Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Hellas Sat - Σε τροχιά
  • [02] (Κ) Σεισμός - Θαλάσσια περιοχή Παραλιμνίου
  • [03] (Κ) ΑΤΗΚ - Κλήσεις προς Τουρκία - Κατεχόμενα
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Ιακώβου - Στρασβούργο - ΣτΕ
  • [07] (Κ) Ζαμπέλας - Στρασβούργο - ΕΕ - Κοξ
  • [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Hellas Sat - Κύπρος
  • [11] (Κ) Περδίκης - Ιζτσάν - Συνάντηση- Δηλώσεις
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Ατυπη Πνευμονία - Μέτρα - ΓΕΣΥ
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Διπλωματικά Διαβατήρια - Μείωση
  • [14] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Εγχείριση ανοικτής καρδίας
  • [15] (Κ) ΧΑΚ - FTSE Med 100 - Κύπρος - Υπογραφή Συμφωνίας
  • [16] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Εγχείρηση ανοικτής καρδιάς (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Περιουσίες
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες
  • [19] (Κ) Φαλάς - Αμερικανός Πρεσβευτής - Καρπασία
  • [20] (K) Υπουργείο Υγείας - Ατυπη Πνευμονία - Σύσκεψη
  • [21] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Γαβριηλίδης - ΑΗΚ
  • [22] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή -Τουρκία - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέλευση ΟΕΒ - Ομιλία
  • [24] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [25] (Κ) Στρασβούργο - ΣτΕ - Υπουργός Εξωτερικών
  • [26] (Κ) Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου - Ετήσια Γενική Συνέλευση
  • [27] (Κ) Σημίτης - Κυπριακό
  • [28] (Κ) Αστυνομία - Ε/Κ - Κατεχόμενα - Ελεύθεροι
  • [29] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ''Μέρες Πολιτισμού 2003''
  • [30] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας - Κύπρος

  • [01] (Κ) Hellas Sat - Σε τροχιά

    Επειτα από δύο αναβολές, ο πύραυλος «Ατλας 5» με τον ελλαδο-κυπριακό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Hellas Sat, εκτοξεύθηκε με επιτυχία στο διάστημα, στη 1:10 τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Κύπρου).

    [02] (Κ) Σεισμός - Θαλάσσια περιοχή Παραλιμνίου

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10.52 χθες βράδυ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 30 χιλιόμετρα ανατολικά του Παραλιμνίου.

    [03] (Κ) ΑΤΗΚ - Κλήσεις προς Τουρκία - Κατεχόμενα

    Συνολικά 21.995 εξερχόμενες κλήσεις από το Δίκτυο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) προς Τουρκία και 9.410 κλήσεις προς τα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας σημειώθηκαν από τις 2 Μαϊου, ημέρα εφαρμογής των μέτρων στήριξης των Τουρκοκυπρίων στις τηλεπικοινωνίες, μέχρι και τις 9 του ίδιου μήνα.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το ενδεχόμενο ο ιός της άτυπης πνευμονίας να έχει κτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας και της Κύπρου, η χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου για μη διενέργεια αρχιεπισκοπικών εκλογών, η εκτόξευση του ελλαδο-κυπριακού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Hellas Sat, καθώς και το Κυπριακό και οι πληροφορίες για πρωτοβουλίες προς επανέναρξη των συνομιλιών εκ μέρους της ΕΕ, κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Διερευνώνται δύο ύποπτα περιστατικά SARS'' γράφει ότι το ένα εκ των δύο περιστατικών αφορά 32χρονη Φιλιππινέζα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Λεμεσού και το άλλο αφορά τη Νοτιοαφρικανή αεροσυνοδό που νοσηλεύεται στην Αθήνα και που βρισκόταν σε αεροσκάφος των Αραβικών Εμιράτων από το Ντουμπάι μέχρι την Αθήνα και με ενδιάμεσο σταθμό τη Λάρνακα, όπου αποβιβάστηκαν 93 επιβάτες. Το Υπουργείο Υγείας κάλεσε τους 93 επιβάτες να βρίσκονται σε εγγρήγορση για δέκα τουλάχιστον ημέρες. Αλλού γράφει ότι ο Απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Χάνεϊ, είπε πως αργά ή γρήγορα οι δύο πλευρές στην Κύπρο, καθώς και η Ελλάδα και η Τουρκία θα επιστρέψουν στο σχέδιο Ανάν και προειδοποίησε πως οι Ε/Κ θα βρεθούν μπροστά σε μη ικανοποιητικές προτάσεις εάν αφήσουν το σχέδιο Ανάν.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οι ΗΠΑ θέλουν βάσεις στην Κύπρο'' ότι σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό ''Jane's Defense Weekly'', οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από την κυπριακή κυβέρνηση να τους επιτρέψει να εγκαταστήσουν στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο, αφού βρίσκονται σε δοκιμασία οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας, γεγονός που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τα γεωστρατηγικά δεδομένα. Το περιοδικό γράφει, σύμφωνα με την ''Μ'', ότι οι Αμερικανοί θα εγκαταλείψουν βάσεις που διαθέτουν στην Τουρκία. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει πως εκτοξεύτηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο ελλαδο-κυπριακός δορυφόρος ''Hellas Sat'', ο οποίος φέρει τα χρώματα των δύο χωρών αποτυπωμένα στο κάλυμμα με ειδική ανεξίτηλη μπογιά που αντέχει στις ψηλές θερμοκρασίες.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Καυτό ζήτημα για περιουσίες'' γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το κατοχικό καθεστώς προτίθεται να στείλει στις ελεύθερες περιοχές Τ/Κ, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τις περιουσίες τους. Το καθεστώς Ντενκτάς θα δημιουργήσει ειδικά λεγόμενα ''δικαστήρια'' που θα εξετάζουν αιτήσεις Ε/Κ για επανάκτηση περιουσιών του στα κατεχόμενα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι ως μάθημα επιλογής θα προσφέρεται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας τόσο στα Ενιαία Λύκεια όσο και στις Τεχνικές Σχολές στη Β' και Γ' Λυκείου σε βασικό επίπεδο.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Νέος διχασμός ιεραρχών'' γράφει πως η κατά πλειοψηφία 5-4 χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου για μη διενέργεια αρχιεπισκοπικών εκλογών θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες την Εκκλησία της Κύπρου. Κατά της διενέργειας εκλογών τάχθηκαν οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Κυρηνείας, Μόρφου, Κιτίου και ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνας, ενώ υπέρ ο Μητροπολίτης Πάφου, ο Επίσκοπος Κύκκου, και οι Χωρεπίσκοποι Τριμυθούντος και Αρσινόης. Αλλού γράφει ότι από τις 2 Μαϊου οπότε και ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης προς τους Τ/Κ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, διενεργήθηκαν 21.995 κλήσεις από την Κύπρο προς την Τουρκία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αμεση εμπλοκή της ΕΕ για λύση'' ότι η εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό δεν θα υποκαθιστά τα Ηνωμένα Εθνη, ωστόσο, όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, η προσπάθεια που εκδηλώνεται, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορά την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό πριν την 1η Μαΐου 2004, όταν θα ενταχθεί πλήρως η Κύπρος στην ΕΕ. Αναφέρει ακόμη ότι ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο θέμα αυτό, και ότι θα είναι παρών στη συνάντηση Σημίτη - Παπαδόπουλου στις 26 Μαϊου στην Αθήνα. Αλλού αναφέρει πως ο Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο, προσφέρει το γιοτ του στους Πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να έλθουν στην περιοχή της Κύπρου με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Ατυπος πανικός'' γράφει ότι χθες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και στο Νοσοκομείο Λεμεσού δημιουργήθηκε αχρείαστος πανικός όταν επιβάτιδα αεροπλάνου από τις Φιλιππίνες παρουσίασε πυρετό γεγονός που προκάλεσε υποψίες ότι επρόκειτο για περιστατικό άτυπης πνευμονίας. Γράφει ότι η γυναίκα παρά το ότι ο πυρετός της παρουσίασε υποχώρηση, θα παραμείνει στο Νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, ενώ η Υπουργός Υγείας συνέστησε ψυχραιμία και διαβεβαίωσε πως λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως τα μέτρα που έλαβε το καθεστώς Ντενκτάς δεν είναι καν βήμα προς τη λύση του Κυπριακού, ενώ είπε ότι η ε/κ πλευρά παραμένει σταθερή στη θέση της για διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα γράφει ότι τουλάχιστον δύο δικηγόροι, τα ονόματα των οποίων συνδέονται με κατηγορία για "απάτη" με τ/κ περιουσίες ετοιμάζονται να καταθέσουν μηνύσεις εναντίον της κυβέρνησης και του αναπληρωτή διευθυντή της υπηρεσίας τ/κ περιουσιών με κύρια κατηγορία την "κατάχρηση εξουσίας". Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι σήμερα ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης θα υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς με μπάι πας στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας στη Λευκωσία. Την περασμένη εβδομάδα αγγειογράφημα κατέδειξε πως δύο αρτηρίες είναι σχεδόν κλειστές.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (Κ) Ιακώβου - Στρασβούργο - ΣτΕ

    [07] (Κ) Ζαμπέλας - Στρασβούργο - ΕΕ - Κοξ

    [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            88,03  (-0,11)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    575.492
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    148.552    349,46  ( 0,24)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     93.556    101,45  ( 0,26)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      6.652     74,70  (-0,51)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      7.505     16,44  (-1,38)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     18.006     57,60  (-0,59)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.783     93,97  (-0,29)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     10.138     18,50  (-0,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.560     74,50  (-0,29)
    Ετ. Πληροφορικής              £     11.843      2,94  ( 0,34)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     10.238     15,85  ( 1,83)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,55  ( 0,56)
    Ξενοδοχεία                    £     97.421     42,83  (-1,22)
    Αλλες Εταιρείες               £     81.480     80,50  (-0,72)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/5/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6998            1,7099
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9524            1,9641
    Λίρα Αγγλίας                     1,2098            1,2170
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     227,6877        229,5092
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0233          3,0474
    Δολάριο Καναδά                     2,7055          2,7271
    Κορώνα Δανίας                     12,6076         12,7084
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3552         13,4620
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6028         15,7276
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5697          2,5902
    

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Hellas Sat - Κύπρος

    Η Κύπρος θα έχει πολλαπλά οφέλη από το Hellas Sat, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος στην εκτόξευση του ελλαδο-κυπριακού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Κύπρου) από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ των ΗΠΑ.

    [11] (Κ) Περδίκης - Ιζτσάν - Συνάντηση- Δηλώσεις

    Το τ/κ κόμμα Ενωμένη Κύπρος θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να καταργηθεί η πολιτική του καθεστώτος Ντενκτάς για επίδειξη διαβατηρίων στα οδοφράγματα, δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Ιζέτ Ιζτσάν, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία ότι η τακτική που εφαρμόζει ο Τ/Κ ηγέτης θα αλλάξει σύντομα.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Ατυπη Πνευμονία - Μέτρα - ΓΕΣΥ

    Αναστέλλονται μέχρι και τον Σεπτέμβριο οι άδειες για εργαζομένους που προέρχονται από χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για μετάδοση της άτυπης πνευμονίας.

    Στη σχετική ανακοίνωση προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την οποία η Υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται σε σχέση με την άτυπη πνευμονία και όλες τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Διπλωματικά Διαβατήρια - Μείωση

    [14] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Εγχείριση ανοικτής καρδίας

    Σε εγχείριση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (By pass) διάρκειας τρεισήμισι ωρών υπεβλήθη σήμερα το πρωί ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης.

    [15] (Κ) ΧΑΚ - FTSE Med 100 - Κύπρος - Υπογραφή Συμφωνίας

    Σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου στη Λευκωσία θα εξαγγελθεί επίσημα η Συμφωνία για τη δημιουργία του κοινού Μεσογειακού Δείκτη FTSE Med 100 από τα τρία εμπλεκόμενα χρηματιστήρια Λευκωσίας, Αθηνών και Τελ Αβίβ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) Νώντας Μεταξάς, ο οποίος σημείωσε ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί ''την πρώτη χειροπιαστή συνεργασία χρηματιστηρίων στην νοτιοανατολική Ευρώπη''.

    [16] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Εγχείρηση ανοικτής καρδιάς (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)

    Σε ε γ χ ε ί ρ η σ η αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (By-pass) διάρκειας τρεισήμισι ωρών υπεβλήθη σήμερα το πρωί ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Περιουσίες

    ''Δεν έχουν παρουσιαστεί αυτού του είδους τα φαινόμενα μέχρι σήμερα'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα ότι το κατοχικό καθεστώς προτίθεται να στείλει στις ελεύθερες περιοχές Τουρκοκύπριους, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τις περιουσίες τους.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες

    Μια ημέρα κράτησε η ανοδική αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, αφού στη σημερινή συνάντηση ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε πτωτική τροχιά. Η αγορά κατέγραψε οριακές απώλειες της τάξης του 0,11%, κλείνοντας στις 88,03 μονάδες. Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 575 χιλιάδες λίρες.

    [19] (Κ) Φαλάς - Αμερικανός Πρεσβευτής - Καρπασία

    Τη διαβεβαίωση ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει το έντονο ενδιαφέρον της για την επανέναρξη των συνομιλιών και την προώθηση λύσης του Κυπριακού που να είναι αποδεκτή από τις δύο πλευρές, έδωσε σήμερα ο Πρεσβευτής Μάικλ Κλόσον κατά τη διάρκεια συνάντησης του με αντιπροσωπεία των Οργανώσεων της Καρπασίας.

    Αυτό ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς ο οποίος είπε ότι οι Καρπασίτες εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το ενδιαφέρον της Αμερικανικής Πρεσβείας, καθώς και της κυβέρνησης των ΗΠΑ για λύση του κυπριακού.

    [20] (K) Υπουργείο Υγείας - Ατυπη Πνευμονία - Σύσκεψη

    Τη δημιουργία ξέχωρων χώρων σε κάθε Γενικό Νοσοκομείο της Κύπρου για αντιμετώπιση τυχόν ύποπτων περιστατικών τα οποία ενδέχεται να αναπτυχθούν σε άτυπη πνευμονία, αποφάσισε σήμερα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι γιατροί των Πρώτων Βοηθειών και οι Διευθυντές των Νοσοκομείων.

    Ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών Κώστας Μαλλής, ο οποίος ανακοίνωσε τις αποφάσεις της σύσκεψης, πρόσθεσε ότι στους κατοίκους των χωρών στις οποίες υπάρχει η άτυπη πνευμονία, θα γίνεται με την άφιξή τους στην Κύπρο, έλεγχος στο αεροδρόμιο με θερμομέτρηση. Εάν κάποιος, εξήγησε, παρουσιάσει πυρετό 38 βαθμών Κελσίου, τότε θα γίνεται περαιτέρω διερεύνηση.

    [21] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Γαβριηλίδης - ΑΗΚ

    [22] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή -Τουρκία - Ανθρώπινα δικαιώματα

    Η εισβολή των τουρκικών διωκτικών αρχών στα γραφεία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αγκυρα, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία χαρακτήρισε την επίθεση «ακατανόητη» και μίλησε για «χάσμα» μεταξύ των υποσχέσεων για μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία και αυτών που γίνονται στην πράξη.

    Ενδεικτικό της δυσφορίας που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι το γεγονός ότι η τοποθέτηση του Ζαν-Κριστόφ Φιλορί , Εκπροσώπου του αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν δεν οφείλεται σε ερώτηση δημοσιογράφου, αλλά σε πρωτοβουλία του ίδιου του Εκπροσώπου.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέλευση ΟΕΒ - Ομιλία

    Τα μέτρα καλής γειτονίας που εξήγγειλε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, δεν αποτελούν λύση και δεν μπορούν να λογιστούν ούτε καν βήμα προς τη λύση του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως οι πολιτικές σκοπιμότητες των μέτρων αυτών έχουν γίνει κατανοητές από την κυπριακή κυβέρνηση, τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε ομιλία του στην Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), που διαβάστηκε από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητα της κυβέρνησής για άμεσες και ουσιαστικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ επί του σχεδίου Κόφι Ανάν, το οποίο ''κατά γενική ομολογία, εκ των πραγμάτων πρέπει να βελτιωθεί και να τροποποιηθεί κάτω από τις νέες συνθήκες για επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού''.

    [24] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [25] (Κ) Στρασβούργο - ΣτΕ - Υπουργός Εξωτερικών

    Εφτασε πριν από λίγο στο Στρασβούργο ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, προκειμένου να παρευρεθεί στην Σύνοδο της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

    [26] (Κ) Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου - Ετήσια Γενική Συνέλευση

    Τα οργανικά κέρδη του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου για το 2002 ανήλθαν στα 97,6 εκατ. λίρες Κύπρου, σημειώνοντας αύξηση 6,6% σε σχέση με το 2001, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος Σόλων Τριανταφυλλίδης σε ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συγκροτήματος.

    [27] (Κ) Σημίτης - Κυπριακό

    [28] (Κ) Αστυνομία - Ε/Κ - Κατεχόμενα - Ελεύθεροι

    Αφέθησαν σήμερα ελεύθεροι οι δύο Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί χθες παράνομα από τη λεγόμενη «αστυνομία» του ψευδοκράτους.

    [29] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ''Μέρες Πολιτισμού 2003''

    Τη λαϊκή ποίηση και το λαϊκό θέατρο, τα τσιαττίσματα και το θέατρο σκιών, τη χαρακτική και τη ζωγραφική, τη μουσική και το χορό της Κύπρου παρουσιάζει η Βουλή των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ''Μέρες Πολιτισμού'', οι οποίες είναι αφιερωμένες στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [30] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας - Κύπρος

    Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειες, αλλά και η ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ήταν από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών για θέματα Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας.

    Στις εργασίες που ολοκληρώθηκαν το απόγευμα υπό την Προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου, την Κύπρο εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας Σωτήρης Σωτηρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 14 May 2003 - 17:49:28 UTC