Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-04-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πέργαμος - Διακίνηση
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διακίνηση
  • [04] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διακίνηση - Συγκεχυμένες πληροφορίες
  • [05] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διακίνηση - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Βρετανικές Βάσεις - Διακίνηση - Πέργαμος
  • [07] (Κ) Πέργαμος - Διακίνηση
  • [08] (Κ) Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Πασχαλινό μήνυμα
  • [09] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διακίνηση - Ε/Κ - ΟΗΕ
  • [10] (Κ) ΓΓ ΣτΕ - Διακίνηση
  • [11] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [12] (Κ) Συνοδική εγκύκλιος - Πάσχα
  • [13] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Διακίνηση - Γραπτή δήλωση

  • [01] (Κ) Πέργαμος - Διακίνηση

    Μεγάλη ουρά αυτοκινήτων παρατηρείται στο οδόφραγμα του Περγάμου, όπου αναμένουν από το πρωί Ε/Κ για να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές.

    Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αστυνόμος των Βρετανικών Βάσεων Χουλούς Ταγίπ, η ουρά των αυτοκινήτων ξεκινά από το Πέργαμος και φτάνει μέχρι το μικτό χωριό Πύλα.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή δεύτερη μέρα διακίνησης Ε/Κ και Τ/Κ προς και από τα κατεχόμενα, τα μέτρα της κυβέρνησης για τους Τ/Κ και τα προβλήματα που προέκυψαν από την κοσμοσυρροή στο Λήδρα Πάλας, δεσπόζουν στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Αλλα θέματα είναι οι δηλώσεις του Σερντάρ Ντενκτάς και του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, το παρασκήνιο γύρω από την άτυπη πνευμονία και τα μέτρα της Τροχαίας ενόψει των εορτών του Πάσχα.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα, με τίτλο '''Ναι' στην πτώση του τείχους από παντού'', ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ, αλλά και η Ελλάδα και η Τουρκία, εξέφρασαν πλήρη αποδοχή της μερικής άρσης των απαγορευτικών μέτρων του κατοχικού καθεστώτος εις βάρος της διακίνησης των Κυπρίων από και προς τα κατεχόμενα, χαιρετίζοντας την ανταπόκριση των Ε/Κ και Τ/Κ τα δύο τελευταία 24ώρα. Αλλού αναφέρει πως η Υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου διέψευσε ότι έχει εντοπισθεί ένα κρούσμα άτυπης πνευμονίας στην Κύπρο και βεβαίωσε ότι επρόκειτο για συνηθισμένη πνευμονία που προσέλαβε ηλικιωμένο άτομο.

    Η "Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Λεωφόρος για λαθρεμπόριο'' γράφει ότι το πρώτο και άμεσο πρόβλημα που προκύπτει από την ανεξέλεγκτη και άναρχη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα είναι εκείνο του λαθρεμπορίου, κάτι που όσοι βρίσκονται για λίγο στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας διαπιστώνουν με μεγάλη ευκολία. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει πως η Τροχαία Αρχηγείου σε συνεργασία με τους κλάδους Τροχαίας, προβλέποντας την αυξημένη κίνηση στις κύριες οδικές αρτηρίες των πόλεων και στους υπεραστικούς δρόμους και αυτοκινητοδρόμους λόγω των εορτών του Πάσχα, λαμβάνει από σήμερα επιπρόσθετα μέτρα για την πρόληψη δυστυχημάτων.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο λαός μίλησε. Το μήνυμα ελήφθη;'' ότι κυβέρνηση και κόμματα δείχνουν να αναπροσαρμόζουν την πολιτική και το λεκτικό τους μετά το λαϊκό ξέσπασμα και για πρώτη φορά χαιρετίζουν επίσημα την ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρει πως ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει σύντομα παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα για να αντισταθμιστεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στην Κύπρο.

    Η "Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Παίζει με τον πόθο μας'', γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς, εκτός του γεγονότος ότι υποβάλλει τους Ε/Κ σε έλεγχο διαβατηρίων και παραχωρεί ταξιδιωτικό έγγραφο εισόδου και εξόδου από το ψευδοκράτος, καθυστερεί συστηματικά στα σημεία ελέγχου. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως σαφές μήνυμα ότι πρέπει να αποτραπούν οι πρόσφυγες να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα κάτω από αυτές τις συνθήκες, στέλνουν οι Δήμαρχοι Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά και ο Πρόεδρος των κοινοταρχών επαρχίας Κερύνειας, διότι με τον τρόπο αυτό προσφέρεται έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Ο "Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εξαγγέλλει γενναία μέτρα η κυβέρνηση'' ότι η κυπριακή κυβέρνηση επισπεύδει την εξαγγελία γενναίων και καινοτόμων μέτρων προς τους Τ/Κ αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα. Το πακέτο των μέτρων υπόκειται στις αναγκαίες μεταβολές που επιβάλλονται από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και θα τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Τετάρτη, γράφει. Αλλού αναφέρει πως μέσα σε ένα χρόνο 2.463 εκπαιδευτικοί προστέθηκαν στους καταλόγους διοριστέων.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Κοσμοσυρροή'' γράφει ότι κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε και χθες στα δύο οδοφράγματα, του Λήδρα Πάλας και του Περγάμου, όπου εκατοντάδες Ε/Κ και Τ/Κ πέρασαν το συρματόπλεγμα της κατοχής, μετά τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων από το καθεστώς Ντενκτάς, εκφράζοντας την επιθυμία του λαού για επανένωση της Κύπρου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου του ΟΠΕΚ, που έγινε χθες στη Βιέννη, αποφασίστηκε το ημερήσιο πλαφόν παραγωγής του καρτέλ να μειωθεί από 1ην Ιουνίου στα 25,4 εκ. βαρέλια πετρελαίου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Πάμε σπίτι'' γράφει ότι η Ρούλα Σαββίδου δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια της όταν χθες επισκέφτηκε ύστερα από 29 χρόνια το σπίτι των παιδικών της χρόνων στην κατεχόμενη Κυθρέα. Η κ. Σαββίδου ανέφερε πως είδε την τ/κ οικογένεια που μένει τώρα στο σπίτι της, η οποία σχεδόν δεν άλλαξε τα έπιπλα του πατρικού της. Αλλού αναφέρει πως ο λεγόμενος ''αντιπρόεδρος'' του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς, μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης χθες στα κατεχόμενα, ανέφερε πως τα σημεία ελέγχου θα παραμείνουν ανοικτά, παρόλα τα προβλήματα που προκύπτουν από τον τεράστιο όγκο της τροχαίας κίνησης.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Κύπρος σήμερα'', υπό τον τίτλο '''Γκρίζοι Λύκοι'. Ετοιμάζουν προβοκάτσιες σε Βορρά-Νότο'', γράφει ότι οι αρχές ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν βάσιμες πληροφορίες ότι ''έποικοι έχουν ετοιμάσει ολιγομελείς ομάδες και είναι πανέτοιμες να κτυπήσουν Ε/Κ'' στα κατεχόμενα όταν πάρουν το σύνθημα από τους ηγέτες τους. Σε άλλη είδηση γράφει πως πενταμελής ομάδα Κυπρίων ιατρών της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Οργάνωσης ''Γιατροί του Κόσμου'', με επικεφαλής τη γιατρό και βουλευτή Ελένη Θεοχάρους, αναχώρησε για το Ιράκ.

    [03] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διακίνηση

    Συνολικά 169 Τ/Κ είχαν περάσει μέχρι τις 10:30 από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στις ελεύθερες περιοχές.

    [04] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διακίνηση - Συγκεχυμένες πληροφορίες

    Οι κατοχικές ''αρχές'' δίνουν πολύ συγκεχυμένες πληροφορίες όσον αφορά τον ακριβή αριθμό Ε/Κ που έχουν περάσει στα κατεχόμενα.

    [05] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διακίνηση - Τ/Κ

    Συνεχίζεται κανονικά η διέλευση των Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές.

    [06] (Κ) Βρετανικές Βάσεις - Διακίνηση - Πέργαμος

    Η αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων πληροφορεί τους Ε/Κ που επιθυμούν να μεταβούν στα κατεχόμενα από το σημείο ελέγχου στο Πέργαμος ότι θα αντιμετωπίσουν και σήμερα μεγάλη καθυστέρηση, λόγω της μαζικής προσέλευσης.

    Προσθέτει ότι από νωρίς το πρωί Ε/Κ είχαν αρχίσει να μαζεύονται στην περιοχή και πως τώρα η ουρά με αυτοκίνητα φτάνει μέχρι το μικτό χωριό Πύλα.

    [07] (Κ) Πέργαμος - Διακίνηση

    Ο Λοχίας της Αστυνομίας των Βάσεων Βαρνάβας Βαρνάβα ανέφερε πως στο οδόφραγμα του Περγάμου η ουρά των αυτοκινήτων των Ε/Κ που αναμένουν να περάσουν στα κατεχόμενα φτάνει μέχρι και την Πύλα, καλύπτει δηλαδή απόσταση τριών χιλιομέτρων.

    [08] (Κ) Πατριάρχης Βαρθολομαίος - Πασχαλινό μήνυμα

    ''Είθε ο αναστάς Κύριος να θεραπεύση και κάθε σύντριμμα της συγχρόνου ανθρωπότητος και να χαρίση εις όλους ειρήνην και ζωήν, χωρίς μίση και αιματοχυσίας, με καταλλαγήν και ειρηνικήν συνεργασίαν διά το καλόν όλων''.

    [09] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διακίνηση - Ε/Κ - ΟΗΕ

    Γύρω στους 300 Ε/Κ έχουν σπάσει τον κλοιό που σχημάτισαν άνδρες των Ηνωμένων Εθνών μπροστά από το σημείο ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να συνωστισθούν μπροστά από το οδόφραγμα των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται πάρα το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας στη νεκρή ζώνη.

    [10] (Κ) ΓΓ ΣτΕ - Διακίνηση

    Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ χαρακτήρισε τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα ως "βήμα ιστορικών διαστάσεων προς επίλυση του Κυπριακού".

    [11] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι από η ώρα 09:00 μέχρι τις 11:30 σήμερα, 400 συνολικά Τ/Κ εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας.

    Οσον αφορά τους Ε/Κ, 370 συνολικά πρόσωπα μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές, 120 μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας και 250 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου.

    Η Αστυνομία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι είχαν εισέλθει μέχρι την ώρα εκείνη στις κατεχόμενες περιοχές πέντε αυτοκίνητα από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ενώ πέραν των 2.000 αυτοκινήτων και 6.000 ατόμων ανέμεναν σε ουρά να εισέλθουν στα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας.

    Από το οδόφραγμα του Περγάμου εισήλθαν μέχρι την ώρα εκείνη στα κατεχόμενα 25 αυτοκίνητα και ανέμεναν σε ουρά πέραν των 1.500 αυτοκινήτων και 5.000 περίπου ατόμων για να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Περγάμου.

    [12] (Κ) Συνοδική εγκύκλιος - Πάσχα

    ''Επί είκοσι εννέα συνεχή έτη εορτάζουμε το Πάσχα μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Τα τουρκικά στρατεύματα εξακολουθούν να κατέχουν τα πάτρια εδάφη και να κρατούν μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες χιλιάδες συμπατριώτες μας'', αναφέρει στο πασχαλινό της μήνυμα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου.

    [13] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Διακίνηση - Γραπτή δήλωση

    Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διακίνηση των Ε/Κ προς τα κατεχόμενα οφείλονται στις ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθεί το κατοχικό καθεστώς στα σημεία διέλευσης, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρει πως ''η παρατηρούμενη κωλυσιεργία δεν είναι δυνατό να εξηγηθεί, εκτός εάν ο κ. Ντενκτάς μετά από την εξασφάλιση δημοσιότητας για τη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης που επέβαλε και συντηρεί εδώ και 29 χρόνια, έχασε το ενδιαφέρον του για την περαιτέρω διευκόλυνση της διακίνησης''.

    ''Από τη δική μας πλευρά'', προσθέτει, ''η διέλευση Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές συνεχίζεται ομαλότατα χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση και οι διευκολύνσεις για τη μεταφορά Τ/Κ προς τους προορισμούς που επιθυμούν να επισκεφθούν συνεχίζονται με πλήρη αποτελεσματικότητα''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 25 April 2003 - 17:49:12 UTC