Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Ιβανόφ - Συνομιλίες
  • [02] (Κ) Αθήνα - Κυπριακό - Ντε Σότο - Σημίτης
  • [03] (Κ) Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνομιλίες
  • [04] (Κ) Χρίστος Ιωσηφίδης - Προεδρικές εκλογές
  • [05] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Εκλογές - Υγεία
  • [06] (Κ) ''Οραμα Πολιτισμού'' - Ξένοι Μουσικοί - Ανεργία
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) ''Κίπρις'' - Δηλώσεις ντε Σότο
  • [09] (Κ) Σημίτης - Παπανδρέου - Ντε Σότο
  • [10] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Νομισματική πολιτική - Επιτόκια (1)
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΓΓ ΑΚΕΛ - Εθνικό Συμβούλιο (1)
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Χριστόφια
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Κόστος λύσης - Δηλώσεις Φερχόιγκεν
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δημήτρης Χριστόφιας (2)
  • [18] (Κ) Φίσερ - Γιακίς - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Λύση Κυπριακού - Δαπάνη
  • [20] (K) Εκπρόσωπος - Σημαία - Υμνος - Ονοματολογία
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
  • [22] (Κ) Ελλάδα - Πρωθυπουργός - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Γιώργος Περδίκης - Δημοσιογραφική Διάσκεψη
  • [24] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Αεροδρόμιο Πάφου - Δηλώσεις
  • [25] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκλογές - Δημοσκοπήσεις
  • [26] (Κ) ΠΑΣΕΧΑ - Μαρκίδης - Εκλογές
  • [27] (Κ) ΕΛΔΥΚ - Λείψανα - Ελλάδα - Μετακομιδή
  • [28] (Κ) Υπουργός Υγείας - Δηλώσεις
  • [29] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Λονδίνο - Τουρισμός - Επαφές
  • [30] (K) Βρετανός ΥΦΕΞ - Αγνοούμενοι - Κυπριακό
  • [31] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες
  • [32] (Κ) Κουτσού - Εκπρόσωπος - Εθνικό
  • [33] (Κ) ΗΠΑ - Διάσκεψη δωρητών - Στήριξη
  • [34] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Αναστασιάδης - Παπαπέτρου
  • [35] (Κ) ΗΕ - Αν. Εκπρόσωπος Τύπου - Αλβαρο ντε Σότο
  • [36] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Ιράκ

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Ιβανόφ - Συνομιλίες

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε χθες την ευγνωμοσύνη του προς το Ρώσο ομόλογό του και τη Μόσχα για την υποστήριξη του Κυπριακού στα Ηνωμένα Εθνη.

    Ιβανόφ και Παπανδρέου αντάλλαξαν απόψεις και για το Κυπριακό, κατά τις συνομιλίες τους χθες στην Αθήνα.

    ''Να ευχαριστήσω και εγώ ιδιαίτερα τον κ. Iβανόφ αλλά και τη Ρωσία για τη συνεπή στάση της στον ΟΗΕ για το θέμα της Κύπρου και της προσπάθειας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος'', είπε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών.

    Πρόσθεσε ότι σήμερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ ''θα έχει την ευκαιρία να

    [02] (Κ) Αθήνα - Κυπριακό - Ντε Σότο - Σημίτης

    Νέες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό αναμένονται σήμερα στην Αθήνα όπου ευρίσκονται ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και ο Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος στη συνέχεια θα επισκεφθεί για διαβουλεύσεις τη Λευκωσία.

    Ο κ. ντε Σότο πρόκειται να γίνει δεκτός σήμερα το πρωί στο στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    [03] (Κ) Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνομιλίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντάται σήμερα το απόγευμα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο της νέας φάσης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    [04] (Κ) Χρίστος Ιωσηφίδης - Προεδρικές εκλογές

    O υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Χρίστος Ιωσηφίδης, με γραπτή δήλωσή του, διαμαρτύρεται "για τη συνέχιση της άνισης μεταχείρισης που υφίσταται η υποψηφιότητά του από την πλειοψηφία των μέσων μαζικής επικοινωνίας, κατά παράβαση", όπως αναφέρει, της ισχύουσας νομοθεσίας, των διεθνών δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας".

    Ο κ. Ιωσηφίδης αναφέρεται ιδιαίτερα σε δύο δημοσκοπήσεις και στην παρουσίαση τους από το ΡΙΚ 1 και από ιδιωτικό κανάλι αντίστοιχα στις 23 Φεβρουαρίου 2003, όπου κανένας εκπρόσωπός του δεν κλήθηκε να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις.

    Επίσης αναφέρεται σε άλλο ιδιωτικό κανάλι, το οποίο ''ανήγαγε σε γεγονός προεκλογικής προβολής τα γενέθλια 'ανεξάρτητου' υποψηφίου στις 23 Ιανουαρίου ενώ αγνόησε ανάλογο γεγονός δύο ημέρες προηγουμένως για άλλο πραγματικό ανεξάρτητο υποψήφιο''.

    Ο κ. Ιωσηφίδης, χαιρετίζει την απόφαση του τηλεοπτικού καναλιού της Πάφου ΩΜΕΓΑ και του Ράδιο Πάφος να τηρήσουν τον Κώδικα Δεοντολογίας του οποίου κύριο χαρακτηριστικό ''είναι η πλήρης ισότητα χρόνου προβολής μεταξύ των υποψηφίων Προέδρων της Δημοκρατίας και των εκπροσώπων τους''.

    [05] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Εκλογές - Υγεία

    Η ενασχόληση του κάθε υποψηφίου με το κυπριακό πρόβλημα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραγνωρίζει προβλήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, δήλωσε χθες βράδυ ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης.

    Μιλώντας σε συγκέντρωση για θέματα υγείας, ο κ. Μαρκίδης είπε πως ''η ενασχόλησή μας με το εθνικό θέμα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να παραγνωρίζει μια σειρά προβλήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, όπως αυτά της υγείας, που αντανακλούν το επίπεδο του σύγχρονου πολιτισμού μας και φέρνουν σε δύσκολη θέση τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μαρκίδης, ''τα προβλήματα των νοσοκομείων παραμένουν ουσιαστικά άλυτα, με μακρές λίστες αναμονής, ουρές στα εξωτερικά ιατρεία και τα τμήματα πρώτων βοηθειών, τα οποία και αναγκάζονται να λειτουργούν ως ολονύκτια κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας.

    Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ''δεν έχει οργανωθεί ακόμη στο βαθμό που χρειάζεται για να συμπληρώνει την παροχή υπηρεσιών'', προσθέτοντας ότι ''οι περισσότεροι ιδιώτες εργάζονται ατομικά στα ιατρεία τους, κάτι που δυσκολεύει την παροχή πιο ολοκληρωμένης φροντίδας στους ασθενείς, που μόνο μέσα από οργανωμένα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα μπορεί να γίνει κατορθωτό''.

    Αναφερόμενος στην εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ''αναμφίβολα είναι μια σωστή πολιτική'', διότι όπως είπε, ''είναι το μόνο σύστημα υγείας, που εγγυάται εξίσωση όλων των πολιτών''. Ανέφερε ότι πρωταρχικός του στόχος ''ήταν και παραμένει η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η κατοχύρωση αρχών, όπως η ελεύθερη επιλογή γιατρού και θεραπευτηρίου''.

    Οσον αφορά την ενίσχυση των Αγροτικών Περιφερειακών Ιατρικών Κέντρων, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι πρέπει να δοθεί ''ιδιαίτερη προσοχή''. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''η Κυπριακή Πολιτεία δεν δικαιούται να απουσιάζει από την παρεχόμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς πάσχοντες από ιδιαίτερα βαριές ασθένειες, όπως οι ογκολογικοί ασθενείς''.

    Για το θέμα των ναρκωτικών, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε πως ''πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ύπαρξη ενός και μόνο φορέα και όχι πολλών υπηρεσιών που έχουν ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό της προσπάθειας τόσο της πρόληψης όσο και της θεραπείας'', λέγοντας πως ''η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τώρα, προτού πάρει διαστάσεις, που τόσο δύσκολα θα αντιμετωπισθούν''.

    Σχολιάζοντας τη στάση του προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο κ. Μαρκίδης ξεκαθάρισε ότι ''πολλοί προσπαθούν κακόβουλα να ταυτίσουν τις απόψεις μου με κριτική προς το πρόσωπο του Γλαύκου Κληρίδη''.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε: ''Ο Γλαύκος Κληρίδης πρόσφερε ως σήμερα πολλά στην Κύπρο και γι αυτό τον στηρίξαμε σε αυτές του τις προσπάθειες. Και τον τιμούμε για την προσφορά του. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά. Να εξασφαλίσουμε τη νίκη των δυνάμεων της υπευθυνότητας και του εκσυγχρονισμού''.

    [06] (Κ) ''Οραμα Πολιτισμού'' - Ξένοι Μουσικοί - Ανεργία

    Η κίνηση ''Οραμα Πολιτισμού'' και ο υποψήφιός της για τις προεδρικές εκλογές Αδάμος Κατσαντώνης εκφράζουν τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία τους για την ''ολοένα αυξανόμενη εισαγωγή Ελλαδιτών καλλιτεχνών για τις προεκλογικές και άλλες φιέστες των διαφόρων νεολαίων κομμάτων και υποψηφίων προέδρων''.

    Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι ''η νοοτροπία αυτή, η οποία έχει θεσμοθετηθεί πια τα τελευταία χρόνια, συνιστά περιφρόνηση προς τους Κύπριους καλλιτέχνες, αποστροφή προς την καλλιτεχνική δημιουργία και διάσταση μεταξύ έργων και διακηρύξεων που αφορούν στη 'στήριξη' της ντόπιας καλλιτεχνικής δημιουργίας''.

    ''Η επιστράτευση μη Κυπρίων δημιουργών φανερώνει αδυναμία επιχειρημάτων την οποία καλείται να συμπληρώσει μια οποιαδήποτε ξενόφερτη φιέστα χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, χωρίς κυπριακά στοιχεία και χωρίς οτιδήποτε άλλο που να συνάδει με τον αγώνα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του λαού μας'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    "Τι άλλο από ειρωνεία και εμπαιγμό αποτελεί η επανειλημμένη περιφρόνηση των Κυπρίων καλλιτεχνών και η παράλληλη επιζήτηση της ψήφου τους σαν δήθεν επιβράβευση από αυτούς που τους περοφρονούν", διερωτάται.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι προεδρικές εκλογές και η συσχέτιση των δύο θεμάτων με δηλώσεις και αντιδηλώσεις των εμπλεκομένων στα δύο αυτά θέματα κυριαρχούν και σήμερα στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων για τις προεδρικές εκλογές, η συμφωνία για ανάθεση στα Ηνωμένα Εθνη της διαδικασίας προκήρυξης διαγωνισμού για νέο εθνικό ύμνο και νέα σημαία του κράτους που θα υπάρξει μετά τη λύση του Κυπριακού, η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι με λύση ή όχι του Κυπριακού, η Κύπρος θα καταστεί μέλος της ΕΕ την 1η Μαΐου 2004 και οι εξελίξεις προς επίτευξη συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ είναι μερικά από τα σημερινά θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η βενζίνη του Τάσσου σταματά στο 4142%'' ότι τρεις περίπου εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και απ' όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις, ο Τάσσος Παπαδόπουλος παρά την υποστήριξη των κομματικών ηγεσιών που έχει εξασφαλίσει με τα ποσοστά των δυνάμεων που αυτές εκπροσωπούν να ανέρχονται περίπου στο 60% του εκλογικού σώματος, εντούτοις δεν παίρνει πάνω από 41-42%. Αναφέρει ότι σήμερα πραγματοποιείται συγκέντρωση του ΔΗΣΥ για υποστήριξη της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη στις προεδρικές εκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ Λέοπολντ Μάουρερ κατέγραψε χθες τις βασικές προτεραιότητας σε ό,τι αφορά το κεκτημένο.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Σταματήστε εσείς κ. Χριστόφια'' γράφει ότι Υπουργοί της κυβέρνησης μετά τις επικρίσεις που δέχθηκαν από την αντιπολίτευση ότι εγκαταλείπουν τα υπουργεία τους και ασχολούνται με την προεκλογική εκστρατεία του Γλαύκου Κληρίδη, με δηλώσεις τους στη ''Μ'' αντιστρέφουν τα πυρά στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και υπεραμυνόμενοι του δικαιώματός τους να διεξαγάγουν προεκλογική εκστρατεία υπογραμμίζουν ότι όπως ο κ. Χριστόφιας, ο οποίος είναι ανώτερος κρατικός αξιωματούχος έχει το δικαίωμα να εμπλέκεται στην προεκλογική εκστρατεία το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι Υπουργοί της κυβέρνησης. Αλλού γράφει πως ονόματα υποψήφιων Γενικών Εισαγγελέων άρχισαν να παρελαύνουν στο προεκλογικό παιγνίδι, ανάλογα με το ποιος υποψήφιος θα εκλεγεί τελικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σημίτη το ανάγνωσμα'' γράφει ότι νέα κινητικότητα περί το Κυπριακό αναμένεται σήμερα στην Αθήνα με τις επαφές που θα έχουν με την ελληνική κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, ο εκπρόσωπος του Φορεϊν Οφις Ντέιβιντ Χάνεϊ, καθώς ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε χθες πως ''πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πιθανές εξελίξεις ως τα τέλη Φεβρουαρίου'', ενώ δεν απέκλεισε να υποβληθεί και τρίτο τροποποιημένο σχέδιο Ανάν. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Γιασάρ Γιακίς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη αστραπή στα κατεχόμενα την ερχόμενη Κυριακή για να αξιολογηθεί η πορεία της νέας φάσης των συνομιλιών.

    ''H Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Και ο Ντενκτάς στον προεκλογικό'' γράφει ότι μετά το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον ειδικό του σύμβουλο Αλβαρο ντε Σότο και τους λοιπούς αξιωματούχους των ΗΕ και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κάνει την εμφάνισή του στο προεκλογικό σκηνικό με τη χθεσινή του συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα ''Χιουριέτ'' όπου εκφράζει επιθυμία για επανεκλογή Κληρίδη ενώ ''αφορίζει τον Τ. Παπαδόπουλο''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι θετικές εξελίξεις σημειώνονται στο θέμα του ΟΠΑΠ και εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η οριστική επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''5 δις για τη λύση'' γράφει ότι μέχρι πέντε δισεκατομμύρια λίρες υπολογίζεται να κοστίσει η λύση του Κυπριακού, μέρος των οποίων θα καταβάλουν ξένες κυβερνήσεις και οργανισμοί που ήδη έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να συμβάλουν. Ο Πρόεδρος Κληρίδης μιλώντας αποκλειστικά στο ''Φ'', ανέφερε πως το κόστος θα κυμανθεί μεταξύ 3-5 δισεκατομμυρίων λιρών, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσει μελέτες που έχουν γίνει από τα υπουργεία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μέση λύση εν μέσω έντονων διαφωνιών βρέθηκε ψες μετά από σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών στο αίτημα για παράταση του ωραρίου των νυκτερινών κέντρων διασκέδασης. Αποφασίστηκε όπως δοθεί μισή ώρα παράταση στο κλείσιμο των υποστατικών για περίοδο δύο μηνών.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Και ο Ντενκτάς θέλει Κληρίδη'' γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", ''χρησιμοποιώντας την επιχειρηματολογία του προεδρικού περιγύρου και της 'Αλήθειας' επιτίθεται κατά του Τάσσου Παπαδόπουλου και δηλώνει την προτίμησή του στον Γλαύκο Κληρίδη''. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Επίτροπος της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν ανέφερε χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι ''η Κύπρος θα καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ την 1η Μαϊου 2004 με ή χωρίς λύση του Κυπριακού, τελεία και παύλα''.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Συμφωνήθηκε σχέδιο για τον εθνικό ύμνο και τη σημαία'', ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης συμφώνησε με τον Ραούφ Ντενκτάς και εξουσιοδότησαν τα Ηνωμένα Εθνη για να ξεκινήσουν τη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για ένα νέο εθνικό ύμνο και μια νέα σημαία που θα έχει το κυπριακό κράτος μετά την επίτευξη λύσης και την επανένωση του νησιού. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, σε συνέντευξή του χθες βράδυ στο ΡΙΚ χαρακτήρισε ''ανοησίες'' τους ισχυρισμούς για ανάμειξή του στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα στην Κύπρο.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Κύπρος σήμερα'' κάτω από τον τίτλο ''Οι Προεδρικές καίνε τη λύση του Κυπριακού'', γράφει στο κύριο θέμα πως από τις δηλώσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ, όπως αυτές του κ. ντε Σότο ή του κ. Εκχαρτ, προκαλούνται έντονες αντιπαραθέσεις με τον ΟΗΕ ''οι οποίες δεν ωφελούν, αλλά ανοίγουν νέα μέτωπα'', καθώς τα επιτελεία των υποψηφίων για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό λειτουργούν προς όφελος του Προέδρου Κληρίδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεύτερη έκθεση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης εμπλέκει Κυπρίους στην παράνομη διακίνηση γιουγκοσλαβικών κεφαλαίων επί διακυβερνήσεως Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ότι έρχεται στην Κύπρο ο Νορβηγός ερευνητής Μόρτεν Τόρκιλτσεν, προκειμένου να συλλέξει σχετικά με την υπόθεση στοιχεία.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'', με τον τίτλο ''Ο Τάσσος κατά 12,5% μπροστά από τον Κληρίδη'', γράφει στο κύριο θέμα πως τρεις μόλις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, δημοσκόπηση της ''Ινσαϊτς Μάρκετ Ρισέρτς'' δείχνει ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος έχει πάρει ένα προβάδισμα 12,5 εκατοστιαίων μονάδων από τον ανθυποψήφιό του Γλαύκο Κληρίδη και ότι θα μπορούσε να νικήσει σε πιθανό δεύτερο γύρο τόσο τον Πρόεδρο Κληρίδη, όσο και τον Αλέκο Μαρκίδη. Η δημοσκόπηση, για την πρώτη Κυριακή των εκλογών, δίδει τα εξής ποσοστά: Παπαδόπουλος 43,2%, Κληρίδης 30,7%, Μαρκίδης 13,8%, Κουτσού 3,2% και Δεν ξέρω/Δεν απαντώ 9,0%. Αλλού γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρθηκε χθες να διοργανώσει ειδική διεθνή διάσκεψη για χορηγούς, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην οικονομική ενίσχυση της Κύπρου σε περίπτωση λύσης του προβλήματος.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Συντάκτης'', με τον τίτλο ''Ολοι μαζί με Τάσσο'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η δυναμική της υποψηφιότητας του κ. Παπαδόπουλου διευρύνεται και ότι η προσχώρηση στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του και άλλων κομμάτων και οργανωμένων συνόλων, μετά το ΚΙΣΟΣ και τους Οικολόγους, "έχει προκαλέσει ένα ισχυρό λαϊκό ρεύμα υπέρ του, το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών". Αλλη είδηση είναι η τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Απεσταλμένου της Βρετανίας για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος φθάνει στο νησί αύριο και έχει προγραμματισθεί να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενώ θα συναντηθεί και με τον κ. Ντενκτάς.

    [08] (Κ) ''Κίπρις'' - Δηλώσεις ντε Σότο

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε στην τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" ότι ''σήμερα δίνεται μια καλή ευκαιρία για λύση'' του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με ''Κίπρις'', ο κ. ντε Σότο χαρακτήρισε τη λύση που προβλέπει το σχέδιο Ανάν ''ως μια ισορροπημένη φόρμουλα που διασφαλίζει την ασφάλεια των πλευρών και παράλληλα διαφυλάσσει και το σύστημα του 1960''.

    [09] (Κ) Σημίτης - Παπανδρέου - Ντε Σότο

    Την απόλυτη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες του Αλβαρο ντε Σότο για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση την οποία είχε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη σήμερα το πρωί.

    Ο κ. Ντε Σότο ''έχει την απόλυτη υποστήριξή μας και ο ίδιος τη βούληση να συνεχίσει όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου μέσα στο χρονικό όριο, που έχουν θέσει και εμείς ως Ευρωπαϊκή Ενωση και ο κ. Κόφι Ανάν, και που είναι η 28η Φεβρουαρίου'', δήλωσε ο κ. Παπανδρέου εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

    [10] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Νομισματική πολιτική - Επιτόκια (1)

    Αμετάβλητα παραμένουν τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, όπως αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, η οποία, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα οικονομικά δεδομένα δεν έχουν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από τη συνεδρία του περασμένου Δεκεμβρίου, έκρινε ότι δεν υπαγορεύεται η διαφοροποίηση των επιτοκίων.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΓΓ ΑΚΕΛ - Εθνικό Συμβούλιο (1)

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            94,24  ( 0,67)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    291.352
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    152.968    369,31  ( 0,51)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    108.209    107,05  ( 0,92)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     13.938     82,02  ( 0,48)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.810     20,87  ( 2,81)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      7.691     63,53  (-0,24)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.970    102,86  (-1,05)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      7.672     19,35  ( 0,10)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     17.003     73,60  ( 1,32)
    Ετ. Πληροφορικής              £     11.112      3,27  ( 1,24)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     11.302     18,84  ( 0,32)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        156     15,53  ( 6,44)
    Ξενοδοχεία                    £     14.458     46,38  (-0,62)
    Αλλες Εταιρείες               £     49.249     86,54  ( 1,19)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Χριστόφια

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα πως οι πρόσφατες δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην τουρκική εφημερίδα ''Χουριέτ'' αποσκοπούν στην ενίσχυση του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ''διότι βολεύει τον κ. Ντενκτάς να έχει απέναντί του έναν πολιτικό σαν τον κ. Παπαδόπουλο με τις άκαμπτες πολιτικές τοποθετήσεις πάρα έναν ευέλικτο πολιτικό όπως ο κ. Κληρίδης''.

    Ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε "θλίψη" για τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και άλλων που, όπως είπε, ''περίπου έσπευσαν να δηλώσουν ότι ο κ. Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς κάνουν πάσες ο ένας του άλλου'' στις συνεντεύξεις τους στη ''Χουριέτ''.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως οι δηλώσεις αυτές είναι ''άστοχες'' και πρόσθεσε πως ''προσπαθούν να υποβιβάσουν το κύρος του Προέδρου της Δημοκρατίας χάρη κάποιων προφανών εκλογικών σκοπιμοτήτων''.

    ''Ο κ. Ντενκτάς είναι αρκετά έξυπνος πολιτικός, νομίζω ότι αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας και ξέρει πολύ καλά ότι οι κατηγορίες του κατά κάποιου στη δική μας πλευρά πιθανότατα θα ενεργήσουν προς όφελος αυτού που κατηγορεί και αντίστροφα οι έπαινοι προς κάποιον από τους ηγέτες μας θα λειτουργήσουν εις βάρος αυτού που επαινεί'', είπε ο κ. Παπαπέτρου.

    Αυτό νομίζω, πρόσθεσε, είχε κατά νου ο κ. Ντενκτάς όταν έκαμε τις σχετικές δηλώσεις και αυτό το πράγμα τεκμηριώνεται πολιτικά ''διότι ο κ. Ντενκτάς θα ήταν ευτυχέστερος εάν απέναντί του στη δική μας πλευρά αντί έναν ευέλικτο πολιτικό, ο οποίος να πείθει τη διεθνή κοινότητα για την ειλικρίνειά του για την πραγματική του διάθεση να προέλθει σε έναν έντιμο συμβιβασμό θα προτιμούσε να έχει έναν πολιτικό ο οποίος χαρακτηρίζεται από πιο σκληρές θέσεις, πιο άκαμπτες θέσεις στο Κυπριακό, του οποίου η προϊστορία δείχνει ότι δεν έχει αποδεχθεί κανένα απολύτως σχέδιο, καμία απολύτως πρόταση από όσες υποβλήθηκαν στη δική μας πλευρά''.

    Κάτι τέτοιο θα μετέθεται τις πιέσεις από τον κ. Ντενκτάς, θα του έδινε άνεση να κινηθεί και να προωθήσει τις επιδιώξεις του με μεγαλύτερη δυνατότητα από ό,τι σήμερα, ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου.

    Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, ''οι δηλώσεις του τύπου ότι 'κάνουν πάσες ο ένας του άλλου' που έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής είχαν σαν στόχο ακριβώς να εκμεταλλευτούν πολιτικά, κομματικά, προεκλογικά αυτή την πάσα που προφανώς τους έδωσε ο κ. Ντενκτάς''.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως ''δεν χρειάζεται πολλή διορατικότητα για να αντιληφθεί κάποιος ότι σε όποιον λέει μπράβο ο Ντενκτάς τον καίει στη δική μας πλευρά και όταν λέει κάποιου ότι 'δεν σε πάω και δεν μου αρέσεις και σε πολεμώ και σε ανταγωνίζομαι' του δίνει πόντους''.

    Ερωτηθείς αν εκλαμβάνει τις δηλώσεις Ντενκτάς ως δήλωση στήριξης προς τον κ. Παπαδόπουλο, ο κ. Παπαπέτρου απάντησε: ''Ασφαλώς. Σαν προσπάθεια να ενισχυθεί ο κ. Παπαδόπουλος διότι βολεύει τον κ. Ντενκτάς να έχει απέναντί του έναν πολιτικό σαν τον κ. Παπαδόπουλο με τις άκαμπτες πολιτικές τοποθετήσεις πάρα έναν ευέλικτο πολιτικό όπως ο κ. Κληρίδης''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παπαπέτρου είπε: ''Εγώ δεν έσπευσα να ερμηνεύσω τις δηλώσεις του κ. Ντενκτάς. Αλλοι έσπευσαν να τις ερμηνεύσουν και να τις εκμεταλλευτούν. Εγώ απαντώ σε αυτήν την προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής να κάμει πολιτικό κεφάλαιο από τις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Ντενκτάς'', ο οποίος όπως ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου, ''δεν έχει κανένα λόγο για τις δικές μας εκλογές''.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε πως είναι υποχρεωμένος να απαντήσει όταν ''ο κ. Χριστόφιας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτές τις δηλώσεις (Ντενκτάς) χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι ουσιαστικά υποσκάπτει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι νόμισε ότι αυτό θα του φέρει πέντε ψήφους''.

    Ερωτηθείς για τη σημερινή πρωινή συνάντηση του κ. Χριστόφια με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως ο κ. Χριστόφιας ζήτησε να δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ''και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με χαρά του είπε πρόθυμα ότι θα τον δεχθεί αμέσως''.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κάνει προεκλογική εκστρατεία, ασχολείται με το Κυπριακό και οποιανδήποτε στιγμή θεωρήσει ότι χρειάζεται τον κ. Χριστόφια και αυτό γίνεται πολύ συχνά δεν διστάζει να τον φωνάζει και να συνεργαστεί μαζί του παρά τα όσα λέει ο κ. Χριστόφιας για τον Πρόεδρο'', πρόσθεσε.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα πως ''υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό και αυτή αποδεικνύεται από τα ίδια τα γεγονότα'', για να προσθέσει πως ''από τη στιγμή που διεξάγονται οι συνομιλίες θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, παρά τις φραστικές τοποθετήσεις του κ. Ντενκτάς, να βρεθούμε ενδεχόμενα μπροστά και σε αλλαγή σε κάποια στιγμή της στάσης του, που μπορεί να μην είναι τόσον ορατή αυτή τη στιγμή''.

    Ερωτηθείς τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός πως ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ζήτησε αυτή τη φορά να δει τον Ελληνα Πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως ''μπορεί να σημαίνει ότι ο χρόνος είναι ουσιαστικής σημασίας, ότι θα πρέπει να ληφθούν σε κάποιο στάδιο κρίσιμες αποφάσεις''.

    [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/01/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7226            1,7329
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8559            1,8670
    Λίρα Αγγλίας                     1,1385            1,1453
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     219,0472        220,7995
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1342          3,1592
    Δολάριο Καναδά                     2,8247          2,8472
    Κορώνα Δανίας                     12,8019         12,9043
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8250         12,9276
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8976         16,0247
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5240          2,5441
    

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Κόστος λύσης - Δηλώσεις Φερχόιγκεν

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα πως η Κύπρος δεν μπορεί από μόνη της να επωμιστεί το οικονομικό βάρος που θα προκύψει από την εφαρμογή μιας λύσης στο Κυπριακό ''και για αυτό είναι απαραίτητο η διεθνής κοινότητα να έλθει με πολύ ουσιαστική συνδρομή και υπάρχουν συγκεκριμένες υποσχέσεις προς αυτή την κατεύθυνση''.

    Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά, πως οι οικονομικές πτυχές που προκύπτουν από την πρόταση του Κόφι Ανάν είναι της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου λιρών και πλέον.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Δημήτρης Χριστόφιας (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα το Εθνικό Συμβούλιο, ύστερα από αίτημα που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας σε συνάντηση μισής ώρας που είχε το πρωί μαζί του.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ζήτησε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη γιατί πιστεύει πως πρέπει να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο. ''Κρίνω ότι είναι η ώρα και έθεσα αυτό το αίτημα στον Πρόεδρο και ανταποκρίθηκε'', είπε ο κ. Χριστόφιας. ''Αυτό που ζήτησα εγώ από τον Πρόεδρο είναι να συζητηθούν οι συνομιλίες, οι εξελίξεις αν υπάρχουν, αν δεν υπάρχουν, γενικά η κατάσταση στις συνομιλίες'', πρόσθεσε.

    ''Είχαμε συμφωνήσει με τον Πρόεδρο'', είπε, ''στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και με δεδομένο ότι θα άρχιζαν οι συνομιλίες αυτή την περίοδο, ότι μόλις άρχιζαν οι συνομιλίες και έχουμε τις αντιδράσεις του κ. Ντενκτάς θα συνερχόταν το Εθνικό Συμβούλιο να συνεκτιμήσει την κατάσταση''.

    Κληθείς να σχολιάσει αν έρχεται και τρίτο αναθεωρημένο έγγραφο, ο κ. Χριστόφιας απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως ''ούτε ο κ. Σημίτης επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο. Δεν απέκλεισε ο κ. Σημίτης'', είπε, ''να έρθει κι ένα τέτοιο έγγραφο, κατά συνέπεια τα ΗΕ είναι ελεύθερα να κάμουν ό,τι νομίζουν. Αλλά δεν νομίζω'', συνέχισε, ''ότι επιβεβαιώνεται ότι θα έρθει τέτοιο έγγραφο νοουμένου ότι η δήλωση του κ. Σημίτη λέει επίσης ότι οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου είναι μηδαμινές, ελάχιστες''.

    Ερωτηθείς αν αυτή είναι η αίσθηση που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ύστερα από τη συνάντηση που είχε μαζί του, ο κ. Χριστόφιας είπε: ''Νομίζω η αίσθηση του καθενός από εμάς αυτή είναι''.

    Σε ερώτηση αν με τον τρόπο που παρουσιάζεται ο διαγωνισμός για σημαία και εθνικό ύμνο, αποτελεί πρόοδο στις συνομιλίες, απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι ''είναι ένα θέμα το οποίο περιλαμβάνεται στις κίτρινες κόλλες του ΓΓ και υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να ζητηθεί όταν υπάρξει ιδρυτική συμφωνία''. Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επαναλαμβάνει τον ''παλιό κακό εαυτό του'', και πως είναι απόλυτα αδιάλλακτος στις συνομιλίες.

    Εξέφρασε την άποψη ότι ''τα ΗΕ τραβούν από τα μαλλιά την υπόθεση, να φαίνεται ότι υπάρχει κάπου κοινό σημείο'', θέμα το οποίο θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Ερωτηθείς αν το Εθνικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για να δώσουν αυτή την εντολή στα ΗΕ, ο κ. Χριστόφιας είπε πώς θα την έδιδε το Εθνικό Συμβούλιο αφού δεν συνήλθε.

    ''Η εντολή που έδωσε το Εθνικό Συμβούλιο κι ήταν ομόφωνη και ήταν και θέση του Προέδρου είναι ότι στο δεύτερο αυτό στάδιο θα μπούμε εάν υπάρχει συμφωνία αλλά δεν δεχθήκαμε εμείς το ρόλο επί διαιτησίας του ΓΓ'', είπε. ''Δηλαδή'', διευκρίνισε, ''να υπάρξουν κίτρινα χαρτιά, κόλλες ή διατάξεις όπου η μια πλευρά θα έθετε τη δική της θέση και η άλλη τη δική της κι αν δεν υπάρξει συμφωνία να αποφασίσει ο ΓΓ''.

    Ανέφερε ότι αυτό ο Πρόεδρος το έστειλε γραπτώς στο ΓΓ ως απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. ''Από εκεί και πέρα'', είπε, ''επειδή είναι στις κίτρινες κόλλες εύχομαι κι ελπίζω να μην μπει από το παράθυρο μια τέτοια διαδικασία η οποία θα απορριφθεί συλλήβδην από το Εθνικό Συμβούλιο και από τον Πρόεδρό μας''.

    Κληθείς να σχολιάσει ότι είναι αντίφαση από την μια ο Τ/Κ ηγέτης να εμμένει στις αδιάλλακτες θέσεις του και από την άλλη να δίνει τη συγκατάθεσή του για να βρεθούν τα σύμβολα του ομόσπονδου κράτους, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''ο κ. Ντενκτάς κάνει τη δουλειά του''. Ανέφερε ότι αυτή την ώρα ο βασικός στόχος του κ. Ντενκτάς είναι να πάει στο λεγόμενο δημοψήφισμα για να πάρει αρνητική θέση σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των συνομιλιών.

    Πρόσθεσε ότι ο λεγόμενος νόμος που παρουσίασε ο κ. Ντενκτάς στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ Αλβαρο ντε Σότο εμπεριέχει το εξής : - εάν ο συνομιλητής θα κάμει ή του ζητηθεί να κάμει την οποιαδήποτε παραχώρηση στην 'κυριαρχία' του ψευδοκράτους δεν έχει δικαίωμα να το κάμει εκτός κι αν γίνει δημοψήφισμα και του δώσει εντολή ο 'λαός'. Ερωτηθείς αν στις συνομιλίες έχουν αναφερθεί και ονόματα ως προς την ονομασία του νέου κράτους, είπε ότι δεν είναι ενήμερος.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ και υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία για το τι η δική μας πλευρά παίρνει αυτή τη στιγμή στις συνομιλίες, είπε ότι ''αν πράγματι ανταλλάχθηκαν έγγραφα από πλευράς και της δικής μας διαπραγματευτικής ομάδας, αυτά θα διευκρινιστούν στο Εθνικό Συμβούλιο''.

    Κληθείς επίσης να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη περί ''κουτσομπολιών συνοικιακού κομμωτηρίου'' από πλευράς της αντιπολίτευσης, ο κ. Χριστόφιας απάντησε: ''Και θέλετε να σχολιάσω ένα τέτοιο κουτσομπολιό. Σε καμιά περίπτωση. Δεν καταδέχομαι''.

    Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''όλες οι δημοσκοπήσεις οδηγούν σε ένα συμπέρασμα, πως ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι σταθερά πρώτος κι εφόσον οι δημοσκοπήσεις παίρνουν σε δεύτερο γύρο είναι ο νικητής των εκλογών''.

    [18] (Κ) Φίσερ - Γιακίς - Κυπριακό

    Την επιθυμία της Γερμανίας να επιλυθεί σύντομα το Κυπριακό με ένα θετικό τρόπο, εξέφρασε σήμερα ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογο του Γιασάρ Γιακίς στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Φίσερ εξέφρασε ικανοποίηση για το μήνυμα που έστειλε η χθεσινή συνάντηση της Κωνσταντινούπολης στο Ιράκ, προσθέτοντας πως ήταν ένα σαφές μήνυμα για την ειρήνη στην περιοχή.

    Χθες το βράδυ, ο Φίσερ είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ τον οποίο και συνεχάρη για την πρωτοβουλία της Αγκυρας για το Ιράκ.

    [19] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Λύση Κυπριακού - Δαπάνη

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένο να γίνει εμπεριστατωμένη, ολοκληρωμένη και πολύπλευρη μελέτη από ειδικούς για τις δαπάνες και για την επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών, που θα επιφέρει η επίλυση του Κυπριακού και η τυχόν υλοποίηση του σχεδίου Ανάν. Ο κ. Χριστοδούλου υπέβαλε σχετική εισήγηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    [20] (K) Εκπρόσωπος - Σημαία - Υμνος - Ονοματολογία

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα πως κανένα απολύτως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, κατά τη συζήτηση επί του σχεδίου Ανάν, δεν ήγειρε οποιεσδήποτε ενστάσεις ή υπέβαλε οποιεσδήποτε αντιπροτάσεις σε σχέση με το θέμα της προκήρυξης δημόσιου διαγωνισμού στην Κύπρο για την επιλογή νέας σημαίας και ύμνου.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση των ΗΕ πως τα Ηνωμένα Εθνη θα προκηρύξουν δημόσιο διαγωνισμό στην Κύπρο για την επιλογή νέας σημαίας και ύμνου, ο κ. Παπαπέτρου διευκρίνισε πως για τις προτάσεις και τις εισηγήσεις που θα υποβληθούν για αυτά τα θέματα δεν θα αποφασίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ ''αλλά θα τεθούν μπροστά στις δυο πλευρές για να γίνουν δεκτά''.

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από πέντε κατά σειρά ημέρες πτώση. Ο Γενικός Δείκτης, οδηγούμενος κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους, σημείωσε μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,67%, κλείνοντας στις 94,24 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,92%. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 291 χιλιάδες λίρες.

    [22] (Κ) Ελλάδα - Πρωθυπουργός - Κυπριακό

    Tην εκτίμηση ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα κληθούν "να πάρουν οριστικά θέση" επί ενός τροποποιημένου σχεδίου λύσης του Kυπριακού, διατύπωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης, προσθέτοντας ότι αν και "δεν υπάρχει βεβαιότητα περί των εξελίξεων", η ελληνική πλευρά πρέπει να δείχνει στη διεθνή κοινότητα ότι επιδιώκει τη λύση του πολιτικού προβλήματος της νήσου.

    [23] (Κ) Γιώργος Περδίκης - Δημοσιογραφική Διάσκεψη

    Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς πρέπει να αποχωρήσουν από την πολιτική και να αφήσουν ''τις νέες αντιλήψεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την επίλυση του Κυπριακού να καρποφορήσουν''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Περδίκης είπε ότι ''είναι καιρός το δίδυμο Κληρίδη - Ντενκτάς το οποίο ευθύνεται σε ένα μεγάλο βαθμό για τα δεινά της Κύπρου να αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο'', για να προσθέσει ότι ''αν θεωρούν οι ίδιοι ότι πάνε πακέτο, τότε νομίζω ότι είναι ώρα να αποχωρήσουν και οι δύο μαζί''.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον θα πρέπει να αρχίσουν από την αρχή οι διαπραγματεύσεις, σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι δύο ηγέτες, ο κ. Περδίκης είπε ότι ''έχουν περάσει 30 χρόνια διαπραγματεύσεων και είναι κρίμα αυτή η προσπάθεια να πάει χαμένη. Πρέπει να στηριχθούμε σε αυτά τα οποία έχουμε συζητήσει και να λάβουμε υπόψη την εμπειρία που υπάρχει'', ανέφερε.

    Ο κ. Περδίκης κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή ανακοίνωση των ΗΕ για προκήρυξη διαγωνισμού για τη νέα σημαία και τον νέο ύμνο του κοινού κράτους το οποίο θα προκύψει εάν επιλυθεί το Κυπριακό, είπε ότι ''ο Πρόεδρος Κληρίδης πρέπει να δώσει πολλές εξηγήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο γιατί προχωρεί σε αυτές τις ενέργειες''.

    Πρόσθεσε ότι ''σε αυτά τα θέματα είχαμε συναντήληψη ότι δεν θα δινόταν στο Γενικό Γραμματέα των ΗΕ το δικαίωμα να λειτουργήσει ως επιδιαιτητής'', ανέφερε.

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει δημόσιες τοποθετήσεις Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικών σε ό,τι αφορά το όνομα του νέου κράτους, ο κ. Περδίκης είπε ότι ''εμείς είμαστε υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Προεδρικές Εκλογές ------------------------ Ο κ. Περδίκης στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης ανακοίνωσε ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλός και τα κόμματα που τον υποστηρίζουν ''δεν θα χρησιμοποιήσουν τις διαφημιστικές πινακίδες για την προεκλογική εκστρατεία'', των προεδρικών εκλογών.

    ''Η αξιέπαινη πρωτοβουλία του Τάσσου Παπαδόπυλου και των συνεργαζόμενων κομμάτων, αποτελεί ένδειξη της περιβαλλοντικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζει την πρόταση διακυβέρνησης της χώρας που συνοδεύει αυτή την υποψηφιότητα'', είπε ο κ. Περδίκης.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι τα συνεργαζόμενα κόμματα της αντιπολίτευσης ''αποφάσισαν να προωθήσουν άμεσα την ψήφιση της πρότασης νόμου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στη Βουλή, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου που θα ενσωματώνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις θέσεις των οικολόγων'', προσθέτοντας αυτή η δέσμευση θα ισχύει οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών.

    Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε και στη συνεργασία κυβέρνησης και Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) η οποία οδήγησε στο ''να μην υπάρχει σήμερα νομικό πλαίσιο για τις πινακίδες και να κινδυνεύουμε να υποστούμε ακόμα μια έξαρση του φαινομένου λόγω των προεδρικών εκλογών''.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πρώτος ο κ. Παπαδόπουλος άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία με την τοποθέτηση πινακίδων στους δρόμους, ο κ. Περδίκης είπε ότι ''πρέπει να χαιρετίσουν όλοι το γεγονός ότι η δική μας η παρέμβαση έχει διορθώσει ένα κακό''.

    ''Ούτε εμείς γεννηθήκαμε περιβαλλοντιστές, ούτε εσείς ούτε κανένας άλλος. Ολοι μαθαίνουμε τα καινούργια μηνύματα'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Περδίκης καταλόγισε στη διακυβέρνηση Κληρίδη, ''την κύρια ευθύνη για το αλαλούμ που δημιουργήθηκε με τις πινακίδες, λέγοντας ότι ''παραδίδει μια χώρα γεμάτη πινακίδες''.

    Ευθύνες καταλόγισε και στους δήμους, οι οποίοι, όπως είπε, ''συμπεριφέρθηκαν με ένα τρόπο εντελώς κερδοσκοπικό''.

    [24] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Αεροδρόμιο Πάφου - Δηλώσεις

    Η υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ''αντί ενότητα, μόνο διάσπαση έφερε'', δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στο αεροδρόμιο Πάφου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως η ε/κ πλευρά ''έχει υποβάλει άτυπο έγγραφο στις συνομιλίες, το οποίο καθορίζει ποια είναι τα θέματα τα οποία θέλουμε να διαπραγματευτούμε με σκοπό τη βελτίωση του σχεδίου Ανάν''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ''σοβαρή'' την ενέργεια αυτή, προσθέτοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν έχει τύχει ενημέρωσης.

    ''Αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρή απόφαση είναι αυτή για την οποία το Εθνικό Συμβούλιο δεν έχει ενημέρωση'', είπε συγκεκριμένα.

    Αναφερόμενος στο διαγωνισμό που έχει προκηρυχτεί σχετικά με το νέο εθνικό ύμνο του κοινού κράτους, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ''ο κ. Ντενκτάς και ο κ. Κληρίδης είναι που αποφάσισαν να αναθέσουν στα Ηνωμένα Εθνη να κάμουν διαγωνισμό για νέο εθνικό ύμνο''.

    Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''το έγγραφο Ανάν έχει 35 σελίδες άσπρες, οι οποίες όταν υπογραφούν είναι δεσμευτικές, η λεγόμενη ιδρυτική συμφωνία, και άλλες σελίδες που περιέχουν άλλα θέματα και τα οποία τα δύο μέρη θα πρέπει να συζητήσουν και αν δεν συμφωνήσουν τα δύο μέρη αναλαμβάνει ο ΓΓ του ΗΕ ως επιτηρητής πάνω σε οιαδήποτε από τα άλλα θέματα''.

    ''Αυτή την πρόνοια, ότι ο ΓΓ αναλαμβάνει ως επιτηρητής, το Εθνικό Συμβούλιο δεν τη δέχτηκε και ομόφωνα την είχε απορρίψει και ο Πρόεδρος Κληρίδης και οι πάντες'', πρόσθεσε.

    Διερωτήθηκε πώς ''χωρίς να ερωτηθεί κανένας και χωρίς να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο έχει γίνει δεκτός ο ρόλος του ΓΓ ως επιτηρητής ή όχι''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού για την πιθανότητα μη λύσης μέχρι της 28η Φεβρουαρίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: ''Αυτά τα λέγαμε εμείς και μας έλεγαν ότι είμαστε μηδενιστές. Τώρα τα λεει ο κ. Σημίτης και υποθέτω ότι όλοι θα το δεχτούν. Ετσι είναι και η δική μας άποψη''.

    "Αν δεν πρόκειται να υπάρξουν εξελίξεις μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και αν εμφανισθεί και νέο σχέδιο για διαπραγματεύσεις, τότε ο λόγος που υποβλήθηκε υποψηφιότητα από τον κ. Κληρίδη πού πάει, ενόψει ραγδαίων εξελίξεων;'', διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Ερωτηθείς εάν προτίθεται να ζητήσει διακοπή των συνομιλιών αυτή την περίοδο ενόψει των εκλογών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το Εθνικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει ότι ''ο κ. Κληρίδης δικαιούται να συνεχίσει αν θέλει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου''.

    Εάν ο ίδιος, πρόσθεσε, ''αισθάνεται ότι απερχόμενος δεν μπορεί να πάρει δεσμευτικές αποφάσεις, είναι θέμα δικό του. Και ο ίδιος είχε πει παλιά ότι δεν θα ήταν σωστό να διαπραγματεύεται λίγες εβδομάδες πριν λήξει η θητεία του'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για την επόμενη μέρα της λύσης, ο κ. Παπαδόπουλος αφού σημείωσε ότι δεν είχε διαβάσει τη συνέντευξη είπε πως ''σίγουρα την επομένη της λύσης και αναλόγως του ποια μορφή θα πάρει η λύση πρέπει να υπολογίζουμε τεράστιες δαπάνες''.

    ''Για παράδειγμα θα είναι το θέμα των αποζημιώσεων για περιουσίες που τυχόν δεν θα επιστραφούν. Αυτές οι αποζημιώσεις όπως προνοεί το σχέδιο Ανάν θα καταβληθούν από την κοινότητα που προέρχεται ο ιδιοκτήτης της γης. Και μιλούμε για μερικά δισεκατομμύρια'', είπε.

    [25] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκλογές - Δημοσκοπήσεις

    ''Οσο πλησιάζει η ημέρα των προεδρικών εκλογών, όπως προκύπτει σαφώς και από τα συμπεράσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, καθίσταται πεποίθηση πλέον της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού, η νίκη του υποψήφιου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και των δυνάμεων της αλλαγής''.

    Αυτό τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωση το Δημοκρατικό Κόμμα, προσθέτοντας ότι ''ήδη η υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου αποτελεί πόλο ενότητας και συνεργασίας της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων του τόπου''.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται πως ''η επίτευξη αυτής της ευρείας ενότητας των πολιτικών δυνάμεων αποτελεί γεγονός ελπιδοφόρο, διότι διαμορφώνει συνθήκες για μια συλλογική διακυβέρνηση και μια συλλογική και συναινετική διαχείριση του κυπριακού προβλήματος και της ενσωμάτωσης της Κύπρου στην ΕΕ''.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη πως ''ο Τάσσος Παπαδόπουλος αναλαμβάνοντας την προεδρία της Δημοκρατίας και έχοντας τη συνεργασία και τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και κατ' επέκταση, μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, θα είναι πιο ενισχυμένος στη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος και στη διαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν''.

    Προστίθεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος θα είναι πιο αποφασιστικός και πιο αποτελεσματικός στη διαχείριση και την εφαρμογή της λύσης που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις καθώς και στην άσκηση της εσωτερικής διακυβέρνησης.

    Το ΔΗΚΟ αναφέρει ακόμη πως ο κ. Παπαδόπουλος ως Πρόεδρος θα είναι ''συλλογικός τόσο στη διαχείριση του Κυπριακού όσο και στη διακυβέρνηση του τόπου προς όφελος του συνόλου του λαού, αδιακρίτως κομματικής προέλευσης'', ενώ θα αποτελεί και ''πόλο ενότητας, συναίνεσης και ομαλής και παραγωγικής συνεργασίας όλων των πολιτικών δυνάμεων''.

    [26] (Κ) ΠΑΣΕΧΑ - Μαρκίδης - Εκλογές

    Την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επενδυτών Χρηματιστηρίου Αξιών (ΠΑΣΕΧΑ) για στήριξη της υποψηφιότητας του Αλέκου Μαρκίδη στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕΧΑ Δημήτρης Χατζήπαπας.

    Σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον κ. Μαρκίδη, ο κ. Χατζήπαπας αιτιολόγησε την απόφαση, λέγοντας ότι ''οι ενέργειες του κ. Μαρκίδη μέχρι τώρα για τη στήριξη των επενδυτών, όπως και το πρόγραμμά του για το μέλλον, μας έχουν βρει πλήρως ικανοποιημένους''.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζήπαπας είπε ότι ο Σύνδεσμος δεν επέλεξε την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη, διότι η κυβέρνηση και το κράτος του οποίου προϊσταται, ''είχε την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του Χρηματιστηρίου και είχε την ευθύνη να μην αφήσει αυτούς οι οποίοι είχαν λεηλατήσει τον Κύπριο πολίτη να το πράξουνε''.

    Είπε ότι η υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου απορρίφθηκε, διότι ο κ. Παπαδόπουλος ''ήταν και Πρόεδρος και Διοικητικός Σύμβουλος σε (δημόσιες) εταιρείες, ήταν και νομικός σύμβουλος σε 36 (δημόσιες) εταιρείες, ήταν ο νομικός σύμβουλος του Χρηματιστηρίου, ήταν αυτός ο οποίος συνέταξε τους νόμους για το Χρηματιστήριο με τις 1000 τόσες τρύπες και ένα πολύ βασικό σημείο, είναι ότι αυτή τη στιγμή, είναι από τα γραφεία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή που κυνηγούν τους επενδυτές για λογαριασμό τραπεζικών ομίλων."

    Χαιρετίζοντας την απόφαση του ΠΑΣΕΧΑ, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι αυτή τον τιμά και του δημιουργεί "ιδιαίτερο βάρος, προκειμένου να εκπληρώσω το καθήκον μου του χρηματιστηριακού φιάσκο του 1999-2000'', ενώ επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση, στη Βουλή, στα κόμματα και στις τράπεζες, για την κατάσταση που βρίσκεται το Χρηματιστήριο και οι επενδυτές σήμερα.

    Παρουσιάζοντας τις θέσεις του σε σχέση με το Χρηματιστήριο, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι όταν εκλεγεί πρόεδρος θα προβεί ''σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να τιμωρηθούν όσοι αποδεδειγμένα ενέχονται σε παράνομες πράξεις που αφορούν το Χρηματιστήριο'' και σημείωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, θα ενισχύσει όσο πρέπει τη Νομική Υπηρεσία του κράτους.

    Πρόσθεσε ότι θα συναντήσει ''ένα - ένα όλους τους βουλευτές και όλες τις κομματικές ηγεσίες'', προκειμένου να εισαγάγουν το νέο σύστημα απόδειξης το ταχύτερο, όχι μόνο για το Χρηματιστήριο, αλλά γενικότερα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι θα προχωρήσει στην εντός τριών μηνών σε βάθος μελέτη των διαφόρων προτάσεων που έχουν υποβληθεί σχετικά με την τύχη των χρεών των επενδυτών και σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους για την εξεύρεση της σωστής λύσης στο όλο πρόβλημα, ενώ πρόσθεσε ότι θα μελετήσει με ιδιαίτερη προσοχή πρόταση που του έχει γίνει, έτσι ώστε ''ο οφειλέτης να ευθύνεται μόνο με το ενέχυρο που έβαλε και να απαλλαγεί από την πρόσθετη προσωπική ευθύνη την οποία έχει, βάσει του γενικότερου συστήματος που ισχύει στην Κύπρο''.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις θεσμικές αλλαγές που αφορούν το Χρηματιστήριο, ώστε να υπάρξει πλήρης εξυγίανση και αποφυγή των γεγονότων του 1999-2000 και ανέφερε ότι θα εισηγηθεί την ίδρυση ταμείου νομικής και άλλης αρωγής προς βοήθεια και οικονομική αποκατάσταση των θυμάτων του Χρηματιστηρίου, ενώ θα λάβει μέτρα πολιτικής για την προστασία της μειοψηφίας των μετόχων στις δημόσιες εταιρείες.

    Σε παρατήρηση ότι με την εισήγηση για παγοποίηση των επενδυτικών δανείων, εξισώνονται οι επενδυτές με μια μερίδα ανθρώπων που έχουν συνάψει δάνεια για άλλους σκοπούς, ο κ. Μαρκίδης διευκρίνισε ότι ''η εισήγηση για παγοποίηση αφορά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να ληφθούν τα σωστά μέτρα'', προσθέτοντας ότι ''ήδη υπάρχει κάποια παγοποίηση με εθελοντική απόφαση των ίδιων των τραπεζών''.

    Σημείωσε, μάλιστα, ότι ''αυτοί που δάνειζαν τα χρήματα, έπρεπε να γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τους δανειζόμενους τον κίνδυνο και έπρεπε να είχαν τη δύναμη να αντέξουν στην άρνηση'' και πρόσθεσε ότι ''στην πραγματικότητα οι τράπεζες δεν άντεχαν τον ανταγωνισμό μεταξύ τους και συναγωνίζοντο ποια να δώσει τα περισσότερα δάνεια''.

    Επέρριψε ευθύνη και στο κράτος για έλλειψη προληπτικής πολιτικής. ''Ολα αυτά'', είπε, ''θα έπρεπε να προληφθούν και να προβλεφθούν, η προληπτική πολιτική είναι πάντοτε η καλύτερη''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ''επικρατεί ο συντηρητισμός σε όλες αυτές τις κομματικές ηγεσίες'' και διερωτήθηκε για το ''τι είδους αλλαγή επαγγέλλονται;''

    [27] (Κ) ΕΛΔΥΚ - Λείψανα - Ελλάδα - Μετακομιδή

    Μεταφέρονται την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα τα λείψανα οκτώ πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών της ΕΛΔΥΚ κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στις 28 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών η παράδοση των λειψάνων.

    [28] (Κ) Υπουργός Υγείας - Δηλώσεις

    Σε λειτουργία τίθεται από τις 12 Φεβρουαρίου του 2003 η Εντατική Μονάδα Παίδων του Μακάριου Νοσοκομείου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης.

    Σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο της τελετής παραλαβής του νευροπλοηγού, μηχανήματος για τη Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο κ. Σαββίδης είπε ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς επίσης εντατικολόγος, για τη μονάδα αυτή.

    Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι δύο αξονικοί τομογράφοι που προορίζονται ο ένας για τη Λευκωσία και ο άλλος για τη Λάρνακα τίθενται σε λειτουργία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου.

    Γραμμικοί Επιταχυντές ------------------------------ Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως σύντομα θα εξαγγείλει την αγορά μίας γραμμής Επιταχυντή, η οποία θα εγκατασταθεί προσωρινά στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μέχρι να ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

    Η νέα γραμμή Επιταχυντή πρόκειται να μεταφερθεί μαζί με δεύτερη γραμμή επιταχυντή για να μπορέσουμε να στήσουμε το ακτινοθεραπευτικό της Λεμεσού, είπε

    Δηλώσεις Μαρκίδης -------------------------- Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υποψήφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη ότι ''τα προβλήματα των νοσοκομείων παραμένουν ουσιαστικά άλυτα, με μακρές λίστες αναμονής'', ο κ. Σαββίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''ο κ. Μαρκίδης έχει λάθος''.

    ''Λίστες αναμονής αναμένεται να δημιουργηθούν σε όλους τους τομείς και στα εξωτερικά ιατρεία και στα φαρμακεία και στα χειρουργεία και σε όλα σχεδόν τα τμήματα, διότι έχουν τροποποιηθεί οι κανονισμοί που εμείς υποβάλαμε για αναβάθμιση των εισοδηματικών κριτηρίων για να γίνει κάποιος δικαιούχος δωρεάν νοσηλείας'', πρόσθεσε.

    Πρόσθεσε πως ''αν ο κ. Μαρκίδης εννοεί ότι η νέα κυβέρνηση, οποιαδήποτε και να είναι, θα έχει πρόβλημα με λίστες αναμονής, ναι θα έχει αν εφαρμόσουμε αυτούς τους κανονισμούς''.

    [29] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Λονδίνο - Τουρισμός - Επαφές

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης μεταβαίνει την Κυριακή στο Λονδίνο για επαφές με τους κυριότερους Βρετανούς οργανωτές ταξιδιών, καθώς και με μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς προς αποφυγή αρνητικών εξελίξεων για την Κύπρο σε περίπτωση σύρραξης στο Ιράκ.

    [30] (K) Βρετανός ΥΦΕΞ - Αγνοούμενοι - Κυπριακό

    Η βρετανική κυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο για το θέμα των αγνοουμένων και υποστηρίζει το έργο της ειδικής για το ζήτημα αυτό επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Denis MacShane.

    Ο Βρετανός ΥΦΕΞ προέβη στις δηλώσεις αυτές ερωτηθείς την περασμένη Τρίτη στο βρετανικό κοινοβούλιο για το αν η βρετανική κυβέρνηση είχε συζητήσει με τη νέα τουρκική κυβέρνηση το θέμα των αγνοούμενων.

    [31] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Η συνάντηση, που διήρκεσε πέραν των δύο ωρών, πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος επέστρεψε νωρίτερα σήμερα από την Αθήνα.

    [32] (Κ) Κουτσού - Εκπρόσωπος - Εθνικό

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Κουτσού δήλωσε σήμερα ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου ''δεν λέει την αλήθεια'' σε ό,τι αφορά τη στάση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου στα θέματα της σημαίας και του ύμνου του κράτους, που θα προκύψει από λύση του Κυπριακού.

    Σχολιάζοντας δήλωση του κ. Παπαπέτρου ότι ''κανένα απολύτως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου δεν υπέβαλε την παραμικρή εισήγηση για αλλαγή στα συγκεκριμένα αυτά θέματα'', ο κ. Κουτσού είπε ότι ''δεν λέει την αλήθεια ο κ. Παπαπέτρου γιατί, όπως ο ίδιος παραδέχεται και αυτοδιαψεύδεται ένα λεπτό μετά, οι ΝΕΟ είχαν ταχθεί εναντίον του σχεδίου Ανάν''.

    [33] (Κ) ΗΠΑ - Διάσκεψη δωρητών - Στήριξη

    Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ανακοίνωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να οργανώσει μια διεθνή διάσκεψη δωρητών για παροχή οικονομικής στήριξης στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, και δηλώνουν έτοιμες να συμμετάσχουν σε μιαν τέτοια διάσκεψη και να συμβάλουν οικονομικά.

    Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν στήριξη και εμπειρία σε μιαν προσπάθεια ''αξιολόγησης αναγκών'' στην Κύπρο, ως πρώτο βήμα στην προετοιμασία μιας διάσκεψης δωρητών.

    [34] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ - Αναστασιάδης - Παπαπέτρου

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης κατηγόρησε σήμερα τους κυβερνώντες ότι ''στην προσπάθειά τους να παραμείνουν στην εξουσία, παραβιάζουν τη μια μετά την άλλη τις ομόφωνες αποφάσεις του ΕΘνικού Συμβουλίου, κάτω πάντα από τη δικαιολογία ότι τάχατες με αυτό τον τρόπο προωθούν τη διαδικασία των συνομιλιών'' για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Κατσουρίδης απαντούσε στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη σε σχέση με το θέμα προκήρυξης από τον ΟΗΕ διαγωνισμού για τον εθνικό ύμνο και τη σημαία στην περίπτωση που προκύψει λύση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη, ''η ουσία δεν είναι το περιεχόμενο του ύμνου ή αν η σημαία θα είναι καλή ή θα εγκριθεί ή όχι από τις δύο πλευρές, αλλά το ότι σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν, τα θέματα αυτά εμπίπτουν στις κίτρινες σελίδες'', οι πρόνοιες των οποίων θα συμφωνηθούν αφού πρώτα θα συμφωνηθούν οι λευκές σελίδες. Πρόσθεσε ότι ''είναι ξεκάθαρο πως κατά τις τελευταίες δύο μέρες υπάρχει πλέον σύμπραξη των διδύμων πύργων που εκπροσωπούν το ΔΗΣΥ, των υποψηφίων Γλαύκου Κληρίδη και Αλέκου Μαρκίδη''.

    ''Θορυβημένοι από τη δυνατότητα που αντιλαμβάνονται, ότι μπορεί να εκλεγεί ο Τάσσος Παπαδόπουλος από τον πρώτο γύρο, έχουν συντονίσει τις επιθέσεις τους αναμασώντας χιλιοειπωμένα θέματα'' πρόσθεσε ο κ. Κατσουρίδης, ο οποίος αναφερόμενος στις αποκαλύψεις εκ μέρους του κ. Μαρκίδη σε σχέση με τις κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για την κυριαρχία, είπε ότι ''ο όλος χειρισμός στοχεύει στο να διαιωνιστεί η εξουσία του Συναγερμού''.

    ''Αν η έννοια τους ήταν πραγματικά το Κυπριακό, δεν θα πολεμούσε η μια πλευρά των κυβερνώντων ενάντια στην άλλη και δεν θα υπέσκαπταν οι ίδιοι τη διαπραγματευτική μας ικανότητα, προβαίνοντας στις αλληλοαποκαλύψεις που προβαίνουν'', είπε ο Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

    Ο κ. Κατσουρίδης είπε επίσης ότι η δήλωση του κ. Αναστασιάδη, ότι δεν άκουσε ποτέ τον κ. Χριστόφια να ζητεί διευκρινίσεις επί του θέματος της κυριαρχίας ''συνιστά διαστρέβλωση της πραγματικότητας'' και παρέπεμψε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ στις αλλεπάλληλες δηλώσεις του κ. Χριστόφια ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι ''και διευκρινίσεις χρειάζονται και βελτιώσεις θα μπορούσαν να είχαν επέλθει στο θέμα της κυριαρχίας''.

    [35] (Κ) ΗΕ - Αν. Εκπρόσωπος Τύπου - Αλβαρο ντε Σότο

    Κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των ανταποκριτών στην έδρα του ΟΗΕ, η αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Hua Jiang, προέβη στην ακόλουθη δήλωση, αναφορικά με τις επαφές του ειδικού σύμβουλου του Κόφι Ανάν, Αλβαρο Ντε Σότο, στην Αθήνα:

    ''Σήμερα το πρωί ο κ. ντε Σότο συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ακολούθως συναντήθηκε με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα,'' είπε η κ. Jiang.

    [36] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Ιράκ

    Τα Ηνωμένα Εθνη και η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησαν σήμερα να επιτραπεί η χρησιμοποίηση εγκαταστάσεων επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την εγκατάσταση του κέντρου συντονισμού των ανθρωπιστικών ενεργειών του ΟΗΕ στο Ιράκ.

    Οπως ανέφερε καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή, η επικύρωση της συμφωνίας έγινε με ανταλλαγή σχετικών επιστολών μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 24 January 2003 - 18:49:29 UTC