Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπελλο Νοτίου Περιφέρειας Καλαθόσφαιρας - Νίκη ΑΕΛ
  • [02] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός
  • [03] (Κ) Δήμος Μπάρνετ - Κύπρος - Ψήφισμα
  • [04] (Κ) Ρόμπερτ Νταν - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Κύπρος - Συνέδριο
  • [07] (Κ) ΓΤΠ - Ταινία - Βραβείο
  • [08] (Κ) Μπους - Εκθεση - Κυπριακό
  • [09] (K) Εκπρόσωπος - Γουέστον - Πρίγκιν - Ντε Σότο
  • [10] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Αδεια άνευ απολαβών
  • [11] (Κ) Κατσαντώνης - Υποψήφιος για τις προεδρικές
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Σχέδιο Ανάν - Συνομιλίες
  • [13] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Εκτελεστική Γραμματεία - Προεδρικές
  • [14] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Κυπριακό
  • [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Χωρίς μεταβολή
  • [18] (Κ) Πρωτόπαπας - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Παρασκευαϊδειο
  • [20] (Κ) ΓΓ ΣτΕ - Γενικός Εισαγγελέας
  • [21] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Επιτροπές - Συνθήκες
  • [22] (Κ) Τουρκία - Γιακίς - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυβερνητικό έργο - Υπουργοί
  • [24] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Σλοβλάκος Πρεσβευτής
  • [26] (Κ) Βουλή - Προϋπολογισμός 2003 - Επιτροπή Οικονομικών
  • [27] (Κ) Βουλή - Προϋπολογισμός 2003 - ΑΚΕΛ
  • [28] (Κ) Βασιλείου - ΓΓ ΣτΕ
  • [29] (Κ) Βουλή - Προϋπολογισμός 2003 - ΔΗΣΥ

  • [01] (Κ) Κύπελλο Νοτίου Περιφέρειας Καλαθόσφαιρας - Νίκη ΑΕΛ

    H AEΛ έκανε το πρώτο βήμα πρόκρισης για το φάιναλ φορ του ευρωπαϊκού Κυπέλλου Νοτίου Περιφέρειας στην Καλαθόσφαιρα, νικώντας με το επιβλητικό 97-74 τη βοσνιακή Μπρότνιο.

    [02] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός

    Αρχίζει στις 5 το απόγευμα στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2003.

    [03] (Κ) Δήμος Μπάρνετ - Κύπρος - Ψήφισμα

    Ο Δήμος Μπάρνετ του Λονδίνου καλωσορίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ζητά από το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να ασκήσει πίεση στη νέα κυβέρνηση της Τουρκίας για να προχωρήσει προς μια δίκαιη, σωστή και μόνιμη λύση του Κυπριακού.

    [04] (Κ) Ρόμπερτ Νταν - Κυπριακό

    Ο Ρόμπερτ Νταν, ένας εκ των βοηθών του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, δήλωσε στο ραδιόφωνο των ΗΕ πως ο σκοπός των συναντήσεων των ad hoc τεχνικών επιτροπών είναι να ''ουσιαστικοποιηθούν'' ορισμένες πτυχές μιας συνολικής διευθέτησης που είναι απαραίτητες ώστε αυτή να λειτουργήσει ομαλά και αποτελεσματικά όταν θα τεθεί σε ισχύ.

    Ο κ. Νταν ανέφερε πως ''οι τεχνικές επιτροπές θα προχωρήσουν παράλληλα με τις συνεχιζόμενες πολιτικές διαπραγματεύσεις''.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αντιδράσεεις τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και στους κόλπους του συγκυβερνώντος κόμματος του ΔΗΣΥ για τις υποψηφιότητες του Προέδρου Κληρίδη και του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη και η αναμονή της δήλωσης Μαρκίδη για το αν θα παραμείνει στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα ή όχι είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό με τις επαφές που αρχίζει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και οι πληροφορίες για υποβολή και νέου αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν, η έναρξη σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2003 και οι επαφές του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ με την πολιτική ηγεσία του τόπου είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Ως εθνική αναγνωρίζεται η υποψηφιότητα Κληρίδη'', ότι άρχισε να διευρύνεται, από χθες, η συσπείρωση γύρω από την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, η οποία αναγνωρίζεται ως μια εθνική υποψηφιότητα και ότι διάφορες οργανώσεις και συγκεκριμένες προσωπικότητες εκδηλώνουν την υποστήριξή τους και να συμπαρατάσσονται με τον Πρόεδρο. Σε άλλο θέμα γράφει πως και νέο σχέδιο λύσης του Κυπριακού ενδέχεται να παρουσιάσει στις δύο πλευρές ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο μετά τις συνομιλίες που θα έχει με τους Κληρίδη - Ντενκτάς ο κ. ντε Σότο.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Εμμένουν όλοι στις θέσεις τους'', γράφει στο κύριο θέμα ότι τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο κ. Μαρκίδης παραμένουν υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από παντού προς τους δύο άνδρες για να ξεπεράσουν οποιεσδήποτε πικρίες και να βρουν τρόπο ώστε στην εκλογική αναμέτρηση να βρίσκεται μόνον ο ένας από τους δύο. Αλλη είδηση είναι η παραπομπή του νομοθετήματος για τις ακάλυπτες επιταγές στην Ολομέλεια της Βουλής της 16ης Ιανουαρίου, για την τελική συζήτηση και έγκριση, τροποποίηση ή απόρριψη της πρότασης νόμου του βουλευτή των ΝΕΟ Χρίστου Κληρίδη.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Μεγαλώνει η τρύπα ΔΗΣΥ'', γράφει πως παρατηρείται ανοικτή αμφισβήτηση του Προέδρου Κληρίδη και ότι περνά δύσκολες ώρες ο ΔΗΣΥ καθώς διευρύνεται καθημερινώς το ''στρατόπεδο Μαρκίδη'', με ενίσχυσή του και με άλλα στελέχη του κόμματος που αμφισβητούν πλέον ανοικτά την υποψηφιότητα Κληρίδη. Το απόγευμα, αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Μαρκίδης θα μιλήσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την υποψηφιότητά του και, εκτός απροόπτου, θα υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, με ημερομηνία ισχύος από 1ης Μαρτίου 2003 και κάνοντας χρήση του δικαιώματός του για άδεια άνευ απολαβών κατά το μεσοδιάστημα που μεσολαβεί. Αλλού γράφει ότι η λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών στο νέο του κτίριο αναμένεται να προκαλέσει κυκλοφοριακά προβλήματα στους γύρω δρόμους.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Εμμένουν και οι δύο'' αναφέρεται στις υποψηφιότητες Κληρίδη και Μαρκίδη γράφει ότι κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Προεδρικό δεν βρέθηκε κοινή συνισταμένη για την απόσυρση μιας εκ των δύο υποψηφιοτήτων. Σημειώνει ακόμη ότι ο Γενικός Εισαγγελέας υπέβαλε στον Πρόεδρο Κληρίδη την παραίτησή του από τη διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο. Αλλού η ''Σ'' γράφει πως ο Τ/Κ ηγέτης έχει ετοιμάσει δύο χάρτες, ο ένας προβλέπει επιστροφή της Καρπασίας στους Ε/Κ με το καθεστώς της αυτονομίας και αφοπλισμού, με αντάλλαγμα την περιοχή της Αμμοχώστου. Ο δεύτερος χάρτης προβλέπει την επιστροφή Ε/Κ στην Αμμόχωστο και εποικισμό της από Τ/Κ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''ΔΗΣΥ: φάσμα διχασμού'', γράφει ότι οι δύο υποψηφιότητες Κληρίδη και Μαρκίδη για την προεδρία της χώρας δημιουργούν πονοκέφαλο για το ΔΗΣΥ, ενώ ομάδα βουλευτών από το κόμμα κινείται προς αποτροπή κρίσεως καλώντας τους δύο υποψήφιους να καταλήξουν στην υπόδειξη μιας υποψηφιότητας. Σε άλλο του θέμα ο ''Φ'' γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας που προεδρεύει αυτού του εξάμηνου της ΕΕ, θα μεταβεί τέλη του μηνός στην Αγκυρα στο πλαίσιο περιοδείας της προεδρίας και της Κομισιόν για αποτροπή του πολέμου στο Ιράκ, ενώ θα συζητήσει και το Κυπριακό και τα ελλαδοτουρκικά.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Πολιτικό παιχνίδι'', ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε τη χθεσινή στήριξη, από τον Πρόεδρο Κληρίδη, της παραμονής Μαρκίδη στη διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό, ως προϊόν επικοινωνιακής πολιτικής τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από το Γενικό Εισαγγελέα. Σε άλλο θέμα γράφει για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΚΙΣΟΣ Δώρου Θεοδώρου και του τέως βουλευτή και στελέχους του κόμματος Τάκη Χατζηδημητρίου, βάσει των οποίων διαφαίνεται μια τάση για επανεξέταση της στάσης του κόμματος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Η εφημερίδα γράφει ότι εντείνονται οι φωνές μέσα στο ΚΙΣΟΣ για ''δεύτερες σκέψεις'' και για συνεργασία με τις "δυνάμεις της Αλλαγής".

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα γράφει ότι η Βρετανία κάλεσε χθες περαιτέρω δυνάμεις της σε ετοιμότητα ενόψει του ενδεχόμενου πολέμου κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με το Βρετανό Υπουργό Αμυνας, 1.500 έφεδροι Βρετανοί στρατιώτες θα κινητοποιηθούν αρχικά ενώ αναμένεται να κληθούν και άλλοι εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ κάλεσε τις δύο κοινότητες στην Κύπρο σε συμφιλίωση και είπε ότι το ΣτΕ θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Σβίμερ βρίσκεται στην Κύπρο για πενθήμερη επίσημη επίσκεψη και χθες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Υπουργό Εξωτερικών.

    Η εβδομαδιαία ''Financial Mirror'' γράφει στο κύριο θέμα ότι για το 2003 η πολιτική περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα κυριαρχήσει στην ατζέντα του Χρηματιστηρίου Κύπρου. Σημειώνει επίσης ότι η προοπτική για το ΧΑΚ το 2003 δεν είναι ρόδινη, ενώ αναφέρει πως το 2002 ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ είχε απώλεια της τάξης του 26,8% πέραν της πτώσης του 47% που είχε παρουσιάσει το 2001. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού που θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία αργά το βράδυ της Παρασκευής. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Κύπρος - Συνέδριο

    [07] (Κ) ΓΤΠ - Ταινία - Βραβείο

    Η οργάνωση "The Council on International Nontheatrical Events" (CINE), που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε χθες την απονομή του τιμητικού βραβείου «Golden Eagle Award» για το 2002 στην ταινία/ντοκιμαντέρ του ΓΤΠ «BEYOND DIVISION: REUNIFYING THE REPUBLIC OF CYPRUS».

    [08] (Κ) Μπους - Εκθεση - Κυπριακό

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.

    [09] (K) Εκπρόσωπος - Γουέστον - Πρίγκιν - Ντε Σότο

    Στις 17 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα έχει στη Λευκωσία συνάντηση με τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Επίσης, όπως δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες την άλλη εβδομάδα θα βρίσκεται στην Κύπρο και ο Ρώσος ειδικός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Πρίγκιν.

    [10] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Αδεια άνευ απολαβών

    Σε εγκύκλιο που κυκλοφόρησε χθες προς τους νομικούς λειτουργούς και τα μέλη του γραμματειακού προσωπικού της Νομικής Υπηρεσίας, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης τους πληροφορεί ότι από το Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2002, ημέρα κατά την οποία εξήγγειλε υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας απουσιάζει με άδεια άνευ απολαβών ''μέχρι νεωτέρας ειδοποιήσεως''.

    [11] (Κ) Κατσαντώνης - Υποψήφιος για τις προεδρικές

    ''Δεν διεκδικούμε τον προεδρικό θώκο, ορίστε και η άποψη μας για την καρέκλα'', δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας της Κίνησης ''Οραμα Πολιτισμού'' Αδάμος Κατσαντώνης, δείχνοντας μια χαλασμένη παλιά καρέκλα.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Σχέδιο Ανάν - Συνομιλίες

    Δεν συζητείται αυτή τη στιγμή κάποιο αναθεωρημένο σχέδιο των ΗΕ για λύση του Κυπριακού αλλά είναι φυσιολογικό στο τέλος της διαπραγμάτευσης τα ΗΕ να προσπαθήσουν να υπερβούν τις διαφορές που υπάρχουν, παρουσιάζοντας μια διαφορετική εκδοχή του σχεδίου Ανάν, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [13] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Εκτελεστική Γραμματεία - Προεδρικές

    Η Εκτελεστική Γραμματεία του κινήματος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στο Κεντρικό Συμβούλιο του κινήματος τη στήριξη της επανεκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για μια ολιγόμηνη παραμονή ''με στόχο να αξιοποιήσει τη δυναμική και τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με τις προτάσεις των ΗΕ και την απόφαση της Κοπεγχάγης''.

    Ανακοινώνοντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη την απόφαση, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου σημείωσε ότι ''οι εξελίξεις που υπάρχουν γύρω μας είναι πολύ ουσιαστικές, πολύ σημαντικές και έχουμε την υποχρέωση να τις αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό''.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η λύση του Κυπριακού ''πρέπει να έρθει μέσα στην ελληνική προεδρία, ειδάλλως θα μετατεθεί όταν θα πρέπει να ξανασυζητηθεί το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, πριν δηλαδή από το 2004''.

    [14] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Κυπριακό

    Ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρήστος Παναγόπουλος δήλωσε ότι η Αθήνα δεν έχει οποιαδήποτε πληροφόρηση ότι οι διεθνείς μεσολαβητές, κατά την επιστροφή τους στην Κύπρο, θα μεταφέρουν ένα αναθεωρημένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

    [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 08/01/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7379            1,7483
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8087            1,8195
    Λίρα Αγγλίας                     1,1292            1,1359
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     217,2278        218,9656
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1558          3,1810
    Δολάριο Καναδά                     2,8232          2,8457
    Κορώνα Δανίας                     12,8962         12,9993
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,5476         12,6479
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7672         15,8933
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5326          2,5528
    

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            95,58  ( 0,00)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    889.599
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    317.335    373,05  ( 0,75)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    232.860    108,62  ( 1,21)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     14.530     81,50  ( 0,78)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.566     21,01  (-3,40)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      7.476     65,51  (-2,63)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     14.297    105,71  ( 0,67)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      6.645     19,14  (-0,93)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     22.587     72,94  (-2,60)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.195      3,35  (-0,59)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     37.266     19,37  ( 0,21)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     15,17  ( 6,38)
    Ξενοδοχεία                    £      6.414     47,81  (-0,06)
    Αλλες Εταιρείες               £    112.008     87,64  (-0,27)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Χωρίς μεταβολή

    Χωρίς μεταβολή παρέμεινε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης, παρά τις αρχικές πιέσεις που δέχθηκε, υποχωρώντας στο επίπεδο των 93 μονάδων, βρήκε τις δυνάμεις να ανέλθει τελικά στην τιμή που έκλεισε τη χθεσινή ημέρα, στις 95,58 μονάδες. Περίπου στα ίδια επίπεδα της προηγούμενης συνάντησης ανήλθε και το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 889 χιλιάδες λίρες.

    [18] (Κ) Πρωτόπαπας - Κυπριακό

    ''Το Κυπριακό είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα και η ελληνική κυβέρνηση διευκρινίζει πως δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει καμία ανάμειξη στις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες της Κυπριακής

    [19] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Παρασκευαϊδειο

    [20] (Κ) ΓΓ ΣτΕ - Γενικός Εισαγγελέας

    Υπάρχει μια αυξανόμενη πίεση προς την Τουρκία προκειμένου να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Βάλτερ Σβίμερ.

    Ο κ. Σβίμερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη και τον βοηθό του Πέτρο Κληρίδη, είπε πως η αρμόδια επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα ''μελετά γενικότερα κλίμακα κυρώσεων για την μη εκτέλεση αποφάσεων του ΕΔΑΔ'' και επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν παρατηρείται μόνο με την Τουρκία αλλά και με άλλες χώρες.

    [21] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Επιτροπές - Συνθήκες

    Ο Γενικός Εισαγγελάς Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι αντικείμενο της σημερινής συνεδρίας των Επιτροπών - οι οποίες έχουν συσταθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών του Κυπριακού - ήταν οι συνθήκες που θα ισχύσουν μετά την ενδεχόμενη λύση, ενώ αύριο κατόπιν αίτησης της τ/κ πλευράς θα συζητηθεί ένα σχέδιο νόμου που κατέθεσε η ε/κ πλευρά.

    [22] (Κ) Τουρκία - Γιακίς - Κυπριακό

    [23] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυβερνητικό έργο - Υπουργοί

    Επειδή η κριτική που θα υφίσταται το κυβερνητικό έργο αναμένεται να είναι πιο έντονη αυτή την περίοδο, η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί πιο έντονα τον εαυτό της, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [24] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Πρέπει να διορθωθεί η πολιτική της Αγκυρας στο Κυπριακό, λέει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και σημειώνει ότι οι απαραίτητες εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

    [25] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Σλοβλάκος Πρεσβευτής

    Τη θέση των Νέων Οριζόντων γιατί δεν συμμετέχει στις κοινές συναντήσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων, που διοργανώνει η πρεσβεία της Σλοβακίας, εξήγησε στο νέο Πρεσβευτή της Σλοβακίας στην Κύπρο Ζιάν Βάρσο, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Κουτσού.

    [26] (Κ) Βουλή - Προϋπολογισμός 2003 - Επιτροπή Οικονομικών

    Η Κύπρος θα κληθεί, υπό το φως των νέων καταστάσεων, να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στη νέα εποχή, αναφέρει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στα τελικά σχόλια της έκθεσής της για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2003, και δηλώνει έτοιμη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλει εποικοδομητικά, μέσα στο πλαίσιο των εξουσιών της, στη διαμόρφωση της νέας κατάστασης.

    [27] (Κ) Βουλή - Προϋπολογισμός 2003 - ΑΚΕΛ

    Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης, από τον οποίο απουσιάζουν ως προτεραιότητα οι υψηλοί αναπτυξιακοί στόχοι και η κοινωνική πολιτική, δεν συναντά τις δικές του απαιτήσεις και προσδοκίες και, απορρίπτοντας το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης, δηλώνει ότι στηρίζει το μεικτό κοινωνικο-οικονομικό σύστημα, για μια οικονομία με κοινωνικούς προσανατολισμούς και κοινωνικές ευαισθησίες.

    Μιλώντας απόψε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2003, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου δήλωσε ότι ''η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις θα τηρήσει αποχή, καταψηφίζοντας ορισμένες επιμέρους πρόνοιες και υπερψηφίζοντας τα κονδύλια για την άμυνα και τους εκτοπισθέντες''.

    [28] (Κ) Βασιλείου - ΓΓ ΣτΕ

    Οι Τ/Κ και οι Ε/Κ θα πρέπει να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα μέλους της ΕΕ, ''ως μία κυπριακή οντότητα, μία διεθνής προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας'', η οποία διαθέτει πολίτες από δύο διαφορετικές κοινότητες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Βάλτερ Σβίμερ, ύστερα από συνάντηση με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργο Βασιλείου.

    Ταυτόχρονα ο κ. Σβίμερ υπογράμμισε ότι στους αρχηγούς ή εκπροσώπους των τ/κ κομμάτων, τους οποίους θα συναντήσει αύριο στο Λήδρα Πάλας, θα επισημάνει πως ''είναι ιστορικό λάθος να μην χρησιμοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας'' που υπάρχει σήμερα για λύση του Κυπριακού.

    [29] (Κ) Βουλή - Προϋπολογισμός 2003 - ΔΗΣΥ

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, έχοντας μελετήσει με την αρμόζουσα σοβαρότητα τον Προϋπολογισμό του 2003, διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής εποχής, η οποία σηματοδοτείται από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Οπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο ΔΗΣΥ θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2003 και θα συμβάλει ενεργά στην αποτελεσματική υλοποίησή του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 8 January 2003 - 18:49:23 UTC