Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επίτροπος Φερχόιγκεν - Επίσκεψη - Κύπρος
  • [02] (Κ) Γουέστον - Κατεχόμενα
  • [03] (Κ) ΗΠΑ - Ελληνοκύπριος - Φόνος - Αυτοκτονία
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Συνάντηση Γουέστον - Ντενκτάς
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Ευρωπαϊκές οδηγίες
  • [09] (Κ) Προέδρος Ευρωπαϊκής Κεφαλαιαγοράς - Αμοιβαία Κεφάλαια

  • [01] (Κ) Επίτροπος Φερχόιγκεν - Επίσκεψη - Κύπρος

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Φερχόιγκεν αρχίζει τις επαφές του αύριο με ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις 08:30 και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στις 10:00.

    [02] (Κ) Γουέστον - Κατεχόμενα

    Με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς θα συναντηθεί σήμερα στα κατεχόμενα ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Ο κ. Γουέστον έγινε δεκτός την Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλος.

    [03] (Κ) ΗΠΑ - Ελληνοκύπριος - Φόνος - Αυτοκτονία

    Αλλη μια τραγωδία συνταράσσει την ομογένεια της Νέας Υόρκης. Ο 39χρονος Ελληνοκύπριος Δημήτρης Ζωδιάτης σκότωσε την 47χρονη συντρόφισσά του, Αρχοντούλα Γιαννακοπούλου και στη συνέχεια αυτοκτόνησε στον τόπο του εγκλήματος, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών της περιοχής Πάτσογκ, του Λονγκ Αϊλαντ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο Ζωδιάτης είχε μεταβεί το πρωί του Σαββάτου στο εστιατόριο ''Όασις'', στο οποίο εργαζόταν και ιδιοκτήτριά του ήταν η Αρχοντούλα Γιαννακοπούλου, μητέρα δυο αγοριών και μιας κόρης, η οποία σε λίγες εβδομάδες θα παντρευόταν.

    Οπως αναφέρεται στο δελτίο της αστυνομίας, προηγήθηκε έντονη λογομαχία μεταξύ των δυο, πριν ο Ζωδιάτης πυροβολήσει την Γιαννακοπούλου με καραμπίνα και στη συνέχεια να αυτοκτονήσει.

    Το ζευγάρι ζούσε μαζί για δέκα χρόνια, αλλά τον τελευταίο καιρό βρισκόταν σε διάσταση, όπως ανέφεραν στην αστυνομία συγγενείς και φίλοι τους.

    Πριν μερικές εβδομάδες, ο Ζωδιάτης είχε απειλήσει ότι θα αυτοκτονούσε και γι' αυτό το λόγο είχε εισαχθεί για ιατρική παρακολούθηση σε νοσοκομείο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

    Εν τω μεταξύ, πρόσφατα είχε καταδικαστεί από το Κακουργοδικείο της ίδιας περιοχής ο ομογενής έμπορος κρεάτων, Νίκος Κωτσόπουλος, για τη δολοφονία της συζύγου του το Μεγάλο Σάββατο του 2003.

    (ΚΥΠΕ ΑΠΕ/ΚΣΤ/ΑΧΡ)

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το κυπριακό καθίσταται πρόβλημα της Ενωσης και οι επαφές των Τόμας Γουέστον και Γκούντερ Φερχόιγκεν στην Κύπρο αυτές τις ημέρες, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο κυπριακός Τύπος είναι η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή Πιτσιλιάς και η μαζική έξοδος των Κυπρίων από τις πόλεις προς τις παραλίες με την ευκαιρία της εορτής του Κατακλυσμού.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ιδιαίτερες συστάσεις στην Τουρκία'' γράφει ότι ''θετική αναφορά για την Κυπριακή Δημοκρατία και τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, φαίνεται να εξασφαλίζει η ελληνική προεδρία στο Κείμενο Συμπερασμάτων που θα εκδοθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής στις 20 και 21 Ιουνίου. Πληροφορίες αθηναϊκής εφημερίδας αναφέρουν ότι η Αθήνα διασφαλίζει για την ώρα, στο βαθμό που κατά τη σύνοδο των ''25'' δεν σημειωθούν ''μείζονες εκπλήξεις'', ένα μάλλον θετικό για τις ελληνικές θέσεις Κείμενο Συμπερασμάτων σε σχέση με το Κυπριακό αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας''. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Συντονιστής για το κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον θα συναντηθεί σήμερα στα κατεχόμενα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    «Το Θάρρος» στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Νέα προσέγγιση για το σχέδιο Ανάν'' γράφει ότι ''σε νέα φάση η οποία επηρεάζεται από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την επιθυμία των Τ/Κ να λάβουν μέρος στην Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, μπήκε το κυπριακό, δήλωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου. Σε συνέντευξή του στην Νέα Ελληνική Τηλεόραση, ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι η εμπλοκή του ευρωπαϊκού παράγοντα θα είναι όλο και πιο καθοριστική στις διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού, σημειώνοντας ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί να ιδωθεί κάτω από νέα προσέγγιση''. Αλλού γράφει ότι άδειασε χθες η Λευκωσία από τους κατοίκους της που εξέδραμαν για να γιορτάσουν τον Κατακλυσμό. Οι τελευταίοι των εκδρομέων πέρασαν κατά χιλιάδες στα κατεχόμενα ενώ σαφώς μειωμένη ήταν η κίνηση προς το Τρόοδος.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Καρφώστε τη διαφθορά'' γράφει ότι ''με βάση το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεούνται πλέον να αναφέρουν στην αρμόδια αρχή οποιαδήποτε πληροφορία, γνώση ή ακόμα και υποψία τους, ότι κάποιος άλλος συνάδελφός τους ενέχεται σε πράξεις διαφθοράς. Λόγω του ευαίσθητου του θέματος, αλλά και του ενδεχομένου πρόκλησης εργατικής αναταραχής, η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει προτού καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή, την ΠΑΣΥΔΥ''. Αλλού γράφει ότι στην ατζέντα του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών έχει μπει το κυπριακό, αφού ο Κόλιν Πάουελ άνοιξε διάλογο με τον ΓΓ του ΟΗΕ με τον οποίο συντονίζουν τις προσπάθειές τους ενόψει εκδήλωσης της ύστατης πρωτοβουλίας επίλυσης του προβλήματος.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Τουρισμός μέσω κατεχομένων'' γράφει ότι ''μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί στις ελεύθερες περιοχές συνήψαν συμφωνίες με αντίστοιχους τουρκοκυπριακούς, για μεταφορά Ε/Κ ''τουριστών'' στην Τουρκία μέσω κατεχομένων. Για το σκοπό αυτό τουριστικοί πράκτορες στην Τουρκία προσφέρουν πακέτο οργανωμένων διακοπών σε ελκυστικές τιμές. Ταυτόχρονα αρκετά ταξιδιωτικά γραφεία στα κατεχόμενα ενδιαφέρονται να μεταφέρουν Τ/Κ τουρίστες από τα κατεχόμενα για διακοπές στις ελεύθερες περιοχές και για κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά''. Αλλού γράφει ότι μελέτη, τα στοιχεία της οποίας θα δοθούν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, καταδεικνύει ότι το 19% των Κυπρίων δοκίμασαν έστω για μια φορά ναρκωτικά.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Πρώτο βιολί ΗΠΑ και ΕΕ'' γράφει ότι ''Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό για το κυπριακό και έχουν συμφωνήσει στον καθορισμό των επόμενων βημάτων, μέχρι και το Μάιο του 2004. Οι παράλληλες επαφές αυτή την εβδομάδα στη Λευκωσία, του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν και του αμερικανού Συντονιστή Τόμας Γουέστον, επιβεβαιώνουν ότι ΗΠΑ και ΕΕ θα διαδραματίσουν την περίοδο αυτή πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες για το Κυπριακό''. Αλλού γράφει ότι τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ενωσης των Κατασκευαστών Λογισμικού, αναφέρει ότι τα περισσότερα από τα μισά προγράμματα υπολογιστών που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο είναι παράνομα.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Επίτροπος Φερχόιγκεν - Επίσκεψη - Κύπρος -------------------------------- Φθάνει απόψε στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Φερχόιγκεν αρχίζει τις επαφές του αύριο με ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις 08:30 και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στις 10:00.

    Στις 11:00, ο κ. Φερχόιγκεν θα συναντηθεί με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Τάκη Χατζηδημητρίου.

    Εξάλλου, στις 12:00 θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλαδή τους πολιτικούς αρχηγούς, τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τα μέλη της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης και τους παρατηρητές της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Στις 15:00 θα συναντηθεί με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στις 15:30 θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με Ε/Κ και Τ/Κ εκπροσώπους εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Επίσης, στις 16:45 θα επισκεφθεί τα έργα στο τέμενος Ομεριέ, που εκτελούνται από τα Ηνωμένα Εθνη και την ΕΕ, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

    Αργότερα, στις 18:00, ο κ. Φερχόιγκεν θα μιλήσει σε συγκέντρωση Ε/Κ και Τ/Κ που διοργανώνει το ΚΕΒΕ και στις 20:00 θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του Ευρωπαίου αξιωματούχου στις 21:15.

    Στις 18 Ιουνίου, ο κ. Φερχόιγκεν θα βρίσκεται στα κατεχόμενα ενώ στις 14:20 θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο ξενοδοχείο «Χίλτον» και θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες στις 15:30.

    Γουέστον - Κατεχόμενα ----------------- Με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς συναντήθηκε σήμερα στα κατεχόμενα ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Ο κ. Γουέστον έγινε δεκτός την Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλος.

    Αύριο ο κ. Γουέστον θα έχει συνάντηση με ηγέτες πολιτικών κομμάτων και θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο Κέντρο Fulbright στη Λευκωσία.

    Πρεσβευτής Ελλάδας - Κυπριακό ------------------- Ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρήστος Παναγόπουλος δήλωσε ότι το κύριο εμπόδιο για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού εξακολουθεί να είναι η τουρκική πλευρά, προσθέτοντας πως αποδέκτης του μηνύματος αυτού είναι η Αγκυρα.

    Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε πως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει εκφράσει τις παραμέτρους που θέλει να κινηθούν τα δύο μέρη για επανέναρξη των συνομιλιών και συγκεκριμένα η Αγκυρα και ο Ραούφ Ντενκτάς, αφού τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και η Ελλάδα έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους.

    Ο Ελληνας πρεσβευτής που μιλούσε στα εγκαίνια έκθεσης του Σπύρου Βασιλείου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Κατακλυσμό, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Γουέστον, στην Αθήνα.

    Από τη συζήτηση, ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος, διεφάνη το ζωηρό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για άμεση επανέναρξη συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ -------------------------- Συνολικά 9.439 Ελληνοκύπριοι και 5.551 Τουρκοκύπριοι διακινήθηκαν μέχρι τις 12 χθες τα μεσάνυκτα από και προς τα κατεχόμενα.

    Ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει ότι 2.202 Τουρκοκύπριοι εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 824 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 476 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 2.049 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Οσον αφορά τους Ελληνοκυπρίους 1.120 εισήλθαν στα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 2.328 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 1.644 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 4.347 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    [07] (Κ) Συνάντηση Γουέστον - Ντενκτάς

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον συναντήθηκε σήμερα στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Ευρωπαϊκές οδηγίες

    Τον ανταγωνισμό μεταξύ Χρηματιστηρίων προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση με βάση την νέα υπό συζήτηση οδηγία ΕΠΕΥ και Οργανωμένες Αγορές που θα εγκριθεί από την ΕΕ μέχρι το τέλος του 2003 και με την οποία η Κύπρος θα πρέπει να εναρμονιστεί εντός χρονικού περιθωρίου 18 μηνών.

    [09] (Κ) Προέδρος Ευρωπαϊκής Κεφαλαιαγοράς - Αμοιβαία Κεφάλαια

    Σε αναμονή της ψήφισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της νέας εναρμονιστικής νομοθεσίας για τα Αμοιβαία Κεφάλαια, η οποία θα πρέπει να ψηφιστεί, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο, βρίσκεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 16 June 2003 - 17:49:09 UTC