Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-08-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κακλαμάνης - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [04] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Θέσεις σε ΑΑΕΙ - Γεν. Εισαγγελέας(1)
  • [05] (Κ) Δήμαρχος Λευκωσίας - Οδός Ερμού - Επιδιόρθωση κτιρίων
  • [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση μέχρι τις 12.00
  • [07] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Δεύτερη εισβολή - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Βασιλείου - Καρπασία - Απόστολος Ανδρέας

  • [01] (Κ) Κακλαμάνης - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Πρόκληση χαρακτήρισε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης τη ''συμφωνία - πλαίσιο'' για ''τελωνειακή ένωση'' Τουρκίας - ψευδοκράτους.

    Στη γραμμή των στρατοκρατών της Αγκυρας και του Ντενκτάς, η κυβέρνηση Ερντογάν προχώρησε στη νέα πρόκληση της ''τελωνειακής ένωσης'' των κατεχομένων με την Τουρκία και μέρες Αυγούστου θύμισε στον Ελληνισμό και τη διεθνή κοινότητα τον ''Αττίλα 2'', είπε ο κ. Κακλαμάνης, σε ομιλία του στη Θράκη, όπου κήρυξε την έναρξη των εργασιών του ΣΤ΄ Παγκοσμιου Συνεδρίου Θρακών.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το θέμα της επιστολής που Ε/Κ πρόσφυγας έστειλε στον Ραούφ Ντενκτάς ζητώντας αποζημιώσεις για τις περιουσίες αυτού και 14 άλλων Ε/Κ που βρίσκονται στα κατεχόμενα και η αντίδραση της κυβέρνησης και των κομμάτων στο θέμα των "προσφυγών" στη λεγόμενη "επιτροπή αποζημιώσεων" του ψευδοκράτους είναι μεταξύ των κύριων θεμάτων που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες. Αλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο κυπριακός Τύπος είναι οι κατηγορίες του Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων της Αστυνομίας εναντίον των βουλευτών δικηγόρων ότι ''κωλύονται'' να εκσυγχρονίσουν το Δίκαιο της Απόδειξης, οι σχέσεις ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και οι ενέργειες που γίνονται για εφαρμογή στην Κύπρο του θεσμού του ''αστυνομικού της γειτονιάς''.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Χρ. Πολυκάρπου, ο άνθρωπος που τάραξε την Κύπρο'' γράφει ότι ''ένας Μορφίτης, ο Χριστάκης Πολυκάρπου, κάτοικος σήμερα Λεμεσού, είναι ο περιβόητος Ε/Κ που απευθύνθηκε στον Ραούφ Ντενκτάς ζητώντας αποζημιώσεις τόσο για τη δική του περιουσία στα κατεχόμενα όσο και για 14 άλλων ατόμων. Μια επιστολή, που ως γνωστό μόλις παρέλαβε ο κ. Ντενκτάς προέβη στις γνωστές του δηλώσεις, γεγονός που οδήγησε σ' ένα πρωτοφανή πολιτικό σάλο''. Αλλού γράφει ότι η ΠΑΣΥΔΥ εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την έρευνα του διεξήχθη από το Υπουργείο Παιδείας για τη μη προκήρυξη θέσεων για τα ΑΕΙ και ΥΤΕΙ της Ελλάδας.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αναβιώνει η βεντέτα ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ'' γράφει ότι ''κατακαλόκαιρα και σε περίοδο διακοπών η αντιδικία ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ παίρνει διαστάσεις, εισερχόμενη σε νέα φάση. Αφορμή για τη νέα κρίση στις σχέσεις των δύο κομμάτων, η διαρροή πληροφορίας ότι στα γραφεία του ΔΗΚΟ έφτασε απαντητική επιστολή από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με την οποία ουσιαστικά απορρίπτεται το αίτημα του κυπριακού κόμματος για ένταξη στο ευρωπαϊκό''. Αλλού γράφει ότι οι σιτοπαραγωγοί εξαγγέλλουν από τώρα δυναμικές κινητοποιήσεις, εάν δεν ικανοποιηθούν και δεν δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις στα αιτήματά τους, στη συνάντηση που θα έχουν στα τέλη Αυγούστου με τους Υπουργούς Γεωργίας και Οικονομικών.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Καρτέλ βουλευτών'' γράφει ότι ''την οδό της σύγκρουσης με τους δικηγόρους βουλευτές επέλεξε χθες ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων της Αστυνομίας Σωτήρης Χαραλάμπους. Επέρριψε βαριές ευθύνες στη νομοθετική εξουσία για τη διατήρηση του απηρχαιωμένου Δικαίου της Απόδειξης, υποστηρίζοντας ότι ο εκσυγχρονισμός μπλοκάρεται από τα προσωπικά συμφέροντα κάποιων βουλευτών''. Αλλού γράφει ότι ο ''αστυνομικός της γειτονιάς'' έρχεται πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι αναμενόταν και στην Κύπρο, αφού την πρόσφατη εξαγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου, ακολούθησε το έμπρακτο ενδιαφέρον της Αστυνομίας της Κύπρου για υιοθέτηση του θεσμού.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Μπάχαλο για τις 'προσφυγές'" γράφει ότι ''μπάχαλο προκαλείται από τις 'προσφυγές' Ε/Κ στον Ντενκτάς με σκοπό να εισπράξουν αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους που βρίσκονται στα κατεχόμενα. Ο Χριστάκης Πολυκάρπου από τη Μόρφου, είναι ένας από τους 16 που με επιστολή τους ζητούν αποζημιώσεις από τον Ραούφ Ντενκτάς, ενώ φέρεται ως το πρόσωπο που ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία''. Αλλού γράφει ότι η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων "ρίχνει το γάντι" στην κυβέρνηση και ζητά μείωση του ξένου εργατικού δυναμικού που απασχολείται στο νησί και ανάκληση όλων των αδειών εργασίας που αφορούν τις καλλιτέχνιδες και τις οικιακές βοηθούς.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αντεπίθεση Αστυνομίας'' γράφει ότι "κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της Βουλής εξαπέλυσε χθες ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Σωτήρης Χαραλάμπους, καταλογίζοντας επαγγελματικά συμφέροντα βουλευτών πίσω από την καταψήφιση νομοσχεδίου για την αλλαγή του δικαίου της απόδειξης" ζητώντας επιτακτικά την αλλαγή του δικαίου της απόδειξης ώστε να γίνονται δεκτά στο δικαστήριο δείγματα γενετικού υλικού και δακτυλικών αποτυπωμάτων που δεν λαμβάνονται με τη θέληση του υπόπτου. Αλλού γράφει ότι τα ΗΕ βρίσκονται στο στάδιο αναζήτησης τεχνικού εμπειρογνώμονα που θα αναλάβει το έργο της εκκαθάρισης των ναρκοπεδίων.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Με αναμμένες τις... μηχανές'' γράφει ότι εντατικά προετοιμάζεται η κυβέρνηση για να στηρίξει τις θέσεις της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) προσδοκώντας ότι η επιχειρηματολογία που θα παρουσιάσει θα οδηγήσει το Δικαστήριο στη σωστή απόφαση ότι δηλαδή τα ούτω καλούμενα "ένδικα μέσα" του ψευδοκράτους δεν είναι ούτε νόμιμα, ούτε αμερόληπτα. Αλλού γράφει ότι "θορυβημένοι" παρουσιάζονται στον Δημοκρατικό Συναγερμό από τη φημολογούμενη πρόθεση του τέως στελέχους του κόμματος και τέως Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη να προχωρήσει στην ίδρυση πολιτικού σχήματος συμπαρασύροντας μαζί του αρκετούς συναγερμικούς.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [04] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Θέσεις σε ΑΑΕΙ - Γεν. Εισαγγελέας(1)

    Δεν μπορούν να προσφερθούν οι 742 θέσεις σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας οι οποίες δεν προσφέρθηκαν προς διεκδίκηση στους φετινούς υποψήφιους, διότι σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα η προτεινόμενη διαδικασία κατανομής των θέσεων αυτών είναι ''παράνομη και αντισυνταγματική''.

    [05] (Κ) Δήμαρχος Λευκωσίας - Οδός Ερμού - Επιδιόρθωση κτιρίων

    Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες για επιδιόρθωση ορισμένων κτιρίων της οδού Ερμού που χρειάζονται άμεσα επιδιόρθωση, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ζαμπέλας, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το κόστος των εργασιών αυτών οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της επιδιόρθωσης της οδού Ερμού με στόχο τη διατήρηση του παραδοσιακού και ιστορικού χαρακτήρα της περιοχής, θα ανέλθει γύρω στις 250.000 λίρες, ένα ποσό το οποίο θα χορηγήσει το Γραφείο των ΗΕ για Υπηρεσίες Προγραμμάτων (UNOPS).

    [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση μέχρι τις 12.00

    [07] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/8/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6980            1,7081
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9128            1,9242
    Λίρα Αγγλίας                     1,1920            1,1991
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     227,1517        228,9689
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9181          2,9414
    Δολάριο Καναδά                     2,6403          2,6614
    Κορώνα Δανίας                     12,6056         12,7064
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9916         14,1035
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6696         15,7949
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6225          2,6434
    

    [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση

    Μικρές αυξομειώσεις εντός του επιπέδου των 86 μονάδων παρουσίασε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνάντηση, καταφέρνοντας στο τέλος να κλείσει με θετικό πρόσημο. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,44%, κλείνοντας στις 86,74 μονάδες. Η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος περιόρισε την αξία των συναλλαγών στις 301 χιλιάδες λίρες.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Δεύτερη εισβολή - Κυπριακό

    Τη δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει να εργάζεται για μια κοινά αποδεκτή λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν πριν την 1η Μαϊου 2004, επαναβεβαίωσε με γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, τονίζοντας πως εάν χρειαστεί η προσπάθεια για διευθέτηση του Κυπριακού θα συνεχιστεί και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την επίτευξη μιας λειτουργικής και ορθολογιστικής λύσης.

    Στη δήλωσή του για την αυριανή επέτειο της δεύτερης τουρκικής εισβολής, ο κ. Χρυσοστομίδης πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου θα συμβάλει στην εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης και πως η Τουρκία θα συμμορφωθεί προς τις αρχές της ΕΕ.

    [10] (Κ) Βασιλείου - Καρπασία - Απόστολος Ανδρέας

    Η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών Ανδρούλα Βασιλείου απευθύνει δραματική έκκληση προς όλους τους Τ/Κ πολιτικούς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, αντικρίζοντας το θέμα ως ανθρωπιστικό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 13 August 2003 - 17:49:10 UTC