Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-03-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Απογοήτευση
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Βαθμολογία
  • [03] (Κ) Κύπρος - Παλαιστίνιοι - Οικονομική βοήθεια
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (K) Αυστραλός ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Ντενκτάς - Τουρκία - Επικρίσεις
  • [07] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρυξέλλες - ΥΠΕΞ
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Σημίτης - Επίσκεψη
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Σημίτη
  • [11] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνέντευξη
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Παραίτηση Βασιλείου
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Επίρριψη ευθυνών
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Γεύμα ''15'' με ''13'' - ΥΠΕΞ
  • [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Λήδρα Πάλας - Αιμοληψία - Τζαλέ - ΑΚΕΛ
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [19] (Κ) ΟΗΕ - Ιράκ - Κύπρος - Κέντρο Ανθρωπιστικής βοήθειας
  • [20] (Κ) ΥΦΕΞ ΗΠΑ - Χάγη - Κυπριακό - Ντενκτάς
  • [21] (Κ) Δήμος Αμμοχώστου - Τεμένος - Καταγγελία
  • [22] (Κ) Ρωσία - Κυπριακό - Συνομιλίες Χάγης - Δήλωση
  • [23] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Απογοήτευση

    Απογοητευμένος από την αποτυχία των συνομιλιών της Χάγης, εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, με νέες δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    «Μόλις επέστρεψα από την Ολλανδία'', είπε, ''όπου εργαστήκαμε για το κυπριακό πρόβλημα. Οσο και αν νομίζαμε ότι βρισκόμασταν κοντά, δεν έμελλε να γίνει και αναγκαστήκαμε να παραιτηθούμε των προσπαθειών να μπει ενωμένη η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν λάβει χώρα η τελετή ένταξης στις 16 Απριλίου», δήλωσε ο κ. Ανάν.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Βαθμολογία

    Με τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Νέας Σαλαμίνας στο ΓΣΠ Λευκωσίας, με 5 - 0, ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η 5η αγωνιστική του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Μετά και το χθεσινό αγώνα Κυπέλλου, η βαθμολογία στους ομίλους διαμορφώνεται ως εξής:

    Α΄ Ομιλος: ΑΕΚ 11 βαθμοί, ΑΠΟΕΛ 9, Απόλλων 8, Αρης 0.

    Β΄ Ομιλος: Ανόρθωση 13 βαθμοί, Αχνα 10, Αλκή 3, Ασσια 3.

    Γ΄ Ομιλος: ΑΕΛ 13 βαθμοί, Παραλίμνι 13, ΘΟΪ Λακατάμιας 3, ΠΑΕΕΚ 0.

    Δ΄ Ομιλος: Διγενής 10 βαθμοί, Ομόνοια 10, Ολυμπιακός 9, Νέα Σαλαμίνα 0.

    [03] (Κ) Κύπρος - Παλαιστίνιοι - Οικονομική βοήθεια

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, επέδωσε χθες επιταγή ύψους 27.750 δολαρίων, ποσό σχεδόν διπλάσιο του περσινού, στον κ. Νάσερ Μαχέρ, επικεφαλής του Συντονιστικού Γραφείου του Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό μετά το ναυάγιο της Χάγης και οι δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού για τις επιπτώσεις της μη επίλυσης του Κυπριακού στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο αναμενόμενος πόλεμος στο Ιράκ και οι πιθανές επιπτώσεις, οι επικείμενες εκλογές για την ηγεσία στο ΔΗΣΥ, οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθεί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στις ΗΠΑ και η αύξηση στην τιμή των καυσίμων, είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Κυρίαρχο το ΑΚΕΛ σε όλη την εξουσία'' γράφει ότι μετά από το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί το Κυπριακό, "η προσοχή πλέον της νέας κυβέρνησης στρέφεται στην εσωτερική διακυβέρνηση και τη νομή της εξουσίας μεταξύ των κομμάτων που συνεργάστηκαν". Αλλού αναφέρει ότι ο Γιώργος Βασιλείου αποχωρεί από τη διαπραγματευτική ομάδα, αφού ο Τάσσος Παπαδόπουλος του απέστειλε χθες επιστολή με την οποία τον ενημερώνει ότι αποδέχεται την παραίτησή του, η οποία έχει υποβληθεί λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο ''Φουλάρουν τις μηχανές'' γράφει ότι τους αμέσως επόμενους μήνες οι πολίτες θα παρακολουθήσουν μίνι προεδρικές εκλογές, λόγω των εσωκομματικών εκλογικών διεργασιών του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα θέσει το Κυπριακό ενώπιον των ηγετών των 15 χωρών μελών της ΕΕ και των 13 υπό ένταξη και υποψηφίων για ένταξη χωρών, κατά το γεύμα στο οποίο θα παρακαθήσουν οι 28 ηγέτες, στις 21 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Υψηλού κινδύνου τα Μπελ της ΕΦ'' αναφέρει ότι εννέα μήνες μετά την πτώση του μοιραίου Bell 206 της Εθνικής Φρουράς, μια έκθεση εμπειρογνωμόνων της κατασκευάστριας εταιρείας ως προς την πτητική ικανότητα των άλλων δύο ελικοπτέρων του ιδίου τύπου που διαθέτει η Δύναμη δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Κατά την εξέταση των δύο ελικοπτέρων που απέμειναν οι ειδικοί διαπίστωσαν διαβρωμένους σκελετούς, χαλαρές βίδες και ''ληγμένα'' όργανα. Αλλού αναφέρει ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει στις ΗΠΑ για ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου 2002, αλλά λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό και της προεκλογικής εκστρατείας που ακολούθησε είχαν αναβληθεί.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σύγκρουση Ευρώπης Αμερικής'' γράφει πως ο πόλεμος σε βάρος του Ιράκ πυροδοτεί την έντονη διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αφού είναι αλήθεια πως η ίδια η ΕΕ βρίσκεται διασπασμένη. Γερμανία και Γαλλία τάσσονται εναντίον της επίθεσης κατά της Βαγδάτης, ενώ η Βρετανία και η Ισπανία υποστηρίζουν τους Αμερικάνους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι δηλώσεις του Ελληνα Υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου στην Αγκυρα προκάλεσαν έντονες συζητήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα, αφού ο ίδιος απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες στην Τουρκία για το ναυάγιο της Χάγης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Φόβοι και για κρίση'' αναφέρεται στον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος χθες επεσήμανε ότι με το Κυπριακό σε εκκρεμότητα υπάρχει πάντα σοβαρή εστία πιθανής κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο. Αλλού γράφει ότι η χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου σφραγίστηκε με την κατάθεση των περιουσιακών στοιχείων του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών και των προσώπων που έχουν διοριστεί στην προεδρία από τον Τάσσο Παπαδόπουλο και αναμένεται πλέον η δημοσιοποίησή τους για να επιβεβαιωθεί ποιος είναι ο πλουσιότερος και ποιος ο κατέχων τα λιγότερα από τους νέους πολιτειακούς αξιωματούχους.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ευρω-στοπ στην Τουρκία'' γράφει ότι ευθύνες στον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού στη Χάγη επέρριψε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ενώ ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προειδοποιεί ότι χωρίς τη λύση του Κυπριακού δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση που διοργανώνει το Κοινωνικό Φόρουμ της Κύπρου υπό το σύνθημα ''Οχι άλλο αίμα για το πετρέλαιο'' θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10.30 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει ότι περίπου δώδεκα διοικητικά στελέχη των ΗΕ για την παροχή βοήθειας στη Βαγδάτη βρέθηκαν χθες στην Κύπρο για να ελέγξουν τις προετοιμασίες για την προσπάθεια πιθανής παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ που θα κατευθύνεται από το νησί. Αλλού γράφει ότι η τ/κ πλευρά έχει κηρύξει ένα ''πόλεμο λέξεων'' ενάντια στην ΕΕ μετά την επίρριψη ευθυνών από τις Βρυξέλλες στην Τουρκία για την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Χάγη.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Κύπρος σήμερα'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ελληνοκύπριος μέλος της '17Ν' μυστικός πράκτορας'' γράφει ότι Ε/Κ, ''άγνωστο'' μέλος της ''17Ν'', πρόκειται να καταθέσει στην πολύκροτη δίκη με κουκούλα, με κωδικό αριθμό και με παραμορφωμένη φωνή. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ενώ η διεθνής γνώμη είναι στραμμένη στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, ο Αττίλας συνεχίζει να στέλνει στρατό και υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα στα κατεχόμενα.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οχι λύση, όχι Ευρώπη'' γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης προειδοποίησε χθες την Τουρκία ότι η κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Χάγη θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ευρωπαϊκή της φιλοδοξία. Αλλού γράφει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων χθες αύξησε την τιμή του πετρελαίου κατά 10 σεντ το λίτρο και την τιμή της βενζίνης σχεδόν τρία σεντ το λίτρο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΕΛΑ/ΓΠ)

    [05] (K) Αυστραλός ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    [06] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Ντενκτάς - Τουρκία - Επικρίσεις

    [07] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό

    Την εκτίμηση ότι το Κυπριακό ήταν το πρώτο θύμα του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ, έκανε χθες το βράδυ στο Παρίσι, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, στη διάρκεια ομιλίας του στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

    Σύμφωνα με τον κ. Φερχόιγκεν η νέα τουρκική κυβέρνηση ήταν «πολύ ανοικτή και εποικοδομητική» και, όπως είπε, «ποτέ δεν είχαμε φτάσει τόσο κοντά σε μια συμφωνία», αλλά η κρίση του Ιράκ, άλλαξε τις προτεραιότητές της, με αποτέλεσμα το Κυπριακό να γίνει τρίτη προτεραιότητα της Αγκυρας.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρυξέλλες - ΥΠΕΞ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στη συνάντηση της προσεχούς Παρασκευής στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Σημίτης - Επίσκεψη

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 18 Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Σημίτη

    Η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στην Κύπρο στις 18 Απριλίου είναι ''ένα ιδιαίτερα σημαντικό πολιτικό γεγονός και επιβεβαιώνει την καλή και αγαστή συνεργασία μεταξύ των δυο κυβερνήσεων που αποτυπώνεται και στις τελευταίες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ανακοινώνοντας πως η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 18 Απριλίου, ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε το γεγονός

    [11] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνέντευξη

    Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει ότι η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό θα αποδίδει ξεκάθαρα ευθύνες εκεί που πρέπει και θα εκφράζει την αποφασιστικότητα του διεθνούς οργανισμού για συνέχιση της προσπάθειας για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλες τις πιθανότητες που υπάρχουν για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Παραίτηση Βασιλείου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αποδέχθηκε την παραίτηση του Γιώργου Βασιλείου από τη θέση του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως ανέφερε με επιστολή του προς τον κ. Βασιλείου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''τον ευχαριστεί για τις υπηρεσίες του, κάνει αποδεκτή την παραίτησή του, εκτιμά το έργο του κ. Βασιλείου ως Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας''.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Επίρριψη ευθυνών

    Η κυβέρνηση επιθυμεί και καταβάλλει προσπάθεια ώστε να υπάρξει επίρριψη ευθυνών από το ΓΓ των ΗΕ προς την τουρκική πλευρά, στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει επίρριψη ευθυνών και υπενθύμισε πως ''η μόνη φορά που σε έκθεση του ΓΓ είχαν επιρριφθεί ευθύνες στον Ντενκτάς ήταν μετά το ψήφισμα 789 σε σχέση με τη δέσμη ιδεών Γκάλι λέγοντας τότε ότι ξέφυγε από το πλαίσιο της τότε υπάρχουσας δέσμης. Νομίζω ότι αυτή τη φορά όχι μόνο έχει ξεφύγει από το πλαίσιο του σχεδίου Ανάν αλλά έχει καταρρακώσει με τις θέσεις του το ίδιο το σχέδιο Ανάν'', πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Οπως είπε, ''η προσπάθειά μας και είναι σύντονη προσπάθεια από όλες τις διπλωματικές υπηρεσίες προς όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μόνιμα και μη μόνιμα, και προς όλες τις άλλες χώρες που εμπλέκονται. Είναι επιδίωξη να αποτυπωθεί η ευθύνη Ντενκτάς στην έκθεση του ΓΓ''.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Γεύμα ''15'' με ''13'' - ΥΠΕΞ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στο γεύμα των ''15'' με τους ηγέτες των 13 υπό ένταξη και υποψηφίων χωρών, στις 21 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [15] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/3/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7092            1,7194
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8396            1,8506
    Λίρα Αγγλίας                     1,1528            1,1597
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     217,9811        219,7249
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0847          3,1093
    Δολάριο Καναδά                     2,7314          2,7532
    Κορώνα Δανίας                     12,6757         12,7771
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,2957         13,4020
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7107         16,8363
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5041          2,5241
    

    [16] (Κ) Λήδρα Πάλας - Αιμοληψία - Τζαλέ - ΑΚΕΛ

    Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και αλληλεγγύης συνεχίζεται στο Λήδρα Πάλας, για ένατη συνεχόμενη ημέρα, η προσέλευση Ε/Κ και Τ/Κ, κοινός στόχος των οποίων είναι η εξεύρεση συμβατού δότη μυελού των οστών για την πεντάχρονη Τουρκοκύπρια Τζαλέ Σακάογλου, η οποία υποφέρει από λευχαιμία.

    Η αιμοληψία έχει παραταθεί μέχρι τις 5 το απόγευμα της Κυριακής.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη

    Με θετικό πρόσημο, ύστερα από τρεις ημέρες πτώση, έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης, παρά το γεγονός ότι αρχικά κατέγραφε σημαντική άνοδο πέρα του 2%, έκλεισε τελικά με αμελητέα κέρδη της τάξης του 0,08%, στις 81,65 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 653 χιλιάδες λίρες.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Το Κυπριακό αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκεί όπου έμεινε στη Χάγη, δηλαδή στο σημείο που η ε/κ πλευρά ζητά να βρεθεί τρόπος για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού ενώ τα ΗΕ δηλώνουν ότι η τωρινή προσπάθειά τους έφθασε στο τέρμα του δρόμου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του μεταβαίνει στις ΗΠΑ για ιατρικές εξετάσεις, δήλωσε πριν την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Λάρνακας, ότι το Κυπριακό «βρίσκεται εκεί όπου έμεινε στη Χάγη, δηλαδή με εμάς να ζητούμε να βρούμε τρόπο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και τα ΗΕ να δηλώνουν ότι η τωρινή προσπάθειά τους έχει φθάσει στο τέρμα.»

    «Αναμένουμε», είπε «την υποβολή έκθεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.»

    [19] (Κ) ΟΗΕ - Ιράκ - Κύπρος - Κέντρο Ανθρωπιστικής βοήθειας

    Κέντρο αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας θα καταστεί η Κύπρος, σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος στο Ιράκ, μια και βρίσκεται ήδη στο νησί ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για τη σύσταση κέντρου συντονισμού για την ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ.

    [20] (Κ) ΥΦΕΞ ΗΠΑ - Χάγη - Κυπριακό - Ντενκτάς

    Τη λύπη των ΗΠΑ για την αποτυχία των συνομιλιών της Χάγης, εξέφρασε η Αμερικανή Υφυπουργός Εξωτερικών και Επικεφαλής του γραφείου για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές σχέσεις Ελίζαμπεθ Τζόουνς, η οποία επέκρινε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν επέτρεψε στους Τ/Κ να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

    Ενημερώνοντας το Κογκρέσο για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη, η κ. Τζόουνς εξέφρασε την απογοήτευσή της χώρας της για την αποτυχία των προσπαθειών του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι παρ' όλα αυτά ''οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην αναζήτηση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης στο κυπριακό πρόβλημα''.

    [21] (Κ) Δήμος Αμμοχώστου - Τεμένος - Καταγγελία

    Στο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατάγγειλε την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα πόλη της Αμμοχώστου, ο Δημαρχεύων Αμμοχώστου Ανδρέας Σιοπαχάς.

    [22] (Κ) Ρωσία - Κυπριακό - Συνομιλίες Χάγης - Δήλωση

    Υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τάσσεται η ρωσική κυβέρνηση, η οποία εκφράζει την ετοιμότητά της για επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

    [23] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Νέα Υόρκη - Καρδιολογικό Κέντρο ''Κερύνεια'' -------------------------------------------------- Το καρδιολογικό κέντρο «Κερύνεια», του Νοσοκομείου Νέας Υόρκης πραγματοποίησε προχθές τον ετήσιο χορό του, στη διάρκεια του οποίου τιμήθηκε ο επιχειρηματίας Michael T. Rousseau, πρόεδρος της εταιρείας St. Jude Medical, για την πολύτιμη οικονομική υποστήριξη και την προσφορά του προς το Κέντρο.

    Η απονομή του βραβείου έγινε από τον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ και μέλος του συμβουλίου του κέντρου, Φίλιπ Κρίστοφερ, τον πρόεδρο του συμβουλίου του νοσοκομείου, Dr. George Heinrich, το διευθύνοντα σύμβουλο, Dr. Stephen Mills και τον ομογενή ιατρικό διευθυντή του κέντρου Δρα Βασίλειο Τένετ.

    O κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε στο εξαιρετικό έργο του Καρδιολογικού Κέντρου, του καλύτερου ιατρικού κέντρου στο Queens. Η συμπαράσταση και η γενναιοδωρία της ομογένειας έχουν συμβάλει στην υπερκάλυψη του στόχου της συγκέντρωσης του ποσού των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο κ. Κρίστοφερ επανέλαβε ότι η επιλογή του ονόματος του κέντρου δεν είναι τυχαία, είναι η πόλη της Κύπρου στην οποία οι γονείς του ονειρεύονταν να επιστρέψουν μιαν ημέρα και είναι σημαντικό να διατηρηθεί αυτό το όνειρο της επιστροφής και του αγώνα για δικαιοσύνη. Το «Κερύνεια», είπε, αντιπροσωπεύει τον ακούραστο αγώνα των Κυπρίων για ελευθερία και δικαιοσύνη.

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις αναρωτήθηκε πώς η Τουρκία ισχυρίζεται ότι αποτελεί πραγματική φίλη σύμμαχο των ΗΠΑ, αφού επιμένει να της δοθούν 27 δις δολάρια για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφός της.

    Ο Ιατρικός Διευθυντής του Κέντρου, Δρ Τένετ αναφέρθηκε στις ανησυχίες που προκαλεί ο αναμενόμενος πόλεμος στο Ιράκ και στο γεγονός ότι το Καρδιολογικό Κέντρο ''Κερύνεια'' αποτελεί έκφραση της ανθρώπινης καλοσύνης και προσφοράς.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, η Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Μάρθα Μαυρομμάτη, και οι Ελληνοαμερικανοί πολιτειακοί βουλευτές Michael Giannaris και Matthew Myrones.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 14 March 2003 - 18:49:18 UTC