Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-07-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μαύρες επέτειοι - Μαζικό συλλαλητήριο
  • [02] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ: Ομόνοια 0 - Ιρτις 0
  • [03] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκδήλωση μνήμης και τιμής
  • [04] (Κ) Γιαννάκης Ομήρου - Ντενκτάς - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές
  • [05] (Κ) Ντενκτάς - Επιστολή στο ΓΓ των ΗΕ - Αεροδρόμιο - Αμμόχωστος
  • [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ε/Κ - Κατεχόμενα - 20 Ιουλίου
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Ε/Κ - Αμμόχωστος
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Εγγραφο για συνολική λύση - Δημοσίευμα
  • [10] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΕΕ - Συντακτική - Επιστολές
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος ΕΛΚ - Ντενκτάς - Αμμόχωστος
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δηλώσεις Ντενκτάς
  • [15] (Κ) Παπανδρέου - Κασουλίδης
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σχέδιο Ανάν
  • [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Κολέγιο Τουρισμού και CYMAR - Ερευνα - Διακίνηση
  • [19] (Κ) Πρωθυπουργός Ιρλανδίας - Ερντογάν - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Γουέστον - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Υπατου Αρμοστή Γαμβίας
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρέσβειρας Φιλιππινών
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Κολομβίας
  • [24] (Κ) Αναστασιάδης - Εκδήλωση μνήμης πεσόντων

  • [01] (Κ) Μαύρες επέτειοι - Μαζικό συλλαλητήριο

    Μαζικό συλλαλητήριο καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής πραγματοποιείται απόψε στις 20.15 στην Πλατεία Ελευθερίας. Διοργανωτές είναι το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, το ΚΣ ΕΔΕΚ, οι ΝΕΟ, οι ΕΔΗ, το ΑΔΗΚ, το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, το ΚΕΑ και η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου. Δεν συμμετέχει ο ΔΗΣΥ.

    Ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο θα απευθύνουν χαιρετισμούς.

    [02] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ: Ομόνοια 0 - Ιρτις 0

    [03] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκδήλωση μνήμης και τιμής

    Ο ΔΗΣΥ διοργανώνει απόψε στον Τύμβο Μακεδονίτισσας εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Ελλαδίτες και Ελληνες Κύπριους αγωνιστές κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

    Το τρισάγιο θα τελέσει στις 7 το βράδυ ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος.

    [04] (Κ) Γιαννάκης Ομήρου - Ντενκτάς - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

    [05] (Κ) Ντενκτάς - Επιστολή στο ΓΓ των ΗΕ - Αεροδρόμιο - Αμμόχωστος

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παραδέχθηκε τελικά ότι στην τελευταία επιστολή που απέστειλε προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την υλοποίηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης του 1994, αναφέρθηκε συγκεκριμένα μόνο στην επαναλειτουργία του αεροδρομίου Λευκωσίας, χωρίς να κάμει καμμιά νύξη στην επανεγκατάσταση στο περιφραγμένο τμήμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι απειλές του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για εποικισμό της Αμμοχώστου και η αναμονή ενδεχομένως ''νέου πακέτου'' προτάσεων από αυτόν, οι αντιδράσεις από Λευκωσία και Αθήνα και οι δηλώσεις του Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Φράνκο Φρατίνι ότι η ιταλική προεδρία δεν βλέπει άλλην αξιόπιστη και σοβαρή εναλλακτική πρόταση πέραν του σχεδίου Ανάν για συνέχιση της συζήτησης στο Κυπριακό, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Τα άλλαξε ο Τ. Παπαδόπουλος'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας που αποτελούσε και μέρος γραπτής ομιλίας, ότι το Σχέδιο Ανάν ως έχει ''δεν αποτελεί πρωτοβουλία'', αντίθετα συνιστά ''αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής'', και ότι ''αν το αποδεχτούμε θα γίνουμε συνεργοί στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της νομιμότητας του νόμιμου κράτους μας'' δεν έχει απλώς προκαλέσει την έκπληξη της αντιπολίτευσης, αλλά ''έχει ανάψει φωτιές στο συγκυβερνών ΑΚΕΛ που έτρεχε χθες να τις σβήσει''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ερχόμενο Σάββατο σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο που θα παρακαθήσουν οι ηγέτες των συγκυβερνώντων κομμάτων θα γίνει ''διαμοιρασμός'' των νέων συμβουλίου των ημικρατικών οργανισμών.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Ξεπουλούν την Κύπρο στο Ιντέρνετ'' γράφει ότι αμερικανική εταιρεία δημοπρασιών πωλεί κυπριακές αρχαιότητες σε τιμές ευκαιρίας μέσω διαδικτύου και με αυτό τον τρόπο βρίσκει αγοραστές από όλο τον κόσμο. Στις ιστοσελίδες της εταιρείας που λειτουργεί με το κλειστό κύκλωμα τύπου Ελβετίας μπορεί ο καθένας να εκθέσει προς πώληση αρχαιότητες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση συστήνει σε όσους Ε/Κ θα διακινηθούν προς τα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, να συνυπολογίσουν τις ιδιάζουσες συνθήκες εκείνης της ημέρας και το απρόβλεπτο της συμπεριφοράς των κατοχικών δυνάμεων.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Νάρκες και άγνοια στο δρόμο Λεύκας'' γράφει ότι ο δρόμος που πρότειναν οι Τούρκοι για δίοδο στη Λεύκα δημιουργούν ανησυχίες, λόγω της ύπαρξης ναρκοπεδίων στην περιοχή. Προσθέτει ότι ο δρόμος που τράβηξαν όλη σχεδόν την ημέρα ορισμένοι κρατικοί αξιωματούχοι, "δημιούργησε σύγχυση, λόγω άγνοιας που είχαν επί του θέματος". Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τ/Κ πολιτικός Αλπάι Ντουρτουράν κατέθεσε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε μια προσπάθεια να προσβάλει την εγκυρότητα των λεγόμενων ''εκλογών'' που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα το Δεκέμβρη. Ο λόγος που προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι η μαζική συμμετοχή εποίκων στις "εκλογές" αυτές.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Στο ψυγείο οι προσφορές φιάσκο'' γράφει ότι "η τεκμηριωμένη παράθεση των γεγονότων σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας αναφορικά με τις προσφορές φιάσκο του Δήμου Λευκωσίας για ανακαίνιση και συντήρηση του Δημοτικού Θεάτρου με δαπάνη 2,5 περίπου εκατομμυρίων λιρών, προκάλεσαν αλυσιδωτές αναταράξεις στο Δήμο Λευκωσίας, ο οποίος υποχρεώθηκε να κάνει πίσω". Σε άλλο θέμα γράφει ότι το θέμα των εικονικών γάμων στην Κύπρο βρίσκεται εκτός ελέγχου, ενώ μεγάλες διαστάσεις προσλαμβάνει το πρόβλημα της πορνείας από αλλοδαπές καλλιτέχνιδες. Προσθέτει ότι την παραδοχή έκανε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης μετά το τέλος σύσκεψης στο Αρχηγείο Αστυνομίας με επίκεντρο την πορνεία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Νέο πακέτο από Ντενκτάς'' γράφει ότι εντός των ημερών, ενδεχομένως την Κυριακή, επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα προχωρήσει σε μια νέα κίνηση εντυπωσιασμού. Προσθέτει ότι σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, ο κ. Ντενκτάς προτίθεται να υποβάλει έγγραφο για συνολική λύση του Κυπριακού, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσει σε νέους ελιγμούς που αφορούν την Αμμόχωστο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι η ιταλική Προεδρία δεν βλέπει άλλη αξιόπιστη και σοβαρή εναλλακτική πρόταση πέραν του σχεδίου Ανάν για τη συνέχιση της συζήτησης στο Κυπριακό. Η δήλωση του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών έγινε μετά από συνάντηση που είχε χθες με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Θρασύτητα'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι Λευκωσία και Αθήνα αντέδρασαν χθες έντονα στις νέες απειλές και εκβιασμούς του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για εποικισμό της Αμμοχώστου σε περίπτωση που απορριφθεί η πρότασή του για επαναφορά των ΜΟΕ. Προσθέτει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυστοστομίδης δήλωσε ότι ''το θράσος του κ. Ντενκτάς είναι απύθμενο'' ενώ ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισε τις απειλές του κ. Ντενκτάς ''προκλητικές, απαράδεκτες, και καταδικαστέες". Σε άλλο θέμα γράφει ότι αύριο Παρασκευή αναμένεται να παρθεί η τελική απόφαση για το άτομο που θα διοριστεί στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ε/Κ - Κατεχόμενα - 20 Ιουλίου

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Ε/Κ - Αμμόχωστος

    Η θέση της κυβέρνησης όσον αφορά τις προτάσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δεν διαφοροποιείται από το γεγονός ότι ο κατοχικός ηγέτης έκανε πρόταση στους Ε/Κ να επισκευάσουν τα κτίριά τους στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου και να κατοικήσουν εκεί υπό τ/κ διοίκηση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Εγγραφο για συνολική λύση - Δημοσίευμα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εκτίμησε σήμερα πως εάν ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς όντως υποβάλει νέο πακέτο λύσης του Κυπριακού, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα, τότε πιθανόν να είναι και αυτό κενού περιεχομένου, όπως είναι οι πρόσφατες προτάσεις του.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης κλήθηκε να σχολιάσει πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» σύμφωνα με το οποίο ο κ. Ντενκτάς θα υποβάλει, ενδεχομένως την επέτειο της τουρκικής εισβολής, έγγραφο για συνολική λύση του Κυπριακού.

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΕΕ - Συντακτική - Επιστολές

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/7/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6973            1,7074
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9063            1,9177
    Λίρα Αγγλίας                     1,1947            1,2018
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     225,5610        227,3654
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9090          2,9322
    Δολάριο Καναδά                     2,6427          2,6638
    Κορώνα Δανίας                     12,6032         12,7040
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1318         14,2448
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5936         15,7138
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6058          2,6266
    

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ''πανέτοιμη, χωρίς όρους να προσέλθει σε συνομιλίες στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για να διεκδικήσει εκείνες τις αλλαγές που θα κάνουν λειτουργικό και εφαρμόσιμο αυτό το σχέδιο'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ''αυτή είναι η θέση ολόκληρης της πολιτείας, της κυβέρνησης, της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Εθνικού Συμβουλίου''.

    [13] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος ΕΛΚ - Ντενκτάς - Αμμόχωστος

    Επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γουίλφριντ Μάρτενς, στην οποία στηλιτεύει έντονα την αδιαλλαξία του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, απέστειλε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δηλώσεις Ντενκτάς

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας καταδίκασε ''ανεπιφύλακτα'' τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι θα προχωρήσει σε εποικισμό των Βαρωσίων.

    [15] (Κ) Παπανδρέου - Κασουλίδης

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σχέδιο Ανάν

    Οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου σε σχέση με το σχέδιο Ανάν δεν έχουν διαφοροποιηθεί, υπογράμμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να ερμηνεύσει αναφορά του Προέδρου Παπαδόπουλου σε προχθεσινή του ομιλία πως δεν συνιστά πρωτοβουλία η αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως έχει, αλλά αντίθετα, συνιστά αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής.

    [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,37 (-0,53)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    219.423
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    126.878    344,08  (-0,40)
    FTSE Med 100 **                             5.590,40  ( 0,18)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     99.675    100,63  (-0,36)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     10.581     73,51  ( 0,60)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        340     14,33  (-0,07)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      3.468     54,79  ( 0,24)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.845     84,69  (-0,75)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      9.987     18,05  (-0,33)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     12.523     68,20  (-4,20)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.923      2,64  (-0,38)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.429     13,31  ( 0,15)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         95     12,38  ( 6,72)
    Ξενοδοχεία                    £      2.607     39,33  (-0,18)
    Αλλες Εταιρείες               £     28.211     76,01  (-0,55)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Κολέγιο Τουρισμού και CYMAR - Ερευνα - Διακίνηση

    Μεγάλος αριθμός Ελληνοκυπρίων δεν επιθυμεί να επισκεφθεί τα κατεχόμενα στο πλαίσιο της μερικής άρσης της απαγόρευσης στη διακίνηση και αποδοκιμάζει τη δαπάνη χρημάτων στο ψευδοκράτος, σύμφωνα με παγκύπρια έρευνα που διενεργήθηκε από τον οίκο CYMAR Market Research και το Κολέγιο Τουρισμού και Διαχείρισης Ξενοδοχείων.

    [19] (Κ) Πρωθυπουργός Ιρλανδίας - Ερντογάν - Κυπριακό

    Την πεποίθηση ότι μια λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρντι Αχέρν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αγκυρα.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, σε διάσκεψη μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Αχέρν είπε ότι μετέφερε τον κ. Ερντογάν την άποψή ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση, μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου Κόφι Ανάν.

    [20] (Κ) Γουέστον - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, απεκάλεσε το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ ως ''τον τέλειο τρόπο για εξεύρεση ενός συμβιβασμού στην Κύπρο'', σημειώνοντας πως εάν υπήρχε ένα καλύτερο σχέδιο αυτό θα έπρεπε να είχε παρουσιαστεί μέχρι σήμερα. Είπε ακόμη πως μπορεί να γίνουν αμοιβαίες τροποποιήσεις επί του σχεδίου Ανάν.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", μιλώντας σε διάσκεψη στην Τουρκία με τίτλο ''Σχέδιο Ανάν: Ονειρα και Γεγονότα'', το οποίο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και το Φόρουμ Εξωτερικής Πολιτικής του τουρκικού Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, ο κ. Γουέστον επανάλαβε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο Ανάν, το οποίο, όπως σημείωσε, αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία.

    Αναφερόμενος στη μερική άρση των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, ο Αμερικανός διπλωμάτης υπέδειξε τη σημασία του ότι δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο βίας, από τον περασμένο Απρίλη που οι πολίτες άρχισαν να παιρνούν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και αντίστροφα.

    Ο κ. Γουέστον είπε πως μπορεί να υπάρχουν άτομα που μπορεί να αντιτίθενται σε κάποιες πρόνοιες του σχεδίου Ανάν και άτομα που να θέλουν αυτές τις πρόνοιες να αλλάξουν.

    ''Τότε, αυτό που σας λέμε είναι ότι αμοιβαίες τροποποιήσεις μπορεί να γίνουν στο σχέδιο'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Γουέστον εκτίμησε ότι πολλά πράγματα πρέπει να ξεκαθαρίσουν μέχρι το Μάιο του 2004, οπότε η Κύπρος θα ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ, προσθέτοντας πως μια ενωμένη Κύπρος θα υποβοηθούσε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Σημείωσε ακόμη πως η εξεύρεση μιας λύσης μέχρι τον Μάιο του 2004 θα είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι Κύπριοι να επωφεληθούν από την ένταξη στην ΕΕ.

    Τέλος, ο κ. Γουέστον είπε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, η Τουρκία, η Ελλάδα, οι Ε/Κ και οι Τ/Κ να συμμετάσχουν στο κλίμα ειρήνης και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και κατέληξε: ''Πρέπει να το κάνουν μέσα στο πλαίσιο της ένταξης στην ΕΕ''.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Υπατου Αρμοστή Γαμβίας

    Η Κύπρος έχει μια ''σπάνια ικανότητα'' να διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις χώρες και συχνά να λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των εθνών, δήλωσε σήμερα ο πρώτος Υπατος Αρμοστής της Γαμβίας στην Κύπρο, με έδρα τη Ραμπάτ, Μάουντο Τουράι.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Τουράι είπε ότι ''στη διεθνή σκηνή η στενή σχέση των χωρών μας μπορεί να αποτελέσει δεσμευτικό παράγοντα στη διμερή μας συνεργασία'', προσθέτοντας ότι ''και οι δύο χώρες, παρά το μικρό τους μέγεθος, διαδραματίζουν πολύ ενεργό ρόλο στην περιφερειακή και παγκόσμια πολιτική''.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρέσβειρας Φιλιππινών

    Οι Φιλιππίνες είναι έτοιμες να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η οποία ''θα επηρεάσει τις διμερείς μας σχέσεις'', δήλωσε σήμερα η νέα Πρέσβειρα της χώρας στην Κύπρο, με έδρα το Τελ Αβίβ, Μπελέν Ανότα.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, η κ. Ανότα σημείωσε ότι ''τα τελευταία χρόνια δεν έχουν καταγραφεί κυπριακές επενδύσεις στις Φιλιππίνες'' και ανέφερε ότι ''αυτός είναι ένας τομέας που θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά''.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Κολομβίας

    Η Κολομβία υποστηρίζει την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα το πρόβλημα να αποτελεί μόνο μια ανάμνηση και η Κύπρος να μπορεί να επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές της στην οικονομική και πολιτική εδραίωση με ένα πληθυσμό που θα διαβιεί αρμονικά και με ανεκτικότητα, δήλωσε σήμερα ο νέος Πρεσβευτής της Κολομβίας στην Κύπρο, με έδρα τη Ρώμη, Φάμπιο Βαλένθια Κόσιο.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Κόσιο είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι σημαντική για την Κολομβία, αφού η χώρα του θα έχει στην Ενωση έναν ''αξιόλογο σύμμαχο όταν θα πρέπει να ληφθούν κοινοτικές αποφάσεις που θα αφορούν στη χώρα μας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά οικονομικά και εμπορικά ζητήματα''.

    [24] (Κ) Αναστασιάδης - Εκδήλωση μνήμης πεσόντων

    Επιβάλλεται να ανακτήσουμε το ''ταχύτερο δυνατό'' την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι ''οφείλουμε να είμαστε δυναμικά παρόντες στο ευρωπαϊκό πεδίο, ιδιαίτερα τώρα που επιχειρούμε τα πρώτα μας βήματα, ως νέο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Μιλώντας απόψε στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Ελλαδίτες και Ελληνες Κύπριους αγωνιστές κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, που πραγματοποίησε ο ΔΗΣΥ στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''η χωρίς περιστροφές και προσχήματα, αποδοχή της αρχής διαπραγμάτευσης της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ, αφού φυσικά συγκεκριμένες πρόνοιες της προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ένταξη αλλά και οι νέες πραγματικότητες στο νησί, θα δώσει ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς τη διεθνή κοινότητα όσο και προς τους Τ/Κ''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 17 July 2003 - 17:49:19 UTC