Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Hellas Sat - Εκτόξευση
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση μέχρι τα μεσάνυχτα
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - Ομόνοια - Πρωταθλήτρια
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Σύμβουλος Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [06] (Κ) ΔΗΚΟ - 27χρονα - Διακήρυξη
  • [07] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες - ECOFIN
  • [08] (Κ) Hellas Sat - Κοινή δήλωση Βερελή - Καζαμία
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκική πολιτική - Διακίνηση - Διαβατήρια
  • [10] (K) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - ''Δικαστήρια''
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (K) Υπουργός Υγείας - Ατυπη πνευμονία
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες
  • [14] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Ενωμένη Κύπρος
  • [15] (Κ) Βασιλείου - Αγκολεμλί - Κοινό Ανακοινωθέν
  • [16] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Αρχηγός ΡΤΚ - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Τέταρτη συνεχής πτώση
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ - FTSE Med 100
  • [19] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση μέχρις τις 16.30
  • [20] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Τουρκία - Εμπάργκο
  • [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρίγκιν - Ιακώβου
  • [23] (Κ) Ιακώβου - Πρίγκιν
  • [24] (Κ) Ευρωβουλή - Νέες χώρες - Παρατηρητές

  • [01] (Κ) Hellas Sat - Εκτόξευση

    Στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριδα, των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποιείται σήμερα η εκτόξευση του πρώτου ελλαδοκυπριακού δορυφόρου στο διάστημα, του Hellas Sat.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση μέχρι τα μεσάνυχτα

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου σχετικά με το σχέδιο Ανάν και πρωτοβουλίες εκ μέρους της κυβέρνησης για το Κυπριακό, όπως δημοσιεύτηκαν χθες στον ''Φιλελεύθερο'' και το ''Βήμα της Κυριακής'', η αντίδραση της αντιπολίτευσης στις εξαγγελίες του Προέδρου Παπαδόπουλου, η εκτόξευση τα μεσάνυκτα του Hellas Sat, του πρώτου ελλαδο-κυπριακού δορυφόρου, καθώς και η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Ομόνοια, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά φύλλα των κυπριακών εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ'' γράφει ότι οι ΗΠΑ μέσω του Ειδικού Συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο για επαναφορά του σχεδίου Ανάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για το σκοπό αυτό, ο κ. Γουέστον προγραμματίζει νέα κάθοδο στην περιοχή εντός των προσεχών ημερών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σχολιάζοντας την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, είπε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός βαδίζει το δρόμο της λανθασμένης πολιτικής και ότι προέβη σε κινήσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας.

    ''Το Θάρρος'' αναφέρεται στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πρωτοβουλίες για το Κυπριακό'', στις χθεσινές συνεντεύξεις που παραχώρησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανήγγειλε πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, τόσο προς την ΕΕ, όσο και προς τα ΗΕ για το Κυπριακό, ενώ είπε ότι θα ενημερώσει την ΕΕ για τις θέσεις της Λευκωσίας στο σχέδιο Ανάν. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την Ομόνοια Λευκωσίας η οποία νικώντας χθες βράδυ στην τελευταία αγωνιστική τον Απόλλωνα με 5-0 πρόσφερε στους οπαδούς της τον 19ο τίτλο της πρωταθλήτριας Κύπρου.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Θέλουμε νέο σχέδιο Ανάν'' αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και δημοσιεύτηκε χθες στο ''Βήμα της Κυριακής''. Στη συνέντευξη δήλωσε πως το σχέδιο Ανάν δεν είναι ισορροπημένο και ότι πρέπει να τροποποιηθεί και να βελτιωθεί, ενώ κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των εποίκων, είπε ότι μπορούν να νομιμοποιηθούν μέχρι 35.000 από αυτούς. Αλλού γράφει ότι η αντιπολίτευση δια του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, χαιρετίζει την εξαγγελία πρωτοβουλιών για το Κυπριακό εκ μέρους του Προέδρου Παπαδόπουλου και δηλώνει ότι θα συνδράμει στις προσπάθειες της κυβέρνησης.

    "Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο ''Ξεπερασμένο το σχέδιο Ανάν'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''θεωρεί ότι το σχέδιο Ανάν έχει σε πολλές του πρόνοιες ξεπεραστεί από τα ίδια τα γεγονότα και ειδικότερα από τη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες, η διέλευση από και προς τα κατεχόμενα από τα τρία οδοφράγματα του Λήδρα Πάλας, του Περγάμου και των Στροβιλιών, καθώς και από τη δίοδο του Αγίου Δομετίου ήταν ιδιαίτερα αυξημένη χθες, αφού 14.741 Ε/Κ μετέβησαν στα κατεχόμενα, ενώ 6.323 Τ/Κ εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''ΗΠΑ: Παρέμβαση προς Στρατηγούς'' και γράφει ότι η Ουάσιγκτον παρεμβαίνει προς το στρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας για το Κυπριακό, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες στη βάση του σχεδίου που υπέβαλε προς τις εμπλεκόμενες πλευρές. Αλλού γράφει ότι κάτω από τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στο στρατιωτικό διαστημικό κέντρο Κέιπ Κανάβεραλ, ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την εκτόξευση τα μεσάνυκτα του Hellas Sat, του πρώτου ελλαδο-κυπριακού δορυφόρου.

    [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - Ομόνοια - Πρωταθλήτρια

    
    
    Το 19ο τίτλο στην ιστορία της κατέκτησε με πανηγυρικό τρόπο η Ομόνοια, κερδίζοντας το Πρωτάθλημα για την περίοδο 2002-2003 στην τελευταία αγωνιστική.
    
    Η Ομόνοια, με τους παίκτες της να έχουν τα μαλιά τους βαμμένα πράσινα, πήρε το στέμμα του πρωταθλητή μέσα σε μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα στο ΓΣΠ που δημιούργησαν οι χιλιάδες οπαδοί της, συντρίβοντας τον Απόλλωνα με 5-0.
    
    Στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος τερμάτισε η Ανόρθωση, η οποία φιλοδώρησε την ΑΕΚ στο ΓΣΖ με 4-1.
    
    Αντίθετα, με ήττα έκλεισε την αγωνιστική περίοδο, ο ΑΠΟΕΛ ο οποίος βρίσκεται στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος. Οι περσινοί πρωταθλητές, αφού είδαν τα όνειρά τους για διατήρηση του τίτλου να εξανεμίζονται  στην 24η αγωνιστική (ήττα από το Διγενή), υπέκυψαν με 2-1 στο Τσίρειο στην ΑΕΛ, η οποία τερμάτισε στην πέμπτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.
    
    Αν η χθεσινή ημέρα ήταν καθοριστική για το ρετιρέ του πρωταθλήματος, το Σάββατο ήταν για γερά νεύρα με δύο παράλληλους αγώνες, οι οποίοι θα καθόριζαν τελικά την τρίτη ομάδα του υποβιβασμού.
    
    Παρά το ότι η Νέα Σαλαμίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη της στο πρωτάθλημα συντρίβοντας την ήδη υποβιβασμένη Αλκή με 8-1, η όλη προσπάθεια απέβη άκαρπη αφού στον άλλο αγώνα-φωτιά, ο Διγενής κατέβαλε στη Λεμεσό τον ουραγό και υποβιβασμένο Αρη με 4-1.
    
    Ως εκ τούτου, οι τρεις ομάδες που αποχαιρέτησαν την Α' Κατηγορία είναι η Νέα Σαλαμίνα, ο Αρης και η Αλκή.
    
    Τυπική διαδικασία ήταν οι άλλοι δύο αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής, με τον τέταρτο Ολυμπιακό να χάνει στο ΓΣΠ με 4 – 3 από την Αθλητική Ενωση Πάφος και την Ενωση Νέων Παραλιμνίου επίσης να χάνει στο Κοινοτικό Στάδιο Παραλιμνίου από τον Εθνικό Αχνας με 3 - 0.
    
    Στη μάχη για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, αν και ο Γερμανοκύπριος άσος της Ομόνοιας Μάρκος Ράουφμαν σημείωσε χθες τέσσερα τέρματα, εντούτοις τερμάτισε με ένα γκολ διαφορά από τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος, Μάριο Νεοφύτου της Ανόρθωσης, ο οποίος τερμάτισε την ποδοσφαιρική περίοδο με 33 τέρματα χάριν στο χατ τρικ που πέτυχε στον τελευταία αγώνα εναντίον της ΑΕΚ.
    
    Την τρίτη θέση των σκόρερ πήρε με 22 τέρματα ο Παπανδρέου του Διγενή και την τέταρτη ο Κόσλεϊ του Ολυμπιακού με 20.
    
    ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    -----------------
    
    1.	Ομόνοια           60
    2.	Ανόρθωση          59
    3.	ΑΠΟΕΛ             55
    4.	Ολυμπιακός        52
    5.	ΑΕΛ               39
    6.	Αχνα              37
    7.	Α.Ε. Πάφος        37
    8.	ΑΕΚ               32
    9.	Διγενής           31
    10.	Ε.Ν. Παραλιμνίου  31
    11.	Απόλλων           31
    12.	Νέα Σαλαμίνα      29
    13.	Αρης               9
    14.	Αλκή               6
    
    Β' Κατηγορία
    --------------
    Μπορεί η αγωνιστική περίοδος να υπολείπεται μία ακόμη αγωνιστική, εντούτοις η Αναγέννηση Δερύνειας με την ευρεία νίκη της επί της ΑΕΚ/Αχιλλέας με 5-1, είναι και μαθηματικά η Πρωταθλήτρια της Β' Κατηγορίας.
    
    Οι άλλες δύο ομάδες, οι οποίες από του χρόνου θα παίζουν στα σαλόνια της Α' Κατηγορίας, είναι ο Ονήσιλος Σωτήρας και η Δόξα Κατωκοπιάς, που βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντιστοιχα.
    
    Αν και τα κορυφαία δώματα της κατηγορίας έχουν κριθεί, ωστόσο, η 26η και τελευταία αγωνιστική θα κρίνει και τις τρεις ομάδες που θα υποβιβαστούν.
    
    Την κατηγορία αποχαιρετούν οριστικά η ΑΕΚ/Αχιλλέας και η ουραγός Γερμασόγεια, ενώ η τρίτη ομάδα θα κριθεί από τα αποτελέσματα που θα φέρουν η Κοκκινοτριμυθιά και ο Χαλκάνορας, αφού μόνο δύο βαθμοί χωρίζουν τις δύο ομάδες μεταξύ τους.
    
    Γ' Κατηγορία
    ------------
    Στην Γ' κατηγορία όλα είναι ρευστά, τόσο η υπόθεση τίτλος όσο και η διαβάθμιση.
    
    Εντούτοις, η ΠΑΕΕΚ, ο Ακρίτας Χλώρακας και η Ομόνοια Αραδίππου κέρδισαν οριστικά την άνοδό τους στη Β' Κατηγορία.
    
    Η ΠΑΕΕΚ με τη νίκη της με 3-1 επί του Ηρακλή αγκαλιάζει τον τίτλο, αλλά ο Ακρίτας διαθέτει ακόμη μαθηματικές ελπίδες για την κορυφή. Ετσι οι αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής είναι καθοριστικοί για το ρετιρέ του πρωταθλήματος. Η ΠΑΕΕΚ αντιμετωπίζει εντός έδρας την έκτη ΑΕΖ, ενώ ο Ακρίτας φιλοξενεί την έβδομη στη βαθμολογία Ελπίδα.
    
    Στην τελευταία αγωνιστική κρίνεται η ζώνη της διαβάθμισης, η οποία παρουσιάζεται περίπλοκη ως προς την τρίτη ομάδα που θα πάρει την άγουσα για την Δ' κατηγορία.  Ο Αχυρώνας Λιοπετρίου και Εληά Λυδροδόντα υποβιβάζονται οριστικά, ενώ ο Οθέλλος Αθηαίνου έχει τον πρώτο λόγο για να συμπληρώσει την τριάδα, αλλά Ηρακλής Γερολάκκου και ο Κινύρας Εμπας αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο.
    
    Δ' Κατηγορία
    ------------
    Πρωταθλητής στην κατηγορία στέφθηκε χθες ο Ορφέας Λευκωσίας παρά την ισοπαλία 2-2 που έφερε με τον Ευαγόρα Αγίων Τριμυθιάς, καθιστώντας έτσι την επόμενη αγωνιστική τυπική διαδικασία.
    
    

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Σύμβουλος Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    [06] (Κ) ΔΗΚΟ - 27χρονα - Διακήρυξη

    Τη σταθερή εμμονή του στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης που αποτέλεσαν το τρίπτυχο της ιδρυτικής διακήρυξης του, επαναδιακηρύσσει με τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 27 χρόνων από την ίδρυσή του, το ΔΗΚΟ.

    [07] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες - ECOFIN

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, αναχώρησε σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στη Σύνοδο του Συμβουλίου ECOFIN, της οποίας οι διεργασίες θα πραγματοποιηθούν αύριο Τρίτη, 13 Μαΐου.

    [08] (Κ) Hellas Sat - Κοινή δήλωση Βερελή - Καζαμία

    Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και την Κύπρο, χαρακτήρισαν ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας Χρίστος Βερελής και ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων της Κύπρου Κίκης Καζαμίας την ημέρα που εκτοξεύεται στο Διάστημα ο πρώτος ελλαδοκυπριακός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκική πολιτική - Διακίνηση - Διαβατήρια

    [10] (K) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - ''Δικαστήρια''

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι η συνεχής προσπάθεια του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είναι να αποφύγει την καταδίκη από διεθνή δικαστήρια, κυρίως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που με την απόφαση Λοϊζίδου και την Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή ξεκαθάρισε το θέμα των περιουσιών και ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχουν ένδικα μέσα εσωτερικά τα οποία πρέπει να εξαντληθούν πριν από την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/5/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6983            1,7084
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9668            1,9786
    Λίρα Αγγλίας                     1,2191            1,2264
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     229,2048        231,0384
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0277          3,0519
    Δολάριο Καναδά                     2,7255          2,7473
    Κορώνα Δανίας                     12,5968         12,6975
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3695         13,4794
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5937         15,7184
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5664          2,5869
    

    [12] (K) Υπουργός Υγείας - Ατυπη πνευμονία

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνομιλίες

    Θέση της ε/κ πλευράς είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [14] (Κ) ΚΙΣΟΣ - Ενωμένη Κύπρος

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών και το τουρκοκυπριακό κόμμα Ενωμένη Κύπρος αποφάσισαν να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για πολιτική λύση του Κυπριακού και τόνισαν ότι το διαχωριστικό τείχος θα καταρρεύσει μόνο με τη λύση του προβλήματος.

    [15] (Κ) Βασιλείου - Αγκολεμλί - Κοινό Ανακοινωθέν

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες και το τουρκοκυπριακό Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης, με κοινό τους ανακοινωθέν, κάλεσαν σήμερα το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να βολιδοσκοπήσει τις ενδιαφερόμενες πλευρές για την έναρξη εντατικών διαπραγματεύσεων, βάσει χρονοδιαγράμματος για συνολική επίλυση του Κυπριακού.

    [16] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Αρχηγός ΡΤΚ - Κυπριακό

    Η απαίτηση του καθεστώτος Ντενκτάς για επίδειξη διαβατηρίων από τους Ελληνοκύπριους για μετάβαση στα κατεχόμενα, αποσκοπεί στο να δείξει ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και να τονίσει ότι δήθεν η διχοτόμηση του νησιού δεν υφίσταται πλέον.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Τέταρτη συνεχής πτώση

    Πτωτικά για τέταρτη κατά σειρά χρηματιστηριακή συνάντηση κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών, υποχωρώντας σήμερα στο επίπεδο των 87 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε απώλειες σε ποσοστό 0,87%, κλείνοντας στις 87,41 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 786 χιλιάδες λίρες, με τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνουν το 57% του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ - FTSE Med 100

    Το πράσινο φως για τη δημιουργία του κοινού Μεσογειακού Δείκτη FTSE Med 100, έδωσαν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) τα χρηματιστήρια του Τελ Αβίβ και της Αθήνας.

    [19] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση μέχρις τις 16.30

    Μέχρι η ώρα 16:30 σήμερα, συνολικά 2.563 Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες, στις ελεύθερες περιοχές. Συγκεκριμένα, 743 από αυτούς εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 1.450 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 60 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 310 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    [20] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Τουρκία - Εμπάργκο

    [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Νέα Υόρκη - Κυπρο-Αμερικανικό Επιμελητήριο - Διάλεξη --------------------------------------------------------- Διάλεξη με θέμα «Η αρχιτεκτονική της Κύπρου στον 21ο Αιώνα» έδωσε στο ''Κυπριακό Σπίτι'' ο Ελληνοκύπριος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πρατ, Θεοχάρης Δαυίδ.

    Την εκδήλωση διοργάνωσε το Κυπρο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό Κέντρο. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και φοιτητές του Πανεπιστημίου.

    Στη διάλεξή του, ο κ. Δαυίδ έκανε μια αναδρομή της αρχιτεκτονικής της Κύπρου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, παρουσιάζοντας την εξέλιξη που σημειώθηκε.

    Ανάμεσα στις πρωτοποριακές κατασκευές σ όλους τους τομείς της αρχιτεκτονικής, δεν παρέλειψε να δείξει και κακοτεχνίες που δεν έχουν καμία σχέση με την κυπριακή παράδοση και επισήμανε ότι το μέλλον βρίσκεται όχι στη μίμηση του παρελθόντος αλλά στην εξέλιξη με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά, την αισθητική και το κυπριακό περιβάλλον.

    Ο κ. Δαυίδ είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Κύπρο. Στις κατασκευές που έχει σχεδιάσει συμπεριλαμβάνονται το νέο στάδιο του ΓΣΠ στη Λευκωσία και το Παλαί ντε Σπορ της Λεμεσού.

    Eίναι η πρώτη φορά που το Κυπρο-Αμερικανικό Επιμελητήριο διοργανώνει αυτή την εκδήλωση που πραγματοποιεί κάθε χρόνο στο Κυπριακό Σπίτι το Πανεπιστήμιο Πρατ'', δήλωσε ικανοποιημένος ο πρόεδρος του οργανισμού, Ανδρέας Κωμοδρόμος. ''Πιστεύουμε ότι προγράμματα όπως αυτό θα πρέπει να συνεχιστούν γιατί βοηθούν ένα ευρύ κοινό να γνωρίσει την Κύπρο», πρόσθεσε.

    Σκοπός του Επιμελητηρίου είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου, μέσω του εμπορίου, του τουρισμού και των οικονομικών σχέσεων γενικότερα.

    Η επόμενη εκδήλωση του Επιμελητηρίου θα λάβει χώρα στις 17 Ιουνίου, με τον κυπριακής καταγωγής Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπενόν Σεβάν.

    ΗΠΑ - Πρέσβης Ιακωβίδης - Διαλέξεις ---------------------------------------- Σειρά διαλέξεων στις ΗΠΑ έδωσε ο Πρέσβης Ανδρέας Ιακωβίδης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, σε συνεργασία με το Ωκεανογραφικό ίδρυμα Scripps, τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του San Diego, το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του San Diego και το Πανεπιστήμιο Pepperdine στο Λος Αντζελες.

    Οι διελέξεις δόθηκαν στο Σαν Ντιέγκο και στο Λος Αντζελες και αφορούσαν θέματα σχετικά με το διεθνές δίκαιο.

    Στο Ιδρυμα Scripps, ο κ. Ιακωβίδης συμμετείχε σε Σεμινάριο με θέμα «Ναυτιλία, Δίκαιο και Πολιτική», όπου ανέπτυξε τους κανόνες Δικαίου της Θάλασσας που διέπουν τα νησιά με ειδικές αναφορές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της πρόσφατης οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου στη βάση της μέσης γραμμής.

    Στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, ο κ. Ιακωβίδης μίλησε με καθηγητές Διεθνούς Δικαίου και φοιτητές της Νομικής για το μέλλον του Διεθνούς Δικαίου και των πολυμερών διαπραγματεύσεων και προσφώνησε το νεοϊδρυθέν Ινστιτούτο Ειρήνης και Δικαίου για θέματα που βρίσκονται ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβανομένου του Μεσανατολικού, του Ιράκ και του Κυπριακού.

    Στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Σαν Ντιέγκο μίλησε για τη διεύρυνση της ΕΕ με ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της Ελλάδας ως η τρέχουσα προεδρία της ΕΕ, για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις επιπτώσεις στις προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Στο Πανεπιστήμιο Pepperdine στο Μάλιμπου, ως ειδικός λέκτορας ο κ. Ιακωβίδης μίλησε για συγκεκριμένες πτυχές του διεθνούς δικαίου της χρήσης βίας και σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ όπως οι Συνθήκες της Γενεύης του 1949, οι δίκες πολέμου, η διοίκηση κατεχόμενης περιοχής και ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρίγκιν - Ιακώβου

    Τα μέτρα της κυπριακής κυβέρνησης για τους Τ/Κ και η μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ συμβάλλουν στην καλυτέρευση της ατμόσφαιρας αλληλοκατανόησης και εμπιστοσύνης στην Κύπρο, αλλά δεν αποτελούν την τελική λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Βλαντιμίρ Πρίγκιν.

    [23] (Κ) Ιακώβου - Πρίγκιν

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε σήμερα πως σύντομα θα ανακοινωθούν διάφορες συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν σε διάφορα επίπεδα, με στόχο τη διαφώτιση κυβερνήσεων εντός και εκτός Ευρώπης όσον αφορά τις θέσεις της κυβέρνησης.

    [24] (Κ) Ευρωβουλή - Νέες χώρες - Παρατηρητές

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποδέχθηκε σήμερα στο Στρασβούργο 162 βουλευτές/παρατηρητές από τις 10 χώρες που υπέγραψαν τη Συνθήκη Προσχώρησης στις 16 του περασμένου Απριλίου στην Αθήνα. Οι παρατηρητές θα έχουν στη διάθεσή τους ένα χρόνο για να εξοικειωθούν πριν από την έναρξη της ισχύος της Συνθήκης Προσχώρησης την 1η Μαΐου του 2004 και τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2004.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 12 May 2003 - 17:49:20 UTC