Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-04-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Τ/Κ - Διαβεβαιώσεις
  • [02] (Κ) Σημίτης - Συνοδικοί
  • [03] (Κ) Ταλάτ - Μέτρα

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Τ/Κ - Διαβεβαιώσεις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους Τουρκοκυπρίους ότι η Ελλάδα δεν θα τους λησμονήσει, τονίζοντας ότι η πολιτική η οποία ακολούθησε η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει αποδώσει αποτελέσματα.

    Ωστόσο, παρατήρησε πως θα πρέπει να είναι όλοι ρεαλιστές και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση των ηγετών ε/κ και τ/κ κομμάτων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, είπε ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο ίδιος, δήλωσαν στη συνάντηση ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν είναι κάτι το οποίο θα τους αφήσει να λησμονήσουν τους Τ/Κ.

    «Αντιθέτως, συμβολικά, το γεγονός ότι συναντηθήκαμε με τους Τ/Κ για πρώτη φορά, ακόμη και μετά τις 16 Απριλίου, φανερώνει πόσο σημαντικό είναι για μας να διασφαλίσουμε την επανένωση της Κύπρου και όπως οι Τ/Κ καταστούν μέρος της ΕΕ ως ισότιμοι πολίτες με τα δικαιώματα και τα ωφελήματα που φέρνει η ένταξη», είπε.

    Πιστεύουμε επίσης, πρόσθεσε, «ότι πρέπει να εργαστούμε στενά με την Τουρκία και την κυβέρνηση ώστε να τη βοηθήσουμε στην ευρωπαϊκή της πορεία η οποία είναι πολύ σημαντική για μας, για τους Τούρκους, για τη σταθερότητα στην περιοχή, για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ακόμη και για την Ευρώπη», είπε.

    Εξήγησε ότι η «Τουρκία μπορεί να αποτελέσει το πρώτο μοντέλο μιας χώρας, με μουσουλμανικό πληθυσμό, αλλά που είναι επίσης ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό είναι μεγάλης σημασίας, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, το ισλαμικό και αραβικό κόσμο. Ετσι μπορώ να πω ότι είναι για μας στρατηγικής σημασίας να πετύχουμε αυτό».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι ευτυχής που διαπιστώθηκε στη συνάντηση η επιθυμία για λύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ. «Αυτό για μας είναι ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν με τη σημερινή συνάντηση των τ/κ κομμάτων παρακάμπτεται ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτός δεν είναι ο στόχος γιατί τα Ηνωμένα Εθνη εργάζονται με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. «Αλλά αυτή είναι μια πρώτη συνάντηση, συμβολική, αλλά νομίζω μια συνάντηση με ελπίδα και ευελπιστώ ότι τα μηνύματα που βγαίνουν από τη συνάντηση αυτή θα είναι θετικά και για τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει νέο σχέδιο από τους Αμερικανούς αυτή τη φορά, ο κ. Παπανδρέου απάντησε «είμαι σίγουρος ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να έχουν τον ηγετικό ρόλο στο θέμα, όπως και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά με όλα τα μέρη, όπως και στο παρελθόν και με το σχέδιο Ανάν, με στόχο να βοηθήσουν».

    Ωστόσο δεν απέκλεισε οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι αυτές θα πρέπει να βασίζονται πάνω σε «μεγάλη πολιτική θέληση». Εξέφρασε την άποψη ότι όλοι τώρα, Ελληνες, Τούρκοι, Ε/Κ και Τ/Κ, αντιλαμβάνονται τώρα ότι είναι προς το συμφέρον τους η εξεύρεση μιας λύσης.

    [02] (Κ) Σημίτης - Συνοδικοί

    Την ανακούφιση της Εκκλησίας της Κύπρου για τις θέσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης για την επίλυση του Κυπριακού, διατύπωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη 15λεπτη συνάντηση που είχαν με τον κ. Σημίτη, ο ίδιος, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος και ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι ''είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον Πρωθυπουργό και να τον ευχαριστήσουμε για όσα έκανε για την Κύπρο''.

    ''Τον παρακολουθούσαμε ως Εκκλησία να επισκέπτεται, για το Κυπριακό, προ της Κοπεγχάγης τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία και όλα αυτά έφεραν καρπούς και φθάσαμε στη Χάγη και στις 16 Απριλίου κάτω από το βράχο της Ακροπόλεως την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ'', είπε.

    ''Νιώσαμε ανακούφιση'', συνέχισε ο Μητροπολίτης Πάφου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι'' (ο κ. Σημίτης) θα πορεύεται μαζί με την κυπριακή ηγεσία και μαζί με την Εκκλησία''.

    Ο Πάφου Χρυσόστομος πρόσθεσε ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός ''άκουσε με προσοχή τις απόψεις μας, δεν διαφώνησε''.

    Ανέφερε ότι στη συνέχεια ''χρειάζεται δουλειά'' και τόνισε ότι ''δεν πρέπει να επαναπαυόμεθα και να είμαστε πάντοτε έτοιμοι ώστε όταν βρεθεί κάποια αγαθή συγκυρία να την αξιοποιήσουμε''.

    Ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος εξέφρασε ''απόλυτη εμπιστοσύνη στη σύνεση και στη σοφία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, του αρχιτέκτονα'', όπως είπε, ''της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ''.

    ''Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τον ίδιο ζήλο και μαεστρία θα εργαστεί και για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος'', ανέφερε ο Κύκκου Νικηφόρος.

    [03] (Κ) Ταλάτ - Μέτρα

    Ισοι συνέταιροι στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος επιθυμούν να είναι οι Τουρκοκύπριοι, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την απογευματινή συνάντηση των ηγετών των ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων με τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στην κατοικία του Πρεσβευτή της Ελλάδας Χρίστου Παναγόπουλου, ο κ. Ταλάτ είπε πως οι Τ/Κ δεν απορρίπτουν τα μέτρα για ελεύθερη διακίνηση εμπορίου, απόκτηση διαβατηρίου ή υπηκοότητας.

    ''Απλώς ανησυχήσουμε για τα θέματα που δημιουργούν μιαν αντίληψη ότι οι Τ/Κ είναι μειονότητα. Είμαστε εναντίον των μέτρων αυτών, που διέρρευσαν στον Τύπο, αν και δεν έχουν επίσημα ανακοινωθεί'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν θα έχει οποιαδήποτε επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση για τα μέτρα, ο κ. Ταλάτ είπε πως αυτό εξαρτάται από αυτήν, σημειώνοντας πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν τους προσκάλεσε ποτέ για μια τέτοιου είδους συζήτηση.

    Είπε επίσης ότι οι πολιτικοί ηγέτες των ε/κ κομμάτων δεν αναφέρθηκαν στα μέτρα ποτέ κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους στο Λήδρα Πάλας.

    ''Αν επιθυμούν να μας συμβουλευτούν, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε'', είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 19 April 2003 - 19:49:07 UTC