέδιο που κατέθεσε για λύση του Κυπριακού, όπως μεταδίδει το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή.

    ''Υπήρξαν ενθαρρυντικά σημάδια ή δηλώσεις στην Αγκυρα, την Αθήνα, την Ουάσιγκτον και άλλες πρωτεύουσες'', σημείωσε ο κ. Ανάν ερωτηθείς σχετικά κατά την επιστροφή του στην Νέα Υόρκη από την Ουάσινγκτον.

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Σχέδιο λύσης - Βαρσοβία

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σήμερα ότι διατηρεί φόβους για το κατά πόσον η προτεινόμενη λύση του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό, συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του σήμερα στη Βαρσοβία όπου θα παραστεί στη σύνοδο της Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων, ο κ. Ομήρου είπε ότι στη σύσκεψη θα συζητήσει με τους Σοσιαλιστές ηγέτες την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τις κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την κατάθεση του σχεδίου λύσης από το ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την άποψη ότι οι Σοσιαλιστές ηγέτες δεν έχουν προχωρήσει σε εις βάθος μελέτη του σχεδίου λύσης και σημείωσε ότι ο ίδιος θα εισηγηθεί τη διενέργεια μελέτης ώστε το σχέδιο να εναρμονίζεται με τις πρόνοιες με τις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ''World Travel Market''

    [18] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αυστριακή Τράπεζα

    Να μη μεταδοθεί πριν τις 20:00

    Η προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης να καταστήσει την Κύπρο διεθνές χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο αποδίδει καρπούς, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης στο χαιρετισμό του με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών της Αυστριακής Τράπεζας Communal Credit Ltd. στην Κύπρο.

    [19] (K) Πρόεδρος της Βουλής - Πολυτεχνείο - Ψευδοκράτος - Μάτσης

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας καλεί το Εθνικό Συμβούλιο να συζητήσει με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σοβαρότητα το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που επέδωσαν στις δύο πλευρές τα Ηνωμένα Εθνη και, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, να καθορίσει τη γραμμή πλεύσης, τη πολιτική και την τακτική που θα ακολουθηθεί.

    Μιλώντας σήμερα, πριν από την έναρξη του νομοθετικού έργου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στις επετείους της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της θυσίας του ήρωα της ΕΟΚΑ, Κυριάκου Μάτση και ζήτησε από το σώμα να τηρήσει μονόλεπτη σιγή στη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι στο πλαίσιο των όρων εντολής του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, έδωσε την περασμένη Δευτέρα, στις δύο πλευρές, πρόταση λύσης του Κυπριακού.

    ''Ο Γενικός Γραμματέας'', είπε ο κ. Χριστόφιας, ''προτείνει να υπογραφεί η θεμελιώδης συμφωνία πριν τη 12η Δεκεμβρίου, χρονικό διάστημα που από τα γεγονότα φαντάζει ανεδαφικό, αλλά και ως μέρος της όλης διαδικασίας μοιάζει με τελεσίγραφο''.

    ''Η έκφραση μαξιμαλιστικών και αυθαίρετων προσεγγίσεων που ωραιοποιούν σημαντικές θέσεις που υπάρχουν στο σχέδιο, η έκφραση μηδενιστικών και απόλυτα αρνητικών προσεγγίσεων για τις διάφορες πτυχές και το σύνολο του σχεδίου, χωρίς μάλιστα αυτό να έχει μελετηθεί σοβαρά, μειώνουν τη διαπραγματευτική δυνατότητα του Προέδρου Κληρίδη'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    [20] (Κ) Ντενκτάς - Πίσω στα κατεχόμενα - Επέτειος ψευδοκράτους

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα βρίσκεται στα κατεχόμενα το ερχόμενο Σάββατο 16 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με τον παράνομο ραδιοσταθμό Μπαϊράκ, ο Τ/Κ ηγέτης αναχωρεί αύριο από την Νέα Υόρκη και αναμένεται να αφιχθεί στο ψευδοκράτος το μεσημέρι του Σαββάτου.

    Την ίδια μέρα φθάνει στα κατεχόμενα και ο νικητής των τουρκικών εκλογών, ηγέτης του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να ευχηθεί γρήγορη ανάρρωση στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [21] (Κ) Χαβιέρ Σολάνα - Αγκυρα - Προτάσεις Ανάν

    Κανείς από τους συνομιλητές μου στην Αγκυρα δεν χαρακτήρισε τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό ως απαράδεκτες, είπε ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα.

    Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου λίγο πριν αναχωρήσει από την Αγκυρα, όπου πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη, ο Χαβιέρ Σολάνα τόνισε ότι το να συναντηθούν οι δύο πλευρές και να αξιολογήσουν τις προτάσεις δεν είναι μόνο μια πιθανότητα αλλά και μια ευθύνη.

    Το θέμα της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας , το Κυπριακό και τα κριτήρια της Κοπεγχάγης δεν είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους αλλά δεν είναι και εντελώς άσχετα, είπε ο Σολάνα απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Η Τουρκία έχει μπροστά της δύο εναλλακτικές προοπτικές: την κατάσταση που θα προκύψει από την λύση του Κυπριακού και την κατάσταση που θα προκύψει από την μη λύση, εξήγησε ο κ. Σολάνα. Για ένα πρόβλημα σαράντα ετών, τριάντα μέρες για την λύση του είναι λίγες, αλλά αν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση ο χρόνος αυτός είναι υπεραρκετός, είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

    [22] (Κ) Μπεγλίτης - Σχέδιο Ανάν

    Το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου μπορεί να λυθεί αν δεν υπάρξουν εκβιαστικά διλήμματα, ή χρονικά διλήμματα για την επίλυση του, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Μπεγλίτης, ενημερώνοντας τους διπλωματικούς συντάκτες.

    ''Συγκρατώ από το σημείωμα αυτό του κ.Ανάν, την θέληση του Γενικού Γραμματέα να αξιοποιήσει τη συγκυρία, για να συμβάλλει στην

    [23] (Κ) ΟΗΕ - Σχέδιο Λύσης - Χρονοδιάγραμμα

    Με διφορούμενη απάντηση σχολίασαν τα Ηνωμένα Εθνη τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Τ/Κ ηγέτη, Εργκούν Ολγκούν, ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο έδωσε στον Ραούφ Ντενκτάς παράταση να απαντήσει και μετά την 18η Νοεμβρίου, αν δέχεται ή όχι το σχέδιο λύσης ως βάση για διαπραγμάτευση.

    Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Hua Jiang, απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση διευκρίνισε ότι «δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία για παράταση".

    Πρόσθεσε ότι ο ΓΓ, "όταν έδωσε το έγγραφο στους δύο ηγέτες και τους ζήτησε να μην τοποθετηθούν δημόσια, αλλά αντ αυτού να καθήσουν λίγες μέρες να το σκεφτούν και να δώσουν τις πρώτες αντιδράσεις τους στον κ. Ντε Σότο σε επτά μέρες, δεν είχε κατά νου να τους θέσει κάποια χρονική προθεσμία. Απλά σκέφτηκε ότι οι επτά ημέρες είναι ένα λογικό χρονικό διάστημα. Ελπίζει ότι τα μέρη θα συμμεριστούν την αίσθηση του επείγοντος, καθώς πρέπει να αντιληφθούν ότι η ευκαιρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή θα τελειώσει. Kι η καθυστέρηση θα στερήσει στα τα μέρη από πολύτιμο χρόνο για διαπραγματεύσεις».

    Η κ. Γιάνγκ απέφυγε να απαντήσει αν το ίδιο σκεπτικό ισχύει και για την προθεσμία της 12ης Δεκεμβρίου, ωστόσο σε άλλο ερώτημα είπε πως δεν έχει αλλάξει η προθεσμία της Δευτέρας 18 Νοεμβρίου.

    "Ολες οι άλλες λεπτομέρειες εξηγούνται στο έγγραφο. Σε ότι αφορά το γενικό γραμματέα ακόμη αναμένει να ακούσει την απάντησή τους την επόμενη Δευτέρα", είπε.

    Τέλος, στο ερώτημα τι θα γίνει μετά τη Δευτέρα, είπε πως θα πρέπει πρώτα να περιμένει κανείς την απάντηση των δύο πλευρών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 14 November 2002 - 18:49:24 UTC