Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκλογές - Παπαδόπουλος - Γραφεία ΔΗΚΟ - Πανηγυρισμοί
  • [02] (K) Εκλογές - Δημήτρης Χριστόφιας
  • [03] (Κ) Εκλογές - Βάσος Λυσσαρίδης
  • [04] (Κ) Εκλογές - Χρίστος Ιωσηφίδης - Ανακοίνωση
  • [05] (Κ) Εκλογές - Γενικός Εφορος - Δηλώσεις
  • [06] (Κ) Εκλογές - Βασιλείου - Παπαδόπουλος
  • [07] (Κ) Εκλογές - Μαρκίδης - Δηλώσεις
  • [08] (Κ) Εκλογές - Ντίνος Μιχαηλίδης - Παπαδόπουλος
  • [09] (Κ) Εκλογές - ΔΗΣΥ - Νίκος Αναστασιάδης (2)
  • [10] (Κ) Εκλογές - Στάδιο ''Ελευθερία''
  • [11] (Κ) Εκλογές - Παπαδόπουλος - Συγχαρητήρια από Ελλάδα
  • [12] (Κ) Εκλογές - Παπαδόπουλος - ΑΚΕΛ
  • [13] (Κ) Εκλογές - Σημίτης - Παπαδόπουλος
  • [14] (Κ) Εκλογές - Παπαδόπουλος - ΚΙΣΟΣ
  • [15] (Κ) Εκλογές - ΓΓ Οικολόγων - Παπαδόπουλος

  • [01] (Κ) Εκλογές - Παπαδόπουλος - Γραφεία ΔΗΚΟ - Πανηγυρισμοί

    Με το σύνθημα ''Αλλαγή - αλλαγή, απ' την πρώτη Κυριακή'', εκατοντάδες κόσμου, μέλη και οπαδοί των κομμάτων και πολιτικών σχημάτων που στήριξαν την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Τάσσου Παπαδόπουλου, συγκεντρώθηκαν από ενωρίς στα γραφεία του ΔΗΚΟ και στους δρόμους ανάμεσα στο ΔΗΚΟ και στα γραφεία του Επιτελείου του κ. Παπαδόπουλου για να πανηγυρίσουν τη νίκη και την ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Αλλαγή και απαλλαγή'', φώναξε προς τους συγκεντρωμένους ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι, από της αναλήψεως των καθηκόντων του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, αρχίζει μια νέα περίοδος στη διακυβέρνηση του τόπου, ''χωρίς καταδιώξεις και χωρίς διακρίσεις'' για ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

    ''Είμαστε έτοιμοι και από αύριο ξεκινάμε για τα δύσκολα'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ, ''ως προς τις εξελίξεις που μας λένε ότι έρχονται, τους λέμε ότι είμαστε έτοιμοι από καιρό''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεσμεύεται ''για διαπραγματεύσεις στις συνομιλίες, με ευελιξία και με αποφασιστικότητα, για να μετατρέψουμε το σχέδιο Ανάν σε λύση βιώσιμη και λειτουργική''.

    Ευχαριστώντας όλους όσοι βοήθησαν για την επικράτηση της υποψηφιότητάς του στις εκλογές αυτές, ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε την πλήρη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στην προεδρία του, κάτι που -όπως είπε- του διαβίβασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, που του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί, όπως έπραξαν και οι ανθυποψήφιοί του, Γλαύκος Κληρίδης και Αλέκος Μαρκίδης.

    [02] (K) Εκλογές - Δημήτρης Χριστόφιας

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, στην πρώτη δήλωσή του για την εκλογή του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Τάσσου Παπαδόπουλου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι "η επόμενη ημέρα των εκλογών είναι η ημέρα που θα αντικρίσουμε τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά μας σε ό,τι αφορά την προσπάθειά μας για βιώσιμη λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ, για συμφιλίωση στο τόπο μας με τους αδελφούς μας Τ/Κ που θα επανενώνει την πατρίδα μας και το λαό μας".

    Εντονα συγκινημένος ο κ. Χριστόφιας απηύθυνε ταυτόχρονα έκκληση στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και στην τουρκική κυβέρνηση «να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να συνομιλήσουν με το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια άλλη βάση, ώστε αυτός ο τόπος να δει επιτέλους το χαϊρι που πρέπει να δει».

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πρόσθεσε ότι συμφωνεί «με τη δήλωση του νέου Προέδρου για την ανάγκη αξιοποίησης του απερχόμενου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη».

    Ο κ. Χριστόφιας συνέχισε αναφέροντας ότι και ο ίδιος ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων «έχει τη διάθεση και τη θέληση» για συνεργασία με τον κ. Κληρίδη.

    Είπε ότι «δέκα χρόνια διακυβέρνηση έχουν δημιουργήσει φόρτιση στους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονταν στην αντιπολίτευση» και απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους να περιορίσουν τους πανηγυρισμούς στα ορθά πολιτισμένα πλαίσια, επειδή, όπως είπε, «γράφουμε όλοι πολιτική ιστορία».

    [03] (Κ) Εκλογές - Βάσος Λυσσαρίδης

    Ο επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης χαρακτήρισε τη νίκη του Τάσσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές «χαρμόσυνη εξέλιξη», προσθέτοντας πως το γεγονός πως ο προεκλογικός αγώνας έληξε από τον πρώτο γύρο αποτέλεσε «ευχάριστη έκπληξη».

    Μιλώντας σε φίλους και οπαδούς του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Κινήματος αμέσως μετά την καταμέτρηση όλων των ψήφων ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως «ο λαός μίλησε με κατηγορηματικότητα και ανέθεσε το χειρισμό των μεγάλων θεμάτων στις συνασπισμένες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, εκλέγοντας πρόεδρο τον υποψήφιο των δυνάμεων Τάσσο Παπαδόπουλο».

    Ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε πως «τη βεβαιότητα ότι αυτή η υποψηφιότητα θα ήταν και υποψηφιότητα νίκης την είχαμε και την είχαμε εκφράσει κατ' επανάληψη», προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν μας φτάνει το ότι υπήρξε η νίκη, είναι ικανοποιητικό είναι ευχάριστο, αλλά μας δημιουργεί και ένα αίσθημα ευθύνης. Από αύριο αρχίζουν τα σπουδαία και τα μεγάλα».

    «Θέλω να διαβεβαιώσω τον κυπριακό ελληνισμό αλλά και την τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι η παρουσία του δικού μας Κινήματος σ'αυτό το κυβερνητικό σχήμα, χωρίς να υποτιμώ ότι δεν είναι ίδιες οι προθέσεις όλων των εταίρων του σχήματος, είναι να επιδιώξουμε με ειλικρίνεια και με έντονη πολιτική βούληση μια λύση του Κυπριακού στο πιο σύντομο, δυνατό χρονικό διάστημα».

    Δήλωσε επίσης ότι «δεν επιδιώκουμε την οποιαδήποτε λύση του κυπριακού προβλήματος. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε λύσεις που να αποβαίνουν σε βάρος των συμφερόντων και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».

    Πιστεύουμε, πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης, «ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να εξευρεθεί λύση που να εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μια επανενωμένη πατρίδα με πλήρη κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με πλήρη συμμόρφωση προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο που θα συντηρεί την αξιοπρέπεια του συνόλου των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Ο επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών πρόσθεσε πως «πέραν της εσωτερικής διακυβέρνησης, πέραν των άλλων θεμάτων για τα οποία είναι φυσικό η παρουσία μας να αποτελεί μια μορφή ένεσης, μια μορφή συμβολής στο να υπάρξει μια καλύτερη διοίκηση και χρηστή διοίκηση του δημόσιου χρήματος, διαβεβαιώνω ότι όπως πάντα εμείς θα τηρήσουμε τις διακηρύξεις μας προς το λαό».

    Ο κ. Λυσσαρίδης διαβεβαίωσε ότι «όλα αυτά αντιπροσωπεύουν το σύνολο του Κινήματος, αυτή θα είναι η συμβολή μας και θα προσπαθήσουμε τις οποιεσδήποτε σχέσεις διαθέτουμε στον ευρωπαϊκό και τον ελλαδικό και στο διεθνή χώρο, να τις θέσουμε στη διάθεση της νέας κυβέρνησης ούτως ώστε το έργο να είναι αποτελεσματικό». (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Εκλογές - Χρίστος Ιωσηφίδης - Ανακοίνωση

    Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Χρίστος Ιωσηφίδης εξέφρασε απόψε ειλικρινή συγχαρητήρια στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο λαός αποφάσισε και η λαϊκή ετυμηγορία είναι σεβαστή.

    "Οι στιγμές που διέρχεται η Κύπρος είναι κρίσιμες και ιστορικές και ο νέος Πρόεδρος πρέπει να τύχει της υποστήριξης όλων των δυνάμεων. Ο κ. Παπαδόπουλος μπορεί να είναι βέβαιος για την υποστήριξη του κ. Χρίστου Ιωσηφίδη, με σκοπό το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κύπρου και του λαού της", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Με την ευκαιρία αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο κ. Ιωσηφίδης ευχαριστεί θερμά όσους "συνέβαλαν στη διαμόρφωση και στην προβολή της δικής του προσφοράς στον κυπριακό λαό".

    [05] (Κ) Εκλογές - Γενικός Εφορος - Δηλώσεις

    
    
    Στις 11 ακριβώς θα γίνει στο στάδιο ''Ελευθερία'' η ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, δήλωσε ο Γενικός Εφορος Προεδρικής Εκλογής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.
    
    Οπως ανέφερε, προς το σκοπό αυτό έχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις και υπήρξε συνεννόηση τόσο με το Επιτελείο του κ. Παπαδόπουλου όσο και με τον Αρχηγό Αστυνομίας.
    
    ''Οι προβλέψεις μας έχουν επαληθευθεί πλήρως. Η ψηφοφορία έληξε κανονικά. Η καταμέτρηση και η διαλογή των ψήφων έγινε κανονικά και στις 8.30 η ώρα είχαμε το αποτέλεσμα και της τελευταίας κάλπης", ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης ανακοινώνοντας στις 8.45 περίπου τα τελικά αποτελέσματα.
    
    Οπως είπε, ψήφισαν 431.690 δηλαδή ποσοστό 90,55%, σε σύγκριση με 91,72% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 1998.
    
    Η αποχή ήταν 9,45%, τα άκυρα ήταν 2,75%, τα λευκά 1,31% και τα έγκυρα 95,95%.
    
    Ελαβαν:
    
    Νίκος Κουτσού          8,771  ποσοστό  2,12%
    Τάσσος Παπαδόπουλος  213,353  ποσοστό 51,51%
    Αντρέας Ευστρατίου       606  ποσοστό  0,15%
    Χρίστος Ιωσηφίδης        391  ποσοστό  0,09%
    Αδάμος Κατσαντώνης       558  ποσοστό  0,13%
    Γλαύκος Κληρίδης     160,724  ποσοστό 38,8%
    Κώστας Κυριάκος        1,840  ποσοστό  0,44%
    Αλέκος Μαρκίδης       27,404  ποσοστό  6,62%
    Γεώργιος Μαυρογένης      337  ποσοστό  0,08%
    Παντελής Σοφοκλέους      209  ποσοστό  0,05%
    
    Εκλέγεται επομένως ως νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλίδης.
    
    Ερωτηθείς για τη διαδικασία ανακήρυξης του νέου Προέδρου, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε πως η ανακήρυξη θα γίνει στις 11 στο στάδιο Ελευθερία.
    
    Οπως είπε, εκεί υπάρχει ήδη στημένη κάποια εξέδρα για τους δημοσιογράφους. Η ανακήρυξη θα γίνει στην κεντρική κερκίδα του σταδίου όπου έχουν γίνει ειδικές διαρρυθμίσεις. Βρίσκεται εκεί η αστυνομία για την τήρηση της τάξης.
    
    Ο κ. Τριανταφυλλίδης πρόσθεσε πως το επιτελείο του Γενικού Εφόρου και των Εφόρων των επαρχιών θα μεταβεί στο Ελευθερία για να καλωσορίσει τα νέο Πρόεδρο στις 10.45, έτσι που στις 11 ακριβώς να γίνει η ανακήρυξη.
    
    

    [06] (Κ) Εκλογές - Βασιλείου - Παπαδόπουλος

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα ότι ο νικητής των προεδρικών εκλογών Τάσσος Παπαδόπουλος ''θα τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, θα διαπραγματευτεί πράγματι με βάση το σχέδιο Ανάν και θα θελήσει να αξιοποιήσει τη νέα δυναμική που φαίνεται ότι είναι μπροστά μας'' ούτως ώστε να υπάρξει το επιθυμητό για τον τόπο αποτέλεσμα .

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Βασιλείου, το κόμμα του οποίου είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του απερχόμενου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, συνεχάρη τον κ. Παπαδόπουλο επισημαίνοντας ότι αναλαμβάνει μια τεράστια ευθύνη.

    ''Εύχομαι να υλοποιήσει όλες αυτές τις υποσχέσεις που έδωσε παρόλες τις θέσεις που υποστήριζε στο παρελθόν'', είπε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ και πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς αν θα στηρίξει τον κ. Παπαδόπουλο ενόψει των εξελίξεων, είπε ότι ''αναμφισβήτητα ο στόχος τόσο του ιδίου προσωπικά, αλλά και των ΕΔΗ γενικά, είναι το καλό του τόπου και όχι το κομματικό συμφέρον''.

    ''Από τη στιγμή που ο κ. Παπαδόπουλος ακολουθεί αυτά τα οποία υποσχέθηκε και κινηθεί για αξιοποίηση της δυναμικής που δίνουν οι τελευταίες εξελίξεις, θα είναι βέβαιος ότι θα έχει όλη την στήριξη που χρειάζεται από εμάς'', είπε ο κ. Βασιλείου.

    Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έλθει τελικά στην Κύπρο, είπε ότι αλλάζει ο Πρόεδρος, αλλά '' ελπίζω ότι δεν αλλάζει η πολιτική'' γιατί θα ήταν, όπως είπε, "καταστροφικό αν εγκαταλείπαμε αυτή τη στιγμή τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού''.

    Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, είπε ότι η επικράτηση του κ. Παπαδόπουλου από τον πρώτο γύρο ''σημαίνει ότι το εκλογικό σώμα ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις των κομμάτων και δεν ψήφισε με βάση τις εξελίξεις, οι οποίες κατά την άποψή μας ήταν και παραμένουν συνταρακτικές''.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, πρόσθεσε, ήταν υποψήφιος όχι γιατί ενδιέφερε τον ίδιο να είναι ξανά πρόεδρος για ένα χρονικό διάστημα, αλλά αποκλειστικά και μόνο "για να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο και να οδηγηθούμε σε λύση του Κυπριακού, όπως φαίνεται ότι τα νέα από τη Νέα Υόρκη αφήνουν να νοηθεί".

    ''Οι Ενωμένοι Δημοκράτες υποστηρίξαμε τον Πρόεδρο Κληρίδη γιατί ακριβώς πιστεύαμε σε αυτή την προοπτική και σε αυτή τη δυναμική που ερχόταν από τη Νέα Υόρκη και από τις τελευταίες εξελίξεις στην Αγκυρα'', είπε.

    [07] (Κ) Εκλογές - Μαρκίδης - Δηλώσεις

    «Το ποσοστό που λάβαμε φέρνει στο προσκήνιο το αίτημα της ανανέωσης της πολιτικής μας ζωής», δήλωσε ο εκ των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές Αλέκος Μαρκίδης, προσθέτοντας πως «όλοι όσοι παρέσυραν τον Πρόεδρο Κληρίδη σε αυτή την περιπέτεια πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να αναλάβουν το κόστος των πράξεών τους».

    Σχολιάζοντας το ποσοστό που έλαβε στις προεδρικές εκλογές, ο κ. Μαρκίδης είπε πως το αποτέλεσμα δεν ήταν εκείνο που ανέμενε, για να σημειώσει ωστόσο πως «ποτέ ξανά στην Κύπρο μια ανεξάρτητη προεδρική υποψηφιότητα που αντιστάθηκε στους κομματικούς μηχανισμούς δεν έλαβε τέτοιο ποσοστό».

    «Εχουμε δώσει μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες τις οποίες δημιούργησε η κομματική πόλωση μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη», συνέχισε ο κ. Μαρκίδης.

    Πρόσθεσε πως «αυτό που ξεκίνησε σήμερα εδώ είναι η βούληση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων να προχωρήσουμε μπροστά προς το μέλλον και όχι στο παρελθόν» και σημείωσε πως «με αυτούς τους ανθρώπους θα προχωρήσουμε αλλά και με όλους εκείνους που βρίσκονται στο όριο να υπερβούν τις περιχαρακώσεις του χθες».

    Οσον αφορά τα επόμενά του βήματα, ο κ. Μαρκίδης είπε πως αύριο θα πραγματοποιηθεί μια ευρύτατη σύσκεψη στελεχών της Κίνησης υποστήριξής του.

    «Από όλες τις επαρχίες έχουμε ειδοποιηθεί ότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να τα βάλει κάτω», είπε ο κ. Μαρκίδης, προσθέτοντας πως με τους συνεργάτες και υποστηρικτές του θα δώσει μάχη για τη λύση του εθνικού προβλήματος που να εγγυάται την ασφάλεια, την ειρηνική συμβίωση, τη διαφάνεια, καθώς και την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας του τόπου.

    Είπε πως «η επόμενη ημέρα δεν συμπεριλαμβάνει την κήρυξη πολέμου εναντίον οποιουδήποτε δεν με υποστήριξε».

    Ερωτηθείς τι θα πράξει με τους πέντε βουλευτές του ΔΗΣΥ που τον υποστήριξαν και για τους οποίους ο κ. Αναστασιάδης προτείνει τη διαγραφή τους, ο κ. Μαρκίδης συνέστησε υπομονή καθώς, όπως είπε, πρέπει να διαφανεί κατά πόσον το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος θα έχει την πλειοψηφία για τη διαγραφή τους.

    Διευκρινίζοντας πως για τον ίδιο πάνω από όλα προέχει το συμφέρον της Κύπρου, είπε πως βρίσκεται στη διάθεση του νέου Προέδρου σε οτιδήποτε χρειαστεί.

    Ο κ. Μαρκίδης ευχαρίστησε επίσης όλους όσοι τον τίμησαν με την ψήφο τους.

    «Χιλιάδες πολίτες απελευθερώθηκαν από τα ψεύτικα μηνύματα. Αυτό το μήνυμα πρέπει να λάβουν όλοι και πρώτα από όλα οι κομματικές ηγεσίες», είπε.

    Αναφορικά με την ψηφοφορία είπε ότι η Κύπρος έδωσε σήμερα μαθήματα δημοκρατίας.

    [08] (Κ) Εκλογές - Ντίνος Μιχαηλίδης - Παπαδόπουλος

    Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι έχει "βαθιά την πεποίθηση" ότι οι τρεις βασικές εξαγγελίες, τις οποίες προεκλογικά ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε μπροστά του, η Ευρωπαϊκή Ενωση, το εθνικό θέμα και η εσωτερική διακυβέρνηση, θα υλοποιηθούν στο ακέραιο.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μιχαηλίδης, το κόμμα του οποίου είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, είπε ότι ''ο λαός αποφάσισε, η απόφαση του λαού είναι σεβαστή'' και το ΑΔΗΚ είναι πάντοτε στη διάθεση της πατρίδας και θα είναι στη διάθεση του κ. Παπαδόπουλου, εφόσον το χρειαστεί, για να συνδράμει στις δικές του προσπάθειες.

    Οπως ανέφερε, έχει ήδη επικοινωνήσει με το γραφείο του κ. Παπαδόπουλου για να τον συγχαρεί τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους του ΑΔΗΚ.

    [09] (Κ) Εκλογές - ΔΗΣΥ - Νίκος Αναστασιάδης (2)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συγχαίροντας θερμά τον Τάσσο Παπαδόπουλο για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι ''ο ΔΗΣΥ θα σταθεί με υπευθυνότητα αλλά και με εποικοδομητικές τοποθετήσεις ειδικά αυτές τις κρίσιμες ώρες στους χειρισμούς του Κυπριακού''.

    ''Παραμένει πεποίθησή μας πως σε κρίσιμες στιγμές για το μέλλον του τόπου, πρέπει να υποχωρούν οι κομματικές διαφορές και αντιδικίες'', είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ευχαρίστησε όσες και όσους συντάχθηκαν με την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη ανεξαρτήτως της κομματικής ή της ιδεολογικής τους προέλευσης.

    ''Δώσαμε όλοι μαζί, υπερβαίνοντας ιδεολογικές ή άλλες διαφορές μια μάχη για την Κύπρο γιατί όλοι μας πιστέψαμε ότι η υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη ήταν μια υποψηφιότητα εθνικής ευθύνης για τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας'', είπε.

    Ευχαρίστησε τα στελέχη, τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του κόμματος ''που στάθηκαν κι έδωσαν τη μάχη παρά το γεγονός πως εκ των έσω εβάλλετο η υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη, υποψηφιότητα που είχε υποδειχθεί από την συντριπτική πλειοψηφία του ανωτάτου συλλογικού οργάνου του κόμματος''.

    Αναφερόμενος στον Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''είναι μια κορυφαία προσωπικότητα που πέρασε στην ιστορία και θα παραμείνει με χρυσά γράμματα στην ιστορία του τόπου, αποχωρώντας δικαιωμένος και έχοντας καταγράψει τη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της πατρίδας μας''.

    Είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη φέρει την προσωπική σφραγίδα του Γλαύκου Κληρίδη και ότι αυτό αναγνωρίζεται από εχθρούς και φίλους.

    Ερωτηθείς αν ο ίδιος φέρει μερίδιο ευθύνης για το εκλογικό αποτέλεσμα κι ότι τα στελέχη τα ονόματα των οποίων θα εισηγηθεί για διαγραφή από το κόμμα τον καθιστούν υπεύθυνο, είπε: ''Οποιος δεν ντρέπεται, ο κόσμος είναι δικός του. Αντί να απολογηθούν, αντί να ντρέπονται γιατί οδήγησαν την παράταξη με τη δυναμική που ανέπτυξε και την πολιτική που το Πολιτικό Γραφείο είχε χαράξει, συμμαχίες που είχε επιτύχει, αντί να αναλογίζονται τις ευθύνες τους έχουν το θράσος να ζητούν κι ευθύνες από άλλους. Ας δουν πού κατήντησαν, πού παρέσυραν, πού οδήγησαν ένα καταξιωμένο κατά τα άλλα νομικό, το Γενικό Εισαγγελέα, τον κ. Μαρκίδη''.

    ''Να αναλάβω ευθύνη'', διερωτήθηκε ο κ. Αναστασιάδης, ''γιατί κατόρθωσα να μην πετύχει η τριμερής και για έξι μήνες η συνεργασία ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ να μην έβρισκε νέους συμπαραστάτες. Να αναλάβω ευθύνη γιατί κάποιοι έλεγαν ότι έχουμε δίδυμο υποψηφίων κι ότι είναι δύο οι συναγερμικοί υποψήφιοι... Να αναλάβω ευθύνη γιατί από πρωίας μέχρι νυκτός ο Πρόεδρος αποκαλείτο ότι ήταν βιολογικά αδύναμος να εκτελέσει τα καθήκοντα του... Να αναλάβω ευθύνη στην υπόσκαψη των πολιτικών προτάσεων του Γλαύκου Κληρίδη. Ο λαός και κρίση και γνώση έχει γι' αυτό και δικαίωσε τον Γλαύκο Κληρίδη με το ψηλό ποσοσό που πήρε''.

    Κληθείς να σχολιάσει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος ζήτησε τη βοήθεια του Γλαύκου Κληρίδη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι χαίρεται κι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Γλαύκος Κληρίδης θα τη δώσει, όπως θα έχει και την δική του συμπαράσταση.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διαβεβαίωσε τον κόσμο της παράταξης ότι ηγετικά στελέχη όπως οι Γιαννάκης Κασουλίδης, Ουράνιος Ιωαννίδης, Αβέρωφ Νεοφύτου, Σωκράτης Χάσικος κ.ά. που υπηρετούν ήδη την παράταξη μπορούν επάξια να δώσουν ένα ''νέο μήνυμα και ένα νέο ξεκίνημα, που όχι μόνο να παραμείνει δεμένη και συσπειρωμένη η παράταξη αλλά και θετικά να συμβάλει στις προοπτικές λύσης του κυπριακού αλλά γενικότερα και στην υπόθεση της Κύπρου''.

    Ο κ. Αναστασιάδης ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τον Αλέκο Μαρκίδη, είπε ότι αυτός ουδέποτε υπήρξε από το 1995 που αποχώρησε ως μέλος του κόμματος. ''Ας τον κρίνει ο λαός και οι προσωπικές του φιλοδοξίες'', είπε.

    Ερωτηθείς αν θα προχωρήσει σε εκλογικό συνέδριo απάντησε: ''Βεβαιότατα, θα προχωρήσουμε σε εκλογικό συνέδριο όταν κι εφόσον κριθεί, ούτως ή άλλως πρέπει, αλλά το συντομότερο''. (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Εκλογές - Στάδιο ''Ελευθερία''

    Κοσμοσυρροή παρατηρείται στο στάδιο ''Ελευθερία'', όπου στις 11:00 το βράδυ θα γίνει η ανακήρυξη του Τάσσου Παπαδόπουλου, ως νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Το στάδιο έχει ήδη γεμίσει από τις 9:00 η ώρα, ενώ χιλιάδες κόσμου, κάθε ηλικίας, εξακολουθούν να συρρέουν με σημαίες και καραμούζες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της αλλαγής και του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ισχυρή είναι η αστυνομική δύναμη στην περιοχή γύρω από το γήπεδο, όπου έχουν λάβει θέσεις και ένοπλοι άνδρες της Δύναμης.

    [11] (Κ) Εκλογές - Παπαδόπουλος - Συγχαρητήρια από Ελλάδα

    Με συγχαρητήριες δηλώσεις και τηλεγραφήματα υποδέχθηκε ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας τη νίκη του Τάσσου Παπαδόπουλου στις εκλογές για την Προεδρία της Κύπρου.

    ''Θέλω να εκφράσω τα πιο θερμά συγχαρητήρια στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και να συγχαρώ επίσης όλες τις πολιτικές δυνάμεις και κινήσεις πολιτών που τον υποστήριξαν'', δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και συνέχισε:

    ''Η εκλογική νίκη του κ. Παπαδόπουλου συμπίπτει με μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για την Κύπρο και τους Κύπριους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Μετά την ιστορική απόφαση της Κοπεγχάγης, καλούμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Aνάν για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος - λύση που θα πρέπει να είναι λειτουργική, βιώσιμη και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτούς τους δύο στόχους, είμαι βέβαιος ότι θα τους πετύχουμε σε στενή συνεργασία και συνεχή συντονισμό με τον νέο πρόεδρο και την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι η Κύπρος, με τις σημερινές εκλογές, επιβεβαίωσε ότι αποτελεί μια σύγχρονη, δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, που σύντομα θα αποτελέσει μέλος της οικογένειας της ΕΕ και κατέληξε με μία αναφορά στον ηττημένο των εκλογών, τον Γλαύκο Κληρίδη:

    ''Θα ήθελα να ευχαριστήσω, για τη συνεργασία και την κοινή προσπάθεια που καταβάλαμε, τον απερχόμενο πρόεδρο κ. Γλαύκο Κληρίδη, που συνέβαλε καθοριστικά στην ιστορική επιτυχία για την Κύπρο και το ευρωπαϊκό της μέλλον στην Κοπεγχάγη και στην προσπάθεια για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος''.

    Ο πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή προς τον κ. Παπαδόπουλο, με την οποία του εύχεται κάθε επιτυχία στα καθήκοντα που αναλαμβάνει, ''σε μία ιστορική στιγμή για τον Κυπριακό Ελληνισμό''.

    Ο κ. Καραμανλής εύχεται επίσης στον κ. Παπαδόπουλο ''ευόδωση των προσπαθειών για την επίτευξη μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, σύμφωνης με το κοινοτικό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές''.

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε στον Τάσσο Παπαδόπουλο ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος υπόσχεται ότι το κόμμα του θα στηρίξει τις προσπάθειες του νέου Προέδρου της Κύπρου και του Εθνικού Συμβουλίου, προκειμένου να υπάρξει δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    Ο Συνασπισμός ''θα στηρίξει τις προσπάθειές σας για να καταστεί η Κύπρος επανενωμένη, πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ, με εξασφαλισμένα τα δικαιώματα όλων των κατοίκων του νησιού'', δεσμεύεται ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Τηλεγράφημα με ευχές για ικανοποίηση του κυπριακού λαού, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, απέστειλε στον κ. Παπαδόπουλο και ο πρόεδρος

    [12] (Κ) Εκλογές - Παπαδόπουλος - ΑΚΕΛ

    «Περιμένουμε και καλωσορίζουμε το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για να κάνουμε διαπραγματεύσεις με ευελιξία και καλή θέληση για λύση», δήλωσε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, απευθυνόμενος προς τους εκατοντάδες ψηφοφόρους του που συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΑΚΕΛ.

    Ο κ. Παπαδόπουλος έφτασε γύρω στις 20.30 στην Εζεκία Παπαϊωάννου και ευχαρίστησε δημοσίως «το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και τους απλούς αγνούς ανθρώπους του μόχθου για την προσφορά τους ώστε να επιτευχθεί η μεγάλη αυτή ημέρα».

    Ο λαός αποφάσισε αλλαγή και η φωνή του είναι σεβαστή, δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Επανατονίζοντας τη δέσμευσή του για λύση του Κυπριακού επανέλαβε προς «τους Τ/Κ αδελφούς μας», να τον κρίνουν για αυτό που είναι «και όχι ό,τι τους λένε ότι είμαι».

    Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «τείνουμε χέρι συνεργασίας, αδελφοσύνης για μια επανενωμένη Κύπρο, με ίσα δικαιώματα, σε ισότητα ώστε μαζί να νεμόμαστε τα πλεονεκτήματα και τα αγαθά μιας ενωμένης Κύπρου στην ενωμένη Ευρώπη».

    Απευθυνόμενος εκ νέου προς το πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από τα γραφεία του ΑΚΕΛ είπε ότι «υπόσχεσή μου για τήρηση του προγράμματος, το συμβόλαιο μου μαζί σας επαναλαμβάνεται» και δεσμεύτηκε ότι θα το ακολουθήσει «κατά λέξη και πιστά. Ολοι οι πολίτες ίσοι και δικαιωμένοι», κατέληξε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [13] (Κ) Εκλογές - Σημίτης - Παπαδόπουλος

    Τα συγχαρητήριά του στο νικητή των σημερινών εκλογών στην Κύπρο Τάσσο Παπαδόπουλο, εξέφρασε απόψε από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για να προεδρεύσει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους ξεκίνησε τις δηλώσεις του με το αποτέλασμα των εκλογών στην Κύπρο τόνιζοντας τα εξής:

    "Θέλω να εκφράζω δημόσια τα συγχαρητήριά μου στον κ. Παπαδόπουλο για τη νίκη του σε ένα δύσκολο αγώνα. O κ. Παπαδόπουλος είναι ένας πολιτικός, ο οποίος έχει παρακολουθήσει από κοντά όλες τις εξελίξεις του κυπριακού προβλήματος. Εχει μεγάλη εμπειρία και γνώση της κατάστασης. Γι αυτό είναι πολύ κατάλληλος να κατευθύνει τον κυπριακό λαό στη φάση αυτή και είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα είναι πολύ καλή, όπως ήταν και με την κυπριακή ηγεσία μέχρι τώρα. Θα συναντηθώ με τον κ. Παπαδόπουλο το συντόμοτερο δυνατό."

    Σε ερώτηση αν με την εκλογή του κ. Παπαδόπουλου μπορεί να αλλάξει η κυπριακή θέση σχετικά στο Κυπριακό, είπε ότι με τον κ. Παπαδόπουλο έχει συζητήσει δύο ή τρεις φορές για το Κυπριακό μέχρι σήμερα. "Είναι πολύ ρεαλιστής και αντιμετωπίζει ψύχραιμα τις καταστάσεις. Ο κάθε ηγέτης έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, αλλά δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή ως προς την κατεύθυνση και την ουσία από αυτή που υποστηρίζει μέχρι σήμερα η Κύπρος".

    [14] (Κ) Εκλογές - Παπαδόπουλος - ΚΙΣΟΣ

    Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε και προσωπικά την ευγνωμοσύνη του για τη «θερμή υποστήριξη» που έτυχε από το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, μεταβαίνοντας στα γραφεία του ΚΙΣΟΣ.

    Ο κ. Παπαδόπουλος συνεχάρη το Κίνημα για το «πολύ υψηλό επίπεδο συσπείρωσης που έχει πετύχει» γεγονός που, όπως είπε, «αποτελεί αποδοχή της πολιτικής που τελικά ακολούθησε το Κίνημα».

    «Ο λαός εμίλησε, έχω πάρει νωπή εντολή από το λαό για να εφαρμόσουμε το σχέδιο που συλλογικά έχουμε αποφασίσει και για μια νέα εντολή όσον αφορά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως ισχύει η δέσμευσή του «για λύση, για διαπραγματεύσεις με ευελιξία με διεκδικητικότητα, με καλή θέληση για να πετύχουμε τις αναγκαίες βελτιώσεις ώστε αυτό το σχέδιο να γίνει λειτουργικό και βιώσιμο».

    Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες του προς τον «κόσμο των Σοσιαλδημοκρατών που με τόσο ζήλο και ενθουσιασμό υποστήριξαν την υπόθεση της αλλαγής». Εξέφρασε επίσης τη χαρά του γιατί όπως είπε «βρίσκομαι ανάμεσα σε δύο παλιούς συναγωνιστές που για τόσα χρόνια αγωνιζόμαστε για τις ίδιες αρχές και για τα ίδια κοινωνικά και οικονομικά αντικείμενα».

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου καλωσορίζοντας στα γραφεία του Κινήματος το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι αυτός «αναδεικνύεται μέσα από τη λαϊκή κολυμβήθρα άξιος για να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Είναι μια σημαντική, ιστορική στιγμή για το λαό μας, για τον Τάσσο Παπαδόπουλο που αναλαμβάνει αυτή τη βαριά ευθύνη σαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για τις δυνάμεις της δημοκρατικής συμπαράταξης που έτυχαν της εμπιστοσύνης του Κυπριακού Ελληνισμού».

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να διανύσουμε «για να πετύχουμε και να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα της λευτεριάς, της επανένωσης της πατρίδας μας, για να έχουμε μαζί μας και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας για μια επανενωμένη πατρίδα μέσα στα πλαίσια της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Θα πορευτούμε μαζί με το λαό», πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, στέλλοντας ταυτόχρονα το μήνυμα «της ενότητας όλων των δυνάμεων, όλων των δυνατοτήτων του κυπριακού ελληνισμού. Ολοι μαζί σ' αυτή την καινούργια πορεία, μια πορεία προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον».

    Ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ ευχαρίστησε για άλλη μια φορά «τα στελέχη, τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του ΚΙΣΟΣ γιατί», όπως είπε, «κατάθεσαν όλες αυτές τις τελευταίες εβδομάδες και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες όλες τους τις δυνάμεις για να έχει το Κίνημα μια υψηλή συσπείρωση και να μπορέσουμε έτσι όλοι μαζί να πετύχουμε αυτό το μεγάλο στόχο».

    Από την πλευρά του ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Βάσος Λυσσαρίδης αφού συνεχάρη «ένα φίλο από παλιά», όπως είπε, ομολόγησε πως υπήρξε «μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη το ότι αυτή η νίκη ήρθε μια εβδομάδα προηγουμένως. Για το ότι η νίκη ήρθε απόψε είναι ακόμα πολύ μεγάλη επιβεβαίωση ότι ο λαός αναζητεί κάτι το νέο, κάτι το καινούργιο», σημείωσε.

    «Εμείς δεν επαναπαυόμαστε», είπε ο κ. Λυσσαρίδης, για να προσθέσει ότι «πρώτα ο Πρόεδρος αλλά και εμείς όλοι αναλαμβάνουμε νέες ευθύνες απέναντι αυτού του λαού. Από σήμερα αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί κληρονομούμε μια κατάσταση όχι πολύ ευχάριστη», εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι «με πολιτική θέληση και βούληση θα αναζητήσουμε λύση το συντομότερο δυνατό».

    Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η λύση αυτή δεν θα είναι μια «οποιαδήποτε λύση» αλλά «θα εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά για να δώσουμε μια σωστή λύση στο κυπριακό πρόβλημα που να ικανοποιεί τα ελληνοκυπριακά και τα τουρκοκυπριακά δικαιώματα».

    «Οι βελτιώσεις που επιδιώκουμε στο σχέδιο Ανάν», πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης, «δεν είναι βελτιώσεις που απλώς ικανοποιούν τους δικούς μας στενούς κοινοτικούς στόχους, αλλά ικανοποιούν τους στόχους όλου του λαού», διαβεβαιώνοντας πως «εμείς θα εργαστούμε με ειλικρίνεια για λύση και με διεκδικητικότητα.

    Ο λαός ξέρει ότι εμείς στεκόμαστε πιστοί στις διακηρύξεις μας και είμαι βέβαιος ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα τηρήσει στο ακέραιο το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με το λαό, δεν θα απεμπολήσει δικαιώματα, δεν θα στερήσει το λαό από μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση η οποία θα ικανοποιεί το μίνιμουμ των προδιαγραφών για το σύνολο του λαού».

    Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ εξέφρασε επίσης την άποψη «ότι ανατέλλει μια καινούργια ημέρα, μια καινούργια σελίδα, και ο λαός θα αντιληφθεί ότι έκανε σωστή επιλογή γιατί», όπως εξήγησε, αυτή «η επιλογή θα τον οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον. Η σωστή λύση», συνέχισε, "θα βρεθεί μέσα σ' αυτό τον κύκλο των εταίρων που αποτέλεσαν τη συμμαχία υπό την προεδρία του νέου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η σύζυγός του, Φωτεινή «έκανε το δικό της αγώνα σε πολλές γυναικείες οργανώσεις και με αφοσίωση και ζήλο βοήθησε σημαντικά στο δικό της τομέα».

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτή η «συνεργασία που σφυρηλατήθηκε ανάμεσα στα κόμματα της αλλαγής που με τίμησαν δεν θα σπάσει αλλά θα διατηρηθεί και στον τομέα της διακυβέρνησης».

    [15] (Κ) Εκλογές - ΓΓ Οικολόγων - Παπαδόπουλος

    Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, αναφερόμενος στη νίκη των δυνάμεων της αλλαγής στις σημερινές προεδρικές εκλογές, είπε ότι είναι ώρα ευθύνης, συνετής διακυβέρνησης και διεκδικητικής διαχείρισης του Κυπριακού, για μια ενωμένη Κύπρο, κοινή πατρίδα Ε/Κ και Τ/Κ.

    Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Περδίκης προσθέτει ότι ο κυπριακός λαός έχει απαντήσει ξεκάθαρα και καταληκτικά και ''έδωσε τέλος στη 10χρονη διακυβέρνησή του από μια συντηρητική κυβέρνηση''.

    Πρόσθεσε ότι το Κίνημα Οικολόγων δηλώνει έτοιμο να συμβάλει στη νέα πορεία και να στηρίξει την αλλαγή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 16 February 2003 - 20:49:24 UTC