Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Τουρισμός
  • [02] (Κ) Κύπρος - Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ - Εγγραφα αποδοχής τροποποιήσεων
  • [03] (Κ) Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης - Εργασίες - Σχέδιο συντάγματος
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση μέχρι τις 24:00
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ισλαμική Διάσκεψη - Κύπρος
  • [08] (K) Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου - ECTAA
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Μέτρα ΕΕ - Τ/Κ
  • [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λιν Πάρκερ - Στροβίλια
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση Λοϊζίδου - ΣτΕ
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Συντακτική Συνέλευση
  • [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [16] (Κ) Δημητρίου - Φυττής - Blaauw - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Πρωτόπαπας - Τουρκία - Κυπριακό
  • [18] (Κ) ΑΜΚΕ - Τελετή έναρξης - Κυπριακή ομάδα
  • [19] (Κ) Αθήνα - Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 - Προετοιμασίες - ΜΜΕ
  • [20] (Κ) Κύπριοι αθλητές - ΑΜΚΕ - Επιτυχίες
  • [21] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τ/Κ - Μέτρα
  • [22] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Εκχαρτ - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Τουρισμός

    Η Kύπρος παίρνει την όγδοη θέση και η Ελλάδα την τρίτη ως τουριστικοί προορισμοί στις προτιμήσεις των Βρετανών τουριστών.

    [02] (Κ) Κύπρος - Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ - Εγγραφα αποδοχής τροποποιήσεων

    [03] (Κ) Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης - Εργασίες - Σχέδιο συντάγματος

    Οι εργασίες της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης εισέρχονται στην τελική τους φάση, δύο περίπου εβδομάδες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, κατά το οποίο θα υποβληθεί το σχέδιο του ευρωπαϊκού Συντάγματος, που επεξεργάζονται τα 105 μέλη της Συνέλευσης.

    Η συζήτηση διεξάγεται πλέον με βάση το σχέδιο του Συντάγματος που υπέβαλε στους συνέδρους το Προεδρείο της Συνέλευσης, το οποίο αποτελείται από 13 μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και οι συζητήσεις για πρωτοβουλίες στο Κυπριακό με επίκεντρο την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, οι δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ για τη διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόιγκεν για τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ και το σχέδιο Ανάν, οι σχέσεις μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, η εγκληματικότητα, οι πλημμύρες και οι ενιαίες εξετάσεις είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Τώρα και ευρωδιάσταση Λευκωσίας - Παπανδρέου'', ότι επιβεβαιώνεται η ρήξη μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και του κ. Παπανδρέου, με την κυβέρνηση της Κύπρου να συμβάλλει στη ναρκοθέτηση των ελληνικών προσπαθειών για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα και να συνταυτίζεται με άλλες οκτώ ''ευρωφοβικές'' χώρες, προκαλώντας δυσφορία στην Αθήνα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην έκθεση του κ. Ανάν, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. Στην έκθεσή του, ο κ. Ανάν τονίζει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις δεν αποτελούν υποκατάστατο της λύσης του Κυπριακού, ενώ δεν αποκλείει επανεμπλοκή του στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Τρικλοποδιές για τους μαθητές'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η δεύτερη ημέρα των ενιαίων εξετάσεων άρχισε με προβλήματα, αφού ασαφή εξεταστικά δοκίμια παγιδεύουν τους μαθητές, με αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες των γονέων στην Παγκύπρια Ομοσπονδία τους, ενώ και ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Σωτήρης Χαραλάμπους, δήλωσε ότι υπήρξε μια ατυχής σύνδεση στο δοκίμιο των Νέων Ελληνικών, ως προς τη διατύπωση του θέματος. Αλλού γράφει ότι αναμένεται ο σχηματισμός σκιώδους κυβέρνησης στο ΔΗΣΥ περί τα μέσα Ιουνίου και ότι συνεχίζονται οι ενδοκομματικές διεργασίες για αξιοποίηση όλων των στελεχών του κόμματος και κατανομή αρμοδιοτήτων στους τρεις νεοεκλεγέντες Αντιπροέδρους.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Οι εφτά τρύπες που μας πνίγουν'', γράφει πως είναι βαρύτατες οι ευθύνες των δήμων για τις πλημμύρες και ότι οι κυριότεροι λόγοι πρόκλησης του φαινομένου αυτού είναι η έλλειψη ολοκληρωμένου συστήματος αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, η ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, ο μη επαρκής καθαρισμός των οχετών και των κοιτών των χειμάρρων, οι λανθασμένες κατασκευές γεφυριών και γενικά η απουσία σημαντικών έργων υποδομής. Σε άλλο θέμα γράφει για τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και για τις συζητήσεις για πρωτοβουλίες στο Κυπριακό με επίκεντρο την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), θέμα για το οποίο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Σε κλοιό δύο σπείρες'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση για να προλάβουν νέες εγκληματικές ενέργειες, μετά την πρόσφατη απόπειρα φόνου του Στέλιου Χρίστου στην επαρχία Λεμεσού και τον εντοπισμό μισού κιλού εκρηκτικής ύλης στο χωριό Καντού, έχουν θέσει σε κλοιό στενής παρακολούθησης δύο σπείρες εγκληματιών που δρουν αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο. Αλλη είδηση είναι ότι αλλάζει ουσιαστικά το σύστημα διορισμού των Διοικητικών Συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών και ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα δεχθεί μεν εισηγήσεις από τα κόμματα με ονόματα υποψηφίων, αλλά δεν δεσμεύεται να κατανείμει με ποσοστά τις θέσεις αυτές στα κόμματα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Προς άμεση εμπλοκή ΕΕ'', γράφει στο κύριο θέμα πως Αθήνα και Λευκωσία έχουν συμφωνήσει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, με στόχο να θέσουν το Κυπριακό σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και ότι στόχος τους είναι να συζητηθεί το Κυπριακό τόσο στο επίπεδο των Μόνιμων Αντιπροσώπων όσο και των Υπουργών Εξωτερικών, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη στις 20 και 21 Ιουνίου 2003. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Επιτρόπου της ΕΕ για τη διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόιγκεν για τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ και το σχέδιο Ανάν.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Δέσμευση της Τουρκίας'', ότι ο κ. Ανάν, στην έκθεσή του για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ζητεί την αλλαγή της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού. Αλλη είδηση είναι η αποχώρηση χθες του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος των Τ/Κ, Σερντάρ Ντενκτάς, από τη συνάντηση των ε/κ και τ/κ κομμάτων, στο Λήδρα Πάλας, επειδή δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά του για αναγνώριση της λεγόμενης ''βουλής'' του ψευδοκράτους.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση μέχρι τις 24:00

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ

    ''Συνήθη'' χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας πως ''δεν περιέχει τίποτε το οποίο αποτελεί έκπληξη''.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ισλαμική Διάσκεψη - Κύπρος

    [08] (K) Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου - ECTAA

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Μέτρα ΕΕ - Τ/Κ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα πως η εφαρμογή των μέτρων της ΕΕ για τους Τ/Κ θα γίνει με βάση ειδικές ρυθμίσεις με την κυπριακή κυβέρνηση κυρίως όσον αφορά στη διάθεση των ποσών και των κονδυλίων που έχουν ήδη αποφασιστεί από την ΕΕ καθώς επίσης και τη συμμετοχή Τ/Κ στα κοινοτικά προγράμματα.

    [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λιν Πάρκερ - Στροβίλια

    Τις παραβιάσεις των Τούρκων στα Στροβίλια και την αλλοίωση ουσιαστικά του καθεστώτος της περιοχής, έθεσε σήμερα επιτακτικά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου σε συνάντηση που ζήτησε και είχε με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας Λιν Πάρκερ.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση Λοϊζίδου - ΣτΕ

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Συντακτική Συνέλευση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης διέψευσε σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας ''Εθνος'' σύμφωνα με το οποίο υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας όσον αφορά το θέμα της Συντακτικής Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης.

    [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 03/06/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6981            1,7082
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,9912            2,0031
    Λίρα Αγγλίας                     1,2169            1,2242
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     236,0597        237,9481
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0233          3,0474
    Δολάριο Καναδά                     2,2713          2,7430
    Κορώνα Δανίας                     12,5955         12,6962
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,4624         13,5700
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4733         15,5970
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5991          2,6198
    

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,48  (-0,18)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    400.160
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    212.457    337,93  (-0,75)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    168.035     98,19  (-0,20)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     26.360     72,87  ( 0,33)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      8.516     15,22  ( 0,13)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     38.594     56,51  ( 1,29)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.673     92,55  ( 0,85)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      3.463     18,26  (-0,22)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     32.373     72,35  (-2,26)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.452      2,70  (-1,10)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     11.322     14,73  (-0,07)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     12,71  ( 2,33)
    Ξενοδοχεία                    £      8.969     42,58  ( 0,52)
    Αλλες Εταιρείες               £     46.515     78,33  (-0,67)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Ανοδικά επιχείρησε να κινηθεί σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, χωρίς ωστόσο να το καταφέρει. Ο Γενικός Δείκτης παρά το γεγονός ότι αρχικά κατέγραφε κέρδη, σημείωσε τελικά οριακή πτώση σε ποσοστό 0,2%, κλείνοντας στις 85,48 μονάδες. Αύξηση σε σχέση με τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα της χθεσινής συνάντησης παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 400 χιλιάδες λίρες.

    [16] (Κ) Δημητρίου - Φυττής - Blaauw - Κυπριακό

    Την έλλειψη πολιτικής βούλησης από τουρκικής πλευράς για την επίτευξη συνολικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επεσήμαναν οι βουλευτές Παναγιώτης Δημητρίου και Σοφοκλής Φυττής κατά τη διάρκεια συνάντησης τους με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (Κ.Σ. ΔΕΕ)Ολλανδό Βουλευτή Jan Dirk Blaauw.

    [17] (Κ) Πρωτόπαπας - Τουρκία - Κυπριακό

    Η τουρκική εξωτερική πολιτική είναι παντελώς απομονωμένη και η τουρκική αδιαλλαξία έχει θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα Χρίστος Πρωτόπαπας, προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι στρατηγοί προσπαθούν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε ένα δευτερογενές μέτωπο, με την πολιτική των παραβάσεων, των παραβιάσεων και κάθε είδους προκλήσεων.

    [18] (Κ) ΑΜΚΕ - Τελετή έναρξης - Κυπριακή ομάδα

    Με μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης άρχισε στη Μάλτα χθες, η διοργάνωση των 10ων Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης στους οποίους συμμετέχει και η Κύπρος.

    [19] (Κ) Αθήνα - Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 - Προετοιμασίες - ΜΜΕ

    Οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Ελλάδα έχουν φθάσει σε ένα καθοριστικό σημείο. Η όλη υποδομή που δημιουργείται, είτε αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις είτε τα μέσα επικοινωνίας και τις άλλες βοηθητικές υπηρεσίες βαίνουν ομαλά και με βάση τους σχεδιασμούς.

    [20] (Κ) Κύπριοι αθλητές - ΑΜΚΕ - Επιτυχίες

    [21] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τ/Κ - Μέτρα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα το πακέτο προτάσεων για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά και την προσέγγιση του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι προτάσεις της Επιτροπής, που υιοθετήθηκαν μετά από εισήγηση του αρμόδιου επιτρόπου Γκούντερ Φερχοϊγκεν, θα υποβληθούν για έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου, το οποίο θα αναλάβει τη διευκρίνηση όλων των λεπτομερειών για την εφαρμογή των μέτρων.

    [22] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Εκχαρτ - Κυπριακό


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 3 June 2003 - 17:49:17 UTC