Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-04-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο -Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2004- Κύπρος-Σλοβενία
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα Ανδρών - Κεραυνός - ΑΕΛ
  • [04] (Κ) ΗΠΑ - Παπαντωνίου - Κυπριακό
  • [05] (Κ) ΕΕ - Ανεργία - Κύπρος
  • [06] (Κ) Νίκος Αναστασιάδης - Αθήνα - ΕΕ - Επιτροπές Εξωτερικών
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παράνομη επίσκεψη Γκιούλ
  • [10] (Κ) Τ/κ Τύπος - Ντενκτάς - Γκιούλ - Κατεχόμενα
  • [11] (Κ) Αγκυρα - Γκιούλ - Κατεχόμενα - Αναβολή παράνομης επίσκεψη
  • [12] (Κ) ΚΣΣΕ - Υιοθέτηση έκθεσης - Εποικισμός κατεχομένων
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο (1)
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση ελληνικής και τουρκικής ηγεσίας
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρεσβεία ΗΠΑ - Αμερικανοί - Κύπρος
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κύπρος
  • [17] (Κ) Αμερικανική Πρεσβεία - Ανακοίνωση
  • [18] (Κ) ΑΚΕΛ - Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • [19] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [20] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [21] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Σοσιαλιστές - Σημίτης - Κυπριακό
  • [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [23] (Κ) ΥΦΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό - Ε/κ πλευρά
  • [24] (Κ) Σοσιαλιστική Ομάδα Ευρωκοινοβουλίου - Ντενκτάς - Εισήγηση
  • [25] (Κ) Πρωτόπαπας - Τουρκία - Κατεχόμενα
  • [26] (Κ) Χυτήρης - Κυπριακό - Τουρκία
  • [27] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Κυπριακό - Προτάσεις
  • [28] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Προτάσεις - Επιστολή
  • [29] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εκτακτη συνεδρία - Εναρξη
  • [30] (Κ) Κύπρος - Υπουργείο Υγείας - SARS
  • [31] (Κ) Πάουελ - Ερντογάν - Κυπριακό
  • [32] (Κ) Βρετανία - Σχέδιο ψηφίσματος - Κατεχόμενα
  • [33] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Ντενκτάς - Απάντηση (1)
  • [34] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [35] (Κ) Πατ Κοξ - Τ/Κ πολιτικοί - Συνάντηση
  • [36] (Κ) Εθνικό - Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Απάντηση (2)
  • [37] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Ντενκτάς - Επιστολή
  • [38] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επιστολή Ντενκτάς

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Συνέρχεται σήμερα το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της συζήτησης του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα γίνει στην Αθήνα, στις 16 Απριλίου.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο -Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2004- Κύπρος-Σλοβενία

    
    
    Με τις αντίστοιχες εθνικές ομάδες της Σλοβενίας αγωνίζονται σήμερα οι ποδοσφαιρικές ομάδες Ανδρών και Ελπίδων της Κύπρου, στο πλαίσιο των αγώνων του 1ου ομίλου της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004.
    
    Το παιχνίδι των Ελπίδων θα γίνει στο στάδιο ''ZSD'' της Λουμπλιάνας και αρχίζει στις 5:00 το απόγευμα (ώρα Κύπρου), ενώ οι ομάδες των Ανδρών αγωνίζονται στο στάδιο ''Σεντράλ'' της Λουμπλιάνας, στις 9:15 το βράδυ (ώρα Κύπρου).
    
    Επιδίωξη και των δύο κυπριακών ομάδων είναι η νίκη, όμως η ομάδα των Ελπίδων θα ήταν επίσης ευχαριστημένη με ένα ισόπαλο αποτέλεσμα.
    
    Η βαθμολογία στον 1ο όμιλο των εθνικών ομάδων Ανδρών έχει ως εξής:
    1) Γαλλία (με 4 αγώνες) 12 βαθμοί
    2) Ισραήλ (με 2 αγώνες) 4 βαθμοί
    3) Κύπρος (με 3 αγώνες) 4 βαθμοί
    4) Σλοβενία (με 2 αγώνες) 3 βαθμοί
    5) Μάλτα (με 5 αγώνες) 0 βαθμοί.
    
    Βαθμολογία στον 1ο όμιλο των εθνικών ομάδων Ελπίδων:
    1) Γαλλία (με 4 αγώνες) 12 βαθμοί
    2) Κύπρος (με 3 αγώνες) 6 βαθμοί
    3) Σλοβενία (με 2 αγώνες) 3 βαθμοί
    4) Ισραήλ (με 2 αγώνες) 3 βαθμοί
    

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα Ανδρών - Κεραυνός - ΑΕΛ

    Την πρώτη της εκτός έδρας νίκη επέτυχε η καλαθοσφαιρική ομάδα ανδρών της ΑΕΛ επί του Κεραυνού με 80 - 69, σε έναν γεμάτο πάθος και δύναμη αγώνα που διεξήχθη χθες βράδυ στο γήπεδο του Κεραυνού στο Στρόβολο, στο πλαίσιο της τελικής φάσης του κυπριακού πρωταθλήματος.

    [04] (Κ) ΗΠΑ - Παπαντωνίου - Κυπριακό

    Το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του χθες στην Ουάσινγκτον, με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ και τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις, ο Ελληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Στη συνάντηση με τον κ. Ράμσφελντ έγινε αναφορά στο Κυπριακό, αλλά στη συνάντηση με την κ. Ράις υπήρξε πιο λεπτομερής συζήτηση. Ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας ενημέρωσε την κ. Ράις για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα και υπήρξε συμφωνία και από τις δύο πλευρές όσο αφορά την απογοήτευση για την αποτυχία των προσπαθειών να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, αποτυχία που οφείλεται στην αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς με την υποστήριξη της Αγκυρας.

    [05] (Κ) ΕΕ - Ανεργία - Κύπρος

    Το συνολικό ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε στην Κύπρο το Φεβρουαρίου 2003 ήταν 3,9% επί του ενεργού πληθυσμού, ενώ ο μέσος όρος στις 10 υπό ένταξη χώρες ήταν 14,8% και στα 15 κράτη μέλη της ΕΕ 7,9%.

    [06] (Κ) Νίκος Αναστασιάδης - Αθήνα - ΕΕ - Επιτροπές Εξωτερικών

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο μέτωπο του Ιράκ και η επίσκεψη χθες βράδυ στην Τουρκία και στη συνέχεια στο Βελιγράδι και στις Βρυξέλλες του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ όπου μεταξύ άλλων θα συζητήσει και το Κυπριακό είναι τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Αλλα θέματα είναι η συνάντηση της ελληνικής και τουρκικής ηγεσίας στις 8 Απριλίου στο Βελιγράδι για το Κυπριακό, η έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών και οι συμβουλές που δίνει η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία στους Αμερικανούς πολίτες για να αναβάλουν ή και να ακυρώσουν τα ταξίδια τους στην Κύπρο.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Βόμβες και διπλωματία για το Ιράκ'' γράφει ότι ταξίδι αστραπή στην Αγκυρα και μετά στις Βρυξέλλες πραγματοποιεί ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για να συναντηθεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις διαφορές σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ. Αλλού γράφει ότι ενόψει της συζήτησης για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει, διά του εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, την επιθυμία της για συνέχιση της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Να αποφευχθούν εκλογές τριβές'' γράφει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης θα ζητήσει εκ νέου "να βάλουν νερό στο κρασί τους" οι Αναστασιάδης Κασουλίδης προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για το σπάσιμο του αδιεξόδου στο ΔΗΣΥ, ενόψει του εκλογικού συνεδρίου του κόμματος. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ελεύθερες περιοχές και τα κατεχόμενα αντιπαραθέτει η φετινή έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην Κύπρο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σκοτώνουν και απολογούνται'' γράφει ότι οι Αμερικανοβρετανοί σκότωσαν χθες εν ψυχρώ δέκα γυναίκες και παιδιά που επέβαιναν αυτοκινήτου σε σημείο ελέγχου κοντά στην πόλη Νατζάφ του Ιράκ, επικαλούμενοι υποψίες για επίθεση αυτοκτονίας. Από βομβαρδισμούς χθες στην πόλη Αλ Χίλα έχασαν τη ζωή τους 33 άνθρωποι και άλλοι 310 τραυματίστηκαν. Αλλού γράφει ότι συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2,6 εκατομμυρίων λιρών καλείται να καταθέσει στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών για τις αυξήσεις που έχουν συμφωνηθεί επί προηγούμενης κυβέρνησης στα επιδόματα εξωτερικού των μελών της διπλωματικής υπηρεσίας.

    ''Η Σημερινή'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Πάουελ ζητά τουρκική στήριξη'' γράφει ότι υπό τη σκιά της νέας ''καταιγίδας της ερήμου'' που πλήττει το Ιράκ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ αναλαμβάνει επικίνδυνη αποστολή στην Αγκυρα, στο Βελιγράδι και στις Βρυξέλλες με σκοπό να βρει στηρίγματα και να κλείσει τις διπλωματικές τρύπες που άνοιξαν μεταξύ των ΗΠΑ και των παραδοσιακών τους συμμάχων μετά την έναρξη της επιχείρησης ''Σοκ και Δέος''. Αλλού γράφει ότι το δεύτερο Ερμπας Α-330, δυναμικότητας 295 θέσεων, παραλαμβάνουν στις 13 Απριλίου οι Κυπριακές Αερογραμμές.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Κυπριακό αίφνης από τον Πάουελ'' γράφει ότι στη σκιά του πολέμου στο Ιράκ το Κυπριακό επανέρχεται στο προσκήνιο με παρεμβάσεις υψηλού επιπέδου και με νέες πρωτοβουλίες ακόμη και ελιγμούς από την πλευρά της Αγκυρας. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ σπεύδει στην Αγκυρα και τις Βρυξέλλες έχοντας στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών του και το Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες που επικοινωνούν μαζί της, να αναβάλουν ή και να ακυρώσουν τα ταξίδια τους στην Κύπρο και χαρακτηρίζει τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ ως ''αντιαμερικανικές εκδηλώσεις βίας''.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ελεος'' γράφει στο κύριο θέμα ότι νυχθημερόν βομβαρδίζεται η Βαγδάτη, η οποία χθες δέχτηκε νέο φονικό σφυροκόπημα και ενώ οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις δίνουν σφοδρές μάχες στο μέτωπο του Νότου και εντείνουν τους βομβαρδισμούς στο Βορρά με στόχο τη Μουσούλη και το Κιρκούκ. Αλλού γράφει ότι συνάντηση κορυφής για το Κυπριακό θα πραγματοποιήσουν ελληνική και τουρκική ηγεσία στις 8 Απριλίου στο Βελιγράδι στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των βαλκανικών χωρών.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Οι θάνατοι πολιτών όξυναν την αραβική εχθρότητα'' γράφει ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ φοβούμενα από επιθέσεις αυτοκτονίας σκότωσαν οκτώ πολίτες σε οδοφράγματα με αποτέλεσμα να καταστρέψουν τις αμερικανικές προσπάθειες να κερδίσουν τους Ιρακινούς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ένα σοβαρά με εγκαύματα Ιρακινό κοριτσάκι έξι μηνών πέταξε χθες από τις Βάσεις Ακρωτηρίου για τη Βρετανία όπου θα υποβληθεί σε θεραπεία.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'', υπό τον τίτλο ''Στα αζήτητα το λιμάνι Λάρνακας'' γράφει ότι καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων οδηγούν την Κύπρο προς το 2004 χωρίς σύγχρονα αεροδρόμια και χωρίς επιβατικό λιμάνι όπως ήταν οι σχετικές επί χρόνια διακηρύξεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην απόσυρση δεξαμενόπλοιων που ανήκουν στον κυπριακό στόλο και είναι υπερήλικα και μονού τοιχώματος θα οδηγήσει η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/MAN/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη συνεδρίας

    Αρχισε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία συμμετέχει και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων, στη συνεδρία συμμετέχουν από το ΑΚΕΛ οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης, από το ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Παναγιώτης Δημητρίου, από το ΔΗΚΟ οι Κώστας Πετρίδης και Νίκος Πιττοκοπίτης, από το ΚΙΣΟΣ οι Μαρίνος Σιζόπουλος και Βάσος Λυσσαρίδης, από τους ΝΕΟ οι Νίκος Κουτσού και Χρίστος Κληρίδη, από τους ΕΔΗ οι Γιώργος Χριστοφίδης και Μιχάλης Παπαπέτρου, από το ΑΔΗΚ οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Εντουιν Ιωσηφίδης και από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι Γιώργος Περδίκης και Ντίνος Πασπαλλίδης.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παράνομη επίσκεψη Γκιούλ

    [10] (Κ) Τ/κ Τύπος - Ντενκτάς - Γκιούλ - Κατεχόμενα

    Ο τ/κ Τύπος αναφέρεται στην παράνομη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αύριο στα κατεχόμενα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκούλ.

    [11] (Κ) Αγκυρα - Γκιούλ - Κατεχόμενα - Αναβολή παράνομης επίσκεψη

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ ανέβαλε την προγραμματισμένη για αύριο παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα για την Παρασκευή ή το Σάββατο.

    [12] (Κ) ΚΣΣΕ - Υιοθέτηση έκθεσης - Εποικισμός κατεχομένων

    Η παρουσία των Τούρκων εποίκων στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, αναφέρει η έκθεση του Φιλανδού βουλευτή Γιάκο Λάκσο με θέμα τον εποικισμό των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η έκθεση καταπέλτης για την Τουρκία και το ψευδοκράτος υιοθετήθηκε χθες ως προσχέδιο σύστασης με συντριπτική πλειοψηφία από την Επιτροπή Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο (1)

    Το Εθνικό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρία του προέβη σε μια γενική επισκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό μετά τη Χάγη και ενόψει της συζήτησης της αναμενόμενης έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντός των ημερών, δήλωσε μετά τη δίωρη συνεδρία του σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως είπε, κατά τη συνεδρία αντηλλάγησαν απόψεις και εκτέθηκαν οι θέσεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου για τον καθορισμό της τακτικής και στρατηγικής της πλευράς μας για το θέμα.

    Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, συζητήθηκαν πληροφορίες και εκτιμήσεις των διπλωματικών αποστολών για την επικείμενη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης του ΓΓ.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνάντηση ελληνικής και τουρκικής ηγεσίας

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρεσβεία ΗΠΑ - Αμερικανοί - Κύπρος

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κύπρος

    [17] (Κ) Αμερικανική Πρεσβεία - Ανακοίνωση

    Η αμερικανική Πρεσβεία με ανακοίνωσή της διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει προειδοποιήσει Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Κύπρο.

    ''Οι μόνες ταξιδιωτικές προειδοποιητικές οδηγίες που εκδόθηκαν από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την Κύπρο είναι οι διεθνείς προειδοποιήσεις, που δεν αφορούν ειδικά την Κύπρο'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [18] (Κ) ΑΚΕΛ - Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

    [19] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 02/04/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7060            1,7162
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8483            1,8593
    Λίρα Αγγλίας                     1,1759            1,1829
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     219,2793        221,0335
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0716          3,0961
    Δολάριο Καναδά                     2,7320          2,7538
    Κορώνα Δανίας                     12,6557         12,7538
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3737         13,4806
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7311         15,8569
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5260          2,5462
    

    [20] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,03  (1,06)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    579.252
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    283.547    311,28  ( 2,12)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    248.401     89,56  ( 2,21)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     35.561     72,30  (-1,15)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        474     16,52  (-0,42)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     19.096     56,76  (-0,98)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     22.344     82,68  (-0,97)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      9.625     17,38  (-0,17)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.229     73,41  ( 0,16)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.507      2,87  ( 1,06)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     24.206     15,31  ( 2,27)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         58     10,71  (-1,11)
    Ξενοδοχεία                    £        320     42,91  ( 2,05)
    Αλλες Εταιρείες               £     48.295     77,76  ( 0,14)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [21] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Σοσιαλιστές - Σημίτης - Κυπριακό

    Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε ερώτηση μέλους της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να έχουν μια συνάντηση στο Βελιγράδι, με την ευκαιρία της Διαβαλκανικής Διάσκεψης και να μιλήσουν για το Κυπριακό, αλλά ο κ. Σημίτης απάντησε ότι αν πρόκειται να γίνει μία τέτοια συνάντηση, δεν

    [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Σε ανοδική τροχιά ώθησαν σήμερα οι τραπεζικοί τίτλοι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις σημαντικές ζημιές που κατέγραψε στην προηγούμενη συνάντηση. Με κινητήριο μοχλό ανόδου της αγοράς τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,06%, κλείνοντας στις 82,03 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών, αν και αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση, παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 579 χιλιάδων λιρών.

    [23] (Κ) ΥΦΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό - Ε/κ πλευρά

    [24] (Κ) Σοσιαλιστική Ομάδα Ευρωκοινοβουλίου - Ντενκτάς - Εισήγηση

    [25] (Κ) Πρωτόπαπας - Τουρκία - Κατεχόμενα

    Τα κατεχόμενα δεν θα αναγνωριστούν διεθνώς με τις επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Χρήστος Πρωτόπαπας, αναφερόμενος στην αναγγελθείσα επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιούλ στα κατεχόμενα.

    [26] (Κ) Χυτήρης - Κυπριακό - Τουρκία

    Με αντιπρόταση για συζήτηση εφ'όλης της ύλης επί των θεμάτων τα οποία συζητούνται ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, απάντησε η ελληνική πλευρά στην πρόταση της Αγκυρας για διμερή συνάντηση κορυφής με θέμα το Κυπριακό, στο περιθώριο της Διάσκεψης των χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης, στις 9 Απριλίου, στο Βελιγράδι, σύμφωνα με τον Υφυπουργό

    [27] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Κυπριακό - Προτάσεις

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς πρότεινε σήμερα στην ε/κ πλευρά ένα πακέτο που περιλαμβάνει "εδαφικές παραχωρήσεις'', οι οποίες, όπως ισχυρίζεται, ελπίζει πως θα λειτουργήσουν ως ''καταλύτης'' σε μια τελική διευθέτηση του Κυπριακού.

    [28] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Προτάσεις - Επιστολή

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έστειλε σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στην οποία περιέχονται έξι άρθρα που, κατά τον κ. Ντενκτάς, αποτελούν ένα τρόπο για να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό.

    [29] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εκτακτη συνεδρία - Εναρξη

    [30] (Κ) Κύπρος - Υπουργείο Υγείας - SARS

    Δεν έχει αναφερθεί οποιοδήποτε περιστατικό Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου στην Κύπρο, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας.

    [31] (Κ) Πάουελ - Ερντογάν - Κυπριακό

    [32] (Κ) Βρετανία - Σχέδιο ψηφίσματος - Κατεχόμενα

    [33] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Ντενκτάς - Απάντηση (1)

    Το Εθνικό Συμβούλιο σε έκτακτη απογευματινή συνεδρία του, εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να απαντήσει στην επιστολή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει τη Δευτέρα, 7 Απριλίου, στις 4 το απόγευμα.

    [34] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Διεθνής Οργανισμός Ορθοδόξου Χριστιανικής Φιλανθρωπίας - Ιράκ ------------------------------------------------------------- Καθώς εξελίσσεται η ανθρωπιστική κρίση στο Ιράκ, ο Διεθνής Οργανισμός Ορθοδόξου Χριστιανικής Φιλανθρωπίας (IOCC) σε συνεργασία με άλλους εκκλησιαστικούς οργανισμούς ξεκινά επιχείρηση διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και φαρμάκων στο Ιράκ.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ορθοδόξου Χριστιανικής Φιλανθρωπίας (International Orthodox Christian Charities - IOCC) είναι ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου πρώην Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου πριν από 11 περίπου χρόνια με σκοπό την αντιμετώπιση διεθνών ανθρωπιστικών κρίσεων με τη συμμετοχή των Ορθοδόξων της Αμερικής. Ο οργανισμός αυτός τελεί υπό την αγίδα και την εποπτεία της Μονίμου Επιτροπής Ορθοδόξων Κανονικών Επισκόπων στην Αμερική (SCOBA), της οποίας προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

    Ο διευθυντής επιχειρήσεων του οργανισμού (IOCC) Ντέιβιντ Χόλντριτζ, ο οποίος βρίσκεται στο Αμάν της Ιορδανίας και συντονίζει την ανθρωπιστική βοήθεια με το Συμβούλιο Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ότι ήδη αυξάνουν οι ανθρωπιστικές ανάγκες στο βόρειο Ιράκ όπου 300 με 400 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, ενώ στη Βαγδάτη υπάρχει άμεση ανάγκη ιατρικής φροντίδας.

    «Αντιμετωπίζουμε μια επικείμενη κρίση», είπε, «με ένα πληθυσμό παιδιών, ηλικιωμένων και ανήμπορων που τραυματίζονται, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, φανταστείτε τι μπορεί να δημιουργήσουν οι συνεχείς βομβαρδισμοί κάθε νύχτα».

    Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα λόγω του πυκνού καπνού από τις φωτιές και τους βομβαρδισμούς και εκφράζονται φόβοι για δραματική άνοδο προβλημάτων υγείας.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Ορθοδόξου Χριστιανικής Φιλανθρωπίας, σύμφωνα με την πάγια τακτική του και όπως και σε άλλες χώρες, θα εργαστεί για την ενδυνάμωση των τοπικών ορθοδόξων εκκλησιών εντός και γύρω από την Βαγδάτη ώστε να αποτελέσουν τα κέντρα διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Υπολογίζεται ότι 125 χιλιάδες ορθόδοξοι ζουν στο Ιράκ και ανήκουν στην Αντιοχιανή Ορθόδοξη Κοινότητα, στις 36 ενορίες της Συριακής Ορθοδόξου Εκκλησίας (περίπου 45 χιλιάδες) και στις 12 ενορίες της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας (20 χιλιάδες περίπου μέλη). Το σύνολο των χριστιανών του Ιράκ συνιστά μόλις το 3% του πληθυσμού.

    Τορόντο - Εκδήλωση - 1η Απριλίου -------------------------------- Η Κυπριακή Κοινότητα Τορόντο σε συνεργασία με τις κυπριακές οργανώσεις Οντάριο και Καναδά οργάνωσε την Κυριακή, 30 Μαρτίου, μνημόσυνο για τους πεσόντες και δοξολογία για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Τορόντο. Ακολούθησε ειδική εκδήλωση για την επέτειο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κυπριακής Κοινότητας Τορόντο.

    Το μνημόσυνο και η δοξολογία τελέστηκε από τον κυπριακής καταγωγής πρόσφυγα ιερέα Χαράλαμπο Ελλέ, ο οποίος μνημόνευσε τους πεσόντες του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59.

    Μετά το μνημόσυνο και τη δοξολογία οι επίσημοι και πλήθος ομογενών παρακολούθησαν το πρόγραμμα της εκδήλωσης για την επέτειο της 1ης Απριλίου όπου τιμήθηκαν οι ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα. Η εκδήλωση έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κυπριακής Κοινότητας Τορόντο.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Γενικοί Πρόξενοι της Κύπρου και της Ελλάδος, Ευστάθιος Ορφανίδης και Αλέξης Αλεξανδρής, ο Σύμβουλος Τύπου του Γενικού Προξενείου της Κύπρου, εκπρόσωποι του Ελληνοκαναδικού Εθνικού Κογκρέσσου, της Ελληνοκαναδικής Ομοσπονδίας Οντάριο, της Ελληνικής Κοινότητας Μητροπολιτικού Τορόντο, οι Προέδροι της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καναδά και της Κυπριακής Κοινότητας Τορόντο και οι Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Ομογενειακών και Κυπριακών Οργανώσεων.

    Ολοι οι επίσημοι που παρευρέθησαν στην εκδήλωση που οργάνωσε η Κυπριακή Κοινότητα μαζί με τις κυπριακές οργανώσεις απηύθυναν χαιρετισμούς τιμώντας τη θυσία των ηρωικών νεκρών του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59.

    Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Ε. Ορφανίδης αναφέρθηκε στη θυσία των ηρώων του 1955-59 και στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ οι οποίοι αγωνίστηκαν με απαράμιλλη τόλμη και αυτοθυσία για να διώξουν τους Αγγλους αποικιοκράτες και να ελευθερώσουν την Κύπρο.

    Το πνεύμα της 1ης Απριλίου και της 25ης Μαρτίου και οι αγώνες και οι θυσίες των αγωνιστών του 1955-59 και του 1821 θα μας εμπνέουν για να κρατήσουμε ψηλά το φρόνημα και με ομοψυχία και ενότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, τόνισε ο Γενικός Πρόξενος.

    Αφού ευχαρίστησε τους Ομογενείς εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης για τη βοήθεια και τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός τους κάλεσε να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι που να επανενωθεί το μοιρασμένο νησί μας και όλοι οι κάτοικοι να απολαμβάνουν τα αγαθά της ειρήνης και δικαιοσύνης στην ενωμένη Ευρώπη ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι τα τελευταία 28 χρόνια η ελληνοκυπριακή πλευρά με καλή θέληση αγωνίζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, των Συμβάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Οι ελπίδες για λύση του Κυπριακού στη Χάγη στις 11 Μαρτίου εξανεμήθηκαν γιατί ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ήταν για ακόμη μια φορά αρνητικός. Συνεπώς λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς ναυάγησε και αυτή η προσπάθεια για λύση του προβλήματος.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του κυπριακού προβλήματος ήταν ανοικτό και θα παραμείνει ανοικτό και μετά την υπογραφή στις 16 Απριλίου της Συνθήκης Προσχώρησης για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ανέφερε ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου.

    Παιδιά του Ελληνικού Σχολείου της Κυπριακής Κοινότητας Τορόντο απάγγειλαν ποιήματα, μέλη του χορευτικού συγκροτήματος ''Χρυσοπράσινο Φύλλο'' της κοινότητας παρουσίασαν χορούς αφιερωμένους στους ήρωές μας ενώ ομάδα παιδιών του χορευτικού ανέβασε μέρος θεατρικού έργου για τον ήρωα Πετράκη Γιάλλουρο.

    Η εκδήλωση τελείωσε με τους Εθνικούς Υμνους της Κύπρου και του Καναδά.

    Ξάνθη - Σύλλογοι Ελληνοκυπρίων ------------------------------ Οι Σύλλογοι Ελληνοκυπρίων Νομού Ξάνθης και Ελληνουπρίων Φοιτητών Ξάνθης τιμώντας την επέτειο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου της 1η Απριλίου 1955-1959 διοργάνωσαν εκδήλωση στην Ξάνθη στις 30 Μαρτίου.

    Η εκδήλωση περιελάμβανε Δοξολογία στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων. Παρέστησαν όλες οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές της πόλης. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Ελληνοκύπρια Φοιτήτρια Θάλεια Παού, η οποία έκανε ιστορική ανασκόπηση του αγώνα περιγράφοντας τις προσπάθειες του ελληνικού κυπριακού λαού για την αυτοδιάθεση και την ένωση με την μητέρα πατρίδα και πώς λήφθηκε τελικά η απόφαση για τον ένοπλο αγώνα. Εξήρε τη θυσία των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και αναφέρθηκε πώς καταλήξαμε στις Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου.

    Οπως είπε, ''τιμούμε και γιορτάζουμε σήμερα την 1η Απριλίου, την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου ενάντια στους Αγγλους κατακτητές οι οποίοι για 80 σχεδόν χρόνια καταδυνάστευαν τον αδούλωτο κυπριακό λαό. Τιμούμε τα αγνά ηρωικά παλικάρια μας που θυσίασαν τη ζωή τους, το πολυτιμότερο αγαθό, στο βωμό της κυπριακής ελευθερίας. Τιμούμε το μαθητή, τη μαθήτρια, το φοιτητή, τον εργάτη, τον αγρότη, το δάσκαλο, το διανοούμενο της εποχής εκείνης, τον απλό άνθρωπο του λαού που αγκάλιασε εκείνο τον αγώνα και έκανε ό,τι μπορούσε για την επιτυχία του, χωρίς να νοιάζεται για ανταλλάγματα και κατοπινά μεγαλεία''.

    Πρόσθεσε ότι ο αγώνας του 1955-59 είναι σίγουρα μια μεγάλη στιγμή στη μακρόχρονη ιστορία της Κύπρου, αλλά και μία συνέχεια προηγούμενων αγώνων και θυσιών του λαού μας για λευτεριά και δικαιοσύνη. Γιατί , πάντοτε στην τρισχιλιόχρονη παρουσία του στη μαρτυρική αυτή γη, ο ελληνισμός της Κύπρου είχε να αντιμετωπίσει ξένους κατακτητές και ποτέ δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του.

    Τιμώντας τη σημερινή επέτειο, κατέλειξε η Ε/Κ φοιτήτρια, ''οφείλουμε να θυμόμαστε τα γεγονότα της εποχής εκείνης και να παίρνουμε εμείς, η σημερινή γενιά, τα ανάλογα μηνύματα, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ιστορική μας πορεία στο μαρτυρικό αυτό τόπο''.

    [35] (Κ) Πατ Κοξ - Τ/Κ πολιτικοί - Συνάντηση

    Με ηγετικά στελέχη της τουρκοκυπριακής ''αντιπολίτευσης'' συναντάται αύριο το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    [36] (Κ) Εθνικό - Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Απάντηση (2)

    Πριν την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος να απαντήσει στην επιστολή που έλαβε σήμερα από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [37] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Ντενκτάς - Επιστολή

    [38] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επιστολή Ντενκτάς


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 2 April 2003 - 18:49:29 UTC