Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-01-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Παναγιώτου - Λεμεσός - Θεομηνία - Εκτίμηση κατάστασης
  • [04] (Κ) ΥΠΕΞ - Τάσσος Παπαδόπουλος
  • [05] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Τάσσος Παπαδόπουλος (Επανάληψη)
  • [07] (Κ) Αδάμος Κατσαντώνης - Πολιτισμός
  • [08] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Τάσσος Παπαδόπουλος
  • [09] (Κ) Μπλιξ - ΣΑ - Κύπρος
  • [10] (K) Ομήρου - Αθήνα - Συναντήσεις
  • [11] (Κ) Κύπρος - Συνεισφορά - ΟΗΕ
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Εκλογές
  • [13] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυβέρνηση - Κληρίδης - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Αναπληρωτής Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Διάσκεψη Τύπου
  • [15] (Κ) Κασουλίδης - Ελλαδίτες στρατιωτικοί - Παράδοση λειψάνων
  • [16] (Κ) Αγνοούμενοι - Θεοδοσίου - Ταυτοποιήσεις λειψάνων
  • [17] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Νίκος Κουτσού - Περιοδεία - Καταστήματα
  • [20] (Κ) ΥΠΕΞ Αυστραλίας - Κυπριακό - Απεσταλμένος
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπείες Μόρφου, Καρπασίας
  • [22] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Εκπρόσωπος - Εξελίξεις - Αντιπολίτευση
  • [24] (Κ) Οργανώσεις Αντιστασιακών - Υποστήριξη Παπαδόπουλου
  • [25] (Κ) Τουρκία - Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό
  • [26] (Κ) Τουρκία - Ερντογάν - Κυπριακό
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λεμεσός - Πληγείσες περιοχές
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νέος Πρεσβευτής Ουγγαρίας
  • [29] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Απεργία ΠΑΣΥΠΙ
  • [30] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρεσβευτής Ιράν - Διαπιστευτήρια
  • [31] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λεμεσός - Θεομηνία - Σύσκεψη
  • [32] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Σχέδιο Ανάν - Οικονομική πτυχή
  • [33] (Κ) ΕΕ - Χριστοδουλάκης - Κυπριακό
  • [34] (Κ) Εκπρόσωπος ΟΗΕ - Επαφές Αλβαρο ντε Σότο - Τουρκία
  • [35] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αμπτουλάχ Γκιούλ

  • [01] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ουάσινγκτον - Πρέσβειρα Κύπρου - Ομιλία --------------------------------------- Η διαίρεση της Κύπρου είναι αφύσικη και έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την ιστορία του νησιού, κατά την οποία η συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ήταν κατά το μεγαλύτερο διάστημα ειρηνική και αρμονική, είπε η Πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

    Σε ομιλία της, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον με θέμα ''Κύπρος: Από τη Διένεξη στη Συμφιλίωση'', η κ. Μαρκουλλή χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή ως το ''βαρύτερο πλήγμα'' στην ειρηνική συμβίωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αφού όπως είπε, ''έφερε το βίαιο διαχωρισμό τους''.

    Αυτή η τεχνητή διαίρεση, είπε, επικράτησε για τόσα χρόνια λόγω της πολιτικής της Αγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας ότι η διατήρηση του στάτους κβο στο νησί αποτελεί τη λύση του προβλήματος.

    Πρόσθεσε πως ''η πραγματική προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επενεργεί καταλυτικά στις προσπάθειες για επανένωση του νησιού και του λαού του''.

    Αναφερόμενη στις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων στις κατεχόμενες περιοχές, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι αυτές καταδεικνύουν το όραμα των Τουρκοκυπρίων για επανένωση της πατρίδας τους και την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με τους Ε/Κ συμπατριώτες τους.

    ''Οραμά μας αποτελεί η οικοδόμηση μίας κοινής και ειρηνικής πατρίδας'', είπε.

    Καταλήγοντας, η κ. Μαρκουλή αναφέρθηκε στα λόγια ενός νεαρού Τουρκοκύπριου, ο οποίος συμμετείχε στο πρόγραμμα ''Ειρήνη διαμέσου της Τέχνης'' που διοργανώθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Ουάσιγκτον από το International Child Art Foundation και το Cyprus Fulbright Commission, με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων νέων.

    ''Μάθαμε ότι αυτοί (οι Ελληνοκύπριοι) δεν είναι οι εχθροί και ότι μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά. Πίσω (στην Κύπρο) δεν πίστευα ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί γιατί δεν είχα την ευκαιρία να έχω Ελληνοκύπριους φίλους. Είμαστε εδώ αποδεικνύοντας ότι μπορούμε'', είπε ο νεαρός Τ/Κ.

    Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Σύνδεσμος Αποφοίτων και Φίλων του London School of Economics στην Ουάσιγκτον (AFLSE) και η πρεσβεία της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ.

    Ουάσιγκτον - Παγκύπριος - Εκδήλωση ------------------------------------ Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος της Ουάσιγκτον τίμησε το Σάββατο το βράδυ, στη διάρκεια επισήμου δείπνου, ενώπιον 300 περίπου ατόμων, το φιλέλληνα δημοκρατικό βουλευτή Νέας Ιερσέης, Ρόμπερτ Αντριους και τον αντιπρόεδρο της ΠΣΕΚΑ και πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκο Παπανικολάου, για την προσφορά τους στον αγώνα της Κύπρου.

    Μιλώντας στην εκδήλωση η Πρέσβειρα της Κύπρου στις ΗΠΑ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή χαρακτήρισε την ένταξη στην ΕΕ μεγάλη νίκη για την Κύπρο, που δέχτηκε βαρύτατο χτύπημα με την εισβολή του 1974. Η κ. Μαρκουλλή επισήμανε ότι για πρώτα φορά έχουν αλλάξει οι παράμετροι στο Κυπριακό. Και σαν αποτέλεσμα, «βλέπουμε για πρώτη φορά τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους να κατεβαίνουν κατά χιλιάδες και να διαδηλώνουν υπέρ της επανένωσης και της ένταξης στην ΕΕ. Κι αυτό'', υπογράμμισε, ''είναι άνευ προηγουμένου».

    Χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την παρούσα φάση, η Πρέσβειρα της Κύπρου κάλεσε όλους να επαγρυπνούν, να συνεχίζουν να υποστηρίζουν σύντομη επίλυση του προβλήματος και να ζητούν από την αμερικανική κυβέρνηση να είναι περισσότερο δραστήρια.

    «Είναι πολύ σημαντικό η Κύπρος να εισέλθει το 2004 στην ΕΕ ως μία χώρα και για να γίνει αυτό θα πρέπει να πειστεί το τουρκικό κατεστημένο και πρωτίστως οι στρατιωτικοί, ότι είναι προς το συμφέρον τους στην ΕΕ να ενταχθεί η ενωμένη Κύπρος».

    Είπε στους ομογενείς ότι η Κύπρος υπολογίζει σ αυτούς, «να συνεχίσουν να τονίζουν στην αμερικανική κυβέρνηση πως η ώρα έφτασε και θα πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, στο υψηλότερο επίπεδο, για να γίνει αυτή η χρονιά, το 2003, το έτος της Κύπρου».

    Ο δημοκρατικός βουλευτής Νέας Ιερσέης Ρόμπερτ Αντριους, ευχαριστώντας τον Παγκύπριο Ουάσιγκτον για την τιμή που του έκανε, αναφέρθηκε στην επίσκεψή του, μαζί με άλλους συναδέλφους του στην Κύπρο, πριν έξι χρόνια και τα εμπόδια που ήγειραν οι αρχές του ψευδοκράτους. «Δεν μας επιτράπηκε να διασχίσουμε την πράσινη γραμμή γιατί αρνηθήκαμε να συμβιβαστούμε με τις αρχές μας και να αποδεχτούμε τους όρους που μας έθεσαν να συνομιλήσουμε με αξιωματούχους του ψευδοκράτους».

    Ο κ. Αντριους είπε ότι στην άλλη πλευρά της γραμμής που χωρίζει την Κύπρο ευδοκιμούν οι διακρίσεις, καταπίεση κι η αδικία. «Γι αυτό δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκυπρίων κατέβηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στους δρόμους, όχι για να καταδικάσουν τις αρχές που υποστηρίζουν οι συμπατριώτες τους στο νότο, αλλά για αμφισβητήσουν τις αρχές και τα δόγματα της ίδιας της 'κυβέρνησής' τους και να ζητήσουν την επανένωση υπό δίκαιους όρους για όλους τους Κυπρίους».

    Ο φιλέλληνας βουλευτής είπε ότι ελπίδα και προσδοκία όλων είναι «μέχρι το Μάιο του 2004 μία ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ, με μία κυβέρνηση και τις ίδιες αρχές για όλους τους κατοίκους της».

    Ο κ. Αντριους επισήμανε ότι σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη για τα διεθνή ζητήματα στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ασχολείται εντατικά με το Κυπριακό, το ίδιο και το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    «Χωρίς εσάς, δεν θα υπήρχε αυτή η προσοχή», είπε απευθυνόμενος στους ομογενείς, καλώντας τους να δώσουν χαρακτήρα επείγοντος στην επικράτηση της δικαιοσύνης στην Κύπρο.

    O Αντιπρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανίκος Παπανικολάου αποδεχόμενος το βραβείο χαιρέτισε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    «Δεν γνωρίζω αν μπορώ να πω το ίδιο και για το σχέδιο Ανάν, αλλά, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να το δεχτούμε ως βάση για διαπραγμάτευση. Ομως, χρειάζονται αρκετές διαπραγματεύσεις. Ελπίζω όλοι οι Κύπριοι πολίτες να κατορθώσουν να αποκτήσουμε τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι πολίτες της Ευρώπης. Θα ήταν ντροπή οι Κύπριοι, ως πολίτες της Ευρώπης, να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα και τους ίδιους νόμους με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους», κατέληξε.

    Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Σάββας Τσίβικος κάλεσε τους παριστάμενους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του βουλευτή Ρόμπερτ Αντριους για τη σταθερή του υποστήριξη στον αγώνα της Κύπρου.

    Στο έργο και την προσφορά των δύο τιμωμένων προσώπων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Ουάσιγκτον Δρ Ανδρέας Περικλή. Το χαιρετισμό της ελληνικής κυβέρνησης μετέφερε η πρόξενος της Ελλάδας Αδαμαντία Κλότσα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε κι ο νεοεκλεγείς δημοκρατικός βουλευτής Μέριλαντ, Chris Van Hollen.

    Ο Παγκύπριος Ουάσιγκτον ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια. Εχει διακόσιες περίπου οικογένειες μέλη, και πέραν του εθνικού ζητήματος, δραστηριοποιείται σε πολιτιστικά και αθλητικά θέματα.

    Λονδίνο - Κύπριος αιωνόβιος --------------------------- Η κυπριακή παροικία της Βρετανίας τίμησε τον αιωνόβιό της, Σέργη Φλωρίδη, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Λαπήθου-Καραβά και στην οποία αντιπροσωπεύθηκε και ο Δήμος Λαπήθου από το Δήμαρχο Αθω Ελευθερίου, τον αντιδήμαρχο Νεοπτόλεμο Κότσαπα και τρία άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Ο τιμηθείς, γέννημα της Λαπήθου, οικοδόμος το επάγγελμα, εργάσθηκε και έζησε σε διάφορα μέρη της Κύπρου καταλήγοντας στο Βαρώσι απ΄ όπου μετανάστευσε στην Αγγλία πριν αρκετό καιρό. Προχθές συμπλήρωσε 100 χρόνια.

    Στην εκδήλωση, που έγινε στο οίκημα της Αδελφότητας και πήρε μορφή εορταστικού δείπνου, προέδρευσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Λαπήθου-Καραβά Χρυσόστομος Παπαπαύλου που έδωσε το πορτραίτο του τιμώμενου.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος, ο εκπαιδευτικός Μιχαλάκης Χριστοδουλίδης, ο Γραμματέας του παραρτήματος ΑΚΕΛ Χριστόδουλος Στυλιανού και άλλοι παράγοντες ευχόμενοι στον ίδιο και στην προσφιλή του σύζυγο Παναγιώτα, αρκετά ακόμη χρόνια οικογενειακής ευτυχίας.

    Εκ μέρους των πέντε παιδιών του μίλησε ο Πέτρος Φλωρίδης, καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνέχιση των διαβουλεύσεων και ξένων διαμεσολαβήσεων για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, η ομιλία του Τούρκου Πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Γκιούλ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) και η παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς, οι καταστροφικές συνέπειες που προκάλεσαν ανεμοστρόβιλοι χθες στη Λεμεσό και στη Λάρνακα, οι προετοιμασίες για πόλεμο στο Ιράκ και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    H ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Μας πήραν και μας σήκωσαν'' γράφει ότι πενήντα οικογένειες έμειναν στο δρόμο μετά τους καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους που έπληξαν χθες τη Λεμεσό και τη Λάρνακα. Στη Λεμεσό τριάντα πολίτες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, επτά από τους οποίους κρατήθηκαν για νοσηλεία ενώ πολίτης που ανέβηκε στη στέγη καθαριστηρίου έχασε την ισορροπία του και έπεσε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι κ. Γκιούλ διαβεβαίωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι η κυβέρνηση του θα υποστηρίξει ενεργητικά τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας διευθέτησης στο Κυπριακό βασισμένης στο σχέδιο Ανάν.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Αναβαθμίζουν τις Βάσεις λόγω Ιράκ'' γράφει ότι τεράστια βελτιωτικά έργα στο αεροδρόμιο αλλά και το λιμάνι της Βρετανικής Βάσης Ακρωτηρίου πραγματοποιούν οι Αγγλοι, που αφορούν επεκτάσεις και βελτιώσεις με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων ενόψει του πολέμου στο Ιράκ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τους δρόμους έχουν πάρει βουλευτές, αξιωματούχοι και στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης και με την τακτική του ''πολιτικού προσηλυτισμού'' προσπαθούν γυρίζοντας από πόρτα σε πόρτα να ενισχύσουν την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Τριαδικός σίφουνας 'σήκωσε' την πόλη'', γράφει ότι αδύναμοι μπροστά στην παντοδυναμία της φύσης φάνηκαν να είναι για άλλη μια φορά οι άνθρωποι καθώς μια αέρια δίνη ανοίγματος 800 περίπου μέτρων που 'αποβιβάστηκε' χθες το πρωί στο Καρνάγιο στη Λεμεσό, σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Με την απίστευτη σφοδρότητα του 'ταξίδεψε' προς τα βορειοδυτικά πλήττοντας τις περιοχές Ομονοίας και Πολεμιδιών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τις προθέσεις της Αγκυρας για την υποβολή τρίτου σχεδίου λύσης διερευνά σήμερα σε ταξίδι αστραπή στην τουρκική πρωτεύουσα ο Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην κίνηση αυτή ενώ η ΕΕ αναμένει την 28η Φεβρουαρίου για να συζητήσει το πρωτόκολλο της ένταξης.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Φονικός ανεμοστρόβιλος'', γράφει στο κύριο θέμα ότι πρωτοφανής σε ένταση ανεμοστρόβιλος έπληξε χθες ''πισώπλατα'' τη Λεμεσό, προκαλώντας το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων τριάντα. Παρά τις κινητοποιήσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Αμυνας, γράφει η εφημερίδα, δεν απετράπησαν τα χειρότερα. Πενήντα κατοικίες καταστράφηκαν, ενώ προκλήθηκαν και άλλες ζημιές σε αυτοκίνητα και σε καταστήματα. Αλλη είδηση είναι η κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων από την Παγκύπρια Συντεχνία Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ) και η συνέχιση της αντιπαράθεσης μεταξύ των πιλότων και της εταιρείας των Κυπριακών Αερογραμμών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Τουρκικά παιχνίδια'', γράφει στο κύριο θέμα πως η Αγκυρα, ενώ οι διεθνείς μεσολαβητές ''σπεύδουν προς τους στρατηγούς'', τεντώνει και πάλιν το σχοινί προκειμένου να κερδίσει περισσότερα στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού. Ενόψει της κρίσιμης συνόδου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τουρκικά παιχνίδια βρίσκονται σε εξέλιξη και κ. Γιακίς, επισκεπτόμενος παράνομα τα κατεχόμενα, έπλεξε το εγκώμιο του κ. Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι κινδυνολογούν για την επικύρωση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και ότι, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ουδεμία αλλαγή έχει γίνει στην ημερομηνία επικύρωσης της ένταξης, όπως είχε αυτή καθοριστεί πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Απαράδεκτη διασύνδεση'', ότι η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, πράξη που είναι ''άκρως απαράδεκτη'', όπως αναφέρει η εφημερίδα. Οι προθέσεις αυτές της Τουρκίας αποκαλύφθηκαν, σύμφωνα με τη ''Χ'', όταν ο κ. Γκιούλ, απαντώντας χθες στην ΚΣΣΕ στο Στρασβούργο, σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Δώρου Χριστοδουλίδη εάν προτίθεται η κυβέρνησή του να πιέσει τον κ. Ντενκτάς για την εξεύρεση λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν, είπε πως το Κυπριακό θα λυθεί όταν και οι δυο χώρες (Κύπρος και Τουρκία) θα βρίσκονται στην ΕΕ. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή παρουσίαση από τον κ. Παπαδόπουλο του προγράμματός του για τη νεολαία.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα πως ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το ιρακινό οπλοστάσιο Χανς Μπλιξ επέκρινε έντονα χθες το Ιράκ για το ότι δεν φανερώνει όλα τα προγράμματά του χημικών και βιολογικών όπλων και πυραύλων μακρού βεληνεκούς. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις απειλές τους για πόλεμο κατά του Ιράκ. Αλλού γράφει ότι ο Κύπριος Μάρκος Παγδατής στέφθηκε, προχθές Κυριακή, νικητής στο ανοικτό πρωτάθλημα εφήβων της Αυστραλίας στην αντισφαίριση, που έγινε στη Μελβούρνη. (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Παναγιώτου - Λεμεσός - Θεομηνία - Εκτίμηση κατάστασης

    Πυρετωδώς εργάζονται από το πρωί οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να προλάβουν να εκτιμήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία στη Λεμεσό, έτσι ώστε να υποβληθεί πρόταση για αποκατάστασή τους στο Υπουργικό Συμβούλιο μεθαύριο Πέμπτη.

    [04] (Κ) ΥΠΕΞ - Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης "καλωσόρισε" σήμερα τον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην πολιτική φιλοσοφία της οποίας, όπως είπε, ''εκφραστής ήταν από ανέκαθεν και κατά καιρούς και μόνος του ο Πρόεδρος Κληρίδης''.

    ''Αν θέλουμε να είμαστε καλής πίστεως εφόσον ο κ. Παπαδόπουλος ισχυρίζεται ότι τώρα έχει υιοθετήσει την ανάγκη μιας νέας πολιτικής αντίκρισης των πραγμάτων, διότι τα πράγματα όπως είπε εξελίσσονται και έχει την πολιτική ευελιξία να το κάμει εγώ λέω καλωσόρισε στη νέα πολιτική φιλοσοφία της οποίας εκφραστής ήταν από ανέκαθεν και κατά καιρούς και μόνος του ο Πρόεδρος Κληρίδης'', δήλωσε ο κ. Κασουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, το πρωί, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

    [05] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα πως με βάση πληροφορίες του από διπλωματικές πηγές το θέμα της υποβολής νέου αναθεωρημένου σχεδίου εξετάζεται σοβαρά από τα ΗΕ.

    [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Τάσσος Παπαδόπουλος (Επανάληψη)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ''καλωσόρισε'' σήμερα τον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην πολιτική φιλοσοφία της οποίας, όπως είπε, ''εκφραστής ήταν από ανέκαθεν και κατά καιρούς και μόνος του ο Πρόεδρος Κληρίδης''.

    ''Αν θέλουμε να είμαστε καλής πίστεως εφόσον ο κ. Παπαδόπουλος ισχυρίζεται ότι τώρα έχει υιοθετήσει την ανάγκη μιας νέας πολιτικής αντίκρισης των πραγμάτων, διότι τα πράγματα όπως είπε εξελίσσονται και έχει την πολιτική ευελιξία να το κάμει εγώ λέω καλωσόρισε στη νέα πολιτική φιλοσοφία της οποίας εκφραστής ήταν από ανέκαθεν και κατά καιρούς και μόνος του ο Πρόεδρος Κληρίδης'', δήλωσε ο κ. Κασουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, το πρωί, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

    [07] (Κ) Αδάμος Κατσαντώνης - Πολιτισμός

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αδάμος Κατσαντώνης σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως ''η τέχνη, ο πολιτισμός, και τα γράμματα δεν είναι δυνατόν να επιστρατεύονται στις προεκλογικές σκοπιμότητες του οποιουδήποτε πολιτικού, ο οποίος τους αγνοεί προκλητικά, γιατί κάτι τέτοιο σημαίνει αυτοαναίρεση τους από τον κύριο σκοπό τους που είναι ο έλεγχος και η κρητική στάση ενάντια στην κάθε εξουσία που περιφρονεί τον πολιτισμό''.

    Τόσο ο κ. Κατσαντώνης, όσο και η Κίνηση ''Οραμα Πολιτισμού'' διερωτώνται για ''την ευκολοπιστία μερικών ψηφοφόρων και μάλιστα πνευματικών ανθρώπων, καθώς και για τη έλλειψη κρητικής προσέγγισης έναντι μερικών ανθρώπων του κατεστημένου, που κάθε άλλο έχουν προσφέρει στον πολιτισμό και τα γράμματα''.

    Με αφορμή τη συνάντηση Τάσσου Παπαδόπουλου με ανθρώπους των γραμμάτων, ο κ. Κατσαντώνης αναρωτιέται: ''Τι έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Παπαπαδόπουλος και το κόμμα του για τον πολιτισμό; Πότε ενδιαφέρθηκε για τα προβλήματα των ανθρώπων του πολιτισμού; Τι μέτρα προώθησε στη Βουλή για τον πολιτισμό; Γιατί δεν επέβαλε αύξηση των κονδυλίων του κράτους για τον πολιτισμό μέσα από τη Βουλή, εφόσον μαζί με το ΑΚΕΛ διαθέτουν την πλειοψηφία στη Βουλή;''.

    [08] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''δεν θα αλλάξει, δεν άλλαξε και δεν μπορεί να αλλάξει''.

    ''Είναι μια συνέπεια ζωής η στάση και η θέση. Είναι θέμα νοοτροπίας. Συνεπώς δεν υπάρχει για μένα θέμα ότι και αν και όσες φορές και αν δηλώνει ο κ. Παπαδόπουλος ότι είναι στις προθέσεις του να διαπραγματευτεί το σχέδιο (Ανάν), προκειμένου να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης'', ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης σήμερα, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στον κ. Παπαδόπουλο ως ''νεοφώτιστο μαθητή'' της πολιτικής φιλοσοφίας της οποίας ''εκφραστής ήταν από ανέκαθεν και κατά καιρούς και μόνος του ο Πρόεδρος Κληρίδης'', ο κ. Αναστασιάδης είπε: ''Εγώ θα χαιρέτιζα αν ήταν έστω και νεοφώτιστος. Το θέμα είναι ότι δεν αλλάζει ένας μιαν πολιτεία ζωής απλά γιατί δηλώνει χάριν εκλογών αυτά που δηλώνει. Είμαι της άποψης ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν θα αλλάξει και δεν άλλαξε και δεν μπορεί να αλλάξει''.

    [09] (Κ) Μπλιξ - ΣΑ - Κύπρος

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών των ΗΕ για το Ιράκ Χανς Μπλιξ αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη συνεισφορά της Κύπρου στο έργο των επιθεωρητών.

    [10] (K) Ομήρου - Αθήνα - Συναντήσεις

    Συναντίληψη στην ανάγκη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν έτσι που να επέλθουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις που θα το καταστήσουν τη βάση για δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, διαπιστώθηκε στις συναντήσεις του Προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) Γιαννάκη Ομήρου στην Αθήνα.

    [11] (Κ) Κύπρος - Συνεισφορά - ΟΗΕ

    [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Εκλογές

    Στους επιτυχείς χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, στη διαβεβαίωσή του ότι θα προσπαθήσει για την καλυτέρευση του σχεδίου λύσης Ανάν, καθώς και η δημιουργία οικουμενικής παγκομματικής κυβέρνησης είναι οι τρεις άξονες στους οποίους στηρίχτηκαν τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ), ώστε να αποφασίσουν για τη στήριξη της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη.

    Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης, δήλωσε ύστερα από σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, πως ''ο σεβασμός και η εκτίμηση την οποία τρέφουν τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας με το αποτέλεσμα το οποίο επετεύχθη, στηρίζονται βασικά σε τρεις άξονες''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μηχαηλίδης, στηρίζονται: ''Πρώτο στους επιτυχείς χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη για την ενταξιακή μας πορεία και δεύτερο στη διαβεβαίωση του Προέδρου Κληρίδη ότι η διαπραγματευτική προσπάθεια για την καλυτέρευση του σχεδίου Ανάν με βάση και τις εισηγήσεις και τις σκέψεις και τις απόψεις τις οποίες το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα έθεσε ενώπιον του σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα είναι σκληρές και συνεχείς''.

    Ο τρίτος άξονας ''αφορά το εσωτερικό μέτωπο, ότι θα δημιουργήσει η κυβέρνηση οικουμενική παγκομματική, ώστε τα ουσιώδη παρουσιαστικά εκείνα προβλήματα επί των οποίων υπάρχουν σίγουρα ακόμη ανάγκες για την κάλυψή τους, να αντιμετωπιστούν με τον κοινό φακό όλης της πολιτικής ηγεσίας''.

    [13] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυβέρνηση - Κληρίδης - Κυπριακό

    Για ''κινδυνολογία στο έπακρο'' και ''τυχοδιωκτισμό'' σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, επέκρινε σήμερα την κυβέρνηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος κάλεσε τους κυβερνώντες ''να σεβαστούν το λαό''.

    Παράλληλα, απαντώντας στη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος "καλωσόρισε" τον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στη σχολή φιλοσοφίας του Γλαύκου Κληρίδη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αλλά είναι καλύτερα να διαπραγματεύεται "ο δάσκαλος αντί ο νεοφώτιστος μαθητής", ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''ο κ. Κληρίδης είναι καθηγητής που απέτυχε και θα του πάρει ο λαός την άδεια''.

    Σχολιάζοντας παρατήσηση ότι το ενδεχόμενο νέο αναθεωρημένο σχέδιο για λύση του Κυπριακού θα είναι της λογικής "πάρτε το ή απορρίψτε το", ο κ. Χριστόφιας είπε ότι θεωρεί τη λογική αυτή ''πράξη απαράδεκτη'', προσθέτοντας ότι η λογική αυτή είναι ''κάτι που απορρίφθηκε ομόφωνα από το Εθνικό Συμβούλιο ως διαδικασία, καθώς και από τον απερχόμενο υποψήφιο Πρόεδρο Κληρίδη''.

    ''Χρειάζονται γερά νεύρα, πολλή υπομονή και πολλή ψυχραιμία, προπάντων από την αντιπολίτευση, διότι δουλεύουν τον κόσμο οι άνθρωποι και κινδυνολογούν στο έπακρο'', είπε ο κ. Χριστόφιας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Κασουλίδη ότι το θέμα της υποβολής νέου αναθεωρημένου σχεδίου εξετάζεται σοβαρά από τα ΗΕ.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στις διάφορες δηλώσεις ότι κινδυνεύει η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και το ότι αναμένεται νέο αναθεωρημένο έγγραφο και πρόσθεσε: ''χίλιαδυό ντερντίπια, να σεβαστούν το λαό''.

    ''Ο κυπριακός λαός, σεβόμενος τον εαυτό του, δεν θα δεχτεί ξανά άλλες εκδόσεις S200 και άλλους τυχοδιωκτισμούς στη ράχη του'', είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    ''Θα έρθουν άλλοι, οι οποίοι μπορούν, ο κ. Κληρίδης δεν μπορεί πια, ό,τι έκανε έκανε, επέτυχε κάμποσες παραχωρήσεις, από εκεί και πέρα να πάει στο καλό'', πρόσθεσε.

    [14] (Κ) Αναπληρωτής Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Διάσκεψη Τύπου

    Την ανησυχία του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) για τη συνέχιση της ''καπηλείας και της αθέμιτης εκμετάλλευσης των εθνικών θεμάτων από την κυβερνώσα παράταξη'', διατύπωσε σήμερα ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Κούλλης Μαυρονικόλας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου.

    Ο κ. Μαυρονικόλας δήλωσε ότι ''οι κυβερνώντες και ιδιαίτερα οι σύμβουλοι του Προέδρου ξαναφέρνουν στην επιφάνεια το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ στοχεύοντας να στηρίξουν τη δική τους προεκλογική μάχη''.

    Πρόσθεσε ότι οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν ''τα μεγάλα εθνικά θέματα τόσο το Κυπριακό όσο και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ για να πετύχουν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές''.

    Ο κ. Μαυρονικόλας είπε ''ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα επιτευχθεί, όπως ορίστηκε από την Κοπεγχάγη'', λέγοντας ότι ''δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε ενδείξεις για αναστολή αυτής της πορείας'',

    Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, ''ο υποψήφιος των αντιπολιτευομένων κομμάτων μπορεί όχι μόνο να προωθήσει αυτή την πορεία αλλά να την ενισχύσει σημαντικά με τις φίλες δυνάμεις που διαθέτουμε τόσο στον ελληνικό χώρο όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή''.

    Ο κ. Μαυρονικόλας αναφέρθηκε σε ''αθέμιτη εκμετάλλευση και καπηλεία των εθνικών θεμάτων η οποία συνεχίζεται από την κυβερνώσα παράταξη σε βαθμό που μόνο σύγχυση προκαλεί''.

    Είπε ότι από τη μια ''οι σύμβουλοι του Προέδρου της Δημοκρατίας και η ηγεσία του ΔΗΣΥ αφήνουν να νοηθεί ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και δεν αποκλείεται να υποβληθεί νέο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν'' και από την άλλη ''τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο πρωτοσύμβουλός του Αλέκος Μαρκίδης δηλώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αρχίσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις''.

    Πρόσθεσε πως ''είναι σαφές ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ακόμη προσπάθεια στήριξης του προεκλογικού προφίλ του Προέδρου Κληρίδη η οποία στηρίζεται στον εκβιασμό της κοινής γνώμης με την επίκληση ανύπαρκτων διλημμάτων''.

    Ο κ. Μαυρονικόλας μίλησε για ''προωθούμενη κινδυνολογία'' για εξαίρεση της Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μη έγκριση της ένταξής της αν διαπιστωθεί αρνητική στάση από μέρους μας για λύση του Κυπριακού.

    Ανέφερε πως ''η ίδια η κυβερνώσα παράσταση για εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων επιχειρεί να συνδέσει την ένταξη της Κύπρου με τη λύση του Κυπριακού αδιαφορώντας για τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπει μια τέτοια προσπάθεια.

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ δήλωσε πως ''είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την προ Κοπεγχάγης κινδυνολογία και σύνδεση της λύσης του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ'', προσθέτοντας ότι ''το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι το θέμα αυτό δεν το θέτει η ΕΕ αλλά η κυβερνώσα παράταξη''.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κυπριακός λαός '' έχει αντιληφθεί το παιγνίδι που παίζεται με θύμα τα εθνικά θέματα, για αυτό θα δώσει την απάντησή του στις 16 Φεβρουαρίου".

    [15] (Κ) Κασουλίδης - Ελλαδίτες στρατιωτικοί - Παράδοση λειψάνων

    Με μια λιτή και κατανυκτική τελετή, φορτισμένη με συναισθήματα συγκίνησης στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης παρέδωσε σήμερα σε αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) της Ελλάδας τα λείψανα οκτώ Ελλαδιτών στρατιωτικών, οι οποίοι έπεσαν στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια μαχών με τους Τούρκους εισβολείς, το καλοκαίρι του 1974.

    Πρόκειται για το Λοχαγό Πεζικού Τσιώνο Σωτήριο, ο οποίος τραυματίστηκε στις 21 Ιουλίου 1974, στην περιοχή Κιόνελι και απεβίωσε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας στις 29 του ίδιου μήνα, τον Ανθυπασπιστή Πεζικού Μπινάκη Γεώργιο που σκοτώθηκε σε περιοχή του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ στις 22 Ιουλίου 1974, τον Επιλοχία Ζάρκο Χρήστο, που σκοτώθηκε στο Κιόνελι στις 21 Ιουλίου 1974.

    Παραδόθηκαν επίσης τα λείψανα του Επιλοχία Ζαχαράτου Εμμανουήλ και του Δεκανέα Ηλιόπουλου Ιωάννη που έπεσαν πολεμώντας στην περιοχή στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ στις 16 Αυγούστου 1974, του Δεκανέα Ροδόπουλου Γεώργιου που σκοτώθηκε στο στρατόπεδο Καποτά, στη Λευκωσία την 22α Ιουλίου 1974 και των Δεκανέων Χαλατσή Κωνσταντίνου και Λύγκου Θωμά, που σκοτώθηκαν σε περιοχή του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ στις 16 Αυγούστου 1974.

    ''Για ακόμα μια φορά τυχαίνει σε εμάς, ως Υπουργείο Εξωτερικών'', είπε συγκινημένος ο κ. Κασουλίδης, ''να αποδώσουμε το ύστατο χαίρε, 29 χρόνια μετά, σε οκτώ παλληκάρια του ένδοξου Ελληνικού Στρατού, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή, μαχόμενοι υπέρ της ελευθερίας της Κύπρου''.

    Ο Υπουργός ευχήθηκε όπως σύντομα απαλλαγεί η Κύπρος από την κατοχή και όπως διακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων, ενώ ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρίστος Παναγόπουλος ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση για τη διαλεύκανση της τύχης και αναγνώριση των λειψάνων των οκτώ Ελλαδιτών στρατιωτικών και δήλωσε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στις προσπάθειες για διαλεύκανση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

    Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Υπουργείου, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρώων και τα λείψανα και προσωπικά αντικείμενά τους παρέλαβαν, υπογράφοντας ειδικό πρωτόκολλο εκ μέρους του ΓΕΣ, ο Συνταγματάρχης Σωτήρης Μπασιούκας και ο Γενικός Αρχίατρος, Συνταγματάρχης Χαρίλαος Παναγιωτάκος.

    Μετά τον Εθνικό Υμνο, τα λείψανα και τα προσωπικά αντικείμενα των νεκρών μεταφέρθηκαν από τιμητικά αγήματα της ΕΛΔΥΚ σε αυτοκίνητα για να οδηγηθούν, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Βασίλειος Ντάβαλης, στο στρατόπεδο της Δύναμης στη Μαλούντα.

    Εκεί, είπε ο Διοικητής, θα παραμείνουν καθ' όλο το βράδυ στο εκκλησάκι του στρατοπέδου και αύριο το πρωί θα γίνει τρισάγιο με την παρουσία του Ελληνα Πρεσβευτή και του Υπουργού Αμυνας της Κύπρου και μετά, εν πομπή, θα πάνε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου θα υπάρχει στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο για να τους μεταφέρει στην Ελλάδα.

    Προορισμός, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ντάβαλης είναι το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, από όπου θα μεταφερθούν στο στρατόπεδο ''Παπάγου'', όπου βρίσκεται το Γενικό Επιτελείο Στρατού, εκεί θα γίνει πάλιν τελετή και μετά θα τους παραλάβουν οι δικοί τους''.

    Παρόντες στην τελετή ήταν και ο Πρόξενος της Ελλάδας Θεόδωρος Μπιζάκης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, καθώς επίσης και συγγενείς των νεκρών οι οποίοι εθεωρούντο μέχρι τώρα αγνοούμενοι.

    ''Παραδίδουμε σήμερα στην αντιπροσωπεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού'', είπε ο Υπουργός, ''τα λείψανα οκτώ παλληκαριών, το αίμα της θυσίας των οποίων πότισε την κυπριακή γη, ως μια ακόμη απόδειξη του άρρηκτου δεσμού της θυγατέρας Κύπρου με τη μητέρα πατρίδα''.

    Οι προσήκουσες τιμές, στρατιωτικές και θρησκευτικές, αρμόζουν στους ηρωικούς νεκρούς, έστω και 29 χρόνια μετά, είπε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι παραδίδονται σήμερα τα λείψανα των οκτώ ηρώων, ''με την ευχή και την ελπίδα ότι η Κύπρος θα απαλλαγεί από την κατοχή, αλλά κυρίως με την ευχή και την ελπίδα ότι θα εξακριβωθεί σύντομα και η τύχη όλων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας''.

    Με τις πρόσφατες εκταφές λειψάνων και ταυτοποιήσεις λύθηκε το δράμα μιας ακόμα οικογένειας, είπε ο Υπουργός, του αγνοουμένου Θωμά Λύγκου, το όνομα του οποίου είχε δοθεί στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), μαζί με τον κατάλογο των 1493 συνολικά αγνοουμένων, των οποίων εζητείτο η εξακρίβωση της τύχης τους.

    ''Εύχομαι και ελπίζω'', είπε ο κ. Κασουλίδης, ''ότι το θέμα των αγνοουμένων θα πάρει την πορεία προς επίλυσή του και δεν θα υποβαθμισθεί καθόλου, μέσα στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος''.

    Εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε προς τις οικογένειες των νεκρών ηρώων την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη θυσία των δικών τους, ''που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου''.

    Ευχαριστώντας την κυπριακή κυβέρνηση για τα όσα έκανε για την επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι ''η επιστροφή των λειψάνων οκτώ ηρώων, που πότισαν με το αίμα τους την κυπριακή γη, έχει το δικό της συμβολισμό, έστω και αν γίνεται μετά από 29 ολόκληρα χρόνια''.

    ''Θέλω να τονίσω'', είπε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας, ''το ότι η δική σας επιμονή και σταθερότητα στο να ικανοποιηθεί, έναντι πάσης θυσίας, το ανθρώπινο δικαίωμα των συγγενών, που ταλαιπωρούνται για δεκαετίες ολόκληρες εξαιτίας μιας στείρας άρνησης της άλλης πλευράς, να μάθουνε για την τύχη των αγνοουμένων, μας βρίσκει απόλυτους συμπαραστάτες''.

    Ο κ. Παναγόπουλος εξέφρασε την ευχή και ελπίδα για λύτρωση των οικογενειών αυτών.

    [16] (Κ) Αγνοούμενοι - Θεοδοσίου - Ταυτοποιήσεις λειψάνων

    Τα λείψανα ενός ακόμα αγνοουμένου, του οποίου τα στοιχεία είχαν δοθεί στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, βρέθηκαν και αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο της ταυτοποίησης γενετικού υλικού.

    Πρόκειται για το Δεκανέα Πεζικού Θωμά Λύγκο του Παντελή, από την Ελλάδα, ο οποίος γεννήθηκε το 1953 και, σε ηλικία 21 ετών, σκοτώθηκε στην περιοχή του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, στις 16 Αυγούστου 1974, κατά τις μάχες που έγιναν με τους Τούρκους εισβολείς.

    Η ταυτοποίηση των λειψάνων του νεκρού ήρωα έγινε προσφάτως και τα λείψανα και προσωπικά του αντικείμενα παραδόθηκαν σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, μαζί με αυτά άλλων επτά Ελλαδιτών στρατιωτικών που χάθηκαν το καλοκαίρι του 1974, σε αξιωματικούς του Γενικού Επιτελείου Στρατού, για να μεταφερθούν στην Ελλάδα και να παραδοθούν στους οικείους τους για ταφή.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, παραμένει αδιευκρίνιστη ακόμα η τύχη 1586 αγνοουμένων.

    Από τον αρχικό κατάλογο των 1619 αγνοουμένων, είπε ο κ. Θεοδοσίου, έχουν αναγνωρισθεί και έχουν παραδοθεί στους οικείους τους τα λείψανα 32 ατόμων, με τις εκταφές που διενήργησε η κυπριακή κυβέρνηση και άλλος ένας, ο Ανδρέας Κασάπης, από εκταφές που διενήργησε ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό αμερικανική επίβλεψη.

    ''Κινούμαστε με αργούς ρυθμούς, αλλά οπωσδήποτε πιο γρήγορους από ό,τι κατά τα τελευταία χρόνια'', είπε ο κ. Θεοδοσίου, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς προχωρεί το έργο των εκταφών και ταυτοποιήσεων λειψάνων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η διαλεύκανση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

    Από το 1999, οπόταν έγιναν οι εκταφές λειψάνων από το κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λευκωσίας και από το κοιμητήριο Λακατάμιας, έχουν αναγνωρισθεί συνολικά 127 πρόσωπα.

    Από τον κατάλογο των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, των οποίων οι υποθέσεις είχαν κατατεθεί στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), αναγνωρίσθηκαν τα λείψανα 10 προσώπων και άλλων 86 Ε/Κ επώνυμων και άγνωστων νεκρών.

    [17] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/01/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7220            1,7323
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8602            1,8713
    Λίρα Αγγλίας                     1,1373            1,1441
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     220,6868        222,4522
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1645          3,1898
    Δολάριο Καναδά                     2,8361          2,8587
    Κορώνα Δανίας                     12,7932         12,8955
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8472         12,9499
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8618         15,9886
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5284          2,5486
    

    [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            93,07  (-0,61)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    539.435
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    310.422    362,69  (-1,42)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    226.678    105,13  (-0,82)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      7.601     80,91  (-0,86)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.555     19,42  (-1,32)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      3.520     63,31  (-0,46)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.729    103,20  (-0,36)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      7.915     19,27  ( 0,63)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     10.658     74,39  ( 0,30)
    Ετ. Πληροφορικής              £     15.045      3,24  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     30.306     18,21  (-2,31)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         43     13,88  (-4,80)
    Ξενοδοχεία                    £     42.483     46,26  (-0,37)
    Αλλες Εταιρείες               £     82.870     85,74  (-0,19)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Νίκος Κουτσού - Περιοδεία - Καταστήματα

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Κουτσού, σε περιοδεία του σε καταστήματα στο κέντρο της Λευκωσίας κάλεσε την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να λάβουν υπόψη τις αντιδράσεις που εκφράζονται από τις χιλιάδες των βεβαρημένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και από ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων.

    Ο κ. Κουτσού ανέφερε ότι η περιοδεία του στη Λευκωσία ήταν στο πλαίσιο της παγκύπριας εκστρατείας για ενημέρωση και στήριξη των μικρομεσαίων καταστηματαρχών και άλλων επιχειρηματιών σε όλες τις πόλεις. Κλιμάκια των ΝΕΟ περιόδευσαν καταστήματα και μοίρασαν ενημερωτικά φυλάδια σε καταστηματάρχες, υπαλλήλους και καταναλωτές. ''Η ανταπόκριση'', ανέφερε ο κ. Κουτσού, ''ήταν θετικότατη''.

    Σημείωσε πως το 2001, η Βουλή είχε καθορίσει με νόμο ωράρια καταστημάτων που κινούνταν σε αποδεκτά πλαίσια. ''Δυστυχώς'', είπε, ''ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας ανέτρεψε την απόφαση αυτή με τουριστικά διατάγματα που επέκτειναν υπερβολικά τα ωράρια ακόμη και σε περιοχές που καμία σχέση δεν έχουν με τον τουρισμό''.

    Ανέφερε πως ''με τις ενέργειες αυτές, οι πλείστοι καταστηματάρχες αντιμετωπίζουν εξοντωτικά ωράρια για ένα μεγάλο μέρος του χρόνου''.

    ''Πλήττονται, έτσι, καίρια χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα υποχρεωθούν να κλείσουν, εξέλιξη που θα επηρεάσει αρνητικά τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό του τόπου μας'', είπε ο κ. Κουτσού.

    Πρόσθεσε πως η ολιγοπωλιακή δύναμη που ως αποτέλεσμα θα συγκεντρωθεί στα χέρια των μερικών μόνο ιδιοκτητών υπερκαταστημάτων, θα τους επιτρέψει να γίνουν ''κυρίαρχοι'' και να καθορίζουν εκείνοι τους όρους της αγοράς, με ''αρνητικά'' συνεπακόλουθα στις τιμές, τα δικαιώματα των καταναλωτών και τους όρους εργασίας των υπαλλήλων.

    Ο κ. Κουτσού είπε ότι βρίσκει τις αντιδράσεις των μικρομεσαίων δικαιολογημένες και πρόσθεσε πως φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει τα συμφέροντα των μεγαλοιδιοκτητών καταστημάτων, χωρίς να υπάρχουν σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές ή τους εργαζόμενους.

    Ανέφερε πως λόγω του μικρού μεγέθους της αγοράς και των μικρών αποστάσεων στην Κύπρο, δεν συντρέχουν εκείνοι οι λόγοι που συναντώνται στο εξωτερικό για επέκταση του ωραρίου. Εξάλλου, πρόσθεσε, είναι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν τα υπερβολικά ωράρια που προτείνει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα, η Ελλάδα που έχει τρία απογεύματα κλειστά την εβδομάδα.

    [20] (Κ) ΥΠΕΞ Αυστραλίας - Κυπριακό - Απεσταλμένος

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Alexander Downer γνωστοποίησε την ανανέωση της εξάμηνης θητείας του Ειδικού Απεσταλμένου της χώρας για το Κυπριακό Jim Short, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

    Σε ανακοίνωσή του με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2003, ο Αυστραλός ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ''η εντολή του Αυστραλού Ειδικού Απεσταλμένου έχει εξάμηνη ισχύ, ενώ με το πέρας της τον Ιούνιο του 2003, θα αποφασιστεί κατά πόσο θα ανανεωθεί, σύμφωνα με τις μέχρι τότε εξελίξεις''.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπείες Μόρφου, Καρπασίας

    Φόβους ότι σε περίπτωση επανεκλογής του ο Γλαύκος Κληρίδης, ''θα κάνει και άλλες παραχωρήσεις και θα το μετανιώσουν και οι πρόσφυγες'', εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Παράλληλα έκανε λόγο για ''εμπαιγμό'' των προσφύγων και κάλεσε όλους να αγωνιστούν για μια δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των Ε/Κ και Τ/Κ.

    Ο κ. Χριστόφιας συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπείες του Δήμου Μόρφου και της Καρπασίας, στους οποίους διατύπωσε τη θέση ότι η επιστροφή της περιοχής της Μόρφου και της Καρπασίας αποτελεί ''προϋπόθεση για επάνοδο πολλών χιλιάδων προσφύγων υπό ε/κ διοίκηση, ώστε να διευκολυνθεί η διασφάλιση του δικαιώματος της επιστροφής των υπόλοιπων προσφύγων υπό τ/κ διοίκηση''.

    Είπε ότι το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ''έχει αρνητικά στοιχεία'' σε ό,τι αφορά την επιστροφή προσφύγων υπό τ/κ διοίκηση και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι η λύση του Κυπριακού, ''να είναι βιώσιμη και λειτουργική, ώστε οι πρόσφυγες που επιστρέφουν υπό ε/κ διοίκηση και οι πρόσφυγες που επιστρέφουν υπό τ/κ διοίκηση, να λειτουργήσουν από κοινού μαζί με τους Τ/Κ μέσα στα πλαίσια μιας κοινής πατρίδας και ενός λειτουργικού κράτους''.

    Σε παρατήρηση ότι το εδαφικό μετατρέπεται σε ένα είδος εσωτερικής αντιπαράθεσης, ο κ. Χριστόφιας έκανε έκκληση ο κόσμος να είναι πολύ προσεκτικός στις αντιδράσεις του σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, διότι, όπως ανέφερε, ''στο τέλος της ημέρας, η όποια λύση που θα γίνει αποδεκτή από τις δύο πλευρές, πρέπει να γίνει ζωή και πράξη''.

    ''θα υπάρξει πόνος, θα υπάρξουν κάποιες θυσίες'', είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η εφαρμογή των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων υπό τ/κ διοίκηση.

    Ανέφερε ότι ο ίδιος ουδέποτε υποσχέθηκε στους Κερυνειώτες ότι θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση και πρόσθεσε ότι τους υποσχέθηκε, μια υπόσχεση την οποία θα τηρήσει ''κατά γράμμα'' ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του θα αγωνιστεί ''ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα να επιλέξουν (οι Κερυνειώτες) κατά πόσο θέλουν να επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση''.

    Σε παρατήρηση ότι στην προεκλογική περίοδο "υπήρξαν κάποιες υποσχέσεις" ότι με Πρόεδρο τον Γλαύκο Κληρίδη θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες που θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''η εκμετάλλευση των αισθημάτων και των συναισθημάτων των προσφύγων από οποιουσδήποτε, είναι για τον ίδιο έγκλημα και με βδελυγμία απορρίπτω την όποια προσπάθεια''.

    ''Ο όποιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα αγωνιστεί να επιστρέψουν όσο γίνεται περισσότεροι πρόσφυγες υπό ε/κ διοίκηση και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Ε/Κ υπό τ/κ διοίκηση'', είπε.

    ''Ο κ. Κληρίδης'', είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ''έκανε τις προσπάθειές του, έκανε πολλές παραχωρήσεις στο Κυπριακό ως τώρα, χωρίς την έγκριση του Εθνικού Συμβουλίου και φοβάμαι ότι αν επανεκλεγεί θα κάνει και άλλες και θα το μετανιώσουν και οι πρόσφυγες''.

    Είπε ότι οι Βαρωσιώτες ''έκαναν το κομπόδεμά τους δέκα φορές ως τώρα'' και κατέληξε: ''Φτάνει πια αυτός ο εμπαιγμός του κόσμου. Πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για μια δίκαιη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και των Ε/Κ και των Τ/Κ, μακριά από τις επεμβάσεις των όποιων ξένων ακόμα και από τις μητέρες πατρίδες''.

    Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας είπε ''οι στιγμές που περνούμε σήμερα είναι πράγματι κρίσιμες γιατί η τουρκική αδιαλλαξία παραμένει στην αντίκριση του σχεδίου Ανάν, όπως και η μεγάλη πίεση συνάμα από το διεθνή παράγοντα για λύση του κυπριακού εδώ και τώρα''.

    Πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία εξέφρασε στην κ. Χριστόφια ''την υποστήριξή μας προς το Εθνικό Συμβούλιο και τις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις του για συζήτηση για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν''.

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Καρπασίας και Πρόεδρος του Σωματείου Ελεύθερη και Ενιαία Καρπασία Μιχάλης Μισιέλλης είπε ότι έθεσε ενώπιον του κ. Χριστόφια τις θέσεις των Καρπασιτών σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, το θέμα των εγκλωβισμένων, των εποίκων αλλά και τη σημασία των ακτών της Καρπασίας όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού.

    Σε παρατήρηση ότι το εδαφικό φαίνεται να διχάζει τον προσφυγικό κόσμο, ο κ. Μισιέλλης είπε ότι οι Καρπασίτες δεν απαιτούν ''από κανένα να μην επιστρέψει''.

    [22] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες - Κυπριακό

    Οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν εισέλθει από τις τελευταίες συναντήσεις στην ουσία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι παρατηρείται ταυτόχρονα και μια έντονη και πρωτοφανής κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες λύσης του προβλήματος.

    Οπως ανέφερε, ο κ. Παπαπέτρου αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες τουλάχιστον δύο συναντήσεις είναι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να ''συζητά και να εκφράζει τις απόψεις του επί της ουσίας'' του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν μπορεί η ε/κ πλευρά να δηλώσει ότι είναι ικανοποιημένη από τις θέσεις του κ. Ντενκτάς ''πολλές από τις οποίες κινούνται έξω από τα πλαίσια του σχεδίου Ανάν''.

    Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι και στις αρνητικές τοποθετήσεις του Τ/Κ ηγέτη παρατηρούνται αντιφάσεις που αντικατοπτρίζουν και τις αντιφάσεις στις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς.

    [23] (Κ) Εκπρόσωπος - Εξελίξεις - Αντιπολίτευση

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι πασιφανείς και κανείς δεν μπορεί να τις αρνηθεί, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι καμία προεκλογική σκοπιμότητα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ''προσπάθεια μηδενισμού και εξουδετέρωσης των εξελίξεων που παρατηρείται από το μέτωπο της αντιπολίτευσης''.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι ''αυτές οι εκλογές είναι εκλογές ειδικής σημασίας, είτε αρέσει σε μερικούς είτε όχι''.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη, ο οποίος σε τηλεοπτική συζήτηση χθες κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι με τις δηλώσεις του πλήττει το ηθικό των Τ/Κ, ο Εκπρόσωπος είπε: ''Το ηθικό των Τ/Κ το πλήττουν εκείνοι, οι οποίοι στέλλουν το μήνυμα στους Τ/Κ, ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις, ότι το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο είναι ανίκητο και κατά συνέπεια οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις τους είναι μάταιες''.

    Ο κ. Παπαπέτρου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη στις ελεύθερες περιοχές του ηγέτη του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιτζάν , ενός κόμματος, που όπως είπε είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με το κόμμα του κ. Κατσουρίδη.

    Οπως ανέφερε, ο κ. Ιτζάν ''εξέφρασε την οργή του για μια σειρά από ε/κ κόμματα τα οποία περιορίζονται να λένε 'μπράβο' στους ηρωικούς Τ/Κ αλλά αρνούνται στην πράξη να συντονίσουν τα πολιτικά τους μηνύματα με τα μηνύματα των Τ/Κ πολιτικών σε σχέση με το σχέδιο Ανάν ''.

    ''Μας έστειλε και ορισμένα μηνύματα ο κ. Ιτζάν. Είπε ότι αν πιστεύουν οι Ε/Κ ότι τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν σε περίπτωση μη λύσης κάνουν μεγάλο λάθος. Θα συνεχίσουν να έρχονται οι έποικοι, η λύση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα και βεβαίως οι Τ/Κ θα έλθουν στις ελεύθερες περιοχές για να αναζητήσουν τις περιουσίες τους και χωρίς λύση'', είπε.

    Αναφέρθηκε και σε δηλώσεις των Τ/Κ πολιτικών Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Μουσταφά Ακιντζί και Αλπάι Ντουρντουράν προς την ίδια κατεύθυνση καθώς και στις ανησυχίες τους για τις εκλογές.

    ''Και περίπου εξέφρασαν ανακούφιση όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, όχι επειδή έχουν ιδεολογική συγγένεια με τον Κληρίδη - στον αντίπερα χώρο βρίσκονται - αλλά επειδή συνειδητοποιούν ότι ο κ. Κληρίδης έχει τα απαραίτητα ερείσματα εμπιστοσύνης και μέσα στην τ/κ κοινότητα, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση αν θέλουμε να τελεσφορήσουν οι προσπάθειες για λύση'', είπε.

    ''Αυτές είναι εκλογές για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο. Οχι για τα μικρά και τα καθημερινά, των οποίων τη σημασία δεν υποτιμώ. Αυτές οι εκλογές είναι εκλογές για όλους και για κάθε ένα και για κάθε μια, για τις 90 χιλιάδες πρόσφυγες που βλέπουν την προοπτική μέσα από λύση να πάνε στα σπίτια και τις περιουσίες τους υπό ε/κ διοίκηση και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε'' είπε.

    Πρόσθεσε ότι αυτές οι εκλογές είναι για την ''άφιξη εκείνων των πολεμικών πλοίων που θα έρθουν να φορτώσουν τα στρατεύματα του Αττίλα για να τα απομακρύνουν από την Κύπρο και να αφήσουν πίσω μόνο ένα μικρό απόσπασμα ισοδύναμο ενός ελληνικού αποσπάσματος, αποκαθιστώντας έτσι μετά από πολλές δεκαετίες για πρώτη φορά στρατιωτική ισορροπία σε αυτό το νησί''.

    Συνεχίζοντας είπε ότι αυτές είναι εκλογές για ''ελεύθερη διακίνηση, για ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται και με όποια δυναμική αυτό το πράγμα μπορεί να δημιουργήσει''.

    ''Είναι εκλογές για επανένωση της Κύπρου για γεωγραφική επανένωση της Κύπρου, για πολιτική επανένωση της Κύπρου αλλά και κύρια και πάνω από όλα για ψυχική επανένωση Ε/Κ και Τ/Κ'', δήλωσε.

    Αναφορικά με τα σχόλια του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια για κινδυνολογία του Προέδρου Κληρίδη στη συνέντευξη του στο αθηναϊκό ''Βήμα'', απάντησε ότι ''ζημιά στην Κύπρο κάμνουν εκείνες οι πολιτικές που δημιουργούν έστω και υποψίες ότι με διαφορετική λογική παίζαμε πριν την Κοπεγχάγη και διαφορετική λογική παίζαμε μετά''.

    Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε απόλυτα συνεπής στις δηλώσεις του τη στιγμή που οι άλλοι ''έσπευδαν από την Κοπεγχάγη να πανηγυρίσουν και να προσπαθήσουν να οικειοποιηθούν το θρίαμβο''.

    Υπενθύμισε την πολύ χαρακτηριστική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θύμισε το ρητό της γιαγιάς του ''αν δεν καβαλιτζέψεις, να μην σούζεις τα πόδια σου'' και διερωτήθηκε πόσο διαφέρει εκείνο το μήνυμα από αυτό που είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης στο ''Βήμα''.

    Καταλήγοντας, ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε αν ο κ. Χριστόφιας υπαινίσσεται ότι και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης κάνει κακό στην Κύπρο.

    [24] (Κ) Οργανώσεις Αντιστασιακών - Υποστήριξη Παπαδόπουλου

    Την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσαν σήμερα η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Πεσόντων και Αντιστασιακών και η Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Μαχητών Αντίστασης.

    ''Παίρνουμε την απόφαση αυτή γιατί αξιολογώντας το παρελθόν του ως στενού συνεργάτη του Αείμνηστου Προέδρου και Εθνάρχη Μακαρίου Γ' και το παρόν του, ως εκπροσώπου ευρύτατου φάσματος της πολιτικής ζωής του τόπου, τον κατατάσσουμε στους αγωνιστές της Κύπρου για επικράτηση της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας'', αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Πεσόντων και Αντιστασιακών.

    [25] (Κ) Τουρκία - Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό

    Αν οι δύο πλευρές το επιθυμούν, οι προτάσεις Ανάν θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν, είπε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, και πρόσθεσε ότι τα Η.Ε. δεν έχουν ακόμα πάρει καμία απόφαση για το θέμα αυτό.

    [26] (Κ) Τουρκία - Ερντογάν - Κυπριακό

    Το Κυπριακό είναι «εθνικό ζήτημα» που δεν τίθεται θέμα να εγκαταλειφθεί, αλλά δεν μπορεί να «υποβιβαστεί σε επίπεδο προσωπικών αντιπαραθέσεων», δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν.

    [27] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λεμεσός - Πληγείσες περιοχές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης άρχισε σήμερα το απόγευμα περιοδεία στις πληγείσες από τους χθεσινούς ανεμοστρόβιλους περιοχές της Λεμεσού.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Νέος Πρεσβευτής Ουγγαρίας

    Πιο επείγουσα όσο ποτέ άλλοτε, χαρακτήρισε την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης του προβλήματος, νοουμένου ότι η τ/κ πλευρά επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική θέληση.

    [29] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Απεργία ΠΑΣΥΠΙ

    Με πολύ μικρές καθυστερήσεις και μηδαμινές ζημιές για τις Κυπριακές Αερογραμμές για σήμερα, έληξε το απόγευμα η απεργία των πιλότων της ΠΑΣΥΠΙ (Παγκύπρια Συντεχνία Πιλότων) ενώ πραγματοποιήθηκαν όλες οι πτήσεις που είχαν προγραμματισθεί για σήμερα από την εταιρεία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων των ΚΑ Τάσος Αγγελή.

    Ο κ. Αγγελή είπε επίσης ότι γίνεται μια προσπάθεια από το Υπουργείο Εργασίας για επίλυση της διαφοράς με συνάντηση εκπροσώπων της ΠΑΣΥΠΙ και της Διαμεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου.

    [30] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρεσβευτής Ιράν - Διαπιστευτήρια

    Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη ''είμαστε αντιμέτωποι, πιο πιεστικά παρά ποτέ, με την ανάγκη για επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και την επανένωση του νησιού'' δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, δεχόμενος σήμερα τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή του Ιράν στην Κύπρο Seyed Reza Hadj Zargarbashi.

    [31] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Λεμεσός - Θεομηνία - Σύσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι ''θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπισθούν όλες οι ζημιές που υπέστησαν οι πληγέντες'' από τους χθεσινούς ανεμοστρόβιλους στις περιοχές της Λεμεσού.

    Σε δηλώσεις μετά από σύσκεψη, της οποίας προήδρευσε στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη και αναμένεται το σώμα να εγκρίνει ''μια πρώτη οικονομική βοήθεια, από κάποια κονδύλια που έχουμε για θεομηνίες, μέχρι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλο το μέγεθος της καταστροφής''.

    [32] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Σχέδιο Ανάν - Οικονομική πτυχή

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, δήλωσε ότι επιβάλλεται να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη για την οικονομική πτυχή του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ και ειδικά για τρεις βασικές παραμέτρους, οι οποίες δεν διευκρινίζονται στο σχέδιο, προσθέτοντας ότι για το θέμα έχει αποστείλει τρεις επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, δύο σχετικά με το πρώτο σχέδιο Ανάν και μια επιστολή για το αναθεωρημένο σχέδιο.

    Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η πρώτη παράμετρος που χρήζει διευκρίνισης αφορά στο ''τι θα κοστίσει και πως θα καλυφθούν οι δαπάνες για την αποζημίωση περιουσιών και το διαφυγόν ή απολεσθέν εισόδημα'' από το 1974.

    [33] (Κ) ΕΕ - Χριστοδουλάκης - Κυπριακό

    Στα οφέλη που θα αποκομίσουν οι Τουρκοκύπριοι από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την προύπόθεση ότι προηγουμένως θα βρεθεί λύση στο Κυπριακό, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Νίκος Χριστοδουλάκης σε Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης παρουσίασε στους ευρωβουλευτές της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωβουλής, το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας στους τομείς του εξωτερικού εμπορίου, της βιομηχανίας, της έρευνας και της ενέργειας.

    [34] (Κ) Εκπρόσωπος ΟΗΕ - Επαφές Αλβαρο ντε Σότο - Τουρκία

    Συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να έχει αύριο στην Αγκυρα, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Αλβαρο Ντε Σότο, δήλωσε στην τακτική ενημέρωση των ανταποκριτών ο εκπρόσωπος του οργανισμού, Φρεντ Εκχαρτ.

    [35] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αμπτουλάχ Γκιούλ

    Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο συναντήθηκε σήμερα στην Αγκυρα με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιούλ, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

    Νωρίτερα ο κ. ντε Σότο είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ουγκούρ Ζιάλ ενώ αύριο το πρωί θα συναντηθεί με τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 28 January 2003 - 18:49:38 UTC