Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-12-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Προς Συνδρομητές και μη - Ανασκοπήσεις Γεγονότων 2002
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - ΕΕ - Κυπριακό - Τουρκία
  • [04] (Κ) ΕΔΟΝ - ΡΤΚ - Εκδήλωση συμπαράστασης
  • [05] (Κ) Βρετανικές Βάσεις - Ιράκ - Παραλαβή Υλικού
  • [06] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα
  • [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ιράκ - Βρετανικές Βάσεις
  • [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ραούφ Ντενκτάς
  • [12] (Κ) ΔΗΣΥ - Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Διαδηλώσεις Τ/Κ - Ντενκτάς
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ ηγέτης - Προεδρικές εκλογές
  • [15] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Οικονομία - Προοπτικές 2003

  • [01] (Κ) Προς Συνδρομητές και μη - Ανασκοπήσεις Γεγονότων 2002

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ετοιμάσει και εφέτος τρεις διαφορετικές Ανασκοπήσεις Ετους που αφορούν το 2002, ως ακολούθως:

    1. Ανασκόπηση Γεγονότων στην Κύπρο (στα ελληνικά).

    2. Ανασκόπηση Γεγονότων στην Κύπρο (στα αγγλικά - Cyprus Review).

    3. Ανασκόπηση Γεγονότων στα κατεχόμενα (στα ελληνικά).

    Και οι τρεις Ανασκοπήσεις έχουν καταχωρηθεί ανά μήνα στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ, σε ανοικτή πρόσβαση, στη διεύθυνση: http//www.cna.org.cy

    Οι Ανασκοπήσεις 2002 παραχωρούνται και εφέτος δωρεάν σε συνδρομητές και μη και επιτρέπεται η αναδημοσίευσή τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται ευκρινώς η πηγή, δηλαδή ΚΥΠΕ ή CNA.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι προεδρικές εκλογές και η επαναδιεκδίκηση ή όχι της προεδρίας από τον Πρόεδρο Κληρίδη, η επιστροφή του Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα και οι δηλώσεις που έκανε στην Αγκυρα για το Κυπριακό, η ετοιμότητα των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι όσον αφορά την αναμενόμενη επίθεση κατά του Ιράκ, η χθεσινή εκδήλωση της ΕΔΟΝ καθώς και οι εξελίξεις όσον αφορά τις δύο ad hoc τεχνικές επιτροπές είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν τα σημερινά κυπριακά φύλλα.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Προτεραιότητα Σημίτη η λύση'' αναφέρεται στις άμεσες προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, μια από τις οποίες είναι η επείγουσα λύση του Κυπριακού, η οποία αποτελεί για την ελληνική κυβέρνηση ''ορατό ενδεχόμενο'' μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Σημειώνει ακόμη πως ο Ελληνας Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η μη λύση οδηγεί σε διχοτόμηση. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης κατά την αναχώρησή του χθες από την Αγκυρα έκανε λόγο για δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού μέσα στο Μάρτιο, ενώ είπε ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για επίτευξη λύσης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

    ''Το Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''10 Ιανουαρίου ξεκαθαρίζει το τοπίο'' γράφει ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του όσον αφορά την επαναδιεκδίκηση ή όχι της προεδρίας της χώρας. Αναφέρει ότι εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν είναι ξανά υποψήφιος, τότε θεωρείται βέβαιη η υποψηφιότητα του Αλέκου Μαρκίδη, ώς ανεξάρτητου υποψήφιου. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος είπε ότι οι κλοπές όπλων από στρατόπεδα στα κατεχόμενα είναι έργο του Αττίλα, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και με ψυχραιμία τα όσα διαδραματίζονται στα κατεχόμενα.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Μας σώζει ό,τι τον τρομάζει'' γράφει ότι αυτό απαντά η τ/κ αντιπολίτευση ''στην τρομοκρατία Ντενκτάς'', με δήλωση που έκανε στην εφημερίδα στέλεχος της τ/κ αντιπολίτευσης το οποίο ο ''Π'' δεν κατονομάζει. Σημειώνεται επίσης ότι ο Τ/Κ ηγέτης επέστρεψε χθες στα κατεχόμενα εξαπολύοντας ένα ''όργιο τρομοκρατίας'' εναντίον της αντιπολίτευσης. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει πως οι δύο ad hoc τεχνικές επιτροπές, που θα εργάζονται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, είναι έτοιμες να αρχίσουν δουλειά, ενώ τον Ιανουάριο θα γίνει εισήγηση από την ε/κ πλευρά προς τον ΟΗΕ για τα δέκα πρώτα νομοσχέδια που θα επεξεργαστούν.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Ισχυρές πιέσεις στον Κληρίδη'' γράφει ότι συνεχείς παρασκηνιακές υποδείξεις δέχεται ο Πρόεδρος Κληρίδης για να υποβάλει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας, λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων στο Κυπριακό. Οι υποδείξεις αυτές, γράφει η ''Σ'' προέρχονται από τον Πρωθυπουργό Σημίτη, τον αμερικανοβρετανικό παράγοντα, το ΔΗΣΥ, τους ΕΔΗ, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά το Γενικό Σχέδιο Υγείας θα σημειωθούν τον Ιανουάριο, αφού ολοκληρώνεται η επανακοστολόγησή του και προκηρύσσεται η θέση του Γενικού Διευθυντή.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Με Ντενκτάς και πάλι στο ίδιο μοτίβο'' γράφει ότι το τουρκικό κατεστημένο της Αγκυρας επιβάλλει τον Τ/Κ ηγέτη για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό παρά τις έντονες αντιδράσεις των Τ/Κ. Σημειώνει ότι ο Ντενκτάς επέστρεψε χθες στα κατεχόμενα με εκβιαστικές αξιώσεις για το εδαφικό και το προσφυγικό. Αλλού γράφει ότι οι Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι βρίσκονται σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα αναμένοντας το πράσινο φως για την ενεργό εμπλοκή τους στην προγραμματιζόμενη επίθεση των Αμερικανών κατά του Ιράκ, όπως δήλωσε ο ταγματάρχης των Βάσεων Τόνι Μπράμγουελ.

    [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - ΕΕ - Κυπριακό - Τουρκία

    Ευχή της Ελλάδας είναι όπως οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού ευοδωθούν μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, έτσι ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να υπογράψει τη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας πως διαφορετικά, τη Συνθήκη ''θα υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία ως έχει''.

    ''Πρέπει να καταβληθεί μια ιδιαίτερη προσπάθεια τις αμέσως επόμενες βδομάδες για να υπάρξει λύση, αλλά ακόμη και αν δεν υπάρξει ως τις 28 Φεβρουαρίου, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι τέλειωσε εκεί η προσπάθεια'', είπε ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Το Βήμα'' της Κυριακής.

    [04] (Κ) ΕΔΟΝ - ΡΤΚ - Εκδήλωση συμπαράστασης

    Η ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να διαπραγματευτεί ''σκληρά'' το σχέδιο λύσης Ανάν, για λειτουργική λύση που θα αποβεί σε όφελος και των Τ/Κ και των Ε/Κ, διακηρύχθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η νεολαία της ΕΔΟΝ χθες το απόγευμα με στόχο την έκφραση αλληλεγγύης προς τις κινητοποιήσεις των Τ/Κ και την επιθυμία τους για λύση.

    Η νεολαία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, που ήταν συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχει μετά την απαγόρευση που επέβαλε το κατοχικό καθεστώς.

    [05] (Κ) Βρετανικές Βάσεις - Ιράκ - Παραλαβή Υλικού

    ''Προληπτικά μέτρα'' λαμβάνουν οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο σε περίπτωση που τους ζητηθεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο σε ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο βοηθός Εκπρόσωπος Τύπου των Βάσεων, Ταγματάρχης Τόνι Μπρόμγουελ, ο οποίος επιβεβαίωσε πως οι Βάσεις παρέλαβαν χθες ποσότητα πυρομαχικών και αριθμό οχημάτων, που θα αποθηκευθούν.

    [06] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών εύχεται "ο νέος χρόνος να φέρει προσωπική και οικογενειακή ευτυχία σε κάθε Κύπριο πολίτη ξεχωριστά αλλά και να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες για μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη και ειρηνική, αναπόσπαστο τμήμα της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας".

    [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            93,44  ( 0,37)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.971.471
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.199.892    363,66  ( 0,96)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.037.780    105,37  ( 0,33)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    199.127     80,53  (-0,10)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £    108.097     21,53  ( 2,43)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     35.456     63,34  ( 1,04)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     20.557    103,84  (-0,34)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     32.573     18,75  (-1,37)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     60.853     74,18  (-0,27)
    Ετ. Πληροφορικής              £     15.557      3,19  (-3,92)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     83.181     19,06  ( 2,36)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        122     13,84  (-8,65)
    Ξενοδοχεία                    £     33.922     46,96  ( 1,43)
    Αλλες Εταιρείες               £    164.083     85,82  ( 0,13)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ιράκ - Βρετανικές Βάσεις

    Η κυβέρνηση "παρακολουθεί στενά τα συμβαίνοντα στη περιοχή των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο αλλά και ευρύτερα στην περιοχή, ενόψει της ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ιράκ", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/12/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7390            1,7494
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8113            1,8221
    Λίρα Αγγλίας                     1,1296            1,1363
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     215,9446        217,6771
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,2144          3,2401
    Δολάριο Καναδά                     2,8402          2,8629
    Κορώνα Δανίας                     12,8929         12,9960
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,6571         12,7583
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8815         16,0085
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5227          2,5428
    

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε στη σημερινή πρώτη συνάντηση της εβδομάδας η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ωστόσο ενδοσυνεδριακά παρουσίαζε απώλειες σε ποσοστό πέραν του 1%. Ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα της ενδοσυνεδριακής ανάκαμψης των τραπεζικών τίτλων, κατέγραψε τελικά οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,37%, κλείνοντας στις 93,44 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,9 εκατομμύριο λίρες.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ραούφ Ντενκτάς

    Είναι ''ηλίου φαεινότερο'' πως ο Τ/Κ ηγέτης δρα κάτω από οδηγίες και ίσως πιέσεις της νέας τουρκικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είπε ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για λύση του Κυπριακού μέχρι το Μάρτη.

    [12] (Κ) ΔΗΣΥ - Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του τονίζει ότι ''δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να απεμπολήσουμε την ιστορική ευκαιρία που μας παρουσιάζεται (με το σχέδιο Ανάν) για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος και την αποφυγή της οριστικής διχοτόμησης της πατρίδας μας''.

    ''Οι προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων να απαλλαγούν από τον κατοχικό ηγέτη Ντενκτάς και η απόφαση τους να συνεργαστούν μαζί μας, με σκοπό την ειρηνική συμβίωση'', αναφέρει ακόμη ο ΔΗΣΥ, ''θα πρέπει να αξιοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό, για επίτευξη της επιδιωκόμενης λύσης''.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Διαδηλώσεις Τ/Κ - Ντενκτάς

    Ολέθρια και καταστροφικά αποτελέσματα θα είχε μια πιθανή επανεξέταση της θέσης της ε/κ πλευράς ότι συνομιλεί και αναγνωρίζει τον Ραούφ Ντενκτάς ως εκπρόσωπο των Τ/Κ, εκτίμησε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχαλης Παπαπέτρου κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των Τ/Κ στα κατεχόμενα.

    ''Ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις των Τ/Κ κατά του Ντενκτάς εκείνοι είναι που θα καθορίσουν ποιός θα τους εκπροσωπεί και μια τέτοια κίνηση από μέρους μας θα είχε ολέθρια και καταστροφικά αποτελέσματα και θα προκαλούσε και την αντίδραση των Τ/Κ που σήμερα κριτικάρουν τον Ντενκτάς'', είπε.

    Πρόσθεσε επίσης ότι μια τέτοια κίνηση θα εκλαμβανόταν από τη διεθνή κοινότητα ως μια αφορμή της ε/κ πλευράς για να αποφύγει τον διάλογο και τη λύση του Κυπριακού.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ ηγέτης - Προεδρικές εκλογές

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί ο κ. Ντενκτάς τις ημερομηνίες για λύση του Κυπριακού, καθιστά πιθανό να έχει στο επίκεντρο της δικής του στρατηγικής την εκλογική διαδικασία στην Κύπρο.

    ''Πιθανόν να ευελπιστεί ο Τ/Κ ηγέτης ότι μέσα από μια κυβερνητική αλλαγή στη δική μας πλευρά θα ακολουθηθεί μια τέτοια πολιτική που θα αμβλύνει τις πιέσεις εναντίον του και ενδεχομένως να αυξήσει τις πιέσεις πάνω στη δική μας πλευρά'', είπε ο κ. Παπαπέτρου.

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο Πρόεδρος Κληρίδης λαμβάνει υπόψη στην απόφασή του για τις προεδρικές εκλογές το ότι ο κ. Ντενκτάς εκμεταλλεύεται τα προεκλογικά της Κύπρου, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ''αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο των προβληματισμών του Προέδρου''.

    [15] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Οικονομία - Προοπτικές 2003

    Η εκτίμηση για τις προοπτικές της οικονομίας για το 2003 θα μπορούσε να γίνει με θετικά και αισιόδοξα μηνύματα δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις γύρω από τον γεωγραφικό χώρο που μας περιβάλλει, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου κληθείς να σχολιάσει τις προοπτικές της οικονομίας για το 2003.

    ''Ιδιαίτερα συναρτώ τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις μου με την κατάσταση που θα δημιουργηθεί, αν δημιουργηθεί σε σχέση με ενδεχόμενη επέμβαση στο Ιράκ'', είπε ο κ. Χριστοδούλου.

    ''Εάν δεν υπάρξει αυτή η εξέλιξη'', πρόσθεσε, ''δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι το 2003 θα υπάρξει καλύτερη προοπτική και οι εξελίξεις θα είναι ευνοϊκότερες τόσο σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης όσο και με τα άλλα βασικά και οικονομικά μεγέθη''.

    Σε περίπτωση πολεμικής αναμέτρησης, ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε την άποψη ότι ''θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 30 December 2002 - 18:49:13 UTC