Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΑΚ - Βράβευση κορυφαίων αθλητών και ομάδων
  • [02] (Κ) Επαλξη - Υποψηφιότητα Παπαδόπουλου (1)
  • [03] (Κ) Κίνηση ''Μια άλλη Κύπρος είναι εφικτή'' - Διάσκεψη Τύπου
  • [04] (Κ) Επαλξη - Υποστήριξη υποψηφιότητας Παπαδόπουλου (2)
  • [05] (Κ) Νίκος Τορναρίτης - Προεδρικές εκλογές (2)
  • [06] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Δηλώσεις
  • [07] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [08] (Κ) Μάουρερ - ΟΕΒ - Συνάντηση
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ Οικολόγων - Κοπεγχάγη
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μάουρερ - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκχαρντ - Ντε Σότο - Μαρκίδης - Προεδρικές
  • [13] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Hellas Sat
  • [14] (Κ) ΝΕΟΣ - Παπαδόπουλος
  • [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μάουρερ - Παρακολούθηση
  • [16] (Κ) Προς συνδρομητές - Απόσυρση είδησης
  • [17] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί Περιβάλλοντος - Θεμιστοκλέους
  • [18] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Λέοπολντ Μάουρερ - ΕΕ
  • [19] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Κυπριακό - Εκλογές - Μεσολαβητές
  • [20] (Κ) ΔΗΚΟ - Επαλξη - Κύπρος 21ος αιώνας - Υποστήριξη Παπαδόπουλου
  • [21] (Κ) Μητσόπουλος - Δηλώσεις Χριστόφια - Απόφαση Οικολόγων
  • [22] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ελληνική Οικονομία
  • [23] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Προέδρος Κληρίδης - Κυπριακό
  • [24] (Κ) Λονδίνο - Παροικία - Προεδρικές εκλογές
  • [25] (Κ) ΕΕ - Βέλγος ΥΠΕΞ - Κύπρος
  • [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) ΕΑΚ - Βράβευση κορυφαίων αθλητών και ομάδων

    Ο πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής Ηρόδοτος Γιωργαλλάς, η αθλήτρια του στίβου Αλίσσα Καλλινίκου και η ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΠΟΕΛ ανακηρύχθηκαν ως οι κορυφαίοι του 2002 σε τελετή που διοργάνωσε χθες βράδυ η Ενωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ).

    Η τελετή βράβευσης των κορυφαίων, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), έγινε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, της πολιτικής, πολιτειακής, στρατιωτικής και αθλητικής ηγεσίας της Κύπρου.

    Βραβεύθηκαν ακόμη ο αθλητής του τένις Μάρκος Παγδάτης, ο ποδοσφαιριστής Κώστας Μαλέκος, ο αθλητής του τζούντο Χριστόδουλος Χριστοδουλίδης και ο αθλητής της σκοποβολής Αντώνης Νικολαϊδης.

    Επίσης βραβεύθηκαν οι αθλήτριες του στίβου Αντρη Σιάλου, Ελένη Αρτυματά, Αλεξάνδρα Κλατσιά, η πετοσφαιρίστρια Ντανιέλα Πελαγία, η ομάδα χάντμπολ της ΣΠΕ Στροβόλου και η ομάδα βόλεϊ της Νέας Σαλαμίνας.

    Τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν στην Ενωση Συντακτών Κύπρου, στον ΚΟΑ και στην ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΣΙΛ.

    Ειδικές διακρίσεις έλαβαν οι ποδοσφαιριστές Boϊτσεχ Κοβάλτσικ και Γιώργος Χριστοδούλου, η ομάδα της Ανόρθωσης και ο πρεσβευτής φέαρ πλέι για το 2003 Ανδρέας Γεωργιάδης.

    [02] (Κ) Επαλξη - Υποψηφιότητα Παπαδόπουλου (1)

    Τη στήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου από την Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επαλξης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [03] (Κ) Κίνηση ''Μια άλλη Κύπρος είναι εφικτή'' - Διάσκεψη Τύπου

    Σε διάσκεψη Τύπου σήμερα εξαγγέλθηκε η δημιουργία της Κίνησης ''Μια άλλη Κύπρος είναι εφικτή'' που στόχο έχει τη σύσταση Συμβουλίου των Κομμάτων της Αριστεράς (ε/κ και τ/κ) για προώθηση της δικοινοτικής συνεργασίας.

    [04] (Κ) Επαλξη - Υποστήριξη υποψηφιότητας Παπαδόπουλου (2)

    "Ελεύθερα, αυτόνομα και χωρίς συναλλαγές ή ανταλλάγματα", η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου αποφάσισε τη στήριξη του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές, με χθεσινή απόφαση του Διευρυμένου Συντονιστικού της Γραφείου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επαλξης Κύπρος Χρυσοστομίδης. Η απόφαση, είπε, ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι κεντρικός γνώμονας της πολιτικής της Επαλξης είναι η εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για την Κύπρο και για όλους τους κατοίκους της, Ε/Κ, Τ/Κ, ή μέλη άλλων κοινοτήτων. ''Πιστεύουμε'', είπε, ''ότι ο υποψήφιος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να εργασθεί προς αυτή την κατεύθυνση, μαζί με τις δυνάμεις που τον στηρίζουν.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι δεν έχει συζητήσει σε λεπτομέρειες το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει ο κ. Παπαδόπουλος εάν εκλεγεί και σχηματίσει κυβέρνηση και ούτε έχουν ασχοληθεί με το ενδεχόμενο προσχώρησης της Επαλξης στους κόλπους του ΔΗΚΟ.

    ''Εκείνο το οποίο ενδιαφέρει τώρα'', είπε ο Πρόεδρος της Επαλξης, ''είναι το κοινό καλό, σε σχέση με την προώθηση λύσης του κυπριακού προβλήματος και την καλύτερη εσωτερική διακυβέρνηση για το κοινό καλό''.

    ''Το τι θα γίνει αύριο'', συνέχισε, ''θα μας απασχολήσει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, όπως ήταν η κατάλληλη στιγμή για τη λήψη απόφασης για τις προεδρικές εκλογές''.

    Οπως ανέφερε, πεποίθησή τους είναι ότι ο κ. Παπαδόπουλος θα είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, χωρίς διακρίσεις, με την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κομματική συναίνεση και έχοντας ως μοναδικό του στόχο την κοινή ευημερία.

    Η Επαλξη, είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''χαιρετίζει τη δέσμευσή του για επιδίωξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, μέσα από διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν και την ταυτόχρονη δέσμευσή του για αγαστή συνεργασία με τους συμπολίτες μας Τουρκοκυπρίους, στο πλαίσιο των προσπαθειών για λύση''.

    ''Ταυτόχρονα'', είπε, ''χαιρετίζει και τη δεδηλωμένη πολιτική του για ολοκλήρωση της προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε πλήρη και στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η Επαλξη θα εργασθεί συλλογικά για την επιτυχία των δυνάμεων της ευρύτερης συνεργασίας της αντιπολίτευσης, με σύνεση, σοβαρότητα και συνέπεια, επιδιώκοντας ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα, το οποίο να μη διαταράσσει τις προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού.

    ''Πολιτικοί και πολίτες πρέπει να κτίσουμε μαζί ένα καλύτερο αύριο'', είπε ο Πρόεδρος της Επαλξης, προσθέτοντας ότι πιστεύουν πως ο κ. Παπαδόπουλος ''θα κυβερνήσει με αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα της εκτελεστικής εξουσίας, με την απαραίτητη πολιτική ευαισθησία έναντι της συνολικής κοινωνίας των πολιτών και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή με γνώμονα το κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη για μια καλύτερη εσωτερική διακυβέρνηση''.

    Ερωτηθείς εάν έχει συζητήσει με τον κ. Παπαδόπουλο λεπτομέρειες για το πρόγραμμά του σχετικά με θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε: ''Οχι ακόμα, αλλά πιστεύουμε ότι στοιχείο της Δημοκρατίας είναι η εναλλαγή στην εξουσία και αυτό σημαίνει πάντοτε προσπάθειες βελτίωσης της εσωτερικής πολιτικής''.

    [05] (Κ) Νίκος Τορναρίτης - Προεδρικές εκλογές (2)

    O βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι στην προεκλογική εκστρατεία θα αγωνιστεί για την ''πολιτική της σύνεσης και της μετριοπάθειας'' και για την ''ενότητα της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης'' του.

    Ο κ. Τορναρίτης αναφέρει ότι ''στα πλαίσια της συνέχειας και της ανανέωσης'', στήριξε την υποψηφιότητα του Αλέκου Μαρκίδη, αλλά δεν αγνοεί το γεγονός ότι η πλειοψηφία του κόμματός του αποφάσισε τη στήριξη του Προέδρου Κληρίδη.

    ''Στόχος'', αναφέρει ο κ. Τορναρίτης, ''είναι να αποτραπεί η εκλογή του κ. Παπαδόπουλου'' και προσθέτει ότι ''στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών οφείλουμε όλοι από το ίδιο χαράκωμα να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο κίνδυνο''.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να διευκρινίσει τη στάση του, κ. Τορναρίτης είπε ότι είναι ''υπέρ της πολιτικής η οποία οδηγεί στην επίλυση του Κυπριακού, της πολιτικής της σύνεσης και της μετριοπάθειας, μακριά από πρόσωπα και δεύτερο, υπέρ της ενότητας της παράταξης''.

    Ερωτηθείς αν υποστηρίζει Κληρίδη ή Μαρκίδη, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι οι δύο τους ''υπηρετούν και σαν ζευγάρι, ή από μόνοι τους, μια συγκεκριμένη πολιτική''.

    [06] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Δηλώσεις

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε σήμερα πως εάν και εφόσον αλλάξει ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας τότε δημιουργούνται ελπίδες να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα.

    Οπως είπε, αν οι Τ/Κ κατορθώσουν να εκλέξουν σύγχρονους ανθρώπους, αυτοί οι σύγχρονοι άνθρωποι πρέπει να βρουν σύγχρονους ανθρώπους και στην ηγεσία της πλευράς μας, ''ανθρώπους που δεν ήταν ανεπανορθώτως εμπλεγμένοι με το παρελθόν και ιδιαίτερα με τα γεγονότα '63 - '64''.

    Επαναλαμβάνοντας τη θέση του πως ενόσω και εφόσον την τ/κ κοινότητα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αντιπροσωπεύει ο Ραούφ Ντενκτάς, λύση του κυπριακού προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε πως ''ο κ. Κληρίδης δεν μπορεί να πιστεύει και δεν πιστεύει ότι μπορεί να βρει λύση με τον κ. Ντενκτάς''.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε πως οι αναφορές πως αν αλλάξει η διαπραγματευτική ομάδα θα επιτραπεί στην Τουρκία να διαφύγει από τον κλοιό του σχεδίου του ΓΓ είναι ''επιχείρημα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τη λογική των πραγμάτων και με τη σύγχρονη πολιτική διαλεκτική''. Είναι επιχείρημα, πρόσθεσε, το οποίο οδηγεί και πάλι στη θεωρία του αναντικατάστατου ''το οποίο θα έπρεπε να αποφεύγεται πλέον εν έτει 2003''.

    ''Αν υπάρχουν εξελίξεις μπορεί και ο Αλέκος Μαρκίδης να χειριστεί αυτές τις εξελίξεις. Αν υπάρχουν εξελίξεις μπορεί και ο Αλέκος Μαρκίδης να μην επιστρέψει στην Τουρκία να διαφύγει από τον οποιονδήποτε κλοιό έχει'', είπε ο κ. Μαρκίδης. Πρόσθεσε πως ο ίδιος μπορεί να διαπραγματευτεί το κυπριακό πρόβλημα σύμφωνα με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου με βάση το σχέδιο του ΓΓ, αλλά με προοπτική αλλαγών και βελτιώσεως και ανέφερε πως είναι ''ο μόνος υποψήφιος που πιστεύει ότι ακόμα υπάρχουν αρκετά πλατιά διαπραγματευτικά περιθώρια''.

    Ο κ. Μαρκίδης πρόσθεσε πως δεν φαίνεται ότι μετά τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρξουν εξελίξεις. Η δραματική εξέλιξη, ανέφερε, που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι τα ΗΕ έχουν βάλει το βάρος τους στην επίτευξη του στόχου που είναι η λύση του κυπριακού προβλήματο,ς πριν από τις 28 Φεβρουαρίου 2003 και ''για τις 28 Φεβρουαρίου 2003 δεν χρειάζεται επανεκλογή του κ. Κληρίδη. Ούτως ή άλλως η διαπραγματευτική ομάδα θα είναι αυτή την οποία ο ίδιος θα καθορίζει μέχρι τότε''.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στην αθηναϊκή εφημερίδα ''Τα Νέα'' ότι εάν έως τις 28 Φεβρουαρίου δεν υπάρξει συμφωνία για λύση ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν πιθανότατα θα τερματίσει την προσπάθειά του και στο Κυπριακό θα επικρατήσει ''σκότος και αβεβαιότητα'', ο κ. Μαρκίδης ανέφερε πως ''αυτό το επιχείρημα θα ήταν το τέλος της εξαγγελίας του Προέδρου περί εξελίξεων μετά το Φεβράρη''.

    ''Παρά το ότι αυτό το επιχείρημα συμφέρει στη δική μου προεκλογική εκστρατεία εγώ δεν διστάζω να πω ότι δεν συμμερίζομαι την άποψη αυτή. Θεωρώ αδιανόητο ο ΓΓ των ΗΕ να αρνηθεί να συνεχίσει να δίδει τις καλές του υπηρεσίες εάν και εφόσον τα δυο διαπραγματευόμενα μέρη το ζητήσουν ή εάν και εφόσον και τα δυο έχουν τη βούληση και το διαδηλώσουν ότι είναι διατεθειμένα να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν ο ίδιος είδε οποιαδήποτε παρέμβαση του κ. ντε Σότο στο προεκλογικό σκηνικό, ο κ. Μαρκίδης απάντησε αρνητικά. Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου πως ο κ. ντε Σότο εξέφρασε εμμέσως την επιθυμία να παραμείνει ο Γλαύκος Κληρίδης ως διαπραγματευτής ο κ. Μαρκίδης απάντησε: ''Εμένα δεν μου είπε κάτι τέτοιο, ούτε αντελήφθην να λέει κάτι τέτοιο, ούτε θα τολμήσει να πει κάτι τέτοιο και όλα αυτά είναι ερμηνείες στενού εκλογικού επιτελείου, τον οποίο προωθεί την υποψηφιότητα Κληρίδη''.

    Ερωτηθείς αν αυτό ισχύει και για τον κ. Κληρίδη, ο κ. Μαρκίδης είπε πως ''εφόσον ο Ντενκτάς δεν μπορεί να το λύσει ούτε και ο κ. Κληρίδης δεν μπορεί να το λύσει μέχρι 28 του Φεβράρη''.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει υπόψη του ποια είναι η γνώμη των ΗΕ για τη δική του υποψηφιότητα, ο κ. Μαρκίδης διερωτήθηκε τι μπορούν να πουν οι ξένοι για τη δική του υποψηφιότητα. Πρόσθεσε πως στο Παρίσι έγινε προσπάθεια να απομονωθεί και να εξοστρακισθεί ο ίδιος από τη διαπραγματευτική ομάδα ''διότι εκεί προέκριναν ότι έπρεπε να πεισθεί και ο κ. Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς να κάνουν τις διαπραγματεύσεις πρόσωπο με πρόσωπο μόνοι τους και αυτό ήθελαν τα ΗΕ στο Παρίσι''.

    Αναφερόμενος στο θέμα του πλαισίου του προεκλογικού αγώνα, ο κ. Μαρκίδης είπε πως παρατηρεί με λύπη πως ''αρχίζουν να εκτοξεύονται οι γνωστές κατηγορίες με τα γνωστά επίθετα εκ μέρους των δυο επιτελείων, του Προέδρου Κληρίδη και του υποψηφίου Τάσσου Παπαδόπουλου''.

    Αρχίζει και πάλι να περιφέρεται το επίθετο απορριπτικός και απορριπτισμός αρχίζει να περιφέρεται ο χαρακτηρισμός της ηττοπάθειας και του ενδοτισμού κοκ, είπε ο κ. Μαρκίδης και πρόσθεσε πως ''αυτά τα πράγματα είναι προεκλογικά τεχνάσματα τα οποία αποβλέπουν σε πόλωση''.

    Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε πως η δική του υποψηφιότητα είναι σύγχρονη και απευθύνεται προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό ανεξάρτητα από ιδεολογική τοποθέτηση. Εξέφρασε την ετοιμότητα να συζητήσει δημόσια για τα θέματα που εγείρονται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας με τους υπόλοιπους υποψηφίους για την προεδρία της Δημοκρατίας.

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Οι ''προτροπές, νουθεσίες και προειδοποιήσεις'' του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ''κατευθύνονται εκεί που πρέπει, στην τουρκική πλευρά, γιατί το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ο κ. Ομήρου είπε ότι πρέπει να ''ξεχωρίσουμε τις φιλοφρονήσεις τις επιβαλλόμενες από την όποια σκέψη ανάμειξης της Γραμματείας των ΗΕ σε ένα εσωτερικό κυριαρχικό ζήτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας'', όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στα ''Νέα'' των Αθηνών ο κ. ντε Σότο.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ερμηνεύεται ότι ο κ. ντε Σότο ευνοεί την επανεκλογή του Προέδρου Κληρίδη στην εξουσία, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ''εάν είχε βάση αυτή η άποψη την οποία εκφράζετε θα είχαμε ένα προφανώς σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων. Δεν είναι όμως αυτή η περίπτωση''.

    ''Ο ΓΓ και ο εξουσιοδοτημένος του εκπρόσωπος ο κ. ντε Σότο καθηκόντως προσπαθούν με τις δηλώσεις τους να ενισχύσουν τις προοπτικές λύσεις του κυπριακού προβλήματος'', είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι ''με αυτή την έννοια εμείς κάνουμε την ερμηνεία ότι ο κ. ντε Σότο απευθύνεται προς την τουρκική πλευρά''.

    Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι τόσο ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού όσο και ο σύμβουλός του, ''έχουν καθήκον να προειδοποιήσουν ότι εάν δεν υπάρξει λύση, ενδεχομένως θα υπάρξει περίοδος παγώματος στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Η δική μας πλευρά, είπε ο κ. Ομήρου, ''δεν θα παραμείνει απαθής σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά θα προσπαθήσει με όλες τις δυνάμεις να κινητοποιήσει το διεθνή παράγοντα για να μην τερματιστεί η ανάμειξη του ΣΑ στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Σε ερώτηση κατά πόσον βολεύει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς το ενδεχόμενο τερματισμού της εμπλοκής των ΗΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''οι τερατολογίες του κ. Ντενκτάς ότι συνιστά 'έγκλημα κατά της ανθρωπότητας΄' το σχέδιο Ανάν, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες".

    ''Το ΣΑ πρέπει να αποδώσει ευθύνες εάν η εξέλιξη (των συνομιλιών) θα είναι αρνητική, ως φαίνεται, λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι η μόνη πρακτική συμπαράσταση των Ε/Κ προς τους Τ/Κ είναι να πουν ότι αποδέχονται το σχέδιο Ανάν ως έχει, ο κ. Ομήρου είπε ''το σχέδιο Ανάν έχει γίνει αποδεκτό ως βάση για διαπραγμάτευση''.

    Συνεπώς, πρόσθεσε, ''εννοούμε ότι πρόνοιες και στοιχεία αυτού του εγγράφου θα πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ''.

    Προεδρικές Εκλογές ------------------- Κληθείς να σχολιάσει δημοσκοπήσεις ότι η υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου δεν συγκεντρώνει το σύνολο των ποσοστών των κομμάτων που την υποστηρίζουν, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''το κοινό σημείο όλων των δημοσκοπήσεων είναι ότι δίνουν προβάδισμα στην υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου''.

    ''Σε καμιά δημοσκόπηση από αυτές που δημοσιεύτηκαν δεν είδα ότι στο δεύτερο γύρο προηγείται ο κ. Κληρίδης, αν βέβαια υπάρξει δεύτερος γύρο'', ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι παρόλο που οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ''υποθετικά σενάρια'' είναι φανερό ότι ''η συμπαράταξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και των προσωπικοτήτων που ανακοίνωσαν τη συμπαράταξή τους με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου ενισχύει και εμπεδώνει ένα λαϊκό ρεύμα''.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''σε λίγες ημέρες θα μπορούμε να μιλούμε για ένα μη αναστρέψιμο κλίμα σε ό,τι αφορά την προοπτική επιτυχίας του κ. Παπαδόπουλου''.

    [08] (Κ) Μάουρερ - ΟΕΒ - Συνάντηση

    Το νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συζήτησαν σήμερα ο Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου Λέοπολντ Μάουρερ και η ηγεσία της ΟΕΒ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βύρων Κρανιδιώτης.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ Οικολόγων - Κοπεγχάγη

    ''Νομίζω ότι ο βίος και η πολιτεία, ο τρόπος που κυβέρνησε το καράβι ο Πρόεδρος Κληρίδης πρέπει να καθησυχάζουν τον κ. Περδίκη''.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ του Κινήματος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη ότι ''φοβάται την ώρα που ο Γλαύκος Κληρίδης θα ξαναγίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή θα αναβιώσουν οι 'εφιαλτικές στιγμές' της Κοπεγχάγης''.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διερωτήθηκε αν αυτό που φοβάται ο κ. Περδίκης είναι το ενδεχόμενο ο κ. Χριστόφιας ''να φιλά και πάλι δημόσια τον Πρόεδρο και να τον συγχαίρει''.

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Νέα πτώση, η οποία ανήλθε σε ποσοστό 0,11%, κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση, δεχόμενη πιέσεις από τους περιφερειακούς τίτλους με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παραμένει κάτω από το ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 94,77 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 993 χιλιάδες λίρες.

    [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μάουρερ - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κάλεσε την τουρκική πλευρά να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό μέχρι την 16η Απριλίου, οπότε η Κύπρος θα υπογράψει την Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι αν το πρόβλημα δεν λυθεί μέχρι τις 16 Απριλίου, ''η τουρκική πλευρά θα έχει επιπτώσεις''.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκχαρντ - Ντε Σότο - Μαρκίδης - Προεδρικές

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου απηύθυνε σήμερα έκκληση προς όλους να διεξάγουν την προεκλογική τους εκστρατεία με ''όποιο τρόπο και όση ένταση θέλουν'' χωρίς όμως να εμπλέκουν στην πολιτική και στην κριτική τους τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο κ. Παπαπέτρου προέβη στην έκκληση αυτή με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ, ο οποίος όπως είπε ''αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Προέδρου της Βουλής ότι οι τοποθετήσεις του ΟΗΕ είναι προπαγάνδα''.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''δεν υπάρχουν περιθώρια σε αυτή την κρίσιμη καμπή του Κυπριακού να ανοίγουμε μέτωπα με τα Ηνωμένα Εθνη και να δημιουργούμε συνθήκες πολεμικής''.

    Οπως ανέφερε, τα ΗΕ είναι ''ο φυσικός πολιτικός χώρος, στον οποίο επιλέξαμε να τοποθετήσουμε το Κυπριακό για την προώθησή του σε λύση, είναι η ασπίδα και ο μοχλός προώθησης της λύσης και κατά συνέπεια δεν έχουμε κανένα λόγο να δημιουργήσουμε σχέσεις καχυποψίας, εχθρότητας ή αντιπαλότητας''.

    Σε ό,τι αφορά τις αναφορές αξιωματούχων του διεθνούς οργανισμού τις τελευταίες μέρες για τα επακόλουθα μιας ενδεχόμενης αποτυχίας των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού, υπογράμμισε ότι πρέπει να ερμηνευθούν ως μήνυμα των ΗΕ και της διεθνούς κοινότητας, ''το οποίο δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να προφασιζόμαστε ότι δεν καταλαβαίνουμε''.

    Το μήνυμα, είπε ο κ. Παπαπέτρου, είναι σαφέστατο και θα πρέπει τα μέρη να το πάρουν: ''Η διεθνής κοινότητα ασχολείται με το Κυπριακό για τέσσερις δεκαετίες. Είναι το παγκόσμιο θέμα που έχει απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα και ειδικά τον ΟΗΕ περισσότερο από κάθε άλλο. Κατά συνέπεια μας στέλλουν το μήνυμα ότι δεν θα είναι εσαεί οι προσπάθειες, η συντήρηση του μομέντουμ, το διεθνές ενδιαφέρον για τη λύση του Κυπριακού''.

    Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση παίρνει αυτό το μήνυμα και για αυτό ''υιοθετούμε μια πολιτική, η οποία μέσα σε αποδεκτά όρια προσπαθεί να μας οδηγήσει σε μια λύση χωρίς μαξιμαλισμούς, με ευελιξία'', μια λύση που να ''κατοχυρώνει την επιβίωση της Κύπρου σαν ενωμένου κράτους, μέλους της ΕΕ''.

    Την ίδια στιγμή, είπε, το μήνυμα πρέπει να το πάρουν και εκείνοι που εισηγούνται στον κυπριακό λαό και σε φυλλάδια που μοιράζουν από πόρτα σε πόρτα ''ότι έχουμε απεριόριστα χρονικά περιθώρια και μπορούμε να κινηθούμε με το Κυπριακό σε βάθος χρόνου''.

    Πρόσθεσε ότι το μήνυμα απευθύνεται και στην τουρκική πλευρά ''ότι εάν πράγματι θεωρεί το Κυπριακό σαν ένα πρόβλημα στους μελλοντικούς της σχεδιασμούς, δεν θα έχει απεριόριστα χρονικά περιθώρια για να το χειριστεί και ότι πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα''.

    ''Αυτό είναι το νόημα των όσων λένε τα ΗΕ και δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο'', εκτιμά ο κ. Παπαπέτρου.

    Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την άποψη ότι τα ΗΕ έχουν εμπλακεί στην προεκλογική διαδικασία, ο κ. Παπαπέτρου χαρακτήρισε ''αστείο και επικίνδυνο αυτό τον ισχυρισμό'', αφού όπως είπε ''τέτοιες τοποθετήσεις μας φέρνουν σε αντιπαράθεση με τα ΗΕ'' και κάτι τέτοιο προσφέρει ''πολύ κακή υπηρεσία στον αγώνα μας και μάλιστα σε αυτή την ιστορική στιγμή που περνούμε''.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα της αντίληψης της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για το αν υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε πως το αν βρισκόμαστε εν μέσω εξελίξεων ''δεν είναι θέμα επιχειρημάτων αλλά γεγονότων και συγκεκριμένων τοποθετήσεων'' από τη διεθνή κοινότητα, την Ελλάδα και την Τουρκία.

    ''Αν αυτά όλα δεν πείθουν ότι όχι μόνο θα έχουμε εξελίξεις αλλά είμαστε εν μέσω εξελίξεων και ότι τα πράγματα εξελίσσονται κατά τρόπο σημαντικό, νομίζω πως ό,τι και να πω εγώ δεν πρόκειται να πείσω κανέναν,'' πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν πεποίθησή του είναι πως η αντιπολίτευση δεν επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, είπε ότι δεν είπε κάτι τέτοιο, προσθέτοντας πως ''αλίμονο αν υπήρχε έστω και ένας Κύπριος που δεν θέλει λύση του Κυπριακού''.

    ''Το θέμα είναι πως ο καθένας και με ποια πολιτική πρόταση προσεγγίζει αυτή τη λύση. Κατά πόσο η λύση που θέλει είναι εφικτή, υλοποιήσιμη που να ανταποκρίνεται και στις προσπάθειες και στις μεσολαβήσεις του διεθνούς παράγοντα ή είναι μια χίμαιρα με μαξιμαλισμούς, με τοποθετήσεις, οι οποίες ξέρουμε εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ δεκτές όχι μόνο από την τουρκική πλευρά αλλά και από τη διεθνή κοινότητα'', είπε ο κ. Παπαπέτρου.

    Αναφερόμενος στις διαφορές των φιλοσοφιών των υποψηφίων, είπε πως από την μια ο Γλαύκος Κληρίδης ''ζητά εντολή για μερικούς μήνες για να λύσει το Κυπριακό'', ενώ ο Τάσσος Παπαδόπουλος ''θέλει να αλλάξει τη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν, όπως ο ίδιος δήλωσε επανειλημμένα σε μέσα ενημέρωσης τον τελευταίο καιρό''.

    Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ενθαρρυμένος από τις πρώτες συναντήσεις στην προσπάθειά του να λύσει το Κυπριακό, είπε ότι είναι ενθαρρυμένος από τις ''πρωτοφανείς πιέσεις που ασκούνται στον Τ/Κ ηγέτη και οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία του Κυπριακού''.

    Οι πιέσεις αυτές, επεσήμανε, γίνονται ''με τρόπο που δεν συνηθίσαμε στο Κυπριακό με τον ΓΓ ουσιαστικά να καλεί τους Τ/Κ να ανατρέψουν τον Ντενκτάς, να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις που του ζητούν να παραιτηθεί και τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Μπάουτσερ να μιλά στον κ. Ντενκτάς με μια γλώσσα αντιπαράθεσης και αντιδικίας, την οποία ποτέ οι Αμερικάνοι στα σαράντα χρόνια του Κυπριακού δεν μας συνήθισαν να μιλούν προς τον κ. Ντενκτάς''

    Σημείωσε επιπλέον και τις ''φωνές από μέσα στην ίδια την Τουρκία'', για να καταλήξει πως ''όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό πιέσεων πάνω στον κ. Ντενκτάς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ενθαρρυμένος ότι με τις σωστές κινήσεις και με τη σωστή πολιτική -έτσι που να πολλαπλασιάζονται αυτές οι πιέσεις προς τον κ. Ντενκτάς - μπορούμε να προσδοκούμε βάσιμα σε λύση του Κυπριακού στο αμέσως προσεχές διάστημα''.

    Ερωτηθείς αν είναι ενθαρρυμένος από τη στάση του Τ/Κ ηγέτη, είπε πως ''ο κ. Ντενκτάς μόνο την ώρα που θα αλλάξει την πολιτική του ή θα υπογράψει θα έχει δώσει σημαντική συμβολή. Προς το παρόν, ο κ. Ντενκτάς υπερασπίζεται μια λανθασμένη πολιτική''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. ντε Σότο ότι είναι ευτυχής συγκυρία η παρουσία του κ. Ντενκτάς, είπε ότι εκτιμά πως ο αξιωματούχος του ΟΗΕ με τη συνέντευξή του στα αθηναϊκά ''ΝΕΑ'' ήθελε να στείλει δύο διαφορετικά διπλωματικά μηνύματα.

    Σύμφωνα με την ερμηνεία του κ. Παπαπέτρου, όσον αφορά τον κ. Ντενκτάς, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ''επιθυμούσε να κατεβάσει ελαφρά τους τόνους μετά την κατευθείαν και κατά μέτωπον επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Κόφι Ανάν και δεύτερον μιλώντας σε μια ελληνική εφημερίδα να τονίσει εμμέσως πλην σαφώς ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου ολόκληρου σαν ο διαπραγματευτής από τους δύο που κινείται με ευελιξία και με διάθεση ενός έντιμου συμβιβασμού''.

    Σε σχόλιο ότι και ο κ. Παπαδόπουλος κατέχει εμπειρία ως συνομιλητής, αλλά διαθέτει και την υποστήριξη τεσσάρων κομμάτων και διαφόρων οργανώσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''οι εκλογές δεν κρίνονται από την πρόσθεση ηγεσιών'', προσθέτοντας ότι γύρω από την υποψηφιότητα του Προέδρου Κληρίδη ''συσπειρώνεται ο κυπριακός λαός''.

    Πρόσθεσε πως είναι για αυτό το λόγο που ''ενώ αν δει κάποιος τα ποσοστά που μάζεψαν αυτές οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον κ. Παπαδόπουλο σήμερα θα τις αθροίσει πέραν του 60% στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, βλέπουμε ότι ο κ. Παπαδόπουλος στις δημοσκοπήσεις ακόμα και εκείνες που προβάλλει το δικό του επιτελείο, στον πρώτο γύρο εξασφαλίζει κάτι παραπάνω από το μισό αυτού του ποσοστού''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υποψηφίου για την προεδρία Αλέκου Μαρκίδη ότι στο σχέδιο Ανάν μπορούν να επέλθουν μεγάλες αλλαγές, είπε ότι ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς ''είναι ένας και είναι ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος έχει συμβούλους''.

    [13] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Hellas Sat

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμμετοχή της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) στο δορυφορικό πρόγραμμα Hellas Sat, παρόλο που η εταιρεία ακόμη δεν έχει δώσει όλα τα στοιχεία στο αρμόδιο Υπουργείο και νοουμένου ότι θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

    Ο κ. Ρολάνδης είπε ότι οι απαιτήσεις αυτές αφορούν, πρώτον, την εξασφάλιση της δανειοδότησης για το έργο που κυμαίνεται γύρω στα 100 εκατομμύρια δολάρια, προσθέτοντας ότι αυτή η δανειοδότηση ''πρέπει να έχει εξασφαλιστεί πλήρως από την εταιρεία τη στιγμή που θα καταθέτει η ΑΗΚ τα δικά της κεφάλαια''.

    ''Δεύτερο'', πρόσθεσε, ''θα πρέπει να ενοικιάσει οριστικά ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας (ΟΤΕ) τους οκτώ αναμεταδότες από την εταιρεία Hellas Sat''.

    [14] (Κ) ΝΕΟΣ - Παπαδόπουλος

    Η Νεολαία Σοσιαλδημοκρατών (ΝΕΟΣ) αποφάσισε ομόφωνα όπως στηρίξει την απόφαση του Συνεδρίου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) που λήφθηκε στις 15 Ιανουαρίου για στήριξη της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της η ΝΕΟΣ αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου με στόχο ''τη δημοκρατική προοδευτική αλλαγή της διακυβέρνησης, για ένα μέλλον με ευημερία, ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, για το ελπιδοφόρο μέλλον της πατρίδας μας''.

    [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μάουρερ - Παρακολούθηση

    Τη σημασία της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου υπέδειξαν σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Λέοπολντ Μάουρερ.

    [16] (Κ) Προς συνδρομητές - Απόσυρση είδησης

    Σας πληροφορούμε ότι αποσύρεται η είδηση του ΚΥΠΕ ''Νίκος Τορναρίτης -Στήριξη Γλαύκου Κληρίδη'', η οποία μεταδόθηκε στις 12:55.

    Η ορθή είδηση μεταδόθηκε με τίτλο ''Νίκος Τορναρίτης - Προεδρικές εκλογές (2)'' στις 13:55.

    [17] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί Περιβάλλοντος - Θεμιστοκλέους

    Η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα του περιβάλλοντος ήταν το βασικό θέμα της σημερινής συνάντησης στις Βρυξέλλες, μεταξύ των Υπουργών Περιβάλλοντος των 10 νέων κρατών μελών, των τριών υποψηφίων για ένταξη και της αρμόδιας Σουηδέζας Επιτρόπου Μάργκο Βάλστρομ και της Προεδρεύουσας του Συμβουλίου, Ελληνίδας Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Βάσως Παπανδρέου. Την Κύπρο εκπροσώπησε στη συνάντηση ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστεκλέους.

    [18] (Κ) Γιώργος Βασιλείου - Λέοπολντ Μάουρερ - ΕΕ

    Προκαταρκτική συνάντηση για την αξιολόγηση του έργου που επιτελείται για εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, είχαν σήμερα το απόγευμα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, Λέοπολντ Μάουρερ και ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.

    [19] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Κυπριακό - Εκλογές - Μεσολαβητές

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Κουτσού κάλεσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο να διαμηνύσει προς τους διεθνείς μεσολαβητές ότι υπάρχει προεκλογική περίοδος στην Κύπρο, κατά την οποία δεν πρέπει να εμπλέκεται η λύση στο Κυπριακό με τις προεδρικές εκλογές.

    ''Τα Ηνωμένα ΕΘνη θα πρέπει να σεβαστούν τη λαϊκή εντολή, αλλά και την προεκλογική περίοδο'', είπε σε δηλώσεις του ο κ. Κουτσού, σύμφωνα με ανακοίνωση των ΝΕΟ, προσθέτοντας πως ''(τα ΗΕ) δεν πρέπει να ασκούν πιέσεις προς την ε/κ πλευρά, όταν μάλιστα προ μερικών μηνών οι ίδιοι δεν κατέθεταν σχέδιο λύσης, επικαλούμενοι τις εκλογές στην Τουρκία''.

    Ο κ. Κουτσού είπε ακόμη ότι ''ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ και του Εκπροσώπου του είναι να θέτουν τα όρια διαπραγμάτευσης και όχι να επιβάλλουν εκβιαστικά όρους''.

    [20] (Κ) ΔΗΚΟ - Επαλξη - Κύπρος 21ος αιώνας - Υποστήριξη Παπαδόπουλου

    Το Δημοκρατικό Κόμμα με σημερινή του ανακοίνωση χαιρέτισε τις αποφάσεις της Επαλξης για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου και του Κέντρου Ερευνών, Μελετών και Επικοινωνίας ''Κύπρος 21ος αιώνας'' για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές.

    ''Η διεύρυνση του μετώπου των δυνάμεων της αλλαγής και η ευρύτερη απήχηση που συναντούν τα μηνύματα της αλλαγής και η υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπυλου μεταξύ του κυπριακού λαού, ανοίγουν μια νέα σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου και διαμορφώνουν τις συνθήκες για την ανατολή μιας νέας εποχής για την Κύπρο μετά τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου μήνα'', αναφέρει το ΔΗΚΟ.

    [21] (Κ) Μητσόπουλος - Δηλώσεις Χριστόφια - Απόφαση Οικολόγων

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Τάσος Μητσόπουλος δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του θεωρεί πως ''θα πρέπει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να καταβληθεί μια συστηματική προσπάθεια ώστε ο διεθνής οργανισμός (ΟΗΕ) να μείνει έξω από τις όποιες προεκλογικές μας αντιπαραθέσεις''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι οι τοποθετήσεις του ΟΗΕ είναι προπαγάνδα, ο κ. Μητσόπουλος είπε πως ''οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, με τις οποίες εμφανίζει ως 'προπαγάνδα' τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του Γραμματέα του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρτ, δεν υπηρετούν την προώθηση της εθνική μας υπόθεσης''.

    ''Τη στιγμή που ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εμφανίζεται διεθνώς απομονωμένος, να δέχεται μάλιστα την έντονη κριτική και τα πυρά του διεθνούς οργανισμού, σε τίποτα δεν εξυπηρετεί εμείς με δικές μας δηλώσεις και πρωτοβουλίες να ανοίγουμε μέτωπα αντιπαράθεσης με τον ΟΗΕ και να υποχρεώνουμε τον εκπρόσωπό του αντί να απαντά στις ακραίες, γνώριμες και αδιάλλακτες θέσεις του κ. Ντενκτάς να σχολιάζει ταυτόχρονα τις άτοπες δηλώσεις του κ. Χριστόφια'', είπε.

    Ο κ. Μητσόπουλος αναφερόμενος στην απόφαση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για υποστήριξη της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε πως από τη στιγμή που το Κίνημα, το οποίο έχει χαρακτηρίσει καταστροφικό το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και μαζί με τους Νέους Ορίζοντες το είχε απορρίψει ως βάση για συζήτηση, αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου, ''θα πρέπει να έχει εντοπίσει κάποια συγκεκριμένα σημεία επαφής και κάποια συγκεκριμένη σύγκλιση απόψεων, με τις απόψεις που αυτός εκφράζει στο Κυπριακό''.

    ''Η απόφαση των Οικολόγων για στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Παπαδόπουλου, συμπληρώνει το παζλ μιας ετερόκλιτης συμμαχίας που εγείρει ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές της επιδιώξεις και προκαλεί αισθήματα έντονης ανασφάλειας ανάμεσα στο λαό'', πρόσθεσε.

    Καταλήγοντας, ο κ. Μητσόπουλος είπε πως το ΔΗΣΥ δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [22] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ελληνική Οικονομία

    Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης υιοθέτησε σήμερα ομόφωνα στις Βρυξέλες το ελληνικό επικαιροποιημένο πρόγραμμα Σταθερότητα και Ανάπτυξης, που αφορά την περίοδο 2002-2006.

    [23] (Κ) Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Προέδρος Κληρίδης - Κυπριακό

    Εμπάγκο 8:00 μμ ------------------

    Για ''δημιουργία πλαστών διλημμάτων'' επέκρινε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου τους Γλαύκο Κληρίδη και Αλέκο Μαρκίδη, καθώς και το Δημοκρατικό Συναγερμό.

    Σε ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στον Αγιο Δομέτιο, ο κ. Ομήρου επέκρινε τους κυβερνώντες ότι ''χάριν προεκλογικών σκοπιμοτήτων προσπαθούν να υπονομεύσουν'' το κλίμα συναίνεσης του Εθνικού Συμβουλίου σε σχέση με το Κυπριακό.

    ''Το δίδυμο Κληρίδη - Μαρκίδη'', είπε στην ομιλία του ο κ. Ομήρου, ''με τη βοήθεια του Υπουργικού Συμβουλίου και των στελεχών του ΔΗΣΥ, επιχειρεί να διχάσει το λαό κατασκευάζοντας πλαστά διλήμματα και καπηλεύονται τις εθνικές επιτυχίες που είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου''.

    Ο κ. Ομήρου κατηγόρησε τους Κληρίδη, Μαρκίδη και ΔΗΣΥ ότι ''μονοπωλούν την ικανότητα διαχείρισης του εθνικού μας θέματος που τυγχάνει χειρισμού από το Εθνικό Συμβούλιο εδώ και δεκαετίες'' και ότι ''τορπιλίζουν το κλίμα συναίνεσης και ενότητας γύρω από το Κυπριακό''.

    Είπε ότι ''όλη η μεθόδευση του ΔΗΣΥ στηρίζεται στην καπηλεία εξελίξεων γύρω από το Κυπριακό'', προσθέτοντας ότι το σχέδιο λύσης του Κυπριακού του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ''είναι μια μεγάλη πρόκληση και για τις δύο πλευρές''.

    Κατά τον κ. Ομήρου, ''ορθά η ελληνική πλευρά έχει απαντήσει θετικά, αποδεχόμενη το σχέδιο ως βάση για διαπραγμάτευση, διότι θέλουμε λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν''.

    ''Το σχέδιο Ανάν μπορεί να καταστεί η βάση της λύσης και τελικά η λύση εφ' όσον μέσα από διαπραγμάτευση υποστεί τις απαραίτητες τροποποιήσεις προς το συμφέρον του συνόλου του κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ'', είπε ο κ. Ομήρου, σημειώνοντας πως ''αυτή είναι και η θέση του Εθνικού Συμβουλίου''.

    ''Αυτό το κλίμα συναίνεσης και ομοψυχίας, οι κυβερνώντες χάριν προεκλογικών σκοπιμοτήτων, προσπαθούν να το υπονομεύσουν'', συνέχισε.

    [24] (Κ) Λονδίνο - Παροικία - Προεδρικές εκλογές

    Την ερχόμενη Κυριακή 26 Ιανουαρίου, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης θα μιλήσει σε παροικιακή συγκέντρωση στο Λονδίνο.

    [25] (Κ) ΕΕ - Βέλγος ΥΠΕΞ - Κύπρος

    Την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα υπάρξει συμφωνία στη βάση του σχεδίου Ανάν, ώστε να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος, εξέφρασε ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισέλ, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το θέμα της ένταξης της Κύπρου έκλεισε στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Λονδίνο - Παροικία - Προεδρικές εκλογές ------------------------------------------ Την ερχόμενη Κυριακή 26 Ιανουαρίου, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης θα μιλήσει σε παροικιακή συγκέντρωση στο Λονδίνο.

    Εξάλλου, το εκλογικό επιτελείο, που εκλέγηκε σε πρόσφατη σύσκεψη των παραρτημάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ Βρετανίας, για την υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου, διοργανώνει τέσσερις συγκεντρώσεις σε διάφορες περιοχές του Λονδίνου. Η πρώτη θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη.

    Λονδίνο - Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων -------------------------------------

    Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος, στο πλαίσιο ανάπτυξης καλών σχέσεων με τις ηγεσίες των δήμων του μείζονος Λονδίνου, παρέθεσε δείπνο στη Συντηρητική ηγεσία της Δημαρχίας του Μπάρνετ. Επικεφαλής των προσκεκλημένων ήταν ο Αρχηγός του Δήμου Victor Lyon, η Δήμαρχος Joan Scannell και ο Δημοτικός Σύμβουλος Brian Coleman.

    Aπό ομογενειακής πλευράς παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χάρης Σοφοκλείδης, ο Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος και παράγοντες της Ελληνορθόδοξης κοινότητας Αγ. Αικατερίνης που εδρεύει στο Μπάρνετ.

    Στο ζεστό και φιλικό περιβάλλον της Αρχιεπισκοπής τα θέματα που επεκράτησαν στη διάρκεια του δείπνου εργασίας ήταν η προσφορά της κυπριακής κοινότητας στην περιοχή του Μπάρνετ, η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η παροικιακή παιδεία.

    Βρυξέλλες - Εκδήλωση ------------------------ Η Πρέσβειρα της Κύπρου στο Βέλγιο Πόπη Αβραάμ παρέστη προχθές σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών για το νέο έτος.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο κ. Κοραντής, ο Βέλγος Υπουργός Οικονομικών Θεμάτων και Επιστημονικής Ερευνας, αρμόδιος για τη Διαχείριση των Πόλεων κ. Charles Picque και εκπρόσωποι Ελληνικών Οργανώσεων και Συνδέσμων.

    Στην ομιλία της η κ. Αβραάμ, αφού ευχαρίστησε τον απόδημο Ελληνισμό, και μέσω του Ελληνα Πρέσβη την ελληνική κυβέρνηση, για τη συμβολή τους στην επίτευξη του στόχου της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, εξέφρασε την ευχή ότι το 2003 θα σημάνει και την κατάληξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Η κ. Αβραάμ εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες της προς τον Βέλγο Υπουργό για το ρόλο που διαδραμάτισε το Βέλγιο στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της διεύρυνσης.

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Κοραντής ανέπτυξε τις προτεραιότητες της Ελλάδας που έχει αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διεύρυνση και την ολοκλήρωση των συνομιλιών για την ένταξη της Κύπρου και την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Picque, αφού χαιρέτισε το ρόλο του απόδημου Ελληνισμού του Βελγίου στην οικονομία της χώρας, τόνισε ότι η περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε. είναι νέα πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα για την πρωτεύουσά της, τις Βρυξέλλες.

    Απευθυνόμενος στην Πρέσβειρα της Κύπρου, ο κ. Picque ανέφερε ότι το έτος 2003 θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο και συμβολικό τόσο για την ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. όσο και για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό. Εξέφρασε, εξάλλου, την ευχή ότι όλες οι προσπάθειες προς την επίτευξη αυτού του στόχου θα στεφθούν με επιτυχία και επανέλαβε την υποστήριξη του Βελγίου στην περαιτέρω διεύρυνση και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Καταλήγοντας, ο κ. Picque τόνισε ότι η ένταξη της Κύπρου θα συμβάλει επίσης στη σύσφιγξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και την ενδυνάμωση της παρουσίας των Κυπρίων στο Βέλγιο.

    Κένυα - Μνημόσυνο Μακαρίου ------------------------------- Ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Ναϊρόμπι Κ. Ηλιάδης παρέστη προχθές στο μνημόσυνο του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου που τελέστηκε στην εκκλησία της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Κένυας και Ειρηνούπολης.

    Το μνημόσυνο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κένυας και Ειρηνούπολης Μακάριος και σ αυτό παρέστη μεγάλος αριθμός πιστών.

    Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Κένυας προέβη σε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στη μεγάλη συμβολή του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο αποστολικό έργο της Εκκλησίας στην Κένυα ειδικά και στην Αφρική γενικότερα, ιδιαίτερα με την ίδρυση της Ορθοδόξου Πατριαρχικής Σχολής που φέρει και το όνομα του.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου του Ζ΄ και εξήρε το ρόλο του στην εξάπλωση της Ορθοδοξίας στην αφρικανική ήπειρο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κένυας εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς την Κυπριακή Κυβέρνηση για τη διαχρονική και ποικίλη βοήθεια και υποστήριξη του έργου της Εκκλησίας στην Αφρική.

    Στην ομιλία του ο κ. Ηλιάδης, αφού εκθείασε το έργο του αείμνηστου Εθνάρχη, τόνισε τη σημασία της Ιερατικής Σχολής που λειτουργεί στους χώρους της Αρχιεπισκοπής επιδοκιμάζοντας το σημαντικό έργο που επιτελεί τόσο στο χώρο της ανατολικής Αφρικής όσο και στην ήπειρο γενικότερα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 21 January 2003 - 18:49:23 UTC