Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ολομέλεια - Νομοθετικό Εργο
  • [02] (Κ) Χατζηδημητρίου - Χρυσοστομίδης - Εναρμόνιση
  • [03] (Κ) Παγκύπριο Συνέδριο ΟΗΟ - ΣΕΚ - Ψηφίσματα

  • [01] (Κ) Ολομέλεια - Νομοθετικό Εργο

    Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα το εναρμονιστικό νομοσχέδιο το οποίο προνοεί την ίδρυση και τη λειτουργία του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΟΑΠ).

    Η ίδρυση και η λειτουργία του ΟΑΠ στοχεύει στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Χρίστος Μαυροκορδάτος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση του οργανισμού. Ανέφερε ότι ο οργανισμός έπρεπε να συσταθεί και να λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2001.

    Προειδοποίησε μάλιστα ότι η Κύπρος διατρέχει κίνδυνο να μην επωφεληθεί από κοινοτικά κονδύλια.

    Η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα τον περί Δανείου (ανάπτυξη) τροποποιητικό νόμο του 2003, και τον Περί Δημοσίων Βοηθημάτων και Υπηρεσιών Τροποποιητικό Νόμο του 2002 και τον Περί Δημοσίων Βοηθημάτων και Υπηρεσιών Τροποποιητικό Νόμο (Αρ 2) του 2002.

    Ψήφισε επίσης ομόφωνα τον Περί Καταχωρήσεων Γεννήσεων και Θανάτων νόμο του 2003 με τον οποίο θα αναστέλλεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου η καταβολή του προστίμου των 5 λιρών για καθυστέρηση στη δήλωση γέννησης παιδιού μετά την πάροδο τριών μηνών από τη γέννηση του και του προστίμου των 15 λιρών μετά την πάροδο 12 μηνών από τη γέννηση του για την πάροδο στη δήλωση.

    Η τροποποίηση έγινε για να δοθεί περιθώριο χρόνου στους Τ/Κ να εγγράψουν τα παιδιά τους Μητρώα Γεννήσεων των Επαρχιακών Διοικήσεων χωρίς να καταβάλουν το πρόστιμο.

    Η Ολομέλεια ενέκρινε επίσης ομόφωνα τους κανονισμούς περί Κινηματογραφικών Ταινιών (κατάταξη), τους Περί Αποβαθρών τροποποιητικούς κανονισμούς, όπως και τροποποίηση του Περί Δασών Νόμου.

    Ομόφωνα εγκρίθηκε ο περί Γραφείων Τουρισμού και Ταξιδίων και Ξεναγών Τροποποιητικός Νόμος, ο Περί της Διαδικασίας Πληροφόρησης Ορισμένων Τεχνικών Κανόνων Νόμος, ο Περί Εταιρειών Τροποποιητικός Νόμος και ο Περί της Καταπολέμησης των Καθυστερήσεων Πληρωμών στις Εμπορικές Συναλλαγές Νόμος.

    Εγκρίθηκαν επίσης οι Περί Πανεπιστημίου Κύπρου (ακαδημαϊκό προσωπικό) τροποποιητικοί κανονισμοί και οι κανονισμοί για τα σχέδια Υπηρεσίας για τη θέση λειτουργού στο Γραφείο Προγραμματισμού, τη θέση λογιστή στο Γενικό Λογιστήριο, τη θέση Κλινικού ψυχολόγου στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και τη θέση διοικητικού Λειτουργού στο Υπουργείο Υγείας.

    Εγκρίθηκαν σήμερα και οι περί Εμπορικών σημάτων τροποποιητικοί κανονισμοί.

    Με αποχή του βουλευτή του Κινήματος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, εγκρίθηκαν και οι κυρωτικοί Νόμοι για εγγυήσεις για την χρηματοδότηση του Δήμου Παραλιμνίου.

    Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε και τους Περί Στερεών και Επικινδύνων Αποβλήτων, για χώρους υγειονομικής ταφής κανονισμούς μετά από μακρά συζήτηση και με τροποποίηση που κατέθεσε ο Βουλευτής των οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΑΧΡ)

    [02] (Κ) Χατζηδημητρίου - Χρυσοστομίδης - Εναρμόνιση

    Τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος μπορεί να είναι έτοιμη έξι μήνες, πριν από την ένταξη της στην ΕΕ για να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της στην Ενωση στις 16 Απριλίου, εξέφρασε σήμερα ο Συντονιστής Εναρμόνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ Τάκης Χατζηδημητρίου, προσθέτοντας ότι η Κύπρος δεν υστερεί πλέον όσον αφορά την εναρμόνιση της με το κεκτημένο από ''καμμιά'' των εντασσομένων χωρών στην ΕΕ.

    ''Εάν υπήρχε προηγουμένως χαμένο έδαφος, τώρα αυτό έχει κερδισθεί και είμαστε μέσα στην πρωτοπορία των χωρών που έχουν καλύψει σημαντικούς τομείς'' σε σχέση με την εναρμόνιση, είπε ο κ. Χατζηδημητρίου, ύστερα από το πέρας ειδικής απογευματινής συνεδρίας, διάρκειας σχεδόν δύο ωρών, του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Στη συνεδρία εξετάστηκε η όλη εικόνα της εναρμόνισης στην παρουσία των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων, αξιωματούχων που έχουν σχέση με την εναρμόνιση και την πρόοδο εφαρμογής των εναρμονιστικών μέτρων και τον Γενικό Εισαγγελέα Σόλων Νικήτα.

    [03] (Κ) Παγκύπριο Συνέδριο ΟΗΟ - ΣΕΚ - Ψηφίσματα

    Το Δέκατο Παγκύπριο Συνέδριο της ΟΗΟ-ΣΕΚ προειδοποίησε πως η Ομοσπονδία δεν θα διστάσει να πάρει δυναμικά μέτρα σε περίπτωση που παρατηρηθεί κωλυσιεργία στη διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου για εκσυγχρονισμό και προετοιμασία των ημικρατικών οργανισμών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τον επερχόμενο ανταγωνισμό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΕΚ, με ψηφίσματα που ενέκριναν ομόφωνα οι τριακόσιοι σύνεδροι κάλεσαν την πολιτεία να πάρει εγκαίρως τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε οι ημικρατικοί οργανισμοί να μπορέσουν μέσα στο επικείμενο ελευθεροποιημένο περιβάλλον, να συνεχίσουν απρόσκοπτα την κοινωνική αποστολή τους με κατοχύρωση των ευρύτερων συμφερόντων του τόπου και διασφάλιση των δικαιωμάτων του προσωπικού.

    Με τα ψηφίσματα η ΟΗΟ-ΣΕΚ καλεί επίσης την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε μορφή κρατικής παρέμβασης στο θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Την καλεί επίσης να προχωρήσει τάχιστα σε διάλογο με στόχο την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο 63ο έτος με ταυτόχρονη επίλυση του θέματος του συμψηφισμού της σύνταξης του αναλογικού.

    Ζητά επίσης από την κυβέρνηση και τις διευθύνσεις να εξεύρουν τρόπους μονιμοποίησης όλων των εκτάκτων ημικρατικών υπαλλήλων που καλύπτουν μόνιμες υπηρεσιακές ανάγκες συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων συνεργατών του ΡΙΚ.

    Στα ψηφίσματα ζητείται η ενίσχυση και αναβάθμιση της υπηρεσίας επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας για εδραίωση ασφαλών συνθηκών εργασίας.

    Το συνέδριο εξέλεξε επίσης την νέα ηγεσία της Ομοσπονδίας.

    Στη θέση του Γενικού Γραμματέα επανεξελέγη ο Νίκος Τάμπας, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η ΟΗΟ-ΣΕΚ που εκπροσωπεί την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στους Δημόσιους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, θα συνεχίσει με υψηλό αίσθημα ευθύνης την συνετή πολιτική της για ενδυνάμωση των οργανισμών, ενίσχυση του κοινωνικού τους ρόλου και διαφύλαξη των κεκτημένων του προσωπικού.

    Στις άλλες θέσεις της Γενικής Γραμματείας της ΟΗΟ-ΣΕΚ εξελέγησαν οι Ανδρέας Ηλίας ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, ο Ανδρέας Παντελίδης ως Γενικός Ταμίας, ο Σάββας Κούλας ως Γενικός Οργανωτικός και ο Λεωνίδας Λεωνίδου, μέλος. (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΑΧΡ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 26 June 2003 - 19:49:07 UTC