Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Νότια Περιφέρεια - Φάιναλ Φορ
  • [02] (Κ) Τουρνουά ΚΟΠ: Κύπρος - Ρωσία
  • [03] (Κ) Κύπρος - Γιουροβίζιον - Επιλογή τραγουδιού
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Βρυξέλλες - ΕΕ - Ιράκ
  • [06] (Κ) Μπεγλίτης - Επιστολή Παπανδρέου προς Γιακίς
  • [07] (Κ) Παπαδόπουλος - Τρίτεκνη οικογένεια - Αγροτικά χρέη
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Αντιπολίτευση - Δημοσιογράφοι
  • [09] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκλογές - Ανακοίνωση
  • [10] (Κ) Ομήρου - Εκλογές
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Ομήρου - Κυπριακό
  • [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Ιράκ
  • [16] (Κ) Κουτσού - ΧΑΚ - Δηλώσεις
  • [17] (Κ) Μαρκίδης- Περιοδεία Λεμεσός - Δηλώσεις
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτική τροχιά
  • [19] (Κ) Βασιλείου - Ριέρα - ΕΕ - Κονδύλια
  • [20] (Κ) Αστυνομία - Εκλογές - Διευθετήσεις
  • [21] (K) ΕΕ - Κύπρος - Χρηματοδοτήσεις
  • [22] (Κ) Κίνηση Υποστήριξης Γλαύκου Κληρίδη - Διάσκεψη Τύπου
  • [23] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Ριέρα - Διαρθρωτικά ταμεία
  • [24] (Κ) Προεδρικές εκλογές - Εικονική ψηφοφορία
  • [25] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Προεδρικές εκλογές
  • [26] (Κ) Μητσόπουλος - Κυπριακό - Ελευθερία Τύπου
  • [27] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αλβαρο ντε Σότο - Συνάντηση
  • [28] (Κ) Μαρκίδης - Προεδρικές εκλογές - Κυπριακό - ΧΑΚ
  • [29] (Κ) Εκχαρτ - Ανάν - Περιοδεία
  • [30] (Κ) Παπαδόπουλος - ΟΕΒ - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Νότια Περιφέρεια - Φάιναλ Φορ

    Με τον Απόλλωνα και την ΑΕΛ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε ένα αμιγώς κυπριακό εμφύλιο για μια ιστορική θέση στον τελικό, διεξάγεται σήμερα στη Λεμεσό το φάιναλ φορ ανδρών του ευρωπαϊκού Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας Νότιας Περιφέρειας.

    Στον πρώτο ημιτελικό που αρχίζει στις 5:30 το απόγευμα, η Ιγκοκέα Βοζνίας αντιμετωπίζει την Πετρόμ Ρουμανίας, ενώ στο δεύτερο ημιτελικό που αρχίζει στις 7:30, θα βρεθούν αντιμέτωπες οι ομάδες της Λεμεσού ΑΕΛ και Απόλλων.

    [02] (Κ) Τουρνουά ΚΟΠ: Κύπρος - Ρωσία

    Η Εθνική Κύπρου αντιμετωπίζει σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Τσίρειο Στάδιο την Εθνική Ρωσίας στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Τουρνουά, που διοργανώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

    [03] (Κ) Κύπρος - Γιουροβίζιον - Επιλογή τραγουδιού

    Τριμελής επιτροπή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου αποφάσισε όπως το τραγούδι ''Feeling Alive'' του Στέλιου Κωνσταντά, εκπροσωπήσει φέτος την Κύπρο στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον.

    Τους αγγλικούς στίχους και τη μουσική έχει γράψει ο ίδιος ερμηνευτής του τραγουδιού Στέλιος Κωνσταντάς.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αναμενόμενη επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε Αθήνα και Αγκυρα μετά τις προεδρικές εκλογές, μη αποκλειομένης και της επίσκεψής του στη Λευκωσία, η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνάντηση αξιωματούχων Ελλάδας και Τουρκίας για συζήτηση του θέματος της ασφάλειας της Κύπρου, οι ''κόντρες'' για διάφορα θέματα που συνεχίζονται μεταξύ των υποψηφίων Προέδρων, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και η χθεσινή ανοδική πορεία του ΧΑΚ είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολούνται οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ο Τάσσος κόβει δημοσιογράφους'' γράφει ότι σε χθεσινοβραδινό πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού ''Σίγμα'', ''κόπηκε μετά από άρνηση του επιτελείου του κ. Παπαδόπουλου'' ο πολιτικός συντάκτης της ''Αλήθειας'' Γιώργος Καλλινίκου, ο οποίος είχε προσκληθεί από το σταθμό, σύμφωνα με την εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι επιβεβαιώθηκε χθες πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, με ενδεχόμενο επίσκεψής του και στην Κύπρο.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Λάβρος κατά του ΡΙΚ ο Χριστόφιας'' γράφει ότι ''χιλιάδες ακροατές του ΡΙΚ άκουσαν χθες το πρωί το ΓΓ του ΑΚΕΛ να διακόπτει εκπομπή του σταθμού για να κάνει έντονες παρατηρήσεις σε δημοσιογράφο για τον τρόπο που διηύθυνε συζήτηση που είχε ενωρίτερα με τον ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη''. Αλλού γράφει ότι τρεις χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός την ερχόμενη Κυριακή για διευκόλυνση των ψηφορόρων και κυρίως για τήρηση του αδιάβλητου των εκλογών.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Χαμηλοί τόνοι λόγω εκλογών'' γράφει ότι ''τα επιτελεία των υποψηφίων Προέδρων επιλέγουν να τηρούν χαμηλούς τόνους έναντι των εξελίξεων στο Κυπριακό'' αφού ούτε η υποβολή τρίτου αναθεωρημένου εγγράφου από τον Κόφι Αναν, ούτε και η έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας για το θέμα της ασφάλειας, αποτέλεσαν στοιχεία εκλογικής αντιπαράθεσης. Αλλού γράφει ότι υπό αμφισβήτηση τίθεται μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η διαδικασία των προαγωγών στην Αστυνομία.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Κλειδί οι 'μητέρες πατρίδες'" γράφει ότι τα ΗΕ θεωρούν κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό την Ελλάδα και την Τουρκία, με την επικείμενη επίσκεψη του ΓΓ των ΗΕ σε Αθήνα και Αγκυρα και το ενδεχόμενο επίσκεψής του στην Λευκωσία, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει άγνοια. Αλλού γράφει ότι τα φλαμίγκο, τα πανέμορφα αποδημητικά πουλιά, που δίνουν κάθε χρόνο ξεχωριστή χάρη στην αλυκή Λάρνακας, φέτος συγκλονίζουν με το μαζικό θάνατό τους. Οι αρμόδιες Αρχές διεξάγουν έρευνες προς όλες τις κατευθύνσεις για να ανακαλύψουν τα αίτια του θανάτου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Το τελευταίο χαρτί'' γράφει ότι ''το τελευταίο τους χαρτί παίζουν τα ΗΕ και οι μεσολαβητές στο Κυπριακό με την κάθοδο στην περιοχή του ΓΓ του Οργανισμού και των απεσταλμένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας''. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να απωλέσει τα κονδύλια που προβλέπονται για τη γεωργία για τα πρώτα δύο χρόνια της ένταξής της στην ΕΕ, λόγω καθυστέρησης στη σύσταση οργανισμού πληρωμών του σώματος που είναι αρμόδιο για να διανέμει τα κονδύλια.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ψήφο στην αλλαγή'' γράφει ότι ''ναι στην ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων για την αλλαγή βροντοφώναξαν χθες όσοι 'ξεχείλισαν' το στάδιο 'Ελευθερία' στη συναυλία των Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Διονύση Τσακνή''. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας συνέστησε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά τις κυοφορούμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, καλώντας την κυβέρνηση Κληρίδη "να πάψει να εκμεταλλεύεται το Κυπριακό με αυτό τον οφθαλμοφανέστατο τρόπο".

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε χθες ότι ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν μετά την επίσκεψή του σε Αθήνα και Αγκυρα θα επισκεφθεί και τη Λευκωσία στο τέλος Φεβρουαρίου. Αλλού γράφει ότι περίπου 21 χιλιάδες Κύπριοι - φοιτητές και εργαζόμενοι - που ζουν προσωρινά στο εξωτερικό αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ημέρες στο νησί για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.     

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' στο κύριο θέμα γράφει ότι ''έντονα ανοδική πορεία παρουσίασε χθες το ΧΑΚ, ανερχόμενο στο επίπεδο των 91 μονάδων με τους τραπεζικούς τίτλους να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της συνάντησης'', ενώ σημαντικά αυξημένος παρουσιάστηκε και ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα που γίνεται εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι καταναλωτές προβλέπουν για το 2003 αύξηση των τιμών και της ανεργίας με τα ποσοστά να διαμορφώνονται στο 78% και 51% αντίστοιχα.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Βρυξέλλες - ΕΕ - Ιράκ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα παραστεί σε συνάντηση στις Βρυξέλλες την προσεχή Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κώστα Σημίτη προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα υποψήφια μέλη με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας για κοινή στάση της ΕΕ στο θέμα του Ιράκ.

    [06] (Κ) Μπεγλίτης - Επιστολή Παπανδρέου προς Γιακίς

    Επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γιακίς απέστειλε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, με την οποία τον καλεί σε διαπραγματεύσεις για την πτυχή της ασφάλειας στην Κύπρο, όπως, άλλωστε, προβλέπεται από το σχέδιο Ανάν.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτη Μπεγλίτη, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει στην επιστολή του την ανάγκη για έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, και προτείνει οι συζητήσεις να διεξαχθούν εναλλακτικά στην Αθήνα και στην Αγκυρα, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των δύο Υπουργείων Εξωτερικών.

    Στις συζητήσεις θα μετέχουν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες και εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    [07] (Κ) Παπαδόπουλος - Τρίτεκνη οικογένεια - Αγροτικά χρέη

    Αναγνώριση της τρίτεκνης οικογένειας ως πολύτεκνης και παγοποίηση των πραγματικών χρεών, περιλαμβάνει το πρόγραμμα διακυβέρνησης του υποψηφίου για το προεδρικό αξίωμα, Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Σε σημερινές δηλώσεις ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης περιλαμβάνει ολοκληρωμένες προτάσεις για την πολύτεκνη οικογένεια αλλά η πρόταση για την τρίτεκνη οικογένεια αποτελεί επιπρόσθετο στοιχείο, που αφορά τον καταρτισμό ενός σχεδίου και δράσης για την αντιμετώπιση με κίνητρα του δημογραφικού προβλήματος.

    Οπως ανέφερε, με την ''αναγνώριση της τρίτεκνης οικογένειας ως πολύτεκνης οικογένειας και την αναγνώριση του ρόλου ως ειδικής ομάδας της τρίτεκνης οικογένειας'' πρακτικά εκείνο που θα γίνεται είναι η επέκταση της παροχής των ωφελημάτων στα 23 και 25 χρόνια, αντίστοιχα.

    Αναφορικά με τα αγροτικά χρέη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει τους αγρότες και η εισήγηση είναι πως αφού καταγραφούν θα παγοποιηθούν για μια περίοδο 10-15 χρόνια και ανάληψη από την κυβέρνηση και μέσω των στηρικτικών ταμείων της ΕΕ την καταβολή του επιτοκίου για τα χρόνια αποπληρωμής.

    Διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε πραγματικά χρέη που θα διαπιστωθούν ότι προέρχονται ως αποτέλεσμα της αγροτικής δραστηριότητας, ο κ. Παπαδόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της έναντι όλων των αγροτικών οργανώσεων ότι επρόκειτο να λύσει το θέμα δεν ανταποκρίθηκε στα διάφορα χρονοδιαγράμματα που έθεσε.

    ''Αρχικά μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2002 και αργότερα μετακινήθηκε μέχρι το τέλος του 2002. Είναι τώρα με οριστική καταληκτική ημερομηνία μέχρι το τέλος 2002. Εχει περάσει ήδη ενάμισι μήνας και από τις πληροφορίες μας δεν έχει καν αρχίσει είτε η καταγραφή είτε η διερεύνηση των αγροτικών χρεών. Εμείς δεσμευόμαστε ότι αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί μέσα στο 2003 όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο σύντομα γίνει κατορθωτή η καταγραφή και η διαπίστωση των πραγματικών αγροτικών χρεών'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς αν η θέση του για την τρίτεκνη οικογένεια είναι καινούργια ή αν ήταν η θέση του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι θέσεις των κομμάτων κατά καιρούς διαφοροποιούνταν ενόψει της υποχρέωσης που έχει το Σώμα να έχει τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης για την εκχώρηση οποιωνδήποτε οικονομικών ωφελημάτων.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Αντιπολίτευση - Δημοσιογράφοι

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα πως απευθύνει ''ειλικρινή και μεγάλη έκκληση'' προς τον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο και τους υποστηρικτές του να μην αφήσουν την προεκλογική αντιπαράθεση να τους παρασύρει σε πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος, η αναβίωση των οποίων σε κανένα δεν περιποιεί τιμή'', όπως είπε.

    ''Εκφράζω τη λύπη και την απογοήτευσή μου γιατί το χθεσινό περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκα, της άσκησης πίεσης από τον Πρόεδρο της Βουλής σε δημοσιογράφο του ΡΙΚ για τον τρόπο επιτέλεσης του καθήκοντός της δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Κατά τη χθεσινή ημέρα μόνο τα κρούσματα της πίεσης εναντίον λειτουργών του Τύπου ήσαν τρία και αυτά είναι μόνον όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας'', ανέφερε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ. Παπαπέτρου.

    Οπως είπε, ''το ΔΗΚΟ πέραν του περιστατικού στο οποίο αναφέρθηκα χθες απέστειλε επιστολή στον ΑΝΤ1 καταγγέλλοντας το δημοσιογράφο Λοϊζο Αντωνίου στον εργοδότη του για τον τρόπο που ο ίδιος έκανε τη δουλειά του''.

    Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ο κ. Παπαπέτρου ''ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος ειδοποίησε το ΣΙΓΜΑ χθες ότι εάν δεν αφαιρέσει τον Γιώργο Καλλινίκου από την ομάδα των δημοσιογράφων που θα του υπέβαλλαν ερωτήσεις στη χθεσινοβραδινή εκπομπή δεν θα παραστεί στη συνέντευξη. Τελικά το ΣΙΓΜΑ ικανοποίησε το απαράδεκτο αίτημα του κ. Παπαδόπουλου, απαράδεκτο γιατί ο κ. Παπαδόπουλος επικαλέστηκε γι' αυτή του τη θέση διαφορές με την εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ, αγωγές λίβελου κλπ ενώ είναι γνωστό ότι ο κ. Παπαδόπουλος καμιά δικαστική διαφορά ή δικαστική αντιδικία είχε με τον κ. Καλλινίκου'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Την ίδια ώρα, ανέφερε, ''η σημερινή ΧΑΡΑΥΓΗ στα επίσημα σχόλια της εφημερίδας επιτίθεται κατά του κ. Λοϊζου Αντωνίου λέγοντας ότι προχθές το βράδυ 'αφού αυτοπαρουσιάστηκε ως δημοσιογράφος ενήργησε ως εντεταλμένος του Προεδρικού και του Αναστασιάδη' δηλαδή ο Λοϊζος Αντωνίου δεν είναι δημοσιογράφος, αυτοπαρουσιάστηκε ως δημοσιογράφος''.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ''η προστασία της ελευθερίας του Τύπου και των λειτουργών του, η ανεκτικότητα απέναντί τους καθώς και στην κριτική τους όσο σκληρή και εάν είναι, είναι συστατικό της πλουραλιστικής δημοκρατίας και είναι εντελώς ανεπίτρεπτες οι εκδηλώσεις τέτοιων τάσεων, που εκδηλώνονται μάλιστα με τέτοια μαζικότητα, τρεις σε μια ημέρα, κάτι που υποδηλοί αν μη τι άλλο προγραμματισμό''.

    Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ακόμη πως σημειώνει ''με ικανοποίηση την έντονη ανησυχία και τη δυσαρέσκεια που εκφράζει η Ενωση Συντακτών Κύπρου, η οποία εκ των πραγμάτων έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο όλο θέμα''.

    Ερωτηθείς εάν γνωρίζει ότι ο Λοϊζος Αντωνίου έχει αποχωρήσει από την Ενωση Συντακτών και εργοδοτείται στο δημόσιο τομέα, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως δεν γνωρίζει αν ο κ. Αντωνίου πληρώνεται για αυτό που κάνει, ή εάν παραβιάζει τον οποιονδήποτε νόμο.

    ''Και αν υπάρχει οποιαδήποτε τέτοια καταγγελία δεν θα πρέπει να την απευθύνεται κοντά μου αλλά να την απευθύνεται στα αρμόδια όργανα. Ομως από τη στιγμή που ο Λοϊζος Αντωνίου εμφανίζεται σε μια εκπομπή για να υποβάλει ερωτήσεις σε κάποιον πολιτικό πρόσωπο, που διεκδικεί μάλιστα και το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, νομίζω ότι είτε αμείβεται για αυτή του την εργασία είτε όχι θα πρέπει να αντικριστεί σαν δημοσιογράφος'', πρόσθεσε και ανέφερε πως ''περισσότερος σεβασμός δεν θα έβλαφτε κανένα''.

    ''Εάν το πρόβλημα είναι ότι ο Λοϊζος Αντωνίου κάμνει δυο δουλειές αυτό θα έλεγα ότι είναι άσχετο με το θέμα μας. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι τον τρόπο με τον οποίο άσκησε δημοσιογραφικό έλεγχο με τις ερωτήσεις του στον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, κάποιοι το θεωρούν σαν αφορμή για να τον καταγγείλουν όχι στην κοινή γνώμη, όχι στον ίδιο στον ΑΝΤΕΝΝΑ, τον εργοδότη ή τον οιωνοί εργοδότη του και αυτό το πράγμα εμένα με ενοχλεί διπλά'', συνέχισε ο κ. Παπαπέτρου.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος ανέφερε: ''Νιώθω ότι έχω καθήκον και υποχρέωση και θέλω να ελπίζω και ότι οποιοσδήποτε διάδοχός μου σε αυτή τη θέση θα πράξει το ίδιο να υπερασπίσω τους λειτουργούς του Τύπου με όποιον τρόπο και εάν κάνουν τα καθήκοντά τους, όσο σκληρή κριτική και εάν ασκούν''.

    Πρόσθεσε πως εάν ο ίδιος έμπαινε στη λογική να επιλέγει αυτούς που θα του υποβάλουν ερωτήσεις, να ξεκαθαρίζει εκ των προτέρων ότι δεν έχει διαφορές ή προηγούμενα με αυτούς που θα του υποβάλλουν ερωτήσεις ή ότι δεν θα ανέχεται ερωτήσεις από Μέσα τα οποία γράφουν εναντίον του ''τότε θα έλεγα πριν ξεκινήσει η ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της τάδε εφημερίδας να ανοίξει την πόρτα και να βγει έξω διότι δεν γουστάρω να ακούσω ερωτήσεις από τον ίδιο διότι χθες έγραψε επτά κομμάτια που με βρίζουν''.

    ''Εάν μπούμε σε αυτή τη λογική, δηλαδή με διοικητικά μέτρα να καθορίζουμε το ποιος θα μας πιάνει συνέντευξη, το πώς θα μας πιάνει τη συνέντευξη, νομίζω ότι είναι εντελώς απαράδεκτο'', πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

    Ερωτηθείς εάν δεν υπήρξαν παρόμοια άλλα γεγονότα στα όσα χρόνια υπήρξε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ώστε να τα στηλιτεύσει, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως όποτε υπέπεσε στην αντίληψή του κάτι τέτοιο το κάκισε με όλες τις δυνάμεις του.

    Πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν προφασίστηκε ποτέ ότι έκανε τον καλό ''ούτε σε μεγαλοεκδότες, ούτε σε ιδιοκτήτες μεγάλων καναλιών με τους οποίους άλλοι πολιτικοί φρόντιζαν να έχουν άριστες σχέσεις για να τους καλοκρατούν και δεν δίστασα να συγκρουστώ ανοικτά μαζί τους για να υπερασπιστώ έναν απλό δημοσιογράφο τον οποίον θυματοποίησαν''.

    Σχολιάζοντας παρατηρήσεις δημοσιογράφων περί ''απειλών'' του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη κατά δημοσιογράφων της ΧΑΡΑΥΓΗΣ και του ραδιοσταθμού ΑΣΤΡΑ "να μην ξαναπατήσουν στα γραφεία του ΔΗΣΥ", ο κ. Παπαπέτρου είπε πως δεν γνωρίζει τέτοια πράγματα αλλά διαβεβαιώνει ότι ''εάν υπέπεπταν στην αντίληψή μου αυτά τα πράγματα εγώ ποτέ δεν δίστασα με κανένα να αντιπαρατεθώ''.

    ''Εγώ ανέχομαι συγκεκριμένες εφημερίδες να μου γράφουν κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια δέκα προσωπικά κομμάτια να με περνούν γενεές 14, πολλές φορές υβριστικά, πολλές φορές θα μπορούσα να πάω και στο δικαστήριο και να επικαλεστώ λίβελους. Δεν το έκανα ποτέ αυτό το πράγματα διότι θεώρησα ότι από τη στιγμή που κάποιος επιλέγει να είναι στην πολιτική πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανεκτικός σε τέτοιες ακόμη και πολεμικές πρακτικές'', είπε ο κ. Παπαπέτρου.

    Ερωτηθείς αν αληθεύει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης στις συνεντεύξεις του στους τηλεοπτικούς σταθμούς επιλέγει τους δημοσιογράφους που θα τον ανακρίνουν, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ''αυτό είναι ψεύδος, είναι συκοφαντία ολκής''. Πρόσθεσε πως ο ισχυρισμός αυτός ''είναι τουλάχιστον μομφή κατά των συναδέλφων σας των δημοσιογράφων των καναλιών, τους οποίους θεωρείτε ότι επελέγησαν για να παν να πάρουν συνέντευξη από τον κ. Κληρίδη''.

    Είπε επίσης πως ''ο Πρόεδρος Κληρίδης την ώρα που ανοίγει η πόρτα για να μπουν μέσα οι δημοσιογράφοι δεν ξέρει ποιοι θα είναι οι δημοσιογράφοι που θα τον ανακρίνουν''.

    [09] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκλογές - Ανακοίνωση

    Μήνυμα ενεργούς συστράτευσης και εντατικής δράσης για εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου από την πρώτη Κυριακή των εκλογών απευθύνει το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος προς όλα τα στελέχη, μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος, ώστε ''την ερχόμενη Κυριακή να ματαιωθούν οριστικά οι μεθοδεύσεις και τα τεχνάσματα της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και γενικά της κυβερνητικής παράταξης''.

    Ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αναφέρει πως ο τόπος και ο λαός θα πρέπει να βρεθούν ''σε μια πορεία αλλαγής, προοπτικής και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον, με Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, τον έμπειρο, συνετό, έντιμο και οραματιστή πολιτικό ηγέτη Τάσσο Παπαδόπουλο''.

    Σε χθεσινή του συνεδρία το Εκτελεστικό Γραφείου του κόμματος διαπίστωσε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ''ένα πρωτοφανή ενθουσιασμό μεταξύ των στελεχών, μελών και ψηφοφόρων του κόμματος και αποφασιστικότητα για την εκλογική νίκη του Τάσσου Παπαδόπουλου και των δυνάμεων της αλλαγής''.

    Διαπίστωσε, επίσης, πως ολόκληρος ο κομματικός μηχανισμός με την εθελοντική ενεργό συμμετοχή εκατοντάδων στελεχών, μελών και ψηφοφόρων του κόμματος, βρίσκεται σε πλήρη διάταξη μάχης με στόχο την εκλογή του κ. Παπαδόπουλου από την πρώτη Κυριακή.

    [10] (Κ) Ομήρου - Εκλογές

    Ο ''λαός έχει αποφασίσει, στηρίζει τη δημοκρατική συμπαράταξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και τον υποψήφιο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας πως ''όλα τα στοιχεία και οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ο λαός έχει πάρει οριστικά και αμετάκλητα την απόφαση να τερματίσει τη δεκαετή σημερινή συντηρητική διακυβέρνηση''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Ομήρου είπε ότι το Κίνημα ''συσπειρώνει συνεχώς τις δυνάμεις του. Είμαι βέβαιος ότι ένα μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων του Κινήματος προέρχονται από την εκλογική βάση''. Αυτό, είπε, προκλήθηκε ''λόγω των εικόνων και παραστάσεων που δημιουργήθηκαν, οι οποίες δεν ήταν εύκολο να ξεπεραστούν'' από τη δική του υποψηφιότητα στην προεδρία της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''με την πολιτική και οργανωτική δουλειά του συνόλου των στελεχών του Κινήματος μέχρι και την Κυριακή, η εκλογική βάση θα συσπειρώνεται συνεχώς και θα έχει και αποφασιστική επίδραση στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα θεωρηθεί αποτυχία η τυχόν μη εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, δεδομένων των ποσοστών των κομμάτων και άλλων οργανωμένων φορέων που στηρίζουν την υποψηφιότητά του, ο κ. Ομήρου απάντησε αρνητικά.

    ''Επιδίωξη είναι η εκλογή (του κ. Παπαδόπουλου) από τον πρώτο γύρο'', είπε ο κ. Ομήρου. Εξήγησε ωστόσο πως κάτι τέτοιο ''δεν σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει εκλογή από τον πρώτο γύρο, η εκλογή σε ένα δεύτερο γύρο δεν είναι καθ΄όλα έγκυρη και πολιτικά βάρος εκλογικό της Δημοκρατίας''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ομήρου είπε πως ''είναι λανθασμένη η σύγκριση μεταξύ βουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Αλλο οι βουλευτικές, άλλο οι προεδρικές εκλογές'', είπε για να προσθέσει πως ''άλλα τα διλήμματα που τίθενται ενώπιον του λαού στις βουλευτικές εκλογές και άλλα τα διλήμματα στις προεδρικές''.

    Ο κ. Ομήρου αρνήθηκε να σχολιάσει παρέμβαση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια σε εκπομπή του ΡΙΚ και ''άρνηση'' του Τάσσου Παπαδόπουλου να παρευρεθεί σε τηλεοπτική συζήτηση εάν συμμετείχε και ο πολιτικός συντάκτης συγκεκριμένης εφημερίδας.

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς το δημοσιογραφικό κόσμο και πρόσθεσε πως το Κίνημα δεν έδωσε ''την παραμικρή ένδειξη ότι με οποιοδήποτε τρόοπο παρεμβαίνουμε στην άσκηση του λειτουργήματός'' των δημοσιογράφων ''ή ότι ενοχλούμαστε από την όποια καλόπιστη ή και κακόπιστη καμιά φορά κριτική'' που ασκούν οι εκπρόσωποι του Τύπου.

    ''Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποστούμε δημόσια κριτική'', είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως βρίσκεται ''ανά πάσα στιγμή'' στη διάθεση της Ενωσης Συντακτών σε περίπτωση που θέλει να συναντηθεί μαζί του για συζήτηση οποιουδήποτε θέματος που αφορά το δημοσιογραφικό κόσμο.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            90,17  (-1,42)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.054.797
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    334.315    349,37  (-1,45)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    246.523    100,66  (-2,14)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     20.423     78,98  (-0,80)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.444     19,11  (-2,00)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     37.673     62,81  (-0,05)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      9.020     97,71  (-0,12)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     10.391     18,51  (-1,54)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     34.660     73,21  (-0,72)
    Ετ. Πληροφορικής              £      7.153      3,22  (-1,83)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     47.635     17,93  (-0,33)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.657     11,95  (-3,16)
    Ξενοδοχεία                    £      8.552     45,13  ( 0,02)
    Αλλες Εταιρείες               £    124.887     83,65  (-1,99)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη και στενή επαφή με την ελληνική και υπάρχει κοινός προγραμματισμός, κοινές θέσεις και κοινή αντίληψη του πώς πρέπει να γίνει ο χειρισμός επί του θέματος της ασφάλειας, κατά τη συζήτηση του μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Είπε επίσης πως η κυβέρνηση συμμερίζεται την εκτίμηση του Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου ''ότι εάν θα υπάρξει τρίτο σχέδιο, θα υπάρξει όταν προηγηθεί μια προσπάθεια πάρε - δώσε κατά συγκεκριμένο τρόπο στις συνομιλίες, και εάν δεν υπάρξει αυτή η προσπάθεια και εάν δεν γίνει αυτή η προσπάθεια οι αλλαγές στο υφιστάμενο σχέδιο που έχουμε μπροστά μας θα είναι ασήμαντες διότι δεν μπορεί κανένας μονομερώς να αλλάξει οτιδήποτε εις βάρος της μιας ή της άλλης πλευράς''.

    Ερωτηθείς για το θέμα της αναμενόμενης επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάθοδο του κ. Ανάν, πως υπάρχουν πληροφορίες σχετικές αλλά η κυβέρνηση δεν έχει επίσημη ενημέρωση για κάθοδό του.

    ''Πληροφορίες έχουμε. Επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε. Πιθανότατα η απουσία του κ. ντε Σότο να δημιουργεί αυτό το κενό, για αυτό θα δούμε (το θέμα) μόλις επιστρέψει ο κ. Ντε Σότο την Πέμπτη το βράδυ ή την Παρασκευή το πρωί'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος. Πρόσθεσε πως ο κ. Ανάν σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες έχει ανοικτό το ημερολόγιο του από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως είναι φανερό ότι ο κ. Ντενκτάς ''προσπαθεί να αποφύγει τις πιέσεις για λύση του Κυπριακού''.

    ''Η δική μας επιδίωξη, η δική μας πρακτική, είναι να ασκηθούν οι μεγαλύτερες δυνατές πιέσεις στον κ. Ντενκτάς για να αλλάξει τη μέχρι σήμερα πολιτική του και να λυθεί το Κυπριακό'', είπε και πρόσθεσε πως ''οι στόχοι μας φαίνεται είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι''.

    Ερωτηθείς για το θέμα του διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας για το θέμα της ασφάλειας ο κ. Παπαπέτρου είπε πως δεν έχει κάτι νεώτερο επί αυτού. Κληθείς να πει αν η ημερομηνία της 17ης Φεβρουαρίου για έναρξη ενός τέτοιου διαλόγου που ανακοινώθηκε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Γιασάρ Γιακίς ισχύει, ο κ. Παπαπέτρου είπε ''εξ όσων γνωρίζω πιθανόν να ισχύει''.

    Κληθείς να πει εάν εκτιμάται από τη Λευκωσία ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της ασφάλειας με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν και τη στάση του Τ/Κ ηγέτη, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ''είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Τουρκία, η οποία σε μερικές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν αρνήθηκε να ανταποκριθεί σε προσκλήσεις της Ελλάδας για να συζητηθεί αυτό το θέμα έρχεται τώρα να το συζητήσει''.

    Ερωτηθείς τι συμμετοχή έχει η Κυπριακή Δημοκρατία στο διάλογο Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα της ασφάλειας, ο κ. Παπαπέτρου είπε: ''είναι σε πλήρη επαφή και σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση η δική μας κυβέρνηση και υπάρχει κοινός προγραμματισμός, κοινές θέσεις, κοινή αντίληψη του πώς πρέπει να γίνει ο χειρισμός αυτού του θέματος''.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αλέκου Μαρκίδη πως αναμένει να κατατεθεί ένα τρίτο έγγραφο που δεν θα επιδέχεται περαιτέρω διαπραγμάτευσης, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ο κ. Μαρκίδης έκανε ''εκτίμηση ή πιθανολόγηση''.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει κάμει μια εντελώς αντίθετη εκτίμηση, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ''εμείς και μέσω αυτών των δημόσιων εκτιμήσεών μας θέλουμε να στείλουμε κάποια μηνύματα και αυτό κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας''.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση εκτιμά ότι ένα αναθεωρημένο σχέδιο θα είναι χειρότερο, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ''δεν έχει τέτοια εκτίμηση η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση συμμερίζεται την εκτίμηση του κ. Παπανδρέου τη χθεσινή ότι εάν θα υπάρξει τρίτο σχέδιο, θα υπάρξει όταν προηγηθεί μια προσπάθεια πάρε - δώσε κατά συγκεκριμένο τρόπο στις συνομιλίες, και εάν δεν υπάρξει αυτή η προσπάθεια και εάν δεν γίνει αυτή η προσπάθεια οι αλλαγές στο υφιστάμενο σχέδιο που έχουμε μπροστά μας θα είναι ασήμαντες διότι δεν μπορεί κανένας μονομερώς να αλλάξει οτιδήποτε εις βάρος της μιας ή της άλλης πλευράς''.

    Σχολιάζοντας παρατήρηση πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο πάει με πολλούς χάρτες στην Αγκυρα και συζητά, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ''η ε/κ πλευρά έχει ένα χάρτη μπροστά της και αυτόν είναι διατεθειμένη να συζητήσει''.

    [13] (Κ) Ομήρου - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι το Κίνημα επιθυμεί λύση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας πως ''η επανένωση της πατρίδας μας και η λύση του Κυπριακού θα έδινε τη δυνατότητα και στους Τ/Κ συμπατριώτες μας να είναι μαζί μας στην ιστορική στιγμή της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Ομήρου είπε ότι ''δεν πρέπει να δημιουργούνται αυταπάτες και δεν θα πρέπει να οικοδομούνται πολιτικές στη βάση ευσεβοποθισμών'', εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παραμένει αδιάλλακτη.

    Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στην πλήρη κάλυψη που έδωσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας στην αδιαλλαξία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς καθώς και στην πρόσφατη συνέντευξη του Ταγίπ Ερτογάν στην Ελληνική Τηλεόραση, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το Κυπριακό παρά μόνο όταν ολοκληρωθεί το θέμα του Ιράκ.

    Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που μεταδίδονται, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, σύμφωνα με τις οποίες είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων, ''δεν μπορούν να θεμελιωθούν αν δεν υπάρξει μια ουσιαστική μεταβολή της τουρκικής στάσης.

    Ωστόσο συνέχισε, εάν αυτό που μεταδίδεται, ότι δηλαδή θα κατατεθεί ένα τρίτο αναθεωρημένο έγγραφο από τον Κόφι Ανάν αληθεύει, τότε ''το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να συνέλθει και μαζί με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειριστούν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, χωρίς φόβο και αμηχανία το σχέδιο αυτό''.

    Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο αναθεωρημένο σχέδιο δεν θα είναι ''χειρότερο για τη δική μας πλευρά'' παρά τις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη, που ανέφεραν πως ένα τέτοιο σχέδιο θα είναι δυσμενέστερο από το προηγούμενο.

    ''Αν έτσι έχουν τα πράγματα'', συνέχισε, ''η διαπραγματευτική ομάδα θα πρέπει να μας εξηγήσει τι είδους διαπραγματεύσεις έκανε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, για να μας οδηγήσει σε ένα δυσμενέστερο έγγραφο από πλευράς του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών''.

    ''Η όποια προσπάθεια καπηλείας του μεγάλου εθνικού μας θέματος, δεν μπορεί να πείσει πια το λαό για την ανάγκη δήθεν παραμονής του κ. Κληρίδη στην εξουσία, ως του μόνου που είναι σε θέση να διαχειριστεί τις εξελίξεις του Κυπριακού, γιατί αυτή η αντίληψη συγκρούεται με τις σύγχρονες αντιλήψεις του κυπριακού ελληνισμού'', είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως ''οι μεσαιωνικές αντιλήψεις ανήκουν οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν''.

    Ερωτηθείς εάν τον ικανοποιεί η δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι θα απορρίψει το τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο Ανάν, όταν κατατεθεί, εάν το σχέδιο είναι χειρότερο από το δεύτερο, ο κ. Ομήρου απάντησε πως ''πρώτα θα πρέπει να δούμε τι ενέργειες έγιναν από τη δική μας πλευρά για να μην κατατεθεί ένα τέτοιο σχέδιο και εάν πράγματι θα είναι δυσμενέστερο''.

    Σε περίπτωση που η πλευρά μας απορρίψει το τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο που αναμένεται να καταθέσει ο Κόφι Ανάν, εάν αυτό είναι δυσμενέστερο από το σημερινό, ''τότε θα χρεωθούμε τις επιπτώσεις'' από την απόρριψή μας, ανέφερε ο κ. Ομήρου.

    Σε ερώτηση κατά πόσον παραμένει το αίτημα του Κινήματος για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Ομήρου απάντησε θετικά, για να προσθέσει ωστόσο ότι ''θα ήταν πολύ παράδοξο'' να συγκληθεί το Σώμα τις παραμονές των εκλογών.

    Ερωτηθείς εάν παρήλθε ο χρόνος για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ απάντησε ότι δεν γνωρίζει τις προθέσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι το Κίνημα ποτέ δεν αρνήθηκε συμμετοχή σε οποιαδήποτε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και πως όταν ο Πρόεδρος συγκαλεί το Σώμα παρέχεται συνήθως μια προθεσμία 3-4 ημερών, εκτός αν υπάρχει κάτι το έκτακτο, όπως έγινε στην κατάθεση του πρώτου και του δεύτερου σχεδίου Ανάν οπόταν η προειδοποίηση ήταν μία μόλις ημέρα.

    ''Ενα Εθνικό Συμβούλιο για να έχει τη σοβαρότητα της ευθύνης για να συζητήσει κατά τρόπο παραγωγικό και δημιουργικό τις όποιες εξελίξεις, θα πρέπει να συνέλθει'' όταν παρέχεται ο χρόνος μιας τέτοιας συζήτησης είπε ο κ. Ομήρου, επαναλαμβάνοντας την επιμονή του Κινήματος στη σύγκληση του Σώματος.

    [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/02/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7181            1,7284
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8475            1,8585
    Λίρα Αγγλίας                     1,1405            1,1473
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     222,8299        224,6125
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1169          3,1418
    Δολάριο Καναδά                     2,8191          2,8416
    Κορώνα Δανίας                     12,7609         12,8629
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8183         12,9208
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7064         15,8320
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5189          2,5390
    

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Ιράκ

    Η κυπριακή κυβέρνηση απηύθυνε σήμερα σε έκκληση όπως προ της καταφυγής σε πολεμικά μέσα να εξαντληθούν σχολαστικά όλες οι δυνατότητες της διπλωματίας και των πολιτικών μέσων για επίλυση της κρίσης στο Ιράκ.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου είπε πως ''η Κύπρος απευθύνει έκκληση προς όλους να συνειδητοποιήσουν ότι η διεθνής νομιμότητα περνά μέσα από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο είναι το μόνο που έχει αρμοδιότητα να εξουσιοδοτήσει τη λήψη στρατιωτικής δράσης''.

    [16] (Κ) Κουτσού - ΧΑΚ - Δηλώσεις

    Η όποια κυβέρνηση εκλεγεί θα πρέπει τις πρώτες 30 ημέρες της παρουσίας της στην προεδρία της Δημοκρατίας να καταθέσει ''πρόταση διαλόγου'' προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για αντιμετώπιση των χρεών των επενδυτών, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία, Πρόεδρος των ΝΕΟ, Νίκος Κουτσού, στο περιθώριο σημερινής επίσκεψής του στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

    Ο κ. Κουτσού είπε επίσης ότι ένα ''πάρα πολύ επείγον'' μέτρο είναι η δημιουργία, από μέρους της πολιτείας, ''του Συνηγόρου του επενδυτή'' έτσι ώστε να μπορέσουν και οι επενδυτές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποταθούν προς αυτόν για αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω του Χρηματιστηρίου.

    Ανέφερε ότι θα πρέπει τα πολιτικά κόμματα να λάβουν μέτρα για το πρόβλημα των επενδυτικών χρεών, αφού πρώτα εξετάσουν το συμψηφισμό των ζημιών και των κερδών των επενδυτών, έτσι ώστε "να αποφύγουμε περαιτέρω κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις ζημιές που έχουν έρθει''.

    ''Τα λόγια και οι θεωρητικές αντιπαραθέσεις, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, πρέπει να σταματήσουν και οι ψηφοθηρικές τοποθετήσεις να εκλείψουν'', είπε ο Πρόεδρος των ΝΕΟ, προσθέτοντας ότι ''αρχίζουμε δουλειά όλοι στις 24 Φεβρουαρίου και εκεί θα φανούν και ποιοι τα εννοούν και ποιοι τα κάνουν απλώς για ψηφοθηρικούς λόγους''.

    Οι ΝΕΟ, είπε ''θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές να επιμένουμε στη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων που κατά καιρούς έχουμε εξαγγείλει''.

    Κληθείς να σχολιάσει την άποψη των επενδυτών ότι η διερεύνηση των υποθέσεων του ΧΑΚ έχει καθυστερήσει, ο κ. Κουτσού είπε ότι ''είναι δικαιολογημένες οι όποιες απόψεις των επενδυτών κάτω από το βάρος των προβλημάτων που τους έχει δημιουργήσει η λειτουργία του ΧΑΚ'', προσθέτοντας ότι ''είναι γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση και ολιγωρία''.

    Είπε ότι η πρόταση που υπέβαλε ο βουλευτής των ΝΕΟ ''για ειδική αναθεώρηση του Δικαίου της Απόδειξης που να αφορά τις υποθέσεις του Χρηματιστηρίου δεν στηρίχθηκε από τη Γενική Εισαγγελία''.

    Κληθείς να πει κατά πόσον είναι ο Γενικός Εισαγγελέας που ήθελε τον εκσυγχρονισμό του Δικαίου της Απόδειξης, ο κ. Κουτσού είπε ότι ''ο Γενικός Εισαγγελέας ήθελε τη συνολική αλλαγή του Δικαίου της Απόδειξης, πράγμα που είχε πρόβλημα και δεν έδωσε νομοτεχνική υποστήριξη στην πρόταση των ΝΕΟ για να προχωρήσει το θέμα στη Βουλή''.

    Οι ΝΕΟ, συνέχισε, ''υπέβαλαν ειδική πρόταση για να αλλάξει (ο νόμος) μόνο όσον αφορά τις υποθέσεις του Χρηματιστηρίου έτσι ώστε να επιταχυνθεί η ποινική διαδικασία''.

    [17] (Κ) Μαρκίδης- Περιοδεία Λεμεσός - Δηλώσεις

    «Οι οποιεσδήποτε δραματικές και ραγδαίες εξελίξεις αφορούν το Φεβρουάριο και όχι το Μάρτιο ή τον Απρίλιο," δήλωσε σήμερα από τη Λεμεσό ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, κληθείς να πει κατά πόσο θα υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό σε αυτή την περίοδο.

    «Αμετάθετος στόχος του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ είναι να λυθεί το Κυπριακό εδώ και τώρα μέσα στο Φεβρουάριο, γι' αυτό πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι μεθοδεύουν σχέδιο το οποίο θα καταθέσουν στο τραπέζι και το οποίο δεν θα είναι για διαπραγμάτευση και για το οποίο θα ζητήσουν να το βάλουμε ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα, για να απαντήσει ο λαός ναι ή όχι», είπε ο κ.Μαρκίδης.

    "Αν είναι ναι, το Κυπριακό θεωρείται λυμένο και αυτό σημαίνει ότι αυτός που θα εκλεγεί στις 23 Φεβρουαρίου, θα χειριστεί την εφαρμογή της λύσης σε μια δύσκολη κατάσταση με την άλλη πλευρά, για μια μεγάλη χρονική περίοδο, η οποία τώρα δεν είναι 16 μήνες, είναι 30 μήνες και εάν επικρατήσει στο σχέδιο η θέση της άλλης πλευράς μπορεί οι 30 μήνες να γίνουν 36,» ανέφερε.

    «Εάν τα αποτελέσματα είτε των δυο δημοψηφισμάτων, είτε του ενός από τα δυο είναι αρνητικό, τότε σημαίνει ότι δεν υπάρχει λύση στο Κυπριακό, εισερχόμαστε όπως μας έχει πει ο κ. Ντε Σότο, σε μεγάλη περίοδο παγώματος και το πράγμα θα φθάσει εκ νέου σε αποκορύφωμα το Δεκέμβριο του 2004, όταν η Τουρκία θα κτυπά την πόρτα να εισέλθει στην ΕΕ», πρόσθεσε ο υποψήφιος Πρόεδρος.

    Πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες του για τις εξελίξεις βασίζονται σε σοβαρές πηγές και γι' αυτό, όπως είπε, «θεώρησα καθήκον μου να ενημερώσω και ενημέρωσα τον Πρόεδρο την περασμένη Κυριακή».

    Ο κ. Μαρκίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών, λέγοντας πως «οι δημοσκοπήσεις θα διαψευσθούν από τις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή».

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτωτική τροχιά

    Δεν μπόρεσε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να καταγράψει για δεύτερη ημέρα κέρδη, αφού στη σημερινή συνάντηση ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε πτωτική τροχιά, παρά την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα. Η αγορά κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,42%, κλείνοντας στις 90,17 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο ένα εκατομμύριο λίρες με τα Δικαιώματα Αγοράς Μετοχών της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνουν σχεδόν το 50% του ημερήσιου τζίρου.

    [19] (Κ) Βασιλείου - Ριέρα - ΕΕ - Κονδύλια

    Διαβεβαιώσεις πως στην Κύπρο είναι έτοιμα όλα τα αναγκαία μέσα ώστε να υπάρξει επιτυχής εφαρμογή των διαρθρωτικών ταμείων, στόχος των οποίων είναι η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης του νησιού, έλαβε ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ Λουί Φιγκέρα Ριέρα κατά τις επαφές του στην Κύπρο.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργο Βασιλείου, ο κ. Ριέρα είπε ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού θα διατεθούν επιπρόσθετα κονδύλια για προώθηση της ανάπτυξης ολόκληρου του νησιού.

    Ο κ. Βασιλείου εξήγησε ότι η Γενική Διεύθυνση για την Περιφερειακή Πολιτική ασχολείται με όλα τα ποσά που δίνονται για ανάπτυξη στις διάφορες χώρες της ΕΕ, και πρόσθεσε ότι όσον αφορά την Κύπρο υπάρχει το ποσό των 92 περίπου εκ. ευρώ, το οποίο ''θα δοθεί πέρα από τα λεφτά που θα δίδονταν κανονικά και τα οποία είναι αυτά που διαπραγματευτήκαμε στην Κοπεγχάγη''.

    [20] (Κ) Αστυνομία - Εκλογές - Διευθετήσεις

    Επί ποδός, με 3000 μέλη της θα βρίσκεται η Αστυνομία κατά τη διάρκεια των εκλογών με στόχο την ''όσον το δυνατόν ομαλότερη διεξαγωγή των εκλογών'', δήλωσε ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Σωτήρης Χαραλάμπους.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι όλες οι άδειες των μελών του Αστυνομικού Σώματος έχουν ανακληθεί κι ότι κατά την ημέρα των εκλογών, η επάνδρωση αστυνόμευσης των επαρχιών θα έχει ως εξής: στη Λευκωσία θα υπάρχουν 968 αστυνομικοί, στη Λεμεσό 665, στη Λάρνακα 371, στην Αμμόχωστο 153, στην Πάφο 306, και στην περιοχή Μόρφου 79. Η ΜΜΑΔ θα επανδρώνεται από 245 αστυνομικούς ενώ άλλοι αστυνομικοί θα είναι αποσπασμένοι σε διοικητικά καθήκοντα.

    Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των εκλογών, ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας θα βρίσκονται στο Αρχηγείο ενώ οι Βοηθοί Αρχηγοί έχουν αναλάβει τις επαρχίες. ''Οι Βοηθοί Αρχηγοί έχουμε αναλάβει τις επαρχίες για να είμαστε πιο κοντά στα προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν'', είπε ο κ. Χαραλάμπους.

    Ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι παγκύπρια σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10 το πρωί, θα μελετήσει τον τρόπο εργασίας της Δύναμης κατά τη διάρκεια των εκλογών.

    [21] (K) ΕΕ - Κύπρος - Χρηματοδοτήσεις

    Σε 304 εκατομμύρια ευρώ θα ανέλθουν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Κύπρο την τριετία 2004-2006, αν βρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προχώρησε σε μια συνολική προσαρμογή των δαπανών της ΕΕ για τη διεύρυνση, στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    [22] (Κ) Κίνηση Υποστήριξης Γλαύκου Κληρίδη - Διάσκεψη Τύπου

    Την πεποίθηση πως η ιστορία και η πραγματικότητα θα επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις του Γλαύκου Κληρίδη ότι το 2003 είναι το έτος της λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως ''φαίνεται ότι ο Γλαύκος Κληρίδης κάνει τις πιο σωστές εκτιμήσεις γι' αυτό και μπόρεσε και χειρίστηκε με μεγάλη επιτυχία το αποτέλεσμα της Κοπεγχάγης και την ίδια την κατάθεση του σχεδίου Ανάν, αλλά κυρίως τις βελτιώσεις του αναθεωρημένου έγγραφου''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου αναφορικά με ένα τρίτο δυσμενέστερο σχέδιο Ανάν, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως ''η διαπραγματευτική ομάδα πέτυχε μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου σχεδίου σημαντικές βελτιώσεις, 23 από τις 25 αλλαγές''.

    Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη για το ίδιο θέμα, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως ο Πρωθυπουργός ''δεν είπε ότι θα είναι οπωσδήποτε δυσμενέστερο''. Ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού είπε πως ο κ. Σημίτης στην ενημέρωσή του στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να έχουμε κάτι πιο δυσμενές, αλλά την ίδια στιγμή είπε ότι η ιστορία δεν περιμένει.

    ''Τι τόνιζε με αυτή τη δήλωση ο Πρωθυπουργός; Να σκεφτούμε ότι είναι η ώρα της λύσης του Κυπριακού και να μην αναμένουμε το χρόνο και να μας δώσει νέα σχέδια, που ενδεχομένως να είναι χειρότερα'', πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχτηκαν λειτουργοί των ΜΜΕ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ''ως Κίνηση Υποστήριξης Γλαύκου Κληρίδη θεωρούμε ότι αυτά τα φαινόμενα μας πάνε πολύ πίσω'' και έκανε έκκληση ''να αφεθούν τα ΜΜΕ και οι λειτουργοί τους να υπηρετήσουν το μεγάλο σκοπό τους, να υπηρετήσουν τη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμής''.

    [23] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Ριέρα - Διαρθρωτικά ταμεία

    Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ Λουί Φιγκέρα Ριέρα έχει μείνει ικανοποιημένος από τη θέση του Υπουργείου Οικονομικών ότι υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσει η Κύπρος να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες και να αντλήσει από τα διαρθρωτικά ταμεία, τα οποία η ΕΕ προσφέρει, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Τάκης Κληρίδης.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον κ. Ριέρα, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως η Κύπρος και η κυβέρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη έχει πείσει την ΕΕ πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και δεν επαναπαύεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [24] (Κ) Προεδρικές εκλογές - Εικονική ψηφοφορία

    Ο Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής ανακοίνωσε ότι η διενέργεια εικονικής ψηφοφορίας (EXIT POLL) έξω από τα Εκλογικά Κέντρα την ημέρα των Προεδρικών Εκλογών, για σκοπούς δημοσκόπησης και πρόβλεψης του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, δεν απαγορεύεται από τον Εκλογικό Νόμο, με την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα της εικονικής ψηφοφορίας θα εκδοθεί και θα ανακοινωθεί οπωσδήποτε και μόνo τότε, αφού λήξει προηγουμένως η κανονική ψηφοφορία, δηλαδή ευθύς αμέσως μετά τις 17:00 που κλείνουν κανονικά οι κάλπες σε όλα τα Εκλογικά Κέντρα.

    Ως εκ τούτου, πληροφορούνται όσες εταιρείες και τηλεοπτικοί σταθμοί προτίθενται να διενεργήσουν εικονική ψηφοφορία την ημέρα των Εκλογών, έξω από τα Εκλογικά Κέντρα, για σκοπούς δημοσκόπησης και πρόβλεψης του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, ότι τυχόν έκδοση και ανακοίνωση του αποτελέσματος της δημοσκόπησης πριν τις 17:00, οι υπαίτιοι είναι ενδεχόμενο να διωχθούν ποινικά για παράβαση του Εκλογικού Νόμου, για απρεπή και παράνομη επίδραση και/ή επηρεασμό των εκλογέων.

    Οι υπαίτιοι διενέργειας εικονικής ψηφοφορίας, σε περίπτωση παράβασης του Νόμου, είναι δυνατό να κατηγορηθούν ότι παραβιάζουν τη μυστικότητα της ψηφοφορίας ή ότι παρεμποδίζουν την ελεύθερη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων ή ότι εξαναγκάζουν, παραπλανούν ή επιδρούν παράνομα με σκοπό τον επηρεασμό των εκλογέων, για να δώσουν ή να απόσχουν από του να δώσουν την ψήφο τους, με συνέπεια, σε περίπτωση καταδίκης, να καταδικασθούν σε πολύμηνη φυλάκιση ή/και σε πρόστιμο.

    Αναφέρεται ότι κάθε πρόσωπο που προσπαθεί να επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα ή να εξαναγκάσει τους εκλογείς να ψηφίσουν ή να απόσχουν από του να ψηφίσουν, ή όποιο πρόσωπο προσπαθεί με δόλια τεχνάσματα να παρεμποδίσει την ελεύθερη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς, ή παραπλανεί με διάφορες προφάσεις τους εκλογείς, διαπράττει το σοβαρό εκλογικό αδίκημα της παράνομης επίδρασης και επηρεασμού των εκλογέων.

    Επίσης, δεν επιτρέπεται σε κανένα πρόσωπο να οργανώσει ή να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε δημόσια συγκέντρωση, για να ακούσει οποιοδήποτε λόγο ή συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα που έχει σχέση άμεσα ή έμμεσα με τις Εκλογές, την παραμονή ή την ημέρα της ψηφοφορίας.

    Αναφέρεται, επίσης, ότι κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να μεταδίδει, διαφημίζει ή δημοσιεύει οποιαδήποτε είδηση, δήλωση ή ανακοίνωση, με πληρωμή ή χωρίς πληρωμή, που έχει σχέση άμεσα ή έμμεσα με τις Εκλογές, κατά την παραμονή ή την ημέρα της ψηφοφορίας, δηλαδή απαγορεύεται κάθε είδους πολιτική διαφήμιση την ημέρα και την παραμονή των Εκλογών.

    [25] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Προεδρικές εκλογές

    Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι καθ' όλα έτοιμο εν όψει των Προεδρικών Εκλογών της προσεχούς Κυριακής, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Ανδρέας Παναγιώτου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι η Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα για την παράδοση των ψηφοδελτίων στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων και πρόσθεσε ότι οι προεδρεύοντες και οι ομάδες οι οποίες θα στελεχώσουν τα 1.076 εκλογικά κέντρα έχουν ενημερωθεί για τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους, ενώ έχει τοποθετηθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων το ταχύτερο δυνατό.

    Οι κάλπες, όπως ανέφερε ο κ. Παναγιώτου, θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα, εκτός εάν σε ορισμένα εκλογικά κέντρα θα δοθεί παράταση.

    [26] (Κ) Μητσόπουλος - Κυπριακό - Ελευθερία Τύπου

    Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και η ανακοίνωση της έλευσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην περιοχή δικαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΔΗΣΥ ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία σημαντικών πολιτικών εξελίξεων όσον αφορά το Κυπριακό, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Τάσος Μητσόπουλος.

    ''Θέλω τονίσω'' πρόσθεσε, ''ότι ο ΓΓ δεν έρχεται τυχαία στην περιοχή μας και έχοντας υπόψη ότι το σχέδιο του ΓΓ παραμένει στο τραπέζι είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμεί να δώσει ώθηση στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού και μάλιστα μέσα σε συγκεκριμένα στενά χρονικά όρια''.

    Ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι ''οι εξελίξεις θα συνεχισθούν καθ' όλη τη διάρκεια του 2003''.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ αναφερόμενος στην κριτική που ασκήθηκε σε δημοσιογράφους από το επιτελείο του υποψηφίου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε ότι ''είναι πρωτοφανής και ωμή η προσπάθεια παρέμβασης του κ. Παπαδόπουλου και του επιτελείου του στο έργο των δημοσιογράφων, η οποία εκδηλώνεται με έντονες προσωπικές επιθέσεις και άσκηση προληπτικής λογοκρισίας''.

    Πρόσθεσε ότι ''τα φαινόμενα αυτά είναι ενδεικτικά μιας αυταρχικής και ξεπερασμένης νοοτροπίας που παραπέμπει σε πολιτικούς άλλων εποχών'' και ανέφερε ότι ''βλέπουμε με λύπη ένα προεδρικό υποψήφιο να προσπαθεί να επιβάλει ο ίδιος τους δημοσιογράφους της αρεσκείας του''.

    Ο κ. Μητσόπουλος αφού είπε ότι ''όλα αυτά έχουν στόχο να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου, να τρομοκρατήσουν και τελικά να φιμώσουν συγκεκριμένα ΜΜΕ και συγκεκριμένους δημοσιογράφους'' και είπε ότι ''ο κάθε πολίτης καταδικάζει την αντιδημοκρατική νοοτροπία και την εχθρική προς τους δημοσιογράφους συμπεριφορά του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου''.

    [27] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Αλβαρο ντε Σότο - Συνάντηση

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα συναντηθεί στις 10:45 απόψε, ώρα Κύπρου, με τον Ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Νωρίτερα, ο κ. Ανάν θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας που του παραθέτει υπό την ιδιότητα της προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας Πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης.

    [28] (Κ) Μαρκίδης - Προεδρικές εκλογές - Κυπριακό - ΧΑΚ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας και υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, Αλέκος Μαρκίδης, βλέπει να έρχονται πολύ δύσκολες ώρες κατά τη μεταβατική περίοδο, που θα υπάρξει μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και καλεί το λαό να επιλέξει Πρόεδρο που μπορεί να χειριστεί αυτά τα διλήμματα και άλλα δύσκολα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος.

    Στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Μαρκίδης αναφέρθηκε και στις επιθέσεις κατά των μέσων ενημέρωσης και των λειτουργών τους, τις οποίες επέκρινε και καταδίκασε, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο ως ''ανησυχητικό'' και ''επικίνδυνο''.

    Ο κ. Μαρκίδης μίλησε επίσης και για την έλλειψη διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές, ενώ, κληθείς να σχολιάσει τη δημοσιοποίηση - από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επενδυτών Χρηματιστηρίου Αξιών (ΠΑΣΕΧΑ)- του πορίσματος των ανακριτών για συγκεκριμένη υπόθεση που σχετίζεται με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), δήλωσε ότι αυτή η ανάκριση δεν αφορούσε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και υποψήφιο για το προεδρικό αξίωμα, Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Οπως είπε, το έγγραφο αυτό φέρει ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2002, μπορεί να παρεδόθη στον ίδιο προσωπικά την ίδια ημέρα ή αργότερα και δεν είναι πόρισμα ακριβώς, αλλά ένα έγγραφο μαζί με 4 - 5 άλλα κιβώτια φακέλων.

    Τα παρέδωσαν οι ποινικοί ανακριτές, όπως είπε ο κ. Μαρκίδης, ''με την κανονική διαδικασία για αξιολόγηση από τους υπεύθυνους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας και ήταν αδύνατο να αξιολογηθούν αυτά τα θέματα μέσα σε λίγες ημέρες και ιδιαίτερα μέσα στις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς''.

    ''Εγώ'', συνέχισε ο κ. Μαρκίδης, ''από τις 4 Ιανουαρίου, έχω φύγει με άδεια άνευ απολαβών και δεν έχω ασχοληθεί καθόλου, μα καθόλου, με θέματα της Νομικής Υπηρεσίας''.

    Η ανάκριση αυτή, συνέχισε ο κ. Μαρκίδης, δεν είναι τελειωμένη, ''γιατί οι ποινικοί ανακριτές ζητούν οδηγίες για περαιτέρω ενέργειες που θα κάνουν και, επομένως, αυτό είναι ένα πόρισμα ποινικών ανακριτών, που προκύπτει μόνον από καταθέσεις που έχουν πάρει, χωρίς να γνωρίζουν τις θέσεις ή χωρίς να έχουν πάρει καταθέσεις από αυτούς που θεωρούν υπόπτους''.

    ''Προσωπικά'', είπε ο κ. Μαρκίδης, ''δεν θεώρησα ποτέ ότι αυτή η ανάκριση αφορούσε τον ίδιο τον κ. Παπαδόπουλο, διότι οι πληροφορίες μου ήσαν ότι ο ίδιος ήταν απλός Διοικητικός Σύμβουλος, έχει ευθύνη ως Διοικητικός Σύμβουλος, αλλά όχι σε βαθμό ποινικό νομίζω, διότι ακριβώς ο ίδιος δεν πώλησε μετοχές σε αυτήν την εταιρεία, κατά την κρίσιμη περίοδο''.

    Ο κ. Μαρκίδης δήλωσε ότι, κατά τη γνώμη του ''είναι πρόωρα τα συμπεράσματα σε αυτό (το πόρισμα), διότι, προτού γίνει οτιδήποτε, θα πρέπει να συμπληρωθεί η εικόνα με οδηγίες τις οποίες θα δώσει ο Γενικός Εισαγγελέας και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να μελετηθεί ένας τεράστιος ογκώδης φάκελος''.

    Αναφερόμενος στο θέμα του τί θα γίνει την επομένη της λύσεως του Κυπριακού, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο ''η κοινή γνώμη δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς''.

    ''Εάν με βάση τις εξελίξεις που έρχονται και οι οποίες, εάν υπάρξουν, θα υπάρξουν μέσα στο Φεβρουάριο'', όπως είπε, ''και εάν υπάρξει λύση του Κυπριακού, θα εισέλθουμε σε μια πολύ λεπτή περίοδο η οποία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για όλους''.

    ''Προειδοποιώ το λαό'', συνέχισε, ''ότι έρχονται πολύ δύσκολες ώρες κατά τη μεταβατική περίοδο και πρόσθεσε πως ''απαιτείται μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να αποφευχθούν συγκρούσεις, εξτρεμιστικές ενέργειες και οξύνσεις που μπορούν να ανατινάξουν την όποια λύση στον αέρα και να επιφέρουν την ανασφάλεια στον τόπο''.

    ''Απαιτείται προσοχή, συνδιαχείριση με την άλλη πλευρά της ομαλής εφαρμογής της λύσεως που θα είναι περίπλοκη, για μία μεγάλη χρονική περίοδο 30 μηνών'', είπε ο κ. Μαρκίδης. ''Τουλάχιστον 30 μηνών'', συνέχισε, ''διότι η απαίτηση του κ. Ντενκτάς είναι για μεγαλύτερη περίοδο και, εάν μιλούμε για ένα τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο, δεν ξέρουμε αυτήν τη στιγμή ποία περίοδος θα υιοθετηθεί, ίσως το ελάχιστον 30 μηνών, ίσως να ζητήσουν και κάποια μεγαλύτερη περίοδο''.

    Ο κ. Μαρκίδης κάλεσε το λαό ''να καθήσει και να ζυγίσει με τη σκέψη του ποιος από τους υποψηφίους φυσιολογικά πρέπει να θεωρείται ότι έχει προοπτική χρόνου, προκειμένου να ασχοληθεί υπεύθυνα και σοβαρά για τριάντα τουλάχιστον ολόκληρους μήνες με την εφαρμογή αυτής της οποιασδήποτε λύσης. Και πιστεύω'', πρόσθεσε, ''ότι ο λαός πρέπει να είναι γνώστης αυτού του θέματος προτού πάει στην κάλπη''.

    [29] (Κ) Εκχαρτ - Ανάν - Περιοδεία

    Η πραγματοποίηση περιοδείας στην περιοχή, περί τα τέλη Φεβρουαρίου, είναι μέσα στους προβληματισμούς του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ωστόσο το τελικό πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί όταν πλησιάζουν οι επίμαχες ημερομηνίες. Αυτό ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη σημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών στην έδρα του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Φρεντ Εκχαρτ.

    Ερωτηθείς εάν ρόλο στον προβληματισμό για το πρόγραμμα της επίσκεψης θα παίξει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κύπρο, ο κ. Εκχαρτ είπε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει θέματα που άπτονται των εκλογών. Να σημειωθεί ότι ο κ. Εκχαρτ έδειξε ενοχλημένος από την αποκάλυψη από Αθήνα και Αγκυρα των επισκέψεων του Γενικού Γραμματέα.

    ''Νομίζω ότι οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν λίγο πρόωρα, αλλά μπορώ να δηλώσω ότι ο Γενικός Γραμματέας σκέφτεται να ταξιδέψει στην περιοχή στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του Φεβρουαρίου, που είναι η περίοδος κατά την οποία πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο, αν εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που υπάρχει τώρα'', είπε.

    [30] (Κ) Παπαδόπουλος - ΟΕΒ - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στη δημοσιοποίηση από τον ΠΑΣΕΧΑ του πορίσματος των ποινικών ανακριτών για συγκεκριμένη υπόθεση του Χρηματιστηρίου, είπε ότι πρόκειται για ''λασπολογία'' κι ανέφερε ότι όσες μετοχές είχε ως αντίτιμο των υπηρεσιών του δικηγορικού του γραφείου για εγγραφή της εταιρείας, τις έχει μέχρι σήμερα.

    ''Αυτός ο πόλεμος της λάσπης είναι καιρός να σταματήσει, ιδιαίτερα από τον ΠΑΣΕΧΑ που μέχρι πριν 15-20 μέρες με φυλλάδιο-εγκύκλιο-δήλωση του, κατηγορούσε τον κ. Μαρκίδη ότι είναι ο νεκροθάφτης των μικροεπενδυτών'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

    ''Η απάντηση μου στις καταγγελίες του ΠΑΣΕΧΑ είναι απλή'', είπε και πρόσθεσε: ''Ο ΠΑΣΕΧΑ λέει ότι οι διευθυντές της εταιρείας, το Συμβούλιο δηλαδή, ξεφόρτωνε τις μετοχές του για να κερδοσκοπήσει σε βάρος των μικρών επενδυτών. Εγώ προσωπικά, όσες μετοχές είχα αντίτιμο των υπηρεσιών του δικηγορικού μας γραφείου για την εγγραφή της εταιρείας, έχω ακριβώς τις ίδιες και σήμερα. Δεν έχω πωλήσει ούτε μια, δεν έχω ξεφορτωθεί ούτε μια κι αυτό από μόνο του είναι απόδειξη''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι διαφώνησε με την τακτική των διευθυντών κι ότι εγγράφως από τότε τους προειδοποίησε.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου που τον κάλεσε σήμερα ''να μην επιστρέψουμε σε νοοτροπίες του παρελθόντος όσον αφορά τους δημοσιογράφους'' σχετικά με επιστολή που έστειλε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό για δημοσιογράφο του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν απέστειλε επιστολή προς το σταθμό αλλά ότι αυτό το έπραξε το εκλογικό του επιτελείο.

    Ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος σε εκπομπή είχε πει ότι το πρόγραμμα-φυλλάδιο για την παιδεία, που αποτελείται από 14 σελίδες ''είναι γεμάτο λάθη που βγάζουν μάτια''. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το εκλογικό του επιτελείο έγραψε επιστολή στο δημοσιογράφο αναφέροντας του ότι απλώς υπάρχουν τέσσερα τυπογραφικά λάθη και ένα λάθος σύνταξης.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στην εξαίρεση δημοσιογράφου συγκεκριμένης εφημερίδας από τηλεοπτική συνέντευξη, είπε ότι ''δεν είναι μόνο οι δημοσιογράφοι που έχουν αξιοπρέπεια αλλά έχουν και οι υποψήφιοι''.

    Ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα καθημερινά γράφει σχόλια ή άρθρα εναντίον του, ''υβριστικά'' με ''διαστρεβλωμένα'' τα γεγονότα και με ''διαστρεβλωμένες'' τις απόψεις του με σκοπό να τον πλήξουν.

    ''Νομίζω'', είπε, ''ότι έχω κάθε δικαίωμα να προστατεύσω τον εαυτό μου και δεν έχει να κάμει τίποτα με την ελευθερία του λόγου''.

    Ανέφερε ότι σε τηλεοπτική συνέντευξη δέχθηκε άλλους δημοσιογράφους από τη συγκεκριμένη εφημερίδα να συμμετέχουν αλλά ο δημοσιογράφος που παρέστη ''δαπάνησε'' εικοσιπέντε λεπτά της εκπομπής για να του κάνει ''προσωπικές αναφορές'' σε σημείο που, όπως είπε, ο συντονιστής να τον διακόψει.

    ''Νομίζω'', είπε, ''είναι δικαίωμα ενός πολιτικού για αιτιολογημένο λόγο να πει ακριβώς σε αυτόν το δημοσιογράφο ότι δεν θέλω να συνομιλήσω μαζί του σε πρόγραμμα που σκοπό έχει την εξήγηση του δικού μου προγράμματος''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε ''από που ως που αυτό αποτελεί φίμωση ή στέρηση της ελευθερίας έκφρασης''. Πρόσθεσε ότι δέχεται δημοσιογράφους της συγκεκριμένης εφημερίδας και ανέφερε ότι αυτοί ''έχουν όλο το δικαίωμα και την ευχέρεια να γράφουν στην εφημερίδα τους''.

    Είπε ωστόσο ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα ''καταδικάστηκε τρεις φορές προηγουμένως από το δικαστήριο'' κι ότι ''αν συνεχίσουν η απάντηση αυτή θα είναι''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 12 February 2003 - 18:49:26 UTC