Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καραμανλής - Κυπριακό - Ευρωβουλή
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Κατεχόμενα - Διακίνηση
  • [03] (Κ) Πρόεδρος ΗΠΑ - Σεζέρ - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Κολούμπια - Συνέδριο για Κύπρο - Μάουρερ
  • [06] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Τ/κ περιουσίες - Σύσκεψη
  • [07] (Κ) Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων - Ελληνική Προεδρία
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - GRECO - Φορέας - Διαφθορά
  • [09] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση μέχρι τις 12:00
  • [10] (K) ΕΣΚ - Σενέρ Λεβέντ - Εκδήλωση
  • [11] (Κ) ΕΑΝΑ - ΚΥΠΕ - Σεμινάριο - Λήξη εργασιών
  • [12] (Κ) Επιτροπή Συγκοινωνιών - Τ/Κ - Διακίνηση - Αυτοκίνητα
  • [13] (Κ) Χρίστου - Χατζηδημητρίου - ΕΕ
  • [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Κασουλίδης - Κυπριακό - Κυβέρνηση
  • [17] (Κ) Βουλή -Υπουργός Εμπορίου- Διανυκτερεύσεις στα κατεχόμενα
  • [18] (Κ) ΚΕΒΕ - Τ/κ Βιομηχανικό Επιμελητήριο
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μικρή άνοδος
  • [21] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Ανεργία
  • [22] (K) Βαν ντερ Μιρ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [23] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΑΔΗΚ
  • [25] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Βρυξέλλες
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος- Συνέντευξη - ''Κοριέρε ντέλα Σέρα''
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών
  • [28] (Κ) Ημέρα της Ευρώπης - 9 Μαϊου
  • [29] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Παράνομη επίσκεψη Ερντογάν
  • [30] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού - Πεύκιος Γεωργιάδης
  • [31] (Κ) Κύπρος - Γραφείο Eurocontrol
  • [32] (Κ) ΑΚΕΛ - Σενέρ Λεβέντ
  • [33] (Κ) Βρετανοί Βουλευτές - Προσχέδιο ψηφίσματος
  • [34] (Κ) Αστυνόμια - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [35] (Κ) Πολιτικό Γραφείο ΔΗΣΥ - Συνεδρία - Ανακοίνωση
  • [36] (Κ) ΑΚΕΛ - Πολιτικό Γραφείο - Κυπριανού
  • [37] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Υγείας - Ατυπη πνευμονία - Ακκελίδου

  • [01] (Κ) Καραμανλής - Κυπριακό - Ευρωβουλή

    Ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό έκανε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, σε ομιλία του κατά την υποδοχή των βουλευτών από τα νέα κράτη μέλη, στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την άποψη πως ''η ΕΕ πρέπει τώρα να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων'' στο Κυπριακό, ''στο πλαίσιο των αποφάσεων και με τη συνδρομή του ΟΗΕ''.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Κατεχόμενα - Διακίνηση

    Συνολικά 5710 Ελληνοκύπριοι μετέβησαν μέχρι τα μεσάνυκτα χθες στα κατεχόμενα και 2481 Τ/Κ εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας όσον αφορά τους Ε/Κ 5710 συνολικά πρόσωπα μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές, 2951 μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 1378 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου και 1391 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών.

    [03] (Κ) Πρόεδρος ΗΠΑ - Σεζέρ - Κυπριακό

    Ικανοποίηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Τούρκο Πρόεδρο Αχμέντ Νεζντέτ Σεζέρ.

    Οπως μετέδωσε το Πρακτορείο Ανατολή, ο κ. Μπους εξέφρασε την ελπίδα της κυβέρνησής του όπως βρεθεί μια διαρκής λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της τουρκικής Προεδρίας, ο κ. Σεζέρ ανέφερε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι οι πρόσφατες εξελίξεις είναι ικανοποιητικές, εκφράζοντας με τη σειρά του την ελπίδα του για εξεύρεση λύσης.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η θέση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό αυτή τη στιγμή και τα όσα αυτή υπέδειξε προς τα ΗΕ για τη συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος, οι χθεσινές επαφές του Προέδρου Παπαδόπουλου με πολιτικούς αρχηγούς, οι εξαγγελίες στις οποίες αναμένεται να προβεί ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επικείμενη παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, οι πληροφορίες περί πώλησης ε/κ κατεχόμενων περιουσιών από έποικους σε ξένους, και η έναρξη χθες της αντίστροφης μέτρησης για την εκλογική αναμέτρηση στο ΔΗΣΥ, με την υποβολή των υποψηφιοτήτων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Απερίφραστες δηλώσεις αναμένει ο Ανάν'' γράφει πως ο ειδικός σύμβουλος του Κόφι Ανάν, Αλβαρο ντε Σότο προειδοποίησε τα ενδιαφερόμενα μέλη ότι ο Ανάν δεν πρόκειται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη βούληση των πολιτικών ηγεσιών. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο όπως αποστείλει επιστολή προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών με την οποία να ζητά να επαναρχίσει διαπραγματεύσεις επί της ουσίας του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Λοχαγός της Ε.Φ. πήγε γυρεύοντας'' γράφει πως λοχαγός της Εθνικής Φρουράς που πήγε στα κατεχόμενα ξυλοκοπήθηκε από Τούρκους. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο διοικητής της μονάδας του λοχαγού στιγμάτισε την ενέργειά του να περάσει τη γραμμή του Αττίλα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ενεπλάκη σε καβγά. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο διευθυντής της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'' Σενέρ Λεβέντ προσφεύγει ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη σύλληψή του στα κατεχόμενα και την παρεμπόδιση της εισόδου του στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Νότα Τάσσου για συνομιλίες και κινδύνους'' πως αυστηρή νότα προς τα ΗΕ υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, υποδεικνύοντας τους κινδύνους που εγκυμονούνται από διάφορες ενέργειες του καθεστώτος Ντενκτάς. Επίσης παρέδωσε στον επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κ. Βλόσοβιτς επιστολή με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να επανέλθει σε ουσιαστικές συνομιλίες στη βάση του σχεδίου Ανάν. Αλλού γράφει πως με την υποβολή των υποψηφιοτήτων άρχισε χθες η αντίστροφη μέτρηση στο ΔΗΣΥ για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Μαϊου.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Πωλούν τις περιουσίες μας'' γράφει πως θραύση κάνουν στα κατεχόμενα οι αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών περιουσιών, μεταξύ εποίκων και ξένων αγοραστών. Ο Σύνδεσμος Κτηματομεσιτών κάλεσε την κυβέρνηση να αρχίσει εκστρατεία διαφώτισης των Ευρωπαίων πολιτών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται πως νέο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας εντοπίστηκε στην Κύπρο, θέτοντας σε συναγερμό τις κρατικές ιατρικές υπηρεσίες και προκαλώντας ταυτόχρονα μεγάλη αναστάτωση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου νοσηλεύεται ο ασθενής.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Λ/σίας'' γράφει ότι η τουρκική πλευρά αναμένεται ότι θα προβεί σε σχετική πρόταση παράλληλα με την εισήγηση για το άνοιγμα της Αμμοχώστου, κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στα κατεχόμενα. Αναφέρει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαπιστώσει ποιοι διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία ε/κ ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα. Αναφέρεται ακόμη και στις εισαγωγικές εξετάσεις για τις οποίες έχουν δηλώσει συμμετοχή λιγότεροι τελειόφοιτοι σε σύγκριση με πέρσι.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Υπεύθυνη Πολιτική'' γράφει ότι η κυβέρνηση κινείται δραστήρια σε όλα τα επίπεδα, ενημερώνει τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων και με μεθοδικότητα ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει πιθανούς ελιγμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος και της Αγκυρας. Αναφέρεται σε σημερινή υπηρεσιακή σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εσωτερικών κατά την οποία θα τεθεί των θέμα των τ/κ περιουσιών. Γράφει ότι οι Τ/Κ έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για το θέμα και επιθυμούν να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους.

    [05] (Κ) Κολούμπια - Συνέδριο για Κύπρο - Μάουρερ

    Ο επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας της ΕΕ με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ πρότεινε όπως τα κύρια ζητήματα στο Κυπριακό αντιμετωπιστούν στις συνομιλίες ως κεφάλαια που πρέπει να κλείσουν μέχρι την πρώτη Μαϊου 2004.

    [06] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Τ/κ περιουσίες - Σύσκεψη

    Εντός της επόμενης βδομάδας το Υπουργείο Εσωτερικών θα αποστείλει ολοκληρωμένη πρόταση σε σχέση με την ερμηνεία του νόμου για τη διαχείριση τ/κ περιουσιών, υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργούνται με τη μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, καθώς και την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, όπως δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Ανδρέας Χρίστου.

    [07] (Κ) Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων - Ελληνική Προεδρία

    Η Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων καλεί την ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να θέσει ενώπιον της ΕΕ το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία, η οποία επιθυμεί διακαώς την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και να υπογραμμίσει ότι η συνεχιζόμενη εδώ και 29 χρόνια εκκρεμότητα του θέματος, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Μετά τις εκταφές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα στις ελεύθερες περιοχές ο αριθμός των Ε/Κ αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974 ανέρχεται στους 1586, ενώ στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) είναι δηλωμένοι ως αγνοούμενοι 500 Τ/Κ.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - GRECO - Φορέας - Διαφθορά

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εγκριθεί η σύσταση και λειτουργία του συντονιστικού φορέα που θα υποβάλλει εισηγήσεις για περαιτέρω μέτρα σε σχέση με το θέμα της διαφθοράς.

    [09] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση μέχρι τις 12:00

    Μέχρι η ώρα 12:00 σήμερα, 1.176 συνολικά Τ/Κ εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, από τους οποίους 1.000 εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 127 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου και 49 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας.

    [10] (K) ΕΣΚ - Σενέρ Λεβέντ - Εκδήλωση

    Ο Τ/Κ δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ προσπάθησε και σήμερα να περάσει το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ανεπιτυχώς και αυτή τη φορά αφού βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπος με την αυταρχική συμπεριφορά των οργάνων του κατοχικού καθεστώτος.

    Γνώριζε ωστόσο πως στην αντίπερα όχθη Ε/Κ και Τ/Κ συνάδελφοί του διαμαρτύρονταν για τη δίωξή του και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του και πως μέσω τους ο αγώνας του για ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης καθώς και για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνεται γνωστός ανά το παγκόσμιο.

    [11] (Κ) ΕΑΝΑ - ΚΥΠΕ - Σεμινάριο - Λήξη εργασιών

    Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λεμεσό διήμερο σεμινάριο με τίτλο ''Ειδήσεις και η αγορά στον τηλεπικοινωνιακό τομέα - Νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες'', το οποίο διοργάνωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) για την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ).

    Το σεμινάριο, στο οποίο συμμετείχαν 23 πρακτορεία μέλη της ΕΑΝΑ, απευθυνόταν στους Προέδρους, Γενικούς Διευθυντές και άλλα ανώτατα στελέχη των ευρωπαϊκών πρακτορείων ειδήσεων.

    Το σεμινάριο επικεντρώθηκε στις νέες υπηρεσίες πολυμέσων που προσφέρονται από τα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, με έμφαση στη μετάδοση ειδήσεων, φωτογραφιών και παραστάσεων μέσω της κινητής τηλεφωνίας, με τη μορφή μηνυμάτων SMS και MMS.

    Στον τομέα αυτό προγραμματίζει σύντομα δραστηριοποίηση και το ΚΥΠΕ με συνεργασία με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, που ήταν και ο κύριος χορηγός του σεμιναρίου της ΕΑΝΑ.

    [12] (Κ) Επιτροπή Συγκοινωνιών - Τ/Κ - Διακίνηση - Αυτοκίνητα

    Το Υπουργείο Συγκοινωνιών κατέθεσε σήμερα στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιούνται οι περί μηχανοκινήτων οχημάτων κανονισμοί, ώστε να καταστεί δυνατή η διακίνηση των Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές με τα αυτοκίνητα τους.

    Το νομοσχέδιο συζητήθηκε σήμερα το πρωί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και προνοεί την έκδοση προσωρινών αδειών οδήγησης στους Τ/Κ και προσωρινών αδειών κυκλοφορίας για τα οχήματά τους.

    [13] (Κ) Χρίστου - Χατζηδημητρίου - ΕΕ

    Στο στρατηγικό ρόλο του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου αναφέρθηκε σήμερα ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος είχε σήμερα την πρώτη του συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου.

    [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 6/5/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6962            1,7063
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9255            1,9370
    Λίρα Αγγλίας                     1,1961            1,1032
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     227,2319        229,0497
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0138          3,0379
    Δολάριο Καναδά                     2,7007          2,7223
    Κορώνα Δανίας                     12,5846         12,6852
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3914         13,4985
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4059         15,5291
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5685          2,5890
    

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            91,50  ( 0,22)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    695.789
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    374.910    368,47  ( 0,69)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    268.850    107,00  ( 0,11)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     33.520     78,11  ( 1,24)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      6.367     17,34  ( 0,81)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     13.062     59,26  ( 1,84)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     10.352     95,97  ( 0,56)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     24.658     18,68  (-0,69)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     17.846     74,82  ( 0,81)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.013      3,05  ( 0,99)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     25.990     16,24  (-1,75)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        259     13,03  (-2,83)
    Ξενοδοχεία                    £     21.900     43,98  ( 1,01)
    Αλλες Εταιρείες               £    108.942     83,42  (-0,81)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Κασουλίδης - Κυπριακό - Κυβέρνηση

    Η κυβέρνηση αναμένει ''παθητικά'' την ανάληψη οποιασδήποτε πολιτικής πρωτοβουλίας για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο τέως Υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος για την προεδρία του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι ''η θέση αυτή της κυβέρνησης είναι εξίσου παθητική όπως ήταν και η παρακολούθηση των γεγονότων στα οδοφράγματα τον τελευταίο καιρό''.

    [17] (Κ) Βουλή -Υπουργός Εμπορίου- Διανυκτερεύσεις στα κατεχόμενα

    Ομόφωνα οι βουλευτές - μέλη και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Λευτέρης Χριστοφόρου, καταδίκασαν τη συμπεριφορά ορισμένων Ε/Κ, οι οποίοι μεταβαίνουν στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, για παραθερισμό ή για διασκέδαση.

    [18] (Κ) ΚΕΒΕ - Τ/κ Βιομηχανικό Επιμελητήριο

    Η Εκτελεστική Γραμματεία του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) είχε χθες την πρώτη της συνάντηση με την ηγεσία του Τουρκοκυπριακού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στα γραφεία του ΚΕΒΕ στη Λευκωσία.

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Η κυβέρνηση επιμένει στην ουσία του Κυπριακού, στην άρση των κατοχικών δεδομένων και δεν ενδιαφέρεται για τις εντυπώσεις, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά πόσο η κυβέρνηση προτίθεται να ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ για την ετοιμότητά της για άμεσες διαπραγματεύσεις επί της ουσίας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι κ. Ανάν είναι πλήρως ενήμερος.

    Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε επίσης κάποια σημεία από τη συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου ''προς απάντηση και όσων προσπαθούν να διαγνώσουν διαφορές πολιτικής μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε ότι τα μέτρα του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δεν κατέλαβαν εξ απήνης ούτε την ελληνική ούτε την κυπριακή κυβέρνηση, ότι υπάρχει καθημερινή συνεργασία μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας, ότι η μερική άρση των περιορισμών διακίνησης δεν αποτελεί τη λύση καθώς και την επιμονή σε άμεσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών επί της ουσίας του Κυπριακού.

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα μικρή άνοδος

    Θετικά διατηρήθηκε και στη σημερινή συνάντηση η χρηματιστηριακή αγορά παρά τη σημαντική πτώση που παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,22%, κλείνοντας στις 91,5 μονάδες. Παρά την ανοδική κίνηση της αγοράς, η αξία των συναλλαγών παρουσιάστηκε ιδιαίτερα μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες τρεις ημέρες, αφού διαμορφώθηκε στις 695 χιλιάδες λίρες.

    [21] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Ανεργία

    Το συνολικό ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε στην Κύπρο το Μάρτιο του 2003 ήταν 4,1% επί του ενεργού πληθυσμού , ενώ ο μέσος όρος στις 10 υπό ένταξη χώρες ήταν 14,7% και στα 15 κράτη μέλη της ΕΕ 7,9%.

    [22] (K) Βαν ντερ Μιρ - Κυπριακό - ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση χαιρετίζει και καλωσορίζει τα μέτρα υπέρ των Τουρκοκυπρίων που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Πρεσβευτής Αντριαν Βαν ντερ Μιρ, προσθέτοντας πως η ελεύθερη διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ από και προς τα κατεχόμενα ''δεν είναι υποκατάσταση του σχεδίου Ανάν για συνολική λύση του Κυπριακού''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στις 9 Μαϊου για την Ημέρα της Ευρώπης, ο κ. Βαν ντερ Μιρ είπε ότι ''ο μόνος δρόμος για συνολική επίλυση του Κυπριακού στις βασικές πτυχές είναι μέσω του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν''.

    [23] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    Μέχρι η ώρα 16:00 σήμερα, 1.560 συνολικά Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες, στις ελεύθερες περιοχές. Συγκεκριμένα, 1.300 από αυτούς εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 160 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου και 100 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΑΔΗΚ

    Την πεποίθηση ότι η λύση του κυπριακού θα προέλθει μέσα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ) Ντίνος Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις με βάση πλέον τα νέα δεδομένα μετά από την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [25] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Βρυξέλλες

    [26] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος- Συνέντευξη - ''Κοριέρε ντέλα Σέρα''

    Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι η επίλυση του προβλήματος, ούτε ένα σημαντικό βήμα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα ''Κοριέρε ντέλα Σέρα'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο λαός ωστόσο απέδειξε ότι η συμβίωση Ε/Κ και Τ/Κ είναι εφικτή, αλλά χρειάζονται πολλά άλλα.

    [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών

    Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε ως ''καλοδεχούμενη'', ενδεχόμενη επιστροφή της Αμμοχώστου από την τουρκική πλευρά προσθέτοντας πως αυτό πρέπει να γίνει χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

    [28] (Κ) Ημέρα της Ευρώπης - 9 Μαϊου

    Με στόχο να φέρει την Ευρώπη κοντά στον απλό πολίτη της Κύπρου και ιδιαίτερα στους νέους και στα παιδιά γιορτάζεται την Παρασκευή 9 Μαϊου η Ημέρα της Ευρώπης, η μεγαλύτερη εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ενωση που έγινε ποτέ στο νησί.

    [29] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Παράνομη επίσκεψη Ερντογάν

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε σήμερα ότι η παράνομη επίσκεψη στην Κύπρο του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι ενθαρρυντική για τα βήματα που έχει κάνει το ψευδοκράτος.

    [30] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού - Πεύκιος Γεωργιάδης

    Οι υπουργοί Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαίωσαν σήμερα και τυπικά την πόλη της Πάτρας ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2006, που σημαίνει ότι για ένα ολόκληρο χρόνο η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου θα βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Κοινότητας.

    [31] (Κ) Κύπρος - Γραφείο Eurocontrol

    Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τοποθετεί την ίδρυση στην Κύπρο του περιφερειακού κέντρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) που είναι απόρροια του Πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπέγραψαν στις 4 Φεβρουαρίου 2003 στην Λευκωσία, Κύπρος, Ιορδανία, Αίγυπτος, Λίβανος και Συρία, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Επικεφαλής Εξωτερικών και Δημοσίων Σχέσεων του Eurocontrol, Χρίστος Πέτρου.

    [32] (Κ) ΑΚΕΛ - Σενέρ Λεβέντ

    Το ΑΚΕΛ ''καταδικάζει την απαράδεκτη στάση του κατοχικού καθεστώτος έναντι του Τουρκοκύπριου αρχισυντάκτη της εφημερίδας ''Αφρίκα'' Σενέρ Λεβέντ'', να του απαγορεύσει την είσοδο στις ελεύθερες περιοχές, δήλωσε σήμερα ο Αντρος Κυπριανού, Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

    [33] (Κ) Βρετανοί Βουλευτές - Προσχέδιο ψηφίσματος

    Προσχέδιο ψηφίσματος με τίτλο ''Cyprus Green Line'' κατέθεσαν πρόσφατα στη Βουλή των Κοινοτήτων οι Βουλευτές του Εργατικού Κόμματος Αντριου Ντίσμορ, Ντέιβιντ Ντρου, Τομ Κοξ, Βάλερι Ντέιβιντ και Λίντα Πέρχαρν.

    [34] (Κ) Αστυνόμια - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    Μέχρι η ώρα 18:00 σήμερα 1.771, συνολικά Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες, στις ελεύθερες περιοχές. Συγκεκριμένα, 1.500 από αυτούς εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 171 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου και 100 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών.

    [35] (Κ) Πολιτικό Γραφείο ΔΗΣΥ - Συνεδρία - Ανακοίνωση

    Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, προτείνει όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητήσει με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τα κράτη-μέλη της ΕΕ την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για ολική λύση του κυπριακού και να προτείνει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όπως ζητηθεί από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

    [36] (Κ) ΑΚΕΛ - Πολιτικό Γραφείο - Κυπριανού

    Το ΑΚΕΛ καλεί την Aγκυρα και τον Ραούφ Nτενκτάς να ''αναθεωρήσουν τη διχοτομική φιλοσοφία και πολιτική τους'' και να προσέλθουν με καλή διάθεση στο διάλογο για εξεύρεση μιας δίκαιης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Αντρος Κυπριανού, Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

    [37] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Υγείας - Ατυπη πνευμονία - Ακκελίδου

    Οι 25 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν σήμερα στις Βρυξέλλες να εντείνουν τη συνεργασία τους, αλλά και να συντονίσουν πλήρως τις ενέργειές τους στον προληπτικό τομέα με στόχο να εμποδιστεί η εξάπλωση της ασθένειας της άτυπης πνευμονίας στην Ευρώπη.

    Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ελληνα Υπουργού Υγείας Κώστα Στεφανή, την Κύπρο εκπροσώπησε η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός θεωρήθηκε η παρουσία στη συνάντηση της Γενικής Διευθύντριας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 6 May 2003 - 17:49:26 UTC