Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εφορος Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου - Προεδρικές
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ραούφ Ντενκτάς - Συνομιλίες
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αγκυρα
  • [05] (Κ) Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Τουρκία - Ανάν - Ασφάλεια
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες - Επιστολή Ανάν
  • [08] (Κ) Εφορος Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου - Προεδρικές
  • [09] (Κ) Εφορος Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας - Προεδρικές
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Λήξη συνάντησης
  • [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιχειρηματικός Κόσμος
  • [14] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ -Εκλογές - Δημοσκοπήσεις
  • [15] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ορκωμοσία - Ασφάλεια
  • [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ανάν - Επιστολές - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Παπαδόπουλος - Ομήρου - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές
  • [18] (Κ) ΔΗΣΥ - ΚΠΕ - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Τουρκία - Χαλιλζάντ - Ιράκ
  • [20] (Κ) Περδίκης - Οικολόγοι - Πολεοδομικές ζώνες
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [22] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - ΕΕ - Σχέδιο Ανάν
  • [23] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Παπαδόπουλος - Περδίκης
  • [24] (Κ) Επαλξη - Κυπριακό - Εκλογές
  • [25] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Κυπριακό
  • [26] (Κ) Πασχαλίδης - Μαρκίδης
  • [27] (Κ) Παπαδόπουλος - Οργάνωση Αποκατάστασης Αναπήρων
  • [28] (Κ) Περδίκης - Μαρκίδης - Ακάμας - ΧΑΚ - Πινακίδες
  • [29] (Κ) Περδίκης - Δημοσκοπήσεις
  • [30] (Κ) Δίγκλης - Ζιαρτίδης - Παπαδόπουλος - Προεδρικές
  • [31] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό - Στοιχεία
  • [32] (Κ) Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων - Εγκλωβισμένοι - Εκλογές
  • [33] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ''Δάφνη'' - Κατάθεση θεμέλιου λίθου
  • [34] (Κ) Προοδευτική - Μεταπτυχιακοί Φοιτητές - Παπαδόπουλος
  • [35] (Κ) Κατσουρίδης - Δίγκλης - Παπαπέτρου - Παπαδόπουλος
  • [36] (Κ) Ιράκ - ΟΗΕ - Ελ Μπαραντέι

  • [01] (Κ) Εφορος Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου - Προεδρικές

    Γύρω στις 9.00 το βράδυ της 16ης Φεβρουαρίου, εκτός απρόοπτου, η Πάφος θα δώσει το τελικό της αποτέλεσμα για τις προεδρικές εκλογές, εκτιμά ο Εφορος Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου, Επαρχος Ανδρέας Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι μια εκ των προϋποθέσεων για να γίνει αυτό ''είναι να έχουν όλοι οι προεδρεύοντες την ίδια αποτελεσματικότητα και να μην υπάρξει περιττή καθυστέρηση''.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι γύρω στις 5.45 το απόγευμα της 16ης Φεβρουαρίου θα αρχίσει η ροή των αποτελεσμάτων της επαρχίας με το κλείσιμο των πρώτων, περίπου 22 καλπών στα μικρά εκλογικά κέντρα, με 100 ψηφοφόρους.

    Πρόσθεσε ότι οι ψηφοφόροι της εκλογικής περιφέρειας Πάφου ανέρχονται στις 41.945 και αποτελούν το 8,78% του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου που έχει δικαίωμα ψήφου, ενώ ο αριθμός των εκλογικών κέντρων της επαρχίας είναι 119.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το τελικό αποτέλεσμα ενός εκλογικού κέντρου θα αποστέλλεται μέσω τηλεομοιότυπου στην Επαρχιακή Διοίκηση της Πάφου για να καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα αποτελεσμάτων και στη συνέχεια ο προεδρεύων ενός κέντρου θα προσκομίζει το πρωτότυπο έγγραφο του αποτελέσματος μαζί με την κάλπη στα κεντρικά γραφεία της Διοίκησης.

    Οπως είπε, οι προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων θα γνωρίζουν εκ των προτέρων σε ποιον από τα τέσσερα τηλεομοιότυπα που θα υπάρχουν στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, θα αποστείλουν το αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση βλάβης ενός τηλεομοιότυπου, το αποτέλεσμα θα αποστέλλεται σε ένα πέμπτο, εφεδρικό.

    Σημείωσε ότι προτού ανακοινωθεί στο Γενικό Εφορο Εκλογής η ορθότητα του τελικού αποτελέσματος της επαρχίας, θα γίνει ένας έλεγχος του αποτελέσματος του κάθε εκλογικού κέντρου, με βάση τα επίσημα έγγραφα που θα προσκομίσουν οι προεδρεύοντες των κέντρων.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι έχουν ήδη επιλεγεί οι προεδρεύοντες και έχει αρχίσει η ενημέρωσή τους από μια ομάδα υπαλλήλων της Επαρχιακής Διοίκησης στο πώς πρέπει να εργαστούν και τι να προσέξουν κατά την ημέρα των εκλογών.

    Οπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ, ο κάθε υπάλληλος ξεχωριστά, αυτής της ομάδας, ενημερώνει γύρω στους 10 με 15 προεδρεύοντες εκλογικών κέντρων αλλά και αντιπροσώπους των υποψηφίων προέδρων.

    «Ο,τι γνωρίζει ο προεδρεύων του εκλογικού κέντρου θα πρέπει να το γνωρίζει και ο αντιπρόσωπος του υποψηφίου για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας ο ένας να έχει διαφορετική εκτίμηση από τον άλλον, τι αποτελεί έγκυρο ή τι άκυρο ψηφοδέλτιο», επισήμανε ο Επαρχος Πάφου.

    Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των υπαλλήλων της Επαρχιακής Διοίκησης που θα απασχολούνται σε κάθε εκλογικό κέντρο θα ανέρχεται από τρία μέχρι έξι άτομα, ανάλογα με τον αριθμό των εκλογέων και τις ανάγκες του κάθε κέντρου.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι έχει διαμορφωθεί οργανόγραμμα, βάσει του οποίου θα εργαστούν οι υπάλληλοι της Επαρχιακής Διοίκησης την ημέρα των εκλογών, ενώ έχει ληφθεί πρόνοια για τυχόν διακοπή ρεύματος στα κεντρικά γραφεία της Διοίκησης (γεννήτριες, φανοί θυέλλης).

    Οσον αφορά τα ψηφοδέλτια, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτά θα αποσταλούν στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου από το Γενικό Εφορο Εκλογής στις 11 Φεβρουαρίου και θα φυλαχτούν σε ειδικό δωμάτιο ασφαλείας, μέχρι να παραδοθούν στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων την προηγούμενη ημέρα των εκλογών.

    Αναφορικά με την έκδοση εκλογικών βιβλιαρίων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η Επαρχιακή Διοίκηση έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση και θα την επαναλάβει εντός των ημερών που αναφέρει πως δέχεται αιτήσεις για ανανέωση εκλογικών βιβλιαρίων, τα οποία έχουν καταστραφεί ή φθαρεί, μέχρι την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, η ώρα δύο το απόγευμα.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Ραούφ Ντενκτάς - Συνομιλίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης συναντάται σήμερα, στις 9.30 το πρωί, με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο εθνικό ζήτημα και η νέα ώθηση στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, οι επιστολές Ανάν προς Σημίτη και Γκιούλ για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο, τα θέματα που απασχολούν την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές και των επιτελείων τους, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές, η έγκριση των κανόνων του Υπουργικού για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε όλους τους πρόσφυγες και η σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των Γυμναστών έξω από του Υπουργείο Παιδείας, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    H ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ιδιαίτερα επείγον μήνυμα Ανάν'' γράφει ότι νέα ώθηση στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού έδωσε χθες το ΓΓ το ΟΗΕ Κόφι Ανάν καλώντας τις κυβερνήσεις Αθηνών και Αγκυρας να τον επισκεφθούν επειγόντως στη Νέα Υόρκη προκειμένου να υπογραφεί ενώπιόν του το μέρος εκείνο του σχεδίου λύσης του Κυπριακού που αναφέρεται σε θέματα ασφάλειας και στρατευμάτων στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι λίγα μόνο 24ωρα μετά την επιβεβαίωση του Προέδρου Κληρίδη ότι εμμένει στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε όλους τους πρόσφυγες, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες κανονισμούς κάνοντας το πρώτο πρακτικό βήμα για υλοποίηση της δέσμευσης.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Αθήνα Αγκυρα στον ΟΗΕ για Κύπρο'' γράφει ότι Αθήνα και Αγκυρα πήραν πρόσκληση για συνομιλίες στον ΟΗΕ για θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και προσθέτει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις εξελίξεις αυτές το Υπουργικό του Συμβούλιο, επισημαίνοντας δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι ''υπάρχει ανάγκη συμβιβασμού των εγγυητριών χωρών (για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις) στην Κύπρο''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Γυμναστές θα πραγματοποιήσουν σήμερα έξω από το Υπουργείο Παιδείας εκδήλωση διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς την ενημέρωση από τον Υπουργό για το θέμα της διδασκαλίας στα Δημοτικά από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς και όχι από δασκάλους.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Προβάδισμα και δυσκολίες'' γράφει ότι οι δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες βράδυ από τα τηλεοπτικά κανάλια ''Σίγμα'' και ''ΡΙΚ'' φωτογραφίζουν εκλογές δύο γύρων. Προσθέτει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος παρά το σαφές προβάδισμα που διαθέτει και στις δύο νέες δημοσκοπήσεις σε καμιά περίπτωση δεν φαίνεται να ξεπερνά το 44% στον πρώτο γύρο, ''γεγονός που λογικά θα πρέπει να απογοητεύει τα κομματικά επιτελεία που τον υποστηρίζουν''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρά τα αρνητικά μηνύματα που λαμβάνει από τη Λευκωσία ο ΓΓ του ΟΗΕ επιμένει στο σεβασμό του χρονοδιαγράμματος της 28ης Φεβρουαρίου και τονίζει την ετοιμότητά του να επισκεφθεί ξανά την Κύπρο για να επιτύχει την αποδοχή του σχεδίου του.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Προβάδισμα Παπαδόπουλου'' αναφέρεται στη μεγαλύτερη δημοσκόπηση που έγινε μέχρι σήμερα για προεδρικές εκλογές. Η ερευνητική ομάδα του Σαϊπρους Κόλεϊτς πήρε δείγμα 1206 ατόμων, τα οποία ψήφισαν σε κάλπη. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης έδειξαν ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος έχει το προβάδισμα έναντι του ανθυποψηφίου του Γλαύκου Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι παρατείνεται η αγωνία των υποψηφίων στρατηγικών επενδυτών για την ανέγερση και διαχείριση των νέων αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Ανάν: Ζητά συμφωνία'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τις κυβερνήσεις Ελλάδος και Τουρκίας, ζητά επειγόντως όπως προχωρήσουν προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας στο θέμα της ασφάλειας. Σε μια κίνηση που συνιστά προσωπική παρέμβαση, ο ΓΓ έστειλε χθες επιστολές προς τους Πρωθυπουργούς Κώστα σημίτη και Αμπτουλάχ Γκιούλ με τις οποίες σημειώνει την ανάγκη να ανταποκριθούν σε συνομιλίες αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων στο σχέδιο Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεώργιος Πικής εξελέγη Δικαστής του μόνιμου διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου το οποίο θα εδρεύει στη Χάγη. Προσθέτει ότι η ψηφοφορία έγινε χθες το απόγευμα στο σύνοδο των κρατών μελών του ΔΠΔ στη Νέα Υόρκη.

    Η ''Χαραυγή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Είναι επικίνδυνοι'' αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, οι οποίοι "επεσήμαναν τη θλιβερή εικόνα της διγλωσσίας που παρουσιάζει η διαπραγματευτική ομάδα, επικρίνοντας ταυτόχρονα τον κ. Κληρίδη για την άρνησή του να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο". Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι η Κίνηση Απόστρατων Αξιωματικών εξέφρασε χθες τη στήριξή της προς τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης προειδοποίησε για τον κίνδυνο κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας λόγω των κριτηρίων που ενέκρινε η Βουλή για δωρεάν νοσηλεία στα κρατικά νοσηλευτήρια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος να παίξει το ρόλο "σάκου πυγμαχίας", λέγοντας ότι αποτελεί τον εύκολο στόχο για τα κτυπήματα αριθμού πολιτικών και υποψηφίων για την Προεδρία.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' αναφέρεται σε δημοσκόπηση που διενήργησε η ίδια και δείχνει τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να έχει ποσοστό 12,7% ψηλότερο από τον ανθυποψήφιό του Γλαύκο Κληρίδη. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει συνέντευξη του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος θεωρεί ότι το ορόσημο της 28ης Φεβρουαρίου για λύση είναι ακόμη εφικτό. Πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς έχουν αναγνωρίσει ότι έχουν μπροστά τους μια μοναδική ευκαιρία για επίτευξη λύσης και ότι η Τουρκία έχει εμπλακεί τώρα ενεργά στις προσπάθειες για λύση αυτό το μήνα. Ο κ. ντε Σότο απέρριξε κριτική ότι το σχέδιο Ανάν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι είναι αντιφατικό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Ο Συντάκτης'' υπό τον τίτλο ''Δεσμεύομαι για τη λύση'' προβάλλει συνέντευξη του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος αναφέρεται στα δέκα πρώτα μέτρα άμεσης εφαρμογής εάν μετά τις εκλογές είναι κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής το κατά κεφαλή εισόδημα στην Κύπρο έχει αυξηθεί και είναι από τα ψηλότερα στην Ευρώπη, αφού έφτασε στις 9.000 λίρες, αλλά το κατά κεφαλή χρέος έχει ανέβει ήδη στις 10.250 λίρες, πράγμα που σημαίνει ότι ξεπερνά το κατά κεφαλή εισόδημα.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Κύπρος σήμερα'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σωστή λύση ή περιπέτειες;'' γράφει πως σοβαρές και ουσιαστικές εξελίξεις αναμένονται εντός των ημερών, οι οποίες θα επηρεάσουν το όλο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ αρχίζει και οι Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι έχουν γίνει ''αστακός'' και βρίσκονται σε υψηλότερη ετοιμότητα, έτοιμες ανά πάσα στιγμή, για πόλεμο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αγκυρα

    Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο μεταβαίνει σήμερα στην Αγκυρα, για διαβουλεύσεις για το Κυπριακό.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. ντε Σότο θα αναχωρήσει για την τουρκική πρωτεύουσα, συνοδευόμενος από μέλη της ομάδας του, μετά τη σημερινή πρωινή συνάντηση, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    Από την Αγκυρα θα επιστρέψει στο νησί για την επόμενη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί. Ακολούθως θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο κ. ντε Σότο θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, εκμεταλλευόμενος τη σύντομη διακοπή των συνομιλιών από τη Δευτέρα μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, αφού λόγω του μπαϊραμιού δεν θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς.

    [05] (Κ) Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

    Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Η βρετανική θέση εκφράστηκε από τον Υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Denis MacShane, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Angus Robertson, του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος.

    [06] (Κ) Τουρκία - Ανάν - Ασφάλεια

    H Αγκυρα αντικρίζει θετικά την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς την Τουρκία και την Ελλάδα για να προχωρήσουν σε συμβιβασμό για τα θέματα της ασφάλειας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή''.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Συνομιλίες - Επιστολή Ανάν

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ενημερώθηκε για την επιστολή που έστειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο έχει ενημερωθεί για την επιστολή Ανάν, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε, αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς, ''μάλιστα ενημερώθηκα.''

    Σε ερώτηση εάν όντως η ελληνική κυβέρνηση έχει κληθεί στη Νέα Υόρκη για συζήτηση του θέματος, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

    [08] (Κ) Εφορος Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου - Προεδρικές

    Τα τελικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα της Επαρχίας Αμμοχώστου αναμένεται να δοθούν στις 8.00 το βράδυ της Κυριακής, 16 Φεβρουαρίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εφορος Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου Ανδρέας Στυλιανίδης.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ''αν δεν προκύψει οποιοδήποτε απρόβλεπτο πρόβλημα, υπολογίζω ότι θα έχουμε δώσει τα τελικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα της Επαρχίας Αμμοχώστου στις 8.00 περίπου το βράδυ''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, ''επειδή ο αριθμός των εκλογέων που έχει κατανεμηθεί σε κάθε εκλογικό κέντρο της ελεύθερης περιοχής της Επαρχίας Αμμοχώστου είναι μεγάλος (300 600 άτομα) δεν αναμένεται να έχουμε αποτελέσματα από οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο πριν τις 6.00 το απόγευμα''.

    Ο Εφορος Εκλογής Αμμοχώστου είπε πως στην περιφέρειά του θα λειτουργήσουν συνολικά 50 εκλογικά κέντρα, λέγοντας συγκεκριμένα ότι θα λειτουργήσουν 12 στο Παραλίμνι, επτά στη Δερύνεια, έξι στο Αυγόρου, πέντε στο Λιοπέτρι, τη Σωτήρα και το Φρέναρος, τέσσερα στην Αγία Νάπα και από τρία στο Δασάκι της Αχνας και την Αχερίτου.

    Πρόσθεσε πως το σύνολο των εκλογέων είναι 25.433, από τους οποίους 17.492 αυτόχθονες και 7.941 πρόσφυγες.

    Αναφερόμενος στη διαδικασία με την οποία θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι εγκλωβισμένοι της Επαρχίας Αμμοχώστου, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως για τα άτομα αυτά έχουν καθορισθεί δύο ειδικά εκλογικά κέντρα στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α' στην Εγκωμη.

    Διευκρίνισε πως οι εγκλωβισμένοι ειδικά μπορούν να ψηφίσουν, παρουσιάζοντας την ταυτότητα τους μόνο.

    Σε ό,τι αφορά την ημέρα των εκλογών, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι οι ώρες ψηφοφορίας είναι από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, με διακοπή μίας ώρας το μεσημέρι. Πρόσθεσε πως το πρόγραμμα μπορεί να διαμορφωθεί σε περίπτωση που ο Εφορος Εκλογής δώσει παράταση.

    ''Ο Προεδρεύων δικαιούται να παρατείνει το χρόνο ψηφοφορίας μέχρι τις 9 το βράδυ νοουμένου ότι έξω από την είσοδο του εκλογικού κέντρου υπάρχει μεγάλος αριθμός εκλογέων που δεν ψήφισαν'', είπε.

    Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως ''μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και στην παρουσία των διορισμένων από τους υποψήφιους εκπροσώπους τους, ανοίγεται η κάλπη και υπό την εποπτεία και ευθύνη του Προεδρεύοντα, που θα έχει πλέον τις εξουσίες Εφόρου, αρχίζει η διαδικασία διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων''.

    Σχολιάζοντας το ρόλο το Εφόρου Εκλογής την ημέρα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ''ο Εφορος κάθε εκλογικής περιφέρειας έχει την ευθύνη για την οργάνωση και ομαλή λειτουργία των εκλογικών κέντρων, την τοποθέτηση αστυνομικών έξω από τα εκλογικά κέντρα και γενικά για την απρόσκοπτη και ομαλή εξέλιξη της ψηφοφορίας''.

    Σχετικά με το ρόλο της Αστυνομίας κατά την ημέρα των εκλογών, ο Εφορος Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου ανέφερε πως ''οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στις εισόδους των εκλογικών κέντρων έχουν εξουσία μετά από οδηγίες του προεδρεύοντα του εκλογικού κέντρου, να απομακρύνουν από το εκλογικό κέντρο οποιοδήποτε πρόσωπο συμπεριφέρεται απρεπώς ή παραλείπει να υπακούσει στις οδηγίες του προεδρεύοντα''.

    Επιπρόσθετα, σημείωσε, έχουν καθήκον να αποκαθιστούν τη νομιμότητα όταν αυτή παραβιαστεί και να διώκουν τα πρόσωπα που παραβαίνουν το νόμο την παραμονή και την ημέρα των εκλογών.

    Ο κ. Στυλιανίδης κάλεσε τους πολίτες να έχουν υπόψη τους ότι την παραμονή και την ημέρα των εκλογών απαγορεύονται ''οι δημόσιες συγκεντρώσεις για να ακουστεί ή συζητηθεί οτιδήποτε σχετίζεται με τις εκλογές, η μετάδοση, η διαφήμιση ή η δημοσίευση είδησης ή ανακοίνωσης που σχετίζεται με τις εκλογές, η εγκαθίδρυση ή η διατήρηση εκλογικών επιτελείων, καθώς επίσης η επίδειξη ή η ανάρτηση πινακίδων που σχετίζονται με τις εκλογές έξω από τα εκλογικά κέντρα''.

    Κληθείς να αναφέρει τι προνοεί ο νόμος για τους πολίτες που δεν προσέρχονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, προσθέτοντας ότι ''οποιοσδήποτε εκλογέας παραλείψει να ασκήσει το δικαίωμα αυτό είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε πρόστιμο μέχρι 500 λίρες''.

    Ωστόσο, στην περίπτωση που ''ο εκλογέας την ημέρα των εκλογών απουσιάζει από την Κύπρο ή αποδεδειγμένα βρισκόταν σε νοσοκομείο ή κλινική για ιατρική παρακολούθηση ή νοσηλεία, δε θα διωχθεί''.

    Ο κ. Στυλιανίδης κάλεσε τους ψηφοφόρους να εντοπίσουν πριν από τις 14 Φεβρουαρίου το εκλογικό τους βιβλιάριο για να προλάβουν, αν το έχασαν, να αποταθούν για έκδοση νέου.

    [09] (Κ) Εφορος Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας - Προεδρικές

    Στους 79.391 ανέρχεται ο αριθμός των εκλογέων στην Εκλογική Περιφέρεια Λάρνακας, οι οποίοι καλούνται την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου, να εκλέξουν το νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επαρχος Λάρνακας Κυπριανός Ματθαίου, σε σύγκριση με τις εκλογές του 1998 ο αριθμός των εκλογέων έχει αυξηθεί κατά 5.460 ψηφοφόρους.

    Από το συνολικό αριθμό εκλογέων, οι 45.997 είναι αυτόχθονες και οι 33.334 εκτοπισθέντες.

    Στην πόλη της Λάρνακας πρόκειται να ψηφίσουν συνολικά 32.331 εκλογείς, 10.472 στις δημαρχούμενες περιοχές της περιφέρειας και 36.588 στα κοινοτικά συμβούλια.

    Σύμφωνα με τον Επαρχο Λάρνακας, υπάρχουν και χωριά που λόγω του πολύ μικρού αριθμού εκλογέων, οι κάτοικοί τους θα ψηφίσουν σε άλλες γειτονικές κοινότητες.

    Αυτά είναι ο Δελίκηπος, του οποίου οι κάτοικοι θα ψηφίσουν στον Κόρνο και η Λάγια, της οποίας οι κάτοικοι θα ψηφίσουν στη Βάβλα.

    Στην Επαρχία Λάρνακας, τόσο την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, όσο και την επόμενη Κυριακή εάν χρειασθεί να γίνουν επαναληπτικές εκλογές, θα λειτουργήσουν συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Ματθαίου, 169 εκλογικά κέντρα.

    Το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο, με 616 συνολικά εκλογείς, είναι το 1ο του Κόρνου, και το μικρότερο με 50 εκλογείς, είναι το εκλογικό κέντρο της Μενόγιας.

    Η κατανομή των εκλογέων στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα γίνεται βάσει κριτηρίων, με βασικότερο την προσιτότητα του κέντρου από συγκεκριμένη περιοχή εκλογέων.

    Στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, όπως είπε ο Επαρχος Λάρνακας, έχουν διοριστεί συνολικά 840 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα βοηθήσουν στη διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας.

    Από αυτούς διορίστηκε ένας προεδρεύων και τέσσερις βοηθοί σε κάθε πλήρες εκλογικό κέντρο, ενώ σε μικρότερα εκλογικά κέντρα διορίστηκε ένας προεδρεύων και τρεις βοηθοί.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τ/Κ ηγέτης - Λήξη συνάντησης

    Η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά, που συναντήθηκαν σήμερα στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, αποχώρησαν από τη συνάντηση με στόχο να καταβάλουν προσπάθεια στην επόμενη συνάντησή τους την προσεχή Δευτέρα ώστε, εάν είναι δυνατό, να γίνει κάποιο πάρε-δώσε σε θέματα επί των οποίων και οι δύο πλευρές ζητούν τροποποιήσεις.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς διήρκεσε πέραν της μίας ώρας και σ' αυτήν ο κ. Ντενκτάς δεν παρουσίασε οποιοδήποτε έγγραφο.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Ντενκτάς αναφέρθηκε και στη χθεσινή ενημέρωση που έκανε στην ψευδοβουλή, σημειώνοντας πως οι λεγόμενοι "βουλευτές" απέφυγαν να τοποθετηθούν με εισηγήσεις για το τι δέον γενέσθαι, ενώ όπως είπε εκφράζουν θέσεις και απόψεις δημοσίως σε συλλαλητήρια.

    [11] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 07/02/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7185            1,7288
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8513            1,8624
    Λίρα Αγγλίας                     1,1384            1,1452
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     222,1771        223,9545
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1400          3,1651
    Δολάριο Καναδά                     2,8171          2,8396
    Κορώνα Δανίας                     12,7575         12,8595
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8355         12,9381
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7407         15,8666
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5175          2,5376
    

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            89,66  ( 1,56)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    569.275
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    240.845    345,93  ( 2,24)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    191.110     99,71  ( 2,53)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     25.154     78,00  (-0,03)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        462     19,69  ( 1,23)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     31.496     63,59  ( 1,52)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.668     97,32  ( 2,10)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      6.764     18,71  ( 0,48)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     20.280     70,68  (-0,55)
    Ετ. Πληροφορικής              £      7.177      3,23  (-0,31)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     33.139     17,90  ( 2,64)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         28     12,70  (-6,20)
    Ξενοδοχεία                    £      7.999     45,24  ( 1,03)
    Αλλες Εταιρείες               £     58.582     83,40  ( 0,72)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Επιχειρηματικός Κόσμος

    Τη στήριξή της προς τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη εξέφρασε σήμερα αντιπροσωπεία των Επιχειρηματιών και των Βιομηχάνων της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Βασίλης Ρολόγης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''με το δυναμισμό που έχουν πάρει οι συνομιλίες, εντός του 2003 θα υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις'', αναφορικά με το Κυπριακό.

    Ο κ. Ρολόγης είπε ότι ''υπάρχει το μεγάλο ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα'', ενώ εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι ''όπως ξεκίνησε αυτή η δυναμική των εξελίξεων το 2003, θα πρέπει να ολοκληρωθεί''.

    ''Με τις εξελίξεις αυτές πιστεύουμε ότι η επανένωση της Κύπρου θα είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού'', πρόσθεσε.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ρολόγης, κατά την επίσκεψη η ομάδα του επιχειρηματικού κόσμου ζήτησε ''ενημέρωση για τα θέματα διαδικασίας, όσον αφορά την ολοκλήρωση της Κοπεγχάγης, με τα ψηφίσματα στα διάφορα κοινοβούλια''.

    Ο Πρόεδρος, πρόσθεσε, ''είχε την ευκαιρία να μας εξηγήσει τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε μπροστά μας και επίσης τέθηκαν ερωτήσεις στον Πρόεδρο σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό με το σχέδιο Κόφι Ανάν''.

    [14] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ -Εκλογές - Δημοσκοπήσεις

    Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 16ης Φεβρουαρίου, παρέπεμψε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τις δύο δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και οι οποίες φέρουν τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να προηγείται των ανθυποψηφίων του.

    ''Για τα αποτελέσματα της κάλπης θα πληροφορηθείτε στις 16 που θα διαψεύσουν εντελώς τις όποιες δημοσκοπήσεις'', είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις και επικαλέστηκε τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν πριν τις προεδρικές αναμετρήσεις του 1993 και του 1998, οι οποίες, όπως είπε, διαψεύστηκαν.

    ''Ενα σας λέω, εγώ εμπιστεύομαι την κρίση του λαού, την κρισιμότητα των στιγμών και το δίλημμα που έχουν να επιλέξουν οι ψηφοφόροι, είτε επιλέγουν υποψηφιότητα για την Κύπρο, είτε επιλέγουν υποψηφιότητα χάριν της εξουσίας'', πρόσθεσε.

    Οπως ανέφερε, ''μπροστά στις ιστορικές εξελίξεις, νομίζω ότι οι Κύπριοι είναι αρκετά ώριμοι για να δώσουν θετική ψήφο στον Γλαύκο Κληρίδη, έτσι που επιτέλους και η Κύπρος να επανενωθεί και οι χιλιάδες των προσφύγων να επιστρέψουν κάτω από ε/κ διοίκηση, η Κύπρος να απαλλαγεί από τον κατοχικό στρατό, από τον σημαντικότερο αριθμό των εποίκων και επανενωμένη ή ενωμένη να ενταχθεί στην ΕΕ''.

    [15] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Ορκωμοσία - Ασφάλεια

    Τα τεκταινόμενα γύρω από το θέμα της ασφάλειας μετά τη λύση του Κυπριακού ''δεν γίνονται ερήμην του κυπριακού λαού και των αρμοδίων στην Κύπρο'', δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, κατά την ορκωμοσία των νεοσύλλεκτων οπλιτών της 2003 Α' ΕΣΣΟ στο ΚΕΝ Λάρνακας.

    ''Η Κύπρος δεν είναι έξω από τα τεκταινόμενα. Μπορεί μεν να εκλήθη η Ελλάδα και η Τουρκία για συνομιλίες αναφορικά με τα θέματα ασφάλειας αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτά γίνονται ερήμην του κυπριακού λαού και των αρμοδίων στην Κύπρο'', του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, του ΓΕΕΦ και του Υπουργείου Αμυνας, είπε ο κ. Χάσικος.

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ανάν - Επιστολές - Κυπριακό

    Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο θέμα της ασφάλειας, θα συνιστούσε ''δραματική εξέλιξη προς τη λύση του Κυπριακού προβλήματος γιατί θα είναι το πρώτο δείγμα γραφής από την Τουρκία ότι εννοεί αυτά που διακηρύττει'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Σχολιάζοντας την επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας στην οποία τους καλεί να καταλήξουν σε συμφωνία στο θέμα της ασφάλειας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμη πως συμφωνία στο θέμα εγγυήσεως και ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών σημαίνει ''και την απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα στην περίπτωση που εξευρεθεί λύση και στην αντικατάσταση βεβαίως ενός μικρού αριθμού, το οποίο θα αποτελεί το στρατιωτικό απόσπασμα της Τουρκίας με το αντίστοιχο ισάριθμο της Ελλάδας''.

    ''Αυτό πράγματι θα θεωρηθεί μια νέα εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση'', πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ότι αυτοί που δηλώνουν ότι το Κυπριακό δεν θα λυθεί το 2003 και ότι θα χρειαστεί πρόεδρος πενταετούς θητείας μπορεί να μην έχουν τις πληροφορίες που ο ίδιος έχει, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αφού δεν έχει συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, ο ίδιος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ''τι ακριβώς ο Πρόεδρος έχει κατά νουν και τι διαμηνύεται προς τον Πρόεδρο από πολλές άλλες πλευρές''.

    ''Πιστεύω ότι κατά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου θα έχουμε την ευκαιρία να πληροφορηθούμε από τον Πρόεδρο το τι κατά νου έχει'', είπε ο κ. Αναστασιάδης προσθέτοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συγκληθεί "την επόμενη βδομάδα το αργότερο''.

    [17] (Κ) Παπαδόπουλος - Ομήρου - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

    Την υποστήριξη της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), όπως αυτή επιβεβαιώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, διαβίβασε σήμερα τηλεφωνικώς ο Πρόεδρος της Ομάδας, Ισπανός Ευρωβουλευτής Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο, στον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου.

    Σε από κοινού δηλώσεις τους σήμερα στα μέσα ενημέρωσης, τόσο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, Τάσσος Παπαδόπουλος, όσο και ο κ. Ομήρου αναφέρθηκαν στις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για το ενδεχόμενο διακινδύνευσης της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς τις ως ''κινδυνολογία''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ο Πρόεδρος Κληρίδης, ''σε δημόσια δήλωσή του, είπε ότι είναι δυνατό να τεθεί σε κίνδυνο η απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, όταν το θέμα θα εξετασθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο''.

    Οπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ''εκεί ψηφίζεται μία προς μία οι αποφάσεις για κάθε χώρα από τους Ευρωβουλευτές και, εάν αυτή η κινδυνολογία είχε οποιαδήποτε βάση, εγώ θα ανέμενα ότι η κυβέρνηση θα όργωνε τώρα την Ευρώπη για να διασφαλίσει ότι τα ευρωπαϊκά κόμματα, που μέχρι τώρα με μεγάλη πλειοψηφία υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου με ή χωρίς λύση, θα παρέμεναν πιστά στις προηγούμενες αποφάσεις και θα επιβεβαίωναν τη στάση τους''.

    Ασχέτως της ''κινδυνολογίας'' του Προέδρου Κληρίδη, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, έκριναν ότι είναι σοβαρό το θέμα για να αναληφθεί μια τέτοια πρωτοβουλία και ο κ. Ομήρου, ως Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ που συμμετέχει στο ΕΣΚ ως πλήρες μέλος, ανέλαβε την πρωτοβουλία και επικοινώνησε με τον κ. Κρέσπο και ''είχε μια πολύ - πολύ θετική ανταπόκριση''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, το ΕΣΚ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και του ζήτησε να επιβεβαιώσει ''ότι -όπως και κατά το παρελθόν έτσι και τώρα- στην ψηφοφορία που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Απρίλιο, θα υπάρξει θετική ψήφος για την επικύρωση των τελικών συμπερασμάτων της Κοπεγχάγης που αφορούν τη διεύρυνση και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''.

    Ο κ. Ομήρου παρουσίασε στους δημοσιογράφους ανακοινωθέν του κ. Κρέσπο, στο οποίο αναφέρεται ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου και καλωσορίζει την προοπτική ένταξης ενός ενωμένου νησιού, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι ο κ. Μπαρόν ενώνει τη φωνή του με τον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ, καλώντας τον κυπριακό λαό να χρησιμοποιήσει τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, για να υποστηρίξει μια πορεία για ενότητα, αλλαγή και πρόοδο και να στηρίξει τον υποστηριζόμενο από τους Σοσιαλιστές Τάσσο Παπαδόπουλο.

    ''Εάν η λύση μπορεί να εξευρεθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου'', συνεχίζει στο ανακοινωθέν ο κ. Μπαρόν, ''η Κύπρος θα έιναι σε θέση να υπογράψει τη συνθήκη προσχώρησης τον Απρίλιο ως μια ενωμένη χώρα''.

    ''Αυτή, προφανώς, είναι η προτιμητέα επιλογή, η οποία υποστηρίζεται από τη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου'', λέει ο κ. Κρέσπο, ''αλλά αναγνωρίζουμε'', προσθέτει, ''ότι αν αυτή δεν είναι δυνατή, τότε τα συμπεράσματα της Συνόδου της Κοπεγχάγης θα συνεχίσουν να ισχύουν και οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας τελικής λύσης του Κυπριακού θα εξακολουθήσουν για την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος''.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κρέσπο, ''αυτή θα έιναι η θέση την οποία η Σοσιαλιστική Ομάδα θα υιοθετήσει κατά την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Απρίλιο, για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον, σε περίπτωση νίκης του κ. Παπαδόπουλου και σχηματισμού κυβέρνησης όλων των συνεργαζόμενων κομμάτων και παρατάξεων, θα είναι Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Ομήρου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι κανείς δεν μπορεί να υποθέσει τίποτα.

    ''Θα πρέπει να λάβετε υπόψη'', είπε, ''τη δήλωση που είχαμε κάνει όλα τα συνεργαζόμενα κόμματα, ότι αυτοί, που συμμετέχουν στον καταρτισμό του προγράμματος και στη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας, έχουν και την υποχρέωση να εργασθούν για την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος που έχουμε εξαγγείλει και δικαίωμα να εποπτεύουν ότι αυτό εφαρμόζεται πιστά και όπως έχει συμφωνηθεί''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι αυτοί ου αμφισβητούν τις ''ιστορικές εξελίξεις'' μέσα στο 2003, δεν έχουν τα στοιχεία που κατέχει αυτός, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ''αυτή και μόνη η δήλωση του κ. Κληρίδη έπρεπε να κριθεί ότι από μόνη της δικαιολογεί ικανοποίηση της απαίτησης που υποβάλλουν τα πλείστα κόμματα, αν όχι όλα που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο και για ενημέρωση και για συζήτηση''.

    Ως ''άκρως αντιφατικό'', χαρακτήρισε ο κ. Παπαδόπουλος το να επικαλούνται από τη μια την ενότητα του λαού στο εθνικό θέμα, ''όταν υπάρχει εκεί ένα θεσμοθετημένο όργανο που σμιλεύει και προωθεί την ενότητα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για προεκλογικές σκοπιμότητες, αρνείται να το συγκαλέσει''.

    [18] (Κ) ΔΗΣΥ - ΚΠΕ - Κυπριακό

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το τ/κ Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας (ΚΠΕ) καλωσορίζουν την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς την Ελλάδα και την Τουρκία να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο.

    Αντιπροσωπείες των δυο κομμάτων, που συναντήθηκαν το πρωί στα γραφεία του ΔΗΣΥ, στη Λευκωσία, εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και την πορεία μιας ενωμένης Κύπρου εντός της ΕΕ.

    Ο Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων του ΚΠΕ Αλπάϊ Ντουρτουράν δήλωσε μετά τη συνάντηση πως η λύση του Κυπριακού θα είχε ένα πολύ θετικό αντίκτυπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και με την ένταξη και της Τουρκίας στην ΕΕ θα υλοποιηθεί η ενοποίηση της Μεσογείου, από την οποία θα επωφεληθεί ολόκληρη η περιοχή.

    ''Πρέπει να βρούμε μια συμφωνία για λύση του Κυπριακού αλλά η ΕΕ είναι αυτή που θα ενώσει τους ανθρώπους. Και δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Πρέπει να διατηρήσουμε την υποστήριξη της ΕΕ. Ορισμένοι μπορεί να μιλούν εναντίον του σχεδίου (του κ. Ανάν) και ορισμένοι μπορεί να προσπαθούν να θέσουν ορισμένα εμπόδια στις εξελίξεις αλλά εάν συνεχιστεί η στήριξη της (ΕΕ) θα τα υπερβούμε όλα αυτά και θα έχουμε ακόμη και την ευκαιρία για μια καλύτερη λύση'', πρόσθεσε.

    [19] (Κ) Τουρκία - Χαλιλζάντ - Ιράκ

    Ο ειδικός σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για το Ιράκ Ζαλμάι Χαλιλζάντ τόνισε σήμερα ότι οποιαδήποτε επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ θα πρέπει να γίνει μέσα στα πλαίσια μιας διεθνούς συμμαχίας.

    [20] (Κ) Περδίκης - Οικολόγοι - Πολεοδομικές ζώνες

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε σήμερα ότι "οδεύουμε προς ένα νέο πολεοδομικό σκάνδαλο και εάν ο Υπουργός Εσωτερικών, Ανδρέας Παναγιώτου σέβεται σαν επιστήμονας και σαν πολίτης το κοινοβούλιο, οφείλει να μην προωθήσει για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο τις προτάσεις του Πολεοδομικού Συμβουλίου παραμονές των Προεδρικών Εκλογών".

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι ''ενώ πρόσφατα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, που ομόφωνα με πρώτους τους Βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού και μάλιστα τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Χρίστο Πουργουρίδη, σε έκθεσή της με το πολύκροτο σκάνδαλο της αλλαγής των πολεοδομικών ζωνών στη Γεροσκήπου, αποφάσισε ότι πρέπει να αποφεύγεται η λήψη τόσο σοβαρών αποφάσεων παραμονές εκλογών, ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε την υπογραφή και δημοσίευση των αναθεωρήσεων των πολεοδομικών ζωνών''.

    Δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε ο κ. Περδίκης, ''να λεει ότι δεν δέχεται ικανοποίηση των αιτημάτων οποιασδήποτε παραγωγικής τάξης έξι μήνες πριν από τις εκλογές, αλλά να ικανοποιεί τα αιτήματα των επιχειρηματιών για την ανάπτυξη.''

    Σημείωσε ότι ''κανένας εκ των παρεπιδημούντων του Προεδρικού δεν τόλμησε να διαψεύσει τον ισχυρισμό μας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης πιέστηκε για να υποβάλλει υποψηφιότητα, όχι μόνο από πολιτικά πρόσωπα, τους κύριους Παπαπέτρου, Βασιλείου και Αναστασιάδη, αλλά και από επιχειρηματίες, οι οποίοι περιμένουν εξυπηρέτηση από τις αλλαγές των πολεοδομικών ζωνών και άλλα αναπτυξιακά έργα''.

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Σε θετική τροχιά παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης της εβδομάδας η αγορά, κλείνοντας στο επίπεδο των 89 μονάδων και στην υψηλότερη τιμή της ημέρας.

    Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,56%, κλείνοντας στις 89,66 μονάδες με τους τραπεζικούς τίτλους να πρωτοστατούν στην άνοδο του Χρηματιστηρίου. Αυξημένη σε σχέση με χθες ήταν η αξία των συναλλαγών, ως αποτέλεσμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε στις 569 χιλιάδες λίρες.

    [22] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - ΕΕ - Σχέδιο Ανάν

    Το σχέδιο Ανάν το οποίο υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να υλοποιηθεί μετά τις 16 Απριλίου, επειδή ''περιέχει παρεκκλίσεις από το Ερυωπαϊκό κεκτημένο'', δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης.

    Ο κ. Μαρκίδης πρόσθεσε ότι υπάρχει ''ένα χρονικό σημείο μετά την παρέλευση του οποίου είναι αδύνατο να κατατεθεί σχέδιο που να έχει παρεκκλίσεις από το κεκτημένο''.

    ''Αυτή είναι η ευρωπαϊκή λογική, αυτό υπαγορεύει το Ευρωπαϊκό σύστημα και οπωσδήποτε δεν μπορεί να υπάρχουν στοιχεία ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη σε κάποιο στάδιο, όταν λυθεί το Κυπριακό, να ξαναρχίσει τη διαδικασία της διεύρυνσης της από την αρχή, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ίδια την δική της διεύρυνση για μήνες ή χρόνια. Δεν μπορούν να γίνουν αυτά τα πράγματα'' ανέφερε ο Αλέκος Μαρκίδης.

    [23] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Παπαδόπουλος - Περδίκης

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης κάλεσε σήμερα τον ανθυποψήφιό του Τάσσο Παπαδόπουλο σε δημόσια συζήτηση εφ' όλης της ύλης, ενώ παράλληλα δήλωσε πως ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ακύρωσε σήμερα ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή μαζί του η οποία ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μαρκίδης διερωτήθηκε γιατί ''φοβάται ο κ. Παπαδόπουλος'' να τον συναντήσει και να συζητήσει μαζί του για θέματα χρηματιστηρίου.

    Ο κ. Μαρκίδης κάλεσε τον κ. Παπαδόπουλο να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τι έκαναν και οι δύο για το Χρηματιστήριο, ''σε πόσες εταιρείες ήταν (ο κ. Παπαδόπουλος) νομικός σύμβουλος και σε ποια εταιρεία για την οποία έγινε σοβαρότατη ποινική ανάκριση δεν ήταν απλώς νομικός αλλά ήταν διοικητικός σύμβουλος και παραιτήθηκε'' ύστερα από τον διορισμό από τον κ. Μαρκίδη ποινικού ανακριτή.

    Ταυτόχρονα ο κ. Μαρκίδης ζήτησε να μάθει τι λεει ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης για την κοπή των δέντρων έξω από το κτίριο της Βουλής. Σημασία έχει, πρόσθεσε, ''τι έκανε ο Αλέκος Μαρκίδης όταν ετέθη το θέμα της κατεδάφισης του κτιρίου Πούλια και όταν ετέθη το θέμα της λεωφόρου η οποία για να δημιουργηθεί έπρεπε να κοπεί στα δύο η περιοχή του Αγίου Ανδρέα''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Μαρκίδης κάλεσε τους Οικολόγους να ''πουν καθαρά εάν δεν θέλουν να λένε καλημέρα στους επιχειρηματίες και να μας πουν κατά πόσον ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος'' τον οποίο, όπως είπε υποστηρίζουν ''ακολουθεί την ίδια γραμμή''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δημοσκοπήσεις που προβλήθηκαν από δύο ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι οι δημοσκοπήσεις αυτές θα ''διαψευστούν μόνες τους όπως έχουν διαψευστεί όλες οι δημοσκοπήσεις του 1993, του 1998 και του 2001''.

    [24] (Κ) Επαλξη - Κυπριακό - Εκλογές

    Η πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό και τον Τούρκο ομόλογο του ''για συμφωνία όσον αφορά τον αριθμό των στρατευμάτων που θα εγκατασταθούν στην Κύπρο'', δεν συνιστά "δραματικές" ή "ραγδαίες" εξελίξεις στο Κυπριακό, εκτιμούν, οι συνεργαζόμενες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Χρυσοστομίδης πρόσθεσε ότι αποτελούν ''προπαρασκευατικές προσπάθειες για την περίπτωση συμφωνίας που δεν φαίνεται στον ορίζοντα'' και είπε ότι ''είναι κοινή θέση ότι τίποτε δεν συμφωνείται να δεν συμφωνηθούν όλα''.

    Ανέφερε ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι για το Κυπριακό όπως διαμορφώνεται μέσα από την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας και είπε ότι ''οι αποκλίσεις των μελών της διαπραγματευτικής ομάδας περικλείουν σοβαρούς κινδύνους εκτροχιασμού της όλης διαδικασίας των συνομιλιών''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η υπονομεύεται η γραμμή ενότητας ''με τις συνεχείς κατηγορίες εναντίον του Τάσσου Παπαδόπουλου, αντί να επιδιώκεται εμπέδωση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού και της ηγεσία επιθυμούν λύση και η κινδυνολογία για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου αποτελούν τη χειριστή μορφή προπαγάνδας''.

    Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα έπρεπε να ενημερώνει σε συνεχή βάση το Εθνικό Συμβούλιο και απευθείας τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ''του οποίου η εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, διαφαίνεται πλέον καθαρά''.

    ''Αν η διαπραγματευτική ομάδα βρίσκεται στο σκοτάδι και σε πλήρη σύγχυση αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμένει στο σκοτάδι και η υπόλοιπη ηγεσία και ο κυπριακός λαός πρόσθεσε αναφέροντας ότι ο κυπριακός λαός κατάντησε να ενημερώνεται από για τις διαπραγματεύσεις από τον κ. Ντενκτάς'', είπε.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επικαλούμενος πληροφορίες από δεξαμενές σκέψεις στο εξωτερικό και πολιτικούς αναλυτές είπε ότι ''η τουρκική πλευρά θέλει να εκμεταλλευτεί το Ιράκ για κερδίσει πλεονεκτήματα στο Κυπριακό''. Πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη ''ήταν σαφείς ότι τρίτο σχέδιο ίσως σημαίνει ικανοποίηση κάποιων από τις απαιτήσεις του κ. Ντενκτάς σε βάρος μας''.

    Απαντώντας στην ερώτηση εάν δεν θα συνιστούσε παραδοχή ήττας στις εκλογές από μέρους του Προέδρου Κληρίδη, η απευθείας ενημέρωση του κ. Παπαδόπουλου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η απαραίτητη πολιτική ευαισθησία απαιτεί την ενημέρωση των άλλων ανθυποψηφίων, ιδιαίτερα όταν ο ένας εκ των ανθυποψηφίων είναι μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας και όταν ο κ. Παπαδόπουλος φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τις εκλογές, ο κ. Κληρίδης θα μπορούσε να εξετάσει το θέμα της ενημέρωσης του''.

    [25] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Κυπριακό

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε σήμερα ότι σε περίπτωση που κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τρίτο σχέδιο Ανάν ''το σχέδιο αυτό δεν θα είναι καλύτερο από το σημερινό αλλά θα περιέχει ορισμένες παραχωρήσεις προς τις θέσεις Ντενκτάς''.

    Πρόσθεσε επίσης ότι σε περίπτωση κατάθεσης νέου σχεδίου, αυτό ''δεν θα κατατεθεί προς διαπραγμάτευση αλλά υπό τη μορφή του πάρτε το ή απορρίψετέ το. Αυτός είναι ο λόγος'' ανέφερε ''που τόσο ο Πρόεδρος (Κληρίδης) όσο και η ελληνική κυβέρνηση δεν ενεθάρρυναν τα Ηνωμένα Εθνη να προχωρήσουν προς μία τέτοια κατεύθυνση''.

    Σε άλλη ερώτηση ο κ. Μαρκίδης, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, απάντησε ότι στη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ''παρουσιάστηκε οπλισμένος'' με ψήφισμα της ψευδοβουλής ''που του απαγορεύει να δεχθεί το χάρτη Ανάν'' καθώς και να προβεί σε άλλες δεσμεύσεις.

    Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τα στοιχεία τα οποία λέει ότι διαθέτει ο Γλαύκος Κληρίδης, ο κ. Μαρκίδης είπε πως θεωρεί ''απίθανο να υπάρξουν στοιχεία που να δικαιολογούν ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αναφέρει ο Γλαύκος Κληρίδης, και τα οποία να ανατρέπουν την λογική της ΕΕ και ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα''.

    [26] (Κ) Πασχαλίδης - Μαρκίδης

    Η υποψηφιότητα του Αλέκου Μαρκίδη για την προεδρία της Δημοκρατίας ''αποτελεί πραγματική όαση στην πολιτική έρημο του παλαιοκομματικού κατεστημένου'', αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αντώνης Πασχαλίδης.

    Προσθέτει ότι ''η δυναμική της υποψηφιότητας Αλέκου Μαρκίδη έχει το στοιχείο της διαφάνειας, καθώς είναι ο μοναδικός υποψήφιος που δεν διαθέτει κομματικό οργανωτικό μηχανισμό και πολύ περισσότερο δεν χρηματοδοτείται από τον Κύπριο πολίτη μέσω των κρατικών εισφορών προς τα κόμματα''.

    Ο κ. Πασχαλίδης αναφέρει ότι ''παρά τον δύσκολο αγώνα που δίνει ο Αλέκος Μαρκίδης, είναι σίγουρο ότι ο διεμβολισμός του κομματικού κατεστημένου αποτελεί ήδη την πρώτη σημαντική επιτυχία, η οποία αποδεικνύει ότι μεγάλο μέρος των πολιτών πιστεύει ότι μπορεί να εκφραστεί μέσα από μια φωνή που είναι σε θέση να προτείνει κάτι καινούργιο''.

    ''Η Κύπρος χρειάζεται μια στιβαρή διακυβέρνηση και έναν Πρόεδρο με αδιαμφισβήτητο κύρος, όπως ο Αλέκος Μαρκίδης. Χρειάζεται όραμα, χρειάζεται νέους ανθρώπους, χρειάζεται αποφασιστικότητα'', προσθέτει.

    [27] (Κ) Παπαδόπουλος - Οργάνωση Αποκατάστασης Αναπήρων

    Αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων επέδωσε σήμερα υπόμνημα στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στο οποίο παραθέτει διάφορα θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι στην Κύπρο.

    [28] (Κ) Περδίκης - Μαρκίδης - Ακάμας - ΧΑΚ - Πινακίδες

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδικης εξέφρασε σήμερα τη μεγάλη του λύπη επειδή, όπως είπε, διαπιστώνει ότι ''ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, βρίσκεται πολύ μακράν των οικολογικών ευαισθησιών''.

    Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε σε ''απροθυμία του κ. Μαρκίδη να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης'' συγκεκριμένη υπόθεση καταδολίευσης των επενδυτών του ΧΑΚ, στο ότι ''δεν τήρησε την υπόσχεσή του για μη τοποθέτηση, για την προεκλογική του εκστρατεία, διαφημιστικών πινακίδων'', καθώς και σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, ''όπου εισήγαγε το συμφέρον των επιχειρηματιών σαν καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον του Ακάμα''.

    ''Το πρώτο θέμα που έχουμε εντοπίσει είναι, η εδώ και 16 μήνες, απροθυμία του κ. Μαρκίδη να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης μια καθαρή υπόθεση καταδολίευσης των επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, που σχετίζονται μ' ένα μεγάλο πολεοδομικό σκάνδαλο'', είπε ο κ. Περδίκης.

    Αναφερόμαστε, συνέχισε ο κ. Περδίκης, ''στην γνωστή υπόθεση της εταιρείας 'Πανδώρα', όπου χίλιες σκάλες αγροτικής γης στη Γεροσκήπου παρουσιάστηκαν στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας σαν ένα υπό κατασκευή έργο με εκατοντάδες οικιστικές μονάδες και η ''Νεάπολη'', έτσι ονομαζόταν, θα απέφερε συνολικά 500 εκατομμύρια λίρες στους επενδυτές, ενώ ακόμη δεν απέφερε ούτε σεντ''.

    Πρόσθεσε ότι ''ενώ στις 24 Ιανουαρίου του 2003 μάθαμε από τα ΜΜΕ ότι ο κ. Μαρκίδης δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου και δεν θα προχωρήσει στην τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων κατά την προεκλογική του εκστρατεία, τις τελευταίες μέρες οι δρόμοι και οι λεωφόροι της Κύπρου κοσμούνται από θεόρατες διαφημίσεις του κ. Μαρκίδη αξίας πολλών χιλιάδων λιρών''.

    [29] (Κ) Περδίκης - Δημοσκοπήσεις

    Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των δύο δημοσκοπήσεων που παρουσιάστηκαν χθες, δηλώνει ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, επειδή παρουσιάζουν "τη συνεχή αύξηση της υποστήριξης του Τάσσου Παπαδόπουλου, από το Κίνημα των Οικολόγων" καθώς και την προοπτική "να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο".

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι ''είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα, πρώτον γιατί φαίνεται μια συνεχής αύξηση της υποστήριξης των Οικολόγων προς τον Τάσσο Παπαδόπουλο που μας ικανοποιεί και επίσης βλέπουμε ότι η υποψηφιότητα την οποία στηρίζουμε, φαίνεται να εκλέγεται και μάλιστα υπάρχει και προοπτική για εκλογή από τον πρώτο γύρο των εκλογών.''

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών πρόσθεσε ότι ''οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο και δεν πρέπει να λαμβάνονται σαν αποτέλεσμα εκλογών.''

    [30] (Κ) Δίγκλης - Ζιαρτίδης - Παπαδόπουλος - Προεδρικές

    Ο Παύλος Δίγκλης ανέφερε σήμερα σε γραπτή του δήλωση ότι ''δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα'' η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ότι ''ήταν Κληριδικός'' ο Ανδρέας Ζιαρτίδης.

    ''Στην αναφορά της κριτικής και των ανησυχιών που εξέφραζε ο μ. Ανδρέας Ζιαρτίδης για τις θέσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, η απάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ήταν ότι 'ήταν Κληριδικός ο άνθρωπος''', ανέφερε ο κ. Δίγκλης, προσθέτοντας ότι ''πέραν του απαράδεκτου και αφοριστικού τρόπου αναφοράς στον Ανδρέα Ζιαρτίδη, η παραπάνω θέση δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα''.

    Ο κ. Δίγκλης πρόσθεσε ότι ''οι άκρως αρνητικές εκτιμήσεις και η κριτική στις θέσεις του κ. Παπαδόπουλου δεν ανήκαν απλώς στον Ανδρέα Ζιαρτίδη, αλλά ήταν οι επίσημες θέσεις της συλλογικής ηγεσίας του ΑΚΕΛ''.

    ''Επειδή θέλω να προλάβω εξ ίσου αφοριστικούς χαρακτηρισμούς, όπως αυτούς που έγιναν για τον Ανδρέα Ζιαρτίδη, θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι εγώ δεν ψηφίζω Κληρίδη επειδή είμαι Κληριδικός. Εγώ ψηφίζω Κληρίδη γιατί δεν θέλω να χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία για λύση και επανένωση της Κύπρου'', είπε ο κ. Δίγκλης.

    [31] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό - Στοιχεία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι οι πληροφορίες που κατέχει για λύση του Κυπριακού μέσα στο 2003, στις οποίες αναφέρθηκε χθες, δεν αφορούν τις απευθείας συνομιλίες.

    Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την κατάθεση θεμέλιου λίθου σε νέο οικισμό για οικογένειες χαμηλής εισοδηματικής τάξης στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε δεν συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο για ενημέρωση γιατί φοβάται για τις διαρροές.

    Κληθείς να αναφέρει τις πληροφορίες που κατέχει για εξελίξεις στο Κυπριακό μέσα στο 2003, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ''αυτά τα στοιχεία δεν έχουν σχέση με τις διεξαγόμενες συνομιλίες, αλλά είναι στοιχεία τα οποία αν αποκαλυφθούν και διαρρεύσουν θα βοηθήσουν την Τουρκία''.

    [32] (Κ) Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων - Εγκλωβισμένοι - Εκλογές

    Η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας των προεδρικών εκλογών στις 16 Φεβρουαρίου, θα λειτουργήσει για να παρέχει διευκολύνσεις στους εγκλωβισμένους, που θα προσέλθουν στις ελεύθερες περιοχές προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το ίδιο θα επαναληφθεί, και στις 23 Φεβρουαρίου, εάν προκύψει ανάγκη.

    Οι εγκλωβισμένοι θα παραλαμβάνονται από το σημείο άφιξής τους από τα κατεχόμενα και θα μεταφέρονται με αυτοκίνητα του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α', όπου θα υπάρχει ειδική κάλπη για να ψηφίσουν, προσκομίζοντας το δελτίο ταυτότητάς τους ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο της Κυπριακής Δημοκρατίας που φέρει τη φωτογραφία τους.

    Για την αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης ή ταλαιπωρίας των ιδίων των εγκλωβισμένων, δεν θα επιτραπεί σε κανένα συγγενή τους να τους παραλάβει από τον χώρο του οδοφράγματος. Μπορούν, όμως, να συναντήσουν τους συγγενείς τους τόσο στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α' όσο και στα Γραφεία του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.

    Αφού ψηφίσουν, οι εγκλωβισμένοι θα μεταφερθούν και πάλι με αυτοκίνητα, στα Γραφεία του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, όπου θα τους παραχωρηθεί γεύμα πριν από την αναχώρηση τους για τα χωριά τους στις 14:30. Ενόψει τούτου, όσοι από τους εγκλωβισμένους ενδιαφέρονται να επιστρέψουν, θα πρέπει να βρίσκονται στα Γραφεία του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού στις 14:00.

    Οσοι από τους εγκλωβισμένους παρουσιαστούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μετά τις 12:00 θα πρέπει να κάμουν δικές τους διευθετήσεις για τη μεταφορά τους στα Εκλογικά Κέντρα.

    Επίσης, όσοι είναι κάτοχοι εκλογικού βιβλιαρίου θα πρέπει με δικές τους διευθετήσεις να μεταβούν στα Εκλογικά Κέντρα, όπου είναι εγγεγραμμένοι.

    [33] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ''Δάφνη'' - Κατάθεση θεμέλιου λίθου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι επειδή η κυβέρνησή του γνωρίζει τη σημασία της στέγασης για το λαό, θα συνεχίσει την προσπάθειά της στην αναπροσαρμογή των στεγαστικών σχεδίων, τα οποία θα ανταποκρίνονται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες των ατόμων που χρειάζονται βοήθεια.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος κατέθεσε σήμερα το θεμέλιο λίθο στον οικισμό ''Δάφνη'' στη Λευκωσία τόνισε σε χαιρετισμό του ότι στόχος της κυβέρνησης ''είναι να βοηθήσουμε νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των £10.000 το χρόνο να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία''.

    Πρόσθεσε ότι ''διαχρονικά, το ενδιαφέρον της πολιτείας δεν περιορίστηκε μόνο στη στέγαση των προσφύγων, αλλά ''επεκτάθηκε και σταδιακά κάλυψε όλα τα στρώματα του λαού μας''.

    [34] (Κ) Προοδευτική - Μεταπτυχιακοί Φοιτητές - Παπαδόπουλος

    Η Επιτροπή Μεταπτυχιακών της φοιτητικής παράταξης Προοδευτική ανακοίνωσε σήμερα τη στήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου.

    ''Η πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση Κληρίδη απέναντι στους μεταπτυχιακούς Φοιτητές και το Πανεπιστήμιο γενικότερα, περιορίζουν τις επιλογές σε μία'', αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της Προοδευτικής που δηλώνει ότι απορρίπτει "τη συνέχεια της παρούσας διακυβέρνησης με κάθε τρόπο''.

    Αιτιολογώντας την απόφαση για στήριξη της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές αναφέρουν, μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση Κληρίδη ''επέβαλε το θεσμό τον διδάκτρων, παρέχει πολύ περιορισμένο αριθμό υποτροφιών, απέκοψε κονδύλια που έχουν να κάνουν με τη επέκταση του Πανεπιστημίου, με τη βιβλιοθήκη και τη δημιουργία ερευνητικών μονάδων και μεθόδευσε την κατάργηση της χορηγίας για τους μεταπτυχιακούς''.

    ''Η μοναδική επιλογή που έχουμε ως μεταπτυχιακοί Φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η στήριξη της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου'', σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    [35] (Κ) Κατσουρίδης - Δίγκλης - Παπαπέτρου - Παπαδόπουλος

    ''Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένοι ελλείψει επιχειρημάτων για να αντιμετωπίσουν το αύριο, καταφεύγουν στο παρελθόν για να ανακαλύψουν επιχειρήματα'' προκειμένου να δικαιολογήσουν στον εαυτό τους και στους άλλους ''γιατί στηρίζουν σήμερα τις επιλογές'' του Νϊκου Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού.

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης απαντώντας σε σημερινές δηλώσεις του Παύλου Δίγκλη ότι οι θέσεις του Ανδρέα Ζιαρτίδη για τον υποψήφιο για την προεδρία, Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο ήταν και οι επίσημες θέσεις της ηγεσίας του ΑΚΕΛ.

    Ο κ. Κατσουρίδης είπε πως είναι εκπληκτικό ότι κάποιοι άνθρωποι ''γυρίζουν πίσω για να θυμηθούν και να επικαλεστούν θέσεις του κ. Παπαδόπουλου που δεν δικαιολογούν τη σημερινή στήριξη που το ΑΚΕΛ δίνει στον κ. Παπαδόπουλο και θέλουν να ξεχνούν τις θέσεις που οι ίδιοι υποστήριζαν τότε για τον Γλαύκο Κληρίδη''.

    ''Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι (Δίγκλης, Φάντης, Παπαπέτρου)'' ανέφερε ο κ. Κατσουρίδης ''καταλόγιζαν στον κ. Κληρίδη φοβερές κατηγορίες'' προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα άτομα αυτά ''είναι συντάκτες εγγράφων που τα όρια των χαρακτηρισμών που απέδιδαν στον Γλαύκο Κληρίδη, ήταν χίλιες φορές πιο χαρακτηριστικά από αυτά που προσπαθούν να αποδώσουν στον κ. Παπαδόπουλο''.

    Ο κ. Κατσουρίδης αναφέρθηκε σε περίπτωση όπου ''ο κ. Παπαπέτρου μιλούσε στους ΕΔΟΝίτες και τους έλεγε ότι ο ΔΗΣΥ ήταν ο λύκος που θα τους κατασπαράξει'' για να προσθέσει ότι σήμερα ο κ. Παπαπέτρου ''έγινε η επίσημη φωνή του λύκου''.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι όλη αυτή ''η υποτιθέμενη ανακάλυψη βάση της οποίας αποδίδουν στον κ. Παπαδόπουλο με έγγραφα του ΑΚΕΛ ότι ήταν διπλοενωτικός στηρίζεται σε μια εντύπωση που είχε δημιουργηθεί από μια τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αναζητήσουμε κάλυψη από την Ελλάδα εάν η Τουρκία προελάσει".

    Αυτό, πρόσθεσε, όντως το είχε παρεξηγήσει ο μ.Εζεκίας Παπαϊωάννου, αλλά το όλο θέμα ξεκαθάρισε αργότερα. Διερωτήθηκε μάλιστα ποιά είναι η διαφορά μεταξύ της τότε αναφοράς του κ. Παπαδόπουλου με ''αυτό που μετέπειτα ονομάστηκε Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και έγινε επίσημη πολιτική του κ. Κληρίδη''.

    Ο κ.Κατσουρίδης παρουσίασε άρθρα εφημερίδων του 1993 όταν ''αυτοί που ο Δίγκλης, ο Φάντης και οι άλλοι, υποστηρίζουν, τοποθετούνταν μ'αυτό τον τρόπο έναντι της Δεσμης Ιδεών (Γκάλι) και του Γιώργου Βασιλείου''. Αναφέρθηκε επίσης στις ''θέσεις του Γλαύκου Κληρίδη που ήταν έτοιμος να καταγγείλει τις συμφωνίες κορυφής'' ενώ διερωτήθηκε εάν οι συγκεκριμένοι υποστηρικτές του υποψηφίου προέδρου ''προσποιούνται πως δεν άκουσαν τον κ. Κληρίδη ότι είναι έτοιμος να απορρίψει το σχέδιο Ανάν''.

    Αυτό που αποκαλύπτουν αυτά τα άτομα στον κυπριακό λαό και στους Ακελιστές, συνέχισε, είναι ότι ''δίκαια ο κυπριακός λαός και ιδιαίτερα οι Ακελιστές τους έθεσαν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Είναι λυπηρό άνθρωποι που υπηρέτησαν για χρόνια την Αριστερά να συντάσσονται σήμερα με την ακροδεξιά σε μια προσπάθεια να αγκιστρωθεί στην εξουσία ο Συναγερμός και να δηλώνουν ότι το κάμνουν εξ ονόματος της Αριστεράς'' πρόσθεσε ο κ. Κατσουρίδης.

    Το γεγονός ότι ''ο Συναγερμός και ο υποψήφιος του'' έχουν καταφύγει σε αναζήτηση επιχειρημάτων για να πλήξουν τον ανθυποψήφιό τους αποδεικνύει ότι η ''νίκη του κ. Παπαδόπουλου είναι βέβαιη και ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μείνει προσκολλημένοι στο παρελθόν''. Ο κ. Κατσουρίδης πρόσθεσε ότι είναι αδύνατο στα άτομα αυτά ''να ξεφύγουν από το παρελθόν τους και άρα τους είναι αδύνατο να οδηγήσουν την Κύπρο και τον κυπριακό λαό στην επόμενη μέρα''.

    [36] (Κ) Ιράκ - ΟΗΕ - Ελ Μπαραντέι

    Ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε σήμερα πως το Ιράκ πρέπει να δείξει δραστική και άμεση αλλαγή στη συνεργασία του με τους επιθεωρητές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 7 February 2003 - 18:49:52 UTC