Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-07-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [02] (Κ) ΔΗΚΟ - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [03] (Κ) Μνημόσυνα - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [04] (Κ) Πικετοφορία - Λονδίνο - Τουρκική πρεσβεία
  • [05] (Κ) Μνημόσυνο - Πεσόντες τουρκικής εισβολής - Τύμβος Μακεδονίτισσας
  • [06] (Κ) Νέο Λιμάνι Λεμεσού - Πλοίο της Ειρήνης - Εκδήλωση
  • [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Ντενκτάς - Πρόταση - Βρυξέλλες
  • [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [09] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις - Μνημόσυνο Πεσόντων
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Μνημόσυνο - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [11] (Κ) ΥΠΑΜ - Μνημόσυνο - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [12] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Λεμεσός - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [14] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις - Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [16] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - Επέτειος τουρκικής εισβολής

  • [01] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    Μέχρι η ώρα 24:00 χθες, 4.092 συνολικά Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες, στις ελεύθερες περιοχές και 2.856 συνολικά Ε/Κ μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές.

    Οπως αναφέρει αστυνομική ανακοίνωση, 2.325 Τ/Κ εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 818 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 226 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 723 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Οσον αφορά τους Ελληνοκύπριους, 630 μετέβησαν στα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 309 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 495 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 1.422 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Σημειώνεται, ότι σε 14 πρόσωπα δεν επετράπη η είσοδος στις ελεύθερες περιοχές, αφού δεν προσκόμισαν οποιαδήποτε στοιχεία που να αποδεικνύουν, ότι αυτοί είναι κυπριακής καταγωγής. (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)

    [02] (Κ) ΔΗΚΟ - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Το Δημοκρατικό Κόμμα σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι με την συμπλήρωση 29 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974, η Κύπρος και ο λαός της συνεχίζουν να βιώνουν τα αποτελέσματα και τις συνέπειες του δίδυμου εγκλήματος εκείνου του μαύρου Ιουλίου.

    [03] (Κ) Μνημόσυνα - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Με μνημόσυνα σε όλους τους ιερούς ναούς στην ελεύθερη Κύπρο, και άλλες εκδηλώσεις η Κύπρος τιμά σήμερα τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974.

    Στη Λευκωσία, το μνημόσυνο τελείται στην Εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Στη Λεμεσό, το μνημόσυνο θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Ποταμού Γερμασόγειας και επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός.

    Στη Λάρνακα, το μνημόσυνο θα τελεστεί στο Μητροπολιτικό Ναό και επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

    Στην Πάφο, το μνημόσυνο θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου και επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Στο Παραλίμνι, το μνημόσυνο θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Στις 5:30 σήμερα το πρωί, ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ήχησαν οι σειρήνες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο θυμίζοντας το τραγικό εκείνο πρωινό του Ιουλίου.

    Οι καμπάνες όλων των ιερών ναών της νήσου ήχησαν πένθιμα ενώ αναρτήθηκαν μεσίστιες οι σημαίες σε όλους τους ναούς.

    [04] (Κ) Πικετοφορία - Λονδίνο - Τουρκική πρεσβεία

    [05] (Κ) Μνημόσυνο - Πεσόντες τουρκικής εισβολής - Τύμβος Μακεδονίτισσας

    Μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή τελέστηκε στις 8.00 σήμερα, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλο, στο στρατιωτικό κοιμητήριο ''Τύμβος Μακεδονίτισσας''.

    Κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στρατιωτικό άγημα και η φιλαρμονική της αστυνομίας επέδωσε τιμές.

    Μετά το μνημόσυνο ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

    [06] (Κ) Νέο Λιμάνι Λεμεσού - Πλοίο της Ειρήνης - Εκδήλωση

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Ντενκτάς - Πρόταση - Βρυξέλλες

    Το κυριότερο μειονέκτημα της πρότασης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την επαναλειτουργία του Αεροδρομίου Λευκωσίας, το οποίο δεν ήταν θέμα στην ημερήσια διάταξη για δέκα χρόνια, είναι ότι εάν αυτή η πρόταση υιοθετείτο, θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην αναβολή των συνομιλιών για λύση του κυπριακού, δήλωσε σήμερα Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου.

    Άλλωστε, όπως σημείωσε ο ΥΠΕΞ, ο λόγος που ο κ. Ντενκτάς δίνει τόση έμφαση στο θέμα του Αεροδρομίου, είναι γιατί η επαναλειτουργία του με δύο εξόδους και δυνατότητα εξαγωγής προϊόντων, θα δώσει στον Τ/Κ ηγέτη το καθεστώς το οποίο επιζητά εδώ και καιρό, αφού δεν επιδιώκει λύση του κυπριακού, αλλά λύση στην βάση δύο κρατών και δύο εθνών, θέση που συμμερίζεται και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, οι θέσεις του οποίου, όπως είπε ο κ. Ιακώβου, δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνες του προκατόχου του, Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ολες οι εφημερίδες αναφέρονται στο Κυπριακό και την σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει επίσης οικονομικά θέματα όπως την αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, την αύξηση των αδειών οικοδομής τόσο για στεγαστικούς όσο και για εμπορικούς σκοπούς καθώς και άλλα θέματα.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο, ''Μπορεί να υπάρξει λύση, πριν την 1η Μαϊου'' γράφει ότι παρ΄ όλα τα αρνητικά μηνύματα που στέλνει η τ/κ πλευρά στο Κυπριακό, στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, πριν την 1η Μαϊου, αφού η Αγκυρα έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει κανένα μέλλον στην ΕΕ, χωρίς λύση του προβλήματος και μελετά σενάρια παραγκωνισμού του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Αλέξης Γαλανός θα θέσει αύριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αίτημα του Συμβουλίου για συζήτηση των οικονομικών πραγμάτων του τόπου στο Εθνικό Συμβούλιο.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Καθαρίζουν την Αμμόχωστο'' γράφει ότι εκατοντάδες Τούρκοι εργάτες και μηχανήματα, υπό την επίβλεψη των κατοχικών στρατευμάτων, έχουν μεταφερθεί εντός της περιφραγμένης της Αμμοχώστου με σκοπό τη γρήγορη αναστήλωση της πόλης και τον καθαρισμός της. Αλλού προβάλλει δηλώσεις στην εφημερίδα του Συντονιστή Εναρμόνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ Τάκη Χατζηδημητρίου, ο οποίος είπε ότι στις ευρωεκλογές του Μαϊου του 2004 θα ψηφίσουν και οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι θα κριθούν δικαιούχοι να ψηφίζουν και να ψηφίζονται.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Θα εξαγγείλει πρωτοβουλίες' γράφει ότι η ιταλική προεδρία της ΕΕ έχει φιλόδοξα σχέδια για το Κυπριακό, τη δυνατότητα υλοποίησης, των οποίων θα εξετάσει ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ρόκκο Μπουτιλιόνε, ο οποίος φθάνει αυτή την εβδομάδα στη Λευκωσία. Ο κ. Μπουτιλιόνε ανέφερε στην εφημερίδα ότι θα επιδιώξει την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι στην απόφαση για την έναρξη νέας προσπάθειας με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν καταλήγουν οι μεσολαβητές που ασχολούνται με το Κυπριακό.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο, ''Αττίλας...made in USA'', ότι τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στην Κύπρο παράνομα για 29 χρόνια έχουν στη διάθεση τους αμερικανικό οπλισμό, μέρος του οποίου θα παρουσιαστεί στη διάρκεια της σημερινής στρατιωτικής παρέλασης του ψευδοκράτους με αφορμή την εισβολή του 1974. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας με πρόταση νόμου που επεξεργάζεται και θα καταθέσει σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο, για έγκριση, θα εισηγείται όπως η στρατιωτική θητεία αναγνωρίζεται, ως χρόνος υπηρεσίας και σύνταξης δημοσίων υπαλλήλων.

    «Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του με τίτλο «Κλειδί η επίσκεψη Γκιουλ». Οπως γράφει κλειδί για τις μετέπειτα εξελίξεις στο Κυπριακό θεωρούνται οι συζητήσεις που θα έχει αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αμπτουλάχ Γκιουλ. Η Ουάσιγκτον θα επιμένει σε δέσμευση επί του σχεδίου Ανάν και σε χρονοδιαγράμματα που δεν ξεπερνούν το Μάιο του 2004. Αλλού γράφει ότι «οικοδομικός οργασμός σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο αφού η αύξηση των αδειών οικοδομής τόσο για στεγαστικούς όσο και για εμπορικούς σκοπούς είναι δραματική. Η αύξηση των οικιστικών μονάδων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2003 αγγίζει το ποσοστό του 59% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002».

    Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο θέμα της «Ματαιοπονούν...». Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας επανέλαβε την αποφασιστικότητα του ΑΚΕΛ να στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και την κυβέρνησή του στην υλοποίηση του προγράμματος της Αλλαγής, «τονίζοντας ότι ματαιοπονούν όσοι με διάφορους τρόπους πιστεύουν ότι θα εμποδίσουν την Αλλαγή να παράξει έργο». Σε άλλο θέμα, η «Χ» γράφει ότι αν οι δημόσιοι υπάλληλοι αφυπηρετήσουν στο 60ο έτος της ηλικίας τους, όπως ισχύει σήμερα, τότε το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα έχει απώλειες, ενώ αν παραμείνουν στην υπηρεσία μέχρι το 63ο θα έχουν συνεισφορά για ακόμα τρία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Οικονομικών Ερευνών του ΑΚΕΛ.

    [09] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις - Μνημόσυνο Πεσόντων

    Την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσπαθήσει ''μέχρι τέλους με ειρηνικό τρόπο και συνομιλίες'' για τερματισμό της τουρκικής εισβολής και κατοχής, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, συστήνοντας ταυτόχρονα προς τον κυπριακό λαό να έχει αγωνιστικότητα, θάρρος και υπομονή.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε ύστερα από το μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 που τελέστηκε στην Εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία.

    ''Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε μέχρι τέλους με ειρηνικό τρόπο και συνομιλίες να τερματιστεί η εισβολή και η κατοχή. Ο λαός πρέπει να έχει αγωνιστικότητα, θάρρος και υπομονή'' είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Μνημόσυνο - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κατήγγειλε την Τουρκία ότι συνεχίζει με θράσος και πρόκληση την πολιτική της διαίρεσης και της απαίτησης για αναγνώριση δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης προέβη στη δήλωση κατά τη διάρκεια επιμνημόσυνου λόγου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο, όπου τελέστηκε μνημόσυνο πεσόντων για την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974.

    [11] (Κ) ΥΠΑΜ - Μνημόσυνο - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Τη διαβεβαίωση ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει με θετικό και δημιουργικό τρόπο να ενθαρρύνει την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, κάτω από την αιγίδα των ΗΕ, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας ότι ''η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η κατοχή μιας ευρωπαϊκής χώρας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και ότι το όποιο ευρωπαϊκό της μέλλον περνά πλέον, από την κατακρήμνιση του κατοχικού τοίχους στην Κύπρο''.

    Σε ομιλία του στο επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 που τελέστηκε το πρωί στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι χρέος όλων ''είναι να κρατηθούμε ενωμένοι, να ενισχύσουμε την αμυντική μας θωράκιση και να καλλιεργήσουμε την αυτοπεποίθηση και την πίστη μας στο δίκαιο του αγώνα μας''.

    [12] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Λεμεσός - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Η ε/κ πλευρά, διαδηλώνει με κάθε ευκαιρία και με τον πιο επίσημο τρόπο, δια στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ετοιμότητά της να παρακαθίσει ανά πάσα στιγμή σε διαπραγματεύσεις, επί του σχεδίου Ανάν, με καλή θέληση και πολιτική βούληση για να βρεθεί λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ιάκωβος Κεραυνός.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ξεκαθάρισε σήμερα ότι η ε/κ πλευρά ''δεν πρόκειται να δεχθεί διχοτομική λύση δύο κυρίαρχων κρατών'' προσθέτοντας πως ''θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, το οποίο δίνει ορισμένες απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα, ώστε η λύση στο κυπριακό να είναι λειτουργική''.

    [14] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Αισθητά μειωμένος παρουσιάζεται ο αριθμός Ε/Κ και Τ/Κ που διακινήθηκαν σήμερα από και προς τα κατεχόμενα.

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι ''ουδέποτε το τουρκικό θράσος εσυνδυάζετο με το μέτρο'' προσθέτοντας πως η Τουρκία ενοχλείται από την ''άμυνα μιας Δημοκρατίας που αναγνωρίζεται από το παγκόσμιο'' και δεν ενοχλείται από την παράνομη παρουσία 35 χιλιάδων στρατιωτών στην κατεχόμενη Κύπρο.

    [16] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Τη βεβαιότητα ότι τους επόμενους μήνες, ακολουθώντας τη σταθερή πορεία που χάραξε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ''θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος'' εξέφρασε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης.

    Πρόσθεσε ότι η ''ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καρπός μιας προσπάθειας χρόνου και κοινών πρωτοβουλιών, σύμπνοιας και ομόνοιας Ελλάδας και Κύπρου, ήταν το πρώτο βήμα για την ασφάλεια του μέλλοντος'' του νησιού. Ηταν, συνέχισε ''το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για να ανοίξει ο δρόμος για την δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 20 July 2003 - 17:49:14 UTC