Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-04-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Τ/Κ - Μέτρα
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Εθνική
  • [04] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διέλευση
  • [05] (Κ) Βενιζέλος - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [06] (Κ) Οδόφραγμα Λήδρα Πάλας - Ταλάτ
  • [07] (Κ) Λιν Πάρκερ - Κύπριοι Φοιτητές - Βρετανία
  • [08] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Ανακοίνωση
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) ΚΙΣΟΣ - ΡΤΚ - Δηλώσεις
  • [12] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Μέτρα - Τ/Κ
  • [13] (Κ) Λιν Πάρκερ - Διακίνηση - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Αλμα τιμών και Γενικού Δείκτη
  • [15] (K) Λοβέρδος - Λήδρα Πάλας
  • [16] (Κ) Λιν Πάρκερ - Κύπριοι Φοιτητές - Βρετανία (Ορθή επανάληψη)
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διακίνηση (1)
  • [18] (K) Προς Συνδρομητές: ΚΥΠΕ - Σεμινάριο πρακτορείων ειδήσεων
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διακίνηση (2)
  • [20] (Κ) Κυβέρνηση - Τ/Κ - Δέσμη μέτρων
  • [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Μέτρα
  • [22] (Κ) Κυβέρνηση - Τ/Κ - Δέσμη μέτρων - Ολόκληρο κείμενο
  • [23] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Διαβεβαίωση
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βρυξέλλες
  • [25] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Οδόφραγμα - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Τ/Κ - Μέτρα

    Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου που συνέρχεται στις 9.00 το πρωί.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κατάσταση όσον αφορά τη διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ προς και από τα κατεχόμενα, και τα μέτρα που αναμένεται να εξαγγείλει σήμερα η κυπριακή κυβέρνηση για τους Τ/Κ είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Προβάλλονται επίσης η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για να ''επιτραπεί'' στους Ε/Κ να διαμένουν στα κατεχόμενα μέχρι και τρεις συνεχόμενες ημέρες και οι αντιδράσεις από πλευράς της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με την μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση μεταξύ κατεχομένων και ελεύθερων περιοχών.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ελεύθερη διακίνηση και εργασία για Τ/Κ'' πως μέτρα άμεσης εφαρμογής και μέτρα τα οποία θα ζητείται η συνεργασία των Τουρκοκυπρίων θα εξαγγείλει η κυβέρνηση μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Αλλού αναφέρει πως την εκτίμηση ότι το τείχος του διαχωρισμού θα καταρρεύσει μόνο με μια λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν εξέφρασε χθες στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο '''Τείχος' στον εσωτερικό τουρισμό'' αναφέρει πως τεράστιο πρόβλημα στις ελεύθερες περιοχές έχει δημιουργήσει η απόφαση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να άρει τους περιορισμούς διακίνησης από και προς τα κατεχόμενα αφού οι τουριστικές περιοχές στις ελεύθερες περιοχές έχουν αδειάσει και οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής βρίσκονται στα πρόθυρα καταστροφής. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ χαρακτήρισε τη διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ εκατέρωθεν της διαχωριστικής γραμμής ''μια πραγματική λαϊκή επανάσταση''.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Περιμένοντας τον Ερντογάν'' πως "κλίμα ανησυχίας" επικρατεί στις τάξεις της πολιτικής ηγεσίας. Η κυπριακή κυβέρνηση εξαγγέλλει σήμερα την πολιτική της έναντι των Τ/Κ ενώ παράλληλα σπεύδει να προλάβει τυχόν απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου. Αλλού αναφέρει πως χθες μετέβησαν στα κατεχόμενα 24.067 Ε/Κ και έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές 2.530 Τ/Κ. Η διακίνηση γινόταν και χθες με βήμα σημειωτόν και χιλιάδες Ε/Κ στριμώχτηκαν και χθες στα οδοφράγματα.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ζητούμε άνοιγμα Αμμοχώστου'' γράφει ότι το Εθνικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να εκδώσει ανακοίνωση εκ μέρους του στην οποία θα αναφέρεται στις πολιτικές διεκδίκησης της ε/κ πλευράς που περιλαμβάνουν εκτός των άλλων την επιστροφή της Αμμοχώστου, την εφαρμογή της συμφωνίας της Γ' Βιέννης και την αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι μεγάλη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των εταιρειών πετρελαιοειδών αλλά και των πρατηριούχων γιατί οι τιμές των καυσίμων στα κατεχόμενα βρίσκονται σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει πολλούς Ε/Κ να σπεύσουν και να προμηθευτούν καύσιμα από εκεί.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Με οδηγίες Αγκυρας κινείται ο Ντενκτάς'' γράφει ότι η τουρκική πλευρά κλιμακώνει τους ελιγμούς της με νέα ανοίγματα τα οποία θα κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα κατά την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, ενώ Αγκυρα και Ντενκτάς σε πλήρη συντονισμό με καθοδήγηση πάντα της Τουρκίας ξεδιπλώνουν το δικό τους πακέτο και δεν αποκλείεται η ανακοίνωση για μείωση των στρατευμάτων κατοχής. Αλλού γράφει ότι γραφείο πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα λειτουργήσει από την επόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πρωτοβουλίες ουσίας'' γράφει ότι το Εθνικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση προχωρούν μεθοδικά με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση στην υλοποίηση της πολιτικής τους τόσο επί της ουσίας του Κυπριακού όσο και σε ό,τι αφορά την πολιτική έναντι των Τ/Κ με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Αλλού γράφει ότι με τη μαζική συμμετοχή Τ/Κ συνδικαλιστών και απλών εργαζομένων θα πραγματοποιηθεί αύριο η κεντρική πρωτομαγιάτικη εκδήλωση της ΠΕΟ στη Λευκωσία.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ελάτε και μείνετε μέχρι και τρεις ημέρες'' πως θα επιτρέπεται στους Ε/Κ να διαμένουν στα κατεχόμενα μέχρι τρεις ημέρες την εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η τ/κ πλευρά. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προειδοποίησε χθες πως ο ''μήνας του μέλιτος'' μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων ''μπορεί να μην διαρκέσει για πάντα''.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Εθνική

    Η Εθνική Ομάδα Ανδρών της Κύπρου στο ποδόσφαιρο αγωνίζεται απόψε εναντίον του αντιστοίχου συγκροτήματος του Ισραήλ, στο Παλέρμο της Ιταλίας.

    Ο αγώνας, που αρχίζει στις 9.30 το βράδυ, θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

    [04] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διέλευση

    Συνεχίζεται και σήμερα η διέλευση Ε/Κ και Τ/Κ προς και από τα κατεχόμενα.

    Απο τις 6.30 έως τις 8 το πρωί πέρασαν από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας πεζοί 104 Τ/Κ και 200 Ε/Κ. Από τις 7 μέχρι τις 8 το πρωί πέρασαν προς τα κατεχόμενα 43 αυτοκίνητα με 182 επιβάτες.

    Τουρκοκύπριοι που πέρασαν από το οδόφραγμα δήλωσαν πως προορισμός τους είναι η Πάφος και η Λευκωσία. Είπαν πως έχουν φίλους στις δυο πόλεις τους οποίους θα επισκεφθούν.

    Στο μεταξύ, ανακοίνωση της αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων αναφέρει πως οι λεγόμενες ''αρχές'' του ψευδοκράτους έχουν ενημερώσει τις Βρετανικές Βάσεις και την αστυνομία τους ότι τώρα θα επιτρέπεται η διέλευση μοτοσυκλετών μέσω ''των σημείων ελέγχου'' τους στο Πέργαμος και στα Στροβίλια, δεδομένου ότι οι επιβάτες τους θα φέρουν κράνη.

    [05] (Κ) Βενιζέλος - Επίσκεψη στην Κύπρο

    [06] (Κ) Οδόφραγμα Λήδρα Πάλας - Ταλάτ

    Ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε πως η λύση του Κυπριακού είναι εκ των ων ουκ άνευ και πως οι διελεύσεις Ε/Κ και Τ/Κ προς και από τα κατεχόμενα αποτελούν ένα είδος ''διπλωματίας του λαού'' που μπορεί να οδηγήσει σε λύση.

    [07] (Κ) Λιν Πάρκερ - Κύπριοι Φοιτητές - Βρετανία

    Τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς και άλλους φοιτητές από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πληρώνουν από φέτος το καλοκαίρι οι Κύπριοι που θα φοιτούν σε πανεπιστήμια της Βρετανίας, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία Λιν Πάρκερ.

    [08] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Ανακοίνωση

    Το Εθνικό Συμβούλιο καλεί την τουρκική πλευρά να επιστρέψει την περιοχή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Καλεί επίσης την τουρκική πλευρά να προχωρήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης για το θέμα των εγκλωβισμένων, να συνεργασθεί αποτελεσματικά για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, όπως συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 1997, και να δεσμευθεί στην τελική αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και στην αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    Οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη. Η ε/κ πλευρά αναμένει την απάντηση της τουρκικής πλευράς.

    Παράλληλα, τονίζεται ότι η ε/κ πλευρά διακηρύσσει την προθυμία και ετοιμότητά της για άμεσες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου Ανάν για εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την επιστολή του προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 2 Απριλίου 2003.

    Το Εθνικό Συμβούλιο εκτιμά ότι η πηγαία, αυθόρμητη, και φιλικότατη συμπεριφορά Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις πρόσφατες επαφές και συναντήσεις τους, απέδειξε στην πράξη την αναμφισβήτητη δυνατότητα και τον ειλικρινή πόθο επανασυμβίωσης και συνεργασίας των δύο κοινοτήτων, σε μια επανενωμένη πατρίδα.

    Επισημαίνει επίσης ότι η ανοχή που επιδεικνύεται για την επίδειξη διαβατηρίων και τη χορήγηση «θεωρήσεων» από το κατοχικό καθεστώς, δεν σημαίνει αναγνώριση, έστω και έμμεση, του ψευδοκράτους ούτε και υποδηλώνει υποβιβασμό του νόμιμου και διεθνώς αναγνωρισμένου κυπριακού κράτους.

    Η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου έχει ως εξής:

    Το Εθνικό Συμβούλιο, στη χθεσινή συνεδρία του, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου, συζήτησε τη γενική πολιτική για τη δέσμη μέτρων, που η Κυπριακή Κυβέρνηση θα εξαγγείλει και θα θέσει σε εφαρμογή από την προσεχή Παρασκευή, 2 Μαϊου, υπέρ των Τουρκοκυπρίων.

    Μέσα στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής έναντι των Τουρκοκυπρίων, το Εθνικό Συμβούλιο μελέτησε την κατάσταση που δημιουργείται από την ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να άρει μερικώς τους περιορισμούς που το ίδιο επέβαλε στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, πριν 29 χρόνια, συνεκτίμησε τα κίνητρα και τις πολιτικές παραμέτρους της ενέργειας αυτής και κατέληξε σε ομόφωνες διαπιστώσεις και θέσεις.

    Το Εθνικό Συμβούλιο εκτιμά και πιστεύει ότι η πηγαία, αυθόρμητη, και φιλικότατη συμπεριφορά Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις πρόσφατες επαφές και συναντήσεις τους, απέδειξε στην πράξη την αναμφισβήτητη δυνατότητα και τον ειλικρινή πόθο επανασυμβίωσης και συνεργασίας των δύο κοινοτήτων, σε μια επανενωμένη πατρίδα. Διαψεύδονται και καταρρίπτονται τώρα ως εντελώς αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του κατοχικού καθεστώτος, αλλά και της Τουρκίας, ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να ξαναζήσουν μαζί και ότι η ασφάλεια των δύο κοινοτήτων επιβάλλει τη διατήρηση του διαχωριστικού τείχους. Οι απλοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πολίτες απέδειξαν με τη στάση τους το ανυπόστατο αυτών των ισχυρισμών και το αχρείαστο ύπαρξης χωριστικών προνοιών σε οποιοδήποτε σχέδιο για λύση του Κυπριακού. Τέτοιες χωριστικές πρόνοιες όχι μόνο παρεμποδίζουν την ενότητα του λαού και της χώρας, αλλά και ανακόπτουν την ομαλή οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου. Μόνο μια λειτουργική και βιώσιμη λύση μπορεί να προσφέρει και να διασφαλίσει αυτή την ανάπτυξη και πρόοδο, προς όφελος όλων των κατοίκων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Επισημαίνεται ότι η Κυβέρνηση αντιμετώπισε το όλο θέμα έγκαιρα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Ελαβε από την πρώτη μέρα, όλα τα δυνατά πρακτικά μέτρα για τη διευκόλυνση της διακίνησης Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα και Τουρκοκυπρίων προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Κυβέρνηση περιοχές της Δημοκρατίας και κάλεσε τον κ. Ντενκτάς να τερματίσει την παράνομη απαίτηση για επίδειξη διαβατηρίων και έκδοση αδειών εισόδου.

    Η ελεύθερη διακίνηση των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας, που είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, υπήρξε πάντοτε απαίτηση και πολιτική όλων των Κυπριακών Κυβερνήσεων. Σ΄αυτό το αίτημα και σ΄ αυτή την πολιτική, το κατοχικό καθεστώς αντέτασσε σταθερή άρνηση, για εικοσιεννέα ολόκληρα χρόνια. Σε μια ελεύθερη κοινωνία πολιτών, η έκταση και ο τρόπος άσκησης του δικαιώματος αυτού, υπό τους όρους που επέβαλε το κατοχικό καθεστώς, επαφίεται στη κρίση του κάθε πολίτη.

    Η πρόσφατη απόφαση του κ. Ντενκτάς να επιτρέψει μερικώς τη διακίνηση, δημιουργώντας την εντύπωση για καλή θέληση εκ μέρους του, υπαγορεύθηκε από την αίσθηση της διεθνούς και της εσωτερικής απομόνωσης στην οποία ο ίδιος βρέθηκε και του πιεστικού αδιεξόδου στο οποίο ο ίδιος με την προκλητική και απαράδεκτη συμπεριφορά του οδηγήθηκε.

    Το Εθνικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος δεν αποτελεί ειλικρινή πολιτική βούληση εκ μέρους της Τουρκικής πλευράς για λύση του Κυπριακού. Αντίθετα, είναι απόπειρα παράκαμψης της διαδικασίας και των πλαισίων των Ηνωμένων Εθνών και προσπάθεια εμφάνισης του ψευδοκράτους σαν χωριστού και κυρίαρχου κράτους. Για τη λύση του Κυπριακού, μοναδικό εμπόδιο ήταν και παραμένει η Τουρκική πλευρά, που απορρίπτει τη διαπραγμάτευση του Σχεδίου Ανάν και δεν επιδεικνύει ούτε αποδεικνύει την αναγκαία πολιτική βούληση που θα επιτρέψει στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επαναλάβει τις προσπάθειές του για λύση του Κυπριακού. Το άνοιγμα οδοφραγμάτων δεν είναι η λύση του Κυπριακού. Ούτε οι φαινομενικές ρωγμές στα τείχη της διαίρεσης σημαίνουν την κατάργηση της γραμμής του διαχωρισμού, που επέβαλαν και συντηρούν με τη βία των όπλων τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

    Το Εθνικό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι οι ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, που αφορούν τη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, δεν προσφέρουν πολιτική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα ούτε επιλύουν το θέμα των περιουσιών ούτε προωθούν τη διασφάλιση του δικαιώματος εγκατάστασης ούτε ασφαλώς σημαίνουν τερματισμό της κατοχής.

    Είναι κατανοητή και απόλυτα δικαιολογημένη η διακαής επιθυμία των εκτοπισμένων να επιστρέψουν στις κατεχόμενες από τα Τουρκικά στρατεύματα εστίες και περιουσίες τους. Η ανοχή που επιδεικνύεται για την επίδειξη διαβατηρίων και τη χορήγηση «θεωρήσεων» από το κατοχικό καθεστώς, δεν σημαίνει αναγνώριση, έστω και έμμεση, του ψευδοκράτους ούτε ασφαλώς υποδηλώνει υποβιβασμό του νόμιμου και διεθνώς αναγνωρισμένου Κυπριακού κράτους. Καμμία ανοχή, καμμία ενέργεια και κανένα μέτρο διευκόλυνσης της διακίνησης δεν μπορεί να ανάγεται σε αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος ή να ερμηνεύεται ως πλήγμα κατά του κύρους, της οντότητας και της νομιμότητας του Κυπριακού κράτους. Και σίγουρα η επίσκεψη των εκτοπισμένων στα κατεχόμενα δεν θα οδηγήσει τους νόμιμους δικαιούχους σε εθισμό στην κατοχή των εστιών και περιουσιών τους, όπως επιδιώκει η Τουρκική πλευρά, ούτε σε απεμπόληση του δικαιώματός τους να επιστρέψουν μόνιμα στις εστίες και περιουσίες τους. Η πρόσκαιρη συναισθηματική ικανοποίηση των εκτοπισμένων Ελληνοκυπρίων από την επίσκεψή τους στις κατεχόμενες εστίες και περιουσίες τους, δεν υποβαθμίζει ούτε αναιρεί τη μόνιμη επιθυμία τους και το νόμιμο δικαίωμά τους για επιστροφή.

    Το Εθνικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πάγια θέση και απαίτηση για πλήρη, μόνιμη, απρόσκοπτη και αποτελεσματική κατοχύρωση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αυτή τη θέση και απαίτηση υποδέχεται και συμμερίζεται και η τεράστια πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων.

    Μόνο η θετική ανταπόκριση της Τουρκικής πλευράς στα θέματα των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, θα δώσει δείγμα γραφής για την ειλικρίνεια των προθέσεών της και την πολιτική βούλησή της για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Γι΄αυτό, το Εθνικό Συμβούλιο καλεί την Τουρκική πλευρά να επιστρέψει την περιοχή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, όπως προνοείται σε σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, να προχωρήσει στην εφαρμογή της Τρίτης Βιέννης για το θέμα των εγκλωβισμένων, να συνεργασθεί αποτελεσματικά για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, όπως συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 1997, και να δεσμευθεί στην τελική αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και στην αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    Αναμένεται η απάντησή της.

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            92,67  ( 3,87)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.235.834
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.347.877    372,94  ( 5,59)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.111.591    107,96  ( 5,23)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     93.896     79,09  ( 4,57)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     15.064     18,08  ( 2,84)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     17.479     60,22  ( 2,05)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.388     97,31  ( 2,47)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     15.634     19,07  ( 2,69)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      7.169     74,53  ( 2,12)
    Ετ. Πληροφορικής              £     20.817      3,12  ( 7,22)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    136.077     16,73  ( 5,15)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.141     13,14  ( 3,06)
    Ξενοδοχεία                    £     19.926     44,87  ( 1,95)
    Αλλες Εταιρείες               £    232.566     84,80  ( 2,38)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/04/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6952            1,7053
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8873            1,8986
    Λίρα Αγγλίας                     1,1821            1,1891
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     225,0353        226,8355
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0203          3,0444
    Δολάριο Καναδά                     2,7140          2,7357
    Κορώνα Δανίας                     12,5624         12,6628
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,2619         13,3679
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4193         15,5426
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5614          2,5818
    

    [11] (Κ) ΚΙΣΟΣ - ΡΤΚ - Δηλώσεις

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) θεωρούν ότι η μερική άρση των εμποδίων στη διακίνηση των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας ένθεν και ένθεν της διαχωριστικής γραμμής δεν αποτελεί λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Αντιπροσωπείες των δυο κομμάτων, που συναντήθηκαν σήμερα στα γραφεία του ΚΙΣΟΣ στη Λευκωσία, συμφώνησαν για την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για την εξεύρεση μιας λύσης που να επανενώνει το νησί και κατοχυρώνει τα δικαιώματα Ε/Κ και Τ/Κ.

    Ο κ. Ταλάτ δήλωσε μετά τη συνάντηση πως ''μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα βασισμένοι στο σχέδιο Ανάν'', προσθέτοντας πως το κόμμα του αποδέχεται τη συμφωνία της Τρίτης Βιέννης όπως και τα ψηφίσματα του ΣΑ.

    Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση πως οι θέσεις του κ. Ντενκτάς μπορούν να βελτιωθούν με έξωθεν επιρροή και σημείωσε πως ''οι διευθετήσεις του δικαιώματος της περιουσίας, του δικαιώματος της επιστροφής και άλλων με βάση τις πραγματικότητες και με βάση το διεθνή νόμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να περιληφθούν σε μια λύση''

    [12] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Μέτρα - Τ/Κ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε τη συζήτηση για τη γενική πολιτική για τη δέσμη μέτρων για τους Τ/Κ που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση και θα θέσει σε εφαρμογή την προσεχή Παρασκευή, 2 Μαϊου.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης θα προβεί σε δηλώσεις στις 5.00 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, οπότε και θα έχει οριστικοποιηθεί το κείμενο της δέσμης μέτρων που θα δημοσιοποιηθούν στην ελληνική, την τουρκική και την αγγλική γλώσσα.

    [13] (Κ) Λιν Πάρκερ - Διακίνηση - Κυπριακό

    Την πεποίθηση ότι η διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ, μετά την μερική άρση των περιορισμών από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, θα διευκολύνει τις δύο κοινότητες στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Λιν Πάρκερ.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Αλμα τιμών και Γενικού Δείκτη

    Αλμα τιμών και Γενικού Δείκτη, που συνοδεύτηκε με εντυπωσιακή αύξηση στο αγοραστικό ενδιαφέρον, σημειώθηκε στη σημερινή πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση μετά τις γιορτές του Πάσχα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μεγάλη άνοδο της τάξης του 3,86%, κλείνοντας στις 92,67 μονάδες. Αλμα πραγματοποίησε και η αξία των συναλλαγών, η οποία εκτινάχθηκε στα 2,2 εκατομμύρια λίρες.

    [15] (K) Λοβέρδος - Λήδρα Πάλας

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε σήμερα συγκίνηση και περηφάνια για τις εξελίξεις στην Κύπρο που αποτελούν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς πολλών χρόνων.

    [16] (Κ) Λιν Πάρκερ - Κύπριοι Φοιτητές - Βρετανία (Ορθή επανάληψη)

    Τα ίδια δίδακτρα με τους Βρετανούς και άλλους φοιτητές από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πληρώνουν από το καλοκαίρι του 2004 οι Κύπριοι που θα φοιτούν σε πανεπιστήμια της Βρετανίας, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία Λιν Πάρκερ.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διακίνηση (1)

    Είναι αδύνατο για την κυβέρνηση να περιορίσει τον κόσμο να πηγαίνει για τριήμερο στις κατεχόμενες περιοχές, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι "επαφίεται στη συνείδηση και κρίση του κάθε πολίτη να αντιληφθεί ότι αυτό δεν είναι σωστό".

    [18] (K) Προς Συνδρομητές: ΚΥΠΕ - Σεμινάριο πρακτορείων ειδήσεων

    Πρόσκληση σε δημοσιογραφική διάσκεψη

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ κ. Χαρίλαος Παπαδόπουλος θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του Πρακτορείου (Καστοριάς 7, πάροδος Κέννεντι, πίσω από την Κεντρική Τράπεζα) την Παρασκευή 2 Μαϊου, στις 10.00 πμ, σχετικά με τη διοργάνωση από το ΚΥΠΕ σεμιναρίου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ) με θέμα ''Ειδήσεις και η αγορά στον τηλεπικοινωνιακό τομέα - Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες''.

    Θα χαρούμε πολύ αν μπορέσετε να καλύψετε τη συνέντευξη Τύπου.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διακίνηση (2)

    Η απόφαση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τριήμερη διανυκτέρευση Ε/Κ στα κατεχόμενα ''όχι μόνο δεν αποτελεί προέκταση της ελεύθερης διακίνησης, αλλά αντίθετα περιορισμό της αφού βάζει ως όρο ότι δεν μπορούν οι Ε/Κ να διαμένουν οπουδήποτε αλλού εκτός από ξενοδοχεία τα οποία μάλιστα πρέπει να προκρατούν'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή του Ραούφ Ντενκτάς αποτελεί και ''πρόκληση στα αισθήματα του κυπριακού λαού ιδιαίτερα όταν τα πλείστα από τα ξενοδοχεία είναι περιουσία των Ε/Κ και θα πηγαίνουν οι Ε/Κ ουσιαστικά στα δικά μας σπίτια και να δίνουν και οικονομική ενίσχυση στο ψευδοκράτος''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ''εμείς, όντας πιστοί στη διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης επικοινωνίας, είναι αδύνατο να βάλουμε περιορισμούς, όμως επαφίεται στη συνείδηση και την κρίση του κάθε πολίτη να αντιληφθεί ότι αυτό δεν είναι σωστή ενέργεια και να πράξει ανάλογα''.

    Σε ερώτηση ποια είναι η προτροπή της κυβέρνησης προς τους Κύπριους πολίτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι ''η κυβέρνηση είναι σαφής στις θέσεις της για το θέμα, όπως σαφέστατη ήταν και για το θέμα των διαβατηρίων''.

    [20] (Κ) Κυβέρνηση - Τ/Κ - Δέσμη μέτρων

    Ανακοινώθηκε σήμερα το απόγευμα η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για τους Τ/Κ. Το κείμενο της πολιτικής της κυβέρνησης έναντι των Τ/Κ έχει ως εξής:

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

    (ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ)

    Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης με την εισαγωγή των μέτρων που αναφέρονται πιο κάτω, διαρκούσης της κατάστασης μη-λύσης του κυπριακού, είναι να παρασχεθεί η δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους που διαβιούν κατά κύριο λόγο στις κατεχόμενες περιοχές να απολαμβάνουν, στο βαθμό του δυνατού, τα δικαιώματα και ωφελήματα που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στους πολίτες της. Όλα τα μέτρα θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο της νομιμότητας, του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου.

    Η νομική λογική που διέπει τα μέτρα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ανέχεται τα αποτελέσματα κάποιων πράξεων της υποτελούς τοπικής διοικήσεως της Τουρκίας στα κατεχόμενα, χωρίς αυτό να αναιρεί ή να επηρεάζει το γεγονός ότι παράγονται παράνομα ή από όργανα ή σώματα τα οποία συστήνονται και λειτουργούν παράνομα, σε εκείνες τις περιπτώσεις που, αν αγνοούνταν, αυτό θα συνιστούσε ή θα είχε ως συνέπεια την αποστέρηση ή παραβίαση βασικών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων πολιτών της Δημοκρατίας.

    Η θέση αυτή στηρίζεται στην τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο, επικαλούμενο την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση της Ναμίμπια, λαμβάνει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, υπόψη τα αποτελέσματα ορισμένων διευθετήσεων και πράξεων στα κατεχόμενα.

    Η εκ μέρους της Κυπριακής κυβέρνησης υιοθέτηση αυτής της στάσης υποδηλοί διάθεση για συνειδητή πραγματιστική αντιμετώπιση κάποιων δεδομένων η οποία στηρίζεται στην ελεύθερη βούληση της να ληφθούν υπόψη, ενώ θα μπορούσαν να αγνοηθούν. Συνεπώς τα μέτρα δεν μπορούν να ερμηνευθούν ότι συνιστούν κίνδυνο αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας ή αποδοχή της ύπαρξης της (acknowledgment), ή ότι υποβοηθούν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο την αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων.

    ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΓΑΘΩΝ Η διακίνηση αγαθών θα διευκολυνθεί κατά τρόπο ουσιαστικό. Πιο συγκεκριμένα θα διευκολυνθεί πρακτικά η διακίνηση των επιτοπίως παραγομένων αγαθών καθώς και άλλων αγαθών για προσωπική χρήση από τα κατεχόμενα στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές. (Η διακίνηση αγαθών από τις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές προς τα κατεχόμενα ήταν πάντα ελεύθερη).

    Ρυθμίσεις θα γίνουν επίσης σύμφωνα με την Κυπριακή νομοθεσία και το κοινοτικό κεκτημένο, για την κυκλοφορία επιτοπίως και στην Ευρωπαϊκή αγορά ή σε τρίτες χώρες, αγαθών που παράγονται στα κατεχόμενα. Για την πρακτική εφαρμογή αυτού του μέτρου αναμένονται η συμβολή και συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Θα διευκολυνθεί περαιτέρω η διακίνηση από τις κατεχόμενες στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές τόσο Τουρκοκυπρίων όσο και άλλων προσώπων που βρίσκονται νομίμως στην Κύπρο. Προς τούτο η Κυπριακή Κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει συνεννόηση για διάνοιξη περισσοτέρων σημείων ελεγχόμενης διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα. Επιπλέον θα γίνουν ρυθμίσεις για τη νόμιμη κυκλοφορία οχημάτων από τα κατεχόμενα στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές από τις 10 Μαΐου 2003, εφόσον θεσπιστεί η αναγκαία νομοθεσία.

    Περαιτέρω, θα υπάρξει βαθμιαία χαλάρωση των ισχυόντων περιορισμών στη διακίνηση τουριστών από τις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές προς τις κατεχόμενες, όσον αφορά το χρόνο παραμονής.

    ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ Θα ληφθούν πρακτικά μέτρα για διευκόλυνση της απασχόλησης Τ/Κ που διαβιούν στις κατεχόμενες περιοχές από εργοδότες στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές με τους ίδιους όρους απασχόλησης που ισχύουν για τους υπόλοιπους Κυπρίους εργαζομένους. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει, μεταξύ άλλων, περισσότερη δημοσιοποίηση της ισχύουσας πρακτικής ώστε να γνωρίζουν οι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα ότι μπορούν να απευθύνονται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας για εξεύρεση απασχόλησης. Θα προωθηθεί η υποβολή αιτήσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Έμφαση θα δοθεί στην εργοδότηση τεχνικά καταρτισμένων επαγγελματιών. Γίνονται διευθετήσεις για να ανατεθεί κατάλληλος συντονιστικός ρόλος στις εργατικές ομοσπονδίες, στο Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ, και τις Ομοσπονδίες Εργοδοτών και Βιομηχάνων των δύο κοινοτήτων.

    ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ/ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ Θα προωθηθεί, επίσης, η ιδέα ανάθεσης, εργολαβιών και υπεργολαβιών σε Τ/Κ στα κατεχόμενα νοουμένου ότι οι εργολάβοι και υπεργολάβοι τηρούν τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας.

    ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΡΟΣΟΝΤΟΥΧΩΝ Η Κυπριακή Κυβέρνηση εμμένοντας στο ότι είναι παράνομη η σύσταση ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στα κατεχόμενα, αλλά επιθυμώντας να μην γίνονται δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος πραγματικά προσοντούχων αποφοίτων αυτών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα προβεί σε διευθετήσεις έτσι, ώστε να μπορούν να εργοδοτούνται προσοντούχοι Τ/Κ στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές επί τη βάσει των ουσιαστικών τους προσόντων.

    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΚ Θα ενθαρρυνθεί και θα διευκολυνθεί η συμμετοχή Τ/Κ σε ερευνητικά και άλλα κοινοτικά προγράμματα όπως Leonardo, Socrates, 6ον Πρόγραμμα Πλαίσιο κ.α. Θα παραχωρηθούν υποτροφίες σε Τ/Κ για παρακολούθηση μαθημάτων σε αναγνωρισμένα Ανώτερα και Ανώτατα Ιδρύματα στην Κύπρο.

    Θα εισαχθεί επίσης βαθμιαία η εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας - σε βασικό επίπεδο - στη Μέση Εκπαίδευση και σε ενήλικες στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές. Προς τον σκοπό αυτό θα καταβληθεί προσπάθεια εργοδότησης Τ/Κ εκπαιδευτικών.

    Θα γίνουν πρακτικές διευθετήσεις για δωρεάν διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας από Ε/Κ εκπαιδευτικούς σε Τ/Κ ενδιαφερομένους μαθητές/φοιτητές που διαβιούν στην κατεχόμενη περιοχή.

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΚ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Η Κυπριακή Κυβέρνηση μέσω των αρμοδίων αθλητικών ομοσπονδιών θα διευκολύνει τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων αθλητών σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις μέσω των Κυπριακών Εθνικών Ομάδων. Η επικείμενη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 προσφέρεται ως μια καλή ευκαιρία για τη συμπερίληψη Τ/Κ αθλητών στην εθνική ομάδα της Κύπρου.

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα ενίσταται στη συμμετοχή επιστημόνων, καλλιτεχνών κ.λ.π., από τα κατεχόμενα σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό εφόσον συμμετέχουν υπό την προσωπική τους ιδιότητα και όχι εξ ονόματος, ή με τη χρήση συμβόλων της αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων.

    Η Κυβέρνηση θα ενισχύσει έμπρακτα διακοινοτικές επαφές και την ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα σε Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΚ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΣΟΝΤΩΝ Θα εξομοιωθεί η μεταχείριση των συγγενών τουρκοκυπρίων αγνοουμένων και αμάχων φονευθέντων της περιόδου 1963-67 και 1974 με τους συγγενείς ελληνοκυπρίων αγνοουμένων και πεσόντων. Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν την παροχή ωφελημάτων, πρόσβαση στις πληροφορίες που διαθέτουν οι κρατικές υπηρεσίες, ενίσχυση της διερευνητικής προσπάθειας για διακρίβωση της τύχης αγνοουμένων, τη δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού και Τράπεζας Προθανατίων και άλλων αναγκαίων πληροφοριών από συγγενείς, την διενέργεια διερευνητικών ανασκαφών καθώς και εκταφών όταν επιδειχθεί ενδιαφέρον και συνεργασία των συγγενών.

    ΜΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΑΦΩΝ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Παράλληλα η Κυπριακή Κυβέρνηση προτείνει τη σύσταση δικοινοτικής επιτροπής για ανθρωπιστικά και άλλα συναφή θέματα με εμπλοκή της UNFICYP, η οποία να έχει αποστολή τη συζήτηση και επίλυση προβλημάτων ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη διευκόλυνση των επαφών και της επικοινωνίας ανάμεσα σε πρόσωπα που διαβιούν εκατέρωθεν των γραμμών καταπαύσεως του πυρός.

    ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα διευκολύνει με περαιτέρω πρακτικές διευθετήσεις, την έκδοση προς του Τ/Κ από τις αρχές της Δημοκρατίας, ταξιδιωτικών εγγράφων, ταυτοτήτων, πιστοποιητικών γεννήσεως, και άλλων πιστοποιητικών και επισήμων εγγράφων.

    Πιστοποιητικά οικογενειακής ή προσωπικής κατάστασης και άλλα συναφή έγγραφα, τουρκοκυπρίων που διαβιούν ή διαβιούσαν στα κατεχόμενα, μπορούν κατά περίπτωση να εξετάζονται και το περιεχόμενο τους να λαμβάνεται υπ όψιν από αρμόδια όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην έκδοση διοικητικών πράξεων που τους αφορούν.

    ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ Θα ληφθούν περαιτέρω πρακτικά μέτρα για καλύτερη εξυπηρέτηση των Τ/Κ ασθενών που έρχονται στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές για διάγνωση ή νοσηλεία. Προς τον σκοπό αυτό θα συσταθεί μηχανισμός (hot-line) ο οποίος να στελεχώνεται επί 24ώρου βάσεως για το χειρισμό επειγόντων περιστατικών. Επίσης θα παρασχεθούν διευκολύνσεις και κίνητρα για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των γιατρών και ιατρικών ιδρυμάτων εκατέρωθεν της γραμμής καταπαύσεως του πυρός προς όφελος των ασθενών.

    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ Η Κυβέρνηση υιοθετεί την πρόταση για τη σύσταση διεθνούς ιδρύματος προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου που υποβλήθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (υπό-επιτροπή για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς). Η πρόταση διαπνέεται από την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της Κύπρου και προνοεί συνεργασία με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα δοθεί έμφαση στη συντήρηση τουρκοκυπριακών μνημείων (π.χ. μουσουλμανικών τεμενών, κοιμητηρίων) στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας και εκκλησιών, κοιμητηρίων καθώς και αρχαιολογικών και άλλων μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

    ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΚ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΤΟΥ ΡΙΚ Θα προωθηθεί η αναβάθμιση των εκπομπών του ΡΙΚ, στην Τουρκική γλώσσα, η οποία να περιλαμβάνει την επέκταση του υποτιτλισμού προγραμμάτων την αύξηση της διάρκειας του δελτίου ειδήσεων στην Τουρκική καθώς και των προγραμμάτων Aktualite και Prisma και τη δημιουργία μιας νέα τηλεοπτικής εκπομπής η οποία να απευθύνεται στους Τουρκοκύπριους και να έχει ως στόχο να συμβάλει στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης, αλληλοσεβασμού και ειρηνικής συμβίωσης ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους.

    ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ ΝΕΚΡΗΣ ΖΩΝΗΣ Η Κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε στην UNFICYP τον Ιανουάριο του 2002 πρόταση για άρση του συνόλου των ναρκοπεδίων εντός της νεκρής ζώνης σύμφωνα με σχετικά ψηφίσματα των Η.Ε. Παρά την αρνητική απάντηση της Τουρκικής πλευράς η Κυπριακή κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την πρόθεσή της να προχωρήσει μονομερώς στην άρση των ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς εντός της νεκρής ζώνης στο προσεχές μέλλον.

    ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ Η κυβέρνηση έχει επεξεργασθεί φόρμουλα για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ τοπικών αρχόντων εκατέρωθεν της γραμμής αντιπαράταξης καθώς και την χρηματοδότηση έργων σε τοπικό επίπεδο στα κατεχόμενα, χωρίς να επηρεάζεται η θέση της έναντι του παρανόμου της αποσχιστικής οντότητας.

    ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ Θα υπάρξει αυτοματοποίηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τα κατεχόμενα και την Τουρκία από την 2 Μαΐου 2003. Όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία και λαμβανομένου υπόψη ότι οι συμφωνίες περιαγωγής γίνονται μεταξύ εταιρειών και όχι κρατών, θα ενθαρρυνθεί η ΑΤΗΚ να συνάψει συμφωνίες περιαγωγής με ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες παρέχουν τώρα υπηρεσίες στα κατεχόμενα.

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ Θα προωθηθεί η θέσπιση της αναγκαίας νομοθεσίας ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις εκλογές τοπικών αρχών στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές και τις Ευρωεκλογές επί τη βάσει της σχετικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της σχετικής νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Για το συντονισμό της εφαρμογής των πιο πάνω μέτρων θα λειτουργήσει Γραφείο Τουρκοκυπριακών Υποθέσεων επικεφαλής του οποίου θα οριστεί Επίτροπος, το οποίο θα έχει επίσης τις πιο κάτω αρμοδιότητες:

    (α) θα συντονίζει τις προσπάθειες του κράτους για προσεκτική εξέταση όλων των νομοθεσιών, πολιτικών και διοικητικών πρακτικών ώστε να μην δημιουργούνται προϋποθέσεις για δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος των Τ/Κ κατά την εφαρμογή τους.

    (β) θα προβαίνει σε συστάσεις όπου δει, για εισαγωγή νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών μέτρων ή αναθεώρηση ήδη ισχυόντων ώστε να προστατεύονται καλύτερα τα δικαιώματα και έννομα συμφέροντα των Τ/Κ.

    (γ) θα εισηγείται και θα μεριμνά για την εισαγωγή πρακτικών διευθετήσεων για εξυπηρέτηση των Τ/Κ πολιτών της Δημοκρατίας, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τους τις πρακτικές δυσκολίες πρόσβασης των Τ/Κ στις κρατικές υπηρεσίες και στα οφέλη που απορρέουν από την εφαρμογή κρατικών πολιτικών.

    (δ) χωρίς να υποκαθιστά τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα μπορεί να δέχεται και να διαβιβάζει στις αρμόδιες κρατικές ή άλλες υπηρεσίες αιτήματα των Τ/Κ υποβάλλοντας τις κατά την κρίση του εισηγήσεις.

    (ε) θα συμβουλεύει και θα παρέχει πληροφορίες στους Τ/Κ, αναφορικά με τα δικαιώματα και υποχρεώσεις τους, καθώς και τα οφέλη που μπορούν να απολαμβάνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθεσίες και πολιτικές (διαβατήρια, οικονομικές παροχές, επιδοτήσεις κ.λ.π.) καθώς και από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    (στ) θα μεριμνά για τη μετάφραση στην Τουρκική σχετικών εντύπων, αιτήσεων και άλλων εγγράφων και θα διαμορφώσει ιστοσελίδα στην οποία θα δημοσιεύονται τα πιο πάνω μαζί με άλλες χρήσιμες για τους Τ/Κ πληροφορίες.

    [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Μέτρα

    Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα τη νέα πολιτική της έναντι των Τ/Κ καθώς και τη δέσμη μέτρων που συζητήθηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Οπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κύριο μέλημα της κυβέρνησης με την εισαγωγή των μέτρων διαρκούσης της κατάστασης μη λύσης του Κυπριακού, είναι να παρασχεθεί η δυνατότητα στους Τ/Κ που διαβιούν κατά κύριο λόγο στις κατεχόμενες περιοχές να απολαμβάνουν, στον βαθμό του δυνατού, τα δικαιώματα και ωφελήματα που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στους πολίτες της.

    Ερωτηθείς σε ποιο βαθμό ήταν αναμεμιγμένη η ΕΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ήταν ιδιαίτερα αναμεμιγμένη και δεν υπάρχει καμμία διάσταση με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Αναφερόμενος στα μέτρα, είπε ότι όλα θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο της νομιμότητας του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου, είπε.

    Οπως ανέφερε, η νομική λογική που διέπει τα μέτρα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ανέχεται τα αποτελέσματα κάποιων πράξεων της υποτελούς τοπικής διοικήσεως της Τουρκίας στα κατεχόμενα, χωρίς αυτό να αναιρεί ή να επηρεάζει το γεγονός ότι παράγονται παράνομα ή από όργανα ή σώματα τα οποία συστήνονται και λειτουργούν παράνομα, σε εκείνες τις περιπτώσεις που, αν αγνοούνταν, αυτό θα συνιστούσε ή θα είχε ως συνέπεια την αποστέρηση ή παραβίαση βασικών δικαιωμάτων των Τ/Κ πολιτών της Δημοκρατίας.

    Η θέση αυτή στηρίζεται στην τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο, επικαλούμενο την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση της Ναμίμπια, λαμβάνει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, υπόψη τα αποτελέσματα ορισμένων διευθετήσεων και πράξεων στα κατεχόμενα.

    Η εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης υιοθέτηση αυτής της στάσης υποδηλοί διάθεση για συνειδητή πραγματιστική αντιμετώπιση κάποιων δεδομένων η οποία στηρίζεται στην ελεύθερη βούληση της να ληφθούν υπόψη, ενώ θα μπορούσαν να αγνοηθούν.

    Συνεπώς, τα μέτρα δεν μπορούν να ερμηνευθούν ότι συνιστούν κίνδυνο αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας ή αποδοχή της ύπαρξης της ή ότι υποβοηθούν καθ' οιονδήποτε τρόπο την αποσχιστική οντότητα των κατεχομένων.

    [22] (Κ) Κυβέρνηση - Τ/Κ - Δέσμη μέτρων - Ολόκληρο κείμενο

    ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΥΠΟΜΝΗΜΑ

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ

    (ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ)

    30 Απριλίου, 2003 Λευκωσία

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Παράρτημα Α: Θεσμικά μέτρα 1. Γραφείο Τουρκοκυπριακών Υποθέσεων 2. Κέντρα Πληροφόρησης στην Κύπρο και το εξωτερικό. 3. Μικτή Επιτροπή Επαφής για Ανθρωπιστικά και Συναφή Θέματα

    Παράρτημα Β: Έκδοση Πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων

    Παράρτημα Γ 1. Εργοδότηση Τ/Κ 2. Απασχόληση προσοντούχων 3. Επαγγελματική Κατάρτιση Τ/Κ

    Παράρτημα Δ: 1. Διακίνηση Αγαθών 2. Διακίνηση προσώπων 3. Τηλεπικοινωνία με κατεχόμενες περιοχές και Τουρκία

    Παράρτημα Ε: Μέτρα για Συγγενείς Τ/Κ Αγνοουμένων και αμάχων φονευθέντων

    Παράρτημα Στ: Συμμετοχή σε εκλογές

    Παράρτημα Ζ 1. Εκμάθηση της Τουρκικής 2. Εκμάθηση της Ελληνικής από τους Τουρκοκυπρίους

    Παράρτημα Η: Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

    Παράρτημα Θ: 1. Πολιτιστική Κληρονομιά 2. Αναβάθμιση Τουρκικών Εκπομπών ΡΙΚ 3. Προβολή της ΤΚ κοινότητας. 4.1. Συμμετοχή σε πολιτιστικές, επιστημονικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις 4.2. Συμμετοχή Τουρκοκυπρίων σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις ως μέλη των Εθνικών Ομάδων Κύπρου

    Παράρτημα Ι Συνεργασία σε επίπεδο τοπικών αρχών

    Παράρτημα Κ Αποναρκοθέτηση νεκρής ζώνης

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΘΕΣΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

    1. Σύσταση Γραφείου Τουρκοκυπριακών Υποθέσεων Εγκαθιδρύεται Γραφείο Τουρκοκυπριακών Υποθέσεων το οποίο θα υπάγεται οργανικά στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Για την εποπτεία του Γραφείου δημιουργείται θέση Επιτρόπου Τουρκοκυπριακών Υποθέσεων, ο οποίος θα έχει την αποτελεσματική εποπτεία του Γραφείου. Προς το σκοπό αυτό θα κατατεθεί το συντομότερο δυνατό σχέδιο νόμου στη Βουλή. Το Γραφείο θα έχει τους όρους εντολής που αναφέρονται πιο κάτω:

    Σύσταση: Θα συσταθεί επίσης Εποπτικό/ Συμβουλευτικό Όργανο στο οποίο να συμμετέχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και προσωπικότητες ενώ θα υπάρχει και Τουρκοκυπριακή εκπροσώπηση.

    Χρηματοδότηση: Το Γραφείο αυτό θα έχει δικό του προϋπολογισμό για τα έξοδα λειτουργίας του, ο οποίος θα περιλαμβάνει και κονδύλι για διεξαγωγή ερευνών και μελετών. Επίσης μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό για κονδύλια από τα οποία θα χρηματοδοτούνται οι πολιτικές, ή μέρος γενικότερων πολιτικών που αφορούν στους Τ/Κ.

    Στην αρχική φάση της λειτουργίας του οι δαπάνες του γραφείου θα καλύπτονται από κονδύλια της Προεδρίας.

    Όροι εντολής: Το Γραφείο Τουρκοκυπριακών Υποθέσεων θα: (α) συντονίζει τις προσπάθειες του κράτους για προσεκτική εξέταση όλων των νομοθεσιών, πολιτικών και διοικητικών πρακτικών ώστε να μην δημιουργούνται προϋποθέσεις για δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος των Τ/Κ κατά την εφαρμογή τους.

    (β) προβαίνει σε συστάσεις όπου δει, για εισαγωγή νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών μέτρων ή αναθεώρηση ήδη ισχυόντων ώστε να προστατεύονται καλύτερα τα δικαιώματα και έννομα συμφέροντα των Τ/Κ.

    (γ) θα εισηγείται και θα μεριμνά για την εισαγωγή πρακτικών διευθετήσεων για εξυπηρέτηση των Τ/Κ πολιτών της Δημοκρατίας, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τους τις πρακτικές δυσκολίες πρόσβασης των Τ/Κ στις κρατικές υπηρεσίες και στα οφέλη που απορρέουν από την εφαρμογή κρατικών πολιτικών.

    (δ) χωρίς να υποκαθιστά τις αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορεί να δέχεται και να διαβιβάζει στις αρμόδιες κρατικές ή άλλες υπηρεσίες αιτήματα των Τ/Κ υποβάλλοντας τις κατά την κρίση του εισηγήσεις.

    (ε) θα συμβουλεύει και θα παρέχει πληροφορίες στους Τ/Κ, αναφορικά με τα δικαιώματα και υποχρεώσεις τους, καθώς και τα οφέλη που μπορούν να απολαμβάνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθεσίες και πολιτικές (διαβατήρια, οικονομικές παροχές, επιδοτήσεις κ.λ.π) καθώς και από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    (στ) θα μεριμνά για τη μετάφραση στην Τουρκική σχετικών εντύπων, αιτήσεων και άλλων εγγράφων και θα διαμορφώσει ιστοσελίδα στην οποία θα δημοσιεύονται τα πιο πάνω μαζί με άλλες χρήσιμες για τους Τ/Κ πληροφορίες.

    (ζ) θα συντονίζει και θα παρακολουθεί την εφαρμογή οποιωνδήποτε μέτρων υπέρ των Τουρκοκυπρίων αποφασιστούν από την Κυβέρνηση σε αυτή την φάση του Κυπριακού.

    (η) θα εκτελεί οποιαδήποτε άλλη εργασία του ανατεθεί

    (θ) θα προωθεί και θα στηρίζει πρωτοβουλίες στον τομέα της επαναπροσέγγισης.

    2. Κέντρα Πληροφόρησης στην Κύπρο και το εξωτερικό. Συστήνονται Επαρχιακά Κέντρα Πληροφόρησης στις έξι Επαρχιακές Διοικήσεις τα οποία θα στελεχωθούν κατ ΄αρχήν με ένα λειτουργό έκαστο ο οποίος να γνωρίζει καλά την Τουρκική. Τα κέντρα αυτά θα λειτουργούν ως one-stop offices τα οποία θα λειτουργούν ως σημεία παροχής πληροφοριών προς τους ενδιαφερομένους πολίτες της Δημοκρατίας σχετικά με τις διαδικασίες και τις αρμόδιες υπηρεσίες στις οποίες πρέπει να απευθυνθούν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Οι σχετικές πληροφορίες θα παρέχονται και στους Τουρκοκύπριους του εξωτερικού με την ανάθεση σχετικής αρμοδιότητας σε λειτουργούς των Διπλωματικών μας Αποστολών.

    3. ΜΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ

    Προς το σκοπό συζήτησης και επίλυσης προβλημάτων ανθρωπιστικού κυρίως χαρακτήρα και προς διευκόλυνση των επαφών και της επικοινωνίας ανάμεσα σε πρόσωπα ή ομάδες που διαβιούν εκατέρωθεν των γραμμών καταπαύσεως του πυρός, αποφασίστηκε όπως προταθεί στην Τ/Κ πλευρά η δημιουργία μιας Μικτής Επιτροπής Επαφής για Ανθρωπιστικά και Συναφή Θέματα.

    Η Επιτροπή θα είναι τριμερής (Ε/Κ, Τ/Κ και UNFICYP). Τα μέλη της θα ορίζονται από τους αρχηγούς των δύο κοινοτήτων και δεν θα χρησιμοποιούν τίτλους. Εκπρόσωπος της UNFICYP θα συντονίζει τις συναντήσεις και συζητήσεις (co-ordinator/facilitator).

    Οι συναντήσεις της επιτροπής θα είναι άτυπες: Μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει ημερήσια διάταξη, δεν θα τηρούνται πρακτικά, δεν θα υποβάλλονται έγγραφα παρά μόνο άτυπα (non papers) και δεν θα τηρείται πρωτόκολλο.

    Αν οι δύο πλευρές Ε/Κ-Τ/Κ το επιθυμούν, μπορούν να έχουν συναντήσεις χωρίς εκπρόσωπο της UNFICYP. Εξυπακούεται ότι η Επιτροπή δεν θα υποκαταστήσει ή επηρεάσει το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β

    ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

    Αποφασίστηκε όπως η Κυπριακή Κυβέρνηση να διευκολύνει με περαιτέρω πρακτικές διευθετήσεις που θα γίνουν, την έκδοση προς τους Τ/Κ από τις αρχές της Δημοκρατίας, ταξιδιωτικών εγγράφων, ταυτοτήτων, πιστοποιητικών γεννήσεως, και άλλων πιστοποιητικών και εγγράφων. Διευκρινίζεται ότι τα προσκομιζόμενα από Τουρκοκύπριους δικαιολογητικά, θα χρησιμοποιούνται μόνο ως συστατικό στοιχείο της πεποίθησης των αρμοδίων κρατικών οργάνων περί της ακριβείας των στοιχείων που περιέχουν.

    Επιπλέον πιστοποιητικά οικογενειακής ή προσωπικής κατάστασης, θα εξετάζονται κατά περίπτωση και θα λαμβάνονται υπ όψιν από αρμόδια όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία, αφού σχηματίσουν πεποίθηση, ύστερα από δέουσα έρευνα, για την ταυτότητα των κατόχων τους και για τα περιεχόμενα σ αυτά στοιχεία, θα προβαίνουν και σε άλλες πράξεις που τους αφορούν.

    Όλα τα σχετικά έντυπα /αιτήσεις θα είναι διαθέσιμα στην Τουρκική. Για τη μετάφραση τους την ευθύνη θα έχει το Γραφείο Τουρκοκυπριακών Υποθέσεων το οποίο θα διαμορφώσει επίσης ιστοσελίδα στην οποία θα δημοσιεύονται τα πιο πάνω μαζί με άλλες χρήσιμες για τους Τ/Κ πληροφορίες.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας θα καλείται να συμβουλεύει, είτε κατά περίπτωση είτε με γενικές κατευθυντήριες γνωμοδοτήσεις, ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα τυγχάνουν μεταχείρισης τα έγγραφα και το περιεχόμενο τους.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ 1. Εργοδότηση Τ/Κ. (α) Αποφασίστηκε η λήψη έμπρακτων μέτρων για διευκόλυνση της εργοδότησης Τ/Κ που διαβιούν στις κατεχόμενες περιοχές τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές. Τα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας προσφέρουν σήμερα, τις υπηρεσίες τους σε Τουρκοκύπριους που διαβιούν στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές αλλά και σε Τουρκοκύπριους που διαβιούν στα κατεχόμενα και είναι αποδεδειγμένα Κύπριοι πολίτες. Ο αριθμός των ΤΚ που διαμένουν στα κατεχόμενα και εξυπηρετούνται από τα Επαρχιακά Γραφεία είναι περιορισμένος, αν και προσφάτως αυξάνεται. Θα γίνει περισσότερη δημοσιοποίηση της ισχύουσας πρακτικής ώστε να γνωρίζουν οι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα ότι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία αυτά για εξεύρεση εργασίας. Θα χρησιμοποιηθούν τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο για προβολή των ευκαιριών απασχόλησης ΤΚ ενώ θα παρασχεθεί η δυνατότητα η υποβολής αιτήσεων με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

    (β) Παρομοίως θα προωθηθεί η ιδέα ανάθεσης εργολαβιών και υπεργολαβιών (sub-contracting) από Ε/Κ σε Τ/Κ, νοουμένου ότι οι εργολάβοι και υπεργολάβοι τηρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, κάτι που ήδη γίνεται αλλά δεν είναι πολύ διαδεδομένο.

    Για τα πιο πάνω θα γίνουν διευθετήσεις ώστε να ανατεθεί συγκεκριμένος συντονιστικός ρόλος σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και αναλόγως της περίπτωσης, στο Κ.Ε.Β.Ε ή και την Ο.Ε.Β. Ελπίζεται ότι το ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα αναλάβει το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ.

    2. Απασχόληση προσοντούχων Η Κυπριακή Κυβέρνηση εμμένοντας στο ότι είναι παράνομη η σύσταση ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στα κατεχόμενα, αλλά επιθυμώντας να μην γίνονται οποιεσδήποτε δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος πραγματικά προσοντούχων εκπαιδευτικών και των φοιτητών και αποφοίτων αυτών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα προβεί στις αναγκαίες διευθετήσεις έτσι, ώστε να εργοδοτούνται στον ιδιωτικό τομέα προσοντούχοι Τ/Κ στην Κύπρο, επί τη βάσει των ουσιαστικών τους προσόντων.

    Εξυπακούεται ότι σ ότι αφορά τον Κυβερνητικό τομέα και σε επαγγέλματα που διέπονται από ειδική νομοθεσία θα τηρούνται οι πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

    3.Επαγγελματική κατάρτιση Θα γίνουν πρακτικές διευθετήσεις για τη διευκόλυνση και την ενθάρρυνση συμμετοχής Τ/Κ σε ερευνητικά και άλλα κοινοτικά προγράμματα όπως Leonardo, Socrates, 6ον Πρόγραμμα Πλαίσιο κ.α.

    Θα παραχωρηθούν υποτροφίες σε Τ/Κ για παρακολούθηση μαθημάτων σε αναγνωρισμένα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Κύπρο όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το CIIM, MIM,ΑΞΙΚ και να οργανωθούν ταχύρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για ΤΚ

    Θα ενθαρρυνθούν και διευκολυνθούν οι ΤΚ να ενταχθούν στα εκκολαπτήρια για ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας που επιχορηγούνται από το Υπουργείο Εμπορίου Βιομ. και Τουρισμού. Επίσης η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού θα εκπονήσει συγκεκριμένα προγράμματα για επαγγελματική κατάρτιση Τουρκοκυπρίων που το επιθυμούν.

    Παράλληλα η Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης θα ετοιμάσει πρόγραμμα ή προγράμματα, επιμόρφωσης των στελεχών της Δημοσίας Υπηρεσίας αναφορικά με την εφαρμογή των μέτρων της κυβέρνησης έναντι των Τουρκοκυπρίων. Προτεραιότητα θα δοθεί στα ανώτερα στελέχη των κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσίες που εμπλέκονται άμεσα στην εφαρμογή των μέτρων.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ

    1. ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΓΑΘΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Η διακίνηση προϊόντων που προέρχονται από τα κατεχόμενα αποτελεί ένα μεγάλης σημασίας θέμα με άμεσες πολιτικές προεκτάσεις αλλά και τεράστια συμβολική και πρακτική αξία, αφού μία από της πιο σοβαρές αιτιάσεις των ΤΚ για τη συμπεριφορά της Κυπριακής Κυβέρνησης είναι η δήθεν επιβολή εμπάργκο εναντίον τους.

    Αποφασίστηκε όπως προωθηθούν συναφώς οι ρυθμίσεις που περιγράφονται κατωτέρω οι οποίες δεν επηρεάζουν υφιστάμενα περιουσιακά δικαιώματα ή άλλα έννομα συμφέροντα, ούτε περιορίζουν το δικαίωμα αποτελεσματικής διεκδίκησής, ή τα μέσα προστασίας τους:

    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όλα τα κατωτέρω προϊόντα να έχουν παραχθεί επιτοπίως.

    (α) Προϊόντα για προσωπική χρήση/κατανάλωση

    Πρόσωπα που θα διέρχονται από τα κατεχόμενα στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές θα μπορούν να φέρουν μαζί τους αγαθά, μόνο για προσωπική τους κατανάλωση τηρούμενης της σχετικής νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Μετά από ειδική άδεια θα επιτρέπεται και η μεταφορά αντικειμένων μεγαλύτερης αξίας, αν πρόκειται για έργα τέχνης, άλλα χειροτεχνήματα ή κατασκευές μοναδικού χαρακτήρα. Τα αιτήματα θα μπορούν να υποβάλλονται μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

    (β) Προϊόντα για ελεγχόμενη διάθεση στην τοπική αγορά

    Ειδικά για κάποια προϊόντα ελεύθερης νομής (όπως ψάρια, οστρακοειδή, μαλάκια) είναι δυνατόν να επιτραπεί με ειδική άδεια η διακίνησή τους στις ελεύθερες περιοχές σε περιορισμένες ποσότητες, ακόμα και για εμπορική διάθεση νοουμένου ότι πρόκειται για επιτόπια και όχι εισαγόμενα προϊόντα και νοουμένου ότι τηρείται η σχετική νομοθεσία της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβανομένης της νομοθεσίας για το ΦΠΑ και τους φόρους καταναλώσεως.

    (γ) Εμπορεύματα για διανομή στην Κυπριακή αγορά και/ή για κυκλοφορία στην ευρωπαϊκή αγορά ή εξαγωγή σε τρίτες χώρες

    Η ρύθμιση αυτή στηρίζεται στο τεκμήριο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου. (Θα μπορεί να ισχύει δηλαδή από την ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με βάση τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων). Επειδή η απόφαση είναι όπως το μέτρο αυτό ισχύσει από τώρα έως και την ημέρα της ένταξης θα γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις λαμβάνοντας υπόψη και τη Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης Κύπρου-Ευρωπαϊκής Κοινότητος.

    Για τη διακίνηση προϊόντων από τα κατεχόμενα στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές και την εν συνεχεία δυνατότητα κυκλοφορίας τους εντός της ΕΕ ή εξαγωγής τους αλλού, είναι απαραίτητο να υπάρχει συμμόρφωση mutatis mutandis προς την σχετική νομοθεσία που αφορά τους όρους, τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές για την εξαγωγή προϊόντων στην ΕΕ (φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά, πιστοποιητικά προελεύσεως, κανόνες καταγωγής κλπ), περιλαμβανομένης της νομοθεσίας για το ΦΠΑ και τους φόρους καταναλώσεως.

    Στα πλαίσια αυτά και εφόσον διασφαλισθεί η τήρηση των ανωτέρω προδιαγραφών θα διευκολυνθεί η διακίνηση των Τ/Κ προϊόντων προς τις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές και η έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών τους για την κυκλοφορία ή εξαγωγή τους.

    Για την έκδοση των πιστοποιητικών αυτών η Κυπριακή Κυβέρνηση συζητά με την Ε.Ε. διάφορους τρόπους για την διενέργεια των σχετικών ελέγχων πιστοποιήσεων που θα παρέχουν στην Κυπριακή Κυβέρνηση τη δυνατότητα έκδοσης των αναγκαίων πιστοποιητικών.

    Παράλληλα αντίστοιχη αρμοδιότητα μπορεί να παραχωρηθεί και σε σώματα στα κατεχόμενα (όπως Εμπορικό Επιμελητήριο) νοουμένου ότι δεν δρουν εξ ονόματος της εκεί υποτελούς διοίκησης.

    Εξυπακούεται ότι η εξαγωγή των προϊόντων αυτών θα πραγματοποιείται μέσω των νόμιμων σημείων εξόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    2. ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

    Με στόχο την προώθηση της επικοινωνίας σε ολόκληρο το νησί, ιδίως εν όψει της ένταξης στην ΕΕ, θα γίνουν πρακτικές διευθετήσεις για εφαρμογή των πιο κάτω:

    (α) διευκόλυνση της πρόσβασης προσώπων από τις κατεχόμενες στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές εφόσον ευρίσκονται νομίμως επί του εδάφους της Κύπρου. Προς αυτό το σκοπό οι αστυνομικοί έλεγχοι, στα σημεία διέλευσης θα περιοριστούν στους απολύτως αναγκαίους για διαπίστωση της ταυτότητας των επιθυμούντων τη διέλευση.

    Σχετικά με την διακίνηση αλλοδαπών προς τις κατεχόμενες περιοχές και την επιστροφή τους στις ελεύθερες περιοχές, θα γίνουν χαλαρώσεις στην παρούσα πρακτική σε ότι αφορά τη διάρκεια παραμονής στα κατεχόμενα, τηρουμένης πάντα της προϋπόθεσης της νομίμου εισόδου στη Δημοκρατία. Θα γίνουν επίσης προσπάθειες για τη λεωφορειακή σύνδεση μεταξύ των κατεχομένων και των ελεγχομένων από την κυβέρνηση περιοχών.

    (β) Θα καταβληθούν προσπάθειες μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για διάνοιξη περισσότερων ελεγχομένων προσβάσεων στις γραμμές καταπαύσεως του πυρός, με σκοπό την διευκόλυνση διακίνησης προσώπων, αγαθών και παροχής υπηρεσιών από τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές προς τα κατεχόμενα και αντιστρόφως. Η διάνοιξη επιπρόσθετων σημείων διέλευσης θα υποβοηθήσει περαιτέρω την εφαρμογή των άλλων μέτρων που αναφέρονται στο παρόν έγγραφο.

    (γ) Θα γίνει ρύθμιση της διακίνησης οχημάτων που ανήκουν, κατέχονται ή χρησιμοποιούνται από Τουρκοκύπριους που διαμένουν στα κατεχόμενα, από τα κατεχόμενα προς τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, ώστε να επιτρέπεται η πρόσβαση τους με νόμιμο τρόπο. Μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, θα ληφθούν πρόνοιες για την ασφάλιση των οχημάτων.

    Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τις 10 Μαΐου 2003 ώστε να μπορούν να γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

    3. ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

    α) Αυτόματη τηλεφωνία με κατεχόμενα και Τουρκία: Αποφασίστηκε η παραχώρηση άδειας στην ΑΤΗΚ για αυτοματοποίηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας με την Τουρκία και τα κατεχόμενα κυρίως προς διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Αυτό θα γίνει από την 2α Μαΐου 2003. Θα κληθεί η Τουρκική πλευρά να αυτοματοποιήσει και η ίδια την σταθερή τηλεφωνία με την Κύπρο κατά τρόπο που να καλύπτονται και οι ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές.

    β) θα επιδιωχθεί από την ΑΤΗΚ η ενίσχυση των πομπών της κατά τρόπο που να καλύπτει καλύτερα και στο βαθμό του εφικτού τις περιοχές βορείως της γραμμής καταπαύσεως του πυρός με την κινητή τηλεφωνία, έτσι ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω η επικοινωνία των ευρισκομένων εκατέρωθεν της γραμμής μέσω του δικτύου της ΑΤΗΚ.

    γ) Σύνδεση κατεχομένων και Τουρκίας με ελεύθερες περιοχές μέσω κινητής τηλεφωνίας

    Αποφασίστηκε ότι η ΑΤΗΚ μπορεί να προχωρήσει σε σύναψη συμφωνίας περιαγωγής με διεθνείς εταιρείες για σύνδεση των κατεχομένων και της Τουρκίας με τις ελεύθερες περιοχές μέσω κινητής τηλεφωνίας.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε

    ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΜΑΧΩΝ ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΩΝ (1963-1967 ΚΑΙ 1974)

    (α) Οι τουρκοκύπριοι συγγενείς αγνοουμένων θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που διαθέτουν οι υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και για τυχόν αποτελέσματα, για διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων συγγενών τους. Συναντήσεις των συγγενών των Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων με αρμόδιους Κυβερνητικούς αξιωματούχους θα μπορούν να διευθετηθούν στην Κύπρο, είτε στο εξωτερικό. Σε περίπτωση που οι πληροφορίες που διαθέτουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν παρέχουν πειστικές απαντήσεις στους συγγενείς οι έρευνες θα συνεχίζονται.

    (β) Θα αποσταλούν με επίσημο τρόπο στην Επιτροπή Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη οι πληροφορίες που ευρίσκονται στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών μας, σχετικά με την τύχη των 201 τουρκοκυπρίων αγνοουμένων της περιόδου 1963-1967 και 1974 καθώς και τους χώρους ταφής των. Σημειώνεται ότι οι 201 υποθέσεις έχουν κατατεθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά στη Δ.Ε.Α. Οι πιο πάνω πληροφορίες έχουν διαβιβαστεί στη Τουρκοκυπριακή πλευρά μέσω των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997. Εξ όσων γνωρίζουμε, οι ενδιαφερόμενες οικογένειες δεν έχουν ενημερωθεί για την τύχη των δικών τους.

    (γ) Θα διενεργηθούν διερευνητικές ανασκαφές σε χώρους ταφής, που βρίσκονται σε περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες έχουν ταφεί Τουρκοκύπριοι που βρίσκονται στον κατάλογο των τουρκοκυπρίων αγνοουμένων. Σε χώρους που θα εντοπιστούν λείψανα θα καταβάλλεται από πλευράς μας κάθε δυνατή προσπάθεια για λήψη δειγμάτων αίματος και προθανατίων στοιχείων από τους Τουρκοκυπρίους συγγενείς με στόχο την επιστημονική διακρίβωση της ταυτότητας των λειψάνων. Στις περιπτώσεις που θα ταυτοποιηθούν τα λείψανα θα παραδίδονται στους συγγενείς με τις ίδιες διαδικασίες και θα παρέχονται τα ίδια δικαιώματα όπως ακριβώς και στις περιπτώσεις των Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών συγγενών.

    Σημειώνεται ότι έχει ήδη διενεργηθεί διερευνητική ανασκαφή ενός χώρου ταφής Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων στο χωριό Αλαμινός της Επαρχίας Λάρνακας. Η ανασκαφή έγινε από την ομάδα των Γιατρών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο.

    (δ) Η Κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την ετοιμασία Τράπεζας Γενετικού Υλικού και Τράπεζας Προθανατίων και άλλων αναγκαίων πληροφοριών από συγγενείς Τουρκοκυπρίων Αγνοουμένων και άλλων φονευθέντων της περιόδου 1963-1967 και 1974 με σκοπό την ενίσχυση των προσπαθειών για διερεύνηση της τύχης αγνοουμένων και αναλόγως της περιπτώσεως, τον εντοπισμό χώρου ταφής, την εκταφή και αναγνώριση λειψάνων και την παράδοση τους στους συγγενείς για κανονική ταφή σύμφωνα με τα θρησκευτικά έθιμα και τις παραδόσεις των οικογενειών.

    Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναθέσει την ευθύνη για τον συντονισμό της δράσης αυτής σε ανεξάρτητη ομάδα προσώπων από διάφορες ειδικότητες (επιστήμονες, διοικητικούς) και να προβλέψει για διεθνή εποπτεία του έργου της.

    Η Κυβέρνηση θα διαβουλευθεί για τον σκοπό αυτό με αρμοδίους διεθνείς φορείς (Ηνωμένα Έθνη, Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού) και κατάλληλες διεθνείς μη Κυβερνητικές Οργανώσεις).

    (ε) Κατάλογος Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων Όπως έγινε και στην περίπτωση των Ελληνοκυπρίων/Ελλαδιτών Αγνοουμένων η Κυβέρνηση θα μεριμνήσει ώστε να δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας εντός των προσεχών ημερών τα ονόματα των Τουρκοκυπρίων οι υποθέσεις των οποίων κατατέθηκαν στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.

    Ο κατάλογος των ΤΚ αγνοουμένων θα δημοσιευθεί επίσης σε κατάλληλη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και με άλλους τρόπους ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση των ενδιαφερομένων συγγενών σ΄αυτή την πληροφόρηση. Θα παρασχεθεί η δυνατότητα στους ΤΚ συγγενείς αγνοουμένων και άλλων να συμβάλουν στη συνέχιση και ολοκλήρωση της διερεύνηση της τύχης των ΤΚ αγνοουμένων

    (στ) Εφαρμογή, τηρουμένων των αναλογιών, των προνοιών της νομοθεσίας περί Ανακουφίσεως Παθόντων και σε σχέση με τους συγγενείς Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων και φονευθέντων για την περίοδο 1963-1967. Σε ότι αφορά τους συγγενείς Τ/Κ που κατέστησαν αγνοούμενοι ή εφονεύθησαν ενώ ήταν άμαχοι κατά την περιόδο της Τουρκικής εισβολής, θα τους αναγνωριστούν τα ίδια δικαιώματα με τους συγγενείς Ε/Κ αγνοουμένων και φονευθέντων.

    Σημειώνεται ότι στη Διερευνητική Επιτροπή έχουν κατατεθεί 500 υποθέσεις Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων των περιόδων 1963-1967 και 1974. Ο ακριβής αριθμός των Τουρκοκυπρίων φονευθέντων κατά τις πιο πάνω περιόδους δεν είναι γνωστός.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Στ ΕΚΛΟΓΕΣ

    1. Συμμετοχή Τουρκοκυπρίων σε εκλογές

    Θα προωθηθεί η θέσπιση της αναγκαίας νομοθεσίας ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις εκλογές τοπικών αρχών στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές και τις ευρωεκλογές επί τη βάσει της σχετικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της σχετικής νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ζ

    ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

    1. Εκμάθηση της Τουρκικής από τους ΕΚ Θα εισαχθεί βαθμιαία η προαιρετική εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας στη Μέση Εκπαίδευση στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές. Προς τον σκοπό αυτό θα εργοδοτηθούν ΤΚ προσοντούχοι εκπαιδευτικοί που το επιθυμούν.

    2. Εκμάθηση της Ελληνικής από τους ΤΚ Θα γίνουν πρακτικές διευθετήσεις για δωρεάν διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας από προσοντούχους εκπαιδευτικούς σε ΤΚ ενδιαφερομένους μαθητές/φοιτητές που διαβιούν στην κατεχόμενη περιοχή. Επιπλέον να παρέχεται η δυνατότητα εκμάθησης της Ελληνικής προς τους Τ/Κ μέσω εκπαιδευτικών εκπομπών του ΡΙΚ.

    Αν δεν είναι δυνατή ή εφικτή η πρόσβαση στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές μπορούν να γίνουν διευθετήσεις για τη διδασκαλία σε χώρους που τελούν υπό την ευθύνη των Η.Ε.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η

    ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

    Θα ληφθούν περαιτέρω πρακτικά μέτρα για καλύτερη εξυπηρέτηση των ΤΚ ασθενών που έρχονται στις ελεγχόμενες από το Κράτος περιοχές για διάγνωση ή νοσηλεία.

    Προς τον σκοπό θα παρασχεθούν διευκολύνσεις και κίνητρα για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των γιατρών και ιατρικών ιδρυμάτων εκατέρωθεν της γραμμής καταπαύσεως του πυρός προς όφελος των ασθενών.

    Η δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ΤΚ των ελεγχομένων από την κυβέρνηση περιοχών θα συνεχιστεί.

    Τουρκοκύπριοι ασθενείς που παραπέμπονται από τον γιατρό τους στα κατεχόμενα ή μέσω των Ηνωμένων Εθνών σε κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα θα τους παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως μέχρι τώρα.

    Τουρκοκύπριοι που παραπέμπονται με τον πιο πάνω τρόπο και χρειάζονται θεραπεία στο εξωτερικό θα τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης με τους υπόλοιπους πολίτες της Δημοκρατίας.

    Επίσης, το Υπουργείο Υγείας συστήνει μηχανισμό (hot-line), ο οποίος θα στελεχώνεται επί 24ώρου βάσεως και θα έχει αρμοδιότητα το χειρισμό επειγόντων περιστατικών τα οποία χρήζουν άμεσης μεταφοράς σε νοσηλευτικό ίδρυμα ή διαγνωστικό κέντρο στις ελεγχόμενες από το Κράτος περιοχές. Ο μηχανισμός θα στελεχώνεται από πρόσωπο ή πρόσωπα που να γνωρίζουν την τουρκική και όταν αυτό είναι αδύνατο την αγγλική.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Θ

    1. Πολιτιστική Κληρονομιά (α) Θα δοθεί συνέχεια στην πρόταση για τη σύσταση διεθνούς ιδρύματος προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου που υποβλήθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (υπό-επιτροπή για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς). Η πρόταση διαπνέεται από την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της Κύπρου και προνοεί συνεργασία με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Να υιοθετηθεί η πρόταση και από την Κυβέρνηση

    (β) Θα παρασχεθούν περαιτέρω διευκολύνσεις για την συντήρηση τουρκοκυπριακών μνημείων (π.χ. μουσουλμανικών τεμενών, κοιμητηρίων) στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας, από Τουρκοκύπριους ειδικούς.

    2. Αναβάθμιση Τουρκικών Εκπομπών ΡΙΚ. Κρίνεται απαραίτητη η αναβάθμιση των εκπομπών στην Τουρκική γλώσσα, του ΡΙΚ, η οποία θα περιλαμβάνει την επέκταση του υποτιτλισμού προγραμμάτων, την αύξηση της διάρκειας του δελτίου ειδήσεων στην Τουρκική καθώς και των προγραμμάτων Aktualite και Prisma και τη δημιουργία μιας νέα τηλεοπτικής εκπομπής η οποία να απευθύνεται στους Τουρκοκύπριους και να έχει ως στόχο να συμβάλει στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης, αλληλοσεβασμού και ειρήνης ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους, να εξουδετερώνει την προπαγάνδα του κατοχικού καθεστώτος και να προβάλει το θετικό αντίκτυπο που θα έχει η ένταξη στην ΕΕ για τους Τουρκοκύπριους.

    Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Μαρτίου 2002 και στις 24 Απριλίου 2002 στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο ΡΙΚ αντίστοιχα, αποφασίστηκε η αναβάθμιση των Τουρκικών εκπομπών του ΡΙΚ και συζητήθηκαν οι πρακτικές διευθετήσεις για υλοποίηση των πιο πάνω αποφάσεων. Επισπεύδεται η εφαρμογή των όσων αποφασίστηκαν αναφορικά με το θέμα.

    3. Προβολή της ΤΚ κοινότητας Θα ληφθούν μέτρα για την προβολή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στην Κύπρο και διεθνώς, ως συστατικού μέρους του Κυπριακού Λαού και ως οντότητας με τις δικές της πολιτιστικές ιδιαιτερότητες.. Στα πλαίσια της εκλαΐκευσης της πολιτικής αυτής θα αξιοποιηθεί μια τακτική σειρά ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών (τόσο από το ΡΙΚ όσο και από ιδιωτικά κανάλια με επιχορήγηση των συγκεκριμένων εκπομπών). Οι εκπομπές θα καλύπτουν την ιστορία, την πολιτιστική παράδοση, τα όποια κοινά χαρακτηριστικά με τις υπόλοιπες κοινότητες της Κύπρου και τη σημερινή κατάσταση των Τουρκοκυπρίων.

    Επιπλέον, μέσω των Διπλωματικών μας αποστολών θα γίνεται πολιτιστική προβολή της ΤΚ κοινότητας μέσω εκδηλώσεων προβολής ΤΚ καλλιτεχνών, συγγραφέων κλπ.

    4.1. Συμμετοχή σε πολιτιστικές, επιστημονικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα ενίσταται στις ατομικές δημόσιες εμφανίσεις καλλιτεχνών, επιστημόνων, αθλητών στο εξωτερικό στο βαθμό που η εμφάνιση αυτή γίνεται υπό τη προσωπική ιδιότητα τους μόνο, και χωρίς χρήση συμβόλων της υποτελούς διοίκησης ή αναφορές σε αυτήν. Η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της συμμετοχής Τ/Κ σε άλλες διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια ή εκθέσεις και οι τυχόν σχετικές αντιδράσεις της, θα επηρεάζεται καθοριστικά από τις ως άνω προϋποθέσεις.

    Γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε δικοινοτικές εκδηλώσεις, σε εκδηλώσεις στα κατεχόμενα και σε εκδηλώσεις σε ξένες χώρες.

    Σ ότι αφορά τις εκδηλώσεις στα κατεχόμενα και τις εκδηλώσεις δικοινοτικού χαρακτήρα η ακολουθούμενη πολιτική παραμένει σε ισχύ. Περαιτέρω ελαστικότητα θα υπάρξει για τέτοιες εκδηλώσεις στα κατεχόμενα μόνο στις περιπτώσεις που θα εξασφαλίζεται ο σεβασμός προς τις νόμιμες διαδικασίες. (Νόμιμη είσοδος στη Δημοκρατία κλπ).

    4.2. Συμμετοχή Τουρκοκυπρίων σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις ως μέλη των εθνικών ομάδων Κύπρου.

    Η επικείμενη διεθνής αθλητική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 προσφέρεται ως ευκαιρία για την συμπερίληψη ΤΚ αθλητών στην εθνική ομαδα της Κύπρου.

    Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις συμμετοχής Τουρκοκυπρίων αθλητών σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις ως μέλη της εθνικής αποστολής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η συμμετοχή Τουρκοκύπριου αθλητή της άρσης βαρών στους Μεσογειακούς Αγώνες.

    Η συμμετοχή, οποιουδήποτε αθλητή, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως και σε κάθε διοργάνωση, προϋποθέτει την επίτευξη των σχετικών ορίων απόδοσης για κάθε άθλημα τα οποία καθορίζονται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Τα όρια απόδοσης αποστέλλονται στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές οι οποίες με τη σειρά τους ενημερώνουν τις σχετικές ομοσπονδίες για κάθε άθλημα.

    H ενημέρωση των Τουρκοκυπρίων για τα όρια συμμετοχής, που αφορούν στο κάθε άθλημα μπορεί να γίνει μέσω ανακοίνωσης της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία θα μεταφραστεί στα Τουρκικά και θα διοχετευτεί μέσω του ΚΥ.Π.Ε. σε Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ και μέσω των Συμβούλων Τύπου της Δημοκρατίας σε Τουρκοκυπρίους του εξωτερικού.

    Ο Γενικός Διευθυντής της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής μας πληροφόρησε ότι μια τέτοια διαδικασία είναι απολύτως συμβατή με τους κανονισμούς. Μας ανέφερε επίσης ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ενημέρωσε την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ότι μπορεί να παραχωρήσει στην Κύπρο τη δυνατότητα να συμπεριλάβει στην αποστολή της στους Ολυμπιακούς του 2004, περιορισμένο αριθμό αθλητών που δεν ικανοποιούν τα σχετικά όρια απόδοσης, εάν αυτό πρόκειται να διευκολύνει τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων αθλητών. Ανάλογη πρακτική από μέρους της ΔΟΕ ακολουθήθηκε και σε άλλες περιπτώσεις όπως στην περίπτωση του Ανατολικού Τιμόρ.

    Λαμβανομένου υπόψην του γεγονότος ότι η προθεσμία για την υποβολή των ορίων λήγει τέλη Αυγούστου του 2003 η διαδικασία υλοποίησης του μέτρου αυτού (έκδοση ανακοίνωσης από ΚΟΕ, μετάφραση στην Τουρκική, διοχεύτεση σε Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ και Συμβούλους Τύπου στο εξωτερικό) θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

    Παράλληλα τα προγράμματα επιδότησης και παροχής κινήτρων του ΚΟΑ θα καλύπτουν και τους Τουρκοκύπριους αθλητές που σύμφωνα με τις επιδόσεις τους έχουν δικαίωμα σε αυτά.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

    Συνεργασία σε επίπεδο τοπικών αρχών

    Παρά το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές στα κατεχόμενα δεν εκλέγονται βάσει του Συντάγματος και της Νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί φόρμουλα για την συνεργασία μεταξύ τοπικών αρχόντων εκατέρωθεν της γραμμής αντιπαράταξης προς όφελος των κατοίκων, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές με τους δήμους πρόνοιες του Συντάγματος του 1960 και επί τη βάσει της αρχής της μη αναγνώρισης ή υποβοήθησης της αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων. Η συνεργασία αυτή, έχει ήδη λειτουργήσει, σε ότι αφορά στην πόλη της Λευκωσίας, κατά τρόπο επιτυχή.

    Η Κυβέρνηση έχει επίσης επεξεργαστεί φόρμουλα που θα επιτρέπει την χρηματοδότηση έργων σε συγκεκριμένους δήμους στα κατεχόμενα με τη συγκατάθεσή της, από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η συνεργασία μεταξύ τοπικών αρχόντων μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, στη βάση πάντοτε του πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων των νομίμων κατοίκων του δήμου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Βασικών Ελευθεριών και των προσθέτων Πρωτοκόλλων που ισχύουν στην Κύπρο, την Διεθνή Σύμβαση Αστικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και την Διεθνή Σύμβαση Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων. Το αυτό ισχύει και για την χρηματοδότηση έργων σε κατεχόμενους δήμους.

    Αναφέρεται ότι παρόμοια πρακτική εφαρμόζεται ήδη στην Πύλα όπου οι τοπικοί ηγέτες (community leaders) συνεργάζονται προς όφελος του χωριού χωρίς να τίθεται θέμα αναγνώρισης του παράνομου καθεστώτος.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Κ

    ΑΠΟΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΗ ΝΕΚΡΗΣ ΖΩΝΗΣ

    Η Κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε στην UNFICYP τον Ιανουάριο του 2002 πρόταση για άρση του συνόλου των ναρκοπεδίων εντός της νεκρής ζώνης σύμφωνα με σχετικά ψηφίσματα των Η.Ε. Στις 12 Απριλίου 2002 η UNFICYP ενημέρωσε την Κυπριακή κυβέρνηση για την επίσημη αρνητική απάντηση της Τουρκοκυπριακής πλευράς. Παρά την εξέλιξη αυτή η Κυπριακή κυβέρνηση επαναβεβαίωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει μονομερώς στην άρση των ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς εντός της νεκρής ζώνης.

    [23] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Διαβεβαίωση

    Την προσδοκία να καταφέρει από το αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να συμβάλει ''στην επικράτηση της ισονομίας'', εξέφρασε σήμερα ο νέος Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας, προσθέτοντας ότι χωρίς την ισονομία και την ισότητα στον νόμο ''οι πολίτες δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς ούτε να προοδεύουν''.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βρυξέλλες

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ ανέφερε ότι το κλίμα στην Κύπρο είναι αυτή την στιγμή θετικό και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα πει το "ναι" σε κάποιο στάδιο για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Κοξ προέβη στη δήλωση αυτή στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια των εργασιών της 15ης Συνάντησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Προέδρους των κοινοβουλίων των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία της διεύρυνσης, στην οποία πήρε μέρος και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ο κ. Ντενκτάς να αποδεχθεί την άμεση εφαρμογή των μέτρων για τους Τ/Κ.

    [25] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Οδόφραγμα - Δηλώσεις

    Οι Ε/Κ αντιλαμβάνονται πως θα πρέπει να αποφεύγουν να διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία στα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, προσθέτοντας πως ο κόσμος ''δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προτροπή'' από την κυβέρνηση για να μην διανυκτερεύει.

    Μιλώντας κατά την επίσκεψή του στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος για διανυκτέρευση των Ε/Κ στα κατεχόμενα, ο κ. Θεοδώρου είπε πως δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση ''εάν κάποιοι θέλουν να μείνουν στα κατεχόμενα".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 30 April 2003 - 17:49:27 UTC