Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-07-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Κατεχόμενη Λεύκα - Συλλαλητήριο Ειρήνης
  • [04] (Κ) Χρηματιστήριο - Επέκταση λειτουργίας
  • [05] (Κ) Μακσέιν - Χριστόφιας - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Δημοσιογράφοι - Σεμινάριο - Αθήνα
  • [07] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Επέκταση λειτουργίας ΧΑΚ
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος
  • [11] (Κ) Βουλευτές παρατηρητές - Ευρωκοινοβούλιο
  • [12] (Κ) ΕΕ - Ιταλική προεδρία - Μπερλουσκόνι - Διαξιφισμοί
  • [13] (Κ) Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή - Κύπρος - ΥΠΕΞ
  • [14] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αμερικανικές κινήσεις στο παρασκήνιο για προώθηση λύσης στο Κυπριακό πριν από την ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και οι πληροφορίες για σχέδια παραμερισμού του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς από τη διαχείριση του Κυπριακού, οι εξαγγελίες για επιστροφή Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους, η απαίτηση των Αμερικανών για απόσυρση όπλων αμερικανικής προέλευσης από την Εθνική Φρουρά, η επιστροφή του πεδίου βολής Λάρνακας από τη Βρετανία στην Κυπριακή Δημοκρατία και οι αντιδράσεις που προκάλεσε ο διορισμός της νέας Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''ΔΗΣΥ: Πολιτική κουμπαροκρατίας'', ότι εκφράζονται αντιδράσεις για το διορισμό μελών της ΕΔΥ και ότι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης προτίθεται να αποστείλει σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, με την οποία θα εκφράζει την αντίθεσή του για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η επιλογή συγκεκριμένων προσώπων για στελέχωση της Επιτροπής. Σε άλλο θέμα γράφει πως οι Αμερικανοί επεξεργάζονται σχέδια παραμερισμού του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς από τη διαχείριση του Κυπριακού, προκειμένου να προωθηθεί λύση του προβλήματος εντός των προσεχών μηνών και να καταστεί δυνατή η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Τέρμα στην Ακελική προπαγάνδα'' γράφει ότι ''με αδιάσειστα στοιχεία οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ κονιορτοποιούν την προπαγάνδα του ΑΚΕΛ στο θέμα των εκτελέσεων αριστερών και άλλων πολιτών κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59". Η εφημερίδα δημοσιεύει τα πορίσματα πολύχρονης έρευνας ''για τα 23 άτομα που το ίδιο το ΑΚΕΛ περιέβαλε στον κατάλογο των προδοτών''. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πως ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία ήγειρε στον ίδιο, θέμα απόσυρσης από την Εθνική Φρουρά όλων των όπλων της που είναι αμερικανικής κατασκευής. Ο κ. Ιακώβου είπε ότι το θέμα αφορά ελάχιστες ποσότητες οπλισμού ''αν συγκριθεί με το επίπεδο οπλισμού που έχει ο κατοχικός στρατός''.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Επανεγκατάσταση 3000 Μαρωνιτών'' γράφει ότι ''κίνηση με απίστευτες προεκτάσεις στο Κυπριακό, ετοιμάζει το κατοχικό καθεστώς με πρωτοβουλία του Σερντάρ Ντενκτάς''. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ''ο Σερντάρ Ντενκτάς είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία Μαρωνιτών, κατά τη διάρκεια της οποίας ηγέρθη θέμα εγκατάστασης 2 3 χιλιάδων μελών της κοινότητας στα κατεχόμενα χωριά τους''. Αλλού γράφει ότι η τουρκική διπλωματία απέστειλε στο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αντίγραφα της νέας ''νομοθεσίας'' του ψευδοκράτους για τη σύσταση της ''επιτροπής καθορισμού εκτίμησης και αποζημιώσεων ακίνητης περιουσίας'' των Ελληνοκυπρίων.

    Η ''Σημερινή'' με τον τίτλο ''S.O.S. για ναρκωτικά - πορνεία'', γράφει στο κύριο θέμα ότι αυξάνεται ο αριθμός γνωστών εγκληματικών στοιχείων που επισκέπτονται τα κατεχόμενα με σκοπό την εξασφάλιση ναρκωτικών ουσιών και ότι ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων της Αστυνομίας Σωτήρης Χαραλάμπους ενημέρωσε χθες την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εγκληματικότητας ότι τα άτομα αυτά επιλέγουν μετάβαση στις κατεχόμενες περιοχές, μέσω των οδοφραγμάτων Περγάμους και Στροβιλιών, επειδή αυτά δεν ελέγχονται από τις δυνάμεις ασφάλειας της Δημοκρατίας, αλλά από τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων. Αλλού γράφει πως αναμένεται να αρχίσει, μέχρι το τέλος Ιουνίου, ο μαστογραφικός έλεγχος του γυναικείου πληθυσμού ηλικίας 50 μέχρι 69 ετών, στο πλαίσιο ιατρικής έρευνας για τη συχνότητα του καρκίνου του μαστού και ότι θα γίνονται δωρεάν εξετάσεις στο ιατρικό κέντρο Αγλαντζιάς.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Πυροδοτεί κρίση η ΕΔΥ'', γράφει πως ο διορισμός της νέας Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο πυροδοτεί σκληρή αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης μεταξύ ΔΗΣΥ και κυβέρνησης και ότι το αντιπολιτευόμενο κόμμα θέτει "θέμα τάξης και πολιτικής ηθικής για τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας". Αλλη είδηση είναι η αναμενόμενη στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αντικατάσταση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του διυλιστηρίου πετρελαιοειδών Τάκη Λευκαρίτη, στο πλαίσιο ευρύτερου ανασχηματισμού της κρατικής πλειοψηφικής εκπροσώπησης στην εταιρεία.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο ''Παραβίαση νομοθεσίας'', ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας κατήγγειλε χθες στη Βουλή "παραβίαση της νομοθεσίας στην υπογραφή του συμβολαίου από την προηγούμενη κυβέρνηση για αναβάθμιση του διυλιστηρίου στη Λάρνακα". Αλλη είδηση είναι η αναμενόμενη κατάθεση νομοσχεδίου στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για αναδιάρθρωση του τρόπου καθορισμού τελών κυκλοφορίας οχημάτων, με στόχο την ενθάρρυνση χρήσης αυτοκινήτων μικρού κυβισμού, ενώ αναμένεται και η εξαγγελία παραχώρησης κινήτρων για απόσυρση οχημάτων ηλικίας πέραν των 15 ετών.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''4 εκατομμύρια δεν είναι αρκετά για τα καταχρεωμένα ποδοσφαιρικά σωματεία'' γράφει ότι ''τα 4 εκατομμύρια λίρες που παραχώρησε η κυβέρνηση στα ποδοσφαιρικά σωματεία δεν είναι αρκετά για να τα διασώσει από τον κίνδυνο που διατρέχουν να διαγραφούν από το Champions League και το Κύπελλο UEFA. Η UEFA έχει θέσει κριτήρια σε πέντε θέματα τα οποία πρέπει να τιμήσουν τα σωματεία και αφορούν αθλητικές δραστηριότητες, οικονομικά, διοίκηση, οργανωτική και νομική δομή''. Αλλού γράφει ότι η Βρετανία επέστρεψε χθες στην Κυπριακή Δημοκρατία το πεδίο βολής Λάρνακας, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Βρετανοί μέχρι το 1974.

    [03] (Κ) Κατεχόμενη Λεύκα - Συλλαλητήριο Ειρήνης

    [04] (Κ) Χρηματιστήριο - Επέκταση λειτουργίας

    [05] (Κ) Μακσέιν - Χριστόφιας - Κυπριακό

    Είναι φυσικό να μην ικανοποιούνται όλοι από το σχέδιο Ανάν όμως δεν υπάρχει σχέδιο που να ικανοποιεί τον καθένα, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν, μιλώντας σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, στο Λονδίνο στην οποία παρευρέθη και μίλησε και ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    [06] (Κ) Δημοσιογράφοι - Σεμινάριο - Αθήνα

    Οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού και το σχέδιο Ανάν δεν μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα για επίλυση του άλλου μεγάλου προβλήματος στην περιοχή, του Μεσανατολικού.

    [07] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 2/7/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6983            1,7084
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9596            1,9713
    Λίρα Αγγλίας                     1,1791            1,1861
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     232,9002        234,7634
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8855          2,9085
    Δολάριο Καναδά                     2,6440          2,6651
    Κορώνα Δανίας                     12,6035         12,7043
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0178         14,1299
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5932         15,7179
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6321          2,6531
    

    [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,79  ( 0,18)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    135.788
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £     57.708    347,88  (-0,37)
    FTSE Med 100 **                             5.261,21  (-1,18)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     29.638    101,39  (-0,28)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      2.597     72,26  (-0,08)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.212     14,22  (-1,18)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     12.437     54,60  ( 0,61)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.606     85,91  ( 1,34)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      7.696     17,94  ( 1,36)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.618     65,83  ( 1,51)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.793      2,75  ( 0,73)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     18.264     13,46  ( 0,15)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        247     11,37  (-6,34)
    Ξενοδοχεία                    £      2.393     40,78  ( 0,54)
    Αλλες Εταιρείες               £     23.354     77,33  ( 0,35)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Επέκταση λειτουργίας ΧΑΚ

    Στόχος του Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) είναι η επέκταση της λειτουργίας του ΧΑΚ μέχρι και τις 16:00 τον ερχόμενο Οκτώβριο ή Νοέμβριο, έτσι ώστε να εναρμονιστεί με τον χρόνο κλεισίματος των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και κυρίως με το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους.

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος

    Στο επίπεδο των 84 μονάδων παρέμεινε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή συνάντηση, χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η διολίσθηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε νέο αρνητικό επίπεδο. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,2%, κλείνοντας στις 84,79 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε μόλις στις 135 χιλιάδες λίρες.

    [11] (Κ) Βουλευτές παρατηρητές - Ευρωκοινοβούλιο

    Οι βουλευτές παρατηρητές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Δώρος Χριστοδουλίδης, Ελένη Μαύρου, Παναγιώτης Δημητρίου και Δημήτρης Συλλούρης συμμετέχουν στις εργασίες της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που άρχισαν στο Στρασβούργο στις 30 Ιουνίου και λήγουν αύριο.

    [12] (Κ) ΕΕ - Ιταλική προεδρία - Μπερλουσκόνι - Διαξιφισμοί

    Υποσχέσεις για μια προεδρία αντάξια του ρόλου που έχει διαδραματίσει η χώρα του σε όλη την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έδωσε σήμερα ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε την παρουσίαση του προγράμματος της ιταλικής προεδρίας, δεν έλειψαν οι διαξιφισμοί και τα παρατράγουδα.

    Ο κ. Μπερλουσκόνι, έντονα ενοχλημένος από την κριτική που του ασκήθηκε εξαιτίας των δηλώσεων που έχει κάνει κατά καιρού για την ΕΕ, έφτασε σε ακραίους χαρακτηρισμούς, προκαλώντας έντονη αποδοκιμασία από μεγάλη ομάδα ευρωβουλευτών.

    Απευθυνόμενος στον Γερμανό Σοσιαλδημοκράτη Ευρωβουλευτή Μάρτιν Σουλτς, που του άσκησε κριτική στην παρέμβασή του, τον κάλεσε "να αναλάβει τη θέση του Γερμανού διοικητή σε μία ταινία για τις ναζιστικές θηριωδίες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ιταλία που πρόκειται να γυρίσει κάποιος γνωστός του σκηνοθέτης".

    Ο χαρακτηρισμός αυτός προκάλεσε σάλο στην Ολομέλεια. Ο θιγείς Γερμανός Ευρωβουλευτής ζήτησε, μεταξύ άλλων, από τον κ. Μπερλουσκόνι να ανακαλέσει, κάτι που ο τελευταίος αρνήθηκε να κάνει, λέγοντας ότι του άσκησε προσωπική και κακοήθη κριτική σε έντονο ύφος, ενώ εκείνος ήταν απλά ειρωνικός.

    [13] (Κ) Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή - Κύπρος - ΥΠΕΞ

    Η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή έστειλε το μήνυμα προς την Τουρκία ότι η πορεία της προς την Ευρώπη περνά μέσα από τη Λευκωσία, δήλωσε σήμερα ο Διευθυντής Στρατηγικών Μελετών της Εβραϊκής κοινότητας της Αμερικής Μπάρι Τζέικομπς.

    [14] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ελλάδα - ΟΚΟΕ -------------- Το 8ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) έληξε με επιτυχία την 1ην Ιουνίου 2003. Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν 80 εκλεγμένοι σύνεδροι από τα 39 κυπριακά παροικιακά σωματεία από όλη την Ελληνική επικράτεια, και συζήτησαν τα προβλήματα που απασχολούν τους Κύπριους απόδημους της Ελλάδας και τη συμβολή τους στον αγώνα του Κυπριακού Λαού.

    Προς το σκοπό αυτό εγκρίθηκαν ομόφωνα: Ψήφισμα για το Κυπριακό, και Απόφαση για τα Προβλήματα και τη Δράση των Παροικιακών Σωματείων και της ΟΚΟΕ.

    Το Συνέδριο εξέλεξε 15μελές Κεντρικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα σε συνεδρίαση του στις 28/6/2003 ως ακολούθως:

    1. ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κώστας ΣΤΑΜΑΤΑΡΗΣ, Κτηνίατρος Πανεπιστημιακός - Θεσσαλονίκη 2. Α ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γεώργιος ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ, Δικηγόρος-Κοινωνιολόγος-Αθήνα 3. Β ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παναγιώτης ΗΦΑΙΣΤΟΣ, Καθηγητής Πανεπιστημίου - Αθήνα 4. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Μιχάλης ΣΑΒΒΑ, Κτηνίατρος Ξάνθη 5. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Αδάμος ΜΟΥΖΟΥΡΗΣ, Εκπαιδευτικός - Βόλος 6. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ & ΝΗΣΩΝ: Γεώργιος ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ, Γιατρός-Ρόδος 7. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ν.-ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Γιάννης ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ, Βιβλιοπώλης - Πάτρα 8. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Γεώργιος ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, Μηχανολόγος Μηχανικός-Αθήνα 9. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Λοϊζος ΑΡΑΒΗΣ, Τραπεζικός Αθήνα 10. ΥΠΕΥΘΥΝ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: Ανδρέας ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Καθηγητής ΣΣΕ Αθήνα 11. ΤΑΜΙΑΣ: Βάσω ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, Διοικητ. Επιστήμες - Αθήνα 12. ΜΕΛΟΣ: Ελένη ΚΑΝΑΒΕΤΑ, Σχεδιάστρια Δημ. Υπάλληλος Λαμία. 13. ΜΕΛΟΣ: Κυριάκος ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, Μηχ. Μηχανικός Καθηγ. Πανεπιστημίου - Θεσσαλονίκη 14. ΜΕΛΟΣ: Κώστας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Εκπαιδευτικός Πάτρα 15. ΜΕΛΟΣ: Συμεών ΧΑΤΖΗΠΙΕΡΑΣ, Δικηγόρος - Αθήνα

    Το Συνέδριο ακόμα εξέλεξε 3μελή Ελεγκτική Επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε σε σώμα σε συνεδρίαση της στις 28/6/2003 ως ακολούθως:

    1. ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βασίλης ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Αθήνα 2. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Σωκράτης ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ, Γυμνασιάρχης - Χαλκίδα 3. ΜΕΛΟΣ: Χρυσόστομος ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Μηχανολόγος Μηχανικός Αθήνα.

    Κωνσταντινούπολη - Συνέδριο - Κυπριακό --------------------------------------- Σε παρέμβασή του την περασμένη βδομάδα σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη με τίτλο The Ari Movement Conference on Security and Cooperation in Southeast Europe ο απόστρατος Αμερικανός συνταγματάρχης Steve Norton, που είναι στέλεχος του ιδρύματος Western Policy Center στην Ουάσιγκτον, υποστήριξε ότι πρέπει να οικοδομηθεί τώρα μια αρχιτεκτονική ασφαλείας που να εφαρμοσθεί πριν ή μετά την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και θα παραμείνει όσο είναι αναγκαίο. Μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας, υπέδειξε, θα πρέπει να βασίζεται στην ενότητα της ηγεσίας, στην ενότητα της προσπάθειας, και στην εξάλειψη των επιθετικών δυνατοτήτων, προσθέτοντας ότι βασικά συστατικά της θα είναι:

    Εξάλειψη των σημερινών κυπριακών δυνάμεων και στις δύο πλευρές.

    Διατήρηση μιας ταξιαρχίας, ίσου μεγέθους, από την Ελλάδα και την Τουρκία. Αντικατάσταση των δυνάμεων του ΟΗΕ με δυνάμεις ΝΑΤΟ/ ΕΕ και

    ο διορισμός αρχηγού της δύναμης από το ΝΑΤΟ. Ανάληψη της αρχηγίας όλων των δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και τουρκικών

    αποσπασμάτων, από το ΝΑΤΟ. Υπαρξη μιας κοινής αποστολής: να παρέχεται ασφάλεια για όλη την Κύπρο και όλους τους Κύπριους.

    Στη συνέχεια ο κ. Norton απαρίθμησε τα ωφελήματα του άμεσου σχεδιασμού της άνω αρχιτεκτονικής ασφαλείας, ακόμα και χωρίς λύση:

    Βελτίωση της εικόνας της Τουρκίας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και

    προώθηση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Τουρκίας. Προώθηση και συμπλήρωση των

    διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο πολιτικό επίπεδο. Παροχή σημαντικού ενδιάμεσου βήματος σε οποιαδήποτε διαδικασία ενοποίησης.

    Απευθύνεται στο πρωταρχικό θέμα που διατηρεί την Κύπρο διαιρεμένη. Ο κ. Norton επικρίνει το σχέδιο Ανάν σε σχέση με τα θέματα ασφάλειας τα οποία κατά την άποψή του δεν καλύπτονται ικανοποιητικά. Θεωρεί ότι για την επίλυση του Κυπριακού χρειάζεται η συνεργασία των Γενικών Επιτελείων Ελλάδας-Τουρκίας. Ο κ. Norton υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ ενόσω η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, και ότι η λύση του Κυπριακού προβλήματος θα βοηθήσει στην επανοικοδόμηση μιας σθεναρής Αμερικανοτουρκικής σχέσης. Θα αποτελέσει επίσης «καταλύτη» για την επίλυση προβλημάτων στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Βελιγράδι - Εκδήλωση - Κύπρος ---------------------------- Ο Πρεσβευτής της Κύπρου στο Βελιγράδι Σταύρος Αμβροσίου πραγματοποίησε πρόσφατα επίσκεψη στην πόλη Gornji Milanovac της Σερβίας, όπου ο Δήμος της πόλης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κύπρου οργάνωσε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης με τίτλο «Μέρα της Κύπρου».

    Την ιδέα για την εκδήλωση είχε η δημοσιογράφος κα Snezana Stojkovic και την υποστήριξε ο φιλοκύπριος Δήμαρχος της πόλης κ. Milutin Prodanovic.

    Ο κ. Αμβροσίου μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε στην ιστορία του Κυπριακού και την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προβλήθηκαν επίσης δυο μικρού μήκους ταινίες, μια για την εισβολή και κατοχή και μια τουριστικού περιεχομένου.

    Στην εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκε αρκετός κόσμος, μίλησε επίσης ο Δήμαρχος κ. Prodanovic, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία όπως ο Δήμος του διδυμοποιηθεί με Δήμο της Κύπρου.

    Νέα Υόρκη - Εκθεση τροφίμων - Κυπριακές επιχειρήσεις --------------------------------------------------- Με μεγάλη επιτυχία συμμετείχε η Κύπρος για 6η συνεχή χρονιά στη Διεθνή Εκθεση Τροφίμων (International Fancy Food and Confection Show) που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη και στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες διεθνείς και εγχώριες επιχειρήσεις.

    Στην έκθεση, που άρχισε στις 29 Ιουνίου και έληξε την 1ην Ιουλίου, η Κύπρος συμμετείχε με τον Οργανισμό Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας καθώς και με άλλες τρεις μεγάλες κυπριακές Γαλακτοβιομηχανίες.

    Η έκθεση, που είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, οργανώνεται στη Νέα Υόρκη τα τελευταία χρόνια με συμμετοχή περισσότερων των 1.800 εγχώριων εταιριών και 500 διεθνών εταιρειών από όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Το κυπριακό περίπτερο επιμελήθηκε το Εμπορικό Γραφείο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη.

    Η Κύπρος συμμετείχε με πέντε περίπτερα και η συμμετοχή της είχε ως κύριο στόχο την περαιτέρω προώθηση του κυπριακού παραδοσιακού τυριού, του χαλουμιού, στην αμερικανική αγορά. Οι κυπριακές επιχειρήσεις αποτελούνταν από τις γαλακτοβιομηχανίες : Cyprus Milk Industry Organization, Christis Dairies Ltd., Petrou Bros. Dairy Industries και Pittas Dairy Industries, που πέραν του χαλουμιού παρουσίασαν φέτα, κασκαβάλι, αναρί και στραγγιστό γιαούρτι.

    Οπως είναι γνωστό, η Κύπρος μετά από πολύχρονη διαμάχη με την Δανία στα αμερικανικά δικαστήρια, πέτυχε την αποκλειστικότητα του εμπορικού ονόματος χαλούμι για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο ταμίας του Οργανισμού Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας Ανδρέας Μιχαηλίδης, οι εξαγωγές του χαλουμιού αυξάνονται σημαντικά στις ΗΠΑ. Από του 157 τόνους το 2001, ανέβηκαν στους 229 τόνους το 2002 και ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2003 είναι στους 129 τόνους. Παράλληλα το χαλούμι βραβεύθηκε και στη διεθνή έκθεση τροφίμων του Αγίου Φραγκίσκου, τον περασμένο Ιανουάριο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 2 July 2003 - 17:49:13 UTC