Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-04-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Κύπρος - Διακίνηση
  • [02] (Κ) Τ/Κ - Ε/Κ - Διακίνηση
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Ημιτελικοί
  • [04] (Κ) Ανάν - Κυπριακό - Αυστρία
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γενοκτονία Αρμενίων
  • [06] (Κ) Οδόφραγμα Λήδρα Πάλας - Διακίνηση
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Οδόφραγμα Λήδρα Πάλας - Διακίνηση
  • [09] (Κ) Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού - Επιστροφή αρχαίων νομισμάτων
  • [10] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση - Λήδρα Πάλας
  • [11] (Κ) Τ/κ Τύπος - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλέκος Μαρκίδης
  • [13] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διακίνηση - Τροχαία
  • [14] (Κ) ΑΚΕΛ - Διακίνηση
  • [15] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Παπανδρέου
  • [17] (Κ) Προς Συνδρομητές - Πάσχα
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ
  • [19] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [20] (Κ) Πέργαμος - Λοχίας Βάσεων - Διέλευση
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ζακ Πόος
  • [22] (Κ) Οδόφραγμα - Διέλευση - Στοιχεία
  • [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [24] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Λήδρα Πάλας
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Σημίτης - Ευχές
  • [26] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση Ε/Κ και Τ/Κ - Στοιχεία
  • [27] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Λήδρα Πάλας
  • [28] (K) Υπουργός Δικαιοσύνης - Εκπρόσωπος - Λήδρα Πάλας
  • [29] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Λήδρα Πάλας
  • [30] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση Ε/Κ και Τ/Κ - Στοιχεία
  • [31] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βρυξέλλες
  • [32] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση Ε/Κ και Τ/Κ στο Λήδρα Πάλας - Στοιχεία
  • [33] (Κ) ΕΔΗ - Διακίνηση - Κυπριακό
  • [34] (Κ) ΚΕΒΕ - Μάουρερ - ΕΕ - Εναρμόνιση
  • [35] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Κύπρος - Διακίνηση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτισε από τις Βρυξέλλες, την ελεύθερη διακίνηση μεταξύ των ελεύθερων και των κατεχόμενων περιοχών, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην απόφαση για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [02] (Κ) Τ/Κ - Ε/Κ - Διακίνηση

    Συνολικά 2.926 Τουρκοκύπριοι εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές από τις 7 χθες το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ενώ 1.752 Ελληνοκύπριοι μετέβησαν στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, 2.523 από τους Τουρκοκυπρίους εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας και 403 μέσω του οδοφράγματος του Περγάμου. Οι 2.889 επέστρεψαν στις κατεχόμενες περιοχές.

    Οσον αφορά τους Ελληνοκυπρίους, 1.752 συνολικά άτομα μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές. Από αυτούς 1.256 μετέβησαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας και 506 μέσω του Περγάμου. Συνολικά 1.674 από αυτούς επέστρεψαν στις ελεύθερες περιοχές.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Ημιτελικοί

    Διεξήχθησαν χθες οι πρώτοι αγώνες για την ημιτελική φάση του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.

    [04] (Κ) Ανάν - Κυπριακό - Αυστρία

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γενοκτονία Αρμενίων

    ''Ο αγώνας για άρση της κατοχής και για επανένωση της Κύπρου, κάτω από την ομπρέλα μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας'' είναι ένας κοινός αγώνας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας πως κοινό είναι και το ''όραμα της οικοδόμησης μιας κοινής πατρίδας της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας, όπου Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι θα κοιτάζουν και θα οικοδομούν με αισιοδοξία το μέλλον''.

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση μνήμης με τη συμπλήρωση 88 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων που διοργάνωσε χθες βράδυ η Αρμενική Μητρόπολη Κύπρου στην Πλατεία Ελευθερίας, ο κ. Χριστόφιας είπε

    [06] (Κ) Οδόφραγμα Λήδρα Πάλας - Διακίνηση

    Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα η αθρόα προσέλευση Ε/Κ και Τ/Κ στο Λήδρα Πάλας με σκοπό να περάσουν στις κατεχόμενες και στις ελεύθερες περιοχές, αντίστοιχα, ύστερα από τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων διακίνησης από το κατοχικό καθεστώς.

    Εμφανής είναι ο μεγάλος αριθμός Ε/Κ που στέκεται στην ουρά με τα αυτοκίνητα τους έξω από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για να πάνε στα κατεχόμενα.

    Μιλώντας με μερικούς από αυτούς, είπαν στο ΚΥΠΕ ότι έχουν ενθαρρυνθεί από τη χθεσινή διακίνηση συμπατριωτών μας στα κατεχόμενα και εξέφρασαν τη συγκίνησή τους ότι θα τους δοθεί η ευκαιρία ύστερα από 29 χρόνια μετά την εισβολή να επισκεφθούν τα χωριά και τις περιουσίες τους.

    Μεγάλος είναι και ο αριθμός των Τ/Κ που έχει συγκεντρωθεί και σήμερα για να περάσει στις ελεύθερες περιοχές.

    Κάποιοι είπαν ότι θα πάνε σε καταστήματα στη Λευκωσία, άλλοι ότι θα πάνε στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας για να πάρουν πληροφορίες για την έκδοση διαβατηρίων, πιστοποιητικών γεννήσεως και ταυτοτήτων από την Κυπριακή Δημοκρατία και άλλοι ότι θα επισκεφθούν τα χωριά τους.

    Εντονη είναι η παρουσία της Αστυνομίας. Στο χώρο έξω από το Λήδρα Πάλας έχουν στηθεί τέντες ώστε οι διακινούμενοι Ε/Κ και Τ/Κ να προστατεύονται από τον ήλιο.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η διέλευση Ε/Κ και Τ/Κ από και προς τα κατεχόμενα μετά την ανακοίνωση του κατοχικού καθεστώτος ότι θα άρει μερικώς τους περιορισμούς που αφορούσαν την ελεύθερη διακίνηση ατόμων μεταξύ των κατεχόμενων και των ελεύθερων περιοχών μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων των κυπριακών εφημερίδων.

    Σε διάφορα δημοσιεύματά τους περιγράφουν τη χθεσινή ημέρα, τα μέτρα ασφάλειας που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία, τη μαζική προσέλευση Τ/Κ στα γραφεία του Υπουργείου Εσωτερικών για την απόκτηση διαβατηρίου της Δημοκρατίας αλλά και τα συναισθήματα Ε/Κ και Τ/Κ αντικρίζοντας μετά από 29 χρόνια τα σπίτια τους.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η βάση κτίζει την επανένωση'' γράφει ότι από τη λαϊκή βάση άρχισε να στήνεται από χθες η επανένωση της Κύπρου σε βαθμό και ρυθμό που δεν μπορούσε να προβλέψει και ο πιο αισιόδοξος λάτρης της λύσης του Κυπριακού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση η οποία προεδρεύει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βλέπει θετικά αυτή την εξέλιξη. Αλλού γράφει ότι η ΕΕ ασκεί έντονες πιέσεις προς την Κύπρο για επίσπευση των διαδικασιών εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για να λάβει 22 εκατομμύρια Ευρώ για την περίοδο 2004-06.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η Μεγάλη Τετάρτη'' γράφει ότι η βεβαιότητα της πολιτικής ηγεσίας ότι οι Ε/Κ θα υπάκουαν στην εντολή της και δεν θα έπαιρναν το δρόμο για το Λήδρα Πάλας έγινε σε χρόνο ρεκόρ χλιαρή έκκληση του Υπουργού Εσωτερικών, ''να αποφύγουν τις διαδικασίες αναγνώρισης του ψευδοκράτους''. Αναφορικά με τον έλεγχο των Τ/Κ που εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές, γράφει ότι τα στοιχεία τους είναι καταχωρημένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και θεωρούνται αδιαμφισβήτητα καθώς έχουν ως βάση τους λεγόμενους ''εκλογικούς καταλόγους'', του ψευδοκράτους.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οχι στη στήριξη του Ντενκτάς'' γράφει ότι εκκλήσεις από παντού προς τους Ε/Κ να αποφύγουν να παίξουν το παιγνίδι του Ντενκτάς, είχαμε χθες τη στιγμή που ένας σημαντικός αριθμός έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ''παραχώρηση'' του κατοχικού καθεστώτος και πέρασε στις κατεχόμενες περιοχές. Αλλού γράφει ότι κατά εκατοντάδες οι Τ/Κ προσήλθαν στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Επαρχιακή Διοίκηση και ζητούσαν να υποβάλουν αίτηση για να εξασφαλίσουν όπως δήλωναν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους σπουδάζοντας σε μια από τις χώρες της ΕΕ.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Στα σπίτια μας με διαβατήριο'' ότι το μονομερές μέτρο του Ραούφ Ντενκτάς, για τη διακίνηση των Ε/Κ και Τ/Κ από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα και αντίστροφα, τέθηκε χθες σε εφαρμογή και εισέπραξε τα θετικά σχόλια αξιωματούχων της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών. Αλλού αναφέρει πως ούτε χθες λήφθηκε απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για διορισμό Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Και 'βίζα' θέλει τώρα ο Ντενκτάς'' γράφει ότι το ντενκτασικό καθεστώς επέβαλε ''βίζα'' στους εισερχόμενους στα κατεχόμενα, αλλά αργά το απόγευμα το σύστημα ελέγχου του κατέρρευσε και ουδείς υποβαλλόταν σε έλεγχο. Η κυπριακή κυβέρνηση προωθεί την ετοιμασία των μέτρων στήριξης προς τους Τ/Κ, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων 10-15 ημερών. Σε άλλη είδηση γράφει πως σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος μετά τη διαπίστωση ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών λειτουργούσε καθ' όλη τη διάρκεια της τριετούς θητείας του με παράτυπη σύνθεση.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Ζητούμενο η λύση'' γράφει ότι για πρώτη φορά χθες ύστερα από 29 χρόνια πέραν των 2.000 Τ/Κ πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές και πέραν των 1.000 Ε/Κ πέρασαν στα κατεχόμενα. Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία στέλλουν το μήνυμα ότι δεν πρέπει να ενισχυθεί η μεθόδευση Ντενκτάς για επίδειξη ύπαρξης ξεχωριστών συνόρων στην Κύπρο. Αλλού αναφέρει πως η συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου-ΕΕ Μέχτιλντ Ρότε υπογράμμισε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας περνά μέσα από τη Λευκωσία.

    [08] (Κ) Οδόφραγμα Λήδρα Πάλας - Διακίνηση

    Η πύλη στο κατοχικό οδόφραγμα για τη διέλευση του πρώτου Ε/Κ άνοιξε στις 9.15 και από την ώρα εκείνη Ε/Κ, είτε με τα αυτοκίνητά τους είτε πεζή, εισέρχονται στα κατεχόμενα.

    [09] (Κ) Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού - Επιστροφή αρχαίων νομισμάτων

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας παρέλαβε χθες από τον Υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας Τζουλιάνο Ουρπάνι, 161 αρχαία αργυρά νομίσματα τα οποία εξήχθησαν παράνομα από την Κύπρο στην Ιταλία όπου έγινε προσπάθεια να πωληθούν μέσω διαδικτύου.

    Ο σημαντικός αυτός θησαυρός αποτελείται από νομίσματα της Αμαθούντας που χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ. και προφανώς προήλθε από παράνομες ανασκαφές στην περιοχή της Αμαθούντας.

    [10] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση - Λήδρα Πάλας

    [11] (Κ) Τ/κ Τύπος - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ

    Τα τ/κ φύλλα αναφέρονται πρωτοσέλιδα στη χθεσινή ημέρα κατά την οποία χιλιάδες Τ/Κ πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές, όπως και Ε/Κ στα κατεχόμενα.

    Η ''Κίπρις'' αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στο θέμα αυτό υπό τον πηχυαίο τίτλο ''Ιστορική Ημέρα''.

    Η ''Χαλκίν Σεσί'' γράφει ότι τόσο οι Τ/Κ που πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές όσο και οι Ε/Κ που μετέβησαν στα κατεχόμενα έμειναν ευχαριστημένοι.

    Η εθνικιστική ''Βολκάν'' γράφει ότι παρά τα εμπόδια που παρενέβαλε η "ε/κ διοίκηση", όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δηνοκρατία, και το "φόβο" που έσπειρε, δήθεν, ο ε/κ Τύπος, πάνω από 1000 Ε/Κ με τα 200 αυτοκίνητά τους πέρασαν στα κατεχόμενα "εφαρμόζοντας τους νόμους" του ψευδοκράτους.

    Οπως γράφει στο επίτιτλό της η εφημερίδα ''Οι Ε/Κ πέρασαν στα εδάφη της κυρίαρχης ΤΔΒΚ''.

    Στους υπότιτλούς της η ''Βολκάν'' αναφέρεται στη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο κατοχικό οδόφραγμα για να ισχυριστεί ότι η διαδικασία αυτή αποδεικνύει και την "οντότητα" του ψευδοκράτους.

    Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Χουσεϊν Γιουσούφ γράφει ότι αν ένας Ε/Κ διαπράξει μια αξιόποινη πράξη στα κατεχόμενα θα οδηγηθεί "στα τ/κ δικαστήρια, θα δικαστεί σύμφωνα με τους νόμους" του καθεστώτος και "θα εκτίσει την ποινή φυλάκισης στις τ/κ φυλακές".

    Η ''Βατάν'' γράφει ότι ''μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η πρωτοβουλία καλής θέλησης'' της ψευδοκυβέρνησης.

    Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Λουτφί Οζτερ γράφει ότι ''εμείς μονομιάς, με τα ίδια μας τα χέρια γκρεμίσαμε τα σύνορα" του ψευδοκράτους "και πετάξαμε το λαό μας στο στόμα του θηρίου. Ο γκιαούρης του νότου είναι έτοιμος να καταβροχθίσει το πρόβατο του βορρά. Για 50 τώρα χρόνια οι Ε/Κ ακονίζουν τα δόντια τους με την οδοντόκρεμα της ΕΟΚΑ''.

    Η ''Κίπρισλι'' υποστηρίζει ότι άρχισαν να αποδίδουν οι "αγώνες" των Τ/Κ και χαρακτηρίζει τη χθεσινή ημέρα ''ιστορική''.

    Η ''Γενί Ντουζέν'' αναφέρεται σε ''Νίκη του λαού''.

    Η ''Αφρίκα'' στο δικό της δημοσίευμα γράφει ότι ''Οι Κύπριοι για πρώτη φορά αισθάνθηκαν τόσο ελεύθεροι'' και δημοσιεύει πρωτοσέλιδα φωτογραφία Ε/Κ, οι οποίοι απολάμβαναν το φαγητό τους στο λιμανάκι της Κερύνειας.

    Στο κύριο σχόλιό της η εφημερίδα αναφέρεται στις ανησυχίες της τ/κ ''αντιπολίτευσης'' για τα νέα μέτρα και γράφει ότι πλέον τα ''αντιπολιτευόμενα'' κόμματα "αποκόπηκαν τελείως από το λαό".

    Προσθέτει ότι τώρα η μόνη τους ελπίδα είναι να ξανακλείσουν τα οδοφράγματα ή να δημιουργηθεί κανένα επεισόδιο.

    Η ''Αφρίκα'' επικρίνει τη ''αντιπολίτευση'' επειδή τώρα, και για "ψηφοθηρικούς" λόγους, στράφηκε προς τους έποικους και διαμαρτύρεται επειδή δεν τους επιτρέπεται η διέλευση στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Μεχμέτ Λεβέντ διερωτάται πού είναι εκείνοι που ανησυχούσαν ότι αν μεταβούν οι Ε/Κ στα κατεχόμενα, θα τους σφάξουν σαν τα αμπελοπούλια.

    Οπως γράφει, ''σήμερα οι κύριοι αυτοί υποδέχονται τους Ε/Κ λέγοντάς του 'καλώς ήλθατε'".

    Η ''Μπιρλίκ'' εκφράζει τη δυσαρέσκειά της επειδή ενώ το κατοχικό καθεστώς επιτρέπει τη μετάβαση των Ε/Κ στα κατεχόμενα με τα οχήματά τους, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επιτρέπει την κυκλοφορία οχημάτων που δεν είναι εγγεγραμμένα στις αρμόδιες επίσημες αρχές της.

    Η ''Ορτάμ'' και η ''Γενί Τσιζγκί'' αναφέρονται στο συνωστισμό που παρατηρήθηκε στα οδοφράγματα.

    Η ''Κίπρις'' ανεβάζει τον αριθμό των Τ/Κ που πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές στους 3.268 και των Ε/Κ που εισήλθαν στα κατεχόμενα στους 1.476.

    Σε έναν από τους υπότιτλούς της η εφημερίδα γράφει ότι ο γιος του Ραούφ Ντενκτάς, Σερντάρ, ζήτησε όπως οι Ε/Κ συνοδεύονται από έναν Τ/Κ ''για την ασφάλειά τους'', όπως είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλέκος Μαρκίδης

    Στη δικηγορία θα επανέλθει ο μέχρι χθες Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος θα λειτουργήσει δικό του Πολιτικό Γραφείο με άλλες, όπως είπε, δραστηριότητες.

    [13] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διακίνηση - Τροχαία

    Μέχρι τις 11.20 είχαν περάσει στις ελεύθερες περιοχές 300 Τ/Κ, ενώ 583 Ε/Κ είχαν εκφράσει επιθυμία να μεταβούν στα κατεχόμενα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομίας.

    [14] (Κ) ΑΚΕΛ - Διακίνηση

    Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει το ''συναπάντημα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων'' και θεωρεί πως η ''χθεσινή μέρα δικαιώνει τους αγώνες του ΑΚΕΛ και όλων των άλλων που αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για την επαναπροσέγγιση θεωρώντας την ως ακρογωνιαίο λίθο στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης αλλά και της βιωσιμότητάς της''.

    [15] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου εξέφρασε σήμερα την ευχή να υπήρχαν οι πολιτικές προϋποθέσεις ώστε η διακίνηση και η επαφή που έγινε χθες μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ να σήμανε και κατάρρευση του κατοχικού καθεστώτος.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Παπανδρέου

    Δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφορά στις θέσεις της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα της διακίνησης Ε/Κ και Τ/Κ από και προς τα κατεχόμενα, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [17] (Κ) Προς Συνδρομητές - Πάσχα

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων θα είναι κλειστό για τις εορτές του Πάσχα το Σάββατο και την Κυριακή 26 και 27 Απριλίου.

    Αύριο Παρασκευή, 25 Απριλίου, το ΚΥΠΕ θα είναι ανοικτό από τις 8 πμ μέχρι τις 1 μμ.

    Τη Δευτέρα του Πάσχα, 28 Απριλίου, το ΚΥΠΕ θα είναι ανοικτό από τις 9 πμ μέχρι τις 2 μμ.

    Το Πρακτορείο θα λειτουργήσει κανονικά την Τρίτη, 29 Απριλίου.

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ

    Η κυπριακή κυβέρνηση, δια του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, χαιρέτισε σήμερα τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση στο νησί, την οποία χαρακτήρισε θετική ενώ τόνισε παράλληλα πως η απαίτηση για λύση του Κυπριακού παραμένει.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος μέχρι τις 1130 το πρωί περίπου 284 Τ/Κ είχαν εισέλθει στις ελεύθερες περιοχές από το σημείο ελέγχου της αστυνομίας, παρά το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, και άλλοι 50 Τ/Κ από το Πέργαμος.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε επίσης πως μέχρι την ίδια ώρα 583 Ε/Κ μετέβησαν στα κατεχόμενα από το Λήδρα Πάλας και 20 από το Πέργαμος με 86 οχήματα. Εξάλλου στην περιοχή του Λήδρα Πάλας υπήρχαν την ίδια ώρα 500 περίπου αυτοκίνητα που περίμεναν να μεταβούν στα κατεχόμενα και στην περιοχή Περγάμου 1000 αυτοκίνητα.

    Ο Εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση διαθέτει από σήμερα λεωφορεία για τη δωρεάν διακίνηση των Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές, και σχετική ανακοίνωση θα αναρτηθεί στην περιοχή του οδοφράγματος στο Λήδρα Πάλας και στο Πέργαμος. Η μεταφορά γίνεται από τις 900 μέχρι τις 1500, και τα λεωφορεία αναχωρούν κάθε μία ώρα.

    ''Η πάγια πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης είναι η διασφάλιση ελεύθερης διακίνησης όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας,'' τόνισε εκ νέου σήμερα ο Εκπρόσωπος.

    Είπε ακόμα πως η μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση ήταν αποτέλεσμα της πίεσης εκ μέρους των Τ/Κ προς τον κατοχικό ηγέτη, λόγω της αρνητικής του στάσης στην προώθηση λύσης του Κυπριακού.

    [19] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/04/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6952            1,7053
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8657            1,8768
    Λίρα Αγγλίας                     1,1725            1,1795
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     223,9746        225,7663
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0200          3,0441
    Δολάριο Καναδά                     2,7308          2,7526
    Κορώνα Δανίας                     12,5746         12,6751
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,2732         13,3793
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4443         15,5678
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5497          2,5700
    

    [20] (Κ) Πέργαμος - Λοχίας Βάσεων - Διέλευση

    Ο ρυθμός διέλευσης των αυτοκινήτων των Ε/Κ από το οδόφραγμα του Περγάμου εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ αργός, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Λοχίας της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων, Βαρνάβας Βαρνάβα.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ζακ Πόος

    Ο εισηγητής της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Ζακ Πόος εξέφρασε την ελπίδα ότι η αποτυχία των συνομιλιών στην Χάγη είναι «απλά ένα ατύχημα» και ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα μπορέσει να γίνει μέλος της ΕΕ το Μάιο του 2004.

    [22] (Κ) Οδόφραγμα - Διέλευση - Στοιχεία

    [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Συνέχεια στη χθεσινή ανοδική αντίδραση της χρηματαγοράς έδωσε η σημερινή συνάντηση, στην οποία ο Γενικός Δείκτης, ωθούμενος από τους τραπεζικούς τίτλους, κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 1,62%, κλείνοντας στις 89,22 μονάδες. Παρά την ανοδική κίνηση της αγοράς, η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 831 μονάδων.

    [24] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Λήδρα Πάλας

    Το μήνυμα ότι η διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα δεν συνιστά τη λύση του Κυπριακού έστειλε, με δηλώσεις του στο χώρο του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, ο Υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Σημίτης - Ευχές

    [26] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση Ε/Κ και Τ/Κ - Στοιχεία

    Από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 3 το μεσημέρι, 981 συνολικά Τ/Κ εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, ενώ 2.585 Ε/Κ μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, 1.835 Ε/Κ πέρασαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, ενώ 750 μέσω του οδοφράγματος του Περγάμου.

    [27] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Λήδρα Πάλας

    Η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να εξυπηρετήσει τους Τ/Κ στις μετακινήσεις τους στις ελεύθερες περιοχές δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    Ο κ. Καζαμίας, ο οποίος μετέβη σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας για να επιθεωρήσει την εύρυθμη εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης να παρέχει στους Τ/Κ δωρεάν μετακίνηση στις ελεύθερες περιοχές με λεωφορεία, επεσήμανε ότι ''οι διαδικασίες σήμερα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες''.

    Όπως εξήγησε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ''το καθεστώς Ντενκτάς προβάλλει προσκόμματα στη διακίνηση''.

    [28] (K) Υπουργός Δικαιοσύνης - Εκπρόσωπος - Λήδρα Πάλας

    Μέχρι τις 3.30 το απόγευμα 3.000 Ε/Κ και 1.200 Τ/Κ πέρασαν από τα σημεία ελέγχου του Λήδρα Πάλας και του Περγάμου δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Δώρος Θεοδώρου, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Αστυνομίας Τάσο Παναγιώτου, επισκέφθηκε το χώρο του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας.

    Εξάλλου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος επίσης μετέβη στο Λήδρα Πάλας, δήλωσε ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στο κατοχικό οδόφραγμα.

    [29] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Λήδρα Πάλας

    Κατά τη σημερινή μέρα τα επιτελεία που ελέγχουν τους Τ/Κ έχουν ενισχυθεί με αποτέλεσμα να παρέχεται ταχύτατη εξυπηρέτηση στους Τ/Κ που εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος είχε σήμερα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας σύντομη συνομιλία με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου οι εκτιμήσεις της τ/κ ''αντιπολίτευσης'', είναι ότι ''δεν ανέμεναν ούτε αυτοί να διαμορφωνόταν μια τόσο εγκάρδια επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων των δύο κοινοτήτων''.

    [30] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση Ε/Κ και Τ/Κ - Στοιχεία

    Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα σήμερα 1.628 Τ/Κ εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, ενώ 4.437 Ε/Κ μετέβησαν στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, από τους 1.628 Τ/Κ οι 1.323 εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας και οι 305 μέσω του οδοφράγματος του Περγάμου.

    [31] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βρυξέλλες

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί στις 28 Απριλίου για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες της 15ης συνάντησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία της διεύρυνσης.

    [32] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση Ε/Κ και Τ/Κ στο Λήδρα Πάλας - Στοιχεία

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Αστυνομία από το πρωί μέχρι τις 6.30 το απόγευμα πέρασαν από το σημείο ελέγχου των αρχών της Δημοκρατίας στο Λήδρα Πάλας προς τις ελεύθερες περιοχές 1387 Τ/Κ, ενώ από το ίδιο σημείο πέρασαν προς τα κατεχόμενα 2927 Ε/Κ.

    [33] (Κ) ΕΔΗ - Διακίνηση - Κυπριακό

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες θεωρούν ότι ''με τη μαζική μετάβαση Ε/Κ και Τ/Κ στις κατεχόμενες και τις ελεύθερες περιοχές αντίστοιχα ανοίγει ο δρόμος της ελεύθερης διακίνησης και επικοινωνίας, της έμπρακτης αμφισβήτησης των διχοτομικών τετελεσμένων''.

    [34] (Κ) ΚΕΒΕ - Μάουρερ - ΕΕ - Εναρμόνιση

    Εντονη είναι η επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για προώθηση λύσης στο Κυπριακό μέχρι την 1η Μαΐου 2004, στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, Λέοπολντ Μάουρερ.

    Οπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), ο κ. Μάουρερ παρέστη και μίλησε στη χθεσινή συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΒΕ, ενημερώνοντας τα μέλη του για τις εξελίξεις στα θέματα που προκύπτουν μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ και τα οποία αφορούν κυρίως τον επιχειρηματικό κόσμο.

    [35] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Τορόντο - Εκδήλωση Κυπροκαναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου --------------------------------------------------------- Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Τορόντο Ευστάθιος Ορφανίδης ήταν ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση που οργάνωσε το Κυπροκαναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο την Πέμπτη 17 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κυπριακής Κοινότητας στο Τορόντο με την ευκαιρία της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης των δέκα νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Ορφανίδης είπε ότι στις 16 Απριλίου 2003, ημέρα της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης, γράφτηκε μια χρυσή σελίδα στη νεώτερη ιστορία της Κύπρου και πως ο Ελληνισμός σε ολόκληρο τον κόσμο γιορτάζει το ιστορικό αυτό γεγονός. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο κ. Ορφανίδης, είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και των συντονισμένων προσπαθειών των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, των Κοινοβουλίων των δύο χωρών και όλων των πολιτικών στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στη συνέχεια εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου απέναντι στην Ελληνική Κυβέρνηση και υπενθύμισε πως ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ιδέας της Ευρώπης.

    Ο κ. Ορφανίδης, αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στους σημαντικούς σταθμούς της πορείας της Κύπρου στην ΕΕ, αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ μεγάλη και ιστορική στιγμή που σφραγίζει ανεξίτηλα την πορεία της Κύπρου προς το μέλλον, και ανέγνωσε απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου στην τελετή της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης στην Αθήνα.

    Καταλήγοντας, ο κ. Ορφανίδης ευχαρίστησε τους ομογενείς για τη βοήθεια και συμπαράστασή τους και τους κάλεσε να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να επιτευχθεί και ο δεύτερος στόχος του Ελληνισμού που είναι η επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση του νησιού.

    Στην εκδήλωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Κυπροκαναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Κυριάκος Ελλές, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα οικονομικά και άλλα οφέλη που θα έχει η Κύπρος με την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ από την 1η Μαϊου 2004 καθώς και στη συμβολή της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του υψηλού επιπέδου επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, οι Πρόεδροι του Ελληνοκαναδικού Εθνικού Κογκρέσου, της Ελληνοκαναδικής Ομοσπονδίας Οντάριο, της Κυπριακής Κοινότητας Τορόντο και άλλων Ομογενειακών και Κυπριακών Οργανώσεων καθώς και πολλοί ομογενείς.

    Ρώμη - Εκδήλωση για την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης --------------------------------------------------------- Εορταστική εκδήλωση για την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στην κατοικία του Πρέσβη της Δημοκρατίας στην Ιταλία Αλέξανδρου Ζήνων.

    Με την ευκαιρία έγινε και η παρουσίαση της Έκθεσης Τέχνης με 23 έργα ιταλικής αναγεννησιακής τέχνης, με θέμα τη θεά Αφροδίτη, που θα βρίσκεται από τις 24 Απριλίου μέχρι τις 6 Ιουλίου στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, στα πλαίσια του πολιτιστικού μήνα της Ιταλίας στην Κύπρο.

    Ο κ. Ζήνων, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη διάρκεια της εκδήλωσης, χαρακτήρισε τη μέρα της υπογραφής ως μεγάλη και ιστορική στιγμή στην πορεία της Κύπρου προς το μέλλον.

    Πρόκειται, τόνισε, για το αποτέλεσμα μιας τεράστιας προσπάθειας της κυπριακής κοινωνίας, η οποία όχι μόνο άντεξε τις σοβαρότατες επιπτώσεις της κατοχής, αλλά πέτυχε, παρά, τις τεράστιες δυσκολίες και τα εμπόδια, με σκληρή δουλειά, το στόχο της ένταξης.

    Φιλοδοξεί, έτσι, πρόσθεσε ο κ. Ζήνων, με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα ανατρέψουν τα δεδομένα της κατοχής και θα επενεργήσουν ως καταλύτης για την επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Την έκθεση τέχνης παρουσίασε ο Καθηγητής και πρώην Υπουργός Πολιτισμού Antonio Paolucci, Διευθυντής των Μουσείων της Φλωρεντίας Uffizi, Galleria Palatina, Galleria Accademica και Palazzo Pitti, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εξήρε τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών στον πολιτιστικό τομέα, αλλά ιδιαίτερα τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις δυο αυτές χώρες της Μεσογείου.

    Η σημαντική εφημερίδα της Ρώμης, II Messaggero, δημοσίευσε στην έκδοση της επόμενης μέρας, άρθρο για την εκδήλωση με τίτλο «Η Κύπρος εντάσσεται στην Ευρώπη και η Αφροδίτη επιστρέφει στο νησί της», το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η Ιταλία γιόρτασε το ιστορικό γεγονός της Υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου με μια έκθεση τέχνης στα πλαίσια του πολιτιστικού ιταλικού μήνα στην Κύπρο για να τιμήσει αυτό το νησί της Μεσογείου.

    Στο άρθρο δημοσιεύονται, επίσης, και δηλώσεις του κ. Ζήνων ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις άριστες σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και ιδιαίτερα στον πολιτιστικό τομέα. Το άρθρο υπογράφει η γνωστή στον πολιτιστικό χώρο της Ιταλίας, δημοσιογράφος Rita Sala.

    Κύπριος ποιητής παρουσιάζεται στη Μόσχα ---------------------------------------- Για πρώτη φορά διοργανώθηκε στη Μόσχα παρουσίαση ποιητικής συλλογής Κύπριου ποιητή. Πρόκειται για το βιβλίο «Μεταμορφώσεις πόλεων» του Μιχάλη Πιερή, το οποίο μεταφράστηκε στα ρωσικά από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ Ιρίνα Κοβαλιόβα και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ιτάκα (Ιθάκη).

    Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Γραφείο Τύπου της Κυπριακής Πρεσβείας, έγινε στον Οίκο Φιλίας, στην παρουσία του Πρεσβευτή Ανδρέα Γεωργιάδη και με τη συμμετοχή ενός ποικίλου κοινού, που το συνέθεταν μέλη του Διπλωματικού Σώματος, καθηγητές, δημοσιογράφοι, φοιτητές και απλοί λάτρεις του ελληνικού πνεύματος, στους οποίους δόθηκε η τόσο σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν Κύπριο ποιητή και να απολαύσουν τα ποιήματά του.

    Ο Μιχάλης Πιερής είναι καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με μακρά δημιουργική πορεία στο χώρο των γραμμάτων, με πολλές ποιητικές συλλογές, μελέτες, δοκίμια, κριτικές, καθώς και με πλούσια θεατρική και διδασκαλική δραστηριότητα. Προηγουμένως, σαν ένας σύγχρονος Οδυσσέας, έζησε, δίδαξε, ταξίδεψε σε πολλές πόλεις, ανάμεσα στις οποίες το Σίδνεϊ, η Μελβούρνη, το Ρέθυμνο, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και άλλες. Είναι ένας ανήσυχος άνθρωπος σε διαρκή αναζήτηση. Η ποίησή του είναι έντονα αυτοβιογραφική με διάχυτο το ερωτικό στοιχείο να τη διαπερνά από στίχο σε στίχο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 24 April 2003 - 17:49:39 UTC