Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας - Ραούφ Ντενκτάς
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκδήλωση Διαμαρτυρίας - Στάδιο ''Ελευθερία'' - Εναρξη
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βρυξέλλες
  • [05] (Κ) Γκιούλ - Εθνοσυνέλευση - Σχέδιο Ανάν
  • [06] (Κ) Χριστόφιας - Παπαδόπουλος - Λονδίνο
  • [07] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Σχέδιο Ανάν
  • [08] (Κ) ΠΕΟ - Γενικό Συμβούλιο - Συμβάσεις
  • [09] (Κ) Εκδήλωση διαμαρτυρίας - Ελευθερία - Ομιλίες

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας - Ραούφ Ντενκτάς

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς, που έφτασε χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη για διήμερη επίσκεψη με μόνο αντικείμενο το Κυπριακό, συναντήθηκε αμέσως μετά την άφιξή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο.

    Η συνάντηση διήρκεσε μιά ώρα τη παρουσία του συμβούλου του Ραούφ Ντενκτάς, Εργκιούν Ολγκούν, του Τούρκου Μονίμου Αντιπρσώπου, Πρέσβη Ουμίτ Παμίρ και του γενικού προξένου Omer Onhon.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Γιακίς είπε ότι μετέφερε στον κ. Ντενκτάς τις ευχές της τουρκικής κυβέρνησης για σύντομη ανάρρωση και τις εντυπώσεις που απεκόμισαν από τις επαφές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ ανταλλάγησαν απόψεις πάνω στο σχέδιο που υπέβαλε ο Κόφι Αναν για το Κυπριακό.

    «Οι εκτιμήσεις μας συμπίπτουν με αυτές του κ. Ντενκτάς και πιστεύουμε ότι θα εργαστούμε πάνω σ αυτό και θα επιτύχουμε κάτι σίγουρο και εποικοδομητικό», είπε ο κ. Γιακίς.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, αν η Τουρκική κυβέρνηση αποδέχεται το σχέδιο ως βάση για διαπραγματεύσεις, όπως εισηγείται ο κ. Ανάν, ο κ. Γιακίς τόνισε πως «μπορεί να τύχει διαπραγμάτευσης. Να το αποδεχτείς πρώτα ως βάση για διαπραγμάτευση σημαίνει ένα πράγμα στην δυσκολονόητη διπλωματική και νομική γλώσσα. Ομως εμείς πιστεύουμε πως ο δρόμος για διαπραγματεύσεις είναι ανοιχτός. Τουλάχιστον δεν απορρίπτουμε τις διαπραγματεύσεις».

    Ο κ. Γιακίς θα έχει και νέα συνάντηση σήμερα με τον κ. Ντενκτάς, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για την Λισαβώνα, όπου θα συναντηθεί με τον αρχηγό του κόμματός της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέπτεται την Πορτογαλία.

    Νωρίτερα θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, οι πληροφορίες ότι το σχέδιο Ανάν ήταν γνωστό πριν την κατάθεσή του, οι αντιδράσεις του Προέδρου Κληρίδη, η Β' Σύνοδος της Βουλής των Παιδιών, η δημοσκόπηση σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη του σχεδίου Ανάν, καθώς και η παγκύπρια εκδήλωση στη Λευκωσία κατά του σχεδίου Ανάν, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του Κυριακάτικου Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Σαφής η διάκριση λύσης - ένταξης'' γράφει ότι μετά τις προειδοποιήσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού ότι η Αθήνα ζητά καθαρή λύση στο θέμα της Κύπρου στην Κοπεγχάγη, σπεύδει τώρα και η Λευκωσία να διασαφηνίσει ότι αυστηρή και σταθερή επιδίωξή της είναι η ξεκάθαρη αποσύνδεση της λύσης του Κυπριακού από την ένταξη στην ΕΕ. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι όπως διαπιστώθηκε από εκπομπή του Τούρκου δημοσιογράφου Μεχμέτ Αλί Μπιράντ στα κατεχόμενα, υπάρχει ανοικτό ρήγμα μεταξύ Τ/Κ και εποίκων σε σχέση με τις εξελίξεις που διαγράφονται στο Κυπριακό με την υποβολή του σχεδίου Ανάν.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Σύγκρουση γραμμών για το εθνικό'' γράφει ότι σοβαρή διάσταση απόψεων για τους χειρισμούς του εθνικού θέματος μεταξύ κυβερνητικών και αξιωματούχων και τεχνοκρατών του Υπουργείου Εξωτερικών φέρνει στην επιφάνεια έγγραφο της Κομισιόν, σύμφωνα με το οποίο κυβερνητικά στελέχη γνώριζαν για την κατάθεση σχεδίου Ανάν και έδωσαν την συγκατάθεσή τους, ενώ το ΥΠΕΞ είχε άλλη άποψη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι χθες πραγματοποιήθηκε η Β' Σύνοδος της Βουλής των Παιδιών με τη συμμετοχή 56 παιδοβουλευτών και με θέμα το χειρισμό παιδιών μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα σε σχέση με τη διεθνή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''64% εναντίον σχεδίου Ανάν'' προβάλλει δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το ποσοστό των Κυπρίων που τάσσονται κατά του σχεδίου Ανάν έχει ανέλθει στο 64% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα που ήταν 52%. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός δυόμισι εβδομάδες πριν την Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη έχει καθορίσει την διαπραγματευτική στρατηγική της Ελλάδος μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, κάνοντας τον κάθετο διαχωρισμό, είτε ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με λύση στο Κυπριακό, είτε ένταξη χωρίς λύση με ενεργοποίηση της απόφασης του Ελσίνκι.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Εγγραφο σοκ για Κυπριακό'' αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο του ελληνικού ΥΠΕΞ σύμφωνα με το οποίο ο Πρόεδρος Κληρίδης με επιστολή του προς τον Κόφι Ανάν ζητούσε αποχώρηση των εποίκων και εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο σχέδιο. Οι προυποθέσεις αυτές που έθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, γράφει η εφημερίδα, δεν έγιναν δεκτές από τον Ανάν με το επιχείρημα ότι ήταν ''σκληρές''. Αλλού η ''Σ'' γράφει ότι πλήθος σωματείων και οργανώσεων, απλοί πολίτες καθώς και στελέχη από όλα τα κόμματα που πλαισιώνουν την Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών, θα λάβουν μέρος στην σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον του σχεδίου Ανάν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''ΗΠΑ: Καλούν Αθήνα - Αγκυρα'' γράφει ότι η Ουάσιγκτον καλεί Αθήνα και Λευκωσία να συνεργασθούν ώστε να υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ και επιχειρεί να δημιουργήσει πλαίσιο από θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με στόχο να συζητηθούν υπό την μορφή πακέτου και να συμφωνηθούν πριν ή κατά τη διάρκεια της συνόδου στη Κοπεγχάγης. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης διέψευσε τις πληροφορίες που φέρουν τις κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου καθώς και την ΕΕ να γνώριζαν για το περιεχόμενο του σχεδίου Ανάν πριν την κατάθεσή του, επισημαίνοντας ότι γνωστές ήταν μόνο ορισμένες πληροφορίες για το σχέδιο, βάση των οποίων η Λευκωσία προέβη προληπτικά σε διαβήματα προς τον ΟΗΕ για αλλαγές στο σχέδιο.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριό της θέμα με τίτλο ''Απέκρυψαν το πρώτο σχέδιο'', διερωτάται κατά πόσον η κυβέρνηση κορόιδεψε ή και εξαπάτησε το Εθνικό Συμβούλιο και γράφει ότι αυτό το ερώτημα πλανάται από χθες όταν μαθεύτηκε πως η κυβέρνηση ΔΗΣΥ γνώριζε για την κατάθεση του σχεδίου Ανάν πριν την Κοπεγχάγη και έδωσε και την συγκατάθεσή της στην συγκυρία αυτή. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε χθες ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς στο οποίο επέβαινε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος.

    [03] (Κ) Εκδήλωση Διαμαρτυρίας - Στάδιο ''Ελευθερία'' - Εναρξη

    Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στις κερκίδες ''Κερύνεια'' και ''Μόρφου'' του κλειστού σταδίου ''Ελευθερία'', όπου γύρω στις 11.15π.μ. έχει ξεκινήσει η εκδήλωση διαμαρτυρίας, που διοργανώνει η Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών ενάντια στο σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, ο πρώην Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γεράσιμος Αρσένης, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού και ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Στην εκδήλωση παρευρίσκονται επίσης αρκετοί βουλευτές, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος και μαυροφορεμένες μάνες αγνοουμένων.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βρυξέλλες

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας και ο βουλευτής Αριστος Χρυσοστόμου, μεταβαίνουν αύριο στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχουν στη 14η Συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία της διεύρυνσης.

    [05] (Κ) Γκιούλ - Εθνοσυνέλευση - Σχέδιο Ανάν

    "Θετικό" χαρακτήρισε το σχέδιο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, κάνοντας χθες τις προγραμματικές του δηλώσεις στην Εθνοσυνέλευση.

    [06] (Κ) Χριστόφιας - Παπαδόπουλος - Λονδίνο

    Σε παροικιακή συγκέντρωση στο Λονδίνο θα μιλήσουν το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της χώρας Τάσσος Παπαδόπουλος, οι οποίοι θα αναφερθούν μεταξύ άλλων στο σχέδιο Ανάν και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    [07] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Σχέδιο Ανάν

    Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε γνώση του σχεδίου Ανάν ούτε του περιεχομένου του, δήλωσε από την Παναγιά της Πάφου ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρήστος Παναγόπουλος.

    Πρόσθεσε πως είναι αυτονόητο πως η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τους παράγοντες που συνέβαλαν στη σύνταξη του σχεδίου.

    Σε σχόλιο για ''πατριωτικές εξάρσεις'' που σχετίζονται με το σχέδιο Ανάν, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε πως σε μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία η οποία χαρακτηρίζει τον Ελληνισμό στο σύνολό του, ''οι πατριωτικές εξάρσεις είναι αναμενόμενες αφού η κοινωνία μας διακρίνεται για την πολυφωνία της''.

    [08] (Κ) ΠΕΟ - Γενικό Συμβούλιο - Συμβάσεις

    Οι διεκδικήσεις της ΠΕΟ για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων που λήγουν το 2002 θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, κυρίως λόγω της οικονομίας, της ένταξης στην ΕΕ και των εξελίξεων στο Κυρπιακό, όπως αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ.

    [09] (Κ) Εκδήλωση διαμαρτυρίας - Ελευθερία - Ομιλίες

    ''Κατασκεύασμα νοσηρής φαντασίας που είναι χειρότερο από την παράνομη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο'' χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού προβλήματος στην ομιλία του στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της Παγκύπριας Κίνησης Πολιτών που συνεχίζεται στο στάδιο ''Ελευθερία''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 24 November 2002 - 18:49:09 UTC