Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία
  • [02] (Κ) Ολγκούν - Εγγραφο Ανάν - Προθεσμία
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Πρόντι - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Πατ Κοξ - Σχέδιο Ανάν
  • [06] (Κ) Ευρωκοιβούλιο - Ρασμούσεν - Διεύρυνση
  • [07] (Κ) ΚΥΠΕ - Πολυμέσα - Ευρωκοινοβούλιο
  • [08] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Γουότσον - Κύπρος - Τουρκία
  • [09] (Κ) Κασουλίδης - Σολάνα - Μόλερ
  • [10] (Κ) ΕΛΚ - Κύπρος - ΕΕ
  • [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Ομάδας - Κύπρος - ΕΕ
  • [13] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Χουσεϊν Αγκολεμλί
  • [14] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ολομέλεια - Ανδρέας Χρίστου
  • [15] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ολομέλεια - Γιώργος Βαρνάβα
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες
  • [17] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Βουλής - Γιαννάκου
  • [18] (Κ) Φερχόιγκεν - Κύπρος - ΕΕ
  • [19] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Πόος - Παρέμβαση
  • [20] (Κ) ΕΕ - Φερχόιγκεν - Κύπρος - Ορια
  • [21] (Κ) Τουρκία - Τόμας Γουέστον - Κυπριακό
  • [22] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ματσάκης
  • [24] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ολομέλεια - Ανδρούλα Βασιλείου
  • [25] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Δημητρίου
  • [26] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Περδίκης
  • [27] (Κ) ΑΚΕΛ - Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας - Συνάντηση
  • [28] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί Εξωτερικών - Διεθνείς κρίσεις
  • [29] (Κ) Εθνικές Ελπίδων Κύπρου - Μάλτας 2-0

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να αρχίσουν να προετοιμάζονται για το σενάριο της μη λύσης στο Κυπριακό, με δεδομένη τη θέση της τουρκικής πλευράς ότι ο χρόνος μέχρι την Κοπεγχάγη δεν είναι επαρκής για επίλυση του Κυπριακού

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός Επίτροπος προβλέπει τη λήψη απόφασης στην Κοπεγχάγη για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, η οποία απόφαση θα συνοδεύεται από ένα πρωτόκολο, το οποίο θα αναφέρει ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εφαρμοσθεί το κοινοτικό κεκτημένο στο βόρειο τμήμα της νήσου, όσο δεν υπάρχει λύση, αλλά όταν επιλυθεί το Κυπριακό, θα μπορεί να εφαρμοσθεί αυτόματα χωρίς νέες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις.

    Ο κ. Φερχόιγκεν είπε ακόμη ότι το Κυπριακό είναι αυτοτελές πρόβλημα, του οποίου πρέπει να επιδιώξουμε τη λύση χωρίς να το συνδέουμε με τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

    Οπως υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές καμία χώρα δεν εξέφρασε οποιαδήποτε επιφύλαξη μετά την παρέμβαση του Γερμανού Επιτρόπου.

    Οι θέσεις Φερχόιγκεν διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια δείπνου χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, όπου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τους ομολόγους του της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του σχεδίου λύσης του Κυπριακού που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφιν Ανάν και για τις χθεσινές συνομιλίες στην Αθήνα του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με το νικητή των εκλογών στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν.

    Κεντρικό συμπέρασμα από τη διεξοδική συζήτηση, που έγινε στη διάρκεια του δείπνου των υπουργών, είναι ότι η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου θα ληφθεί στην Κοπεγχάγη, ανεξάρτητα από το αν θα έχει επιλυθεί ή όχι το Κυπριακό. Καμιά απολύτως χώρα δεν εξέφρασε αντίθετη άποψη.

    [02] (Κ) Ολγκούν - Εγγραφο Ανάν - Προθεσμία

    Ο ανώτερος σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, Εργκούν Ολγκούν, με γραπτή δήλωση που κυκλοφόρησε αργά χθες βράδυ, εξηγεί τους λόγους που η τ/κ πλευρά απέτυχε να ανταποκριθεί στην προθεσμία που έθεσε στα δύο μέρη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, για να δώσουν τις πρώτες αντιδράσεις τους στο σχέδιό του.

    Ο κ. Ολγκούν αναφέρει πως ο κ. Ντενκτάς, ο οποίος είναι ακόμη στο νοσοκομείο, δεν κατόρθωσε ακόμη να διαβουλευτεί με την ψευδοκυβέρνηση και τους Τ/Κ πολιτικούς αρχηγούς.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το ''ναι'' της ε/κ πλευράς στο ΓΓ του ΟΗΕ προκειμένου οι προτάσεις του να αποτελέσουν βάση διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού, η επίσκεψη του νικητή των τουρκικών εκλογών στην Αθήνα καθώς και η υγεία του κατοχικού ηγέτη προβάλλονται στα κύρια θέμα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Στα πρωτοσέλιδα προβάλλονται επίσης και οι αντιδράσεις των κομμάτων στο σχέδιο Ανάν, οι δημοσκοπήσεις για το ίδιο θέμα αλλά και οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ερντογάν: Δεν προλαβαίνουμε ως την Κοπεγχάγη'' αναφέρεται στις δηλώσεις του νικητή των τουρκικών εκλογών Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία έχει τη διάθεση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι απαισιόδοξη ως προς την τήρηση του χρονικού ορίου της 12ης Δεκεμβρίου που έθεσε ο Κόφι Ανάν. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι οι Ιεράρχες της Κύπρου τάχθηκαν κατά του σχεδίου Ανάν, ενώ διαφωνία επικρατεί ανάμεσά τους όσον αφορά τη διεξαγωγή ή όχι αρχιεπισκοπικών εκλογών. Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαριστεί την ερχόμενη Παρασκευή όταν θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος.

    ''Η Μάχη'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Απορρίπτει το σχέδιο Ανάν ο λαός'' γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα στο δείγμα 501 ατόμων που έγινε μεταξύ 14 και 17 Νοεμβρίου, μόνο το 25% των Ε/Κ θα ψήφιζε υπέρ της αποδοχής του σχεδίου Ανάν σε περίπτωση δημοψηφίσματος. Το 50% θα έλεγε όχι και το υπόλοιπο 25% θα ήταν αναποφάσιστο. Γράφει ότι σύμφωνα με το Κτηματολόγιο οι δύο χάρτες του σχεδίου Ανάν που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν είναι εκείνοι που δόθηκαν στους δύο ηγέτες αφού είναι "πολύ φτωχοί" από πλευράς κλίμακας και εμφάνισης. Σε άλλο της δημοσίευμα η ''Μ'' γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του εκπροσώπου της σημείωσε ότι η ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ δεν εξαρτάται από την ένταξη μιας άλλης, απαντώντας έτσι στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί ταυτόχρονα με την Τουρκία.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Τι θα γίνει με τις περιουσίες'' προβάλλει μια λεπτομερειακή ανάλυση του σχεδίου Ανάν όσον αφορά τις πρόνοιες που αναφέρονται στις περιουσίες, τις αποζημιώσεις, τις πωλήσεις και τις ανταλλαγές. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία των Υπουργών Εξωτερικών των 15 κρατών μελών της ΕΕ και των δέκα υποψηφίων για ένταξη χωρών, αποφασίστηκε όπως η διεύρυνση πραγματοποιηθεί την 1η Μαϊου 2004. Κατά την συνεδρία ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης έθεσε τα αιτήματα της Κύπρου όσον αφορά τα εναπομείναντα κεφάλαια της γεωργίας και του προϋπολογισμού.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Στον αέρα οι προθεσμίες'' γράφει ότι ο Ερντογάν δεν βλέπει συμφωνία για λύση του Κυπριακού πριν την Κοπεγχάγη, ενώ όπως γράφει η ''Σ'', πρόθεση της Τουρκίας είναι όπως ζητήσει αναβολή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ στη βάση του εκβιασμού ότι εάν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ η Αγκυρα θα διακόψει τη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου Μεταφορών και Ενέργειας Λογιόλα ντε Παλάθιο, η οποία έγινε χθες δεκτή από τον Πρόεδρο Κληρίδη. Η κ. Παλάθιο δήλωσε ότι το κοινοτικό κεκτημένο δεν αποτελεί εμπόδιο στο σχέδιο Ανάν, σημειώνοντας ότι ''υπάρχει πάντοτε περιθώριο για ευελιξία''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' έχει κύριο τίτλο ''Δεν αλλάζει το Σχέδιο'' και γράφει ότι η Ουάσιγκτον μέσω ανωτάτων αξιωματούχων της διαμηνύει στη Λευκωσία ότι μόνο μηδαμινές διαφοροποιήσεις μπορεί να γίνουν επί των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού, ενώ ο κ. Ανάν είναι έτοιμος να έλθει και στην Κύπρο τέλος του μήνα. Αναφέρεται και στην πορεία της υγείας του Ραούφ Ντενκτάς προβάλλοντας δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο Τ/Κ ηγέτης θα παραμείνει στο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις μέχρι την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο '''Ναι' χωρίς δεσμεύσεις'' γράφει ότι το Εθνικό Συμβούλιο είπε ''ναι'' στις διαπραγματεύσεις αλλά είπε ''όχι'' στα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και συμφώνησε όπως ο Πρόεδρος Κληρίδης ζητήσει διευκρινίσεις από τα Ηνωμένα Εθνη σε θέματα τα οποία είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστούν πριν την έναρξη των συνομιλιών. Αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου ότι το Υπουργείο του προσανατολίζεται στη μείωση της στρατιωτικής θητείας κατά ένα μήνα αφού όπως φαίνεται οι πλείστοι εθνοφρουροί προαπολύονται από τον Αύγουστο για λόγους σπουδών.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Ο Κληρίδης λέει 'ναι' καθώς ο Ντενκτάς κρατά τον ΟΗΕ σε αναμονή'' αναφέρεται στη θετική απάντηση της ε/κ πλευράς στην αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού και στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Αλβαρο ντε Σότο ότι ''το ρολόι κτυπά'' και ότι το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου Ανάν. Προβάλλει επίσης δηλώσεις των επιθεωρητών του ΟΗΕ οι οποίοι πρόκειται να διεξάγουν έρευνες στο οπλοστάσιο του Ιράκ και οι οποίοι έχουν ως βάση την Κύπρο και ότι η ανθρωπότητα αναμένει από αυτούς διαβεβαιώσεις ότι η Βαγδάτη δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝΙ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Πρόντι - Κυπριακό

    Είναι η κατάλληλη στιγμή για επίλυση του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, προσφωνώντας την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβουργο. Ταυτόχρονα υπενθύμισε τα συμπεράσματα του Ελσίνκι, σύμφωνα με τα οποία η λύση δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Πρόντι, στην προσφώνησή του, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πολλές φορές εκφράσει την προτίμησή της για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ελσίνκι, αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη, επισήμανε.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού ο κ. Πρόντι είπε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για επίλυση του Κυπριακού και τόνισε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία αυτή.

    [05] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Πατ Κοξ - Σχέδιο Ανάν

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ χαρακτήρισε το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ ως ''μοναδική ευκαιρία'' για συνολική λύση του προβλήματος.

    Ανοίγοντας τις εργασίες σήμερα στο Στρασβούργο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα ασχοληθεί με τη διεύρυνση της ΕΕ, ο κ. Κοξ είπε πως το σχέδιο Ανάν ''προσφέρει μια ιστορική πρόκληση''.

    Ο Γενικός Γραμματεάς, συνέχισε ο κ. Κοξ, έχει προσφέρει στο λαό της Κύπρου ''μια μοναδική ευκαιρία για μια συνολική λύση και την καλύτερη ευκαιρία, ύστερα από δεκαετίες αδιεξόδου, που θα καταστήσει δυνατή την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ''.

    ''Εναπόκειται τώρα στους ηγέτες και των δυο κοινοτήτων να αδράξουν αυτήν τη μοναδική ευκαιρία. Θα απαιτηθούν όλα τα σημαντικά αποθέματα σοφίας και πολιτικού και ηθικού θάρρους που διαθέτουν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς. Υστερα από μία ολόκληρη ζωή αφοσιωμένης υπηρεσίας στις κοινότητές τους, δεν αμφιβάλλω ότι θα επιδιώξουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Θέλω να τους πω ξεκάθαρα από αυτήν την ιστορική κοινοβουλευτική σύναξη σήμερα ότι μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο δρόμο προς τα εμπρός", διαβεβαίωσε ο κ. Κοξ.

    [06] (Κ) Ευρωκοιβούλιο - Ρασμούσεν - Διεύρυνση

    Ο Πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτό το εξάμηνο, προέτρεψε τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό αδράξουν τη ''μοναδική ευκαιρία'' που προσφέρεται μέσα από το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού, ''έτσι ώστε η ΕΕ να μπορεί να δεκτεί στους κόλπους της μιαν ενωμένη νήσο στη σύνοδο κορυφής στην Κοπεγχάγη''.

    Προσφωνώντας σήμερα στο Στρασβούργο την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ασχολείται με τη διεύρυνση της ΕΕ, ο κ. Ρασμούσεν είπε ότι ''πήραμε ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός στη διαπραγματευτική διαδικασία διεύρυνσης στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο''.

    Ωστόσο, παρατήρησε, παραμένει ένας αριθμός θεμάτων που πρέπει να διευκρινιστούν και να διευθετηθούν.

    Το Κυπριακό ήταν το πρώτο θέμα που επισήμανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, είπε ο κ. Ρασμούσεν, παρουσίασε τελευταία ''μια πολύ εκτεταμένη πρόταση για μια ισοζυγισμένη και δίκαιη λύση για την επανένωση της νήσου''.

    Ο Δανός Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Κόφι Ανάν για την πρόταση αυτή ''για μια ειρηνική λύση σε μια διαμάχη η οποία ταλαιπωρεί την Ευρώπη για πολλές δεκαετίες. Προτρέπω σθεναρά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αδράξουν αυτήν τη μοναδική ευκαιρία για να διασφαλίσουν μια λύση, έτσι ώστε η ΕΕ να μπορεί να δεκτεί στους κόλπους της μιαν ενωμένη νήσο στη σύνοδο κορυφής στην Κοπεγχάγη''.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι η υποψηφιότητά της για ένταξη θα κριθεί με τον ίδιο τρόπο που κρίνονται οι άλλες υποψήφιες χώρες και επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια προτού αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μαζί της.

    Αφού σημείωσε ότι η Τουρκία έχει ήδη κάμει αρκετά για εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων, ο κ. Ρασμούσεν κάλεσε την Αγκυρα να συνεχίσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και επιπλέον να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη υιοθετηθεί.

    [07] (Κ) ΚΥΠΕ - Πολυμέσα - Ευρωκοινοβούλιο

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εγκαινίασε σήμερα την υπηρεσία πολυμέσων που προσφέρεται δωρεάν τόσο στους συνδρομητές του όσο και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο στο εξωτερικό.

    Συγκεκριμένα, μέσα από την ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει απευθείας μετάδοση από το Στρασβούργο της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η μετάδοση είναι στα αγγλικά.

    Η ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο είναι στη διεύθυνση: www.cna.org.cy

    Για την προσφορά της υπηρεσίας αυτής το ΚΥΠΕ έχει συνδεθεί απευθείας με το δίκτυο της ΕΕ.

    [08] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Γουότσον - Κύπρος - Τουρκία

    Ο αρχηγός της Ομάδας των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατών Γκρέιαμ Γουότσον δήλωσε ότι παραμένει άγνωστο κατά πόσο θα λυθεί το Κυπριακό. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη των προσσπαθειών για λύση.

    Προσφωνώντας σήμερα στο Στρασβούργο την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συζητεί τη διεύρυνση της ΕΕ, ο κ. Γουότσον εξέφρασε λύπη για την απουσία Τούρκων βουλευτών από τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Πρόσθεσε ότι αν είχαν προσκληθεί Τούρκοι βουλευτές με δικαίωμα να ομιλήσουν στην Ολομέλεια ''αυτό θα συνιστούσε τον καλύτερο τρόπο απόρριψης της αναχρονιστικής αντίληψης για την Ευρώπη'' του πρώην Προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο οποίος έχει δημόσια εναντιωθεί στην ένταξη της Τουρκίας.

    Ο κ. Γουότσον είπε ότι η Ευρώπη δεν είναι χριστιανικός όμιλος και πρόσθεσε ότι μόλις η Τουρκία εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξή της.

    Σε δηλώσεις στη συνέχεια, ο αρχηγός της Ομάδας των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Δημοκρατών σχολίασε τη δήλωση του νικητή των τουρκικών εκλογών, ηγέτη του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, ότι η Κύπρος και η Τουρκία πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ ταυτόχρονα.

    Κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα, είπε ο κ. Γουότσον, πρέπει να κριθεί με βάση τις δικές της επιδόσεις έναντι των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

    [09] (Κ) Κασουλίδης - Σολάνα - Μόλερ

    [10] (Κ) ΕΛΚ - Κύπρος - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ δήλωσε ότι όλοι οι πολίτες μέσα και έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης.

    Ο κ. Πέτερινγκ απαντούσε σε ερώτηση του ΚΥΠΕ στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συζητεί το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, στο Στρασβούργο.

    Ερωτήθηκε συγκεκριμένα ο κ. Πέτερινγκ: Υπάρχει έντονη ανησυχία και συζήτηση στην Κύπρο για το ότι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν αντίκεινται στις αρχές της ΕΕ και του κοινοτικού κεκτημένου, όπως π.χ. η ελεύθερη εγκατάσταση και η απόκτηση περιουσίας, όχι μόνον για τους Κύπριους πολίτες, αλλά και για πολίτες μελών των ΕΕ. Ποια είναι η θέση της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο θέμα αυτό;

    Ο κ. Πέτερινγκ είπε ότι δεν είναι εμπειρογνώμονας επί του θέματος και χαρακτήρισε το Κυπριακό ως ένα πολύ δύσκολο θέμα.

    ''Εκτιμώ όλες τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα (του ΟΗΕ) για την επίλυσή του. Για μας είναι απαραίτητο ότι όλοι οι κανόνες, πολιτικές και αρχές αποτελούν μόνιμο μέρος του κοινού μας μέλλοντος στους κόλπους της ΕΕ. Δεν μπορούμε να έχουμε διαφορετικές νομικές προσεγγίσεις'', είπε ο κ. Πέτερινγκ και κατέληξε:

    [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/11/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7426          1,7530
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7650          1,7755
    Λίρα Αγγλίας                     1,1109          1,1175
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     213,5963        215,3050
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1282          3,1532
    Δολάριο Καναδά                     2,7982          2,8205
    Κορώνα Δανίας                     12,9307         13,0341
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,7491         12,8510
    Κορώνα Σουηδίας                    1,5793          1,5919
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5554          2,5758
    

    [12] (Κ) Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Ομάδας - Κύπρος - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ενρίκε Μπαρόν Γκρέσπο δήλωσε ότι θα ήταν "σημαντική εξέλιξη" η αποδοχή του σχεδίου λύσης για το Κυπριακό που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ και "πολύ θετικό" για όλες τις πλευρές, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το σχέδιο Ανάν, στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο συζητεί τη διεύρυνση της ΕΕ, στο Στρασβούργο, ο κ. Κρέσπο είπε ότι δεν έχει μελετήσει σε λεπτομέρεια την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ και συνεπώς δεν μπορούσε να το σχολιάσει.

    Ερωτήθηκε συγκεκριμένα ο κ. Γκρέσπο: Υπάρχει έντονη ανησυχία και συζήτηση στην Κύπρο για το ότι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν αντίκεινται στις αρχές της ΕΕ και του κοινοτικού κεκτημένου, όπως π.χ. η ελεύθερη εγκατάσταση και η απόκτηση περιουσίας, όχι μόνον για τους Κύπριους πολίτες, αλλά και για πολίτες μελών των ΕΕ. Ποια είναι η θέση της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο θέμα αυτό;

    [13] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Χουσεϊν Αγκολεμλί

    Ο Πρόεδρος του τ/κ Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεϊν Αγκολεμλί δήλωσε σήμερα ότι αποδέχεται το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού και ότι αναμένει ότι εντός των επόμενων ημερών θα δώσει και η τ/κ πλευρά την απάντησή της στα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο κ. Αγκολεμλί μιλούσε, μέσω μεταφραστή, μετά από συνάντηση που αντιπροσωπεία του κόμματός του είχε με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι με τον Τ/Κ πολιτικό συζήτησαν το σχέδιο Ανάν και εξέφρασαν την επιθυμία και την ελπίδα να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα όσο το δυνατό συντομότερα.

    Σε κοινή τους γραπτή δήλωση Παπαδόπουλος και Αγκολεμλί επισημαίνουν πως οι δυο αντιπροσωπείες επαναβεβαίωσαν τη θέλησή τους να συνεχίσουν να εργάζονται προς την επίλυση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό.

    [14] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ολομέλεια - Ανδρέας Χρίστου

    Το μήνυμα ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο και ο κυπριακός λαός στο σύνολό του, Ε/Κ και Τ/Κ, από χρόνια στηρίζουν την προσπάθεια για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), μετέφερε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου.

    Ο κυπριακός λαός, είπε ο κ. Χρίστου, μιλώντας στη διάρκεια της συζήτησης για το μέλλον της διεύρυνσης της ΕΕ, στηρίζει αυτή την προσπάθεια, ''γιατί πιστεύει ότι αυτή θα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο για το νησί, όσο και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    [15] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ολομέλεια - Γιώργος Βαρνάβα

    Προσβλέπουμε σε μια λύση του Κυπριακού, η οποία θα αποβεί σε καλό όλων των κατοίκων του νησιού, Ε/Κ και Τ/Κ, δήλωσε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Βουλευτής του ΚΙΣΟΣ Γιώργος Βαρνάβα.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες

    Σε πτωτική τροχιά παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης η χρηματιστηριακή αγορά, λόγω κυρίως των έντονων πιέσεων που δέχθηκαν οι τίτλοι των Τραπεζών και των Χρηματοοικονομικών εταιρειών. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μεγάλη πτώση της τάξης του 3,02%, υποχωρώντας στις 105,64 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 2,7 εκατομμύρια λίρες με τον κλάδο των Αλλων Εταιρειών να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, λόγω προσυμφωνημένων συναλλαγών που σημειώθηκαν στην εταιρεία Elma Holdings.

    [17] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Βουλής - Γιαννάκου

    Η Κύπρος έχει καλύψει την περίφημη φράση του Ελσίνκι που λέει ότι στο τέλος θα εκτιμηθούν όλες οι πολιτικές παράμετροι, τόνισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου, προσθέτοντας ότι ''και σε αυτό το σημείο η Κύπρος υπήρξε άψογη''.

    Μιλώντας σήμερα μετά από συναντήσεις που είχε πρώτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια η κ. Γιαννάκου ανέφερε ότι ''η ενιαία γραμμή των πολιτικών δυνάμεων είναι κάτι εξαιρετικά θετικό'' και εξέφρασε την ελπίδα για ''ένα καλύτερο μέλλον''.

    Η βουλευτής της ΝΔ είπε ότι με τον Πρόεδρο Κληρίδη ''συζητήσαμε για την απόφαση που πήρε χθες το Εθνικό Συμβούλιο και τη γραμμή που ακολουθείται από την κυπριακή ηγεσία''.

    [18] (Κ) Φερχόιγκεν - Κύπρος - ΕΕ

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ θα λάβει απόφαση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη και ότι δεν υπάρχει τρόπος αυτό να αναβληθεί.

    [19] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Πόος - Παρέμβαση

    Την ελπίδα ότι τα δύο μέρη στην Κύπρο, υπό την πίεση του χρονοδιαγράμματος Ανάν, θα μπορέσουν να αποδεχθούν πριν από την Κοπεγχάγη τις βασικές γραμμές των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, εξέφρασε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Ζακ Πόος, σε παρέμβασή του στην απογευματινή συζήτηση για τη διεύρυνση στην ολομέλεια του σώματος, ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας για την υιοθέτηση ψηφίσματος για τη διεύρυνση και την Κύπρο.

    Ο κ. Πόος, στην παρέμβασή του, ανέφερε ότι ύστερα από 28 χρόνια διαμάχης και κατοχής, υπάρχει σήμερα μια ακτίδα ελπίδας για ειρηνική επανένωση της Κύπρου.

    [20] (Κ) ΕΕ - Φερχόιγκεν - Κύπρος - Ορια

    Η ΕΕ εκτιμά ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα σε ό,τι αφορά την Κύπρο τα οποία δεν είναι διαπραγματεύσιμα, υπογράμμισε το απόγευμα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    [21] (Κ) Τουρκία - Τόμας Γουέστον - Κυπριακό

    ''Είναι η ώρα να λύσουμε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα και πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να το πετύχουμε'', δήλωσε ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αγκυρα για επαφές με την τουρκική κυβέρνηση.

    [22] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε την ελπίδα πως θα επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως όταν θα έχει και την απάντηση της τ/κ πλευράς κατά πόσο αποδέχεται το σχέδιο λύσης του Κυπριακού ως βάση διαπραγμάτευσης ''θα καθορίσουμε πως θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση''.

    [23] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ματσάκης

    Την εκτίμηση ότι, παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαϊκών Αρχών και οργάνων, ακόμα διακυβεύεται η ένταξη της Κύπρου, εξέφρασε σήμερα στο Στρασβούργο, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης, εξαιτίας, όπως είπε, της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    [24] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ολομέλεια - Ανδρούλα Βασιλείου

    Την εκτίμηση ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο βρίσκονται ενώπιον της σημαντικότερης ίσως προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, διατύπωσε σήμερα η Βουλευτής των ΕΔΗ Ανδρούλα Βασιλείου, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Η προσπάθεια είναι, είπε η κ. Βασιλείου, για την επανένωση του νησιού, ''ούτως ώστε όλοι μαζί οι κάτοικοι της Κύπρου να αποτελέσουμε ένα ζωτικό κύτταρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ)''.

    [25] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Δημητρίου

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, βουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου, διαβεβαίωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Προεδρείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι Κύπριοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υπάρξει λύση του Κυπριακού.

    [26] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Περδίκης

    Η Κύπρος παρέχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση μια θύρα προς τον κόσμο της Ανατολής, ένα πολιτικό και οικονομικό στήριγμα στον πιο σημαντικό χώρο της υφηλίου και δίκαια ζητεί από αυτήν εγγύηση της ανεξαρτησίας, της ασφάλειας και της ειρήνης, δήλωσε σήμερα στο Στρασβούργο ο βουλευτής των Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    [27] (Κ) ΑΚΕΛ - Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας - Συνάντηση

    Τόσο το ΑΚΕΛ όσο και το τ/κ Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας τάσσονται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν, και αναγνωρίζοντας ότι κάθε πλευρά βλέπει θετικά και αρνητικά σημεία στο σχέδιο Ανάν, πιστεύουν ότι με καλή θέληση είναι δυνατή η επίτευξη κοινών θέσεων που να εξυπηρετούν την ενότητα του λαού, χωρίς να αδικείται οποιαδήποτε κοινότητα.

    [28] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί Εξωτερικών - Διεθνείς κρίσεις

    Το θέμα της διαχείρησης διεθνών κρίσεων απασχόλησε σήμερα την κοινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ομολόγων τους των υποψηφίων για ένταξη χωρών, αλλά και των μελών του ΝΑΤΟ, που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

    Στη συνάντηση αυτή, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, συνοδευόμενος από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της ΕΕ Θεόφιλο Θεοφίλου, ο προεδρεύων Δανός Υπουργός Εξωτερικών, Περ Στιγκ Μόλερ, ενημέρωσε για την πολιτική διαχείρηση των κρίσεων, ένα θέμα που απασχόλησε νωρίτερα τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της εξέτασης θεμάτων Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, Αμυνας και Ασφάλειας.

    [29] (Κ) Εθνικές Ελπίδων Κύπρου - Μάλτας 2-0


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 19 November 2002 - 18:49:49 UTC