Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Χάντμπολ - Εθνική Κύπρου - Ηττα
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αθήνα - Επαφές
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Βλαντιμίρ Πρίγκιν
  • [05] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) Πάνος Μπεγλίτης - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Τεχνικές Επιτροπές - Συνομιλίες
  • [09] (Κ) Παπανδρέου - Γουέστον - Συνάντηση
  • [10] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Πετρέλαιο
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Συνέχεια ανόδου
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βλαντιμίρ Πρίγκιν
  • [13] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ΚΕΝ Λάρνακας
  • [14] (Κ) Γουέστον - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ
  • [16] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Κρίση στο Ιράκ
  • [17] (Κ) Γαλλογερμανική πρόταση - Αντιδράσεις

  • [01] (Κ) Χάντμπολ - Εθνική Κύπρου - Ηττα

    Η Εθνική Χάντμπολ Ανδρών Κύπρου ηττήθηκε χθες βράδυ στο στάδιο ''Ελευθερία'' από την αντίστοιχη ομάδα της Γεωργίας με 26-25, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή πρώτη κατ΄ ίδιαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, οι παρεμβάσεις ΗΠΑ και ΕΕ στις εξελίξεις στο Κυπριακό και η θέση της Τουρκίας για το σχέδιο Ανάν, είναι από τα κύρια θέματα που προβάλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας είναι η απόφαση του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος στις προεδρικές εκλογές και η απόφαση των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) και της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γλαύκου Κληρίδη.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εντατικές επαφές ως τις 28 Φεβρουαρίου'' γράφει ότι εντατικές απευθείας συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την επίλυση του Κυπριακού μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αποφασίστηκαν στη χθεσινή πρώτη κατ΄ ίδιαν συνάντηση Κληρίδη Ντενκτάς στη Λευκωσία, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Αλλού γράφει ότι Ενωμένοι Δημοκράτες και Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού αποφάσισαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη, τονίζοντας τη σημασία που έχει για την Κύπρο η συνέχιση της διαχείρισης του Κυπριακού από τον νυν Πρόεδρο. Το Κεντρικό Συμβούλιο των ΕΔΗ με 122 ψήφους υπέρ και 3 αποχές τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας Κληρίδη.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα, υπό τον τίτλο ''Δεν ξεχνούν την προσάρτηση'' γράφει ότι τη στιγμή που οι συνομιλίες για το Κυπριακό επαναρχίζουν και τα Ηνωμένα Εθνη θέτουν το ασφυκτικό όριο της 28ης Φεβρουαρίου για επίτευξη λύσης, η Αγκυρα επανέρχεται σε σκληρή γραμμή, αφήνοντας να αιωρείται η απειλή προσάρτησης των κατεχομένων, ενώ στέλλει το μήνυμα ότι ''προκειμένου να υπάρξει λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στις προτάσεις προς την κατεύθυνση των προσδοκιών της τουρκικής πλευράς''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανοίγει σήμερα το βράδυ στις 9.30 τα χαρτιά του για το Κυπριακό και την ΕΕ σε διάσκεψη Τύπου που θα μεταδίδεται απευθείας από τους τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς παγκύπριας εμβέλειας.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Ιστορική απόφαση'', γράφει ότι το ΚΙΣΟΣ έλαβε χθες σε έκτακτο συνέδριο "την ιστορική απόφαση να συμπορευτεί με τις δυνάμεις της αλλαγής" και να υποστηρίξει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Η απόφαση του ΚΙΣΟΣ λήφθηκε ομόφωνα, αφού η μειοψηφία απέσυρε την εισήγηση για εμμονή στην αυτόνομη κάθοδο με αποτέλεσμα να μη διεξαχθεί ψηφοφορία. Αλλού γράφει ότι για "πλαστογράφηση των θέσεων των πολιτικών του αντιπάλων" κατηγόρησε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου ο εκπρόσωπος Τύπου του υποψηφίου για την προεδρία Τάσσου Παπαδόπουλου, Μάριος Καρογιάν, ενώ ο βουλευτής του ΚΙΣΟΣ Δώρος Θεοδώρου τον κάλεσε να παραιτηθεί από τη θέση του "γιατί ζημιώνει την Κύπρο".

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Παίρνει φωτιά η προεκλογική'', γράφει ότι λίγες ώρες πριν από την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές του Φεβρουαρίου, το προεκλογικό τοπίο πήρε φωτιά. Η οριστικοποίηση του σκηνικού και η ανάδειξη μέσα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις των κυρίαρχων του παιχνιδιού, υποδαυλίζει τις κατά μέτωπον επιθέσεις. Αλλού γράφει ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου παραδέχθηκε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα ότι από το 1980 μέχρι πέρσι, διευθυντές αστυνομικών σταθμών ανά το παγκύπριο έδιναν λανθασμένα στοιχεία για την ανίχνευση εγκλημάτων για λόγους ανταγωνισμού.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''΄Σφράγισαν΄ την τριμερή'' γράφει ότι το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, που συνήλθε χθες στη Λευκωσία, παρά τις έντονες διαφωνίες που εκφράστηκαν, έδωσε τελικά ομοφώνως την έγκρισή του στην απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για απόσυρση της υποψηφιότητας Ομήρου και τη στήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου, για τις προεδρικές εκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο εισέπραξε τη δέσμευση του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι θα διαπραγματευτούν και θα τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα για λύση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Λύση πάση θυσία'' γράφει ότι Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ενωση και Ηνωμένα Εθνη αναμένεται να παρέμβουν σε υψηλό επίπεδο για να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις δεδομένες προθεσμίες που έχει θέσει ο Κόφι Ανάν. Η εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες, γράφει ότι οι επόμενες εβδομάδες θα αξιοποιηθούν στο έπακρο από τους μεσολαβητές, οι οποίοι εκτιμούν πως στη παρούσα φάση εξασφαλίζουν την υποστήριξη της Αθήνας και της Αγκυρας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρόλο ότι ουδείς Συνοδικός παραδέχεται ότι συνεργεία του ανάλαβαν προεκλογική εκστρατεία ενόψει αρχιεπισκοπικών εκλογών, οι οποίες σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Πάφου θα διεξαχθούν το Πάσχα, πληροφορίες φέρουν υποστηρικτές τουλάχιστον τριών Συνοδικών να προσεγγίζουν παράγοντες του τόπου.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι εκπρόσωπος του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι η Κύπρος έχει προσεγγιστεί από τα Ηνωμένα Εθνη ώστε να καταστεί κέντρο παροχής βοήθειας στη περίπτωση επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς λίγες μόνο ώρες μετά το συλλαλητήριο στο οποίο έλαβαν μέρος 70.000 άτομα που ζητούσαν να συμφωνήσει με το σχέδιο Ανάν, ισχυρίστηκε στον παράνομο τ/κ τηλεοπτικό σταθμό ότι είναι σίγουρος ότι "το 90 με 95% αυτών που έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο δεν έχουν καμιά ιδέα για τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν".

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αθήνα - Επαφές

    Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου θα έχει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος μετέβη στην ελληνική πρωτεύουσα χθες βράδυ.

    Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συναντηθεί και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Σήμερα ο κ. Τσιζόφ θα συναντηθεί στις 1800 το απόγευμα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσο Γιαννίστη.

    Ο κ. Τσιζόφ είναι καλός γνώστης του Κυπριακού αφού υπηρέτησε για σειρά ετών στη ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο και στη συνέχεια ανέλαβε ως ειδικός αντιπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό.

    Ο κ. ντε Σότο επιστρέφει στην Κύπρο αύριο το πρωί για την απογευματινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Βλαντιμίρ Πρίγκιν

    Την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες επίτευξης μιας δίκαιης, μόνιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Πρίγκιν.

    Ο κ. Πρίγκιν συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη στον οποίο εξέφρασε τη ετοιμότητα της χώρας του ''να συμπαρασταθεί στις διεθνείς προσπάθειες που θα αποβλέπουν σ' αυτή την κατεύθυνση''.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε τη ικανοποίησή του ''για την υποστήριξη που η Ρωσία έδινε πάντοτε και συνεχίζει να δίνει για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος''.

    [05] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/01/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7247            1,7350
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8224            1,8333
    Λίρα Αγγλίας                     1,1363            1,1431
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     214,7657        216,4838
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1081          3,1329
    Δολάριο Καναδά                     2,7939          2,8162
    Κορώνα Δανίας                     12,8071         12,9095
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,5429         12,6432
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8329         15,9595
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5214          2,5415
    

    [06] (Κ) Πάνος Μπεγλίτης - Κυπριακό

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Πάνος Μπεγλίτης, αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, με τον Ειδικό Συντονιστή του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, είπε ότι ο κ. Γουέστον ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τις συνομιλίες που είχε στην Αγκυρα για το Κυπριακό, και ότι Παπανδρέου και Γουέστον έκαναν μια απο κοινού αξιολόγηση της κατάστασης.

    Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε πως ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την πολιτική βούληση της Ελλάδας για τη διατήρηση της δυναμικής επίλυσης του Κυπριακού, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου αλλά και την ετοιμότητά της να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία γύρω από την πτυχή της ασφάλειας, στη βάση των προνοιών που αφορούν τις εγγυήτριες δυνάμεις.

    [07] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            97,37  ( 0,89)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.061.576
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    408.136    387,54  ( 1,56)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    271.757    112,26  ( 1,92)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     22.126     83,83  (-0,39)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     11.371     21,97  ( 4,52)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     17.144     64,75  ( 1,11)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.166    108,14  ( 0,34)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     16.254     19,64  ( 1,19)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     40.203     73,70  (-2,51)
    Ετ. Πληροφορικής              £      9.912      3,40  ( 1,80)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     88.216     19,62  ( 1,24)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     15,13  ( 6,70)
    Ξενοδοχεία                    £     22.283     46,98  (-0,19)
    Αλλες Εταιρείες               £    152.522     88,67  (-0,23)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [08] (Κ) Τεχνικές Επιτροπές - Συνομιλίες

    Συνεχίστηκε και σήμερα η εργασία της τεχνικής επιτροπής για τη νομοθεσία, που συνέρχεται στο πλαίσιο των συνομιλιών.

    Η επιτροπή θα συνεχίσει την εργασία της και σήμερα το απόγευμα σε νέα συνάντηση.

    [09] (Κ) Παπανδρέου - Γουέστον - Συνάντηση

    Σύμπτωση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ως προς τον τρόπο που θα προχωρήσουν για την επίτευξη του κοινού στόχου για λύση του κυπριακού προβλήματος, διαπίστωσε κατά τις επαφές του στην Αθήνα ο ειδικός συντονιστής για το πρόβλημα στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, πρόσθεσε πως αυτή η σύμπτωση απόψεων είναι ιδιαίτερα βοηθητική.

    [10] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Πετρέλαιο

    Με άμεση αύξηση στη τιμή των τσιγάρων θα καλύψει το κράτος μέρος του ελλείμματος που θα δημιουργηθεί από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου για τους χειμερινούς μήνες. Η αύξηση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σήμερα μετά την έγκριση νομοσχεδίου από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Η Βουλή αναμένεται να ψηφίσει και δύο νομοσχέδια για το αγροτικό πετρέλαιο.

    Τα Νομοσχέδια συζητήθηκαν σε σημερινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία παρέστησαν οι Υπουργοί Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης και Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Συνέχεια ανόδου

    Συνέχεια στη χθεσινή ανοδική αντίδραση της χρηματαγοράς έδωσε η σημερινή συνάντηση, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,89%, κλείνοντας στις 97,37 μονάδες. Παρά την ανοδική κίνηση της αγοράς, η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χθεσινά επίπεδα του ενός εκατομμυρίου λιρών.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βλαντιμίρ Πρίγκιν

    Η Ρωσία στηρίζει τη συνέχιση των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ''στη βάση των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, και με τη συμμετοχή του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο'', δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Πρίγκιν, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Πρίγκιν είπε ότι ''η Ρωσία, ως φίλη της Κύπρου, πάντοτε στήριζε και εξακολουθεί να στηρίζει τις προσπάθειες των Κυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων, για αναζήτηση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας''.

    Επανέλαβε ότι μια ''βιώσιμη, διαρκής, λειτουργική λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί σύμφωνα με τα γνωστά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ''.

    Ο κ. Πρίγκιν εξέφρασε την άποψη ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων και τα κόμματα που απαρτίζουν το Εθνικό Συμβουλίου έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αναζήτηση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Πρίγκιν ''για τη συνεπή στάση'' της Ρωσίας απέναντι στην Κύπρο, ''γιατί σε συνέχεια της πολιτικής της Σοβιετικής Ενωσης πάνω στο κυπριακό πρόβλημα, είναι στο πλευρό μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όποτε την χρειαστούμε αλλά και όταν δείχνουμε ότι την χρειαζόμαστε''.

    [13] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ΚΕΝ Λάρνακας

    [14] (Κ) Γουέστον - Αφιξη - Δηλώσεις

    Την πεποίθηση ότι η διευθέτηση του Κυπριακού είναι δυνατή και μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου εξέφρασε σήμερα ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του, το απόγευμα, στην Κύπρο, ο κ. Γουέστον ανέφερε πως η τήρηση του χρονοδιαγράμματος (28η Φεβρουαρίου) του Κυπριακού είναι απαραίτητη ώστε να δοθεί χρόνος για ενσωμάτωση της λύσης στην συνθήκη προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ και προετοιμασία των δημοψηφισμάτων, ώστε η λύση να είναι αποτελεσματική.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ήλθε στην Κύπρο από την Αθήνα, ανέφερε πως παρακολούθησε τις εξελίξεις στο νησί, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του (διαδηλώσεις Τ/Κ), και τις συζήτησε κατά τις επισκέψεις του σε Αγκυρα και Αθήνα.

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε σήμερα πως όλες οι δυνάμεις οι οποίες θα μετέχουν ενεργά στην προεκλογική προσπάθεια θα δικαιούνται και έχουν το δικαίωμα να μετέχουν ουσιαστικά στην εξουσία.

    Ο κ. Παπαδόπουλος μιλούσε στα ΜΜΕ ύστερα από συνάντηση του ιδίου και μελών του επιτελείου του με αντιπροσωπεία του ΚΙΣΟΣ, υπό τον Πρόεδρο του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου, η οποία μετέφερε στον κ. Παπαδόπουλο και επίσημα την απόφαση του χθεσινού έκτακτου συνεδρίου του ΚΙΣΟΣ για υποστήριξη της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [16] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Κρίση στο Ιράκ

    [17] (Κ) Γαλλογερμανική πρόταση - Αντιδράσεις

    Η γαλλογερμανική πρόταση για τις θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, προκαλεί αντιδράσεις σε αρκετές μικρές χώρες μέλη, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκπρόσωπος της οποίας αμφισβήτησε σήμερα τη χρησιμότητα της «διπλής προεδρίας», δηλαδή τη δημιουργία μόνιμης θέσης Προέδρου της ΕΕ που θα ασκεί τα καθήκοντά του παράλληλα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 16 January 2003 - 18:49:15 UTC