Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Στροβίλια - Ντενκτάς - Μέτρα ΕΕ
  • [03] (Κ) ΕΕ - Ευρωβουλή - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση μέχρι τις 24:00
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (K) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ντενκτάς - Μάουρερ
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση Λοϊζίδου - Εξ Υπουργών Επιτροπή ΣτΕ
  • [08] (Κ) ΥΠΕΞ - Στροβίλια - Επαφές - Πάρκερ - Βλόσοβιτς - Κλόσον
  • [09] (Κ) ΥΠΕΞ - ΣτΕ - Τουρκία - Λοϊζίδου
  • [10] (Κ) Υπόθεση Λοϊζίδου - Αχιλλέας Δημητρίαδης - Αντίδραση
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (K) Υπουργός Εξωτερικών - ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [15] (Κ) Κύπρος - Βρετανία - Βάσεις - Μνημόνιο - ΕΕ
  • [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [17] (Κ) ΕΕ - Μέτρα για Τ/Κ
  • [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επαφές - Νέα Υόρκη - Ουάσιγκτον
  • [19] (Κ) ΑΜΚΕ - Κύπρος - Επιτυχίες
  • [20] (Κ) Ολομέλεια - Ελεγχος δημόσιων ενισχύσεων - ΚΥΠΕ
  • [21] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία - Ψηφίσμα - Κύπρος
  • [22] (Κ) Ολομέλεια - Πρόσφυγες - Αιτητές ασύλου - Δικαιώματα

  • [01] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει προγραμματισμένες ανεπίσημες διαβουλεύσεις στις 6 Ιουνίου πρωί και απόγευμα, με αντικείμενο το περιεχόμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Το πρωί έχει διαβουλεύσεις με τις χώρες που διαθέτουν αποσπάσματα στην Κύπρο.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Στροβίλια - Ντενκτάς - Μέτρα ΕΕ

    Γίνονται προσπάθειες από την κυπριακή κυβέρνηση να υπάρξει αναφορά στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ αναφορικά με την προκλητικότητα των Τούρκων στα Στροβίλια, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως η αναφορά για το θέμα στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν ικανοποιεί αφού δεν συνεχίζεται απλώς η παραβίαση από πλευράς των Τούρκων στα Στροβίλια, αλλά επιδεινώνεται η πρόκληση των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη από τον Τ/Κ ηγέτη των μέτρων στήριξης της ΕΕ για τους Τ/Κ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έχει ακούσει κάποια «επίσημη απόρριψη», αλλά «ο κ. Ντενκτάς με τη στάση του και τις δηλώσεις του μόνος του διαψεύδει την κατηγορία που τόσο συχνά λέει, ότι τάχατες υπάρχει 'εμπάργκο' έναντι της τ/κ πλευράς».

    [03] (Κ) ΕΕ - Ευρωβουλή - Κυπριακό

    Mια από τις προϋποθέσεις για την προώθηση της τουρκικής υποψηφιότητας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι και η επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής, ο εισηγητής της Ολομέλειας για το αίτημα ένταξη της Αγκυρας, Ολλανδός Ευρωβουλής Αρι Οοστλάντερ.

    Στη συζήτηση που έγινε με βάση την έκθεση του εισηγητή, τόσο η Ελληνική Προεδρία όσο και ο αρμόδιος Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, κάλεσαν την Τουρκία να ρίξει το βάρος της στην επίλυση του Κυπριακού.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση μέχρι τις 24:00

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα μέτρα που εξήγγειλε προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στήριξη των Τ/Κ, αλλά και η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και η απόρριψή τους από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δεσπόζει στα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου. Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης την παραβίαση του στάτους κβο στα Στροβίλια από τις κατοχικές δυνάμεις, την παραίτηση του Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ από τη θέση του Ειδικιού Εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό, καθώς και τις κινήσεις του Υπουργείου Υγείας για επίλυση του θέματος που προέκυψε με την έλλειψη φαρμάκων.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Η ΕΕ θα αναλάβει την εφαρμογή των μέτρων'' γράφει ότι μετά τη δήλωση πολιτικής από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ, την οποία όπως ήταν αναμενόμενο εδώ και καιρό, χαιρέτισε η κυπριακή κυβέρνηση και απέρριψε ο Ραούφ Ντενκτάς, σειρά παίρνει η δύσκολη φάση της υλοποίησής τους η οποία συνεπάγεται σε κινήσεις και από τις δύο πλευρές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ''υπογραμμίζει ότι η χρηστή διοίκηση και η προστασία των συμφερόντων ολόκληρου του λαού, ο δημοκρατικός έλεγχος αλλά και η αξιοκρατία επιβάλλουν την παρουσία εκπροσώπων της αντιπολίτευσης'' στα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Εισβολή Τούρκων σε σπίτια Ε/Κ'' γράφει ότι η εφημερίδα βρέθηκε χθες πρόσωπο με πρόσωπο με τους στρατιώτες του Αττίλα στα Στροβίλια, τα οποία βρίσκονται ήδη κάτω από τη μπότα του κατακτητή. Προσθέτει ότι ήδη υπό την εποπτεία και την κάλυψη του στρατού κατοχής συνεργεία του ψευδοκράτους εισέβαλαν στα σπίτια των λιγοστών Ε/Κ κατοίκων της περιοχής και άρχισαν τη σύνδεσή τους με τα τ/κ δίκτυα ρεύματος και νερού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το θέμα της έλλειψης φαρμάκων λήγει οριστικά καθώς από σήμερα ο Διευθυντής των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Λούης Παναγή θα μπορεί να συνεχίσει την έγκριση τιμολογίων φαρμάκων των οποίων η άδεια κυκλοφορίας έχει λήξει.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Ολα άκυρα'' γράφει ότι γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα στο θέμα των αγοραπωλησιών τ/κ περιουσίων που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές φέρνει ''τα πάνω κάτω''. Προσθέτει ότι η γνωμοδότηση την οποία ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ουσία ανατρέπει τη μέχρι σήμερα ισχύουσα πολιτική σύμφωνα με την οποία Τ/Κ που αποδεδειγμένα διέμεναν προ του 1974 μόνιμα στο εξωτερικό είχαν δικαίωμα να διεκδικήσουν την κυριότητα των περιουσιών που διέθεταν στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και να την πωλήσουν. Αλλού γράφει ότι χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη χθεσινή συνεδρία των αναπληρωτών Υπουργών Εξωτερικών έδωσαν αυστηρή προθεσμία δύο εβδομάδων στην Τουρκία να απαντήσει πότε θα καταβάλει την αποζημίωση στην Τιτίνα Λοϊζίδου.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Μνημόνιο Κύπρου στην Ευρώπη'' γράφει ότι το πακέτο της ΕΕ για τα μέτρα υπέρ των Τ/Κ εγκυμονεί κίνδυνο διεξαγωγής εμπορίου από τα κατεχόμενα λιμάνια και αεροδρόμια της Κύπρου. Προσθέτει ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο αυξάνονται εάν υπάρξουν κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία θα θελήσουν να κλείσουν τα μάτια τους στην παρανομία. Αλλού γράφει ότι η μείωση των θέσεων που προσφέρονται φέτος από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας τους Κυπρίους υποψηφίους που διεκδικούν μια θέση στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, σε σύγκριση με πέρσι, είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί, φέτος οι θέσεις είναι 5.930 σε σύγκριση με 6.112 πέρσι.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Προτιμούν Αντιπαράθεση'', γράφει ότι ''η Αγκυρα έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση πολιτικής που στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών έντασης στην περιοχή'' και προσθέτει πως ''το κλίμα αυτό που σκόπιμα προκαλεί η Τουρκία από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, συνιστά μια προσπάθεια να παρασύρει την ελληνική πλευρά σε ένα παιχνίδι συνεχούς αντιπαράθεσης''. Αλλού γράφει ότι σε άρθρο του στο ''Φ'' ο Πρόεδρος του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου, Αλί Ερέλ, σημειώνει ότι η ε/κ πλευρά δεν θα πρέπει να επιμένει στο θέμα του χώρου από τον οποίο θα εξάγονται τα προϊόντα των Τ/Κ.

    Η ''Χαραυγή'', κάτω από τον τίτλο ''Ο συνήθης αδιάλλακτος'', γράφει πως ''την αρνητική του στάση και αδιαλλαξία επιδεικνύει για άλλη μια φορά ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, απορρίπτοντας τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ''. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την αρνητική αντίδραση Ντενκτάς ως ''αναμενόμενη''. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδα Τάσου Γιαννίτση, στο Ευρωκοινοβούλιο ότι το σχέδιο Κόφι Ανάν παραμένει στο τραπέζι και η ΕΕ υποστηρίζει τη συνέχιση των προσπαθειών του ΓΓ.

    [06] (K) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ντενκτάς - Μάουρερ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς επαναλαμβάνει τον εαυτό του και ''η βελόνα κόλλησε εδώ και δεκαετίες στα ίδια επιχειρήματα, στις ίδιες επιδιώξεις, στον ίδιο φανατισμό'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη, ο οποίος απέρριψε τα μέτρα της ΕΕ για τους Τ/Κ.

    ''Ηταν αναμενόμενο. Ο κ. Ντενκτάς φαίνεται ότι επαναλαμβάνει τον εαυτό του. Η βελόνα κόλλησε εδώ και δεκαετίες στα ίδια επιχειρήματα, στις ίδιες επιδιώξεις, στον ίδιο φανατισμό'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση Λοϊζίδου - Εξ Υπουργών Επιτροπή ΣτΕ

    Η χθεσινή απόφαση της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που εξέτασε το θέμα της καταβολής της αποζημίωσης από την Τουρκία στην Τιτίνα Λοϊζίδου είναι ότι εντός 15 ημερών η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει αν θα καταβάλει μέχρι τον Οκτώβριο την αποζημίωση προς την κ. Λοϊζίδου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [08] (Κ) ΥΠΕΞ - Στροβίλια - Επαφές - Πάρκερ - Βλόσοβιτς - Κλόσον

    Την ανάγκη όπως ληφθούν μέτρα για αποκατάσταση του καθεστώτος που υπήρχε στα Στροβίλια όπως αυτό ήταν πριν το 2000, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων με τον Αναπληρωτή Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Σπίκνιεφ Βλόσοβιτς, τον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον και τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας, Λιν Πάρκερ.

    Σε δηλώσεις ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι και οι τρεις διπλωμάτες ''αποδέχονται τις δικές μας θέσεις όσον αφορά το καθεστώς αυτής της περιοχής, προσθέτοντας ότι ''όλοι έχουν επιβεβαιώσει ότι έχουν προβεί σε έντονα διαβήματα και προς την τ/κ ηγεσία, αλλά και προς την Τουρκία''.

    [09] (Κ) ΥΠΕΞ - ΣτΕ - Τουρκία - Λοϊζίδου

    Στο κενό έπεσαν οι τουρκικές μεθοδεύσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) για σύσταση ''δικαστηρίων'' στα κατεχόμενα για εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν περιουσίες Ε/Κ, εκτιμά η κυπριακή κυβέρνηση.

    [10] (Κ) Υπόθεση Λοϊζίδου - Αχιλλέας Δημητρίαδης - Αντίδραση

    Η χθεσινή τοποθέτηση της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης στη διαδικασία για εκτέλεση της δικαστικής απόφασης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου αποτελεί απόδειξη των πιέσεων που ασκούνται στην Τουρκία για εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης.

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 05/06/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6997            1,7098
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9849            1,9968
    Λίρα Αγγλίας                     1,2128            1,2200
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     234,7499        236,6278
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9965          3,0204
    Δολάριο Καναδά                     2,6963          2,7178
    Κορώνα Δανίας                     12,6079         12,7087
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,8700         13,9809
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4927         15,6166
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6174          2,6383
    

    [12] (K) Υπουργός Εξωτερικών - ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού

    Προσωπικότητες οι οποίες διαδραμάτισαν ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, όπως ο απεσταλμένος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, Ρίτσαρντ Χόλμπουρκ, θα τιμηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα ΠΣΕΚΑ.

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,23  (1,07)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    774.974
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    516.277    346,30  ( 2,05)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    455.399    100,36  ( 2,14)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      3.967     73,41  ( 0,55)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.353     14,63  (-1,01)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     19.567     56,77  ( 0,21)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      9.836     90,90  (-0,35)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      2.715     18,24  ( 0,27)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     36.435     72,33  ( 0,00)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.226      2,75  ( 2,61)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     41.685     14,60  (-0,07)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          7     12,32  (-0,24)
    Ξενοδοχεία                    £      9.862     42,27  ( 0,26)
    Αλλες Εταιρείες               £     46.372     78,29  ( 0,36)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Σημαντική άνοδο, ύστερα από τέσσερις κατά σειρά πτωτικές συναντήσεις, σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα της απουσίας πιέσεων στους τραπεζικούς τίτλους. Με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,14%, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 1,07%, κλείνοντας στις 86,23 μονάδες. Σημαντικά αυξημένη παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 774 χιλιάδες λίρες.

    [15] (Κ) Κύπρος - Βρετανία - Βάσεις - Μνημόνιο - ΕΕ

    Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για το θέμα του καθορισμού αρμοδιοτήτων και ευθυνών μεταξύ των δύο πλευρών για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το Μάιο του 2004, υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Λιν Πάρκερ.

    Με την υπογραφή του μνημονίου αυτού, το οποίο θα συναρτάται με το Πρωτόκολλο που αποτελεί Παράρτημα της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ και το οποίο θα διέπει την εφαρμογή μέρους του κοινοτικού κεκτημένου στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, ολοκληρώνεται το πλαίσιο των Συμφωνιών για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    [17] (Κ) ΕΕ - Μέτρα για Τ/Κ

    Πάγια θέση της κυπριακής κυβέρνησης αναφορικά με την εφαρμογή του πακέτου των μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στήριξη των Τ/Κ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το εμπόριο, είναι πως θα πρέπει να τηρούνται οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και να υπάρχει συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [18] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επαφές - Νέα Υόρκη - Ουάσιγκτον

    Συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπους, θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [19] (Κ) ΑΜΚΕ - Κύπρος - Επιτυχίες

    Με την Κύπρο να προηγείται σταθερά στον πίνακα των μεταλλίων, συνεχίστηκαν χθες οι 10οι Αγώνες Μικρών Κρατών της Ευρώπης (ΑΜΚΕ) στην Βαλέτα της Μάλτας.

    [20] (Κ) Ολομέλεια - Ελεγχος δημόσιων ενισχύσεων - ΚΥΠΕ

    Στο πλαίσιο της εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας με τη Συνθήκη Ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και με τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον έλεγχο των δημόσιων ενισχύσεων, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα σήμερα το απόγευμα την εισαγωγή αριθμού τροποποιήσεων στο νόμο που διέπει τη λειτουργία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    [21] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία - Ψηφίσμα - Κύπρος

    Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία (216 υπέρ, 75 κατά, 38 αποχές) έκθεση και ψήφισμα του Ολλανδού ευρωβουλευτή Αρι Οοστλάντερ για την υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας.

    Το ψήφισμα θεωρεί ότι η Τουρκία δεν πληροί τα πολιτικά κριτήρια για έναρξη διαπραγματεύσεων, ενώ θέτει την επίλυση του Κυπριακού ως προϋπόθεση για προώθηση της τουρκικής υποψηφιότητας.

    [22] (Κ) Ολομέλεια - Πρόσφυγες - Αιτητές ασύλου - Δικαιώματα


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 5 June 2003 - 17:49:17 UTC