Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Αποτελέσματα - Βαθμολογία
  • [02] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Βασιλείου - Βρυξέλλες - ΕΕ- Ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων
  • [05] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη
  • [06] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών Σλοβενίας - Κύπρος - Συμφωνία
  • [07] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Διακοπή
  • [08] (Κ) Λονδίνο - Νταλάρας - Συναυλία - Κύπρος
  • [09] (Κ) Μέλερ - Σχέδιο Ανάν - Δήλωση
  • [10] (K) Λυσσαρίδης - Εθνικό Συμβούλιο
  • [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακη άνοδος
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Τουρκία - Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Χρίστος Ιωσηφίδης - Υποψηφιότητα για προεδρικές
  • [16] (Κ) Τουρκία - Μέλερ - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Πρόεδρος Πορτογαλίας - Κύπρος
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΕΕ - Κύπρος
  • [19] (Κ) ΗΕ - Εκπρόσωπος - Κύπρος

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    
    
    Μετά τη νίκη του επί του Διγενή με 3 - 1 χθες στο Μακάρειο στάδιο, ο ΑΠΟΕΛ εξακολουθεί να προηγείται στο βαθμολογικό πίνακα του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας με 30 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση με ένα βαθμό λιγότερο βρίσκεται η Ομόνοια.
    
    Στον άλλο χθεσινό αγώνα Αλκή και ΑΕΚ εξήλθαν ισόπαλες 2 - 2.
    
    Στους προχθεσινούς αγώνες για τη 12η αγωνιστική σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα: Ανόρθωση - ΑΕΛ: 2 - 1, Απόλλων Σαλαμίνα: 0 - 0, Αχνα - Αρης: 2 - 0, Ομόνοια - Ολυμπιακός: 3 - 1 και Πάφος -Παραλίμνι: 0 - 0.
    
    Μετά και τους χθεσινούς αγώνες, η βαθμολογία έχει διαμορφωθεί ως εξής:
    
    1)  ΑΠΟΕΛ          30
    2)  Ομόνοια        29
    3)  Ολυμπιακός     24
    4)  Ανόρθωση       23
    5)  Απόλλων        17
    6)  ΑΕΚ            16
    7)  Αχνα           16
    8)  Σαλαμίνα       15
    9)  Διγενής        15
    10) ΑΕΛ            15
    11) Πάφος          14
    12) Παραλίμνι      10
    13) Αλκή            6
    

    [02] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται στις 9.30 σήμερα το πρωί σε μια από τις κρισιμότερες συνεδρίες, καθώς αναμένεται να μελετήσει την απάντηση που θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αναφορικά με τα σημεία του σχεδίου του επί των οποίων ζητείται διευκρίνιση και περαιτέρω διαπραγμάτευση.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι πιέσεις από τους Αμερικανούς, αλλά και από τους διαμεσολαβητές των Ηνωμένων Εθνών και της Βρετανίας, για επίτευξη έστω και κατ' αρχήν συμφωνίας, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, για λύση του Κυπριακού σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν είναι το κύριο θέμα όλων των σημερινών εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η επιστολή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, εξαγγελία ίδρυσης νέας Κίνησης Ενότητας και Συνεργασίας από το στέλεχος και τέως βουλευτή του ΚΙΣΟΣ Τάκη Χατζηδημητρίου και η συμμετοχή της ΑΗΚ στο δορυφορικό πρόγραμμα ''Hellas Sat'' είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των κυπριακών εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Κρίσιμο δεκαήμερο για επίτευξη συμφωνίας'', ότι ξένοι παράγοντες και κυρίως η αμερικανική κυβέρνηση, δέκα ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στην Κοπεγχάγη, διαμηνύουν στα εμπλεκόμενα στο Κυπριακό μέρη ότι το σχέδιο Ανάν είναι πολύ καλό και ότι -όπως δήλωσε ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, αυτό ''μπορεί να αποτελέσει τη βάση όχι μόνον για διαπραγματεύσεις, αλλά και για συμφωνία''. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν έχει ετοιμάσει 5σέλιδο υπόμνημα για τη συμβατότητα της προτεινόμενης λύσης του Κυπριακού με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι το υπόμνημα αυτό βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.

    ''Το Θάρρος'' με τον τίτλο ''Καθοριστική εβδομάδα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι διπλωματικές ζυμώσεις στο Κυπριακό μπαίνουν στην πιο καθοριστική τους φάση, καθώς απομένουν δέκα μόνον ημέρες πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, όπου αναμένεται η λήψη της απόφασης για την ένταξη στην ΕΕ των δέκα υποψηφίων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Σήμερα συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο σε ολοήμερη συνεδρία για να καθορίσει την απάντηση που θα δώσει ο Πρόεδρος Κληρίδης στον κ. Ανάν, σχετικά με τη διαπραγμάτευση συγκεκριμένων προνοιών του σχεδίου του για τη λύση, ενώ συνεχίζονται τα ταξίδια στην περιοχή και οι επαφές αξιωματούχων του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Αλλού γράφει για τη χθεσινή Ημέρα Κατά του AIDS και για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων διεθνώς.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Οι οκτώ νάρκες στο σχέδιο Ανάν'', γράφει πως Ελλαδίτες και Κύπριοι νομικοί έχουν ετοιμάσει κείμενο εργασίας 33 σελίδων, όπου γίνεται ανάλυση οκτώ σημείων αιχμής επί των οποίων η ε/κ πλευρά θα αξιώσει τροποποιήσεις. Σύμφωνα με το έγγραφο, γράφει η εφημερίδα, είναι ορατός ο κίνδυνος διχοτόμησης της Κύπρου, ''ακόμα και μέσα από μια φαινομενική λύση''. Αλλη είδηση είναι η επιστολή Ντενκτάς στο ΓΓ του ΟΗΕ, με την οποία εκφράζει την ετοιμότητά του να διαπραγματευθεί την πρόταση για λύση που ο κ. Ανάν κατέθεσε στις δύο πλευρές από τις 11 Νοεμβρίου. Τέσσερις όμως ημέρες μετά την επιστολή του αυτή, προσθέτει η εφημερίδα, ο κ. Ντενκτάς ζητεί την εκ των προτέρων αφαίρεση από το σχέδιο σημείων που ο ίδιος θεωρεί αρνητικά, προκειμένου να το διαπραγματευθεί.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Τελευταίο χαρτί Ανάν'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επιθυμεί τη δέσμευση των δύο πλευρών, στα σημεία του σχεδίου του, στα οποία υπάρχει διαφωνία. Αυτή η εβδομάδα, προσθέτει η εφημερίδα, θεωρείται καθοριστική από τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία αναμένουν τις θέσεις των δύο πλευρών επί των αλλαγών και ότι αποβλέπουν ''στην άσκηση νέων πιέσεων, οι οποίες ενδέχεται να αγγίξουν τα όρια εκβιασμών''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αύριο, σε σύσκεψη αξιωματούχων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη, αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμμετοχής της ΑΗΚ στο δορυφορικό πρόγραμμα ''Hellas Sat''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Επιμένουν έστω και σε κατ' αρχήν συμφωνία'', γράφει στο κύριο θέμα πως επικρατεί ''πρωτοφανής κινητοποίηση'' εκ μέρους των Αμερικανών διαμεσολαβητών και ''άσκηση αφόρητων πιέσεων'' για την επίτευξη κατ' αρχήν συμφωνίας στο Κυπριακό μέχρι ή και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ επικοινωνεί με ομολόγους του των χωρών - μελών της ΕΕ, ενώ ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν επισκέπτεται μεθαύριο την Κύπρο, μετά τη μετάβασή του στην Αγκυρα. Αλλού γράφει ότι, λόγω της ρευστής κατάστασης γύρω από το Κυπριακό και των προνοιών του σχεδίου Ανάν για διάλυση της Εθνικής Φρουράς, πολλοί προσφοροδότες για πώληση εξοπλισμού στην Εθνική Φρουρά ασκούν πιέσεις προς τις αρμόδιες Αρχές για ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών το ταχύτερο δυνατόν.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ρίχνει την μπάλα έξω'', ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κατάφερε να επιβάλει τη θέση του στο Διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, η οποία εξισώνει το σχέδιο Ανάν με τις ομόφωνες αποφάσεις του 1989. Ο κ. Αναστασιάδης, ''εκφεύγοντας από την ουσία'', γράφει η εφημερίδα, ''κατέρχεται στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου με ένα σημείωμα 14 σελίδων''. Αλλη είδηση είναι η εξαγγελία από τον τέως βουλευτή και στέλεχος του ΚΙΣΟΣ Τάκη Χατζηδημητρίου για την πρόθεση ομάδας πολιτών να ιδρύσουν μια νέα Κίνηση Ενότητας και Συνεργασίας, η οποία θα βρίσκεται στο χώρο της Κεντροαριστεράς. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Βασιλείου - Βρυξέλλες - ΕΕ- Ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων στα κεφάλαια της Γεωργίας και του Προϋπολογισμού, σηματοδοτώντας τη λήξη του μαραθωνίου των διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ.

    [05] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη

    Αρχισε στις 9.30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο η κρίσιμη, όπως χαρακτηρίζεται συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    Κατά τη συνεδρία τα κόμματα αναμένεται ότι θα καταθέσουν τις απόψεις τους επί του σχεδίου Ανάν προκειμένου το Σώμα να καθορίσει τα σημεία που η ε/κ πλευρά επιθυμεί να γίνει διαπραγμάτευση.

    Στη σημερινή συνεδρία συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Χρίστου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Δημητρίου και από το ΔΗΚΟ ο Πρόεδρος του Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Νίκος Κλεάνθους. Το ΚΙΣΟΣ εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου και τον Επίτιμο Πρόεδρό του Βάσο Λυσσαρίδη.

    Συμμετέχουν επίσης ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού και ο βουλευτής του κόμματος Χρίστος Κληρίδης, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Χριστοφίδης, ενώ από το ΑΔΗΚ συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης και το μέλος του κινήματος Γιώργος Λυκούργος. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκπροσωπείται από τον ΓΓ του Κινήματος Γιώργο Περδίκη και το Βοηθό ΓΓ Ντίνο Πασπαλλίδη.

    [06] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών Σλοβενίας - Κύπρος - Συμφωνία

    [07] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Διακοπή

    [08] (Κ) Λονδίνο - Νταλάρας - Συναυλία - Κύπρος

    Δυόμισι χιλιάδες άτομα, ανάμεσα τους και αρκετοί Τουρκοκύπριοι, Τούρκοι και Βρετανοί, παρακολούθησαν τη συναυλία που δόθηκε χθες βράδυ με τεράστια επιτυχία στο London Palladium και ήταν αφιερωμένη στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [09] (Κ) Μέλερ - Σχέδιο Ανάν - Δήλωση

    Οι επόμενες δύο εβδομάδες προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και το σχέδιο Ανάν προσφέρει μια καλή βάση για διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Δανός Υπουργός Εξωτερικών, Περ Στινγκ Μέλερ.

    [10] (K) Λυσσαρίδης - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε πως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η κατάθεση απόψεων στο Εθνικό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση που διεξάγεται επί του σχεδίου του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και πως μετά την κατάθεση απόψεων θα αρχίσει ο διάλογος.

    Μιλώντας μετά τη σημερινή συνεδρία του Σώματος που διεκόπηκε γύρω στη 1 μετά το μεσημέρι και θα συνεχιστεί στις 5 το απόγευμα, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως η συζήτηση δεν θα ολοκληρωθεί σήμερα και πρόσθεσε: ''νομίζω πως θα έλθουμε και αύριο''.

    ''Είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο. Αργότερα θα αρχίσει ο διάλογος επί των τοποθετήσεων. Ακόμη δεν έχει τελειώσει η κατάθεση απόψεων. Μετά την κατάθεση απόψεων θα αρχίσει ο διάλογος'', ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης.

    [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 2/12/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7397          1,7501
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,7232          1,7335
    Λίρα Αγγλίας                     1,1119          1,1185
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     213,7139        215,4236
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0719          3,0964
    Δολάριο Καναδά                     2,6883          2,7098
    Κορώνα Δανίας                     12,9125         13,0158
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6314         12,7324
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6638         15,7891
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5689          2,5894
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακη άνοδος

    Οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,22% κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά στην πρώτη συνάντηση της εβδομάδας, ως αποτέλεσμα των κερδών που κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές, κλείνοντας στις 104,27 μονάδες. Αντίθετα, σημαντική μείωση παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 492 χιλιάδες λίρες.

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                           104,27  ( 0,22)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    492.414
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    203.193    416,06  ( 0,57)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    137.878    119,40  ( 0,79)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     14.643     89,29  (-0,03)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.520     23,09  (-1,20)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      7.065     66,91  (-0,86)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.044    120,49  ( 0,56)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     14.297     21,54  (-0,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     80.832     73,00  ( 1,40)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.636      3,91  (-0,51)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     41.794     23,40  (-0,17)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     14,84  (-1,00)
    Ξενοδοχεία                    £     19.955     51,54  (-0,52)
    Αλλες Εταιρείες               £    108.533     96,11  (-0,70)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Τουρκία - Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό

    Τα Ηνωμένα Εθνη ελπίζουν ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα υποβάλουν σε δυο μέρες τις απόψεις τους σχετικά με τις προτάσεις Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς και στη συνέχεια με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ, ο κ. ντε Σότο χαρακτήρισε τις επαφές του πολύ θετικές.

    [15] (Κ) Χρίστος Ιωσηφίδης - Υποψηφιότητα για προεδρικές

    Ο δικηγόρος και νομικός διεθνολόγος Χρίστος Ιωσηφίδης εξήγγειλε σήμερα ανεξάρτητη υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Ιωσηφίδης είπε πως η απόφαση να υποβάλει υποψηφιότητα έχει ως κύριο σκοπό την ουσιαστική παρέμβασή του στα γεγονότα και στις εξελίξεις, καθώς και στη σωστή διακυβέρνηση του τόπου, η οποία στηρίζεται στη βαθιά του πίστη, στις πανανθρώπινες αξίες και ιδεώδη, όπως είπε.

    [16] (Κ) Τουρκία - Μέλερ - Κυπριακό

    Εκκληση προς όλες τις πλευρές να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Περ Στιγκ Μέλερ κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα.

    ''Πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία για μια ενωμένη Κύπρο'', δήλωσε σήμερα ο κ. Μέλερ που συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς.

    [17] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Πρόεδρος Πορτογαλίας - Κύπρος

    Την προσήλωσή του στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι, επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Jorge Sampaio, τονίζοντας πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σημαντική.

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΕΕ - Κύπρος

    ''Θα προτιμούσαμε το Κυπριακό να έχει λυθεί πριν ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση. Αυτή ήταν η θέση μας και δεν έχει αλλάξει'', επεσήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζόναθαν Φολ από την Αθήνα.

    Κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, ο κ. Φολ, ο οποίος λαμβάνει μέρος στη διήμερη συνάντηση των διευθυντών των αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κράτη-μέλη, η οποία γίνεται με την ευκαιρία της επικείμενης ανάληψης της προεδρίας από την Ελλάδα, πρόσθεσε πως η ΕΕ θα δεχθεί ''την Κύπρο έτσι και αλλιώς εφόσον πληροί όλες τις προϋποθέσεις''.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Τουρκία και τη Σύνοδο Κορυφής της

    [19] (Κ) ΗΕ - Εκπρόσωπος - Κύπρος

    Τα Ηνωμένα Εθνη αναμένουν τα σχόλια των δύο ηγετών στην Κύπρο επί των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και δεν προβαίνουν σε δηλώσεις μέχρι την ημέρα που έχει οριστεί για τη λήψη των απαντήσεων, αύριο.

    Αυτό δήλωσε σήμερα η Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Χούα Ζιανγκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 2 December 2002 - 18:49:16 UTC