Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 15η αγωνιστική
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 10η αγωνιστική
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Γκιουλ - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Χάσικος - Μαρκίδης - Προεδρικές εκλογές
  • [06] (Κ) Εκκίνηση Ελληνικής Προεδρίας - Σημίτης - Πρόντι
  • [07] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Προεδρικές - Υποψηφιότητα
  • [08] (K) Χάσικος - Μαρκίδης - Προεδρικές εκλογές (2)
  • [09] (Κ) Κασουλίδης - Προεδρικές - Υποψηφιότητα Κληρίδη
  • [10] (Κ) Μίλερ - Κυπριακό - Τουρκία
  • [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Συνθήκη Προσχώρησης - Προσχέδιο

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 15η αγωνιστική

    Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει σήμερα την ΑΕΚ Λάρνακας, σε ένα αγώνα που δεσπόζει της πρώτης αγωνιστικής του 2003 για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 1ης κατηγορίας.

    Το παιγνίδι το οποίο θα διεξαχθεί στις 7.30 μ.μ. στο στάδιο ΓΣΖ στη Λάρνακα, είναι το πρώτο του Τάκη Λεμονή στο πάγκο των πρωταθλητών.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 10η αγωνιστική

    Με τα δύο φαβορί να παίρνουν το ροζ φύλο άρχισε χθες η 10η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας.

    Στο Στρόβολο ο πρωτοπόρος και αήττητος Κεραυνός κατέβαλε εύκολα την ΕΝΑΔ με 77-59, ενώ στο στάδιο Ελευθερία, ο Απόλλωνας νίκησε την ΕΘΑ με 84-80.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η εξαγγελία της υποψηφιότητας του Προέδρου Κληρίδη για τη διεκδίκηση μιας θητείας 16 μηνών στην προεδρία της Δημοκρατίας, οι αντιδράσεις που προκάλεσε, καθώς και οι πληροφορίες για διαφωνίες του με τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, που φέρεται να ετοιμάζεται για εξαγγελία δικής του υποψηφιότητας, κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Η προκήρυξη των προεδρικών εκλογών, η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η αναμενόμενη άφιξη στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο και η ετοιμασία από την κυβέρνηση σεναρίων αντιμετώπισης των επιπτώσεων ενός ενδεχόμενου πολέμου στο Ιράκ προβάλλονται επίσης από τον κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Παρών ο Κληρίδης στην ώρα του εθνικού χρέους'', ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, σταθμίζοντας τα δεδομένα και την προοπτική που διανοίγεται για το εθνικό θέμα της Κύπρου, αποφάσισε και εξήγγειλε χθες τη διεκδίκηση της επανεκλογής του στο προεδρικό αξίωμα, με τη δέσμευση για μια θητεία 16 μηνών και για τη σύσταση κυβέρνησης καθολικής αποδοχής. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, Τάσσος Παπαδόπουλος βρίσκεται στο Λονδίνο για θεραπεία οξείας λαρυγγίτιδας που τον ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Πιθανή και υποψηφιότητα Μαρκίδη'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Προέδρου Κληρίδη στις προσεχείς προεδρικές εκλογές δεν σημαίνει και οριστικοποίηση του εκλογικού τοπίου, καθώς το ενδεχόμενο υποβολής υποψηφιότητας και από τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη είναι πολύ πιθανό. Αλλη είδηση είναι η επιμονή τ/κ κομμάτων για παραίτηση του Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Χθες, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αρχηγοί του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Χουσεΐν Αγκολεμί, κάλεσαν εκ νέου τον κ. Ντενκτάς να παραιτηθεί από συνομιλητής της τ/κ πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Υποψήφιος και ο Μαρκίδης'', γράφει πως η χθεσινή ημέρα, με τη βιαστική εξαγγελία της υποψηφιότητας του Προέδρου Κληρίδη, αντί να ξεκαθαρίσει, περιέπλεξε ακόμα περισσότερο το προεκλογικό σκηνικό και, όπως όλα δείχνουν, ''ο Γενικός Εισαγγελέας, όντας πικραμένος από την ενέργεια Κληρίδη, δεν αποκλείεται να εξαγγείλει και αυτός υποψηφιότητα''. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος εκτιμά πως οι αρχιεπισκοπικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τη Λαμπρή και επανέλαβε πως ο ίδιος δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί για διεκδίκηση της θέσης του Αρχιεπισκόπου.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Οργή Μαρκίδη κατά Κληρίδη'', γράφει στο κύριο θέμα ότι προηγήθηκε της εξαγγελίας της υποψηφιότητας του Προέδρου Κληρίδη έντονη συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του Προέδρου και του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, ο οποίος φέρεται να έχει οργισθεί και να έχει έλθει σε έντονη αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει πως η εξαγγελία του Προέδρου Κληρίδη για υποβολή υποψηφιότητας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ και ΝΕΟ, τα οποία εμμένουν στην υποστήριξη των υποψηφιοτήτων που έχουν εξαγγείλει.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Τελικό μέτωπο μάχης'', γράφει στο κύριο θέμα πως με την εξαγγελία της υποψηφιότητας του Προέδρου Κληρίδη αλλάζουν άρδην τα δεδομένα. Ο Πρόεδρος Κληρίδης διεκδικεί περιορισμένη θητεία 16 μηνών και προτάσσοντας ότι είναι ώρα ευθύνης και ενότητας, δηλώνει πως δεν θα οργανώσει προεκλογική εκστρατεία και δεν θα αντιδικήσει με κανέναν ανθυποψήφιό του. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή προκήρυξη των προεδρικών εκλογών με τη δημοσίευση σε έκτακτη έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας διατάγματος του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Παναγιώτου. Σύμφωνα με το διάταγμα, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να υποβληθούν τη 17η Ιανουαρίου και οι εκλογές θα διεξαχθούν 30 ημέρες μετά, δηλαδή στις 16 Φεβρουαρίου 2003.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Εν μέσω καυγάδων'', ότι με αφορμή τις προεδρικές εκλογές, θρυμματίσθηκαν οι σχέσεις των άλλοτε στενών συνεργατών Γλαύκου Κληρίδη και Αλέκου Μαρκίδη, με τον Γενικό Εισαγγελέα να δηλώνει την οριστική του απόφαση να διεκδικήσει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, διαφωνώντας με την εξαγγελία υποψηφιότητας Κληρίδη. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το Κυπριακό και την επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού στις 13 Ιανουαρίου, οπόταν αναμένεται η άφιξη στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Ο Κληρίδης κατεβαίνει στην κούρσα'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε χθες την πρόθεσή του να επαναδιεκδικήσει εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, επιδιώκοντας τη συνέχιση της δυναμικής συγκυρίας για διευθέτηση του Κυπριακού. Αλλη είδηση είναι η κατάθεση αίτησης από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 για άδεια εκπομπής προγράμματος στην τουρκική γλώσσα και με κάλυψη ολόκληρου του νησιού, τόσο των ελεύθερων όσο και των κατεχόμενων περιοχών.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Νέος Τύπος'', κάτω από τον τίτλο του κυρίου θέματος ''Η Κύπρος μόνη δεν θα αντέξει'', δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, ο οποίος δηλώνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να αντέξει το οικονομικό κόστος μιας λύσης του Κυπριακού και ότι, για να αντεπεξέλθει, θα χρειασθεί τη βοήθεια ξένων χωρών και οργανισμών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχουν ετοιμάσει σενάρια, με βάση τα οποία θα μπορέσουν να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από μια ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση στο Ιράκ.

    [04] (Κ) Γκιουλ - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    [05] (Κ) Χάσικος - Μαρκίδης - Προεδρικές εκλογές

    [06] (Κ) Εκκίνηση Ελληνικής Προεδρίας - Σημίτης - Πρόντι

    Με συναυλία από την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, θα σηματοδοτηθεί η εκκίνηση της Ελληνικής Προεδρίας στις 9 Ιανουαρίου.

    Οπως ανακοινώθηκε από την ελληνική προεδρία μέσω της ιστοσελίδας της στο διαδίκτυο, η συναυλία θα δοθεί προς τιμήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα έχει συνάντηση εργασίας με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα στις 9-10 Ιανουαρίου.

    [07] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Προεδρικές - Υποψηφιότητα

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι σκοπεύει απόψε να ανακοινώσει τις προθέσεις του σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές.

    Απαντώντας το μεσημέρι σε ερωτήσεις κατά πόσο θα εξαγγείλει υποψηφιότητα, ο κ. Μαρκίδης περιορίστηκε να πει ότι ''θα εξαγγείλω την απόφασή μου απόψε και θα ειδοποιηθείτε''.

    [08] (K) Χάσικος - Μαρκίδης - Προεδρικές εκλογές (2)

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε σήμερα ότι εάν ο Γενικός Εισαγγελέας κατέλθει στις προεδρικές εκλογές παράλληλα με την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη τότε «σίγουρα ενισχύεται η υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου».

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, «πολιτικό χαρακίρι και πολιτική αυτοκτονία» την ενδεχόμενη υποψηφιότητα Αλέκου Μαρκίδη, τη στιγμή που έχει ήδη εξαγγείλει υποψηφιότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    «Μέχρι σήμερα δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ενέργειες καταστροφικές τόσο για τον ίδιο όσο και για τον τόπο», είπε ο κ. Χάσικος.

    Ο Υπουργός Αμυνας, σημείωσε πως ο κ. Μαρκίδης «παρόλη την πικρία και την απογοήτευσή του θα ήταν καλύτερο τόσο για τον ίδιο όσο και για τον τόπο να παραμείνει ο κατ' εξοχήν σύμβουλος του Προέδρου Κληρίδη για το Κυπριακό και να μεταθέσει τις δικές του φιλοδοξίες, πράγμα το οποίο έκανε μέχρι σήμερα, σε μεταγενέστερο στάδιο, δεδομένου ότι η παραμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει ημερομηνία λήξης».

    [09] (Κ) Κασουλίδης - Προεδρικές - Υποψηφιότητα Κληρίδη

    ''Αρκετά προτερήματα'', προσφέρει η επιλογή της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από συνάντηση με το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη.

    [10] (Κ) Μίλερ - Κυπριακό - Τουρκία

    Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τομ Μίλερ, δηλώνει ότι ακόμα και αν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού έως τις 28 Φεβρουαρίου, οι προσπάθειες πρέπει να συνεχισθούν και θεωρεί πως η επίλυση του προβλήματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η Τουρκία να λάβει από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τον Δεκέμβριο του 2004.

    [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - Κυπριακό

    Μεταβλητή κατάσταση στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό προς το θετικότερο ως προς το Κυπριακό, διαπιστώνει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    ''Εχουμε μια μεταβλητή κατάσταση στο τουρκικό στρατόπεδο προς το θετικότερο'', είπε ο κ. Κασουλίδης μετά από συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Τουρκία σε σχέση με τις διαφορετικές δηλώσεις για το Κυπριακό.

    [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Συνθήκη Προσχώρησης - Προσχέδιο

    Δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το πρωτόκολλο της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, αλλά θέματα για τα οποία πρέπει να γίνουν οι πιο κατάλληλες διατυπώσεις.

    Ο κ. Κασουλίδης, μελέτησε το προσχέδιο του Πρωτοκόλλου της συνθήκης για την Κύπρο σε ειδική σύσκεψη με τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, την Επίτροπο Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά και υπηρεσιακούς παράγοντες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 4 January 2003 - 18:49:11 UTC