Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-11-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ουάσινγκτον - Παπανδρέου - Ράις - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Φερχόιγκεν - Ευρωβουλή - Κύπρος - Τουρκία
  • [03] (Κ) Ντενκτάς - Σχέδιο Ανάν - Εγγραφο απάντησης
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) ΣΕΚ - ΕΕ - Κοινωνικός διάλογος - Σύνοδος
  • [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - ΕΕ
  • [07] (Κ) Κύπρος - Συμβούλιο της Ευρώπης
  • [08] (Κ) Κατεχόμενα - Συλλαλητήριο υπέρ του σχεδίου Ανάν
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστολή (1)
  • [10] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εθνικό Συμβουλίο - Επιστολή Ανάν
  • [13] (Κ) Επιτροπές Εξωτερικών Κύπρου και Φινλανδίας - Συνάντηση
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστολή (2)
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Σχέδιο Ανάν - Παρατηρήσεις
  • [17] (Κ) Ρολάνδης - Υπουργικό Συμβούλιο
  • [18] (Κ) Πρόεδρος ΝΔ - Βρυξέλλες
  • [19] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Σχέδιο Ανάν
  • [20] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολές
  • [21] (Κ) Σύμβουλος Τ/Κ ηγέτη - Δηλώσεις
  • [22] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αγκυρα - Ουγούρ Ζιγιάλ
  • [23] (Κ) ΟΗΕ - Τ/Κ ηγέτης - Απάντηση

  • [01] (Κ) Ουάσινγκτον - Παπανδρέου - Ράις - Κυπριακό

    Το Κυπριακό και το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για την επίλυσή του ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης κατά τη συνάντηση που είχε χθες στο Λευκό Οίκο ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου, Κοντολίζα Ράις.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Παπανδρέου κατά την έξοδο του από τη συνάντηση, το Κυπριακό και το σχέδιο του κ. Ανάν ήταν αντικείμενο συζήτησης και ο ίδιος επεσήμανε στους Αμερικανούς συνομιλητές του τη σημασία που έχει καθώς τα χρονικά περιθώρια μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη στενεύουν, οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού να παραμείνουν ζωντανές και μετά την Κοπεγχάγη και να συνεχισθούν με την ίδια ένταση, έτσι ώστε να μην χαθεί η σημαντική ευκαιρία που υπάρχει για την επίλυση του θέματος.

    Ο Υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας ζήτησε τη συμβολή της αμερικανικής κυβέρνησης στην επίλυση του Κυπριακού, και «την άσκηση επιρροής ώστε να διατηρηθεί η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί τώρα, και μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει λύση. Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι τέτοιο, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει και στη λύση του Κυπριακού, για αυτό ζητούμε την ενίσχυση της Ουάσιγκτον, στην προσπάθεια να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική.»

    [02] (Κ) Φερχόιγκεν - Ευρωβουλή - Κύπρος - Τουρκία

    Η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη «ό,τι κι αν συμβεί», υπογράμμισε ο αρμόδιος επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος προειδοποίησε τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και την Αγκυρα, για τις συνέπειες ενδεχόμενης μη επίτευξης συμφωνίας στο Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες στην έδρα της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των υποψηφίων για ένταξη χωρών, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι το σχέδιο Ανάν προσφέρει μια ιστορική δυνατότητα στους Τουρκοκυπρίους, η οποία δεν πρόκειται να τους ξαναπαρουσιασθεί στο μέλλον.

    [03] (Κ) Ντενκτάς - Σχέδιο Ανάν - Εγγραφο απάντησης

    Εγγραφο με τροποποιήσεις επί του εισαγωγικού σημειώματος του σχεδίου λύσης του Κυπριακού του Κόφι Ανάν, έχει ετοιμάσει ως απάντηση στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Το έγγραφο έχει ήδη αποσταλεί στην Αγκυρα για μελέτη και σχολιασμό και στη συνέχεια θα επιδοθεί στα Ηνωμένα Εθνη.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, με τις διαβουλεύσεις που γίνονται στην Κύπρο και στο εξωτερικό για αποδοχή του σχεδίου Ανάν από τις δύο πλευρές ως βάση για διαπραγμάτευση είναι το κύριο θέμα σε όλες τις καθημερινές εφημερίδες της Λευκωσίας. Η μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα στις 4 Δεκεμβρίου, η έκκληση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια από τις Βρυξέλες, οι ανησυχίες του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου για τις συνέπειες της εφαρμογής του σχεδίου Ανάν στο νόμισμα και στο τραπεζικό σύστημα και η αύξηση των κρουσμάτων του AIDS στην Κύπρο είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Επιμονή σε λύση εντός 15 ημερών'', ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αρνήθηκε να δώσει πίστωση χρόνου δέκα ημερών στον Τ/Κ ηγέτη για να απαντήσει εάν αποδέχεται ή όχι το σχέδιο του ΟΗΕ ως βάση διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Ο κ. Ανάν τον κάλεσε να είναι έτοιμος να καταλήξει σε κατ' αρχήν συμφωνία για λύση μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Σε άλλο θέμα γράφει πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου αποφάσισε χθες να επενδύσει στο δορυφορικό πρόγραμμα της ''Ελλάς Σατ'' και ότι αναμένεται η έγκριση της επένδυσής αυτής από το Υπουργικό Συμβούλιο.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Στροφή Κληρίδη με νέα θέση'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου φαίνεται πως διαφοροποιούν τη θέση τους στο σχέδιο Ανάν, μετά τη λαϊκή κατακραυγή. Ενδειξη για το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι η διαβεβαίωση που έδωσε χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης στους Κερυνειώτες, ότι το σχέδιο αυτό δεν αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση, ούτε για λύση, αλλά θα ζητηθούν πρώτα διευκρινίσεις. Αλλού γράφει ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν επανέλαβε χθες στις Βρυξέλλες πως η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ενας Ντενκτάς για γερά νεύρα'', γράφει πως, παρά το δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων ''Ανατολή'' που έφερε τον κ. Ντενκτάς να δίδει σήμερα θετική απάντηση στο ΓΓ του ΟΗΕ για αποδοχή του σχεδίου του ως βάση για διαπραγμάτευση, ο Τ/Κ ηγέτης ζήτησε 10ήμερη παράταση από τον κ. Ανάν και ταυτοχρόνως δήλωνε στην αμερικανική εφημερίδα ''Ουάσινγκτον Ποστ'' ότι δεν θα δεχθεί το έγγραφο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση. Αλλού γράφει για το 9σέλιδο έγγραφο σημείωμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, στο οποίο εκφράζονται ενστάσεις, προβληματισμοί και ανησυχίες για τις συνέπειες της εφαρμογής του σχεδίου Ανάν και ιδιαίτερα για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο ''νέο κοινό κράτος της Κύπρου'' και στη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Ποιος κοροϊδεύει ποιον;'', γράφει στο κύριο θέμα ότι επικρατεί σύγχυση στην πολιτική ηγεσία του τόπου και στην κοινή γνώμη, μετά τη χθεσινή συνάντηση των Κερυνειωτών με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Η δήλωση του Προέδρου ότι δεν θα γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση, σύμφωνα με την εφημερίδα, έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για κατ' αρχήν αποδοχή του σχεδίου ως βάση για διαπραγμάτευση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αυξήθηκαν τελευταία τα κρούσματα προσβολής Κυπρίων από τον ιό του AIDS και ότι αυτό προκαλεί ανησυχίες στους εκπροσώπους του Κέντρου Υποστήριξης για τους Φορείς του AIDS.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Τεντώνουν το σχοινί'', γράφει στο κύριο θέμα πως η τουρκική κυβέρνηση και ο κ. Ντενκτάς ''τεντώνουν το σχοινί'', εκβιάζοντας και προβάλλοντας περαιτέρω αξιώσεις προκειμένου να αποδεχθούν την τελευταία στιγμή το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση. Ζητούν εκ προοιμίου αναγνώριση του ψευδοκράτους και ρίχνουν όλο τους το βάρος στις εδαφικές ρυθμίσεις, αποκλείοντας επιστροφή της Μόρφου και της Καρπασίας στους Ε/Κ. Αλλη είδηση είναι η μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα, στις 4 Δεκεμβρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τη νέα τουρκική πολιτική ηγεσία και να συζητήσει μαζί τους το Κυπριακό, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο '''Πιέζουν' Γερμανία και Ντενκτάς'' γράφει ότι Τζορτζ Μπους, Τόνι Μπλερ και Αχμέτ Σεζέρ ρίχνουν το βάρος τους ώστε να πεισθεί η Γερμανία να υποχωρήσει και να συναινέσει στον καθορισμό ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλες κάλεσε σε επαγρύπνηση τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου ώστε στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης να ληφθεί απόφαση για την ένταξη της Κύπρου χωρίς ''νέα ουρά ή αστερίσκο'', ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η Αθήνα ρίχνει το φταίξιμο για την καθυστέρηση στην τουρκική πλευρά'' γράφει ότι η Αθήνα έριξε το φταίξιμο στην τουρκική και τ/κ ηγεσία για αποτυχία τους να προωθήσουν το σχέδιο Ανάν για επίλυση του Κυπριακού και κάλεσε τις δύο πλευρές να συνομιλήσουν. Προσθέτει ότι σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναμένεται να δώσει γραπτή απάντηση στο ΓΓ των ΗΕ εντός δύο ημερών. Αλλού γράφει ο Διευθυντής του Τμήματος Τραπεζικών Εργασιών Εσωτερικού της Κεντρικής Τράπεζας, Κυριάκος Ζίγκας ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών για εκδότες ακάλυπτων επιταγών με στόχο την πρόληψη και καταστολή του προβλήματος της έκδοσης ακάλυπτων επιταγών.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' με τίτλο ''Φυτικά έλαια υποκαθιστούν το πετρέλαιο κίνησης'' γράφει στο κύριο θέμα ότι θυγατρική εταιρεία της ''Glory Worldwide Holdings'' συνεργάζεται με γερμανικής ιδιοκτησίας εταιρεία για να εισάγει το φυτικό λάδι ως υποκατάστατο του πετρελαίου κίνησης όλων των τύπων πετρελαιοκίνητων μηχανών στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι στα 5 δισεκατομμύρια θα ανέλθει το συνολικό κόστος ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου ενώ η επαναηλεκτροδότηση της πόλης σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού και επιστροφής της θα στοιχίσει σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ Κώστα Ιωάννου, γύρω στα 25 με 30 εκατομμύρια λίρες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [05] (Κ) ΣΕΚ - ΕΕ - Κοινωνικός διάλογος - Σύνοδος

    Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) της Συνομοσπονδίας Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ) Δημήτρης Κιττένης, προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή Ευρωπαϊκή Σύνοδο Ανώτατου Επιπέδου για τον Κοινωνικό Διάλογο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΕΚ, η Σύνοδος θα ασχοληθεί με το συνεχιζόμενο διάλογο για το θεσμικό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την οικοδόμηση της νέας διευρυμένης Ευρώπης, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα για τον κοινωνικό διάλογο, το οποίο εκπονούν οι κοινωνικοί εταίροι.

    Της Συνόδου θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος της ΕΕ Ρομάνο Πρόντι και θα λάβουν μέρος, μεταξύ άλλων, η Ελληνίδα Επίτροπος για Κοινωνικές Υποθέσεις, Αννα Διαμαντοπούλου και ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργός της Δανίας, Αντερς φον Ρασμούσεν.

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - ΕΕ

    Τη βεβαιότητα ''ότι η επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ και η δική μας επιθυμία να επανενώσουμε τη χώρα μας θα συναντηθούν'', εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης από το Λονδίνο όπου βρίσκεται επισημαίνοντας ότι ''αν αυτό γίνει πριν ή μετά από την Κοπεγχάγη δεν αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα''.

    Μιλώντας χθες βράδυ σε 70 περίπου Βρετανούς βουλευτές και μέλη της Βουλής των Λόρδων ο κ. Κασουλίδης, υπογράμμισε την πρόθεση της ε/κ πλευράς να εργασθεί για τη λύση του Κυπριακού μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν την 12η Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία, ''ο κυπριακός λαός θα αναμένει την απόφαση για την ένταξη της Κύπρου με λύση του Κυπριακού ή χωρίς αυτή''.

    [07] (Κ) Κύπρος - Συμβούλιο της Ευρώπης

    [08] (Κ) Κατεχόμενα - Συλλαλητήριο υπέρ του σχεδίου Ανάν

    Σιγή ιχθύος τηρεί ο παράνομος "Μπαϊράκ" σε όλα τα δελτία ειδήσεων για το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στην κατεχόμενη Λευκωσία οι 92 οργανώσεις, οι οποίες υπέγραψαν την διακήρυξη ''Οραμα των Τ/κ για λύση και ένταξη στην ΕΕ'', απαιτώντας την αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάσης για διαπραγμάτευση και την άμεση έναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    Οπως μετέδωσε πριν από λίγο ο ιδιωτικός ραδιοσταθμός ''ΣΙΜ'' που ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, "το συλλαλητήριο ήταν ένα από τα πιο παλλαϊκά των τελευταίων ετών".

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστολή (1)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απέστειλε χθες επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, με την οποία ζητά όπως ο Πρόεδρος τον ενημερώσει μέχρι το Σάββατο για τα σημεία της πρότασής του για λύση του Κυπριακού, στα οποία η ε/κ πλευρά επιθυμεί αλλαγές.

    Είπε, επίσης, ότι η επιστολή αυτή θα τεθεί στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    [10] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/11/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7418          1,7522
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7285          1,7388
    Λίρα Αγγλίας                     1,1139          1,1205
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     210,0696        211,7501
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0860          3,1106
    Δολάριο Καναδά                     2,7216          2,7433
    Κορώνα Δανίας                     12,9179         13,0212
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6701         12,7714
    Κορώνα Σουηδίας                    1,5781          1,5907
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5655          2,5860
    

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           102,22  (-0,71)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    964.490
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    488.420    401,10  (-1,17)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    327.426    115,65  (-0,56)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     57.251     87,59  (-2,12)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.296     23,06  (-1,07)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     31.536     67,11  (-0,47)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.592    118,23  (-0,54)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     12.260     21,31  (-0,79)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     35.684     70,18  (-0,65)
    Ετ. Πληροφορικής              £      8.556      3,91  (-0,76)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     63.932     23,15  (-0,81)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        859     14,65  (-0,81)
    Ξενοδοχεία                    £     74.814     51,42  (-0,70)
    Αλλες Εταιρείες               £    196.197     95,64  (-0,73)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εθνικό Συμβουλίο - Επιστολή Ανάν

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν του απέστειλε χθες επιστολή, με την οποία ζητά να ενημερωθεί μέχρι το Σάββατο για τα σημεία της πρότασής του για λύση του Κυπριακού, στα οποία η ε/κ πλευρά επιθυμεί αλλαγές.

    [13] (Κ) Επιτροπές Εξωτερικών Κύπρου και Φινλανδίας - Συνάντηση

    Την ευχή σύντομα να καταστεί μέλος της ΕΕ η Κύπρος και να μπορέσουν οι Φινλανδοί βουλευτές να συνεργαστούν με τους Κυπρίους συναδέλφους τους, εξέφρασε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της φινλανδικής βουλής Λίιζα Γιαακονσάαρι, επικεφαλής αντιπροσωπείας, ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με την αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Κληρίδης - Επιστολή (2)

    Ενώπιον της αυριανής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου θα τεθεί η επιστολή που απέστειλε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στην οποία ζητεί όπως του αποστείλει μέχρι το Σάββατο τα σημεία πάνω στα οποία η ε/κ πλευρά ζητά αλλαγές, προκειμένου να γίνουν από το Σώμα συλλογικές εκτιμήσεις, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Οριακά πτωτικά σε ποσοστό 0,71% κινήθηκε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να διολισθαίνει, ύστερα από την πάροδο περίπου τεσσάρων εβδομάδων, κάτω από το ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 102,22 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών συρρικνώθηκε στις 964 χιλιάδες λίρες.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Σχέδιο Ανάν - Παρατηρήσεις

    Ορισμένα θέματα που προκύπτουν από τις παρατηρήσεις των Υπουργών επί του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού και που αφορούν τα Υπουργεία τους, θα προστεθούν στις διευκρινίσεις που ζητεί η ε/κ πλευρά από τα Ηνωμένα Εθνη, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Πρόσθεσε ότι στη σημερινή ειδική συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία έγινε συζήτηση επί του σχεδίου Ανάν, ''πάρα πολλοί Υπουργοί'' υπέβαλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη παρατηρήσεις για σημεία του σχεδίου που αφορούν τις αρμοδιότητες των Υπουργείων τους.

    [17] (Κ) Ρολάνδης - Υπουργικό Συμβούλιο

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης παρέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη πολυσέλιδη έκθεση, η οποία αφορά τους τομείς δραστηριοτήτων του Υπουργείου του, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [18] (Κ) Πρόεδρος ΝΔ - Βρυξέλλες

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις πρέπει να αποφασισθεί στις 12-13 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    [19] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Σχέδιο Ανάν

    Για να δεχθούμε το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγματεύσεων πρέπει να αλλάξουν τα στοιχεία που δεν μας συμφέρουν, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NTV.

    "Πρέπει να διαπραγματευτούμε (την απάλειψη) των στοιχείων που δεν θέλουμε, για να δημιουργηθεί κάποια βάση διαπραγμάτευσης", είπε ο Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας σε ειδικό πρόγραμμα για το Κυπριακό.

    [20] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολές

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τις επιστολές που έστειλε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τους ζητά να γνωστοποιήσουν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα σχόλια και αιτήματα τους πάνω στο σχέδιο λύσης που τους υπέβαλε.

    Οπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος του κ. Ανάν, ο Γενικός Γραμματέας ''ζητά από τον κάθε ηγέτη να γνωστοποιήσει στον Ειδικό του Σύμβουλο Αλβαρο ντε Σότο, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2002, τα σχόλιά τους, τις εισηγήσεις και αιτήματά τους πάνω στην εισηγηθείσα βάση συμφωνίας για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, ώστε να επιτραπεί στη διαδικασία να προχωρήσει''.

    [21] (Κ) Σύμβουλος Τ/Κ ηγέτη - Δηλώσεις

    Πιέσεις "μέσα από την Τουρκία" ασκούνται για την αποδοχή των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο σύμβουλος του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, Μουμτάζ Σοϊσάλ.

    [22] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αγκυρα - Ουγούρ Ζιγιάλ

    Δίκαιες και ισορροπημένες, χαρακτήρισε τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού ο Ειδικός του Σύμβουλος Αλβαρο ντε Σότο, μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ στην Αγκυρα.

    Ο κ. ντε Σότο είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη επιθυμούν να γίνουν κάποια συγκεκριμένα βήματα στο Κυπριακό πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης και πρόσθεσε ότι ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε από τις πλευρές να παρουσιάσουν τις απόψεις και προτάσεις τους.

    [23] (Κ) ΟΗΕ - Τ/Κ ηγέτης - Απάντηση

    Τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν ότι η απάντηση που περιέχεται στην επιστολή που απέστειλε σήμερα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επιβεβαιώνει ότι ''είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί στη βάση των προτάσεων που επισυνάπτονται στην επιστολή του Κόφι Ανάν, της 11ης Νοεμβρίου'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στεφάν Ντούτζαρικ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 27 November 2002 - 18:49:39 UTC