Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-03-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη
  • [04] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σπύρος Κυπριανού - Μνημόσυνο
  • [06] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Σχέδιο Ανάν - Συνέντευξη
  • [07] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Λήξη συνεδρίας
  • [08] (Κ) Λήδρα Πάλας - Αιμοληψία - 5χρονη Τ/Κ
  • [09] (Κ) Χάγη - Κύπρος - Εγγυήτριες χώρες - Εκπρόσωποι

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κυπριακό

    Τετ-α-τετ συνομιλία για το Κυπριακό είχαν χθες το βράδυ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Οπως ανέφερε αξιωματούχος του ΟΗΕ, οι Παπανδρέου και Ανάν συζήτησαν τις εξελίξεις στο Ιράκ, παρουσία των συνεργατών τους και του επικεφαλής της UNMOVIC Χανς Μπλιξ, τις πρωτοβουλίες των χωρών του αραβικού συνδέσμου και στη συνέχεια το Κυπριακό, χωρίς την παρουσία συμβούλων.

    Πληροφορίες φέρουν τον Κόφι Ανάν να ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να είναι και αυτός παρών στη Χάγη.

    Νωρίτερα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου είπε πως θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τον Κόφι Ανάν για το Κυπριακό και τις εξελίξεις. ''Θα δω σε ποιο επίπεδο ο ίδιος περιμένει τις αντιπροσωπείες και ανάλογα με το επίπεδο θα κανονίσουμε την αντιπροσώπευση να έχουμε το ίδιο επίπεδο στην κάθε αντιπροσωπεία''.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι επαφές Αθηνών-Λευκωσίας και Αγκυρας-ψευδοκράτους ενόψει της συνάντησης της Χάγης και το συλλαλητήριο υποστηρικτών της πολιτικής του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Προβάλλεται, επίσης, η αναβολή της κατάθεσης των περιουσιακών στοιχείων των μελών της νέας κυβέρνησης, η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 14 Ε/Κ για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, και η πρόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου να διεκδικήσει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Θετικά προσεγγίζει η Αθήνα τη Χάγη'', γράφει ότι αν και με αισθητά διαφορετικό φακό προσεγγίζει η Αθήνα τη συνάντηση της Χάγης σε σχέση με την κυπριακή κυβέρνηση, μετά τους προβληματισμούς που έθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, έγινε τελικά σαφές ότι η Αθήνα δεν προτίθεται ούτε σε αντιπαράθεση να βρεθεί με τη νέα κυβέρνηση της Κύπρου ούτε και να αναλάβει η ίδια το κόστος ασκώντας πιέσεις για επιβολή των δικών της θέσεων. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε από την έδρα του ΟΗΕ ότι θα συζητήσει με τον Κόφι Ανάν το θέμα του επιπέδου εκπροσώπησης στη Χάγη των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

    Η "Μάχη'', στο κύριο της θέμα με τίτλο "'Μάξι' πιέσεις στο Μαξίμου'', γράφει ότι έντονες πιέσεις άσκησε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για να δώσει θετική απάντηση στον Κόφι Ανάν και να αποδεχθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σχέδιο στις 30 Μαρτίου, και επικαλούμενη πληροφορίες προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόβαλε έντονες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις σε ένα ανεπιφύλακτο ''ναι'' διατυπώνοντας τις ανησυχίες του για τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. Αλλού γράφει ότι συνεχίζονται τα προβλήματα στον χώρο του ΔΗΚΟ αφού η ανάληψη της εξουσίας από τα κόμματα της συνεργασίας έχει δημιουργήσει συνωστισμό κομματικών αξιωματούχων για την κατάληψη θέσεων.

    Με τίτλο ''Ο Γιώργος Ιακώβου εκτός γραμμής'', ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα ότι ''βόμβα'' στο πολιτικό σκηνικό λίγες ώρες πριν το ραντεβού της Χάγης έριξε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών ο οποίος δήλωσε αυτό που απέφευγαν να πουν ο Πρωθυπουργός Σημίτης και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ότι δηλαδή ''είναι αδύνατο και απίθανο να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού εντός των χρονοδιαγραμμάτων που θέτουν τα Ηνωμένα Εθνη''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αυστηρή προειδοποίηση προς την Αγκυρα, και όχι μόνο, απηύθυνε ο Ειδικός Συντονιστής του Αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος από την Αγκυρα δήλωσε πως τα αποτελέσματα της συνάντησης της Χάγης θα έχουν ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για όλες τις άλλες σχέσεις''.

    Η "Σημερινή'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Σκληρό 'πόκερ' στη Χάγη'', γράφει ότι τόσο η προχθεσινή απόφαση των Αθηνών όσο και αυτή της Αγκυρας έχουν ένα κοινό παρονομαστή, δηλαδή το αίτημα και των δύο πλευρών για διαπραγμάτευση, μια θέση η οποία διατυπώθηκε χθες εκ νέου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη και τον Τ/Κ ηγέτη, ο οποίος μιλούσε σε συλλαλητήριο υποστηρικτών του στα κατεχόμενα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο εξέφρασε με χθεσινές του δηλώσεις ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, εκφράζοντας παράλληλα τις αμφιβολίες του κατά πόσον η Σύνοδος θα δεχθεί έγγραφη παραίτηση του Αρχιεπισκόπου από την στιγμή που θεωρεί ότι ο Μακαριότατος δεν είναι σε θέση να υπογράψει οποιοδήποτε έγγραφο.

    Ο "Φιλελεύθερος'', στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Τελικός εκβιασμός'', γράφει ότι πρώτος στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η αναβολή της υπογραφής για παραπομπή του σχεδίου για μετά την 25η Μαρτίου και αφού πρώτα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις, ενώ δεύτερο σενάριο θα είναι η θετική απάντηση υπό μία σειρά προϋποθέσεων που θα εξουδετερώνουν ουσιαστικά αυτή την τοποθέτηση. Αλλού γράφει ότι η πρώτη δέσμευση του Προέδρου Παπαδόπουλου για το πόθεν έσχες του ιδίου και των υπουργών του δεν υλοποιήθηκε χθες και όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τα περιουσιακά στοιχεία της νέας κυβέρνησης θα κατατεθούν στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού.

    Η ''Χαραυγή'', στο κύριο της θέμα με τίτλο "'Εθαψαν' το σχέδιο'', γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς, ενισχυμένος από την στήριξη που βρήκε στην Αγκυρα και μιλώντας χθες σε συλλαλητήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία, επέκρινε όσους τάσσονται υπέρ της λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι οι διαδηλωτές έδωσαν την απάντησή τους, που είναι ''όχι'' στο δημοψήφισμα. Αλλού γράφει ότι 14 προσφυγές εναντίον της Τουρκίας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταχώρησαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ισάριθμοι Ε/Κ για τις οικίες και περιουσίες τους που βρίσκονται στα κατεχόμενα και τις οποίες στερούνται λόγω της τουρκικής κατοχής.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Χιλιάδες υποστηρίζουν τον Ντενκτάς: 'Το σχέδιο των ΗΕ είναι νεκρό'", γράφει ότι χιλιάδες Τ/Κ βγήκαν χθες στους δρόμους για να υποστηρίξουν τον Τ/Κ ηγέτη στην άρνησή του να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν, ενώ μιλώντας στο πλήθος ο λεγόμενος ''πρωθυπουργός'' και υποστηριχτής του Τ/Κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου είπε ότι ''το σχέδιο του ΟΗΕ έχει πεθάνει σε αυτή εδώ την πλατεία και αυτό είναι το δημοψήφισμα''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρης Λοϊζίδης δήλωσε, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού, ότι του ζητήθηκε πιο στενή συνεργασία με το κράτος και λεπτομερής ενημέρωση για καίριες αποφάσεις που λαμβάνονται.

    [03] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη

    Αρχισε γύρω στις 9.45 η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεδρία του Σώματος μετά την εγκατάσταση του νέου Προέδρου.

    Στη σημερινή συνεδρία συμμετέχει και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων, στη συνεδρία μετέχουν από το ΑΚΕΛ οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης, από τον ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Παναγιώτης Δημητρίου, από το ΔΗΚΟ οι Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης, από το ΚΙΣΟΣ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, από τους ΝΕΟ οι Νίκος Κουτσού και Χρίστος Κληρίδης, από τους ΕΔΗ οι Γιώργος Χριστοφίδης και Μιχάλης Παπαπέτρου, από το ΑΔΗΚ οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Εντουιν Ιωσηφίδης και από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι Γιώργος Περδίκης και Ντίνος Πασπαλλίδης.

    [04] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν πιστεύει ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα μπορέσουν να κάνουν σημαντικές αλλαγές στο σχέδιό του για λύση του Κυπριακού αλλά είναι ευπρόσδεκτες να δοκιμάσουν, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός του Σύμβουλος για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο κ. ντε Σότο μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει με τελικό προορισμό τη Χάγη, ενόψει της συνάντησης της Δευτέρας.

    Είπε ότι ο κ. Ανάν έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να του πουν στη Χάγη "εάν θα ήταν προετοιμασμένοι εδώ και τώρα να υπογράψουν μια δέσμευση να στείλουν σε δημοψηφίσματα το σχέδιο που έχει προτείνει".

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σπύρος Κυπριανού - Μνημόσυνο

    ''Δίνουμε την υπόσχεση πως δεν θα κουραστούμε, δεν θα γονατίσουμε, δεν θα λιποψυχήσουμε και δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα μέχρι να φτάσει η Κύπρος στην Ιθάκη της δικαίωσης, της ειρήνης της επανένωσης'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην ομιλία του στο πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του Σπύρου Κυπριανού, που τελέσθηκε σήμερα στην Εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλλουριώτισσα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στόχοι του Σπύρου Κυπριανού ''και δικοί μας στόχοι ήταν και παραμένουν η δικαίωση του λαού και του τόπου μας, η ελευθερία και το καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας''.

    [06] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Σχέδιο Ανάν - Συνέντευξη

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο εκτιμά ότι περαιτέρω διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών επί του σχεδίου Ανάν ενδεχομένως να μην οδηγήσει σε περισσότερη πρόοδο για λύση του Κυπριακού εντός των υφιστάμενων χρονοδιαγραμμάτων.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ ενόψει της συνάντησης της Δευτέρας στη Χάγη, ο κ. ντε Σότο είπε πως η συνέχιση του έργου των δύο τεχνικών επιτροπών για τη νομοθεσία και τις συνθήκες αποτελεί ουσιαστικά τη μόνη πιθανότητα για αντιμετώπιση εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών μιας απάντησης του τύπου ''ναι μεν αλλά'' από τις δύο πλευρές στο αίτημά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να θέσουν το τρίτο σχέδιο Ανάν σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

    Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία για λύση, λέγοντας ότι θα υπάρξει ένα ''σκοτεινό χάσμα αβεβαιότητας'' εάν μια διαιρεμένη Κύπρος υπογράψει τη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΕ στις 16 Απριλίου.

    [07] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Λήξη συνεδρίας

    [08] (Κ) Λήδρα Πάλας - Αιμοληψία - 5χρονη Τ/Κ

    Συνεχίζεται και σήμερα η προσέλευση Ε/Κ και Τ/Κ στο Λήδρα Πάλας, με σκοπό την εξεύρεση συμβατού δότη μυελού των οστών για την πεντάχρονη Τ/Κ Jale Sakaoglu, η οποία υποφέρει από λευχαιμία.

    [09] (Κ) Χάγη - Κύπρος - Εγγυήτριες χώρες - Εκπρόσωποι

    Σε επίπεδο γενικών γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών θα εκπροσωπηθούν, στις μεθαυριανές συνομιλίες της Χάγης για το Κυπριακό, οι τρεις εγγυήτριες χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), μετά την απόφαση της Αγκυρας να εκπροσωπηθεί από τον μόνιμο Υφυπουργό Ουγούρ Ζιγιάλ.

    Από ελληνικής πλευράς, στη Χάγη θα βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Αναστάσιος Σκοπελίτης, ενώ το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει ο Ειδικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνει.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 8 March 2003 - 18:49:08 UTC