Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος - Παράνομη επίσκεψη Ερντογάν
  • [02] (Κ) Επίσημη Εφημερίδα - Τροποποίηση Κανονισμών - Οχήματα
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Αγιος Δομέτιος - Νέο σημείο διέλευσης
  • [04] (Κ) Τόμας Γουέστον - Κυπριακό
  • [05] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Αγιος Δομέτιος
  • [06] (Κ) Ημέρα της Ευρώπης - Πολιτική συζήτηση
  • [07] (Κ) Αστυνομία - Αγιος Δομέτιος - Ωρα έναρξης διέλευσης

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος - Παράνομη επίσκεψη Ερντογάν

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν συντάσσεται απόλυτα με τις θέσεις και την πολιτική του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και η προσπάθεια που έγινε για να φανεί η νέα τουρκική κυβέρνηση ως πιο διαλλακτική στο Κυπριακό ήταν απλώς ένα τέχνασμα, δήλωσε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο ύστερα από υπουργική σύσκεψη για τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε σήμερα παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα ως ''κατακτητής'' και ότι τα ''νέα μέτρα'' που έχουν εξαγγελθεί δεν προωθούν λύση του Κυπριακού, αλλά αποτελούν απλώς διαιώνιση της διαίρεσης του νησιού.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας στη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του στην Κύπρο επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι ο κ. Ερντογάν συντάσσεται απόλυτα με τις θέσεις και την πολιτική του κ. Ντενκτάς''.

    ''Εύσχημα καταβλήθηκαν προσπάθειες να σχηματιστεί, διεθνώς και στην Κύπρο, η εντύπωση ότι δήθεν ο κ. Ερντογάν έχει διαφορετική και πιο διαλλακτική πολιτική στο Κυπριακό από αυτήν του κ. Ντενκτάς ή του πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου στην Τουρκία'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε ότι ''για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι αυτό είναι απλώς ένα πολιτικό τέχνασμα και δεν πρέπει να εναποτίθενται ελπίδες ότι μπορεί να αναμένεται σύντομα αλλαγή στην αδιάλλακτη θέση της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με το Κυπριακό, ώστε να καταστεί δυνατή σύντομα η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε ότι ο κ. Ερντογάν ''επισκέφθηκε το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως 'κατακτητής' και ζητά να αναγνωριστούν οι 'πραγματικότητες' που έχουν επιβληθεί με την τουρκική εισβολή του 1974 και έκτοτε διατηρούνται με τη δύναμη των όπλων''.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι ''η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διατηρεί 'οικονομικό εμπάργκο' εναντίον των Τ/Κ συμπατριωτών μας'' και πρόσθεσε ότι ''το πακέτο μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της Δημοκρατίας προς στήριξη και ενίσχυση της τ/κ κοινότητας και η άρση οποιωνδήποτε περιορισμών ακριβώς στο αντίθετο στοχεύει''.

    Στόχος, είπε, είναι ''να καταστήσει όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ισότιμους έναντι του νόμου και να μερίζονται από κοινού και ισότιμα την ευημερία, την ασφάλεια και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ευρωπαϊκή κοινότητα, με την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ''.

    ''Οι περιορισμοί που παραμένουν είναι περιορισμοί που επιβάλλονται από διεθνείς οργανισμούς, σύμφωνα με τον διεθνή νόμο και τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία τους και που ρητώς απαγορεύουν δραστηριότητες τους σε μη αναγνωρισμένα κράτη'', είπε.

    Ανέφερε ότι ''αυτοί οι περιορισμοί μόνο με την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό είναι πρακτικά και νομικά δυνατό να αρθούν'' και πρόσθεσε ότι ''άρση αυτών των περιορισμών πριν από την επίτευξη λύσης ισοδυναμεί με διεθνή αναγνώριση της υποτελούς τ/κ διοίκησης''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε, επίσης, ότι η σημερινή πολιτική της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος ''περιορίζεται στην προώθηση 'σχέσεων καλής γειτονίας' και ασφαλώς δεν μπορούν να θεωρηθούν ούτε συνιστούν λύση του Κυπριακού'', προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει και για οποιαδήποτε μέτρα.

    ''Πραγματικό βήμα θα είναι ο κ. Ντενκτάς να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν ως βάση για έναρξη διαπραγματεύσεων κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την Κύπρο'', είπε.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η κυβέρνηση καλεί τον κ. Ντενκτάς ''να ακολουθήσει αυτή την πορεία'' και πρόσθεσε πως αναμένει από την τουρκική κυβέρνηση και τον κ. Ερντογάν, ''αν όντως επιθυμούν δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, να πείσουν τον κ. Ντενκτάς να ακολουθήσει αυτή την πορεία''.

    Κληθείς να σχολιάσει τα ''νέα μέτρα'' που εξήγγειλε το κατοχικό καθεστώς μέσω του λεγόμενου ''υπουργού συγκοινωνιών'' Σαλίχ Μίρογλου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''για μας δεν είναι μέτρα, είναι απλώς επανάληψη της ιδέας της καλής γειτονίας που συντηρεί την παρούσα κατάσταση και δεν θεωρείται ότι είτε προωθούν είτε ότι είναι η λύση του Κυπριακού''.

    Ανέφερε ότι ''όλα αυτά τα μέτρα απλώς διαιωνίζουν τη διαίρεση στην Κύπρο'', προσθέτοντας ότι ''εμείς επιθυμούμε την επανένωση του κράτους και της κοινωνίας''.

    Οσον αφορά τη δήλωση ότι θα επιτραπεί ο ελλιμενισμός πλοίων υπό κυπριακή σημαία σε τουρκικά λιμάνια, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''αυτό αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας βάσει της διεθνούς συνθήκης για τη διεθνή οργάνωση εμπορίου και βάσει των προδιαγραφών την τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ'' και ως εκ τούτου ''δεν μπορεί να θεωρηθεί μέτρο καλής θέλησης''.

    Σε ερώτηση σχετικά με την απογευματινή υπουργική σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''ήταν η συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης για την εξέταση της εφαρμογής της πολιτικής της κυβέρνησης προς τους Τ/Κ, με τη συμμετοχή Υπουργών και αξιωματούχων των Υπουργείων που είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή των μέτρων''.

    ''Η εφαρμογή των μέτρων προχωρεί και προωθείται κανονικά. Ηδη τα περισσότερα έχουν εφαρμοστεί και αναμένεται η εφαρμογή των υπολοίπων. Η κυβέρνηση παρακολουθεί επί καθημερινής βάσεως την εφαρμογή της πολιτικής προς τους Τ/Κ με στόχο πάντοτε να είναι ισότιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ισότιμα να συμμετέχουν στην κοινή ευημερία'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη διακίνηση εμπορευμάτων, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''δεν επέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία 'εμπάργκο' στους Τ/Κ''.

    ''Τούτο είναι αποτέλεσμα δικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο, το οποίο απαιτεί την παρουσίαση επίσημων πιστοποιητικών εκ μέρους αναγνωρισμένου κράτους για εισδοχή εμπορευμάτων στην ΕΕ. Αρα δεν επεβλήθη οποιοδήποτε 'εμπάργκο''', είπε.

    [02] (Κ) Επίσημη Εφημερίδα - Τροποποίηση Κανονισμών - Οχήματα

    Δημοσιεύθηκε σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας η τροποποίηση των περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κίνησης κανονισμών που ενέκρινε χθες η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή αύριο και να καταστεί δυνατή η διέλευση των Τ/Κ από τις κατεχόμενες περιοχές στις ελεύθερες με τα οχήματα τους.

    Στη δημοσίευση αναφέρεται ότι «διαρκούσης της έκρυθμης κατάστασης, ο Εφορος Μηχανοκινήτων Οχημάτων δύναται να χορηγεί ατελώς με ή χωρίς τη συμπλήρωση οποιασδήποτε αίτησης, προσωρινή άδεια οδήγησης σε πολίτη της Δημοκρατίας, ο οποίος δε διαμένει μόνιμα στις ελεγχόμενες από το κράτος περιοχές, για καθορισμένη περίοδο και καθορισμένο σκοπό και υπό τέτοιους όρους όπως αυτός ήθελε αποφασίσει».

    [03] (Κ) Αστυνομία - Αγιος Δομέτιος - Νέο σημείο διέλευσης

    Το νέο σημείο διέλευσης προς τις κατεχόμενες περιοχές, στον Άγιο Δομέτιο, παρά τον Ιππόδρομο ανοίγει αύριο στις 06:00 το πρωί, αναφέρει η Αστυνομία με ανακοίνωσή της.

    Διευκρινίζεται, ότι το νέο σημείο διέλευσης προς τις κατεχόμενες περιοχές, είναι μόνο για μηχανοκίνητα οχήματα, ενώ όσοι πεζοί ενδιαφέρονται να μεταβούν στις κατεχόμενες περιοχές, μπορούν να χρησιμοποιούν τα άλλα τρία σημεία διέλευσης, προσθέτει η ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)

    [04] (Κ) Τόμας Γουέστον - Κυπριακό

    Τη θέση ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανταποκριθεί στην έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, όπως αυτή καταγράφεται στην πρόσφατη έκθεσή του για το Κυπριακό, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για επίλυση του προβλήματος, διατύπωσε ο Ειδικός Συντονιστής στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    [05] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Αγιος Δομέτιος

    Ανοίγει αύριο στις 11 το πρωί το νέο σημείο διέλευσης οχημάτων από και προς τα κατεχόμενα στον Αγιο Δομέτιο.

    [06] (Κ) Ημέρα της Ευρώπης - Πολιτική συζήτηση

    Μεγάλη πολιτική συζήτηση με θέμα ''Η Κύπρος και η νέα ΕΕ'' πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Λευκωσία με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, η οποία εορτάστηκε σήμερα στην Κύπρο και σε ολόκληρη την Ενωση.

    [07] (Κ) Αστυνομία - Αγιος Δομέτιος - Ωρα έναρξης διέλευσης

    Στις 11 το πρωί θα ανοίξει τελικά το νέο σημείο διέλευσης προς τις κατεχόμενες περιοχές στον Αγιο Δομέτιο, παρά τον Ιππόδρομο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 9 May 2003 - 19:49:10 UTC